Как България спря да разбира Балканите

Честване на годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в Благоевград, 2 август 2018 г. На снимката са премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев

© Георги Кожухаров

Честване на годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в Благоевград, 2 август 2018 г. На снимката са премиерите Бойко Борисов и Зоран ЗаевПреди две години, малко след подписването на Договора за добросъседство с тогавашната Република Македония, премиерът Бойко Борисов използва така често споменаваните от него пътища, за да даде пример за една от най-важните възможности, ако документът се прилага и София и Скопие работят заедно: българите и македонците да ходят на кратка почивка в съседната държава бързо и без проблеми и по-лесно да се опознават.


С фокуса върху сближаване на хората от двете страни на границата и икономическите ползи от договора и присъединяването към ЕС София напипа рядко споменавания проблем: Балканите далеч не са толкова ирационални, колкото някои биха искали да обяснят за целите на новинарските си материали.


За гражданите по-важно от "големите проблеми" на историята е как живеят в ежедневието. Враждебността между отделни групи или народи обикновено следва от социално-икономическите лишения, застоя, грубото политическо инженерство от центровете на властта. Политици, които разделят, има навсякъде в региона и извън него, а за техните избиратели, ако са им осигурени условия и стандарт, това не е най-голямата грижа. В крайна сметка това трябваше да е и ядрото на Европейския съюз – мир и просперитет за всички. Няма причина държавите на Балканите да са изключени от това – днес времената за Европа са трудни, но утре корабът може да потегли в по-добра посока.
София имаше трезва позиция, с разбиране, че балканците, като всички, искат по-добро бъдеще. Минаха две години и тя постави условия.


Не е изненада, че за Скопие имаше и по-важни неща – голямото внимание бе не към София, а към Париж и Берлин, заради преговорите с ЕС. Разбира се, президентът Стево Пендаровски коментира темата - нарече позицията вътрешна работа на България. Направи го и премиерът Зоран Заев - за идентичност в 21-и в. не се преговаря, макар че Скопие трябва да внимава, докато чака дата за преговори, и да разбира София, където се готвят за местни избори.


Не всички реакции бяха толкова хладнокръвни. "България показа червен картон на Северна Македония," написа агенция "Мета" и нарече началото на октомври една от "най-горещите седмици, които е имала (Северна) Македония от независимостта си досега". Може би България


сега ще поиска да се заличава и в документите на АСНОМ,


иронично пише електронното издание МКД. Има се предвид Антифашисткото събрание за народно освобождение на Македония, което решава да провъзгласи македонска държава и македонски език на 2 август 1944 г. в манастира "Прохор Пчински". Посочени са документи с обидни определения за България като "тази гнусна слугиня на империалистическа Германия" (още едно напомняне колко безплодно е която и да било страна да търси днес със задна дата сметка за военновременна пропаганда, създадена именно за да насъсква хората едни срещу други).


За самите условия се каза много. Десетки интелектуалци се обявиха срещу рамковата позиция и надменния ѝ тон; сякаш България не е признала Северна Македония за суверенна държава и изразът "по-малък брат" предполага, че може да ѝ говори наставнически, без да зачита елементарни правила в езика на дипломацията (дори голяма част от тревогите да са основателни и да изискват българска реакция, не е това начинът да се заявяват). Не се спомена, че част от "острите" предложения на България вече са правени от Заев; той сам предлага терминът "български фашистки окупатор" да се замени в учебниците, макар и не по начин, който би се харесал в София.


Вероятно и още може да се каже. И най-ревностните противници на "македонския език", за който София иска да не се говори официално в Европейския съюз с тези думи, трудно могат да оспорят, че отстояването на такава позиция по исторически или лингвистични причини в официален дипломатически дискурс не е смело разчупване на политическата коректност, а


учудващо непознаване тъкмо на онези балкански слабости,


подхранили не без основание мита за "ирационалността". Ако македонският е просто диалект от езиковедска гледна точка, нима това означава, че бошняци, сърби и хървати трябва изведнъж да сменят имената на езиците си, защото били почти едно и също? И как ще ги кръстят? А черногорският, който преди две години получи сертификат, че е отделен език, от Международната организация за стандартизация? Държавност и език са тясно преплетени в тази част на света, а ползите от чужди опити това да се промени не са еднозначни и само подхранват лоши чувства от двете страни на границата (по ирония на съдбата в движението за признаване на четирите езика за един основна роля играят не политици, а историци).


Но не условията са проблемът, а това, което България пропуска, докато се занимава с тях.


Докато проучвания сочат, че България внезапно се е превърнала в неприятел за пълнолетните македонци, Скопие прави всичко възможно, за да разшири политическия си и дипломатически кръгозор – още се поправят щетите от десет години изолация при Никола Груевски. Заев призова Гърция да поведе Балканите (роля, за която сама намекваше България по време на европредседателството). Това не заличава връзките и със старите съседи: само преди седмица Заев бе в Нови Сад за среща с албанския си колега Еди Рама и сръбския президент Александър Вучич за полагане на основите на "малък Шенген" - всъщност организация, която от система за бързо преминаване през границата може да прерасне в съюз, напомнящ на Европейския.


Докато експерти допускат, че "малкият Шенген" може да е руски проект в белградски одежди, трудно може да се възрази на мотивацията, с която Заев обясни участието си след срещата: "Твърде дълго чакахме някой да направи нещо за нас." Той добави, че тримата биха искали да покажат, че "Балканите не са буре с барут". С други думи – че са рационални като всички останали.


Топли са отношенията с Турция, а вече цитираната анкета на "Евротинк" сочи Съединените щати за "най-приятелска държава".


Така, докато вътрешнополитически дебатът и в Скопие привидно се вътри около балканските клишета (идентичност, минало и други), "политическият връх", както е македонският термин, мисли за алтернативи. Почти всички международни експерти по Балканите от последно време предупреждават: ако страните западно от България не получат европейската перспектива, за която (някои по-успешно, други - още не съвсем) работят,


всички сили извън ЕС, които имат интерес да стъпят в района,


дори само заради близостта със съюза, ще го направят. Последиците за живота и интереса на гражданите, а и за сигурността (включително на България), няма да са еднозначни. Освен това в македонския случай отрицателно решение се очаква да дестабилизира политиката - още една такава криза Борисов със сигурност не би искал на прага си. И без това гледа с тревога към Турция, от чиито възможности (за разлика от тези на Северна Македония), изглежда, се страхува.


Изправена пред опасността френско вето днес отново да я отклони от посоката ѝ, Северна Македония се нуждае от България повече от всякога, и то не защото Скопие било малкото братче на София. Протегнатата ръка на Заев преди две години бе израз не на капитулацията на малка държава, а зов за помощ след десетилетие застой, в което на гражданите бе отнета възможността (като всички останали на планетата) да се стремят да живеят по-добре.


Ако София не откликне или се отдръпне от тази протегната за по-тясно сътрудничество ръка, друг ще я поеме. Не е задължително да е Пекин или Москва; може да е Белград или Атина. И тогава жалко за България, чийто народ смята Северна Македония за близка до сърцето си и (досущ като край Вардар) разговорно ползва само старото ѝ име.

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 512 Разстроено
 2. 2 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  Така или иначе чрез икономиката си ние все повече и повече "изсмукване" македонци и сърби, а напоследък и турци. Тука децата им учат в български училища и всичко произтичащи от това.

 3. 3 Профил на Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Нищо чудно, че България изглежда объркана и неразбираща. Последната позиция за Македония е писана под диктовката на агента на ДС, изявяващ се и като "военен министър". ДС, Българската слугиня на КГБ, абсолютно винаги е правила само онова, което е заповядано от Русия.
  Интересът на България е диалог и сближаване с Македония, докато Русия се стреми да отслаби и разбие ЕС. Разбира се, че документ писан под руска диктовка ще е против интересите ни и юе дава повод за нови нападки от страна на Скопие.
  Да не споменаваме, че начело на правителството ни е един "прост", който основно се разбира с "простите".

  От проста СИКаджийска МУТРА , през "Вие сте прости и аз съм прост " до Има Такива Наглеци - открийте разликите?
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5144 Неутрално

  Добър анализ :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5144 Неутрално

  Добър анализ :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 479 Разстроено

  "За гражданите по-важно от "големите проблеми" на историята е как живеят в ежедневието. "

  Ами да преклонената главица сабя не я сече!!!!!!!!

 7. 7 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2401 Весело

  Не може да вярваш, че Русия е най-великата страна и да нямаш объркани разбирания за околния свят.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 8. 8 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2996 Любопитно

  Къде според автора е тънката граница на братската помощ и нежеланието да ти се качат на главата?
  Гърция дори накара съседите да си сменят името, отделно че основателно им забрани да пипат античната история на района, но гърците не са лоши, а само ние.
  Досега имаше критики на безрезервната ни помощ, обърнахме ли палачинката?

  Еретик
 9. 9 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#2] от "Да вярваме на истината":

  Да, и сърби сърби. Не казвам, че сме големата работа, просто там кризата ги срина.

 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  " Докато експерти допускат, че "малкият Шенген" може да е руски проект в белградски одежди, трудно може да се възрази на мотивацията, с която Заев обясни участието си след срещата: "Твърде дълго чакахме някой да направи нещо за нас". Той добави, че тримата биха искали да покажат, че "Балканите не са буре с барут". С други думи – че са рационални като всички останали."

  Колко дълго сте чакали бе комшии, че сега заигравате с евразийското пространство ? Та вие едва преди година - две постигнахте преспанския договор с Гърция, а още не можете да се отърсите от претенциите си спрямо нашата история и идентичност ! Ами хайде, присъединявайте се към евразийското пространство и прав ви път ! Да видим дали ще останете доволни от избора си.....

 11. 11 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Къде според автора е тънката граница на братската помощ и нежеланието да ти се качат на главата? Гърция дори накара съседите да си сменят името, отделно че основателно им забрани да пипат античната история на района, но гърците не са лоши, а само ние. Досега имаше критики на безрезервната ни помощ, обърнахме ли палачинката?
  —цитат от коментар 8 на Костадин Иванов


  Авторът е поредният поръчков писач на Дневник. България спряла да разбира Балканите - кои Балкани не разбираме? Първи признахме Македония като независима държава. По време на председателството на СЕ България постави въпроса за интегриране на т.н. Западни Балкани в ЕС. Сключи се най-после договор за приятелство и сътрудничество с Македония, и в този договор има клаузи, които македонците се бавят да изпълнят. Освен това няма да слагаме вето на началото на разговорите, но има условия, които СМ трябва да изпълни, и те са част от Договора. За езика - този въпрос не е от сега, още с признаването на Македония през 1991 беше подчертано, че не признаваме македонския език за самостоятелен (моето скромно мнение е, че това беше грешка).
  С такива статии съзнателно се насъскват хората от двете държави да се противопоставят едни на други, което е наливане на вода в мелницата на сръбската и руската пропаганда.

 12. 12 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  Анализът не става. Големият въпрос е какво прави Франция и нейните лидери (плюс там ония, които и пригласят от години по темата разширяване, като Белгия, Дания...) за Европа и европейците.

 13. 13 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#11] от "aralambi":

  Имат зададена цел. Искаха да вкарат Македония в НАТО както е, и България да вика ура. Не ги интересува решаването на взаимните спорове, и не ги интересува България. В последния момент наште успяха да се освестят, и потекоха такива статийки, друго какво да направят.
  Дори Румен Радев ги мъмрИ и ги натисна, бяха клекнали наште както винаги.

 14. 14 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#12] от "voodoo_child":

  Какво прави Франция за някой, който не пасва на самовлюбеното й позьорство на световен носител на културата и просветата. Съсипва го. Дали е България, дали е Унгария. Че и Сърбия през 1999/ 2007.

 15. 15 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#8] от "Костадин Иванов":

  На фиша за преведен хонорар

 16. 16 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  В Сев.Македония ходя често. Там навсякъде срещам топло, приятелски отношение, говорим си с приятелите ми всеки на неговия си "език" и си се разбираме прекрасно.
  Разликата от у нас е, че там дето у нас се веят руски знамена, в С.Македония се веят американски (с всички произтичащи от това последствия).
  И друг път съм го писал - в С.Македония няма "братска" любов към Москва, няма го това преклонение пред "освободителя"... Всъщност, техния освободител сме ние, сърбите и гърците, и последните две доказват думите "който ни освободи, той и ще ни пороби".
  А ние докато търпим това "нещо" да е военен министър и изобщо във властта... тъй ще е.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 17. 17 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#2] от "Да вярваме на истината": "Така или иначе чрез икономиката си ние все повече и повече "изсмукване" македонци и сърби, а напоследък и турци."
  - Кои македонци "изсмука - славяноезични гърци, северо-македонци или пирински? Колко сърби и колко турци? Интересно с каква икономика.

  "Тука децата им учат в български училища и всичко произтичащи от това."
  - Единственото което произтича е, че научават български език. Нищо друго.

 18. 18 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#17] от "goro6":

  Ти си далече от икономиката и живота. И като кажете с каква икономика ставате абсолютни дебили. Ами икономиката ни е равна икономиките на Сърбия, Македония и Черна гора взети заедно и остава. Та с тази икономика.

 19. 19 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#2] от "Да вярваме на истината":

  Обаче икономиката няма да може много да засмуче оттам, а от Сърбия и Турция дори е вредно в някакъв момент. А работна ръка трябва. Понеже виждам умно мислене - Украйна и Беларус. Дори и Раша, но най-лесон е Украйна. Да не са луди чехите, словаците, поляците, че и унгарците и румънците?

 20. 20 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#16] от "Athanatos":

  |Особен впечатък (от македонски впечаток) ми прави храната в Македония. Да ме прощават сърбите, но кухнята им е груба и сурова, като тях самите. По засуканост Македония царува над целия полуостров. Само Елада има автономия.

 21. 21 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  Ами в живота на всяко еничарче идва момент да му се каже истината за проихода.

 22. 22 Профил на иванчолаков
  иванчолаков
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Променливо есенно време.Изведнъж стана голяма каша.А идва зима и ще става по-студено...

 23. 23 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 217 Любопитно

  Така или иначе чрез икономиката си ние все повече и повече "изсмукване" македонци и сърби, а напоследък и турци. Тука децата им учат в български училища и всичко произтичащи от това.
  —цитат от коментар 2 на Да вярваме на истината

  За коя държава говориш?

 24. 24 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  Не сме длъжни да се правим, че вярваме на сръбско-македонските идиотщини за уникалния им произход.

 25. 25 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 638 Неутрално

  В Сев.Македония ходя често. Там навсякъде срещам топло, приятелски отношение, говорим си с приятелите ми всеки на неговия си "език" и си се разбираме прекрасно.Разликата от у нас е, че там дето у нас се веят руски знамена, в С.Македония се веят американски (с всички произтичащи от това последствия).И друг път съм го писал - в С.Македония няма "братска" любов към Москва, няма го това преклонение пред "освободителя"... Всъщност, техния освободител сме ние, сърбите и гърците, и последните две доказват думите "който ни освободи, той и ще ни пороби".А ние докато търпим това "нещо" да е военен министър и изобщо във властта... тъй ще е.
  —цитат от коментар 16 на Athanatos


  Ами ще се разбирате, като си говорите на български..
  abe то i az moгa da фана da прикаам и da ti pi6a na moq si eзик....
  Ама ще излезе, че съм кретен пишещ на маймуница, а не борец за моя си език - ще го кръстя Мартински език.
  Може и държава да си направя, след люлин - мартинландия...

 26. 26 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  До коментар [#2] от "Да вярваме на истината":

  Нищо не изсмукваме. Само воеводите от ВМРО засмукват едни дебели пачки в евро, като продават паспорти. След това, с тия паспорти комшиите отиват да работят в Западна Европа. Аз не съм видял македонец или сърбин в българска фабрика или фирма. Ти къде ги виждаш, не знам.

  Бивш tww09306483.
 27. 27 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Шкембе Войводата, дето непрекъснато се репчи по медиите, потомствен агент на ДС.
  Същата тази ДС, която при първото преброяване на населението след девети НАСИЛСТВЕНО КАРАШЕ българите от Пиринска Македония ДА СЕ ПИШАТ МАКЕДОНЦИ.
  Защото комунистическите безродници и продажници бяха готови да влезем в Титовата Югославия.
  Както на два пъти след това поднасяха България на тепсия на московската мечка.
  А сега ще умрат да се кланят на кремълския Лилипут.

 28. 28 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  България "предаде" тоя път Балканите. Туркофилства, явно и зад гърба им.

 29. 29 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Доста елементарна статия. Колко лоша е България и колко едва ли не е хубава МК ?! Авторът не знае или знае, но мълци, че откакто бе подписан договора с МК, а това са преди повече 2 г., там нищо не е променено - учебници, пропаганда и т.н. Ама нищо. Всъщност нашето общество си няма представа, че става въпрос за едно общество, което като мислене е далеч назад във времето. Знаете ли, че и досега там на официално ниво не е осъден комунистическия режим ? У нас това стана през 2000 г. Знаете ли, че там е налице мнението, че диктаторът Тито е дал възможност да се развива македонската култура ? Знаете ли, че на 11 октомври там е държавен празник - Ден на антифашистката борба. Това е борба срещу българския фашистки окупатор. На този ден там величаят борците за комунизъм, тези които наложиха комунизма в Титова Македония и заеха възлови постове в нея ? Как искат да станат член на ЕС с такъв празник, при положение, че само преди около месец в Европейския парламент бе приета резулюция осъждаща всякакви видове тоталитаризъм ? Колко знаят, че само преди седмица десетки техни интелектуалци написаха отворено писмо до ЕС, в което буквално оплюват България ? По време на комунизма при тях имаше Закон за защита на македонската национална чест - един изключително антибългарски закон.
  Имаше една реклама - гърците са го измислили. Става въпрос за узото. Но явно гърците отдавна са разбрали, че елита в МК са една сбирщина измекяри и затова най-безмилостно им раздаваха червени картони, докато онези отворковци не клекнеха. Не си мислете, че ако влязат в ЕС те ще мирясат. Напротив - още по-нагли ще станат. Затова да стоят извън ЕС. Те самите вътре трябва да си решават много въпроси, преди да влязат в ЕС.

 30. 30 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1555 Гневно

  ТОЗИ "преход" продължава ( т.е. ще ….) до пълното изчезване на народната памет , после някъде наблизо някои ще си направят паметник и ще обясняват , колко са били единствени …..стига да са останали някои да ги слуша....може би само от слугинажа !

 31. 31 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  Аз не съм видял македонец или сърбин в българска фабрика или фирма. Ти къде ги виждаш, не знам.
  —цитат от коментар 26 на Petleshev


  Има македонски българи работещи в България, има и сърби. Има македонски магазини - например веригата Кам на Камчев. Не съм виждал български магазини в Северна Македония и това е наш пропуск. В магазините в Северна Македония е пълно със сръбски стоки, но българските отсъстват. Липсват търговци.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 32. 32 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  И те и ние сме националисти. Ние се смеем на македонските паметници на тяхната пишност и претенциозност. За всеки чове майката е най-добрата майка на света и за всеки човек неговата си история е най-великата история на света.

  А ние българите какво правим!
  Цялата ни страна е нацвъкана с руски/съветски паметници.
  В центъра на Пловдив имаше паметник на български войници наречен Гюро Михайлов. Комунистите го преместиха и на висок хълм изсраха два руски паметника.
  Не. По-добре паметници като македонските отколкото като българските.
  По-добре македонските националисти вместо българските националсти с московски идоли.

  подпис
 33. 33 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Македонците ни обиждат над три десетилетия. Татари, фашисти и курви. Това сме ние. Татари, фашисти и курви.
  Това го повтарят всички по форумите и по статиите- от "интелектуалци" , до "народа".
  Да си живеят спокойно, както намерят за добре.

 34. 34 Профил на petyo_yonchev
  petyo_yonchev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  С оглед на това, че Македония е създадена с пролятата кръв на хиляди наши сънародници от тази страна на граница и от другата, които са се борили за нея, свободата й и осъществяването на Националния ни идеал, това че хората там са се наричали БЪЛГАРИ до преди 75-80 години, смятам че поставените цели на рамката от правителство са си абсолютно на място и трябва да се следват с необходимата твърдост, докрай. Ние няма какво да губим, историята и езика не са общи, те са на един народ, и компромиси няма и не трябва да има с тях.
  Всичките глупости, които се пишат, в последно време на темата Македония, са отпор на античките и на пропагандата, а явно от Дневник й пригласяте. Както и статията ви, че македонците мислели българите за неприятелски народ. Абсолютна пропаганда, в статията е записано, че от 1000 интервюта, 360 човека смятат че Македония има неприятели, а от тях 23% смятат че това е България. или цели 82 души-майкопродавци. Хайде да спрем с тези залитания типични за страните от западна Европа, че видите ли трябва да се съобразяваме с всяко инакомислие. Не драги ми, интересите на народа стоят над тези на няколко безмозъчни, вероятно сърбофилски или русофилски, индивида.
  "Македония без българи, огън да я гори!" , както е казал Ванче Михайлов.

 35. 35 Профил на Леблебия
  Леблебия
  Рейтинг: 222 Неутрално

  До коментар [#25] от "realismisthename":

  С разликата, че Македония не се е отделила от България за да си прави държава, а от Югославия. Македония не си прави език в рамките на България, а го прави в рамките на Сърбия, един вид на механизъм за самооцеляване. Не е нищо ново, че разни невежи идиоти по български форуми разправят(е) "голяма грешка, че признахме Македония на времето". На времето Македония излизаше от Югославия, затова България я призна. Не знам как си представяте сценария в който държава, която е воювала срещу Сърбия и Гърция и смята подпадането на по-голямата част от Македония под сръбска и гръцка власт за своя национална катастрофа, при първата възможност за нейно измъкване от тяхна власт, да не я признае и с това да изпрати посланието "Не, благодаря, останете си в Югославия".

 36. 36 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  До коментар [#11] от "aralambi":

  Мноо си зле. България няма позиция по никой въпрос и оставя Сърбия, Гърция и Румъния да я водят за нова. Ние не сме движеща сила за нищо свестно наоколо, освен за общи приказки - аре западни балкани аре просперитет и магистрали.
  Глупости на търкалета.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 37. 37 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Драматично изказване - ако не им помогнем ние, някой друг щял да им помогне. Старото разбиране за лагери и съюзи, насочени срещу други съюзи.

  Всъщност е възможно едновременно да се отстояват националните интереси и да се развиват отношенията с Македония. Кога ще тръгне влакът за Скопие, кога ще се изградят магистрали до сръбската и македонската граница? Кога ще отпадне роумингът с Македония и другите балкански държави? Кога ще се опрости и ускори разглеждането на молбите за българско гражданство?

 38. 38 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  До коментар [#11] от "aralambi":

  Аз също се възмутих. Чакали били някой нещо да направи. Малко ли направихме за мекедонците. А дневникът го предозира.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 39. 39 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 118 Неутрално

  Протегнатата ръка на София ,обикновено бива ухапана.Така стана с признаването на Македония и приноса и за признанието и от Русия,отхвърлихме плана на Гърция и Сърбия за разделянето и по между ни.Помогнахме и при икономическата блокада от Гърция,когато Сърбия беше във война и нямаше от къде да се снабдява с храна и стоки.Подарихме и 100танка и мисля150 гаубици с мунициите,преди задаващия се конфликт с албанските сепаратисти.Помогнахме им при наводнението в Стайковци с техника,хора,пари,вода,храна,дрехи,одеала,като нашите спасители бяха тръгнали веднага и са стигнали първи на мястото на наводнението.В замяна,получихме обиди,подигравки,хули, и високомерие.Ние също имахме наводнения с жертви,но помощ нямаше.А когато стана наводнението в Сърбия,тогава се разрази истерия по всички медии в СМ със зов за помощ да се помогне на сърбите.Това е отношението,което получаваме.Такаче писалият статията да го кара по-полека в осъжданията си към този или онзи.

 40. 40 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  Ако нашето е червен картон, преспанският договор какво е? Дори прекалено късно ги натискаме пациентчетата от вардарско. Бий да те уважават. Няма друг начин. Не става въпрос за физическа сила - който не уважава себе си и собствената си история никой няма да го уважава. Това е.

  Историята им започва от 1944а година. Преди това са българи. Точка. Край на спора.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 41. 41 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Последно макетата какви станаха? Още ли са преките наследници на българския цар Самуил, или се водят от Сашо Македонски, или останаха роднини с египтяните, или нещо по-екзотично? Идея си нямам как съвместяват целия този гювеч на едно място. Дали някога ще преодолеят кашата,с която Коминтерна им напълни главите?

  master
 42. 42 Профил на т
  т
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Ако македонският е просто диалект от езиковедска гледна точка..."
  Езиковедската гледна точка изобщо не е толкова ясна.
  Има езиковедски критерий, който е по-скоро насока или принцип, който гласи че "два езикови варианта (говора) са диалекти на един и същи език ако са взаимноразбираеми помежду си". Това е доста трудно да се измери. Аз лично се съмнявам, че всички българи свободно разбират всичко на македонски (говорим и писмен). Очевидно е, че образованите хора по-лесно ще забележат някои систематични разлики между книжовния български или книжовния македонски (например, че окончанието за минало време на български е -х, а на македонски - -в), а това би улеснило разбирането. Същото важи за хора, които са били вече в другата държава, имат приятели от там, чели са нещо в интернет или са гледали телевизия на другия говор. Но тук през цялото време говорим за стандартизираните форми. Би било интересно обаче да се съберат две баби - едната от дурнакулашко, а другата от охридско, които нямат кой знае какво образование и не са пътували, не ползват интернет. До колко тези две баби ще се разбират? Това би било едно реално измерване на взаиморазбираемостта между говорите на територията на двете държави.

  Славянските езици на балканите формират т.нар. диалектен континуум - различни езикови характеристики се променят плавно от изток на запад. Така че е нормално хора живеещи от двете страни на границата да се разбират по добре, отколкото някой от благоевградско с някой от варненско например. Проблемът с езиковедския принцип/насока/критерий по-горе е, че той не е абсолютен. Например португалците разбират испански по-лесно отколкото испанците - португалски. Има и един типичен и реален пример, който се цитира често в учебниците по езикознание: Остров в Тихия океан. По средата има голям вулкан, хората живеят по брега в различни села - А, Б, В, Г, Д, Е и тн, и говорят различни диалекти. Хората от село А се разбират с тези от село Б. Хората от село Б се разбират с тези от село В. Но хората от А и В не се разбират. Проблемът е: къде да се начерае границата между различните езици в този случай? Няма ясен отговор и решението е политическо, дали ще е на държавно ниво или на племенно ниво, той опира до идентификацията на хората които са носители на конкретния езиков вариант. Именно затова проблемът с македонския език не е езиковедски, а политически. Той опира до това какво право има България - чисто юридически, а и морално, да диктува на македонците как да се самоопределят.

 43. 43 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 693 Разстроено

  абе на никой ли не му прави впечатление колко дебилно е това изследване, в което 4% от макединците смятат Албания за недружелюбна? имайки предвид нескритата цел на Албания да завладее Македония, гражданската война с албанците и тн тъпотии?

  ако тия дебили смятат, че България е по-голям враг от Албания - наистина не знам как да им помогнем, това са хора буквално живеещи в паралелна реалност....

 44. 44 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#26] от "Petleshev":

  Ти,Добрич не си видял,няма и да видиш?Все пак си от Добрич.В София,Пловдив,Благоевград има хиляди македонци,осранали тък след обучението си.Аз лично имам поне 15 -20 приятеля и познати такива.Има много във всички сфери-от медицина та до архитектура.

 45. 45 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#29] от "krf54523578":

  Не се сърди на пишещия статията.Той е н хонорар.Статията просто отразява целите на едно лоби и толкова.Не сме могли да спорим за идентичност сега ли?!Че ние не спорим.Някой в Скопие го прави и пренаписва надгробнире камъни-понякога буквално!Трябва да се разбере,че това не е нормална държава,а комуностическа кретура?Наистина е последна отломка от Югославия.

 46. 46 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#42] от "т":

  Тук по никакъв начин не се диктува на македонците какви да се определят.Става дума да не прписват тяхното си самоопределение на Геце Делчев или Кузман Шапкарев например.

 47. 47 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Не понасям гърците, обаче ги уважавам за постоянството. Не можем повече да отстъпваме на братята македонци. Нито да правим повече жертви заради тях (достатъчни бяха 1-та световна и Междусъюзническата войни). Нито им искаме територията, нито искаме да са ни част от държавата за разлика от сърбите. И винаги сме им помагали, колкото и да ни е било трудно. Обаче щуротиите им идват в повече.

 48. 48 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#32] от "Иван К":

  Викаш,по-добре някой да ти каже,че не си внук на дядо си и да му сложат нов надгробна полча с ново име и националност!?Левичарите не сте наред!

 49. 49 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Чисто технически, според договора от Сан Стефано територията на Княжество България е почти 220 хил.км. кв.км. , като добавим и територията около Пирот и Тимошко заграбени от сърбите, населените с българи земи тогава са над 250 хил.кв.км. Предвид факта, че българска държава не е съществувала почти пет века, и езика се е променил, кой е основният диалект е трудно да се каже. Но при преброяванията в Османската империя , хората живеещи на македонска територия се пишат преобладаващо българи.

 50. 50 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 544 Неутрално
 51. 51 Профил на ozn11624821
  ozn11624821
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Целият проблем е, че те " Македонците "не желаят да признаят, че са българи! И че са били част от българското царство и държава! Хибридна държава на която трябва да и се измисли история, писменост идентичност!

 52. 52 Профил на Кулин бан
  Кулин бан
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#8] от "Костадин Иванов":

  С договора от Преспа призна македонска нация и македонски език, което ние тук отричаме чрез позицията на правителството ни. Не сме прави.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK