"Репортери без граници": Ситуацията в България е ужасяваща, никога не е било по-зле

"Репортери без граници": Ситуацията в България е ужасяваща, никога не е било по-зле

© Юлия ЛазароваСитуацията е абсолютно ужасяваща. Вероятно никога не е била толкова зле, колкото сега", особено преди номинацията на главния прокурор, коментира директорът на "Репортери без граници" за Източна Европа и Балканите Полин Аде-Мевел.


"Никога не е била толкова зле, откакто България стана демокрация", допълни генералният секретар на организацията Кристоф Делоар.


Двамата говориха пред репортери след срещата си с президента Румен Радев. "Изразихме тревогата си от назначението на следващия главен прокурор, смятайки, че кандидатът, който би бил назначен, изрази възгледи за медиите, които не са свързани с професионална безпристрастност и достойнство. Това е риск не само за журналистиката, но и за демокрацията", каза Делоар.
Препоръчахме и нов медиен закон, който да осигури редакционната независимост и авторитета на журналистиката, каза още той. "Да се реагира не е достатъчно. Необходима е системна реформа."


"Очевидно е, че президентът е напълно наясно с причините, заради които страната е на 111-о място в индекса ни", коментира генералният секретар. "Намираме, че е смело от негова страна, като президент на България, да се включва и да изразява ясен възглед за медийната свобода, вместо да отрича всичко, той предпочита да опише истинската ситуация и това е единственият начин тя да бъде подобрена."


"Една от първите мерки трябва да е гаранция, че няма вербални и физически атаки срещу журналистите, или заплахи като тези, които видяхме през последните седмици", отбеляза Аде-Мевел.


"В страната има климат на медийна гражданска война, но това не е плурализъм. Вместо това трябва да има защита на редакционната независимост и свобода, благонадеждност на информацията", коментира Делоар.


"Ситуацията е много притеснителна заради големия натиск върху журналистите, атаките (понякога физически, понякога вербални), заради инструментализацията на медиите срещу опоненти", каза Делоар. "Има и злоупотреба със законите, за да бъде застрашена журналистиката. За нас беше важно да изразим това пред президента."


Три години без отговор от премиера


"Бюрото ни за Източна Европа и Балканите се опитва да се свърже с премиера (Бойко Борисов) от три години. Днес за пръв път получихме отговор – отрицателен, но за пръв път ни отговориха, че премиерът е в Брюксел, така че не е възможно да се срещнем днес", каза Делоар. "За нас този отговор е първа стъпка към започването на диалог", коментира Аде-Мевел.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK