Близкият изток ще стане постамерикански

Близкият изток ще стане постамерикански

© Kevin Lamarque, REUTERSДокато протестите в арабския свят се разпространяваха в края на 2010 и началото на 2011 г., администрацията на Обама се мъчеше да изработи някаква стратегия. Разпъвана между това да продължи подкрепата за авторитарните управници, които бяха отдавнашни съюзници на САЩ, и продемократичните протестиращи по улиците, тя криволичеше насам-натам и рядко поемаше пълен ангажимент към една от двете страни.


Колко влияние изобщо е имал Вашингтон върху събитията в региона остава отворен въпрос. Най-решителното действие на Обама - да се намеси с военни средства в Либия за свалянето на Муамар Кадафи - безспорно се отрази на събитията там, въпреки че последвалият нестихващ конфликт и нестабилност едва ли бяха предпочитаният резултат.


В Египет САЩ в крайна сметка не направиха нищо, за да спрат военните да вземат отново властта, докато в Сирия подкрепата за хората, които се опитваха да свалят Башар Асад, беше в най-добрия случай равнодушна.
Едва когато нещата опряха до побеждаване на "Ислямска държава" САЩ истински се ангажираха във военно отношение, а събитията от последната седмица показват, че при управлението на Доналд Тръмп даже това не може повече да се приема като даденост.


Дори по обърканите стандарти на ангажирането на Вашингтон в Близкия изток събитията през последната седмица бележат дъно. Решението на Тръмп да изтегли силите на САЩ от райони под кюрдски контрол в Сирия ще се приеме от мнозина в региона като нов знак колко ненадеждна може да е американската подкрепа, а Русия с готовност ще запълни пролуката със свои войски, за да държи турците и кюрдите настрана едни от други. Дори голяма част от членовете на правителството на САЩ, изглежда, са стреснати от действията на собствения им главнокомандващ, който даде ясен сигнал, че според него ролята му е да изтегли САЩ от целия регион, ако е възможно.


Регионални сили


Дори и Тръмп да загуби Белия дом през 2020 г., никой президент демократ - например сенатор Елизабет Уорън - няма да държи особено САЩ да поемат водеща роля, особено военна. Това означава регионалните сили да предприемат много повече самостоятелни действия, често пъти нехаейки за хуманитарни и други последици.


Подобно на Турция в Сирия, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства знаят, че рискуват да загубят западното въоръжение и подкрепа заради продължаващата си война в Йемен, но това не изглежда да се отразява на решенията или действията им.


Във Вашингтон вече се набляга на борбата с Китай и в по-малка степен с Русия, като по-голямата енергийна независимост благодарение на собствени запаси избутва Близкия изток рязко надолу в списъка на приоритетите на Америка. Има и немалка степен на умора от региона. В края на краищата администрацията на президента Джордж Буш сгреши в надеждата си, че военната намеса в Ирак ще е от полза за вътрешната и външната сигурност на САЩ. Обама се справи съвсем малко по-добре с колебливата подкрепа на администрацията му за протестите от Арабската пролет, за които мнозина в Белия дом и Държавния департамент се надяваха, че са признаци на системен регионален преход към демокрация от западен тип.


Надеждата беше, че това ще е от помощ и за САЩ, и за съюзниците им в дълговечната им конфронтация с Иран - всъщност вторачването в това десетилетно противопоставяне е едно от малкото общи неща между управленията на Обама и на Тръмп. Вместо това обаче почти всяка стъпка - като решението на Обама да изтегли войските от Ирак и на Тръмп да ги изтегли от Сирия, е от полза за Техеран.


Неотдавнашните атаки над танкери и саудитски петролни обекти показват, че поне някои елементи в иранското правителство сега смятат, че няма какво да губят, като действат по свое усмотрение. Същото важи и за други, също толкова силни държави в региона, особено Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. След като европейски и други държави блокират продажбите на оръжие за тях, тези страни все повече се обръщат към Китай и Русия за подкрепа.


Подложена на санкции


Това се отнася в най-голяма степен за Турция, която сега вероятно ще бъде подложена на санкции от САЩ и Европа. Дори преди събитията от последните две седмици, Анкара водеше лют спор с Вашингтон заради покупката на руски противоракетни системи С-400, заради която Турция беше изключена от програмата за обучение на пилоти и купуване на изтребители Ф-35.


Сближаване по тази линия сега изглежда най-слабо вероятно, след като САЩ се готвят да санкционират Турция за предприемане на действия, за които президентът Ердоган очевидно смята, че вече са били негласно одобрени от Тръмп. Това насочва вниманието към друго оплакване на съюзниците на САЩ в Близкия изток - че непредсказуемостта на Вашингтон при управлението на Тръмп прави почти невъзможно сключването на споразумения с него. Това не би трябвало да е изненада - президентът на САЩ и високопоставените му представители често пъти са на почти напълно различни позиции, особено по дълготрайни военни ангажименти в страни като Ирак и Афганистан.


С наближаването на изборите Тръмп ще има по-малко желание от всякога да се намесва в един регион, който очевидно възприема като политически вреден. В дългосрочен план обаче това може да се окаже по-маловажно от промените, които протичат в Близкия изток, където хората с власт все повече смятат, че Вашингтон си тръгва и не се вълнуват какво биха искали САЩ. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 1469 Любопитно

  Логично!В САЩ върви шеста технологична революция,и значението на петрола ще намалее драстично.
  Живеем в интересни времена.

  Всичко Дефи кьорфишек,плачеш за брутален тек!Група либерални роми,да те лашкат в парк на пейка,ти покрита с хематоми да завиеш кат линейка! BACHO LUD
 2. 2 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 857 Неутрално
 3. 3 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Едва когато нещата опряха до побеждаване на "Ислямска държава" САЩ истински се ангажираха във военно отношение... "

  Авторът здраво се ебава. ИД си е творение на щатите и Израел.

 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2759 Весело

  Ами тръгват си !

  Ерата на петрола така или иначе е на приключване , така че кво да правят в пясъците !?

 5. 5 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1264 Весело

  Близкият изток е барутен погреб. За какво им е на САЩ и Европа да се навират там? Хайде, експортно ориентираните германци имат да преследват интереси, ама скоро там ще е кошмар. Огромен прираст на население и липса не управленски умения. Това е залог за фалити и войни. Никакъв смисъл няма каквото и да е обвързване. Ако им трябват коли - коли ще им продават. Ако им трябват танкове - танкове. Настават отново времена на съюзи и всеки е свободен да си избере от коя страна да застане. Кеф ти Ренесанс, Просвещение и човекът в центъра на вселената, кеф ти Революция, Партия и пак човек в центърана вселената, но ще му се знае името.

 6. 6 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 1469 Весело

  Ами тръгват си !Ерата на петрола така или иначе е на приключване , така че кво да правят в пясъците !?
  —цитат от коментар 4 на SS


  Камила-Самолет-Камила прим!

  Всичко Дефи кьорфишек,плачеш за брутален тек!Група либерални роми,да те лашкат в парк на пейка,ти покрита с хематоми да завиеш кат линейка! BACHO LUD
 7. 7 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Империята на злото има уникалния шанс да се възползва от слабоумието на Дръмб и да затвърди позиции в Сирия...
  Честито, форумни поддръжници на клоуна Дръмб! Подкрепяте и путин по този начин!

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 8. 8 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 1469 Разстроено

  Империята на злото има уникалния шанс да се възползва от слабоумието на Дръмб и да затвърди позиции в Сирия... Честито, форумни поддръжници на клоуна Дръмб! Подкрепяте и путин по този начин!
  —цитат от коментар 7 на Kamenarski


  +++++
  Жалко, че администрацията на Тръмп не се допитва до теб!

  Всичко Дефи кьорфишек,плачеш за брутален тек!Група либерални роми,да те лашкат в парк на пейка,ти покрита с хематоми да завиеш кат линейка! BACHO LUD
 9. 9 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 1802 Весело

  [quote#8:"Платон Фъшкиев"][/quote]

  Тихо, да не дръпна казанчето...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4146 Неутрално

  "С наближаването на изборите Тръмп ще има по-малко желание от всякога да се намесва в един регион, който очевидно възприема като политически вреден. В дългосрочен план обаче това може да се окаже по-маловажно от промените, които протичат в Близкия изток, където хората с власт все повече смятат, че Вашингтон си тръгва и не се вълнуват какво биха искали САЩ."

  От тук насетне все по - малко ще обвиняват САЩ, че се месел във вземането на решения от държавите в региона - досега само за това го обвиняваха, а занапред започват да се притесняват, че се отдръпвал от тази си роля......Време е всеки сам да носи своята отговорност за решенията, които взема ! Турция в момента окупира сирийски територии под благовиден контекст и вината на това изобщо не е на САЩ ! Занапред ще стават все повече подобни събития в района на близкия Изток !

 11. 11 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1793 Неутрално

  То и избора там е между мракобесни фундаменталисти, национал-комунисти и военни диктатори. Последните май са най-недолюбвани от американците.

  Eddie lives... somewhere in time!
 12. 12 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 2669 Весело

  "...докато в Сирия подкрепата за хората, които се опитваха да свалят Башар Асад, беше в най-добрия случай равнодушна."

  Да благодарим на създателите на Интернетя, инак ей таквиз откровени Западни ЛЪЖИ, щяха все още да минават за истини, казани от "авторитетни" бастиони на журналистиката, като ББС, АП, Ройтерс, РСЕ, Гласът на Америка, НЙТ, ВаПо, и т.н. Да не говорим пък за по- новите, като СНН... 🙄😏

  Да благодарим и на лидери като 👱, дето се престрашиха да извадят на бял свят истината за тях.

  И накрая: Слава Богу, Петък Е(TGIF)! 👍😎😁

  (не се чете)
 13. 14 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2536 Разстроено

  "а Русия с готовност ще запълни пролуката със свои войски, за да държи турците и кюрдите настрана едни от други. "

  Това е невъзможно за ограничения ресурс от жива сила с който разполага Русия в Сирия, а и да го имаше едва ли би се нагърбила с такава рискована операция! Това което най-вероятно ще направи Путя е да предаде Асад и да се оттегли от Сирия като Тръмп!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 14. 15 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  Ми той Тръмпи вчера с малко ROUGH LOVE, както сам каза, го усмири турския ислямист.
  Така че не се знае.
  Не че това променя коренно нещата, или че е по малко идЕот, но...
  Just saying

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 15. 16 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2536 Разстроено

  Империята на злото има уникалния шанс да се възползва от слабоумието на Дръмб и да затвърди позиции в Сирия... Честито, форумни поддръжници на клоуна Дръмб! Подкрепяте и путин по този начин!
  —цитат от коментар 7 на Kamenarski


  Единствено Турция ще се възползва от ситуацията!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 16. 17 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1793 Неутрално

  ... Европейските левичари ги боли, че САЩ няма повече да воюват за тях, няма да вършат работата на Европа в Близкия изток. ....
  —цитат от коментар 13 на gozambo


  САЩ защитавали европейските интереси в Близкия изток? Ти това сериозно ли?

  Eddie lives... somewhere in time!
 17. 18 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 2669 Весело

  Ами тръгват си !Ерата на петрола така или иначе е на приключване , така че кво да правят в пясъците !?
  —цитат от коментар 4 на SS

  Не е само до петрола. Той е башка тема. Както винаги казвам, ерата на УСА(и така нареклият се "Златен Милиард") ПРИКЛЮЧВА, колкото и да не се харесва това на грантоядите...

  Не завиждам на гърчещия се умнокрасив планктон.

  П.П. Докато пиша и хоп, новина потвърждаваща казаното: "Страны Балтии умоляют Москву вернуть транзит и спасти их тонущую экономику…" Късно е либе! 🤐

  https://inforuss.info/strany-baltii-umolyayut/

  (не се чете)
 18. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  До коментар [#9] от "Kamenarski":

  Именно, правото да триеш коментари си е ... тоалетно казанче

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4503 Любопитно

  "Дори голяма част от членовете на правителството на САЩ изглежда са стреснати от действията на собствения им главнокомандващ, който даде ясен сигнал, че според него ролята му е да изтегли САЩ от целия регион, ако е възможно."

  Често казано, аз приветствам изтеглянето на САЩ от Близкия изток, даже бих се радвал, ако се изтеглят и от други райони по света, където имат присъствие като например Европа и Източна Азия. И да спрат да се правят на световен полицай. Тръмпи Лъжеца точно това обеща на своите фенове. Дали ще направи това докрай и навсякъде!? Едва ли!? Мисля, че САЩ ще остане в своите военни бази в страните от Персийския залив например. Катар например със своята огромна ВВС база, имат военно присъствие в Кувейт, ОАЕ, а от скоро и КСА. И докато местните богати диктатори плащат добри пари на янките, най-вероятно последните ще си държат военните и базите там да ги пазят от "любовта" на собствените им народи и Иран.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 20. 21 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  Пост американски Виетнам

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 22 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 2669 Весело

  То и избора там е между мракобесни фундаменталисти, национал-комунисти и военни диктатори. Последните май са най-недолюбвани от американците.
  —цитат от коментар 11 на tigervi

  И кои са според теб, национал- комунистите (там)?

  Да нямаш предвид нещо подобно на Китай?

  За такива като Куба и КНДР, няма да питам засега...

  (не се чете)
 22. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10601 Неутрално

  Тръмп е непоследователен, което е доста опасно в многополюсен свят...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 24 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Ами тръгват си !Ерата на петрола така или иначе е на приключване , така че кво да правят в пясъците !?
  —цитат от коментар 4 на SS


  Тръгват си ама друг път. Хиляда души вадят от Сирия, а са вкарали нови 14 000 в Близкия изток откак Тръмп е на власт и обмислят 120 000:
  https://www.businessinsider.com/us-military-exploring-plan-to-deploy-120000-troops-to-middle-east-2019-5?op=1

  Необходима е не волята да вярваш, а волята да откриваш, което е точно обратното. - Бертранд Ръсел
 24. 25 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#9] от "Kamenarski":Именно, правото да триеш коментари си е ... тоалетно казанче
  —цитат от коментар 19 на дерибеев


  Така е! Модито ги разбира тези работи..., а аз просто се шегувам с Фъши...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 25. 26 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 2669 Весело

  До коментар [#9] от "Kamenarski":

  Отпусни малко, де...Поздрав: https://youtu.be/5cbQrRXvHv4

  (не се чете)
 26. 27 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1708 Весело

  До коментар [#21] от "дерибеев":
  Май Сирия започва да се превръща във втори руски Афганистан.....
  Голяма глупост е да вземаш страна в гражданска война, която жителите на региона водят от над 1000 години.

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 27. 28 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#9] от "Kamenarski":Отпусни малко, де...Поздрав: https://youtu.be/5cbQrRXvHv4
  —цитат от коментар 26 на Бойчо Огнянов


  Хахаха...
  +
  Оценявам чувството ти за хумор...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 28. 29 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1793 Неутрално

  До коментар [#22] от "Бойчо Огнянов":

  Сирийските кюрди са точно такива, левичари с национални особености.

  Eddie lives... somewhere in time!
 29. 30 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  Близкия изток, където хората с власт все повече смятат, че Вашингтон си тръгва и не се вълнуват какво биха искали САЩ

  =======================================================================
  Там е работата, че САЩ нищо не искат в Близкия Изток. САЩ си имат предостатъчно нефт. Единственното, което искат, е да не им гостуват терористи. С удоволствие ще продават модерно оръжие на съюзниците си там и толкоз.

  И да пази Бог да не загубят интерес към България. Защото тогава руските и турските войски ще се срещнат на билото на Стара Планина.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 30. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3904 Неутрално

  До коментар [#13] от "gozambo":

  Кое не ти харесва?
  Статията е сполучливо описание на САЩ.....

  Bukalemun
 31. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3904 Неутрално

  До коментар [#13] от "gozambo":

  С кое не си с гласен ,gozambo. ....?

  Статията дава пълна илюстрация за днешното състояние на САЩ към света.
  Двуличната и несериозна политика на държавата , считана за ''номер едно ''....няма никйкво оправдание. ....
  Ти и Тръмп можете да си мечтаете за нещо .....но разликата е ,че той е президент. ....
  Ти можеш да ни баламосваш .....но е недопустимо американския президент да лъже света по пет пъти на нен......
  Ето .....навярно вече трябва да си чул новината за неодобрението на сената .....да се изтеглят американските войски от БИ......
  А това със сигурност ще се отрази на 120 часовата договорка за изтегляне на терористите

  Bukalemun
 32. 33 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Питърчу въобще не е наясно какво е ставало, става и ще става в Близкия изток!
  Близкият изток е станал АНТИАМЕРИКАНСКИ!
  На ход е и Европа да стане АНТИАМЕРИКАНСКА, особено след въвеждане на митата за нейните стоки.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 33. 34 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4095 Неутрално

  Оранжевото надиваемо изпълнява едно по едно желанията на водещия си офицер от Кремъл.

  "Заемите" през Дойче Банк трябва да се изплащат ... с лихвите...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 34. 35 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2730 Неутрално

  Близкият изток не е важен с петролът си.
  Близкият изток ако сте си позволили да забравите е бил важен много преди откриването на петролът там.
  Контролът над планетат ни минава през контрол над "Евроазия", контролът на "Евроазия" минава през БИ. Та който контролира БИ, контролира планетата.

  Така беше досега. Сега САЩ смятат че тази роля се измества от БИ към югоизточна Азия... Това е, петролът няма никакво значение в случаят.
  Петролът спря да бъде фактор след петролната криза. Тя показа един проблем, той бе анализиран и бяха взети необходимите корективни мерки...

  Модератора е неадекватен!
 35. 36 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 813 Весело

  До коментар [#14] от "Julian Mall":

  Русия НИКОГА ! не предава съюзниците си !

 36. 37 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 2669 Любопитно

  "Близкият изток ще стане постамерикански"

  Проблемът е, че не само БИ, а целият свят става такъв. Ето една интересна дискусия от снощи, близка до темата, и близка за всички които виждат, че нещо НОВО така или иначе ИДВА. Руснаците напоследък ТРЕСКАВО мислят по въпроса:

  https://youtu.be/jEbiV2-ObCk?t=6838

  П.П. Предният сегмент от шоуто е интервю с кореспондент от Сирия, за положението там към МОМЕНТА:

  https://youtu.be/jEbiV2-ObCk?t=5618

  (не се чете)
 37. 38 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  Първото изречение ме разби. Ако това са демократичните представители, какви ли са терористите тогава? Всъщност, течеше смяна на вече неудобните режими, с други такива. Малко по - удобни. Иначе, действията на "демократите" ги видяхме. Рязане на глави пред камерата, ядене на сърца, готрене на живи хора в клетки, продажба на роби в 21 век и активна търговия с човешки органи. И както винаги, рекламата беше силна и натрапчива, а изпълнението- калпаво и некадърно.

 38. 39 Профил на Against China
  Against China
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  До коментар [#13] от "gozambo":Кое не ти харесва?Статията е сполучливо описание на САЩ.....
  —цитат от коментар 31 на eti mehter

  Къде изчезна бе анадолски пуяк???Миленчо,ти така пишеше бисери под оная статия за това ,че некадърника Ердогнчо нямало да приеме Пенс и Помпео,но не само ги прие,но и беше сключено споразумение за примирие.....Милнчо,още много вмирисан лук ще ядеш с твоя пропадняк и пишма исямист....

  AGAINST CHINA
 39. 40 Профил на Against China
  Against China
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  До коментар [#13] от "gozambo":С кое не си с гласен ,gozambo. ....?Статията дава пълна илюстрация за днешното състояние на САЩ към света. Двуличната и несериозна политика на държавата , считана за ''номер едно ''....няма никйкво оправдание. ....Ти и Тръмп можете да си мечтаете за нещо .....но разликата е ,че той е президент. ....Ти можеш да ни баламосваш .....но е недопустимо американския президент да лъже света по пет пъти на нен......Ето .....навярно вече трябва да си чул новината за неодобрението на сената .....да се изтеглят американските войски от БИ......А това със сигурност ще се отрази на 120 часовата договорка за изтегляне на терористите
  —цитат от коментар 32 на eti mehter


  Нищо не дава статията...Миленчо, не цитирай статии които само на теб ти харесват.....Статите на DW ,които са болезнено точни,що не ги приемаш????Истината боли....Турция при това недоразумение в Анкара е банкрутирала...Идва ерата на Имамоглу....Свиквай....

  AGAINST CHINA
 40. 41 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  Добре, де. Това може ли да е сериозен анализ?

  "докато в Сирия подкрепата за хората, които се опитваха да свалят Башар Асад, беше в най-добрия случай равнодушна."

  Напомням че пентагонът имаше програме за 500мн долара, за да обучават сирийски "бунтовници", които в момента, в който ги пуснеха на терен предаваха оръжие и се вливаха в редиците на ИДИЛ.
  Отделно от това ЦРУ също си имаше програма за неизвестна сума (вероятно за около същата сума, но все пак е ЦРУ и не се казва).
  Та нали имено благодарение на тази "равнодушна: подкрепа в Сирия всичко стана огън и жупел.

  Но, да ще е много добре за всички, ако си вдигнат чукалата по-скоро от Близкия Изток. Но е приятно да прочетеш, че почват да се усещат и там за нещо, което всички по на изток си го знаем, че няма как в този региона да има "системен регионален преход към демокрация от западен тип."

  over the under
 41. 42 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1793 Неутрално

  ...благодарение на тази "равнодушна: подкрепа в Сирия всичко стана огън и жупел...."
  —цитат от коментар 41 на Отец Сисой


  Да, подкрепата беше слабичка по времето на Обама. Тръмп започна много по агресивно, удари с крилати ракети и директно навлизане на американски части в Сирия. В края на краищата се видя че всичко е безсмислено, Асад издържа и без директна агресия на САЩ ще продължава да властва. А нов Виетнам или Афганистан американците не желаят, просто неоправдани разходи и жертви.

  Eddie lives... somewhere in time!
 42. 43 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  До коментар [#42] от "tigervi":

  За твое сведение директното навлизане на американски военни започна още по времето на Обама. Но да, това са години и години война, вече дори забарвяме с какво беше започнало всичко.

  over the under
 43. 44 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  Много добра статия! Не съм съгласен с някои тези, например удобно се премълчава ролята на Франция в събитията в Либия и Великобритания, на малко по-късен етап... но като цяло дава много по-реалистична картина на събитията от последните десетилетия. И не трябва да се забравя, че САЩ не са добрия цар, който ще дойде и ще оправи всички, както на ниво общество, така и на ниво индивид. Страната прави енвъзможното - дава перспектива за нормално демократично развитие. Другото вече зависи от гражданите. В Западна Европа, Южна Корея, Япония, Тайван и др. се получи. В Източна Европа - почти. В Северна Африка и Близкия Изток не. Където материалът е лош, работите тръгват на зле.

 44. 45 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  До коментар [#35] от "Ivan_":

  Цената да се контролира Евроазия е твърде висока и дори САЩ не могат да си я позволят, а и няма нужда. Междуплеменните дрязги в Африка и Близкия Изток са неконтролируеми и нецивилизовани. В това отношение САЩ няма какво да допринесат. Имат си за съюзници Саудитска Арабия и някой други страни от Залива и това стига (засега)

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 45. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8719 Неутрално

  В природата празно няма.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK