"Човек беше осъден за нещо": защо протестират австралийските медии

"Човек беше осъден за нещо": защо протестират австралийските медии

© ReutersПървите страници на най-големите вестници в Австралия са "цензурирани" днес в знак на протест срещу законодателство, което ще ограничи медийната свобода в страната.


В австралийската конституция не се предвижда защита на свободата на словото, макар че през 2018 г. правителството добави поправка в полза на информаторите. Но то отдавна прокарва закони, които ограничават правото на обществото да бъде информирано, като се оправдава с националната сигурност, заявиха от Алианса на медиите (MEAA).


"Журналистиката съществува, за да следи внимателно хората с власт, да осветлява неправдите и да изисква отчетност от правителствата. Но австралийската публика я държат на тъмно", заяви главният изпълнителен директор на браншовата организация Пол Мърфи.
Протестът обедини дори съперниците от консервативната News Corp на Рупърт Мърдок и медийната компания Nine Entertainment.


Целта на демонстрацията е за журналистите да се направи изключение от законите, ограничаващи достъпа до чувствителна информация, да осигури доброто функциониране на системите за свобода на информацията и да вдигне ограниченията за дела за клевета.


Възмущението на медиите достигна връхна точка, след като полиция нахлу в редакциите на Australian Broadcasting Corporation (ABC) и в дома на редакторка от News Corp по подозрения, че те са получили достъп до държавни тайни. Полицията проучи над 9000 файла в офисите и прерови и чекмеджетата за бельо на редакторката. Според ABC обиските са били свързани с публикации от 2017 г. за австралийски военни в Афганистан, обвинени във военни злоупотреби.


По-рано тази година пък съдебна заповед забрани на медиите да съобщят, че бившият ковчежник на Ватикана, кардинал Джордж Пел, е бил осъден за сексуално насилие над деца – някои медии успяха да съобщят само, че "човек е бил осъден за нещо". Прокуратурата е поискала глоби и затвор за тридесетина журналисти и издатели, които са отразявали процеса.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK