Каквото и да решат днес Ердоган и Путин, Сирия не е същата

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган ще се срещнат в 13 ч. българско време. Те за последно се видяха преди малко повече от месец в Анкара, за да разговарят заедно с иранския си колега Хасан Рохани за Сирия. Тази снимка е от 16 септември.

© Reuters

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган ще се срещнат в 13 ч. българско време. Те за последно се видяха преди малко повече от месец в Анкара, за да разговарят заедно с иранския си колега Хасан Рохани за Сирия. Тази снимка е от 16 септември.Американският вицепрезидент Майк Пенс договори с турския президент Реджеп Тайип Ердоган прекратяване на огъня в новата операция на Анкара срещу доминираните от кюрдски бунтовници Сирийски демократични сили (SDF) миналата седмица. Затишието със срок 120 часа, обвързано с изтегляне на бойците от границата, обаче изтича днес, когато по стечение на обстоятелствата Ердоган ще е в Русия за среща с колегата си Владимир Путин, чиято роля в Сирия само се засили от офанзивата.


Ердоган отива в Сочи след началото на операция, с която разчиташе да укрепи сигурността на Турция, като изгони смятани от Анкара за терористи Сили за защита на народа (YPG) от пограничните райони, да набере вътрешнополитическа подкрепа и да върне бежанци, но и на още нещо. "Ердоган иска да има по-голям отпечатък в Сирия – повече територия – за да има и по-голяма тежест в преговорите," смята Сонер Джагаптай, който ръководи програмата за изследване на Турция от Вашингтонския институт за близкоизточна политика.


Турция разчиташе и на много други неща – че може да има постоянен съюзник в лицето на Вашингтон или че Русия няма да пречи на операциите ѝ в Сирия (така беше, след като Ердоган се извини на Путин за руския изтребител през 2016 г., но операция "Извор на мира" промени това).
Вместо това, каквото и да стане с военната операция, връзките със САЩ и срещата с Путин, Ердоган получи на границата една не непременно приятна гледка: северна Сирия изглежда различно.


Край на относителното затишие на север


В Сочи Путин и Ердоган вероятно ще трябва да разговарят как би продължила турската операция, ако кюрдските бойци не се изтеглят от територията на 30 км от границата със Сирия (каквото бе условието на 120-часовата пауза). В събота Ердоган заплаши SDF, че ако не се изтеглят, Турция ще продължи, откъдето спря, за да "размаже главите на терористите". Това се случи, докато двете страни се обвиняваха в нарушаване на договорената сделка за прекратяване на огъня.


Избягалите от домовете си според ООН може да са до 200 хил., според неправителствени организации – над 300 хил. Поне източно от река Ефрат (както и в град Манбидж недалеч от западния ѝ бряг) имаше относително спокойствие след успехите на коалицията на САЩ и SDF срещу "Ислямска държава". Това не можеше да се каже за някои райони на изток близо до зоната ѝ на контрол, например около Дейр аз Зор, където в началото на миналата година имаше сблъсъци с участието на руски наемници, а в самия град преди две влязоха сили на президента Башар ал Асад. Същевременно близо една трета от територията на страната не бе под контрола на Асад именно заради коалицията..


Сега Ердоган планира да разсели до 2 млн. сирийци в "безопасната зона", която по план трябва да се създаде да навлезе до 30 км в сирийска територия. Неотдавна смелото му въображение обрисува и възможност броят на бежанците да достигне 3 млн., ако има начин зоната да се разшири до град Ракка. Тези планове обаче безпокоят критичните към операцията. Населението на север е разнородно – араби, кюрди, туркмени, асирийци – и прииждането на стотици хиляди души, които да живеят в района, според някои създава възможности за етническо прочистване на кюрдите или други поводи за размирици и насилие.


Така изглеждаше разпределението на териториите към 16 октомври, макар на картата да не е отчетена информацията за пристигането на сили на Башар ал Асад в или около някои северни градове. Част от кюрдските сили и американския политически елит искат подкрепа от Белия дом поне за овладяване на магистралата M4, осигуряваща връзка с Ирак.

© Reuters

Така изглеждаше разпределението на териториите към 16 октомври, макар на картата да не е отчетена информацията за пристигането на сили на Башар ал Асад в или около някои северни градове. Част от кюрдските сили и американския политически елит искат подкрепа от Белия дом поне за овладяване на магистралата M4, осигуряваща връзка с Ирак.


Какво ще стане с избягалите – били те разселени заради конфликта или заради евентуално напрежение при "завръщането" на бежанци? Те имат малко възможности да отидат където и да било. Обстрелвани от турската армия и бойци, те би трябвало да се насочат на юг, но Идлиб е територия на (малко коментирани заради турската операция) сражения на режима, руски и ирански сили срещу бунтовници, а лагерите за вътрешно разселени са препълнени. "Ислямска държава" все още действа в региона и това създава за тях допълнителна несигурност.


Пътят на север няма да донесе успех – Турция ограничи достъпа на бягащи, след като присъствието на 3.6 млн. сирийци в страната породи вътрешнополитическо напрежение и даде повод за последната операция. И за бягство в Европа би им била нужна турската територия, а някои експерти не вярват в заплахата, за която говори Ердоган на европейските лидери. Той "много пъти е отправял "мигрантска" заплаха в миналото. Няма вероятност да рискува още една криза с ЕС," каза за "Дневник" ген. (о.з.) Халдун Солмазтюрк, който днес оглавява гражданската платформа за дебати Incek Debates и изследователската организация 21st Century Turkey Institute.


Въпросът, който си задава Западът - дали Турция ще опита да навлезе още по-дълбоко от 30 км - е важен и защото някои от лагерите, където са задържани бойци на "Ислямска държава" (досега охранявани от кюрдите) и близките им, са далеч от границата. А САЩ обявиха, че Анкара ще поеме грижата за тях след изтеглянето на SDF. Ако операцията остане с ограничен обхват, какъвто искат всички (освен Турция), кой ще попречи на бягството им, от което страни като Франция се опасяват и за което Париж твърди, че прави възраждането на "Ислямска държава" неизбежно?


Когато каляската стане тиква


Докато Пенс и Ердоган договаряха прекратяването на огъня (наричано от Анкара "пауза") в Сирия, в друго помещение – но в същия дворец – турският заместник-външен министър Седат Йонал говореше за кризата с немалка делегация. Там бяха руският му колега Сергей Вершинин, специалният представител за Сирия Александър Лаврентиев и служители на министерството на отбраната в Москва. Там бе и говорителят на Ердоган Ибрахим Калън. Ден по-късно сириски медии писаха, че Лаврентиев е посетил и Дамаск за среща с Асад.


Според Максим Сучков от Руския съвет за международни отношениия от събитията от последните дни следват няколко основни руски цели. Москва, изглежда, е склонна да остави Техеран да оказва натиск върху Анкара за поддръжка на споразумението от Адана, на което е гарант заедно с Египет. Това бе и един от документите, на които се позова Ердоган в началото на офанзивата си.


Втора цел би бил натискът за "политическо уреждане" - идея, която с времето изглеждаше все по-малко приемлива за Асад; победата с руска и иранска помощ му даде усещането, че военният триумф обезсмисля всякакъв диалог. Елемент от това биха били както формалните преговори между Дамаск и Анкара и работата за сделка между сирийските власти и кюрдите в северната част на страната - дълго лишавани от права от режима на Асад. Знак в посока на твърденията на Сучков е твърдението на Ердоган, че би приел Асад да контролира Манбидж, ако там няма бойци на SDF; това, смята той, предполага, че "Анкара е започнала да мисли в политически, а не военен смисъл, по този въпрос". Окаже ли се вярна тази оценка, това ще е поврат за страна, която години наред водеше опит да свали Асад и въоръжаваше бунтовници и която иска "свободни избори" (макар вече да допуска, че може да застане дори зад Асад, стига само той да ги спечели).


Има и трета възможност, която може да е била договорена по време на пътуванията на Путин в Залива - връщане на Сирия в Арабската лига. Впрочем наскоро и ливанският външен министър Гебран Басил поиска тази стъпка.


Ако тези неща се случат, за американската сделка с Турция не би имало място, продължава анализаторът. В руските политически среди, изглежда, се носи усещането, че след 120 часа споразумението, изглеждало като "каляската", отвеждаща Ердоган дълбоко в Сирия, ще стане "тиква".


Асад се намества в района


Участниците в срещите с Калън и Йонал от руска страна преди това бяха в Техеран. Съобщения в иранските медии дадоха сигнал, че са обсъждани именно споменатите два канала на диалог са обсъждани – между Дамаск и Анкара (в които роля може да има Техеран, противопоставящ се на постоянно турско присъствие в Сирия) и между Асад и кюрдски представители. И двата засилват ролята на Асад – режимът само спечели от операцията за сметка на кюрдите, които бяха сред малкото спечелили от продължаващата осем години и половина война.


Кюрдите от YPG станаха фактически съюзници на САЩ след битката за предимно кюрдския град Кобане срещу
"Ислямска държава" през 2014 г. - тогава изгря и международната им слава като "безстрашни бойци". За Анкара те и тогава бяха друго - сирийско разклонение на Кюрдската работническа партия (ПКК), считана от Турция, ЕС и САЩ за терористична организация (на запад няма такова обозначение за YPG). Турските власти все пак преглътнаха "вражеското" действие, за каквото считат поведението на САЩ. Бе неизбежно обаче да дойде денят, в който Белият дом ще трябва да избира между кюрдите и по-стария си съюзник.

Загубите, които претърпя SDF, бяха сериозни още в първите няколко дни на операцията. Затова и доминираната от кюрдски бойци структура се обърна за помощ към сирийския режим – с посредничеството на Москва (в туита отляво е представена едно от разпространяваните обяснения за сделката). Така след загуба на позиции от турската армия и подкрепяните от нея групи SDF се оказа зависима и от Асад – части Сирийската арабска армия навлзоха в град Тал Тамер, край Хасака (на около 30 км от турската граница) и в Айн Иса (северно от Ракка и на почти толкова от границата), където бойците имаха централа, а и край Манбидж – града с предимно арабско население, от който Анкара търси начин да изгони SDF още от миналогодишната операция. В някои от районите войници на Дамаск не бяха влизали от шест години.


Вчера американски сили напуснаха Сирия и влязоха в Ирак въпреки съпротивата на Пентагона. Кюрдски сили твърдят, че изтеглянето на САЩ няма да е пълно и че малка част от войниците все пак ще останат разположени югоизточно от Манбидж. Дори това да е вярно, само за седмица от коментари на световни лидери се оказа, че Тръмп няма нищо против Русия да помага на Сирия, а Турция - войските на Сирия да са в района на операцията, само и само кюрдите да се изтеглят.


Американски конвой край Ербил след изтегляне от Сирия, 21 октомври.

© Reuters

Американски конвой край Ербил след изтегляне от Сирия, 21 октомври.


"Накрая режимът (на Асад) ще е на всяка граница," казва Арън Стайн, който наблюдава конфликта в Сирия и е експерт по Турция в Програмата за близкоизточна политика в Института за външнополитически изследвания. "Сега, след като американците вече не са на пътя - Турция успя - ще трябва да преговарят с руснаците и няма да получат много добра сделка."


Изглежда, Анкара осъществи заветната си цел – разбърка плановете на YPG за територии край границата ѝ – но плати парадоксална цена. Постави се в положение на зависимост както от Дамаск, който винаги може да играе "кюрдската" карта. В крайна сметка сирийският режим, някогашен приятел на Ердоган, се оказва в изгодна позиция. Нуждата от диалог с Дамаск сега е необходим за избягване и на най-обикновени инциденти - в потвърждение на това турски представители заявиха за "Ройтерс", че са "в контакт със Сирия по военни и международни въпроси от известно време, за да се избегнат проблеми на терен." Общуването обаче може да стигне по-далеч.


"Повторно сближаване с Асад е неизбежно. Просто му трябва "история" като извинение за вътрешна употреба," смята Халдун Солмазтюрк. Само преди година и половина той очерта пред "Дневник" други цели за турските власти след операция "Маслинова клонка": те биха искали една или две "по-малко от демократични" федерални зони под своя опека в Сирия, но вероятно ще получат тъкмо обратното.


"Можем да видим сценарий, при който режимът на Асад ще се надява на голяма сделка," прогнозира за "Дневник" Сонер Джагаптай. "Ще поиска от Ердоган да признае Асад и правителството му като суверенни лидери срещу това да поеме YPG под контрола си, но и срещу напускането на райони в Северна Сирия. Като цяло Асад и Русия са най-големите победители."

Ключови думи към статията:

Коментари (132)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3845 Неутрално

  " Повторно сближаване с Асад е неизбежно. Просто му трябва "история" като извинение за вътрешна употреба," смята Халдун Солмазтюрк. Само преди година и половина той очерта пред "Дневник" други цели за турските власти след операция "Маслинова клонка": те биха искали една или две "по-малко от демократични" федерални зони под своя опека в Сирия, но вероятно ще получат тъкмо обратното."

  В крайна сметка има ли изобщо някаква разлика в манталитета на Асад и турския президент ? Идва времето да си говорят и да се разбират все подобни режими - на Асад, на този в Анкара на руския...на Иран - това е горчивата равносметка на реалността в Сирия ! Европейците така и не проявиха желание да се ангажират с нещо по - активно на терен в Сирия, освен понякога епизодични символични присъствия без особена тежест за процесите там, оставайки си основно на нивото на декларации и изразяване на силна загриженост, само че сега ще имат още повече повод за това.....

 2. 2 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3890 Неутрално

  До коментар [#1] от "samoedin":

  Затишието със срок 120 часа обаче изтича днес,
  ========
  Затишие ли?
  За над 100 часа , поне 40 са провокациите от сирийска страна.....

  Bukalemun
 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4294 Неутрално

  "Неотдавна смелото му въображение обрисува и възможност броят на бежанците да достигне 3 млрд."?!


  Малко по-полечка с милиардите...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 4. 4 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#1] от "samoedin":

  Да изпращаш войници там кадето не ги искат без тотално изселване или геноцид е невъзможно. В Сирия играчите са Асад Ал Кайда Ислямска държава и кюрдите, но като подкрепят кюрдите дразнят Ердоган.

 5. 5 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 714 Любопитно

  За над 100 часа , поне 40 са провокациите от сирийска страна.....
  —цитат от коментар 2 на eti mehter

  Сирия е навлязла на турска територия?

 6. 6 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Според мен Путин ще преложи Асадисти и руска военна полиция да поемат контрола на части от границата където оше не са навлезли турски войски с обещанието за ръзоражаване на кюрдите или поне изтеглянето им на юг от тези 30км. Ако системата се окаже работеща е възможно по нея да се предаде и контрола на предишните превзети територии около Африн и Ал баб. Ердоган принципно може да откаже, но това ще означава конфликт и с частите на Асад, което в такъв момент на липса на приятели(ЕС, САЩ) едва ли би било разумно.

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  Плешивото злобно степно джудже без Душа и псевдо султана като лешояди си поделят остатъците от Сирия!!!!!

 8. 8 Профил на Мохамед Али
  Мохамед Али
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Каквото и да стане в Сочи днес, зоната, която Турция създава ще бъде завършена. Ердоган казва много работи пред микрофона, но основно е връщането на сирийските бежанци, които отказват да са под Асадската"милост" и то поради ред причини. Между другото самата Турция позволи на доста сирийци да получат турско гражданство и тези основно се интегрираха в турското общество успешно. Но тежест остават тези които са в лагерите.

 9. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 11 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Всичко е ясно.
  Преди четири години кюрдите получиха уникален шанс, но поради прекомерна лакомия го пропиляха.

  Сега тези, които им обещаха повече си отиват, а идват турците за да ги ликвидират.
  След което върху прочистената територия се настаняват сирийци
  и Сирия се завръща към нормалността си.

 11. 12 Профил на Lich King
  Lich King
  Рейтинг: 578 Весело

  Много правилно се изтеглят американците и Европа си е пас! С тия диктатори Сирия ще си остане същата пустиня десетилетия наред. Новите находища са налице, Хуйло и да иска нищо не може да направи по същество, освен да си крепи смешните бази в тая забравена територия за пред матрЯла и да хвърля боеприпаси с изтекъл срок на годност.

 12. 13 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Докато си тръгваха американците местните ги изпратиха като ги замеряха с домати псувни.Това въпреки че някои от воиниците носеха баджове на YPJ от солидарност с бившите си съюзници.Не YPG a YPJ.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 13. 14 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  Кюрдите в тези райони масово се настаниха по време на войната в Сирия, като изгониха, пък и поизтрепаха Тюркмени и Араби. Исторически, Кюрдите в тези райони са били малцинство. Тюркмените, по заповед на Падишаха, са въдворени там към уседналост през 19-ти век (иначе са се движили в района със стадата си) за да служат за буфер между Турци и Араби. Кюрди там почти не е имало. Турция е в правото си да защити територията си, при което, като страничен резултат, нещата в Северна Сирия се връщат към едно приближение на положението, което е било преди конфликта, което, така да се каже е справедливо. Освен това, Турската инвазия е легална, понеже се опира на договор между Сирия и Турция, в който подобни интервенции са предвидени, като изрично се стипулира запазване териториалната цялост на Сирия. Неприятното впечатление идва от това, че напред върви един баши-бозук от Сирийци и просто се вижда, че това не е армия, а просто добре въоръжени типове. Това е оправдано, понеже те са мотивирани да се бият, пък и не е нужно да се поставя в опасност живота на Турски войници, още повече, че са наборна армия и не е техен избор да са там. От гледна точка на Европа, действията на Турция са в интерес на Европейците, понеже от всички варианти за решаване на проблема, Турската намеса дава най-голям шанс за някаква стабилност. Дори като исторически опит, Близкият Изток има най-стабилно съществуване през времената на чуждо господство - Римляни, Ромеи, Османци, Британци. Всяко самостоятелно управление на тия територии води само до хаос. Опитът на Турция в управление в Б.И. е по-скоро положителен.

 14. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4643 Любопитно

  Интересно какво ще се договорят двамата автократи ...

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 16 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Видео-кадрите от Манбидж, които показват кюрди, замяращи с камъни изтеглящите се колони с американска техника и войници и крещят: "Измамници! Страхливци!" , са впечатляващи.
  Но, ако трябва всичко да е съвсем точно,
  то трябва да покажат, как някой в отговор им отвръща: "Глупаци!"

 16. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  А никой не хълца за християните в Сирия

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 20 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1083 Весело

  Хуйло и да иска нищо не може да направи по същество, освен да си крепи смешните бази в тая забравена територия за пред матрЯла и да хвърля боеприпаси с изтекъл срок на годност.
  —цитат от коментар 12 на Lich King  Ама много си прав за боеприпасите! Всичко им е съветско, последни издихания! Опять обосрались!!!!!


  https://vz.ru/news/2019/10/21/1004122.html

  Имало едно време ссср...
 18. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3890 Любопитно

  Избягалите от домовете си според ООН може да са до 200 хил., според неправителствени организации – над 300 хил.
  ========
  Това се повтаря при всяка статия по темата .....
  А когато към Турция бягаха милиони , имаше пълно медийно мълчание .....

  Bukalemun
 19. 23 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 854 Неутрално

  "Каквото и да решат днес Ердоган и Путин, Сирия не е същата"

  Тези двамата, понеже подредиха собствените си страни да благоденствуват, стопанствата и валутите им цъфнали, та вързали, тръгнали да делят чужда земя. Чалмите от Персия завистливо скърцат със зъби отстрани и се чудят как да се намешат и те в дележа. А „легитимният” сирийски президент подсмърча, бърше с ръкав носа си и чака да бъде уведомен за съдбата си и цената, която трябва да плати за да остане на власт.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 20. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5848 Неутрално

  Турция пласира/плаши с заложници - било към ЕС, каот ги плаши с 3 милиона бежанци, било към Сирия като разселва 2 милиона бежанци в заети от Турция територии..

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 26 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2624 Разстроено

  "Неотдавна смелото му въображение обрисува и възможност броят на бежанците да достигне 3 млрд., ако има начин зоната да се разшири до град Ракка. "

  Това са истинските намерения на Ердоган! Да окупира значителни територии от Сирия с ключово значение за съществуването и като независима държава и да постави начело на страната васално правителство! Дори и да не получи желаното изтегляне на кюрдите вече си създаде плацдарм за бъдещо настъпление на юг към Ракка!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 22. 27 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4229 Любопитно

  А никой не хълца за християните в Сирия
  —цитат от коментар 18 на дерибеев


  За ХРИСТИЯНИТЕ В УКРАЙНА дето ги избиват РУСКИТЕ "отпускари"

  НЯМА ЛИ ДА ХЛЪЦНЕТЕ поне веднъж това Форумните ПУТИНДЖИИ ?!?!?!

 23. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3890 Неутрално

  Загубите, които претърпя SDF, бяха сериозни още в първите няколко дни на операцията. Затова и доминираната от кюрдски бойци структура се обърна за помощ към сирийския режим....
  ========
  А само преди няколко месеца , Дамаск ги наричаше терористи. ....:)
  Сега станаха дружки. .....

  Всъщност още от 2011 година .....въобще не бяха никакви врагове......

  Bukalemun
 24. 29 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2624 Разстроено

  Според мен Путин ще преложи Асадисти и руска военна полиция да поемат контрола на части от границата където оше не са навлезли турски войски с обещанието за ръзоражаване на кюрдите или поне изтеглянето им на юг от тези 30км. Ако системата се окаже работеща е възможно по нея да се предаде и контрола на предишните превзети територии около Африн и Ал баб. Ердоган принципно може да откаже, но това ще означава конфликт и с частите на Асад, което в такъв момент на липса на приятели(ЕС, САЩ) едва ли би било разумно.
  —цитат от коментар 6 на Фат Ким


  Най-многото което може да предложи Ердоган е съвместни патрули с руската военна полиция в територията от която се изтеглят кюрдите но дори и това не е сигурно че ще стане защото досега той не е изпълнил и едно от поетите задължения към Русия! Със сигурност няма да отстъпи и квадратен метър от окупираните сирийски територии!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 25. 30 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2624 Разстроено

  Ако Турция си изпълни плана, а не вярвам Ердоган да се отметне от него, това ще насере цялата победа на Путин. Това означава отцепване доста голяма ивица от Сирия под турски контрол. Сирийците, които ще населва Ердоган там са враждебни на режима на Асад, няма да позволят контрол от страна на Асад и изобщо няма да се чувстват като част от Сирия.
  —цитат от коментар 19 на gozambo


  Всъщност той ще създаде там нов Идлиб - безопасна зона за башибузука откъдето да напада силите на Асад!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 26. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3890 Неутрално

  До коментар [#21] от "gozambo":

  И това са съюзниците на САЩ заради които САЩ трябваше да се бият до смърт?
  =======
  Сащ никога не са се били ''до смърт''....gozambo. .....
  САЩ , винаги са конфронтирали две страни .....и после са им гледали сеира .....въоражавайки ту едната ту другата. ....
  Не се прави на 3.14.....

  Bukalemun
 27. 32 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2624 Любопитно

  [quote#27:"Hawaii"][/quote]

  А вие няма ли да се възмутите от украинските националисти воюващи рамо до рамо с ислямистите срещу християните в Донбас, което им връщат жеста когато воюваха на страната на чеченците срещу Русия?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 28. 33 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4643 Любопитно

  До коментар [#13] от "Jalis Ironhammer":

  Да, точно така. Това видео стана много популярно вчера във всички световни медии.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 34 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3635 Неутрално

  Бих би летял за Путенланд по-малко на мястото на Ердоган. Историята не го учи на нищо.
  Забравил за загиналите в самолетна катастрофа край Смоленск, правителството на Полша?

 30. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 36 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  До коментар [#11] от "Стабилно крадене":

  Погледни картата. Кюрдите имат повече територия дори от Асад...

 32. 37 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3890 Разстроено

  Изглежда, Анкара осъществи заветната си цел – разбърка плановете на YPG за територии край границата ѝ
  =========
  Това няма как да е вярно.....
  Военната гео стратегия на турската армия загуби от това 120 часово примире.
  Инерцията с която Аскера прочистваше .... отиде на вятъра....

  Нищо ....останаха само 13 часа .....

  Bukalemun
 33. 38 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2624 Разстроено

  "В руските политически среди, изглежда, се носи усещането, че след 120 часа споразумението, изглеждало като "каляската", отвеждаща Ердоган дълбоко в Сирия, ще стане "тиква"."

  Тиквите са тези които си въобразяват, че Ердоган се е отказал от инвазия на юг в Сирия и единствената му грижа е как да устрои клетите сирийски бежанци в 30-километровата зона по границата между Турция и Сирия!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 34. 39 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2624 Весело

  Каквото и да стане в Сочи днес, зоната, която Турция създава ще бъде завършена. Ердоган казва много работи пред микрофона, но основно е връщането на сирийските бежанци, които отказват да са под Асадската"милост" и то поради ред причини. Между другото самата Турция позволи на доста сирийци да получат турско гражданство и тези основно се интегрираха в турското общество успешно. Но тежест остават тези които са в лагерите.
  —цитат от коментар 8 на Мохамед Али


  Така е! Хуманиста Ердоган е страшно загрижен за сирийските бежанци и сега ще им построи в безопасната зона жилищни комплекси от закрит тип със басейни и СПА - центрове като компенсация за трудният живот в палатковите лагери!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 35. 40 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3890 Весело

  До коментар [#35] от "Against China":

  Къде си ,бе пингвин. ...?
  Видя ли как ги подпукахме ....:))...?

  А вашите ''войници'' ....докато се изнасяха с прибежки и припълзявания ....ги замеряха с домати и камъни .....ха хааа.....!!!!!

  https://youtu.be/Xxlzq9pWD1I

  Хи хи....до вчера бяхте ортаци ....а сега ви отпращат с камъни и домати....

  Bukalemun
 36. 41 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2624 Разстроено

  Благодарности за картата само не знам защо Идлиб е в сиво след като и там поне в северната част има турско присъствие и е изцяло зависим от Турция за снабдяването си със всичко от боеприпаси и оръжие до храна! Турските цели са това което е в жълто да стане червено и ако не срещне военна съпротива ще ги осъществи което значи 1/3 от Сирия под турска окупация!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 37. 42 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2624 Разстроено

  Всичко е ясно. Преди четири години кюрдите получиха уникален шанс, но поради прекомерна лакомия го пропиляха. Сега тези, които им обещаха повече си отиват, а идват турците за да ги ликвидират. След което върху прочистената територия се настаняват сирийци и Сирия се завръща към нормалността си.
  —цитат от коментар 11 на Стабилно крадене


  Май нищо не ти е ясно но можеш да си мечтаеш че Турция която започна войната срещу Сирия с прокситата си ще я връща към нормалността!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 38. 43 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#35] от "Against China":Къде си ,бе пингвин. ...?Видя ли как ги подпукахме ....:))...?А вашите ''войници'' ....докато се изнасяха с прибежки и припълзявания ....ги замеряха с домати и камъни .....ха хааа.....!!!!!https://youtu.be/Xxlzq9pWD1I Хи хи....до вчера бяхте ортаци ....а сега ви отпращат с камъни и домати....
  —цитат от коментар 40 на eti mehter


  Абе льольо ти вашата мижава армийка с най силната армия в света ли сравняваш...Тръмп отдавна обмисляше изтегляне Идил е победен,а вие още се мотате в Идлиб и терористите вилнят под носа ви...Ердоганпо срещна ли се с Пенс и Помпео бе капут???Видя ли кой има големи топки???Видя ли как Ердоганчо изпълнява заповедете на Господаря на света???Хихи..Дори вашата мижава армийка,въоръжена с американско оръжие е гола вода...Що не сте въоръжени с турсно оръжие бе попърдак???Сега Ердоганчо изпълнява заповедите на Путин...В Сочи ще има инструктаж..Хихи..Асад ще командва териториите в Сирия,а вас ще ви бият шута...Ислямис..т..

  shlshlshlshl
 39. 44 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3890 Весело

  До коментар [#43] от "Against China":

  https://youtu.be/_YrvfRDhiKg

  Ето ти ....и на английски. ....
  Гледай и се наслаждавай.....:))

  И друг път ....като се съюзявате с терористи ....мислете повече от един път....!

  Bukalemun
 40. 45 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1964 Весело

  Снимката "напрао кърти мифки" - прилича на бягството от Сайгон.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 41. 46 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3890 Весело

  Бе неизбежно обаче да дойде денят, в който Белият дом ще трябва да избира между кюрдите и по-стария си съюзник.
  ==========
  А тъва е пълна дипломатическа победа за Ердо.........★★★★★

  Bukalemun
 42. 47 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1964 Гневно

  Видя ли как Ердоганчо изпълнява заповедете на Господаря на света???
  —цитат от коментар 43 на Against China


  Другарят Ци нищо не е казал, за това всички се чудят какво да правят ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 43. 48 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4123 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Евала, Гзамби.

  Малцина останахте глобалните лидери.
  "Извор за Мир" (Peace Spring).

  С ясна визия за следващите си 400 години ;)

  До коментар [#17] от "gozambo":

  Турция е близък съюзник на САЩ от 1945-та година.
  Дума не може да стане САЩ да зарежат Турция заради кюрдите.
  За кюрдите Тръмп казва, че никога не им е обещавано да и правят кюрдска държава и
  никога не им е обещавано САЩ да стоят там да ги пазят в следващите 400 години.

 44. 49 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#43] от "Against China": https://youtu.be/_YrvfRDhiKg Ето ти ....и на английски. ....Гледай и се наслаждавай.....:))И друг път ....като се съюзявате с терористи ....мислете повече от един път....!
  —цитат от коментар 44 на eti mehter


  Абе арпаджик,САШ са най-силната страна в света бе!!Могат да отнесат Турция като Торнадо сламена колиба и когото и да било..Спасява ви,че сте в НАТО и ви пазат понеже сте доста слабички.юСега унижението за Турция е двойно..Клякане пре Тръмп,сега клакане пред Путин...И не пускай американски сабтове бе ислямис..т..Нямате ли турски???Уж те космонавти,а една гайка не можете сами да си направите...Хихи..Със САЩ щели да воюват...Хихи...Заболя ме стомаха от смях...Хихи...

  shlshlshlshl
 45. 50 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  До коментар [#43] от "Against China": И друг път ....като се съюзявате с терористи ....мислете повече от един път....!
  —цитат от коментар 44 на eti mehter


  колко пъти трябва да ти се обясни : В Сирия само Асад казва кой е терорист

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 46. 51 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  "Европейците така и не проявиха желание да се ангажират с нещо по - активно на терен в Сирия...."
  До коментар [#1] от "samoedin":

  Те на терен осъществиха "Арабската пролет". Малко ли е? Организираха и въоръжиха брадатите демократични бандити. Малко ли е?

 47. 52 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Докато не се съберат всички да помогнат на Асад да оправи вътрешните си проблеми, няма да има спокойствие в региона. Ама понеже всички, в това число и американците и руснаците, които нямат нищо общо с цялата работа, си правят сметките без кръчмаря, ще страдат всички...

 48. 53 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  Бе неизбежно обаче да дойде денят, в който Белият дом ще трябва да избира между кюрдите и по-стария си съюзник.==========А тъва е пълна дипломатическа победа за Ердо.........★★★★★
  —цитат от коментар 46 на eti mehter


  Уффф победа,той в Турция не може нищо да направи,а какво остана в Сирия...Имамоглу даде хубав урок на Ердоганчо как се печели...Хихи...Таман два пъти му зачервиха врата на геврекаджията,а Тръмп го мята като палачинка..Хихи..Голямата риба((САЩ) яде малката (Турция)...Ислямис..т...

  shlshlshlshl
 49. 54 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3890 Весело

  До коментар [#50] от "dark'star":

  колко пъти трябва да ти се обясни
  ========
  Как фърляхте гюбеци ....че повече турски крак нямяло да стъпи в Сирия.....:)).....!

  Фърляй и сега ....да те видя...

  Bukalemun
 50. 55 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  [quote#47:"dark'star"][/quote]

  Другарят Си,не другарят Ци..Та Другарят Си може да сънува да е Господар на света..Не може с една провинция като Хонконг да се справи...А Тръмп-истинския Господар на света го направи на сапун с митата...

  shlshlshlshl
 51. 56 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  Сирия е навлязла на турска територия?
  —цитат от коментар 5 на Virgin


  Армията на Рожава обстреля град Мардин в Турция и подпали някакви пюскюли.
  Отделно в Сирия СДС оказа съпротива на аскера и хвърчаха фесове на башибозука

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 52. 57 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Толкова бръщолевеници за толкова просто нещо. Оранго подари Сирия на водещия си офицер- Путьо.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 53. 58 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3890 Весело

  До коментар [#49] от "Against China":

  Спасява ви,че сте в НАТО
  ======
  Хи хи.....спасявал....
  Видя ли на видеото , бе пинчер....?
  С подвити опашки .....:))....
  Не 70 хиляди. ....1 милион тира с оръжие да им дадете ....пак ще ги млатим като бръшняни чували....

  Bukalemun
 54. 59 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#49] от "Against China": Спасява ви,че сте в НАТО ======Хи хи.....спасявал....Видя ли на видеото , бе пинчер....?С подвити опашки .....:))....Не 70 хиляди. ....1 милион тира с оръжие да им дадете ....пак ще ги млатим като бръшняни чували....
  —цитат от коментар 58 на eti mehter


  Аз мога да ти дам стотиции видеа,как кюрдите в Турция ви ликвидират горките ваши турски войничета бе паламут..НАТО ви спасява..САЩ ви пазят ,той тръгнал да пише бисери...Станахте за резил,Тръмп и Путин мятат Ердоганчо като лъв свинска пържола..Не сте на нивотл на великите сили...Всеки ви бие като горещо желязо...Хихи...

  shlshlshlshl
 55. 60 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  [quote#56:"dark'star"][/quote]

  Малейй,Ети Милечо ще получи удар от тези новини...Хихи...Турчелята ги избиват като мухи..Хихи..

  shlshlshlshl
 56. 61 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1353 Весело

  Турция е близък съюзник на САЩ от 1945-та година. Дума не може да стане САЩ да зарежат Турция заради кюрдите. За кюрдите Тръмп казва, че никога не им е обещавано да и правят кюрдска държава и никога не им е обещавано САЩ да стоят там да ги пазят в следващите 400 години. Казват- ама кюрдите воювали за САЩ...! Откъде накъде за САЩ? Ислямска държава не заплашва САЩ, тя заплашва страните от региона и Европа. САЩ не са отишли да воюват заради САЩ, а да спасяват региона от Ислямска държава. Освен това, ако САЩ изобщо не бяха се намесвали, кюрдите пак щяха да воюват с Ислямска държава, и с Асад и с кой ли не, но при много по-неизгодни условия и давайки неизброимо повече жертви. И не на последно място, САЩ яко ги подплатиха с пари, въоръжение, оборудване. Тръмп казва, че САЩ добре са се наплатили на кюрдите, че нищо не са им обещавали, от което в момента да се отмятат.
  —цитат от коментар 17 на gozambo


  Гъзумбо, твоят оранжев тъпак, така подари Сирия на Путин и Асад и предаде кюрдите .............. че турците и Ердоган още повече намразиха САЩ. В момента 95 % от турците мразят САЩ. Хем предаде Сирия, хем с писмото което написа и заплахите, че ще съсипе Турция антагонизита турците още повече. Заради това въпреки че американците се изнасят Ердогане не тича в САЩ, а в Москва.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 57. 62 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  [quote#50:"dark'star"][/quote]

  Т.е Ердоганчо няма място в Сирия и ще бъде изритан..По голям терорист от Ердоганчо няма..Дори се е коалирал със сивите вълци...Така,че да си вземат парцалките и вън от Сирия...

  shlshlshlshl
 58. 63 Профил на FES
  FES
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#43] от "Against China":

  Видя ли какво остана от вашите терористи . погребаниса в рововете които изкопаха ... ти разбра.

 59. 64 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#43] от "Against China":Видя ли какво остана от вашите терористи . погребаниса в рововете които изкопаха ... ти разбра.
  —цитат от коментар 63 на FES


  Глупости..От 100 години ги погребвате,а те ви унищожават като мухи..

  shlshlshlshl
 60. 65 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1353 Весело

  От цялата тази история най-много печели САЩ, че се разтоварва от всякакви отговорности и задължения в Близкия изток. САЩ са в процес на изтегляне от всякакви войни в Близкия изток, Афганистан включително. Всички останали участници остават ангажирани- Асад, руснаци, иранци, турци, кюрди, европейци.
  —цитат от коментар 24 на gozambo


  Ти си пълен ......... истински почитател на Тръмп. Ще ти задам един тъп въпрос. Защо като тръмп е започнал не изтегли САШ от Корея, Япония Азия и Европа?

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 61. 66 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4390 Неутрално

  До коментар [#13] от "Jalis Ironhammer":

  Това е мега простотия, защото точно войниците и офицерите нямат нищо общо с предателството на Тръмп. Но хорицата от глупост си го изкарват на тях.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 62. 67 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 753 Весело

  До коментар [#12] от "Lich King":
  „С тия диктатори Сирия ще си остане същата пустиня десетилетия наред.“

  А бе смешник, ти да си бил в Сирия преди войната? Не си. За такава „пустиня“ можеш само да мечтаеш...

 63. 68 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  Ердоганчо направи огромна грешка,че нарича всички кюрди терористи,а само ПКК са признати за такива...Освен това самият Ердоганчо е терорист съюзил се с терористите от сивите вълци..За това сега го шамарят големите сили САЩ и Русия..

  shlshlshlshl
 64. 69 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  До коментар [#43] от "Against China":Видя ли какво остана от вашите терористи . погребаниса в рововете които изкопаха ... ти разбра.
  —цитат от коментар 63 на FES


  По този начин никога няма да победите кюрдите. За всеки убит в борбата ще се включат по 10 нови. Знаеш в Османската империя колко народи са живяли и всичките са били избивани по една или друга причина. Сега всички са свободни и имат собствени държави. С изключение на кюрдите. С тях можете единствено да се договорите. И нещата бяха тръгнали по добър път на Ердоган ги разбуни само и само за да бъде преизбран. С такъв ръководител няма да прокопсате.................

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 65. 70 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  [quote#69:"iak"][/quote]

  Ердоган се набута между шамарите....След унижението от Тръмп,сега ще има унижение от Путин...Великите сили казват на Ердоганчо какво ще стане в Сирия...

  shlshlshlshl
 66. 71 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  Всичко ще е по-лесно, като ги няма янките и ЕС дебне, но отдалече. Обещанието Турция да вложи пари за възстановяване е впечатляващо!

 67. 72 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  [quote#69:"iak"]
  —цитат от коментар 70 на Against China
  Ердоган се набута между шамарите....След унижението от Тръмп,сега ще има унижение от Путин...Великите сили казват на Ердоганчо какво ще стане в Сирия...[/quote]

  Много си се фиксирал върху турците.
  1. Най-големия печеливш в случая е Путин. Руснаците и асадистите получават огромни територии в които 6 години не си и помисляха да влезнат. БЕЗ ДА ПЛАТЯТ НИщО. (Всъщност опитаха един път ДА ВЛЕЗНАТ и 600 вагнеровеца отидоха в руския рай, без нито един кюрд или американец да бъде убит)
  2. Най-големите губещи са американците. Имаха втори Израел, който можеше да се самоиздържа (с нефтените находища) и да заплаща заплатите на само 1000 американски войници и да държи в шах целия регион. Кюрдите бяха готови и умираха за тях. Сега Тръмп така направи изтеглянето, че и турците и кюрдите ги намразиха.
  3. За турците със сигурност е печалба. Първо увеличават завзетите територии в Сирия. Второ о останалите части ще има асадисти, които са под контрола на Асад (много по-добре от кюрдите)

  Най-грубо казано Русия, Асад, Турция и Иран си разпределиха американското влияние в Сирия за без пари :) Благодарение на сенсея хахаха

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 68. 73 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1353 Весело

  Всичко ще е по-лесно, като ги няма янките и ЕС дебне, но отдалече. Обещанието Турция да вложи пари за възстановяване е впечатляващо!
  —цитат от коментар 71 на Judjuk


  Много е лесно да. Асад може да си трепе, който си иска без съд и присъда, кеф ти в подземията на държавна сигурност, кеф ти с химикали, кеф ти с разстрели.
  Ето сега американците ги няма и щом толкова ти харесва ти пожелавам да се заселиш там, заедно с децата си.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 69. 74 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1353 Весело

  Всичко ще е по-лесно, като ги няма янките и ЕС дебне, но отдалече. Обещанието Турция да вложи пари за възстановяване е впечатляващо!
  —цитат от коментар 71 на Judjuk


  Много е лесно да. Асад може да си трепе, който си иска без съд и присъда, кеф ти в подземията на държавна сигурност, кеф ти с химикали, кеф ти с разстрели.
  Ето сега американците ги няма и щом толкова ти харесва ти пожелавам да се заселиш там, заедно с децата си.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 70. 75 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1200 Весело

  До коментар [#1] от "samoedin": Затишието със срок 120 часа обаче изтича днес, ========Затишие ли?За над 100 часа , поне 40 са провокациите от сирийска страна.....
  —цитат от коментар 2 на eti mehter


  Я да видим - сирийската армия прави нещо си в СОБСТВЕНАТА си държава и територия и Анкара се чувства провокирана?
  Я пак.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 71. 76 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 644 Неутрално

  До коментар [#46] от "eti mehter":

  Малоумник, твоя президент е катастрофа. Михлюзин, който е сънувал, че има някакво влияние без САЩ или Русия. Може да прави само това, което му позволят, а глупака си беше въобразил, че с мълчаливото съгласие на американците ще може да си разиграва катъра в Сирия. Обаче руснаците видяха възможност да разширят влиянието си на територията на кюрдите и я втасахте. Асад сключи сделка с тях, Русия, разбира се и Иран стоят зад Асад. Заради вашите простотии и естествено простотията на Трънпунгел, кюрдите се преорентираха към Москва. Влиянието на Ердоган се изчерпва със заканата да пусне бежанци към Европа, но тогава икономиката ви съвсем ще я втаса. Смешници!

 72. 77 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  Когато САЩ остават защо остават,когато се изтеглят защо се изтеглят...Не може на всички да се угоди...САЩ е най-влиятелната държава в света ,а ддуги само подсмърчат и искат са и подражават,само,че точките са малки...Хихи....Ердоганчо е аут дори в собствената му регионална държавица,а трънал да се перчи....Показаха му кой командва парада...

  shlshlshlshl
 73. 78 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1200 Весело

  [quote#73:"iak"][/quote]

  Абе звучите като тези, дето постоянно чакат края на света и периодично го обявяват.
  Не ви омръзна да повтаряте глупости. Хората празнуват по улиците поредното освобождаване на някоя територия от "умерените" бунтовници. Където Асад си е върнал контрола, животът е нормален, по-спокоен, по-светски, жените не са забулени и училищата работят , а християните си празнуват спокойно без да бъдат избивани.
  Това не ти харесва май, друго си е шериата. Бива да си прост , ама толкова...

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 74. 79 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  [quote#75:"dgd"][/quote]

  Асад му беше дадено да управлява собствената си държава,и Ердоганчо е аут.....Ети Миленчо,ще гледа по ТРТ сики как турците подвиват опашка пред великите сили....Хихи...

  shlshlshlshl
 75. 80 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 494 Весело

  не е ,почти е свободна вече сирия:)))

 76. 81 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 644 Неутрално

  До коментар [#77] от "Against China":

  САЩ показаха, че влиянието им в Сирия е 0. Искаха свалянето на Асад и накрая клекнаха пред Русия. Против Иран са, но докато Иран гърми по танкерите и им сваля дроновете - ривът, а смешното жълто заплашва с мега-гига ужасни последици. Защо, защото Русия стои зад Иран, т.е. САЩ е велика сила в близкия изток само в сънищата ти. От всички простотии, които натвориха турците и американците в региона, резултата е ясен - Русия е лидера там,. Така че и американците не са за хвалене в ситуацията, а за загубата на влияние след милиардите, които изляха за военни действия в региона, могат спокойно да обвинят турския михлюзин Ердоан. Без неговия извор на мира, немаше картината да бъде толкова ясна.

 77. 82 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Е няма как Сирия да е същата, там, където стъпи американски ботуш трева не никне. Справка - Афганистан, Ирак, Либия...

 78. 83 Профил на Lich King
  Lich King
  Рейтинг: 578 Весело

  До коментар [#12] от "Lich King":„С тия диктатори Сирия ще си остане същата пустиня десетилетия наред.“А бе смешник, ти да си бил в Сирия преди войната? Не си. За такава „пустиня“ можеш само да мечтаеш...
  —цитат от коментар 67 на joro4900


  Жоре, дебил, чемодан и бегом в Сирия! Да си "отживееш в Едем"!

 79. 84 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4390 Неутрално

  До коментар [#79] от "Against China":

  Ердоганчо е ин, когато го изгонят от окупираната сирийска територия, тогава ще е аут.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 80. 85 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 864 Весело

  "Неотдавна смелото му въображение обрисува и възможност броят на бежанците да достигне 3 млрд."?!Малко по-полечка с милиардите...
  —цитат от коментар 3 на hamiltonf

  -От информаторите на Дневник всичко може да се очаква, но откъде Ердоган ще вземе толкова бежанци?

 81. 86 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  Eрдо обеща на избирателите да контролира 420 км по дължината на границата и 32 км в дълбочина. А той си изпълнява обещанията.

 82. 87 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#79] от "Against China":Ердоганчо е ин, когато го изгонят от окупираната сирийска територия, тогава ще е аут.
  —цитат от коментар 84 на vesolr


  Веждичка,твоят сънародник Ердоганчо е вече аут,Тръмп му показа червен картон и го остави на Путин до го изрита.....Асад ще командва там,а не Ердоганчо...Поняль???????

  shlshlshlshl
 83. 88 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#79] от "Against China":Ердоганчо е ин, когато го изгонят от окупираната сирийска територия, тогава ще е аут.
  —цитат от коментар 84 на vesolr


  Пълни глупости..Ердоганчо е аут,защото се съобразява с великите сили....Турция не е на новото на САЩ и Русия и изпълнява нарежданията им....Ердоганчо клекна пред Пенс и Помпео пратениците на Тръмп и склю1и петденво примирие,толко за да се придвижат сирийците с помощта на Путин и да стопират Ердоганчо..Днес е на краката на Путин да получава инструкциите му,а те ще бъдат такива ,че турците да се изметат от Сирия...Записвай си,Веждичка!!!!!

  shlshlshlshl
 84. 89 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#79] от "Against China":Ердоганчо е ин, когато го изгонят от окупираната сирийска територия, тогава ще е аут.
  —цитат от коментар 84 на vesolr


  Веждичка,още ли не си разбрал,че твоят любим диктатор няма сили да се мери с Тръмп и Путин....Те са хората които решават в БИ ,а не твоят Ердоганчо....Свиквай с втори мандат на Тръмп,твоите демократчета нямат нито идеи, нито кандидати да направят нещо съществено в предизборната кампания...Тръмп ще ги отвее като Торнадо сламена колиба,защото мисли с два хода пред омотаните демократчета....Уйдурмите срещу Тръмп не минават....

  shlshlshlshl
 85. 90 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Без разрешението на Великия ВВП нищо не става на тоя свят! Брутален лидер! Адски брутален - 100000к Найс))

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 86. 91 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#77] от "Against China":САЩ показаха, че влиянието им в Сирия е 0. Искаха свалянето на Асад и накрая клекнаха пред Русия. Против Иран са, но докато Иран гърми по танкерите и им сваля дроновете - ривът, а смешното жълто заплашва с мега-гига ужасни последици. Защо, защото Русия стои зад Иран, т.е. САЩ е велика сила в близкия изток само в сънищата ти. От всички простотии, които натвориха турците и американците в региона, резултата е ясен - Русия е лидера там,. Така че и американците не са за хвалене в ситуацията, а за загубата на влияние след милиардите, които изляха за военни действия в региона, могат спокойно да обвинят турския михлюзин Ердоан. Без неговия извор на мира, немаше картината да бъде толкова ясна.
  —цитат от коментар 81 на zlo38528262


  Напротив влиянието на САЩ е 100%,те унищожиха Идил в Сирия и Ирак,а другите като Турция си правят кьорфишеци и нищо съществено не правят срещу терористите....

  shlshlshlshl
 87. 92 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Ердоган успя да сдобри Асад и руснаците с кюрдите.

  Което е добре за Сирия.
  Обединените им сили няма да допуснат Ислямска държава отново.

  От друга страна всички са наясно, ще под благовидния повод на Ердоган за създаване на уж буферна зона с цел заселване там на сирийските мигранти и решаване а мигрантския проблем е САМО ПОВОД за окупиране на ивица покрай северната граница за разделяне на двата Кюрдистана- турския и сирийския.

  Ердоган иска протурски буфер между Сирия и Турция на сирийска земя.

  Това ще се превърне в постоянен раздор между Турция и Сирия, понеже турците са окупирали сирийска земя. Особено, ако Асад и кюрдите стоплят отношенията си.

  В цялата тази бъркотия САЩ нямат НИКАКВА, ама никаква работа!

  Ислямска държава вече я няма, това интересуваше САЩ, турско- руско- сирийските крамоли не ги интересуват.
  САЩ имат интереси в Ирак и Залива , не в Сирия!

 88. 93 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 644 Неутрално

  До коментар [#91] от "Against China":

  Аха, те били унищожили ИДИЛ. А кой създаде ИДИЛ?

 89. 94 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#91] от "Against China":Аха, те били унищожили ИДИЛ. А кой създаде ИДИЛ?
  —цитат от коментар 93 на zlo38528262


  Русия и Турция...В Идлиб какво кокетничат с тях още?????

  shlshlshlshl
 90. 95 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#91] от "Against China":Аха, те били унищожили ИДИЛ. А кой създаде ИДИЛ?
  —цитат от коментар 93 на zlo38528262


  Не е ли вярно???Кюрдите с коя помощ унищожиха Идил???Идилските терористи от кого бяха задържани по затворите в сирийски Кюрдистан???В Идлиб терористите са пълни господари....Турчелята са налягали от страх,а Путин и Асад ги е страх да воюват с тяхх....Какво се мотат още там...САЩ си свършиха работите в районите на кютдите и заслужено се отеглят...

  shlshlshlshl
 91. 96 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1975 Весело

  Тръмп ще ги отвее като Торнадо сламена колиба
  До коментар [#89] от "Against China":

  Видяхме го как отвя американската армия и местния и съюзник YPG от завоюваните от Обама територии. Бягат като че ги гони торнадо.

  Засега Тръм, като бизнесмен, продължава да твърди, че няма да се изнесе от базата при петрола в Източна Сирия. Ама и то е въпрос на време. Путин не го е помолил, не се е изнесъл и от там.

 92. 97 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  Тръмп ще ги отвее като Торнадо сламена колибаДо коментар [#89] от "Against China":Видяхме го как отвя американската армия и местния и съюзник YPG от завоюваните от Обама територии. Бягат като че ги гони торнадо. Засега Тръм, като бизнесмен, продължава да твърди, че няма да се изнесе от базата при петрола в Източна Сирия. Ама и то е въпрос на време. Путин не го е помолил, не се е изнесъл и от там.
  —цитат от коментар 96 на half truth
  Какъв Обама бе....Той е виновен за оцеляването на Асад,като предостави възможност на Путин да спаси Асад....Обама не посмя да накаже Асад за употребата на химическо оръжие и дори мо позволи да притежава такова..Тръмп унищожи Идил в Сирия и сега победоносно се изтергля...В Ирак също унищожи Идил,а Обама два мандата не знаеше къде е БИ....

  shlshlshlshl
 93. 98 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1975 Весело

  Тръмп унищожи Идил в Сирия
  До коментар [#97] от "Against China":

  Ха хааа... Какви новини четете вие? Откакто е дошъл навласт Тръмпи се чуда как да избяга от БИ. А идилците дето американската армия и ypg изловиха и затвориха, сега някой ги освобождава. Турската армия казва, че дотук са получили само около 200 затворника. Останалите са пуснати.

  Достатъчно е да четете туитера на Тръм и ще го видите колко пари струва. Единствената му мисъл на този е как да се изнесе от би.

 94. 99 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3890 Любопитно
  До коментар [#63] от "FES":

  Видя ли какво остана от вашите терористи . погребаниса в рововете които изкопаха ... ти разбра.
  =========
  Той е пълен безхаберник и постоянно трябва да му се пускат видеа.....

  https://youtu.be/iLzZIIcv9CI

  Под Ресулайн е имало тунели с обща дължина над 100 километра..... ......
  Както дължината така и типа на тия съоражения , показва че зад тия терористи стоят мощни и влиятелни финансови среди ....
  Тяхното разобличаване е най наложителната причина ....за 120 часовото примирие.....
  Макрон вече не издържа ....и "остро критикува" интервенцията на Аскера ....
  Преди да се изнесат , янките му унищожиха циментовата фабрика ....служеща за подпомагане на ДАЕШ ......  Bukalemun
 95. 100 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3890 Весело

  До коментар [#98] от "half truth":

  Достатъчно е да четете туитера на Тръм и ще го видите колко пари струва.
  =======
  Той и това не прави.....

  Има си две три клишета .....и ги пише ежедневно .....😁......

  За него ....."Тръмп командва парада".....и толкоз.....
  Флашката повече не дава....🤐

  А наистина....ако бе чел туитовете на Тръмп ...... щеше да види как се разминават двамата....
  Абсолютен чайник.....😊

  Bukalemun
 96. 101 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  Под Ресулайн е имало тунели с обща дължина над 100 километра..... ......
  Както дължината така и типа на тия съоражения , показва че зад тия терористи стоят мощни и влиятелни финансови среди
  До коментар [#99] от "eti mehter":

  Еми има, нато се беше подготвил да контролира региона .

 97. 102 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3890 Неутрално

  До коментар [#101] от "half truth":

  Ердо и Путин дават брифинг....

  Bukalemun
 98. 103 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  Тръмп унищожи Идил в СирияДо коментар [#97] от "Against China":Ха хааа... Какви новини четете вие? Откакто е дошъл навласт Тръмпи се чуда как да избяга от БИ. А идилците дето американската армия и ypg изловиха и затвориха, сега някой ги освобождава. Турската армия казва, че дотук са получили само около 200 затворника. Останалите са пуснати.Достатъчно е да четете туитера на Тръм и ще го видите колко пари струва. Единствената му мисъл на този е как да се изнесе от би.
  —цитат от коментар 98 на half truth


  Аз чета,но вие не четете,особенно оня неорентирания Ети Миленчо....Още си мисли,че Турция е най-могъщата държава в света,а всички държави я въртят на шиш....Едно болтче не могат турчелята сами да си направят,а тръгнали с гол тумбак да воюват....Всеки ден връщат в ковчези турски войничета убити в Турция и Сирия от Кюрдите....Ходят неподготвени и боси да вяоюват и за това ядат пердах...."Космическа" сила била Турция,а тя била комическа с комика Ети Миленчо най от пред,сменил Кемал Сунал...Хихи.....Не били компюрти,ама компоти,,,,Правете си компотите,компютрите и големите дела не са за Турция...Доста сте малки и слаби за това....Ердоганчо ви бнкрутира по бързата процедура,и за това в големите градове яде прдах от опозицията,а в Истанбул таман два пъти...Тръмп и той постоянно го шамари...Жалка история с вашата Турцийка....

  shlshlshlshl
 99. 104 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#101] от "half truth":Ердо и Путин дават брифинг....
  —цитат от коментар 102 на eti mehter


  Ердоганчо много ще слуша какво му заповядват Тръмп и Путин....Путин вече каза Туърция въбн от Сирия...Хихи.....Казах ли ти,че сте много малки да се сравнявате с великите държави бе Миленчо???Ислямис..т...

  shlshlshlshl
 100. 105 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3890 Неутрално

  До коментар [#101] от "half truth":

  Еми има, нато се беше подготвил да контролира региона
  ========
  А...?
  Да не би ....ПКК е вече член на НАТО ....а пък ние да не сме го научили....?

  Bukalemun
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK