Четвърта поредна година България слиза в класацията Doing Business

Четвърта поредна година България слиза в класацията Doing Business


Между Мексико и Саудитска Арабия в световната класация и между Косово и Украйна в регионалното подреждане. Това е позицията на България в поредното издание на доклада "Да правиш бизнес" (Doing Business 2020) на Световната банка, разпространен днес.


В него се затвърждава тенденцията от последните 4 години страната да потъва в класацията - този път от 59-о на 61-о място в света. То не е толкова драматично като в предходните две години, когато слизането надолу бе с 11 и 9 позиции. Това не е и най-лошото място за страна от Европейския съюз - Гърция е на 79-а, а Малта - 88-а в света.


Но като има предвид, че през 2015 г. България само задържа позицията си от 2014 г. и се изключат проблемите на гърците, които ще продължат още дълго след дълговата криза, всяка от съседните страни е по-добре оценена: Северна Македония е под номер 17, Турция - 33, Сърбия - 44, Румъния - 55, и дори Косово - 57.
Тази година класацията обхваща 190 държави, а оценката за България е направена, като се прилагат използваните критерии само за София. Започнал през 2002 г., този проект проверява регулациите, процедурите, времето и средствата, нужни на една малка или средно голяма компания - от регистрирането до справянето ѝ със затруднения, защита от кредитори или изпадане в несъстоятелност и гарантиране правата на акционерите.


Най-лошият резултат за България е времето, което отнема свързването на складово помещение с мрежата на CEZ в София. По този показател страната е на 151-о място в света и няма подобрение от 262 дни, колкото бе в докладите за 2019 г. и 2018 г. В Румъния е малко по-зле (място 157), но Сърбия е на 94-о място в света, а Северна Македония - на 68-о.


Четвърта поредна година България слиза в класацията Doing Business


В България продължава да не е лесно да се започне бизнес - тази година тя е поставена на 113-о място в света.


Влошава се позицията по показател "Получаване на кредит" - през 2018 г. България бе 42-а, миналата година бе 60-а, а този път е на на място 66.


В света за най-добрата страна за среден и малък бизнес е обявена Нова Зеландия. Следват Сингапур, Хонконг, Дания, Южна Корея, САЩ, Грузия, Великобритания, Норвегия и Швеция.


Европа се очертава най-добрият район, защото и до място 20 има още 5 европейски държави: Литва, Малайзия, Мавриций, Австралия, Тайван, Китай, Обединени арабски емирства, Северна Македония, Естония, Латвия, Финландия.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK