Вучич оправда връзките си с Русия и Китай с политиката на ЕС

Сръбският президент Александър Вучич (в средата) при посещението на руския премиер Дмитрий Медведев в Белград

© Associated Press

Сръбският президент Александър Вучич (в средата) при посещението на руския премиер Дмитрий Медведев в БелградСръбският президент Александър Вучич защити както връзките с Русия и Китай, така и засиленото регионално сътрудничество на Западните Балкани, като нападна политиката на Европейския съюз към Северна Македония и Албания.


В интервю за "Файненшъл таймс", от което изданието публикува цитати, Вучич заявява, че държавите в региона са осъзнали - вече не могат да разчитат само на западните си съседи.


Утре предстои подписване на споразумение за свободна търговия с Евразийския съюз (между пет държави, сред които Русия), а отношенията с Китай само се задълбочават в последните години.
"Вероятно коментарите му ще подсилят страха, че ЕС може да загуби влияние на Балканите", пише "Файненшъл таймс". Миналата седмица заради френско вето Северна Македония не получи дата за преговори с ЕС, а освен Франция още няколко държави отхвърляха такова решение за Албания.


"Да плача и да започна гладна стачка ли?"


"Не всичко зависи от нас" и действията го потвърждават, обяснява Вучич: "Все говореха: "О, от вас зависи, скоростта на реформите ви..." Сега поне са много честни. Казват: "Най-малкото не е изцяло във вас (проблемът)", обяснява Вучич за британското издание.


"Какво да направя, да плача и да (започна) гладна стачка в "Берлемон", пита Вучич, като има предвид централата на Европейската комисия в Брюксел.


Освен това Балканите трябва да подсилят регионалната си интеграция, смята той дни след като заедно с лидерите на Северна Македония и Албания положи основите на сътрудничество, известно в медиите като "малък Шенген" и с потенциал да създаде общ пазар за 18 млн. души. По думите на президента съседите на Сърбия по-рано "не се интересуваха, защото очакваха много повече от ЕС. Сега виждат, че трябва първо да гледаме към себе си, разбира се, като останем твърдо на пътя си към ЕС, но да не чакаме благотворителна дейност от когото и да било."


"Файненшъл таймс" уточнява, че самата Сърбия, започнала преговори преди половин десетилетие, се смята за по-малко подготвена за членство от Северна Македония и че според европейски дипломат в Белград мястото ѝ е в ЕС "просто заради географията".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK