Уби ли Макрон мечтата за разширяването на ЕС

Уби ли Макрон мечтата за разширяването на ЕС

© ReutersЕманюел Макрон може и да спечели президентския пост с обещания да победи популизма, но тези дни мнозина на Балканите го наричат "европейският Тръмп". Причината за това необичайно сравнение е категоричната му съпротива срещу разширяването на Европейския съюз.


На срещата на лидерите на ЕС миналата седмица в Брюксел той наложи вето върху започването на преговори за членство със Северна Македония и Албания. Френският президент остана сам в отхвърлянето на Северна Македония и беше подкрепен единствено от лидерите на Дания и Холандия в несъгласието си за преговори с Албания.


Макрон защити решението си, наречено веднага "историческа грешка" от Жан-Клод Юнкер, с тезата, че ЕС първо трябва да се фокусира върху въвеждане на ред в собствената си къща преди да обсъжда приемането на нови членове. "Това е спор за визия. Правилата за разширяване се нуждаят от реформиране", каза Макрон.
За френския президент спорът наистина е за визията.


Във Франция от времето на президента Франсоа Митеран има уважавана традиция Европа да бъде възприемана като концентрични кръгове. Съгласно тази гледна точка, която и Макрон споделя, източноевропейците са добре дошли да правят бизнес и да си сътрудничат с ЕС, но те не принадлежат към "истински най-святото" европейско пространство.


В началото на 90-те години, изправен пред настояванията за "завръщане в Европа" от поляци, унгарци, чехи и други бивши комунистически страни от Централна и Източна Европа, Митеран излезе с плана си за Европа, в която Франция е в центъра на един малък и силно интегриран Западноевропейски съюз, който ще има само слаби и базирани на асоциирането на икономиката връзки с източните съседи.


В крайна сметка желанието на Митеран да задържи страните от Централна и Източна Европа извън ЕС беше пренебрегнато от другите страни основателки на съюза. Резултатът е, че ЕС се разшири и позволи на няколко страни да влязат в еврозоната и Шенген. Последна се присъедини Хърватия, която тази седмица получи зелена светлина от Европейската комисия за членство и в Шенгенското пространство.


Но решението на Великобритания да напусне ЕС предостави възможност за Франция да адаптира плана на Митеран към ХХI век. В поредица изказвания Макрон изложи своята визия, обяснявайки, че би искал да конструира една Европа на три кръга. Най-вътрешният е от осезаемо подсилената еврозона. Вторият кръг е от страни от силния единен пазар, а третият - от много по-слабо интегрирани в един "съюз на ценности, демократични принципи и икономически свободи", в който един ден потенциално може да попаднат Русия и Турция.


Основанието за мисията на Макрон да сложи край на разширяването на ЕС е простичко - той вярва, че това разширяване се е провалило.


Вместо процъфтяващи млади демокрации, които да помогнат да се ускори европейската интеграция, ЕС се оказа с една Унгария на Виктор Орбан и Полша, която току що избра за още един мандат на власт популистката партия "Право и справедливост".


Така че, що се отнася до Макрон, Северна Македония и Албания би трябвало да продължат да висят в чакалнята. А подобните на Унгария, Полша и Румъния трябва да стоят извън авангарда на ЕС, оформен около еврозоната.


Разширяването е мъртво. Да живее по-стройният, ефективен и успешен ЕС с Германия като икономически двигател и Франция на Макрон като стратегическият лидер.


Блокирайки кандидатурите на Северна Македония и Албания, Макрон направи първата крачка към реализирането на тази визия. Но неговият ход вече поставя под въпрос бъдещето на самия ЕС и стабилността на континента.


Гърция и Македония уредиха 27-годишния си спор за името през 2018 г. с подписването на историческото споразумение от Преспа. С него Македония промени името си на Северна Македония, а Атина се задължи да прекрати да блокира членството ѝ в НАТО и да позволи започването на преговори за членство в ЕС. Скоро след това Скопие подписа споразумение за присъединяване към НАТО и заработи за започване на преговори с ЕС. Брюксел също беше доволен от това, което определи като "изключително постижение".


Френското Non! на Макрон за приемането на Северна Македония в ЕС обаче сложи прът в колелата.


Йоханес Хан, който водеше усилията на Европейската комисия да окуражават Северна Македония и Албания в реформите, за да отговорят на изискванията за членство в ЕС, заяви, че Макрон а подкопал доверието към съюза "не само в Западните Балкани". "Отказът да признаем един доказан напредък ще има отрицателни последици, включително риск от дестабилизиране на Западните Балкани и удар по ЕС."


Никола Димитров, външният министър на Македония, междувременно обвини ЕС, че не играе честно. "Най-малкото, което ЕС дължи на района, е да бъде искрен с нас. Ако повече няма консенсус за европейското бъдеще на Западните Балкани, гражданите тук заслужават да го знаят."


Ден по-късно премиерът Зоран Заев призова за предсрочни избори. Този хазартен ход може да има обратен ефект. Консервативно-националистическата ВМРО ще поведе кампания, основана на обещание да ревизира Преспанското споразумение с Гърция и след неочакваното пасуване на ЕС може и да успее да вземе властта. Разбира се, на бъдещото правителство няма да му е лесно да отмени конституционните промени, направени съгласно сделката между Скопие и Атина.


Въпреки това решението на Макрон безспорно пусна една силно проевропейска страна по пътя на отдалечаването от Брюксел. Унижението е още по-голямо от факта, че ЕС обърна гръб на Северна Македония, докато продължава да преговаря със Сърбия на Александър Вучич, приближаваща се с всеки изминал ден до Русия и Китай.


Разбира се, твърде рано е да се говори, че Макрон е убил ЕС в сегашния му вид.


Много страни членки все още не са готови да се откажат от мечтата за разширяване на съюза. Италианският премиер Джузепе Конте каза, че ще предложи подновяване на преговорите за членство с Албания и Северна Македония през ноември. Белгийският премиер Шарл Мишел също обещава да не остави нещата така с думите "Ще видим по-късно как да се върнем към този дебат".


Франция няма лесно да отстъпи под натиска на останалите в ЕС, но все още може да бъде убедена с нещо в замяна. ЕС може да се споразумее да раздели Северна Македония и Албания и да предложи напред да продължи само първата. Може също и да предложи значително затягане на критериите за членство. В крайна сметка една вечна истина за ЕС е колективната способност на членовете му да се измъкват, макар и бавно, от поредна криза. В следващите месеци най-вероятно ще видим доста от това.


Димитър Бечев е изследовател към Atlantic Council. Коментарът му е публикуван на сайта на телевизия "Ал Джазира", която не винаги споделя мненията на авторите. Преводът е на "Дневник"

Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  Горчивият опит С България и Румъния, има значение. Споровете и пререканията с Вишеградската четворка - също. А и парите намаляха, а това е най - важното.

 2. 2 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 274 Весело

  "... тезата, че ЕС първо трябва да се фокусира върху въвеждане на ред в собствената си къща ..."

  Нима се виде, вече официално, че немало ред ?!
  А толкоз права се раздадоха, на кого ли не, миграстофилията и тя процъфте, на Гърция помогнахме с джобни пари, Разединеното кралство почти отпущихме, и на кандидата Турция пара дадохме и ескападите й търпиме, а се оказва накрая, че "това разширяване (на ЕС) се е провалило".
  Пък колко правилна политика се водù, що мъдри решения се взеха...

 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  Чета заглавието и се питам чия собствено е била тази мечта за разширението на Съюза. Ако е само на автора - добре, но поднесено без това уточнение заглавието звучи прекалено глобалистки за да е истина.

  В момент когато една велика сила напуска ЕС, да я замениш с кохорти шиптъри никак не е в съзвучие с т.нар. европейска идентичност. Колкото и да не долюбвам Макрон, може би този път той е прав под влияние на човешките вълни от Магреба и останалите ядрени физици и лекари.

  Отделно имаме и собствен български сантимент към диванетата македонци, та никой от нас не мечтае да ги види скоро в ЕС.

 4. 4 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 541 Неутрално

  франция няма интерес от разширяването и си защитава интересите; на франция обикновено й се получават нещата, защото знаят какво и защо искат и имат капацитета - човеки и финансов - да го наложат. защо да се очаква от която и да било страна да прави компромиси с интересите си, още повече че те са убедени че това което е добро за франция е добро за ес. не казвам, че са прави, но тази страна е сложна и изисква разбиране отвъд клишета като историческа грешка и убиване на мечти.
  честност е наивен термин, а и тези страни не искат да чуят всъщност, че не ги искат, а те не ги искат, ако изобщо е възможно повече от нас не ги искат, и. не са само французите. другите просто ще протакат преговорите десетилетия. българия изкара късмет, но нашето състояние е част от причината тези да ги мотаят.

 5. 5 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2903 Неутрално

  След бабофила ще има и други президенти ...

 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  Егоизъм, егоизъм, егоизъм! Това е водещото в "стара Европа"! Така няма да я докараме до никъде! Нека вземат за пример бащите на САЩ! Не става само с егоизъм, трябва и акъл!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  ЕС са прави ,че разширението с недоразвити , недемократични страни ,едва ли има смисъл да си ги вкарват като троянски коне и проводници на червена революция.

 8. 8 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Македония е една измислена държава! Проект на Коминтерна и Тито, част от предателската политика на БКП. Днес е удобен инструмент на американската антиЕС политика.

 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  Да не би пък този/тези не споменати с мечтите да бъркат? А паметник за другаря Димитров?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Весело

  "Уби ли Макрон мечтата за разширяването на ЕС"

  - Тц, ЕП "уби" мечтата на Макрон да стане европейски вожд като Путин. :)

  "С 412 гласа "за", 136 "против" и 30 "въздържали се", Европейският парламент прие резолюция, която призовава страните-членки на ЕС на следващото заседание да вземат решение за започване на преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания."
  https://news.bg/int-politics/ep-prie-rezolyutsiya-za-barzo-odobrenie-za-severna-makedoniya-i-albaniya.html

 11. 11 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 734 Неутрално

  ЕС не е собственост на Франция и Германия !
  Всички все още 28 държави-членки са добственици.
  Макрон и Меркел с политиката си за внос на мигранти, даване на колективни права на ЛГБТИ и грубата намеса на НПО в семейството, доведоха до тотален отпор в Източна Европа.
  Ние сме силно привързани към семейството и тези глупости не можем да приемем.
  Затова идват на власт и лидери, които имат силата да дават отпор.
  ЕС не е съюз на ЛГБТИ, мигронти и всякакви откачалки, а съюз на над 500 млн. нормални, хетеросексуални хора, за които е нормално да си правят деца, а не да ги отвличат и осиновявят насила.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 12. 12 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Макрон убива нашите душмани.
  Няма лошо.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 13. 15 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  До коментар [#13] от "gozambo":

  Така е. Макрон е против членството на Македония и Албания в ЕС защото народите в тези две страни са по природа консервативни,(като всички балканци),и глобалистките "номера" не минават пред тях!
  Относно Сърбия американският истаблишмент НЕ трябва да се притеснява че тя се присъедини към Евразийският съюз,защото това присъединяване е само на хартия. Просто сърбите са много различни културно от руснаци,беларуси и т.н. Това е само намигване на Сърбия към Русия,(както правеше Тито навремето.) От гледна точка на интересите на САЩ,Сърбия е много по-важна от Македония и Албания.

 14. 18 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Макрон е един дисгрейс за велика държава като Франция. Абсолютно леке и най-слабият президент, който Франция е имала. Не може да мери ръст с никой от следвоенните президенти. Пълен шит.

 15. 19 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#10] от "plebs":

  могат да призовават колкото си искат. ЕП е една бъззъба институция за харчене на пари. решението е на държавите.

 16. 21 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#16] от "gozambo":

  може и да сте прав, че ЕС се е провалил, но не е коректно да му се прехвърля цялата вина за неинтегрирането на източна европа. в края на краищата, ние отказваме да се реформираме, ние не не успяхме да създадем правова държава, корупцията е повсеместна и така нататък. няма никакъв натиск от населението за реформа, защото неговия най-голям проблем са измислени въпроси като джендърите и дали гей хората се целуват публично. ми като толкова можем - толкова получаваме.

 17. 22 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#14] от "gozambo":

  а гледам, мислите, че западна европа, а ние сме на правилната страна на морала. с отва мислене, ще продължим да сме трета категория - не втора. глупави хора. и после се чудим що холандците ни презират. ми има за кво.

 18. 23 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#16] от "gozambo":

  Осъзнаха, че сме влезли в ЕС за парите им и не искаме да ги слушаме.

 19. 24 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Една България стига на ЕС, три (плюс Македония и Сърбия) ще са много.

  Eddie lives... somewhere in time!
 20. 25 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#10] от "plebs":
  Той ЕП с резолюции натиска и България да ратифицира Стамбулската. Като чуеш резолюция, премести си го!

 21. 27 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  Разширението го убиха Камерън-Мей-Джонсън. Хем парите намаляват с 20-25% (в перспектива и с повече, заради разкъсването на икономическите връзки), хем има огромна маса незаконни имигранти за хрантутене, хем няма кой да сложи юзда на дефицитите в южноевропейските Испания-Италия-Гърция, който клатят еврото. А и Германия спомена за намаляване на всноската си... И на фона на това да има разширение? При това не с икономически перспективна Турция, а с поредните готованци? Макарон просто изказа всеобщото мнение. Лошото е, че трябваше да го каже той, а не комшиите, които сме заинтересовани в това, както политически, така и икономически. Защото освен претенции към история и територия, които може и да не минат, тези страни ще пренасочат финансовите потоци от нас към тях, при това съвсем реално.

  Горчивият опит С България и Румъния, има значение. Споровете и пререканията с Вишеградската четворка - също. А и парите намаляха, а това е най - важното.
  —цитат от коментар 1 на Vlado Nikolov


  България и Румъния не попречиха на приема на Хърватска. Май и ти не си си писал домашното сам.

 22. 28 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Макрон изтегли късата клечка, това е всичко! Човек трябва да е сляп и глух, за да не види истинската картина. Македония беше интересна, докато влезе в нато. Преди референдума ги накараха много жаби да изядат - и с албанците, дето изпяха химна на чужда сържава в македонския парламент, и с името, и с промените в конституцията и всичко с едната цел:”стискайте зъби, после ЕС”. Да, ама не! После извадиха един “лош”, дето да им каже “стойте си, където сте си”, а останалите зарониха крокодилски сълзи! Излъгахте я Македонията всички целокупно, всички целокупно се подиграхте с нея, не се крийте зад гърба на Макрон! Заради това и така си искахте точно Заев - такъв ви трябваше, някой с гръбнак нямаше да ги направи всичките тези унизителни неща, без каквито и да било гаранции! Е, зоране, изпързаляха те кофти, ти въобще не ме интересуваш, ама за македонците ми е кофти, защото сме един народ. Много кофти!

  Мърфи е оптимист!
 23. 31 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Тъй де. Ако приемат Албания и Македония, то друго за приемане не остана. Че и мераклии няма. Половината им локумджийница трябва да замлъкне.

 24. 32 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Една добра статия с малко повече информация, а именно гледната точка на един от лидерите в Съюза. Някои си мислят че ЕС се е провалил, аз пък си мисля, че новоприсъединените страни се провалиха. Вместо да направят малко повече усилия за да се приближат до западноевропейските ценности (по техните критерии), повечето от тях решиха да наложат своята ценностна система. Затова Франция мисли вече за Европа не на 2, а на 3 скорости. Ако забелязахте, Румъния е в периферията, но къде е България? Тогава за какви Албания и С. Македония сме се разтревожили?

 25. 33 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 850 Любопитно

  ЕС е продукт на 20 век, а Македония (както и България) живеят в 19 век, а Албания е още по назад. Има очевидна не съвместимост. И ако присъединяването на Македония към ЕС е невъзможно, възможно е присъединяването й към Гърция или България.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 26. 34 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Тези пари са от нас, не са от тях. Те ни използват като колония.
  —цитат от коментар 30 на gozambo


  Българският превод на понятието "колония" е много неточен. Както се получи си с понятието "джендър".
  Колония е място, където отиват да живеят колонисти, които малко по-малко въвеждат своя начин на живот, инвестират, развиват търговия със старата си родина. Първите колонисти са били древните гърци, които основали колонии в разни полудиви европейски градчета, които впоследствие се превърнали в процъфтяващи полиси.
  По-късно европейци направили същото със страни от Африка - Северна, а по -късно и Централна - така там се появили училища, болници, редица предприятия.
  В България европейски колонисти почти не дойдоха - реално не ги допуснаха. В замяна на това Източна България гъмжи от руски колонисти.

 27. 35 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  А подобните на Унгария, Полша и Румъния трябва да стоят извън авангарда на ЕС, оформен около еврозоната."България къде е? ... Навремето ни приеха в ЕС с идеята, че всички страни ще бъдат изравнени, а то се оказа, че са ни приели, за да ни колонизират и да ни третират като второ качество хора. Това говори много лошо за ЕС. И това е още една прилика със Съветския съюз. В САЩ всички щати са равни, в Европа и в Съветския съюз преди, а сега в Русия не са.
  —цитат от коментар 16 на gozambo


  Тотално бъркаш! Полша изпревари Русия по брутен вътрешен продукт на глава от населението. При това още през 2015-а. Чехия догонва Португалия и Испания. За Естония да споменавам ли? Унгарците може и да се оплакват повече от нас, но от икономическа гледна точка са много по-добре. ЕС дава, но в кошара не вкарва. Не ЕС ни разби селското стопанство с "уникалната" реституция, която ликвидира цялата, зависеща от него, лека промишленост. И не ЕС ни набълбука с кредити за връщане, които ликвидираха независимата ни банкова ни система. Нито пък ЕС (или някой друг) направиха най-идиотската масова приватизация, след която останаха шепа работещи предприятия. Ако си мислиш, че индустрия се създава лесно, ГРЕШИШ! Това е труда на няколко поколения, който ще трябва да се изработи отново.
  И нито ЕС, нито СССР са ни третирали неравнопоставено. Напротив - по едрата индистриализация, комуникациите, строителството и др. изпреварвахме средното ниво в СССР с поне 20%. Както и много страни от източния блок (Полша например). Виж ЕС също ни третира неравнопоставено, като ни предоставя много повече средства от общите фондове, отколкото получават други страни. Така че е срамно да се оплакваме. Това, че никой не вижда къде отиват тези средства, не е проблем, за който да обвиняваме ЕС.
  Относно тезата, че в САЩ всички щати са равни - щеше да е смешно, ако не беше тъжно, че в ерата на свободното придвижване (не съм чул на някого да са отказали туристическа виза) и интернет, някой ще изказва подобни нелепи тези. Дори да оставим настрана окръг Колумбия, е достатъчно да сравним средните доходи в щати като Масатчусец или Кънектикът, с дивите Айдахо и Мисисипи. Или да погледнем брутно - Калифорния, която дава около 15% от БВП на САЩ, сравнена с Уайоминг или Върмонт, които дават 100 пъти по-малко. Степента на индустриално развитие на Боваш, ЛА, Чикаго, по отношение на аграрните щати? Със правната система пък е още по-сложно, дори от Европа. Четете, бе!

 28. 36 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 850 Любопитно

  Всъшност и България и Румъния се сблъскват с проблема концентрични кръгове в ЕС. Погледнето недопускането ни в Шенген (не че ни трябва много!) и справедливото отлагане на приемането ни в Чакалнята на Еврозоната са симптоми на това неодобрения към най-външния кръг.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 29. 37 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#32] от "historama":

  Франция има много тесни връзки със Северна Африка, всъщност Мароко и Тунис са били протекторати, а Алжир е бил със статут на отвъдморска територия.
  Великобритания има много тесни връзки със страните от Британската общност, на много от които кралицата им номинално е държавен глава, вярно, почетна.
  На тези техни традиционни връзки се получиха някои усложнения, и за съжаление не се намери решение след дебат, такъв нямаше, за което вина носят и Франция, и О.К., а и Германия, не само Унгария и Полша.
  Но за разлика от България, Унгария и Полша донякъде се интегрираха в ЕС, докато у нас европското много-много не го виждаме.

 30. 38 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#35] от "ivanpopov":

  Не спекулирай и не заблуждавай! Гозамбо говори за равни права, а не за равни доходи. В САЩ няма Шенген, но е истина, че ако имаш здравна застраховка в един щат тя рядко важи в други щати. Обаче равенство на доходите -извинявай, това си е чиста проба болшевишка пропагандна идея. Изродило се е в равенство на мизерията.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 31. 39 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#35] от "ivanpopov":

  Не спекулирай и не заблуждавай! Гозамбо говори за равни права, а не за равни доходи. В САЩ няма Шенген, но е истина, че ако имаш здравна застраховка в един щат тя рядко важи в други щати. Обаче равенство на доходите -извинявай, това си е чиста проба болшевишка пропагандна идея. Изродило се е в равенство на мизерията.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 32. 41 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#29] от "gozambo":

  господине, лекувайте се. вземете мерки, спешно. против самовлюебната глупост и предразсъдуците има само палиатвни средства - вземете ги. говорите непоносими глупости във всяко едно отношение и имате феноменнално неразбиране

 33. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 44 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 676 Неутрално

  "....Макрон инакомислещите ги изолира, отхвърля. ...."

  Ние към кои спадаме? С кого се интегрираме?
  За интерконектора с Гърция ЕС ни отпусна милиони евро, но вече 10 години връзката я няма.
  В замяна на това 2 млрд лв от бюджета отпуснахме, БЕХ заем изтегли, само и само по-бързо да се направи връзката на турско-руската тръба със сръбската.
  Ние сами се натискаме за извън периферията!

 35. 45 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Еми от бездетен джендър, баболюбец - толкоз.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 36. 47 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3580 Неутрално

  До коментар [#30] от "gozambo":

  Те ни използват като колония.
  =======
  Каква колония ....кви пет лева....?
  А бе , gozambo. ....
  Уж живееш в най демократичната държава ....а робския манталитет е още в главата ти....
  Никакви колонии не са бившите соц страни .....а точно обратното. ....
  Всичките станаха разградени дворове ....и хората тръгнаха подир по високата заплата.....
  Закакво му е на запада да колонизира изтока ....?
  Достатъчно бе ....да му ''издърпа'' най ценното === човешкия ресурс. ....
  Така и стана .....

  Bukalemun
 37. 48 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#47] от "eti mehter":

  Западът се бори за пазари и влияние в другите страни. Виж как Фолксваген пристигна в Турция заради големият пазар там и възможността да удари Тойота, Субару и Хонда в Близкия и Средния Изток. Защото ако Фолксваген не дойде в Турция, там са Форд и Пежо, а и китайци могат да се настанят.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 38. 49 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Бягайте от инвестиции в американски ценни книжа , долари и биткойн . Сигурноста е в златото . Алчноста погубва

 39. 50 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Като гледам МИкрон и някак си Орбан започва да ми става симпатичен.

 40. 51 Профил на Larry Laffer
  Larry Laffer
  Рейтинг: 38 Неутрално

  Ние сме силно привързани към семейството и тези глупости не можем да приемем.
  —цитат от коментар 11 на ironhorse


  https://en.wikipedia.org/wiki/Divorce_demography

  България - 39.47
  Германия - 40

  Силно привързани към семейството за в Сирия и Таджикистан...

 41. 52 Профил на Larry Laffer
  Larry Laffer
  Рейтинг: 38 Неутрално

  Браво на Макрон!

  Но това не е начина...немците и французите понеже те плащат сметката трябва да имат референдум за приемане в собствените си страни при влизане на нови членове. Който плаща данъци да каже да или не. Да познаем кои щяха да влязат тогава на куково лято, или когато цъфнат налъмите...

 42. 53 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Дори и това да е планът на Макрон, не виждам как приемането на Северна Македония и Албания е в противоречие.
  Първият вътрешен кръг го има с Еврозоната и Шенген, та къде е проблемът?

  Франция в лицето на президентът си този път сериозно се изложи...

  Модератора е неадекватен!
 43. 54 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 676 Неутрално

  [quote#34:"historama"]
  —цитат от коментар 46 на gozambo
  "....Повечето думи и понятия имат двоен,троен и т.н смисъл. [/quote]

  Точно така, двоен, троен смисъл. От времето на социализма останаха понятията за колониализъм, дива експлоатация на колониите, като че ли на място французите и британците са срещнали високо развити цивилизации и стари култури?

 44. 55 Профил на Larry Laffer
  Larry Laffer
  Рейтинг: 38 Неутрално

  До коментар [#16] от "gozambo":Осъзнаха, че сме влезли в ЕС за парите им и не искаме да ги слушаме.
  —цитат от коментар 23 на Славейко


  Това звучи като "е, айде от мене да мине, ще вляза...не ми се иска, ама щом пари давате.."

 45. 56 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  Въпросът с разширяването на ЕС трябва да разглеждаме от гледна точка на българските интереси. Имаме ли интерес от разширяване на ЕС? Определено не , особено що се отнася за враждебно настроени към нас страни като Сърбия и Македония. Макрон свърши работата , която българските политици трябваше , но нямаха смелост да свършат.

 46. 57 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#56] от "tacheaux":

  Българските интереси са Северна макаденоия, Албания и Сърбия да са в ЕС.
  Така физически ще сме директно свързани с ЕС, а и ни се отварят общи локални пазари.
  Отеделно целият регион ще може да се развие...

  Модератора е неадекватен!
 47. 58 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Чия "мечта" е разширяването на ЕС всъщност? На още три балкански кочини като нашата, където алчни политици нямат търпение да се наредят на европейската чешма за пари - в собствената им територия матрялът е твърде беден, за да бъде цоцан подобаващо. И затова търгуват с единственото, с което могат - геоплотическо положение, т.е. с родната земя, която не е и тяхна... или може би е...
  Ходът на Макрон може да е популистки, но е морално и логически правилен. Защо никой не пита европейския данъкоплатец, Ханс, Клаус или Пиер, дали е съгласен огромна част от парите му да бъдат раздавани, точени и лочени от полуграмотни, нагли и душевно мръсни и индивиди? И това под благосклонния поглед на всичките европейски институции, щото, нали се сещате, парите не са техни (обратното, и те са на същата копанка), пък и нали иначе току-виж дошъл Путин и завзел Европата.
  Е, на Макрон явно геополитиката му е по-маловажна от поредното "примиряване" с балкано-ориенталската глутница. Разбираемо, за мен поне.

 48. 59 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Неутрално

  Макрон (заедно с България) убиват бъдещето на ЕС.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 49. 60 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  ЕС трудно намира баланса. От една страна имаме прекалено левичарски настроени страни на Запад и Север, а от друга твърде консервативни на Изток. И никой не иска да се сети, че истината е по средата и трябва да се базира на здрав разум, факти. Има хора, които могат да се интегрират в ЕС, има и такива, които по-скоро ще са в тежест и ще донесат проблеми в съюза. Факторите за различията са: манталитет, култура, интелект. ЕС трябва да направи ограничения на база тези три компонента за интегриране, ако иска да просперира занапред.

 50. 61 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 274 Неутрално

  След посещението на президента на Франция в САЩ се разбра, че Макрон повече не обича баби, а дядовци.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 51. 62 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Всичко това се дължи на нас, от Източна Европа. Дето не обича правилата и като видя малко свобода, почна да прави, каквото си иска.

 52. 63 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 566 Любопитно

  В традиционно европейското разбиране под Европа се разбира католическа и лютеранска Европа. И ако ще на челна стойка да застанем ние това не можем го промени. Две на ръка е, че единствените причини, поради които сме в ЕС са геополитически, ние не отговаряхме на критериите за приемане, едва ли бихме отговорили и сега. Просто стана така, че хубави или лоши ни прибраха, за да не се настани тук Москва. И имаше надежди, че видите ли, ще се интегрираме в общия европейски дом. Трънки!
  Тъй че защо да са им още таралежи в гащите, разбирам ги, самата идея, че още политикани като Баце и сие ще им лазят по нервите сигурно ги потриса.

 53. 64 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Неутрално

  Макрон иска:
  1 Да не губи контрол (новите страни намалиха неговата тежест)
  2 Да диктува правилата (дори на Германия, при изборите на новата ЕК)
  3 Да се договори с вътрешните си противници като отнеме силата им
  с което изгуби всякаква възможност за визионерство в бъдеще

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 54. 65 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 491 Неутрално

  При залязването на Меркел, Макрон се бори за главната роля в театъра ЕС

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 55. 66 Профил на bodensee
  bodensee
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Ще има здрави пазарлъци, но макетата ще влязат в ЕС. Залагам на Австрия и България като техния най-голям жокер.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK