Руски телеком опрощава дълга на орлица, разорила сибирски учени

Снимката е архивна

© Associated Press

Снимката е архивнаРуският телекомуникационен оператор "Мегафон" опрощава дълга на орлицата Мин, който тя натрупала със скъпи смс-и от Иран, изпратени от датчика й за проследяваме, докато участвала в орнитоложки проект за проследяване на степните орли, предаде ТАСС.


Компанията освен това разработва изгодни тарифи за Центъра за реабилитация на дивите животни в Новосибирск, които ще отчитат особеностите на миграцията на птиците.


Проект на сибирски орнитолози за проследяване на степните орли бе застрашен от прекратяване, след като една от птиците отлетяла до Иран, откъдето учените започнали да получават стотици скъпи смс съобщения с координатите ѝ.
В проекта участват 13 орли, на всеки от които е прикрепен датчик за проследяване. На ден се правят общо 12 замервания, данните за движението се архивират и след това се изпращат с смс-и до централата на учените, веднага щом птицата попадне в обхвата на комуникационна мрежа. Орнитолозите се надявали, че след почивка в Казахстан орлицата Мин ще се върне в Русия и едва след това ще се отправи към Иран, Саудитска Арабия и Египет. Оказало се обаче, че тя има други планове.


Всяко съобщение струва на центъра 49 рубли (0.69 евроцента). В резултат парите за проекта свършили много бързо и орлите успели да "усвоят" бюджета за цялата година за само девет месеца и половина.


Сега учените са принудени да събират пари за проекта в интернет. Те са започнали дарителска кампания, приходите от която ще бъдат разпределени между всички птици. В замяна всички желаещи ще могат да проследяват заедно с учените движението на степните орли. /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK