Що е то "съвременно робство" и кой носи отговорност: една баронеса разказва

Що е то "съвременно робство" и кой носи отговорност: една баронеса разказва

© Георги КожухаровБаронеса Маргарет Омолола Йънг (или Лола Йънг) от Хорнси е член на Камарата на лордовете в парламента на Обединеното кралство. Тя се занимава с етична и устойчива мода, както и със съвременно робство. Баронесата бе в България като част от международна конференция на тема "Публично-частното партньорство в борбата с трафика на хора: Как правителството и бизнесът се справят с трафика на хора във веригите за доставки". За това какво е съвременно робство и до каква степен модният бизнес носи отговорност за него, тя говори пред "Дневник".


- Можете ли да обясните като за неспециалисти какво имате предвид под термина "съвременно робство"?


- "Съвременно робство" е труден термин, защото означава нещо различно за различните хора. Но в основата си то е всеобхватен термин – включва трафик; принудителен труд; експлоататорски труд; форми на труд, свързани с насилие. Може да включва деца - работещи в опасни условия и трудни обстоятелства; може да става въпрос за принудителни бракове, особено млади момичета, омъжвани за по-възрастни мъже и принудени да работят като прислужници. Включва и всички аспекти на домашното робство. Широк термин е и, както можете да си представите, тръгва от много екстремни неща, от истинско робство, буквално оковани хора, продавани на улицата, до това хора, които получават по-малко от минималната заплата и работят извънредно, без да им се плаща, до робство чрез дългове. Сложен термин е.
- Как се прави разликата между по-екстремните форми и нещата, които могат да се сметнат за трудови спорове?


- Добър въпрос. Във Великобритания някои хора смятат, че терминът "съвременно робство" е изместил други притеснения - за лошите условия на труд, ниските заплати. Проблемът, който повдигате, е много важна гледна точка към проблемите в пазара на труда. Понякога разликата е очевидна. Например веднъж ходих във фабрика, в която не можех да вляза, защото знаехме, че управляващите я няма да допуснат никого вътре. Но отвън можеше да се види черна плесен по стените, голи електрически жици, счупени прозоречни стъкла. Всички тези знаци биха ви накарали да си помислите, че това е изоставена сграда, но от нея влизаха и излизаха хора, които бяха работа. В тази ситуация, макар че сградата изглежда много зле и на хората не им се плаща дори минималната заплата, има необходимост някои от тях да печелят пари "настрани".


Какво може да се направи? Макар, строго погледнато, това да не е съвременно робство, пак има много опасни условия на труд. Да се прави разграничение е важно, но понякога, когато видиш такова нещо на живо, просто знаеш, че както и да го наричаш, не е правилно.


- Колко голям е този проблем в България? Имате ли информация? (Бел. ред. Интервюто е взето преди във Великобритания да бъдат открити десетки мъртъвци в камион с българска регистрация.)


- Не мога да се преструвам, че съм експерт в това, но съм чувала, че България сега се смята за страна източник. Това означава, че български граждани отиват в чужбина и са подлагани на много лоши условия на труд. Подходът е различен - ако доставяш тези хора, това е един проблем, а ако ги наемаш – друг. Но това са страни на един и същ проблем. Има други страни, които също са смятани за страни източници, но тревожното е, че те може да станат и места, където има експлоатация и насилие. Трафикът не е еднопосочен, понякога страните източници стават нещо повече.


- Имате предвид, че те могат да приемат други работници от други страни?


- Да, точно така.


- Как страните източници и дестинации могат да работят заедно, за да предотвратят това?


- Уцелихте точно – трябва да работят заедно. На теория всеки казва "О, да, трябва да работим заедно", но на практика е трудно. Едно от нещата, по които се опитвам да работя, е да създадем международна законодателна рамка, която помага на държавите да работят ефективно в различни юрисдикции. Фокусирам се върху експлоатацията и насилствения труд в снабдителни вериги, които се управляват от бизнеса. Така че диалог трябва да се води с бизнеса, с правителството, с неправителствени организации и профсъюзи, и хора, които са били жертви или са оцелели от такъв процес. Но заради това съвместната работа е много важна.


- Говорейки за международна законодателна рамка, не би ли било по-лесно това да мине през европейските институции и как ще се развие това след Брекзит?


- Не можеше да не ме попитате за това, нали? (през смях) Личното ми мнение е, че трябваше да останем в ЕС, но сега сме в много трудна ситуация. Но трябва да решим до каква степен европейското законодателство, от което ще се откажем, може и трябва да бъде покрито от съществуващото британско законодателство. Мисля, че макар да напуснем ЕС, което изглежда сигурно, ще можем да си сътрудничим.


Има и други междуправителствени структури, които можем да използваме. Освен ЕС, който аз смятам за изключително важен, също Общността на нациите, ООН, има други региони, в които можем да се съберем. Мечтая си всички тези различни групи хора да се съберат да работят заедно и да изнесем действието на надполитическо ниво, над партийната политика и мисълта, че държавите могат да работят в изолация. Престъпниците и хората, които управляват такива организации, действат междунационално, така че и ние трябва да го правим.


- Споменахте ролята на големите международни компании. Много от тях произвеждат продукция в други държави и казват, че само купуват произведеното от местни фабрики, но самите фабрики не са техни, така че отговорността им е ограничена. Как да бъдат тласнати към действие?


- Отговорност. Мисля, че във Великобритания сме стигнали до един момент, в който не всички, но все пак много бизнеси приемат, че не могат да аутсорснат отговорността си. Да кажат "О, аз не управлявам тази фабрика за мои дрехи, нямам отговорност". Вече не приемаме това. И сега това е включено в закона ни. В Закона за съвременното робство, секция 54, има концепцията "прозрачност във веригите за снабдяване". Тя изисква всички големи компании да докладват какви мерки вземат за елимиране на съвременното робство във веригите си.


Сега повечето интерпретират това, като го отнасят към фабриките от най-горния слой, така да се каже. Ако съм бранд и имам фабрика в Бангладеш и една в Англия, мога да кажа – да, правила съм инспекции, правила съм одит, всичко е страхотно. Но ако тази фабрика аутсорсва на друга фабрика, тя – на друга и така в почти безкрайна верига, някой трябва да поеме отговорност, защото надолу по веригата рискът се увеличава. Затова се нарича "прозрачност на веригата". В началото някои компании казваха, че не знаят какво има по веригата им – а аз казвам "Моля?" () Когато стане голямо бедствие, когато фабрика се запали или се срути, ще кажеш "200 души умряха, но това няма нищо общо с мен"?


Лола Йънг

© Георги Кожухаров

Лола Йънг


- Споменахте че "това вече не се приема" - тоест, донякъде става въпрос за обществено мнение. Защо един англичанин трябва да се загрижи за българските работници или защо българите трябва да се интересуват от работници в Бангладеш?


- Да, има спор около това. Аз лично намирам тази гледна точка за неприемлива. В крайна сметка тези неща се връщат в кръг. Ако една страна е лишена от средства, независимо дали е Бангладеш или Етиопия, или която и да е, какво става с тези хора? Те се гневят, те са неспокойни, може би стават уязвими за тероризъм. Защото терористите могат да кажат "Обедняхте заради тези хора, защо да им помагате, защо не се биете с тях?" Или стават мигранти, защото няма какво да правят в страната си, няма как да получат добър стандарт и искат да отидат другаде, където могат да постигнат повече. Всички тези проблеми са свързани.


Идеята, че в един глобализиран свят, на прага на 2020 г., можем да кажем "Това, което правим тук, няма отражение върху начина, по който мислим за хората там" е просто неприемлива. Плюс това, във Великобритания открихме, че според статистиката 30 хил. души живеят в някаква форма на съвременно робство. Това дори не е "някъде другаде". Това е в нашия заден двор. И какво ще правим? Ще кажем "О, този човек живее в друг окръг, на друга улица, мен не ме засяга."? Разбира се, че не, трябва да действаме.


- Някои хора биха казали, че това е въпрос на трудовото право или задача за полицията и властите. Как една неправителствена организация от друга страна би трябвало да участва в процеса?


- Връщаме се към по-ранната ни тема – за съвместната работа. Това е изключително важно. Мисля, че задачата действително е на правителствата. В областта на модата казват: "Това си е работа на потребителите. Ако те не искат бърза мода, няма да я произвеждаме." Това е банален аргумент. Всички знаем, че рекламистите, маркетолозите, всички тези хора, които наемат инфлуенсъри, "Инстаграм", списанията – всичко е впрегнато, за да оформя нашите желания. Да, искаме да сме красиви, да сме доволни и да се идентифицираме с някого – но става въпрос за това как се експлоатира това желание. Не става въпрос изцяло за потребителя, който невинаги има целия избор, който си мислим.


Неправителствените организации са много важна част от работата ми в кампанията. Но ние нарочно търсим и организации, свързани с религиите – Англиканската църква приема присърце този въпрос, както и Католическата църква във Великобритания.


Има и група инвеститори, които вече не смятат, че искат този въпрос да се пренася и върху тях. Отношението е подобно на това към презокеанската търговия с роби. Големи групи хора са казали тогава, че не желаят това упражнение в бруталност да оцапа и тях. Езикът е различен, но отношението е много подобно. Много хора, особено млади, казват на модните компании: "Не желаем да носим дрехи, шити от дете, което не е мигнало цяла нощ". Това е реалността. Хората се интересуват, защото светът е свързан, и модните марки ще си понесат отговорността.


Съжалявам, отнасям се да приказвам, но съм толкова навътре в тази тема от десет години. Била съм в много държави. Веднъж отидох в Канада и ми се стори, че тази тема не им е толкова важна, колкото на нас. А след това разбрах, че ще направят закон за съвременното робство и разузнаването им в областта на човешките права ще се заеме с тази тема. Австралия прие законодателство, по-строго и от британското. Франция също прие строги закони, скандинавските държави те работят с институциите си, за да създадат регулации.


Очаквам рано или късно да се създаде "огнен пръстен" от закони по света. В интерес на бизнеса е да си даде сметка, че това предстои и да помисли какво може да направи, за да работи превантивно. Така че мерките да му допадат и да са приемливи за него. Не бих искала бизнесът да каже: "Чакайте, има стотици различни закони по света, как да ги спазваме всичките? Защото не си пасват." Искам не са еднакви, но законодателството да си съответства.

Коментари (115)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Не е възможно баронесата да се "занимава със съвременно робство".
  Може би на борбата с него? Поправете си въведението.

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2617 Неутрално
 3. 3 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Достатъчно е да погледнем в нашият си двор където едни цигани поробват други за да печелят чрез телата им за проституция, просия. Или пък пазар за роби, като този на който либералните медии му се радват и му викат пазар за булки...

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3654 Неутрално

  " Идеята, че в един глобализиран свят, на прага на 2020 г., можем да кажем "Това, което правим тук, няма отражение върху начина, по който мислим за хората там" е просто неприемлива. Плюс това, във Великобритания открихме, че според статистиката 30 хил. души живеят в някаква форма на съвременно робство. Това дори не е "някъде другаде". Това е в нашия заден двор. И какво ще правим? Ще кажем "О, този човек живее в друг окръг, на друга улица, мен не ме засяга."? Разбира се, че не, трябва да действаме.'

  Когато една държава бедства или няма средства, особено ако това е в Африка, причината често е в междуплеменните ежби кой да бъде на власт, брутална диктатура и диктатори, склонноста да се избиват стотици хора заради безумията на местни престъпници и кръволаци ! Да, спор няма, че сме свързани, но защо изхода от подобни безумия трябва да бъдат масови вълни емигранти към по - богатите страни и останалия свят да плаща сметката за несвършената на място работа ? Светът винаги е бил и ще си остане глобален, но отговорността винаги е лична ! Всеки народ, държава, общество, че дори и отделен етнос трябва да изгради живота си възможно най - справедливо и в интерес на цялата си общност, а не да паразитира на гърба на останалите ! Африканците в мнозинството си изобщо не искат да носят подбна отговорност, а и не само те - араби, пакистанци......

 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3264 Неутрално

  А за съвременното робство в журналистиката ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Сега чета в британския печат, че семейството на виетнамското момиче, което е може би сред жертвите в камиона, платило 30 000 лири за трафика.
  Кажете ми, може да греша, но тази сума ми изглежда огромна. Какво получаваш срещу нея? Та те работят за храна и подслон години наред, за да се изплати това чудо, ако изобщо е възможно.
  Не мога да намеря логика.
  Тоест за 40 души от Виетнам е платено 1 200 000 лири. С толкова пари във Виетнам и навсякъде по света може да се почне нелош бизнес, цяла фабрика?
  Не мога да разбера.

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#5] от "дерибеев":

  Хм, аз си мисля, че ако не съвременно робство, то трябва да се въведе елементарна дисциплина в журналистиката.
  Интервюто е отпечатано като с левия крак, додето правиш Пилатес.

  Доброто е заразно
 8. 8 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Сега чета в британския печат, че семейството на виетнамското момиче, което е може би сред жертвите в камиона, платило 30 000 лири за трафика.Кажете ми, може да греша, но тази сума ми изглежда огромна. Какво получаваш срещу нея? Та те работят за храна и подслон години наред, за да се изплати това чудо, ако изобщо е възможно. Не мога да намеря логика. Тоест за 40 души от Виетнам е платено 1 200 000 лири. С толкова пари във Виетнам и навсякъде по света може да се почне нелош бизнес, цяла фабрика?Не мога да разбера.
  —цитат от коментар 6 на АзКлавдия

  Ето ти отговор, от едно друго интервю вчера, на един руски експерт по Англия: https://youtu.be/rABo2E413GU?t=6149

  (не се чете)
 9. 9 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 294 Любопитно

  Има ли някой в този свят, който да има изгода от бедността?

  Бизнесът носи все повече отговорност, правителствата разходват средства.

 10. 10 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2342 Разстроено

  “- "Съвременно робство" е труден термин, защото означава нещо различно за различните хора”

  “Беден милионер” е също труден термин, защото означава нещо различно за различните хора. Но борбата с бедността трябва да се води с “публично частно парньорство” (грантовете за нас, данъците за гражданите)... поне да няма бедни милиардери.
  И да, да не спира печатането на пари (по 360 млрд. евро годишно от ЕЦБ), що няма да има за грантове.

 11. 11 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 237 Весело

  Не е възможно баронесата да се "занимава със съвременно робство".Може би на борбата с него? Поправете си въведението.
  —цитат от коментар 1 на АзКлавдия

  Възможно е, ако това й е $работата$(темата с която се занимава). Не е задължително да участва в мазни борби...

  (не се чете)
 12. 12 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#11] от "Бойчо Огнянов":

  Не, не е възможно. Може да се занимава с "проблеми, свързани с...", с "мерки срещу" и пр. То си има езикови норми за тая работа.
  За горния линк - дай някакво време, че не мога да трая муцуната на водещия, а искам да чуя "експерта". Коя минута горе долу?

  Доброто е заразно
 13. 13 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 237 Любопитно

  Има ли някой в този свят, който да има изгода от бедността?Бизнесът носи все повече отговорност, правителствата разходват средства.
  —цитат от коментар 9 на Radosveta Koleva

  Разбира се, капитализмът! Ако няма бедни, КОЙ ще работи на капиталистите, да "правят" млн./млрд. $?

  Не и на черния(сивия) пазар...

  (не се чете)
 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6140 Весело

  "..Не мога да се преструвам, че съм експерт в това...", а се занимава точно с това :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 237 Любопитно

  До коментар [#12] от "АзКлавдия":

  Няколко СЕКУНДИ след това...

  Може да се дължи на превода, както и на професионалния сленг. Не е задължително, да е на езика който се учи в училище. 🤷‍♂️

  (не се чете)
 16. 16 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  нещо са се объркали,от къде ще ги изкарат в Виетнам 30000 лири че да ги платят...то за нас са много пари а какво остава за тях,най вероятно са 3000....

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 17. 17 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  Много добър материал. Кадърни въпроси и изчерпателни отговори.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 18. 18 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#6] от "АзКлавдия":

  Да умреш заради такава скапана държава като УК е глупост . Но явно в Китай и Виетнам е нещо страшно да живееш с 150 долара заплата .

 19. 19 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 288 Любопитно

  До коментар [#6] от "АзКлавдия":Да умреш заради такава скапана държава като УК е глупост . Но явно в Китай и Виетнам е нещо страшно да живееш с 150 долара заплата .
  —цитат от коментар 18 на fjp58603113


  Адолф Х. е имал хипотеза, че бялата раса е господарска, а китайците и днес масово бачкат за $ 1 на ден като роби, а в Африка масово и не бачкат, което ме кара да се замислям. И още нещо: все ми се струва, че стандартът за благородник във Великобритания много е паднал, поне няма ли изискване за красота?

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 20. 20 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 977 Весело

  До коментар [#11] от "Бойчо Огнянов":

  Това не и е работата, тя самата казва:

  - Не мога да се преструвам, че съм експерт в това, но съм чувала, че България сега се смята за страна източник. Това означава, че български граждани отиват в чужбина и са подлагани на много лоши условия на труд. ”
  Тази е като унуй шведче, къде не е експерт, но е чувало за нещо и пищи като ощипана на мегдана мома.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 21. 21 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 977 Весело

  До коментар [#14] от "penetrating":


  Опс, извинявам се за повторението.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 22. 22 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  “ Защо един англичанин трябва да се загрижи за българските работници или защо българите трябва да се интересуват от работници в Бангладеш?”

  Хе-хе... Това ако наистина го направят, ще им стане по-изгодно всеки да произвежда изцяло в родината си.

 23. 23 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Сега чета в британския печат, че семейството на виетнамското момиче, което е може би сред жертвите в камиона, платило 30 000 лири за трафика.Кажете ми, може да греша, но тази сума ми изглежда огромна. Какво получаваш срещу нея? Та те работят за храна и подслон години наред, за да се изплати това чудо, ако изобщо е възможно. Не мога да намеря логика. Тоест за 40 души от Виетнам е платено 1 200 000 лири. С толкова пари във Виетнам и навсякъде по света може да се почне нелош бизнес, цяла фабрика?Не мога да разбера.
  —цитат от коментар 6 на АзКлавдия


  То и тук може, ама боко не прави фабрика за тия пари а 30 сантиметра магистрала и не създава някакви преференциални условия за частниците, които биха искали да отпочнат малък и среден бизнес с тия пари. Имам предвид наистина добри условия и защита поне временна, които да позволят тоя бизнес да започне и да се закрепи, а не големите акули да го изядат още в началото.

  мурзилка
 24. 24 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Любопитно

  До коментар [#23] от "Маршалов":

  Не разбрах какво общо имат магистрали и боковци с темата.
  Забелязал ли си темата?

  Доброто е заразно
 25. 25 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  Баронесата сериозно ли вярва, че ако Западът не дава работа на развиващите се страни, те ще станат терористи и мигранти!?
  Аз не вярвам. Аз мисля, че анджак тогава ще си вземат съдбата в свои ръце.

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8580 Неутрално

  До коментар [#9] от "Radosveta Koleva":

  Има разбира се. Бедните, неграмотните, простите се управляват много по-лесно. Те са зависими и затова послушни.

 27. 27 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4774 Любопитно

  До коментар [#5] от "дерибеев":

  А за съвременното робство при писане на коментари в Дневник?

 28. 28 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#13] от "Бойчо Огнянов":

  Най-справедливият строй е в Сев. Корея, Куба! Където всички са еднакво бедни с изключение на политбюро!

 29. 29 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Това нещо "съвременно робство" е малко пресилена работа. Робът е безволев човек, лишен от права. Което изисква държавна санкция, т.е. трябва да е политика на държавата и обществото. Тук говорим за криминална дейност, извън закона, т.е. за престъпление. А да твърдиш, че България било източник е направо абсурдно. България няма нищо общо с криминалната дейност на трафикантите и тези, които използват жертвите на трафик. Първите се преследват от държавата, а вторите имат закрилата й. Друг е въпросът с какъв успех.

 30. 30 Профил на Peen40
  Peen40
  Рейтинг: 364 Неутрално

  До коментар [#28] от "vassilun":

  А единствения дебел човек в Северна Корея е другаря председател на Политбюро.

 31. 31 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 691 Неутрално

  За мен най-важно е разграничението между принудителното и доброволното. Страни, които сега са известни с висок жизнен стандарт, не винаги са били такива. Част от пътя към добрия стандарт преминава през труд, който на хората в по-развитите страни им се струва крайно неприемлив, но е неотменимо стъпало към по-добрите условия. Не е смислено да сравняваме условията на труд някъде с условията на труд в значително по-развити държави. Правилно е да ги сравняваме с местните условия на труд преди и към момента на сравнение. Бедността не изчезва, защото така е пожелал някой в Лондон, а защото хората работят и създават своето благосъстояние. Разбира се, че е по-добре да работиш в добри условия, вместо в лоши, но е по-добре да работиш в лоши, отколкото да не работиш въобще. Сингапур, Тайван или Хонг Конг не са станали богати, защото са забранявали на хората да работят при лоши условия. Швеция не е станала богата социална държава със социална политика. Точно обратното. Пътят от бедността към благосъстоянието е трънлив... При все това, трудът не може да бъде друг освен доброволен. Другото вече е наистина робство и следва да бъде преследвано със всички средства.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 32. 32 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  Тази история разказва всичко за съдбата на малобританците!
  Разказът е тъжен и не е оптимистичен!!!

 33. 33 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#13] от "Бойчо Огнянов":Най-справедливият строй е в Сев. Корея, Куба! Където всички са еднакво бедни с изключение на политбюро!
  —цитат от коментар 28 на vassilun


  +
  Баш.
  И най-големите капиталисти са направи жалки в сравнение робовладелци, като примерно, другаря Ким :) Соца си беше точно това: смесица от робовладелско и феодално стопанство. Достатъчно е да си дадем сметка, как най-големите инфраструктурни обекти на бившия СССР(гордост и на днешните мужици) са построени с робски труд на концлагеристи и затворници.

 34. 34 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  До коментар [#31] от "russian78":

  +++

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 35. 35 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3169 Весело

  До коментар [#8] от "Бойчо Огнянов":

  Един путиноиден пропагандист „соловьиный помёт“ (между другото има разрешение за пребиваване в Италия и 2 вили на езеро Комо) покани такъв „експерт“ Некрасов (има разрешение за пребиваване във Великобритания) да говори за емиграцията и престъпността във Великобритания!))) Между другото, нека спасим патриота “Соловьиный помёт" от вражески ЕС. Подписваме петиция за връщането му при матушката!!))
  200 хиляди подписа от руснаци вече има))

  https://www.change.org/p/italiani-non-lasciate-che-il-russo-goebbels-per-ottenere-la-cittadinanza-in-italia?recruiter=false&utm_source=share_petition&utm_medium=twitter&utm_campaign=psf_combo_share_initial&recruited_by_id=9a56fd00-ef13-11e9-8a5d-a5c3c47a2f9c&share_bandit_exp=initial-18328466-ru-RU&share_bandit_var=v2

  "Чуждестранен агент"
 36. 36 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#15] от "Бойчо Огнянов":

  Забравих да напиша, че този е експерт, колкото аз съм от Виетнам.
  Най обикновен щатен идейчик от руското посолство.

  Доброто е заразно
 37. 37 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3933 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Много сериозна публикация.
  Поздравления.

  Четете мислете преди да гласувате и пак четете мислете.
  Не гласувайте за да гладуват(е).

  "Що е то "съвременно робство" и кой носи отговорност:
  една баронеса разказва"

 38. 38 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#11] от "Бойчо Огнянов":Това не и е работата, тя самата казва:“- Не мога да се преструвам, че съм експерт в това, но съм чувала, че България сега се смята за страна източник. Това означава, че български граждани отиват в чужбина и са подлагани на много лоши условия на труд. ”Тази е като унуй шведче, къде не е експерт, но е чувало за нещо и пищи като ощипана на мегдана мома.
  —цитат от коментар 20 на Bullet

  Ако не й е работата, защо вземат интервю точно с нея?

  Между впрочем, от статията:

  "Тя се занимава с етична и устойчива мода, както и със съвременно робство. Баронесата бе в България като част от международна конференция на тема "Публично-частното партньорство в борбата с ТРАФИКА на ХОРА: Как правителството и бизнесът се справят с трафика на хора във веригите за доставки". За това какво е съвременно робство и до каква степен модният бизнес носи отговорност за него, тя говори..."___

  Ми явно работата й е да ГОВОРИ за това(конференции), да дава АКЪЛИ, не задължително директно да се бори.

  Само не става ясно, как тази тема с съчетава с "етичната и устойчивата мода"? Може би, как да се произвеждат британски маркови парцалки, без черноработници? 🤷‍♂️

  (не се чете)
 39. 39 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2944 Неутрално

  Накрая всички говорят за строги закони, ама те не се спазват първо. И второ НПО-тата дето ги “спасяват” не попадат под ударите на тези закони.

 40. 40 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  До коментар [#6] от "АзКлавдия":

  не разбирате я. навсякъде другаде по света можело да започнете бизнес - трудно е да си поредставите, че своободата на която се радваме в ес - лична, но и икономическа, простя я няма на други места

 41. 41 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#23] от "Маршалов":Не разбрах какво общо имат магистрали и боковци с темата. Забелязал ли си темата?
  —цитат от коментар 24 на АзКлавдия


  и ти си писала общи приказки и аз

  мурзилка
 42. 42 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  благодаяр за материала темата е много интерсена, и много сериозно трябва да се пише за нея

 43. 43 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3266 Неутрално

  До коментар [#24] от "АзКлавдия":

  Може би не знаеш, че много българи предпочитат да са бели роби във Великобритания, защото получават в пъти повече, отколкото ако работеха в България?!?

  Бивш tww09306483.
 44. 44 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6140 Весело

  До коментар [#21] от "Bullet":

  :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 45. 45 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 237 Весело

  "..Не мога да се преструвам, че съм експерт в това...", а се занимава точно с това :)
  —цитат от коментар 14 на penetrating

  Ха, това не го видях. Ми жената е "Баронеса"! Какъв по- голям експерт по заниманието с говоренето искаш?

  П.П. Позаинтересувай се, за родословното дърво на Лудото Боре. Ще се изненадаш, ако не си знаел досега. https://t.ly/wB2Gx

  (не се чете)
 46. 46 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3638 Неутрално

  "Европа се осъзна, цивилизова и демократизира.
  Не случайно ЕС сега е водещ идеал в глобалния свят."

  "Дневникар" веднага ще ви каже, че тази статия е фейк. Цитатът е негов.

 47. 47 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  Не е възможно баронесата да се "занимава със съвременно робство".Може би на борбата с него? Поправете си въведението.
  —цитат от коментар 1 на АзКлавдия


  Може би в свободното си време?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 48. 48 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#43] от "Petleshev":

  Това е пълна нелепица. Българите във Великобритания могат по всяко време да теглят една майна на бялото си робство и да се приберат в Шишманци да помагат на вуйчо Данчо с доматите от оранжерията. При това напълно законно и през официалната граница.
  За личните предпочитания на някой да бъде "роб" - това е друга тема.

  Доброто е заразно
 49. 49 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  Достатъчно е да си дадем сметка, как най-големите инфраструктурни обекти на бившия СССР(гордост и на днешните мужици) са построени с робски труд на концлагеристи и затворници.
  —цитат от коментар 33 на ali_ibn_isa


  Бе то самолетите и бомбите им са създадени от конструктори на затворнически режим, ти за площадките си се хванал.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 50. 50 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3266 Неутрално

  До коментар [#48] от "АзКлавдия":

  Ами, хич не е нелепица. Ами си е жалката реалност. Не, че много искат българите да са бели роби в Англия, но какво да правят, като имат двама студенти, примерно? Как да ги издържат? Само с приказки за стабилност и магистрали не става...! Нито с доматите на чичо Данчо. ;)

  Бивш tww09306483.
 51. 51 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  До коментар [#13] от "Бойчо Огнянов":Най-справедливият строй е в Сев. Корея, Куба! Където всички са еднакво бедни с изключение на политбюро!
  —цитат от коментар 28 на vassilun


  Там всъщност само Любимият Вожд е с добре изразена подкожна мазнина -- но забелязал ли си военните с тефтерчетата?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 52. 52 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  До коментар [#48] от "АзКлавдия":Ами, хич не е нелепица. Ами си е жалката реалност. Не, че много искат българите да са бели роби в Англия, но какво да правят, като имат двама студенти, примерно? Как да ги издържат? Само с приказки за стабилност и магистрали не става...! Нито с доматите на чичо Данчо. ;)
  —цитат от коментар 50 на Petleshev


  Студенти? Той им беше предложил места за овчари, а също така да ги научи как се садят картофи.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 53. 53 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#15] от "Бойчо Огнянов":Забравих да напиша, че този е експерт, колкото аз съм от Виетнам. Най обикновен щатен идейчик от руското посолство.
  —цитат от коментар 36 на АзКлавдия

  Що бе, бивш помощник на Елцин ни та ли устройва?

  (не се чете)
 54. 54 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  До коментар [#48] от "АзКлавдия":

  Огромна маса от българските граждани са социално и обществено неграмотни. Като добавиме и слабото или никакво знание на езици и вярата в агенция ”една жена каза”, картината е много страшна. На такива неща съм се нагледал на тема българи в чужбина, както гурбетчии, така и изселници, че ако нспиша книга, сигурно ще избухне по голяма дискусия от тази за книгата за Батак и ще бъда обвинен в умишлено очерняне на нацията. ...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 55. 55 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3371 Неутрално

  Кво робство, бе. Баронесата е черна. Пардон случило се е са е черна както се казва по коректному..

 56. 56 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#50] от "Petleshev":

  Ми това не е робство. Това е осъзнат избор, който на всеки се налага да прави в живота.
  Ти май не знаеш какво е "робство" и си говорим различни неща.

  Доброто е заразно
 57. 57 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#54] от "DDR":

  Това е така, за съжаление.
  Не чак "огромна маса", но доста голяма.

  Доброто е заразно
 58. 58 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Най-опасно е робството, през закони!! То поробва цялата нация!! През последните 120 години държавите започнаха да "регулират" всичко. Тези безкрайни регулации убиват свободата и я заменят с една бутафорна демокрация!!

 59. 59 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#43] от "Petleshev":

  Важно е също какво можеш да потребяваш и какъв стандарт можеш да си позволиш с тези няколко пъти повече.

  Иначе има хора които имат преобладаващо лоши спомени от България и поради тази причина не искат да се връщат в Родината. Не че са цъфнали и вързали в странство.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 60. 60 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  До коментар [#57] от "АзКлавдия":

  Ще разкажа една смешна случка по този повод.
  Двама български юнаци си получаваха заплатите директно по сметки в България, като фирмата поемаше таксите на банките. Всеки месец юнаците теглели пари ссот българската карта от банкомата (става въпрос за френска отвъдморска територия с яко дране при теглене от банкомат и ограничение до 200 евро мисля на теглене) и после пращат парите по Монейграм или Уестърн Юнион на жените си в България. Скъсваха ги от такси за теглене и преводи. На въпроса, защо не направят по една карта към сметката за жените си и те да разполагат с определена от тях месечна сума, без да е необходимо да губят по няколко стотин евро всеки месец за такси, отговорът беше —Да не сме луди да им дадеме достъп до сметките...
  Това е един от веселите случаи, на що годе грамотни хора, легални гурбетчии на добри заплати и позиции във френска фирма...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 61. 61 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#60] от "DDR":

  Единият ти минус го брой за плюс, че се хилех, докато чета!
  Истински виц!

  Доброто е заразно
 62. 62 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3264 Неутрално

  До коментар [#60] от "DDR":

  Не е ли по смешно, че точно такива са търсени там кадри?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 63. 63 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Сомалиец отива в Германия и работи за 1600 евро минимална заплата - това е робство !
  Медицинска сестра работи в България за 600 лв. заплата - това е икономически бум в страната на Бойко и Корнелия !

 64. 64 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  Ето ти отговор, от едно друго интервю вчера, на един руски експерт по Англия
  —цитат от коментар 8 на Бойчо Огнянов


  Въпросният "експерт" най-нагло лъже още в първите си изречения.

 65. 65 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#40] от "owen":

  Тоест те са платили трийсет хиляди лири, за да получат икономическа свобода и да ги изплащат цял живот?
  Я пак?

  Доброто е заразно
 66. 66 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4527 Неутрално

  До коментар [#14] от "penetrating":

  Баронеса Лола Йънг е специалист в областта на културата, била е актриса през 1970-те, после социален работник, университетски преподавател, завеждаща отдел култура в градската управа на Лондон.
  Титлата и е дадена пожизнено през 2004 година за заслуги в пропаганда и защита на "черната култура" във Великобритания (Хорнби е квартал в Лондон). Така че тя е права, не е специалист за България.

 67. 67 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4774 Любопитно

  До коментар [#64] от "tamada":

  Е, какво очаквате от руски "експерт"? Истината? Наивник ли сте?

 68. 68 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4527 Неутрално

  До коментар [#65] от "АзКлавдия":

  Колкото и да сте изненадана, това е логиката. Хората се надяват един ден да изплатят "договореното" със "змийските глави" (популярното наименование на контрабандистите на хора в Китай например) и да могат да заживеят един по-добър живот, да доведат родителите си, да създадат семейство и т.н. Знаете ли колко български семейства познавам от дошлите като туристи в САЩ през 1990-те, които плащаха огромни суми на адвокати (работеха по две работи, като едната заплата отиваше за адвоката)? И това с години...

 69. 69 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 429 Неутрално

  И тая е толкова баронеса колкото аз съм пролетно кокиче

 70. 70 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Любопитно

  До коментар [#25] от "half truth":

  Баронесата сериозно ли вярва, че ако Западът не дава работа на развиващите се страни, те ще станат терористи и мигранти!?
  Аз не вярвам. Аз мисля, че анджак тогава ще си вземат съдбата в свои ръце.
  ========
  Защо не вярваш ....?
  Това е силно еманципирана жена .....и се старае да е колкото се може по интегрирана в обществото. ...
  Да има едно лесно ....дори би си сменила и цвета на кожата ,но някои неща са наистина невъзможни.....
  Не си искрена ви случая , Мария.....

  Bukalemun
 71. 71 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6140 Неутрално

  До коментар [#66] от "daskal1":

  Не се и съмнявам, тя самагта си го казва :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 72. 72 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Любопитно

  До коментар [#25] от "half truth":

  Аз мисля, че анджак тогава ще си вземат съдбата в свои ръце.
  ========
  Точно това е голямата дилема .....да не ти остане време да проумееш това .
  Съдбата ти ....да не е твое достояние , а някой друг да ти я предначертае и наложи .....
  И накрая се оказва по логично .....да отидеш в някоя друга страна .....да береш ягоди .....вместо да вършиш нещо по собствена инициатива. ....

  Bukalemun
 73. 73 Профил на efs38625585
  efs38625585
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Кой е присвоил титлата "баронеса" на интервюираната дама?

 74. 74 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Любопитно

  До коментар [#45] от "Бойчо Огнянов":

  Ха, това не го видях. Ми жената е "Баронеса"
  ========
  Именно тук е тънкия номер.....да я забележат колкото се може повече хора ....
  Ако се наложи могат да и дадат и някой Нобел. ....

  Тая статия .....май че е плах опит , новото робство на 21 век. ....да бъде защитено...
  Или поне обосновано някакси....

  Bukalemun
 75. 75 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  "..Не мога да се преструвам, че съм експерт в това...", а се занимава точно с това :)
  —цитат от коментар 14 на penetrating


  Лош превод на идиом.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 76. 76 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4527 Весело

  До коментар [#69] от "theduloclan":

  Тя е "пожизнена баронеса" от 2004 година за заслуги към етнокултурата (вижте #66), за Вас дали сте "пролетно кокиче" или "есенна хризантема" не зная.

 77. 77 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Весело

  До коментар [#66] от "daskal1":

  Титлата и е дадена пожизнено през 2004 година за заслуги в пропаганда и защита на "черната култура" във Великобритания (Хорнби е квартал в Лондон
  =========
  :)).....
  По вероятно е .....да видиш ято преплитащи пингвини .....отколкото надеждите на това английско социално ....''ноу хау''.....

  Bukalemun
 78. 78 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4527 Весело

  До коментар [#74] от "eti mehter":

  Ети, англичаните са си измислили и създали традиции за издигане на обществения статут на обикновени хора с "пожизненото благородничество" (то не се предава като "наследственото"). Ама какво се правиш на забравил отоманската история и как султаните са давали и званиш, и богатста пояно по същия модел, пирати станали адмирали, полски, еврейски и германски генерали в турската армия, паши, везири и т.н.?

 79. 79 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4527 Неутрално

  Извинения, "... и звания, и богатства точно...)

 80. 80 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4527 Весело

  До коментар [#77] от "eti mehter":

  Ами не е като турското "ноу хау" със зетя на Ердо. Дали пък той не е ползвал българското на бае ти Тодар? :-)

 81. 81 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Весело

  До коментар [#78] от "daskal1":

  Давали са .....но не за да организират попустошителни кръстоносни походи , а заради заслуги.....
  Нашите ценности са такива .....не субекта да бяга подир титлата ,а тя подир него.....

  Bukalemun
 82. 82 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Весело

  До коментар [#76] от "daskal1":

  Да но ....дойде ли пролетта. ....се оглеждаш за кокичета ....а не за баронеси ....

  Bukalemun
 83. 83 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Весело

  До коментар [#79] от "daskal1":

  Извинения, "... и звания, и богатства точно...)
  =========
  Ха хаааа....:)
  Изтрай поне 5....10 гонини .....и тогава почни с извиненията. ....

  Сега ......това у вас на запад е модно......:).....
  Извинения със закъснител.....

  Bukalemun
 84. 84 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Весело

  До коментар [#80] от "daskal1":


  Шегата на страна .....да ти кажа ли в какво се състои трагикомедията....?
  Че точно човек като Тръмп се зае да ви вразумява. ....
  Винаги съм бил сигурен, че най накрая ще се появи ....един който да ви вкара в правия път.........
  Но това да е човек като Доналд Тръмп .....не беше сред вариантите. ....:)

  Bukalemun
 85. 85 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4030 Весело

  До коментар [#84] от "eti mehter":

  Доналд Тръмп не е човек!

  klimentm
 86. 86 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4030 Весело

  До коментар [#78] от "daskal1":

  Вярно даскале! Как хубаво щеше да звучи днеска например "херцога на Банкя" или "многопочитаемата графиня на Костинброд"!

  klimentm
 87. 87 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  До коментар [#62] от "дерибеев":

  Не, прекрасни заварчици бяха. Както се казва в този бранш —с ръкохватката роман могат да напишат. Това се оценява от работодателят им. Ако споделя и за какви пари работят такива ”неуки” кадри, ще почне оплакването на сестрите, учителите и тези с по три висши 😉
  Ама свободен пазар на труда, какво да се прави...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 88. 88 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  До коментар [#61] от "АзКлавдия":

  Като виц звучи ама не е. А иначе имаше едни пак бг юнаци, дето така четяха латиница, че вместо в град Siegen, недалече от Кьолн, цъфнаха в Zingen, Холандия. Работодателя изпратил кола за тях на едната гара, те слезли на другата...😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 89. 89 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Весело

  До коментар [#85] от "klimentm":

  Чакай че Даскала пак нещо се обиди....

  Bukalemun
 90. 90 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4527 Любопитно

  До коментар [#81] от "eti mehter":

  Ами каква е разликата между кръстоносците и султанските спахии, на които е раздавана земята и хората към нея?

 91. 91 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4527 Весело

  До коментар [#82] от "eti mehter":

  За кикичета и сега може да се оглеждам, Ети, нали помниш историята за мерака на султана :-)

 92. 92 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4527 Весело

  До коментар [#83] от "eti mehter":

  А при вас на изток е мода да не се извинявате, така ли? Винаги другите са ви виновни.

 93. 93 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4527 Весело

  До коментар [#84] от "eti mehter":

  По принцип си прав, многократно съм казвал че изборът на Тръмп беше закономеререн и нужен, за да се разрушат доста от закостенелите норми наложени от един елит, да дойдат млади хора с нови идеи. Ако щеш катализатор на дълбоки качествени промени и отражение на новата демокрафия, култура, технологии и какво ли не, за разлика в забиването на носа в текстове от 7-ми век с твърдението че в тях е вечната и непроменима истина.

 94. 94 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4030 Весело

  До коментар [#89] от "eti mehter":

  Ето виж,даскала си изпи кафето и веднага ти отговори а ти се притесняваш,да не сме малки деца че да се обиждаме?!

  klimentm
 95. 95 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4527 Весело

  До коментар [#86] от "klimentm":


  "климент"е, да предложа подхода на археолозите от Белиз. Когато един англичанин започва през 1908 г. разкопките на най-старите археологически останки от цивилизацията на маите (около 1200 години история) в околностите на Сан Игнасио, мястото се нарича "Долината на кърлежите" - керваните от мулета пренасящи стока от Гватемала се спирали там за почивка, е, и имало кърлежи. Човекът помислил по въпроса, все пак няма да е привлекателно да нарекат по този начин разкопките и си рекъл, "ха, а как ще е на езика на маите?". Е, на езика на двата диалекта на маите от този регион е горе долу фонетично като "Кахал Печ". Така се нарича сега, и туристите си го помнят, звучи толкова исторически :-).
  Та, при сегашната американизация на реяника в България няма да е трудно да измислим имената за (херцог не може, това е наследствена титла, но ърл, барон - може), например "барон Боби Банкс"?

 96. 96 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4527 Весело

  До коментар [#94] от "klimentm":

  И още си налива, рахат работа. "Ети" нали знае, че и да се дърлим, кръвта вода не става, винаги ще му кажа "насълсън, комшу" :-)

 97. 97 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3507 Весело

  До коментар [#85] от "klimentm":Доналд Тръмп не е човек!
  >>>> Правилно! Доналд Тръмп е ...Гъливер, омотан от лилипути.:)

 98. 98 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2342 Любопитно

  До коментар [#31] от "russian78":

  "За мен най-важно е разграничението между принудителното и доброволното."

  И как ще направите разграничението? Ще чакате прокурор Гешев да Ви кажа или ще събирате свидетелски показания? Например, Спартак дали е бил доброволен роб (гладиатор) за да запази живота някому (на селото, града, семейство, приятели) или е бил принудително роб при все че тракийската традиция разглежда смъртта като божествен дар. Сиреч, римляните не са му позволили да умре.

  "Правилно е да ги сравняваме с местните условия на труд преди и към момента на сравнение"
  Това не се ли отнася и за богатството - да се сравняват местните разбирания/традиции за богатство към момента на сравнението? Или противоречи на глобалния маркетинг?

  "Сингапур, Тайван или Хонг Конг не са станали богати"

  Тия богати ли са или са роби (оковани в безброй закони, правила и дългове) на кредиторите си? Знаете ли колко кв. м е жилищната площ на глава от населението в тия проспериращи държави?

 99. 99 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2342 Любопитно

  До коментар [#17] от "DDR":

  "Кадърни въпроси и изчерпателни отговори."

  Разбрахте ли причината/причините за "съвременното робство"? Защото, ако се съди по мерките на баронесата ("Фокусирам се върху експлоатацията и насилствения труд в снабдителни вериги, които се управляват от бизнеса.") излиза, че бизнесът, желанието за съзидание е виновно за робството.

 100. 100 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Весело

  До коментар [#92] от "daskal1":

  Да ,но ние не сме претендирали , че живеем в *съвременно модерно и развито* общество.....
  Това е разликата ....

  Bukalemun
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK