"Ислямска държава" ще продължи и без Ал Багдади

"Ислямска държава" ще продължи и без Ал Багдади

© ReutersСмъртта на Абу Бакр ал Багдади, лидера на "Ислямска държава" (ИД), е знаково събитие. Той бе силно въздействаща фигура, по-страховит и може би дори по-зловещ от Осама бин Ладен. Ал Багдади бе ислямски учен, който твърдеше, че е потомък на пророка Мохамед. Той надгради върху апокалиптичната идеология и необичайната жестокост на своя ментор - Абу Мусаб аз Заркауи, лидера на "Ал Каида" в Ирак (групировка предшественик на ИД).


Нещо важно, Ал Багдади успя да привлече бивши членове на иракската баасистка армия и силите за сигурност, с което значително увеличи бойните способности на ИД. Той се възползва от гражданската война в Сирия, за да създаде първата в историята на модерния тероризъм квазидържава, способна за завладява и контролира територии, да набира вероятно милиарди долари и да организира внушителни военни сили.


Под ръководството на Ал Багдади ИД стана най-богатата и влиятелна терористична групировка в съвременната история. Той обеща на последователите си охолен джихад - безплатен подслон, коли и дори жени. Привържениците му се стичаха към неговия "халифат" от целия свят, което бе най-ефективната наборна кампания на джихадистка организация, каквато светът някога е виждал.
Ал Багдади се специализира в невероятни жестокости, включително предаваните на живо обезглавявания на враговете си (повечето от които бяха мюсюлмани), обучаването на деца да убиват от близко разстояние (нещо, което е трудно от психологическа гледна точка) и продаването на жени, които бяха многократно изнасилвани. Дори "Ал Кайда" осъди страховитата му тактика.


Смъртта на Ал Багдади показа на онези, които все още го подкрепят, че дори "халифът" е уязвим. Събитието обаче е много по-важно в политически и символичен план, отколкото във военен. Джихадистките лидери и дори групировки идват и си отиват. Те се разпадат на няколко фракции,


сливат се с някогашните си врагове, получават нови наименования


и изграждат нови лоялности. ИД е може би най-добрият пример за тази тенденция. Двама лидери си съперничеха за онова, което остана от "Ал Каида" в Ирак, групировка за която се предполагаше, че е победена от кампанията на американския президент Джордж Буш-младши. Един от лидерите ѝ - Абу Мохамед ал Джулани, остана в лоното на "Ал Кайда". Другият - Ал Багдади скъса с "Ал Кайда" и накрая обяви създаването на своя "халифат", като привлече десетки хиляди последователи.


Дали Ал Багдади е имал план кой да го наследи? Има силно правдоподобни слухове, че го е направил. Но дори да не е имало конкретен план за наследяването, ИД вече се е върнала към терористичните си корени със своята способност да вдъхновява атаки по целия свят. Даже след като загуби териториите, които контролираше, ИД продължи да привлича последователи. Но, нещо по-важно, трябва да помним, че светът не се бори с един-единствен човек или дори с една-единствена организация, а с движение. За съжаление много от рисковите фактори за възхода на ИД все още са в сила. Сред тях са слабите държави с лошо управление, безработната и работещата с непълна заетост младеж, надигащото се междуконфесионално напрежение или гражданската война.


ИД се възползва от много от тези фактори, за да разпространи "владенията" си към други опустошени от конфликти държави, сред които Афганистан, Либия, Нигерия и Йемен. Много от "владенията" все още съществуват. Въпреки че изгуби последните остатъци от "халифата" си през март, ИД все още успя да предприеме няколко големи терористични атаки, включително в Шри Ланка, Афганистан и Ирак. Спрямо нас на Запад ИД


използва социалните мрежи, за да привлича и вдъхновява


последователи по света, с това което стана известно като "публичен джихад". За съжаление това е един от няколкото урока, които ще бъдат заимствани и от други терористични групи. Докато компаниите за социални мрежи не успеят да се справят с рисковете на киберанонимността, терористични групи и престъпни организации ще продължат да следват този пример.


Вчера сутринта президентът Тръмп разкри до най-дребните подробности как е протекла мисията за неутрализиране на Ал Багдади. В близките седмици и месеци ще можем да научим как световните разузнавателни служби са успели да се внедрят в ИД и формите на международно сътрудничество, които доведоха до гибелта му. Едно нещо обаче вече е ясно: Това не е работа на един-единствен президент или на една-единствена държава, извършена само за седмица. Операцията включи смели граждани на "дълбоката държава", онези често безименни членове на разузнаването и на армията, дотолкова отдадени на живота на съгражданите си, че да рискуват своя собствен. Тя също по думите на Тръмп включи съдействие от Русия, Сирия, Ирак и Турция, както и разузнавателна помощ от същите тези кюрди, които американският президент изостави, когато изтегли американските войски от Северна Сирия.


В този смисъл най-сериозната грешка на Ал Багдади вероятно е, че се е превърнал във враг на целия свят, като подтикна враговете си да се обединят срещу него. В крайна сметка ИД ще бъде победена. Борим се обаче срещу джихадистко движение, а не срещу само една джихадистка групировка. Джихадисткото движение е само едно проявление на фундаменталисткия импулс - желанието да се върне часовника назад към едни въображаеми по-прости времена.


Все по-забързаното темпо на технологичния напредък ще продължи да пренася целия свят в нашите домове, като подтиква някои да се чувстват отчуждени и объркани. Климатичните промени ще продължат да допринасят за конфликти за ресурси и вълни на имиграция. Ще продължат да се появяват терористични групировки, които ще се стремят да ни върнат в "Златния век", когато нашите светове изглеждаха очевидно обособени, а доброто и злото - кристално ясни. /БТА

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Да назначат някой чеченец...

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  Да назначат някой чеченец...
  —цитат от коментар 1 на EU defender


  Когото и да назначат, САЩ рано или късно ги открива и ликвидира !

  shlshlshlshl
 3. 3 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4419 Неутрално

  По въпроса за "ислямски учен" - чел съм, че специалистите в тази област (улама) са го считали за "необразован криминален престъпник", появил се в джамията в Мосул с многобройна охрана и самопровъзгласил се за халиф на емирата на ИД. При отстъплението си от Мосул ислямистите взривяват джамията.

 4. 4 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2955 Весело

  То може да съществува и без заместника му, и без неговия заместник, и без неговия заместник...

 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  Сегашният им лидер Абдула Кардаш (бивш офицер от армията на Саддам Хюсеин) е определен още преди половин година. В безкрайната си глупост Дръмб разреши турската офанзива срещу Кюрдите, които охраняваха лагерите с пленените идилци. В резултат ония се разбягаха кой накъдето види и Дръмб спокойно може да се счита за втори баща на ИДИЛ.

  Това - просто като страничен ефект от подаряването на Близкия Изток на Русия и Иран.

  Стабилен гений - поколенията ще го оценят.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4518 Любопитно

  Ал Багдади успя да привлече бивши членове на

  иракската баасистка армия и силите за сигурност
  ------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Демек,

  ДИПЛОМИРАНИТЕ В СЪВЕТСКИТЕ ВОЕННИ АКАДЕМИИ

  и МИЛИЦИОНЕРСКИ УЧИЛИЩА са били

  И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА БЪДАТ

  ГРЪБНАКЪТ на ИСЯМСКА ДЪРЖАВА !!!!

  За какво говорим изобщо ?!?!?!?!

 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  До коментар [#6] от "Hawaii":

  “ДИПЛОМИРАНИТЕ В СЪВЕТСКИТЕ ВОЕННИ АКАДЕМИИ

  и МИЛИЦИОНЕРСКИ УЧИЛИЩА са били

  И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА БЪДАТ

  ГРЪБНАКЪТ на ИСЯМСКА ДЪРЖАВА !!!!”

  Виж пост No. 5.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4419 Неутрално

  До коментар [#7] от "Norman Granz":

  Едно доста по-компетентно мнение от съименника ти:
  "The death of militant leaders, however, frequently leads to fractures within terror organizations and new directions in strategy, says Norman T. Roule, a former senior CIA officer with experience in Middle East issues. “In the wake of Baghdadi’s death, ISIS groups abroad could go in a number of directions,” he says. “Some may decide to reconcile with al-Qaeda, some may decide to undertake revenge operations to demonstrate that ISIS remains potent. Some planned operations could be accelerated if the ISIS planners believe the intelligence found with Baghdadi might identify them.”

 9. 11 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  Адмирал Джеймс Ставридис: ИДИЛ са по-добри военачалници от Доналд Дръмб:
  https://www.newsweek.com/retired-admiral-isis-better-donald-trump-managing-operations-1468122

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 12 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4419 Неутрално
 11. 13 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 942 Неутрално

  турската офанзива срещу Кюрдите, които охраняваха лагерите с пленените идилци. В резултат ония се разбягаха кой накъдето види и Дръмб спокойно може да се счита за втори баща на ИДИЛ.
  —цитат от коментар 5 на Norman Granz


  Никакви терористи не са се разбягали. Разбягаха се няколко жени и деца на терористи (около 700 от общо 60 000 държани в концентрационния лагер на кюдите), които така или иначе щяха да бъдат пуснати.

 12. 14 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 465 Весело

  До коментар [#2] от "Against China":

  тя си ги създава,назначава и убива

 13. 15 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1328 Разстроено

  Не мисля че е редно да го наричат учен. По подходящо е психопат и убиец. Срам за многото учени мюсулмани в миналото. Още преди векове те бяха част от мечтата на човека да полети , а сегашните дай им само да колят и бесят.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 14. 16 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  Само че според руски военни представители не е имало американска бомбардировка в Идлиб. Новината за смъртта на Ал Багдади може да се окаже балон, пък и той може да има 9 живота. Досега 3-4 пъти и от американци и от руснаци е съобщавано за смъртта му.

 15. 17 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 598 Любопитно

  Не можа да си свърши работата и контракта изтече, от свидетели и документи няма нужда.

 16. 18 Профил на alfonsie88
  alfonsie88
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "Ще продължат да се появяват терористични групировки, които ще се стремят да ни върнат в "Златния век", когато нашите светове изглеждаха очевидно обособени, а доброто и злото - кристално ясни."

  Какъв е тоя "златен век" с "кристално ясни" представи за "добро и зло"? Авторът ми се струва много старнно убеден в нещо, което винаги е било силно контоверсиално....

 17. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3831 Разстроено

  Двама лидери си съперничеха за онова, което остана от "Ал Каида" в Ирак, групировка за която се предполагаше, че е победена от кампанията на американския президент Джордж Буш-младши. Един от лидерите ѝ - Абу Мохамед ал Джулани, остана в лоното на "Ал Кайда". Другият - Ал Багдади скъса с "Ал Кайда" и накрая обяви създаването на своя "халифат",
  ========
  Защо го отразяват в такава светлина.....?
  Хората в тоя форум нямат ли право да научат истинския алгоритъм на тогавашните събития.....?
  Съдбата на Джурали ,бе решена по времето на Обама....
  Хитрия Ал Багдади видя че съперникът му не е толкова лоялен към изискванията на Пентагона ....и прие всичко което оня не искаше .....
  До тогава и двамата имаха еднакъв човешки потенциал .....но в последствие ....хитрия прецака принципния......
  А всичките тия неща се случиха при управлението на Обама......същия онзи президент .....на който му бе връчена Нобеловата награда за мир......

  Bukalemun
 18. 20 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Само че според руски военни представители не е имало американска бомбардировка в Идлиб.
  —цитат от коментар 16 на Voiko


  Нормално. Техните радари не струват за нищо. Пропуснали са да видят цялата операция. А снимките с разруашената къща където се е криел ал-Багдади ги има в интернета. Например:
  https://www.theguardian.com/world/2019/oct/28/visual-guide-to-the-raid-that-killed-isis-leader-abu-bakr-al-baghdadi

 19. 21 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ехото на Гласът":

  Доста спорни моменти в тази статия. Докато не се потвърди официално не го вярвам че са излетели от Ербил. Или времената за полет не са точни.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 20. 22 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  Докато има причини, ще има и тероризъм.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 21. 23 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  До коментар [#2] от "Against China":тя си ги създава,назначава и убива
  —цитат от коментар 14 на САЩ се управлява от Риад


  А Русия и Турция само ги създават!

  shlshlshlshl
 22. 24 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3604 Гневно

  Щом самата Ал Кайда е осъдила жестокостта на този тип, значи можем да си представим какъв изверг е бил ликвидиран от спецакцията на американците ! Колко невинна кръв лежи върху този " потомък на Мохамед " .......

 23. 25 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Този беше медийното лице, не е бил лидер, тъй като структурата на т.нар. ИД е мрежова, не йерархична, по същество работата на ИД вършеше Ал Заркауи, също марокански групи, а в Идлиб действа основно Джихад Ал Нусра и някои други банди. Даже не се и казва ИД това там отдавна, защото са остатъчни групи, а Тахрир аш Шам с отделен командир.
  Ала ударът е сериозен, няма съмнение. А победителят в случая е Тръмпи, изми лице. Но, както казва Киплинг - ще продължава, докато всички измрат.

 24. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6072 Весело

  Е, тя вече няма избор :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 28 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Докато има причини, ще има и тероризъм.
  —цитат от коментар 22 на Боян Таксиров


  Злото винаги си намира причина...

 26. 29 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Някой сеща ли се, кога имаше най-малко атентати в свтовен мащаб?

 27. 30 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 993 Неутрално

  тавариш Пути заяви,че нямало засичани въздушни удари и значи не било вярно.Трябва да питаме Путито.

 28. 31 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Технологията за спрявяне с такива сега трябва да е обратна на досегашната.Вместо,както до сега агенти да се правят на ловци на последователи и като няой стигне до престъпление да го привлекат към отговорност агентите да имитират потенциал да бъдат привлечени и като установят привличащите да действат,някои на съд,други под закрила,трети направо в ада

 29. 32 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Докато не се потвърди официално не го вярвам че са излетели от Ербил.
  —цитат от коментар 21 на Jalis Ironhammer


  Какво означава "докато не се потвърди официално"? Твърденията на Тръмп са _официални_.

 30. 33 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#32] от "Ехото на Гласът":

  Става въпрос за детайлите на полета.В статията си пише че са спекулация и не е потвърдено. Анализатори пишат че тези хеликоптери не могат да изминат това разстояние за това време.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 31. 34 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Още една сръдня. Освен,че не уведомил Пелоси и комисията по разузнаването в Конгреса,Тръмп не бил уведомил и Обама! Такава била традицията! Не са могли да саботират акцията и да изкарат Тръмп некадърник.
  —цитат от коментар 26 на gozambo


  Не знам дали са щели да саботират акцията, но ако човек слуша демократите за последните два дни остава с впечатлението, че според тях смъртта на ал-Багдади е без всякакво значение. Та мен ме учудва защо се циврят толкова много, че не са ги уведомили предварително за нещо, което за тях няма никакво значение.

 32. 35 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#32] от "Ехото на Гласът":Става въпрос за детайлите на полета.В статията си пише че са спекулация и не е потвърдено. Анализатори пишат че тези хеликоптери не могат да изминат това разстояние за това време.
  —цитат от коментар 33 на Jalis Ironhammer


  Това, че са излетели от Ербил, е наистина неофициално твърдение, но самата акция - че са участвали 8 хеликоптера и после са бомбардирали къщата - е официалната позиция на САЩ.

 33. 36 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  Венсеремос, вика Джесика.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 34. 37 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  Адмирал Джеймс Ставридис: ИДИЛ са по-добри военачалници от Доналд Дръмб:https://www.newsweek.com/retired-admiral-isis-better-donald-trump-managing-operations-1468122
  —цитат от коментар 11 на Norman Granz


  И да не са по-добри, са ти по-скъпи на сърцето.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 35. 38 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  До коментар [#28] от "bez_ime2":

  Така е.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 36. 39 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  Въпросът е друг - дали изобщо това лице отговаря на името. От опита ни с американските медии спокойно можем да зададем няколко въпроса:
  1) Измислен герой ли е това, имало ли го е някога или ЦРУ са ползвали характерна снимка намерена от сървърите на Гугъл?
  2) Този анализ в Пентагона ли е писан от така наречените анализатори и след това е пробутан на журналистическото съсловие.
  3) Америка действа по старото правило на Сталин - нет человек, нет проблем? Или по старото правило на римската империя - дай на простолюдието хляб и зрелища за да кротува.
  4) Защо първо обучаваш ислямистите, а после се бориш срещу тях, както случая с Бен Ладен?

 37. 40 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6128 Неутрално

  До коментар [#29] от "bez_ime2":

  През 90-те, когато СССР не съществуваше, а в Русия цареше хаос.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 38. 41 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 273 Весело

  Тази вечер някъде около 21.00 часа командоси от окупационната армия на САЩ провеждат подобна операция (пак с помощта на 4 Чинука, 4 Блек Хоук и 2 квадрокоптера в околностите на граничният град Джарабулус ! Този град и цялата нахия на Джарабулус се владеят от окупационният аскер на Ердоган и наемният му башибозук още от есента на 2017-та година ! Според активисти от региона целта на операцията отново са бивши висшестоящи фигури в управлението на "халифата" на Даеш, както и техните ятаци от една друга такфири терористична банда - Джейш Ал Ислям", чиито плъхове бяха евакуирани от Източна Гута в посока - Идлибистан през май 2018г...Ето този смешен плъх, дошъл от Туркменистан да убива и отвлича в робство народът на Сирия е убит в престрелката, като операцияа все още не е приключила...

  https://twitter.com/ynms79797979/status/1188942339462574086

 39. 42 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Ама някакви доказателство има ли въобще че е убит. Поне за Бин Ладен направиха няколко фалшиви снимки!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 40. 43 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  Опит за замазването на огромния провал. на Тръмп в Сирия с кюрдите.

 41. 44 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3831 Неутрално

  До коментар [#41] от "dr_al_hussaini":

  Имате си двоен Освободител....
  Един канен и един неканен.....

  Ето го втория.....

  ABD Savunma Bakanı: Suriye'deki petrol sahaları YPG için önemli kaynak olabilir https://www.ahaber.com.tr/gundem/2019/10/28/abd-savunma-bakani-suriyedeki-petrol-sahalari-ypg-icin-onemli-kaynak-olabilir

  Bukalemun
 42. 45 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3831 Неутрално

  До коментар [#41] от "dr_al_hussaini":

  Имате си двоен Освободител....
  Един канен и един неканен.....

  Ето го втория.....

  ABD Savunma Bakanı: Suriye'deki petrol sahaları YPG için önemli kaynak olabilir https://www.ahaber.com.tr/gundem/2019/10/28/abd-savunma-bakani-suriyedeki-petrol-sahalari-ypg-icin-onemli-kaynak-olabilir

  Bukalemun
 43. 46 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 289 Весело

  "Дали Ал Багдади е имал план кой да го наследи? Има силно правдоподобни слухове, че го е направил. "

  Дали наследникът му го е наследил тези дни, уж е Багдади?

  Това само от Русия могат да го потвърдят.

 44. 47 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Да назначат някой чеченец...
  —цитат от коментар 1 на EU defender


  Когото и да назначат, САЩ рано или късно ги открива и ликвидира !
  —цитат от коментар 2 на Against China


  Май не е само до ликвидиране на боса. Ликвидират го, и онези тъпаци веднага вадят някой нов Ал Салаям Ал Люканка Ал Мехмед ибн Ал- гиби...

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 45. 48 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1667 Весело

  "Ако Адът се изсипе върху Тръмп, аз ще напиша положителен коментар за Дявола във форума на Дневник.".

  Философията за живота на бившия партиен секретар Норманчо в едно изречение.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 46. 49 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 273 Весело

  Всъщност Даеш вече са готови с новия "халиф"...Според тяхната информационна агенция, базирана в Йемен това е шейх Абдул Азис Салам Ал Кураши, популярен в такфири-терористичната мрежа като "Професора" ! В момента този плъх е базиран в Йемен и командва силите на Даеш, които са част от терористичната коалиция на Рияд и Абу Даби, извършваща геноцид срещу народа на Йемен...

  Нарочно не давам линк с подробности за номинацията, защото съдържанието му ще противоречи а условията за използване на сайта... :)

 47. 50 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4158 Неутрално

  Само че според руски военни представители не е имало американска бомбардировка в Идлиб. Новината за смъртта на Ал Багдади може да се окаже балон, пък и той може да има 9 живота. Досега 3-4 пъти и от американци и от руснаци е съобщавано за смъртта му.
  —цитат от коментар 16 на Voiko


  Стига с руските източници! Русктото по изключение не е фейк.

  "Специалните екипи от елитното звено „Делта Форс“ са пресекли територия контролирана от Ирак, Турция и Русия. Трите държави са били уведомени, но се смята, че само иракчаните и турците са имали повече детайли. Според изказвания на военни, присъствието на руските сили е наложило да се установи канал за комуникация, за да се избегнат вероятни инциденти, тъй като руските военновъздушни сили извършват удари в този район на Сирия.

  Операцията е била подготвяна близо половин година и в нея общо са участвали около 100 американски войници. Целта им е била залавянето, а не убийството на Багдади. Американските части са призовали лидерът на ИД да се предаде, но вместо това от къщата излизат група възрастни с 11 деца (като щит). Багдади остава вътре и войниците пробиват дупки в стените на сградата, където се укрива. Идеята е да се провери дали няма капани и заложени бомби, които биха се задействали при влизане. Подобна тактика е често използвана от бойците на ИД. Когато специалните части влизат в къщата, Багдади се окопава в тунел, през който е трябвало да избяга. Обграден, той решава да се самоубие, задействайки колана си с взривове – стъпка, която и преди се е прилагала от командири на групировката, за да се избегне залавяне.

  В операцията са използвани и снаряди, изстреляни най-вероятно от вертолетите. Най-малко пет бойци на групировката загиват при сблъсъка с американските специални части отвън, а други загиват във вътрешността на сградата. Към 4:15 сутринта българско време специалните екипи потвърждават, че „целта“ – т.е. Багдади – е елиминирана. Въпреки използването на колан с взривове, останките от тялото са били достатъчно за взимане на ДНК проба. Командирът на войниците на терен съобщава на генерал Кенет Маккензи, началник на Централното командване на САЩ, че са „абсолютно убедени”, че тялото е на лидера на „Ислямска държава“. Маккензи от своя страна предава съобщението на Белия дом.

  С Багдади загиват трима от синовете му. Телата на 2 от съпругите му са оставени в сградата, тъй като те също носят колани с взривове и преместването им е твърде рисковано за екипите. Има данни за двама ранени американски войници, но не и за жертви. Засега се знае, че турското и иракското разузнаване са участвали с предоставяне на данни...."

 48. 51 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4158 Неутрално

  До коментар [#50] от "historama":

  Със сигурност ще му намерят заместник, но и почти сигурно е, че организацията ще се разпадне на отделни групи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK