Фон дер Лайен подготвя Европа за постигане на "технологичен суверенитет"

Фон дер Лайен подготвя Европа за постигане на "технологичен суверенитет"

© ReutersТехнологичен суверенитет" - това е концепцията, с която новата Еврокомисия ще засили натиска си над американските и китайските технологични компании до степен на протекционизъм, пише електронното издание "Политико".


Плановете на номинираната за председател на ЕК Урсула фон дер Лайен включват: по-строги мерки спрямо чужденци, проучващи европейски технологични компании; употреба на договори с правителствата като "стратегически" инструмент, който да позволи на местни компании да се конкурират с международни фирми като "Амазон" и засилване на индустриалната политика, така че да бъдат стимулирани иновациите в областта на изкуствения интелект и квантовите компютри.


"Не е късно да постигнем технологичен суверенитет в някои критично важни области", писа Фон дер Лайен в плановете си за новата комисия, която би трябвало да встъпи в длъжност в идните седмици. "Заедно ще определим стандартите за новото поколение технологии, които ще станат глобална норма".
Лондон, Париж и Берлин имат добър брой стартъпи на стойност поне 1 млрд. долара; но тези числа не могат да се сравнят с тези от Силициевата долина и Китай. Много европейски политически кръгове гледат с недоверие на американските технологични гиганти и доминацията им във всякакви области – от социалните мрежи и търсачките до електронната търговия. Това разпалва протекционистка страст, която се смяташе за отдавна забравена.


Фон дер Лайен зададе тона, но същинският натиск вероятно ще дойде от изпълнителния вицепрезидент по Европа в цифровата епоха и еврокомисар за конкуренцията – датчанката Маргрете Вестегер. Редом с нея – бъдещият еврокомисар за вътрешния пазар. За тази позиция Франция номинира Силви Гулар, но тя бе отхвърлена от европарламента. Новият избор на Париж е бившият финансов министър Тиери Бретон. Той е привърженик на протективни политики – на мнение е, че европейските данни трябва да се съхраняват само в Европа; оглавявал е и компанията за киберсигурност Atos.


"Убеден съм, че тези империи (от Силициевата долина, бел. ред.) няма да удържат позицията си", каза той по-рано тази година.


Регулация – има, бизнес - няма


В последните години Европа смело изнася нови стандарти за неприкосновеност, решения за конкуренцията и по-строги правила за онлайн съдържанието. Това превърна Брюксел в първенец по отношение на регулацията, докато Вашингтон гледаше отстрани.


Но по отношение на конкуренцията с Китай и САЩ в технологичната област няма голям напредък – и все повече политици се стряскат от зависимостта на Европа от чуждестранни компании. Сега те искат да вземат мерки, за да защитят пазара на континента.


Вече наблюдавал как Пекин и Вашингтон промотират своите цифрови шампиони, сега Брюксел смята, че ако двете държави променят правилата на международната търговия, Европа също може да действа по-твърдо. Това означава блокиране на големи чуждестранни покупки в т.нар. стратегически индустрии, промотиране на технологични инициативи, финансирани от държавата, и промяна на антитръстовите правила така, че местните играчи да могат да постигнат мащаба на глобалните си конкуренти.


Париж и Берлин подкрепят този подход, а досега други държави с по-либерални икономически възгледи – като Великобритания - го блокираха. Но задаващият се Брекзит проемни ситуацията и сега по-малките държави, които често приютяват европейските централи на американските гиганти, нямат смелост да отстояват позицията си.
"Подкрепата на Франция и Германия ни е нужна в много области, включително и Брекзит", коментира високопоставен европейски дипломат пред "Политико". "Интересуваме се от цифровата икономика, но имаме други приоритети".

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 378 Неутрално

  Късно е чедо,резето хлопна.Ще правят Амазон с държавни пари?Социалисти.

 2. 2 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 378 Неутрално

  Младите гъзари в Силициевата долина направиха информационната революция в гаражи,без долар от държавата,само с визионелство,а стара Европа чака на фондове.Идиоти.

 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 1786 Весело

  До коментар [#1] от "anlazar":

  Така е, с регулации и протекционизъм няма технологични революции. Ей затова е на тоя хал Европа - едни хора само мислят как да регулират нещо, вместо да го оставят свободно да се развива.

 4. 4 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#2] от "anlazar":

  Визионерство,сори.

 5. 5 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2317 Неутрално

  Посоката е вярна...
  Следващата крачка е в създаването на конкурентни кадри. Там е трудното.

 6. 6 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  До коментар [#5] от "atmanpg":

  не, не е вярна посоката. конкурентни кадри се създават в конкурентна среда, а не в такава, доминирана от регулации и протекционизъм. толкова е просто. другото са соц въжделения, уви.

 7. 7 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  "Заедно ще определим стандартите за новото поколение технологии, които ще станат глобална норма"

  Това е добра посока. Защото да се конкурираш в момента с американските технологични компании е догонване и е абсолютно безполезно.

 8. 8 Профил на amg32
  amg32
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Европа в този си вид е една тромава,бюрократична, изпълнена с противоречия и проблеми, силно инертна и без визия структура! Всичко функционира на парче. Без ясен план-график за преминаване на конфедеративна структура проблемите ще продължават. Време е всеки да вземе решение дали е Европеец! Който не е, прав му път! Евроазийския съюз го зове.

 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4550 Любопитно

  "Фон дер Лайен подготвя Европа за постигане на "технологичен суверенитет"

  Успех на председателката на ЕК в това нейно начинание.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#6] от "boevbisser":

  Като в Китай.....

 11. 11 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1273 Весело

  Ако ставаше с протекционизъм, регулация и държавни инвестиции СССР още щеше да глобален лидер в технологията...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 12. 12 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  СССР имаше технологичен суверенитет. Обаче, с едни 60 години изоставане от Америка. С много индустриален и всякакъв шпионаж. Създателите на новите неща са СВОБОДНИ ХОРА. Европа ще потъва с всяка следваща регулация.
  Вместо тия идиотии, Европа трябва да подпише СВОБОДНА ТЪРГОВИЯ с Америка и горе-долу да хармонизира цялото законодателство с това на Щатите. Само така ще има напредък - при свободна конкуренция с Американците. Всичко друго е бул-шит.

 13. 13 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Европа в този си вид е една тромава,бюрократична, изпълнена с противоречия и проблеми, силно инертна и без визия структура!
  —цитат от коментар 8 на amg32


  А бе друго е путя да стане с дупето нагоре и да тропне с краче или оранго да прасне някой туит. А може трябва главния секретар на партията да дръпне реч, па после да се изучава на открити партийни събрания.

 14. 14 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  А така, да не се боим от ранообразието.
  Нека в света има няколко технолохични, интернетни, и поп-културни зони.
  Ще е по-интересно да се пътува като минимум, и ще прасне една спирачка на това рамзмиване навсякъде да живее една и съща каша от офисен планктон и циганьори.

 15. 15 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1395 Весело

  Мачкай, Урсула!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 16. 16 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  Просълзих се. Фон дер мон дер, с тоя комунизъм...освен да отворим пак интерпрограма и да почнем пак да крадем американците, друго не виждам.
  С грантаджийски схеми технологии не се развиват.
  Американските и китайските технологии се развиват от военните, които в ЕС .....ги няма

 17. 17 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Европа трябва да подпише СВОБОДНА ТЪРГОВИЯ с Америка и горе-долу да хармонизира цялото законодателство с това на Щатите. Само така ще има напредък - при свободна конкуренция
  —цитат от коментар 12 на transvaal


  Преобладаващата част от населението на Европа не желае да се храни с месо мито с белина или телешко и свинско с бъкано с хормони. Както и храни с ГМО. Гладните години минаха и има свръхпроизводство. Та ако в САЩ не се променят стандартите, ще трябва да изнасят храни в Африка или Азия, където на първо място е цената, а после всичко друго.

 18. 18 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Европа трябва да подпише СВОБОДНА ТЪРГОВИЯ с Америка и горе-долу да хармонизира цялото законодателство с това на Щатите. Само така ще има напредък - при свободна конкуренция
  —цитат от коментар 12 на transvaal


  Преобладаващата част от населението на Европа не желае да се храни с месо мито с белина или телешко и свинско с бъкано с хормони. Както и храни с ГМО. Гладните години минаха и има свръхпроизводство. Та ако в САЩ не се променят стандартите, ще трябва да изнасят храни в Африка или Азия, където на първо място е цената, а после всичко друго.

 19. 19 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  До коментар [#2] от "anlazar":

  Ахахахааа още ли има глупаци, които вярват на технологичната революция в гаражи?

 20. 20 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  Нека има силна протекция, дори да не приемаме чужденци студенти в чувствителни сектори.
  Но ако ЕС залитне по субсидиране на индустрии, ще изживеем жестока катастрофа.

  подпис
 21. 21 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  До коментар [#12] от "transvaal":

  Що пишете неща, които не сте видели и не разбирате? СССР и соц лагера беше много близо до американците, тъй като много бързо крадяхме всичко. И не случайно казвам крадяхМЕ (точно ние)

 22. 22 Профил на amg32
  amg32
  Рейтинг: 655 Неутрално

  [quote#18:"gianni"][/quote]

  Рано те е ударил бояришника! Види се чист, Иркутски е .....

 23. 23 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 941 Неутрално

  До коментар [#20] от "Иван К":

  ЕС и да иска няма как с някакви мижави проценти от парите в Европа да промотира и да субсидира някакви гиганти. Става въпрос най-после европейските пари да отиват не за по повишаване на млеконадоя и зърнодобива, а за нещо съобразено с настоящето. Крайно време е да се вземат мерки срещу Китай с реципрочни действия в областта на достъпа до пазара и запазването на интелектуалната собственост.

 24. 24 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  До коментар [#12] от "transvaal":Що пишете неща, които не сте видели и не разбирате? СССР и соц лагера беше много близо до американците, тъй като много бързо крадяхме всичко. И не случайно казвам крадяхМЕ (точно ние)
  —цитат от коментар 21 на uq


  Колко близо? В микробиология - едни 40 години назад. В микроелектроника и компютри - едни 50 години никога непреодолимо изоставане - даже елементна база нямаха (нямахме) по МИЛ стандарти и пр. В авиация - изоставане от 30 години за тогава, поне 60 в момента, понеже нито авиониката могат да правят, нито композитни материали. Разликата само растеше. На битово ниво, до към края на 60-те години разликата не е била толкова фрапираща, но още тогава, на ниво фундаментални науки и последващите технологии вече е била катастрофална и непреодолима. Просто защото създаващите хора са СВОБОДНИ ХОРА. С крепостни не става. С директиви също, няма шанс.

 25. 25 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3116 Неутрално

  Европа в този си вид е една тромава,бюрократична, изпълнена с противоречия и проблеми, силно инертна и без визия структура! Всичко функционира на парче. Без ясен план-график за преминаване на конфедеративна структура проблемите ще продължават. Време е всеки да вземе решение дали е Европеец! Който не е, прав му път! Евроазийския съюз го зове.
  —цитат от коментар 8 на amg32  До коментар [#8] от "amg32":

  Какво имаш предвид под "конфедеративна структура"?! Щото по принцип конфедерация означава членките на ЕС да станат напълно независими. Това означава когато възникне въпрос - например какви данъци да има в ЕС - премиерите/президенти/канцлери на 28-те страни членки се събират и ТЕ решават какви да са данъци. Ако не постигнат единогласие,тогава всяка страна тегли една майна на другите и въвежда такива данъци каквито тя сметне за нужни. ТОВА означава Конфедерация. Такава са искали Южните щати преди да избухне Гражданската война в САЩ. Янките са били против конфедеративното управление.

 26. 26 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  До коментар [#12] от "transvaal":Що пишете неща, които не сте видели и не разбирате?
  —цитат от коментар 21 на uq


  Ами нищо не разбирам от тия неща. Само едни 35 години работя в хай-тек индустрии и военни такива, та нищичко не разбирам. Излишно е да ви казвам, че образованието ми е във фундаментални науки. Това, че соца копираше, имаше шпионаж, имаше ИНКО и КИНТЕКС, по никой начин не го доближаваше до Америка. Инковците внасяха от Запад ембаргово оборудване предимно за СССР, нещо оставаше в България, та имаше Ботевград, ЗЗУ и пр. но нищо не можеше да се прави без Западни материали. ЗММ пък внедряваше Японски неща (предимно ФАНУК). Соц лагерът и СССР не създадоха дори един само двигател с вътрешно горене - всичко беше лоши копия и стари лицензи. А самолетните мотори - навремето при Сталин плащат не знам колко в злато за лиценза за турбини Ролс-Ройс (тези, които са били на Глостер Метор) и правят Миг15 с тях. Изоставането на СССР беше иманентно присъщо на соц системата, с корени още в 30-те години. В микробиология и генетика нямат практически нищо, понеже отричаха генетиката. През 30-те са подържали тезата, че Относителността е буржоазна теория, ама като им трябва бомбата - приемат я за истина. Кибернетиката също е била буржоазна наука, ама щат-не-щат са били принудени да следват тоя път, но вече с непреодолимо закъснение. Дори Китайците днес, въпреки успехите, са вързани за Щатите с твърд теглич - няма как да изпреварят локомотива, който ги дърпа напред. Китай прави повечето компютери на тая земя, но процесорите са Американски. Повечето селфони са от Китай и далечния изток, но процесорите са Британски. Поровете малко, да видите къде е истината. Само свободните хора създават нови неща. Робските и крепостнически общества могат да копират, но не създават.

 27. 27 Профил на Basil II
  Basil II
  Рейтинг: 206 Неутрално

  До коментар [#18] от "gianni":

  Ако Европа не иска да се храни с такова месо - няма да го купува...какво толкова.

 28. 28 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3116 Неутрално

  До коментар [#26] от "transvaal":

  И до днес Теорията на относителността не е доказана...

 29. 29 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3560 Неутрално

  Риснаците си направиха техен гугъл, техен фейс, автоономен интрнет за случая, ако някой някога реши да дръпне шалтерите на рут-сървърите. А Европа спи зимен сън.

  Мърфи е оптимист!
 30. 30 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3426 Неутрално

  Хем глобализирани, хем суверенни.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 31. 31 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3426 Неутрално

  [quote#18:"gianni"][/quote]

  Да. Едни овце провалиха договорите за свободна търговия, като блееха по сигнал, че американските пилета били дезинфекцирани с 0.0001% хлоров разтвор. След това си купуваха от супермаркета френски салати, дезинфекцирани със същия разтвор.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 32. 32 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  Другарката Фон Дъм Асс, както и повечето Европейски бюрократи, никога няма да разберат че хай-тек не се прави със закони и регулации. Ако си направят труда да понаучат малко историята на тези неща щяха да разберат че никога не можеш да прохнозираш прогреса. В СССР се опитаха и резултатите бяха плачевни. Не може да създаваш регулации за нещо което още не съществува.
  Спомням си как в НРБ човек нищо не можеше да направи защото назначени ятаци, помагачи и други селяндури се опитваха да ръководят модерни индустрии и върха който можеха да постигнат (поне тези които можеха да четат) е да препишат ГОСТ и да направят БДС. Каквото и да направиш все не беше по БДС. В САЩ всяко ново нещо се оставя да се развие само без регулации. Най-малкото защото от 10 неща само едно излиза успешно. Това което е успешно се налага на пазара и става де факто стандарт. КАк ще регулираш смартфоните преди да има смертфони? КАк ще регулираш търсачките преди да има търсачки? С регулации до никъде няма да стигнат. Ще сложат протекции срещу Американски хай-тек и с това ще накарат и малкото специалисти в Европа да емигрират в Америка. И това води до следващата причина ЕС да е назад - в Европаа никога не можеш да станеш милионер или милиардер с ново откритие. Ще те унищожат морално и материално с такси и оплюване че не си "човек от народа". В САЩ всеки който постигне нещо с удоволствие се хвали че е бил беден но е работил много, късмета му се е усмихнал, хора са му помогнали, събрал е тийм и е станал милионер. И той и хората около него. И всички хора му се радват. Това никога няма да стане в Европа. Има стигма че богатите са кофти хора и винаги се търси нещо възвишено в бедността и уравниловката.
  Аз от 30 години работя в Силикон вали. През това време съм работил доста с фирми в Германия и Франция. Всеки Германец и Французин с който съм работил неизменно в някакъв момент ми е казвал клишето че те работели за да живеят а не за пари. И никога, никога не са могли да ми отговорят на въпроса - познават ли някой на който му е интересно това което работи и му се иска да остане да работи след 4:00. Гледат като насрани и никога не могат да отговорят. В същото време познавам доста Германци и Французи и други националности във валито кото работят по 16 часа на ден с кеф и с още по-голям кеф си харчат милионите. Никой от тях не си и помисля да се връща в Европа.
  Та така, давайте с повече регулации.

  California Über Alles
 33. 33 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Риснаците си направиха техен гугъл, техен фейс, автоономен интрнет за случая, ако някой някога реши да дръпне шалтерите на рут-сървърите.
  —цитат от коментар 29 на султана глаушева


  А дано късокракото фюрерче се сети да им направи и тоалетни в училищата, па и да пусне топла вода в болниците.

 34. 34 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3426 Неутрално

  И 50% от изобретателите трябва да са от женски пол. Макар че с Комисията не се получи съвсем. Французойката обърка сметката. Осъждана била -- глупости!

  Иначе е хвърлила много труд върху имиджа. Снимката е слънце.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 35. 35 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  До коментар [#18] от "gianni":Ако Европа не иска да се храни с такова месо - няма да го купува...какво толкова.
  —цитат от коментар 27 на Basil II


  Аз познавам в България много, много хора които с удоволствие ще ядат месо което е 2 пъти по-евтино от средното на пазара. Още по-лошото е че месото което в България се продава като чисто или щастливи или божествено е точно 10 пъти по-лошо от това в САЩ. Аз живея в САЩ и диетата ми е почти изключително 60% протеин и 30% зелечуци. Всеки ден ям месо, най-вече свинско и говеждо. Мога да кажа съвсем отговорно че в България почти не може да се намери месо с такова качество. И говоря за свинското което е типично за БГ. За стейк ... особено глезотии като 28 дена отлежал стейк .... непознати неща.
  ЕС имат уж най-строгите закони за качество пък Германците ядоха 2 години умрели Румънско коне и то не само умрели а умрели от болести.

  California Über Alles
 36. 36 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  До коментар [#26] от "transvaal":
  "Само свободните хора създават нови неща. Робските и крепостнически общества могат да копират, но не създават."

  Дори и копирането не е лесно. С модерните инструменти за проектиране вече по-бързо ще го измислиш отколкото да го откраднеш.

  подпис
 37. 37 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  Важна мярка за реализиране на естествените предимства на европейската цивилизация и европейски начин на живот е буквално да криминализираме износа на иновативни технологии. Всяка инвестиция и продажба в чужбива трябва да се разрешава от някакъв орган като бившият КОКОМ. КОКОМ погреба СССР, ще постигне същото и с Китай.

  подпис
 38. 38 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  Диктаторските държави си имат техните диктаторски предимства. Нека си ги ползват, но без да се ползват от предимствата на творчеството в белите държави.

  подпис
 39. 39 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10661 Неутрално

  Лоша дума е суверинитет (свучи севернокорекйски). Необходим е пробив чрез по-малко регулации.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 40. 40 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  До коментар [#26] от "transvaal":И до днес Теорията на относителността не е доказана...
  —цитат от коментар 28 на deaf


  Не била доказана. ГПС функционира с точност от сантиметри, именно защото към уравненията на Класическата Механика се добавят корекции, които произтичат от Общата Теория на Относителността. Иначе, без релативистичните поправки, точността на системата щеше да е от порядъка на десетки метри! В Ядрената Физика просто няма как да се прави каквото и да било без Относителността. Същото е в Астрофизиката. Хиляди са експерименталните данни потвърждаващи Теорията на Относителността. Иначе СССР нямаше да има Бомбата, ако не бяха зарязали Марксистко-Ленинските тъпотии за да вървят напред. Но, за тяхно съжаление, цели три десетилетия отричаха генетиката, въпреки всички данни. Отричаха и кибернетиката и в крайна сметка изостанаха тотално в науки и технологии. Към не-свободата на обществото добавиха измислени ограничения от Маркс-Ленинските и най-вече от Ленинските тъпотии и това ги прати в трета глуха от която никога няма да се измъкнат, просто защото изоставането не може да се компенсира с нищо. Дори върхът на метрологичната пирамида е в Щатите (сиреч, мастер-еталоните на ВСИЧКИ физични величини за целия свят са в Щатите, то всяка държава с метрологична система има свои еталони, но те на свой ред се сравняват с най-точните, които са за цял свят и са АМЕРИКАНСКИ!).

 41. 41 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 795 Неутрално

  [quote#40:"transvaal"][/quote]

  Мастер еталоните на метричната система са в Париж. Какво да правят в Америка, там са още на футове и паунди.

 42. 42 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  До коментар [#32] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  ++++++++++++++++++++++
  Напълно вярно. Дори тук, в ЮАР, съм забелязвал, че като дойдат командировани от Европа, те някак имат манталитет на служители. Тук, като имаш работа, особено спешна, вършиш я, без значение в какви часове. На мен ми се е случвало да дойда нормално на работа в Понеделник сутринта, да изкарам целия ден и цялата нощ, после във Вторник преди обяд да си отида в къщи, да поспя, идвам на работа във Вторник вечерта, цяла нощ и в Сряда на обяд - Господа, материалът е готов! (Също съм работил много в къщи, ако инфо-то е в моя компютер и не се налага да работя в мрежа (сега вече с ВПН може сякак и не е нужно да съм физически в офиса)). Забелязал съм също, че Южноафриканските специалисти сме по-добри от колегите на същото ниво в Европа. Тук икономиката е либерална, ограниченията са малко и се работи.

 43. 43 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  И 50% от изобретателите трябва да са от женски пол. Макар че с Комисията не се получи съвсем. Французойката обърка сметката. Осъждана била -- глупости!Иначе е хвърлила много труд върху имиджа. Снимката е слънце.
  —цитат от коментар 34 на Един вампир броди из Европа


  Това е само началото. Ще трябва да има квоти за лгбт, за цветни, за разни с нетрадиционна ориентация. Както е тръгнало има огромни сили, които подмолно прокарват корпоративното лицемерие, конформизма към всякакви зелени, социални и пр. идеи, политкоректността и др. при които личността се подтиска за да се даде повече власт на бюрократите. Пълзящ комунизъм. В Щатите, фронтът на тия сили са Демократите. В Европа - всички елити са такива и за жалост в Европа отсъства еквивалента на Републиканците, защото естаблишментът се е погрижил да маргинализира всеки опит към едно истинско градивно дясно. Всякакви нацисти, скинари, патриоти и пр. им се слага етикета на ултра-десни и се дискредитират нормалните десни идеи. Приказват много за защита на лгбт, но нищо за утвърждаване и защита на Семейството, като най-важна и свещена институция, като основа на обществото. Същите кретени ни заливат с инфо за въглеродни емисии и поръчкови псевдо-научни истории за тия неща, едва ли не, трябва да се чувствам виновен, че карам кола. А пък аз не само карам кола, но имам и дизелов пикап, не само обичам говеждо Т-бон стейк, но го пека на дървени въглища. Само че, на тия кретени мога да им кажа, че в трите къщи, които досега съм построил и обитавал съм посадил над 80 дървета, които, много от тях са вече доста големи. Европа се плъзга към все повече социализъм, все повече ограничения, все по-малко свободи. Затова, умните, способните, тези, които искат да създават богатство, тези, които не приемат да са просто редови граждани, тези хора винаги ще бягат към Свободния Свят, сиреч - главно към Америка.

 44. 44 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  [quote#40:"transvaal"]
  —цитат от коментар 41 на bobyb
  Мастер еталоните на метричната система са в Париж. Какво да правят в Америка, там са още на футове и паунди.[/quote]

  Лично съм бил там, където се съхраняват. Те имат само историческа, музейна стойност. Например Метърът - мастер еталона не е онзи профил от платина-иридий сплав, а е еди-колко си милиона трептения на Криптон (или нещо подобно), сиреч, еталонът е атомен, както и часовникът - еталон. И са в Щатите!

 45. 45 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  До коментар [#42] от "transvaal":

  много висиш по форумите и за това не смогяаш да си свършиш работата през деня и се налага да стоиш през нощта

 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8655 Неутрално

  Много амбициозна цел.

 47. 47 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3560 Неутрално

  До коментар [#33] от "gianni":
  Що? Тебе устройват ли те тоалетните с клекала в университетските болници в СФ? А за провинцията не искам и да си отварям устата! Или така си чуруликаш, лаф да става?

  Мърфи е оптимист!
 48. 48 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  До коментар [#32] от "Pontif New Dnevnik SUCK":++++++++++++++++++++++Напълно вярно. Дори тук, в ЮАР, съм забелязвал, че като дойдат командировани от Европа, те някак имат манталитет на служители. Тук, като имаш работа, особено спешна, вършиш я, без значение в какви часове. На мен ми се е случвало да дойда нормално на работа в Понеделник сутринта, да изкарам целия ден и цялата нощ, после във Вторник преди обяд да си отида в къщи, да поспя, идвам на работа във Вторник вечерта, цяла нощ и в Сряда на обяд - Господа, материалът е готов! (Също съм работил много в къщи, ако инфо-то е в моя компютер и не се налага да работя в мрежа (сега вече с ВПН може сякак и не е нужно да съм физически в офиса)). Забелязал съм също, че Южноафриканските специалисти сме по-добри от колегите на същото ниво в Европа. Тук икономиката е либерална, ограниченията са малко и се работи.
  —цитат от коментар 42 на transvaal


  Аз работя от 7, 8 години с контрактор който е от ЮА. Много печен специалист. Казва че малко му е дошло в повече след Апартайда. От 20 тина години е тук и работи много акуратно.
  В този форум има само няколко човека които работят като нас и могат да оценят колко е важно да нямаш определено работно време когато се занимаваш с нещо интересно и важно. Затова и повечето мнения са главно политически лакърдии.

  California Über Alles
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK