Тръмп поиска "малко от петрола" в Сирия, но какво ще прави с него

"Дейр аз Зор ви приветства" - надписът недалеч от града. На снимката са сирийски войници и подкрепящи ги паравоенни в края на 2017 г.

© Associated Press

"Дейр аз Зор ви приветства" - надписът недалеч от града. На снимката са сирийски войници и подкрепящи ги паравоенни в края на 2017 г.Няколко десетки хиляди барела дневно са под 0.05% от световното производство на петрол. И все пак това количество, произвеждано в момента в Сирия, промени плановете за почти пълно изтегляне на САЩ, които миналата година са произвеждали средно почти 18 милиона на ден.


Така Сирия внезапно спря да бъде просто земя на "пясъци и смърт", ненужна на американските войници. "Оставяме войници да пазят петрола," каза американският президент Доналд Тръмп в неделя, дни след като отново бе предупредил, че САЩ вече няма да са "световен полицай". "И може да трябва да се сражаваме за петрола. Може би някой друг го иска и тогава те ще трябва да се впуснат в жестока битка. Но там има големи количества петрол." По-рано той направи и друг коментар: "Трябва да можем да си вземем малко."


"Оставяме войници" се оказа твърде слаб израз - някои от изтеглилите се в Ирак след началото на турската офанзива, се върнаха в североизточната част на страната, а по информация на американски медии може би се очакват и още (общо там ще са разположени около 500 души). Защо е необходимо всичко това?


По-важен за Асад, отколкото за световната икономика
Всъщност и в най-добрите си времена Сирия произвеждаше не повече от 380 хил. барела; днес е на 75-о място като производител. Разбира се, постъпленията от продажбите, макар и маловажни на световния пазар, бяха важни за бюджета на режима на Башар ал Асад. Според експерта Даниел Йергин от IHS Markit те осигуряваха на режима около 25% от всички приходи на кабинета.


Всъщност основните находища, които се намират в района, са важна част от плана на Асад за възстановяване на Сирия. Едно от управляваните от американската "Коноко Филипс" - където САЩ също увеличават присъствието си - се счита за жизненоважно за възстановяването на Сирия. В потвърждение на това бе инцидентът край Дейр аз Зор миналата зима - тогава американски сили и партьнорите им от SDF се сблъскаха със сили на Асад, но и (вероятно) руснаци от частната военна компания "Вагнер", която действа на терен от години.


Какво може да спечелят САЩ


Тръмп даде сигнал, че може да работи с "Ексън мобил", за да модернизира производствените мощности на Сирия. "Смятам, може би, да сключа сделка с "Ексън мобил" или една от нашите велики компании, за да отидат там и да го направят правилно," каза той. Идеята не е съвсем нова, тъй като президентът от години твърди, че петролните находища могат да компенсират част от разходите на САЩ в Сирия. "Преди, когато имаше война, победителите вземаха плячката," каза той през 2011 г. Впрочем призивът тогава бе заради войната в Ирак - Тръмп искаше част от петрола на втория най-голям производител в ОПЕК да отива за справяне с огромните разходи, създадени от конфликта. "Не бих напуснал Ирак, като оставя Иран да вземе петрола," каза той в интервю за "Уолстрийт джърнъл" по същото време.


В последвалите години Тръмп забрави за идеята. Според "Ню Йорк таймс" обаче разговори със сенатор Линдзи Греъм, лобиращ за по-голямо присъствие в Сирия, и бившия заместник-началник на щаба на армията Джак Кийн, посетил Белия дом този месец и показал му карта на Сирия, го върнали към нея. Кийн обяснил на Тръмп, че 70% от петролните полета в страната са в райони на североизток по американски контрол.


Рафинерията в Рмейлан, около град Хасака, която дълго бе под контрола на Сирийските демократични сили (SDF).

© Associated Press

Рафинерията в Рмейлан, около град Хасака, която дълго бе под контрола на Сирийските демократични сили (SDF).


Греъм, негов съюзник в Сената и противник на изтеглянето от Сирия (остро критикувал президента заради него), заяви, че според него такава мярка ще отнеме от Асад и Иран значителни постъпления. Освен това "можем да използваме част от приходите от бъдещи продажби на петрола като отплата за военния си ангажимент в Сирия." Министърът на отбраната Марк Еспър е свързвал идеята с нуждата петролът да не достигне до "Ислямска държава" (която Белият дом настоява, че е победена през март). От самия Тръмп пък вече дойде още една идея: "Ще измислим нещо с кюрдите, така че те да имат малко пари, да имат малко кеш."


Имат ли право да го правят


Петролните находища са собственост на сирийското правителство. Дори Вашингтон да може да каже, че не признава режима на Асад, остават практическите препятствия. Дамаск, Техеран и най-вече Москва едва ли биха допуснали такава ситуация, а и идеята САЩ "да си вземат малко" петрол може да е не само трудно осъществима, а и незаконна.


"Петролът, независимо харесва ли ни, или не, е собственост на сирийската държава," казва Брет Макгърк, бившият посланик на Тръмп в коалицията от 70 държави за борба срещу "Ислямска държава." По думите му бившият държавен секретар Рекс Тилърсън (чиято кариера преди това го отведе до поста изпълнителен директор на "Ексон мобил", е изучавал въпроса и стигнал до извода, че няма практически начин да се монетаризира този контрол върху петрола. "Може би сега има и нови нюанси, но е незаконно американска компания да отиде и да завземе и експлоатира тези активи." Единственият начин, смята Макгърк, е да се работи с Асад и Русия по въпроса, като се "опакова" тази дейност като усилие за следвоенно възстановяване на Сирия. И Москва, и Вашингтон обаче биха имали твърде малък интерес от това.


Според професора по право от Университета на Британска Колумбия Джеймс Греъм Стюърт остава отворен въпросът какво точно ще прави Тръмп с петрола - ще го пази ли за истинските собственици, или ще го вземе от тях без разрешение. "Първото би било вероятно по-приемливо; другото би било военно престъпление," каза той. Неестествено е "всяка въоръжена група просто да може да навлезе в дадена страна и да реши, че ще изземе ресурси в района. Това по извратен начин стимулира насилието."


Американски сили минават покрай плакат на президента Башар ал Асад при изтеглянето си от Сирия.

© Associated Press

Американски сили минават покрай плакат на президента Башар ал Асад при изтеглянето си от Сирия.


"Президентът, изглежда, вярва, че САЩ могат да продават петрол на базата на изказванията му в миналото за иракския и либийския петрол... мислейки, че може да ограбваме страни," казва Бенджамин Фридман от мозъчния тръст "Дифенс приоритис". "Сигурен съм, че в Белия дом са опитвали да му обяснят, че не става така," продължава той и добавя, че печалби от петрола за американската хазна биха били "незаконни", равни на "грабеж" на чужда държава или, според Женевските конвенции.


Все пак има една причина, поради която САЩ могат да ги окупират - за да пречат на сирийското правителство да събира постъпления. "Единствената истинска цел е да продължаваме с фантазията, че можем да съборим режима на Асад," смята Фридман. "Не разбирам защо в този момент бихме правили това."


ООН дефинира като военни престъпления редица деяния, сред тях е "масирано унищожение или присвояване на собственост, неоправдано от военна нужда и извършено незаконно и произволно." Приетата в средата на миналия век Четвърта женевска конвенция изрично забранява плячкосването на собственост. Ратифицирана е от САЩ през 1955 г., а 41 г. по-късно закон въвежда наказания за "сериозно нарушение" на която и да било от Женевските конвенции както на територията на САЩ, така и в чужбина.


Какво мисли Русия


Дори подобна стъпка да не може да се смята за военно престъпление, посланието на Тръмп "е объркващо за бивши правителствени служители и близкоизточни анализатори" - те отбелязват, че подобна стъпка "може да потвърди най-лошите подозрения на света за американските мотиви в региона," пише "Ню Йорк таймс. Вестникът цитира и представителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, чието определение за идеята бе предадено и от медии в Москва: "Държавен бандитизъм". Външният министър Сергей Лавров пък каза, че това е само предлог САЩ да останат в Сирия.


Така Русия се възползва, за да повтаря твърденията, отправяни за САЩ от войната в Ирак насам - че търсят само разруха, петрол и господство в Близкия изток. Държавният вестник "Российская газета" направо обвини САЩ, че "грабят от нефтените недра на Сирия".


Рафинерията в Рмейлан, около град Хасака, която дълго бе под контрола на Сирийските демократични сили (SDF).

© Associated Press

Рафинерията в Рмейлан, около град Хасака, която дълго бе под контрола на Сирийските демократични сили (SDF).


За Москва обаче ситуацията е и проблем по още няколко причини освен самото американско военно присъствие.


Изглежда, нефтените находища в Сирия няма да са достъпни за Русия след началото на турската офанзива, отбелязва в "Новая газета" военният наблюдател Павел Фелгенгауер. На Москва ѝ се изплъзна "основната награда" в момент, в който Тръмп бе убеден да запази контрола над тях, продължи той.


Това бе кардиналният проблем, нерешен на срещата между президентите на Русия и Турция, Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, в Сочи. Петролната индустрия в района дава приходи, които, припомня и Фелгенгауер, могат да обезпечат средства за текущите разходи на режима, а и (при възстановяване на петролната индустрия в предишното ѝ състояние) да помогнат да се наберат средства за въпросното възстановяване, за което биха били необходими стотици милиарди. Това са средства, които сама държава трудно може да осигури и които дори Русия, основен съюзник на Асад, няма особено желание да отпусне.


Негласното споразумение


Попитан дали САЩ смятат за своята мисия да пазят петрола и от Москва и Дамаск, Еспър заяви пред репортери в прав текст: "Краткият отговор е да, в момента да." Аргументът бе свързан с нуждата от приходи и за кюрди, които до момента според публикации на регионални медии владееха полетата и получаваха полза от тях, а режимът на Асад купуваше чрез посредници, по негласно споразумение.


Петролът "винаги се смяташе за възможна разменна монета за кюрдите в преговори за сделка със сирийското правителство," пише "Асошиейтед прес". "Ако Тръмп казва, че планира войници да останат, за за пазят петрола, изглежда, петролът ще продължи да се ползва като коз при Москва и Дамаск."


В американски медии обаче има още една хипотеза: ами ако САЩ неволно пазят петрола за Русия и Сирия? Съдейки по логиката на конфликта, няма друг възможен изход - особено ако сами не могат да се възползват от него.

Ключови думи към статията:

Коментари (111)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Тоя за пореден път доказва че не е добре с главата.

 2. 2 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  Тръмп - истинското лице на САЩ. Макар и с грим, боя за коса и тен :))

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 3. 3 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3820 Весело

  " "И може да трябва да се сражаваме за петрола. Може би някой друг го иска и тогава те ще трябва да се впуснат в жестока битка. Но там има големи количества петрол." По-рано той направи и друг коментар: "Трябва да можем да си вземем малко.""

  Винаги съм знаел, че парите правят невъзможното за силата на оръжието...А може би войната е именно начина да се стигне до контрол над световните активи на картата на бъдещите световни енергийни доставки...Гледай ти, " бизнесменът" Тръмп хич не бил толкова глупав, колкото изглеждал в речите си !
  "Nothing personal - it's just business"!

 4. 4 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2880 Неутрално

  Удри бай Тръмпе!

  SHADOWS of SOFIA
 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3820 Весело

  "ръмп даде сигнал, че може да работи с "Ексън мобил", за да модернизира производствените мощности на Сирия. "Смятам, може би, да сключа сделка с "Ексън мобил" или една от нашите велики компании, за да отидат там и да го направят правилно," каза той. Идеята не е съвсем нова, тъй като президентът от години твърди, че петролните находища могат да компенсират част от разходите на САЩ в Сирия. "Преди, когато имаше война, победителите вземаха плячката," каза той през 2011 г. Впрочем призивът тогава бе заради войната в Ирак - Тръмп искаше част от петрола на втория най-голям производител в ОПЕК да отива за справяне с огромните разходи, създадени от конфликта. "Не бих напуснал Ирак, като оставя Иран да вземе петрола," каза той в интервю за "Уолстрийт джърнъл" по същото време."

  Ето какво стои в основата на американската доминация в света ! Не è не го знаем де...Та така, Ексън мобил щели да го направят "по правилния начин", а ?

 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3820 Весело

  " Кийн обяснил на Тръмп, че 70% от петролните полета в страната са в райони на североизток по американски контрол."

  Трябваше да му го обясни още в началото на мандата и досега американското военно присъствие в Сирия да се многократно по - голямо !

 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3820 Весело

  " Вестникът цитира и представителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, чието определение за идеята бе предадено и от медии в Москва: "Държавен бандитизъм". Външният министър Сергей Лавров пък каза, че това е само предлог САЩ да останат в Сирия."

  Разбира се, на руснаците им остава основно да подсмърчат, че напразно ручиха жабетата, докато реалната награда от присъствието в Сирия ще се получи от ...американските военни части там. " Държавен бандитизъм" ли или руските мераци те да бдат в американската изгодна позиция в Сирия ?

 8. 8 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Ако през войната бе била създадена кюрдска държава (напук на Турция), то нефта би бил най-вече на нейна територия и нямаше да е сирийски. Но в историята няма условно наклонение.
  Ако САЩ сега го вземат, то (след като се примириха с Асад и предадоха кюрдите) това лошо ще ги дискредитира и пред съюзниците им (не че на Тръмп особено му пука...).

 9. 9 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2811 Неутрално

  "В американски медии обаче има още една хипотеза: ами ако САЩ неволно пазят петрола за Русия и Сирия? Съдейки по логиката на конфликта, няма друг възможен изход - особено ако сами не могат да се възползват от него."

  Това при всички случаи е по -добрият вариант отколкото до попаднат под турски контрол! И без това Турция винаги е била недоволна че нефтените находища които са били на територията на Османската империя са се оказали в Ирак и Сирия!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 10. 10 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3203 Любопитно

  Дааа! Не е честно другите да разполагат с блага, които са необходими на САЩ. Особено след похарчени стотици милиони за въоръжаване на митичната сирийска опозиция, а реално - нови попълнения на ИДИЛ. От Сирия 30млн,от Ирак 500млн,от Венецуела още - опс, тия не щат да дадат нищо. Така се трупа печалба.

 11. 11 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2880 Неутрално

  "В американски медии обаче има още една хипотеза: ами ако САЩ неволно пазят петрола за Русия и Сирия? Съдейки по логиката на конфликта, няма друг възможен изход - особено ако сами не могат да се възползват от него."Това при всички случаи е по -добрият вариант отколкото до попаднат под турски контрол! И без това Турция винаги е била недоволна че нефтените находища които са били на територията на Османската империя са се оказали в Ирак и Сирия!
  —цитат от коментар 9 на Julian Mall


  Даа! Детската мечта на Тръмп е да пази петрола за жуже и Асат.

  SHADOWS of SOFIA
 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3979 Любопитно

  "Петролът, независимо харесва ли ни, или не, е собственост на сирийската държава," казва Брет Макгърк, бившият посланик на Тръмп в коалицията от 70 държави за борба срещу "Ислямска държава." По думите му бившият държавен секретар Рекс Тилърсън (чиято кариера преди това го отведе до поста изпълнителен директор на "Ексон мобил", е изучавал въпроса и стигнал до извода, че няма практически начин да се монетаризира този контрол върху петрола. "Може би сега има и нови нюанси, но е незаконно американска компания да отиде и да завземе и експлоатира тези активи."

  Именно, дори самите американци признават, че действията на Тръмпи Крадеца в Сирия са незаконни.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 950 Неутрално

  "Тръмп поиска "малко от петрола" в Сирия, но какво ще прави с него?"
  Това, което САЩ винаги са правили с коката на Латинска Америка и маковите полета на Афганистан.

 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1920 Неутрално

  оранжадата систематично размазва тъпомера!!!!!!!

 15. 15 Профил на al_cenov
  al_cenov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  узаконяването е просто, признават Кюрдистан и правителството му сключва договор

 16. 16 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Браво на Тръмп в случая. Ако петрола беше в ръцете на Асад, щеше да продължава да финансира избиването и прогонването на сирийски граждани.

  The best way to predict the future is to invent it.
 17. 17 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Нека русийката да си субсидира пудела. Нали си е техен.

  The best way to predict the future is to invent it.
 18. 18 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2365 Неутрално  Като Сик и Вис2 преди години. 19. 19 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 649 Любопитно

  "режимът на Асад купуваше чрез посредници, по негласно споразумение."

  Хахахаха американците продавали нефта на Асад хахахахаха при положение, че са гласували санкции срещу всяка държава доставяща нефт на режима, заради това поискаха арестуването на Иранския танкер в Гибралтар. Сега излиза, че е било борба кой да продава на Асад нефт САЩ или Иран аххахах. Печалбата от нефта е твърде малка за да избият млрд които са дали в Сирия, но пък така затрудняват възстановяването на Сирия и връщането на бежанците от Европа.

 20. 20 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Харесвам Тръмп.
  Той е неподправен и прям, и пристъпва към нещата като истински бизнесмен - директно и без залъгалки.
  Прави същото, което са правили всички преди него, просто го назовава по име.

 21. 21 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2365 Неутрално  Печалбите от нефта (и газа) трябва да идат в Долни Дъбник, защото навремето част от неговите жители го бяха разработили и изградили и инфраструктурата... предлагайки най-ниски цени за таткото на Асад.

 22. 22 Профил на nkk81
  nkk81
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Бай Тръмп даже не си прави труда да прикрие истинското лице на хамереиканците. Те се оказаха най-обикновени конекрадци(нефтокрадци)

 23. 23 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 290 Неутрално

  В Сирия се получи чудесен пример на разбирателство и решаване на международни конфликти.
  С малък компромис, всеки получи онова, на което държи най-много.
  Прецакани са единствено кюрдите и глобалистите., но те си заслужиха съдбата.
  Първите се полакомиха за много, в резултат на което остават без нищо, като изключим живота. Можеше и това да загубят.
  Вторите пък запалиха фитила на този конфликт. Разиграха ислямската карта, в която наляха огромни кинти, но Русия ги смаза. Тръмп пък не пожела да продължи изгубената им кауза.
  Турция е ОК, макар и да й се искаше още. "Берекет версим" казват те за случаи като този.
  Асад загуби парчета месо, но е жив, почти цял и вероятно също доволен.
  Европа тук не се споменава. Няма я никъде и никой не я пита.

 24. 24 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  Когато отидоха за Ирак умнокрасавците се радваха
  Когато отидоха за Либия умнокрасавците се радваха
  Когато отидоха за Сирия умнокрасавците се радваха
  Когато отидоха за Югославия ........
  Когато дойдоха за умнокрасавците никой не беше останал да му пука за тях.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 25. 25 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2024 Неутрално

  До коментар [#8] от "balgariez":

  Кюрдска автономия ще има. Турция единствено и отряза излаза на Средиземно море.

 26. 26 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Тръмп реши да ползва бизнес приоми за да влияе на политиката в Сирия. Петролът значи парички. Спряно е едно кранче което би подхранвало възстановяването на Сирия.
  Явно Бай Дончо смята да повлияе на този процес. Дали?
  За успех в геополитиката са нужни две неща - много пари и силна армия. Интересното предстои.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 27. 27 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1156 Весело

  Какво значи незаконно в съвременния свят. Имаш си армия, разполагаш я където искаш, ако някой има смелост да те махне. Ако не те мързи правиш "честни" избори, но и без тях става вече.

 28. 28 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иво":

  Очаквам си поздравленията. Не бъди стиснат.

  The best way to predict the future is to invent it.
 29. 29 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5267 Неутрално

  Тоя за пореден път доказва че не е добре с главата.
  —цитат от коментар 1 на lino_santino


  Точно пък по повод сирийския петрол САЩ действат много разумно.
  Вземи от ръцете на Иран, Русия и Асад единственото нещо,носещо
  приходи в тази пустиня, и ще им оставиш пустинята, заедно с
  бедуините, берберите и московските випускници на военните и
  милиционерски училища.....

 30. 30 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#29] от "Hawaii":

  Те, бедуините и берберите няма дълго да останат в пустинята. Идват в Европа.
  Кажи им : "Добре дошли!"

 31. 31 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2811 Любопитно

  До коментар [#11] от "К2":

  "Даа! Детската мечта на Тръмп е да пази петрола за жуже и Асат."

  Когато кюрдите се договорят окончателно с Асад срещу общият враг Турция, САЩ ще им предадат контрола върху сирийският петрол! Или според теб ще стоят в Сирия до изчерпването на запасите???

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 32. 32 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#29] от "Hawaii":Те, бедуините и берберите няма дълго да останат в пустинята. Идват в Европа.
  —цитат от коментар 30 на Стабилно крадене

  А заедно с тях ще дойдат и онези с шалварите, които обучихте, въоръжихте и финансирахте.
  С идея, след като съборят Асад да стигнат до Кавказ и да влязат навътре.
  Вместо в Кавказ, те се насочиха към Европа. Какъв ужас!
  И, не чакай да си спомнят за вас с добри чувства заради предишно приятелство.
  Напротив. С кеф ще ви порят либералните дупета.

 33. 33 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2024 Неутрално

  Или според теб ще стоят в Сирия до изчерпването на запасите???
  До коментар [#31] от "Julian Mall":

  В историята има само един случай , когато САЩ са влезли някъде, но после са си излезли. Виетнам.

 34. 34 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Много просто - признават правителството на Асад , то така или иначе е единственото законно правителство на Сирия като суверенна държава, и подписват договор за експлоатация на петролните находища. Елементарно, Уотсън.

 35. 35 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 344 Неутрално

  “Трябва да можем да си вземем малко."
  —————
  Това съм го срещала в книгите за мафията на Матио Пузо и Леонардо Шаша. “Трябва и ние да можем да си топнем човката”.

  Мърфи е оптимист!
 36. 36 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Браво на Тръмп в случая. Ако петрола беше в ръцете на Асад, щеше да продължава да финансира избиването и прогонването на сирийски граждани.
  —цитат от коментар 16 на EU defender


  Явно не си чел статията, която, естествено няма автор, но едва ли е писана от ТАСС или сирийци:
  "Всъщност основните находища, които се намират в района, са важна част от плана на Асад за възстановяване на Сирия."
  Така че кой не иска възстановяване на Сирия? Тръмп! Е, ако Сирийците поискат заем от МВФ, тогава много ще им се радват. Американците с тази политика ще отвратят и отблъснат и малкото останали свои съюзници.

 37. 37 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Каубой сър уупс конекрадец абе разбойник.


 38. 38 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3979 Любопитно

  До коментар [#28] от "EU defender":

  Поздравления за какво?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 39. 39 Профил на snk22555877
  snk22555877
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Кой каквото ще да мисли, но трябва да сме благодарни, че няма петрол в България. Руснаци и американци щяха да ни разкостят. Сега може да мрънкаме, че има дупки по улиците, но иначе нямаше да имаме покриви на къщите.

 40. 40 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#38] от "Иво":

  За прогнозата ми за брекзит. Не се прави на луд.

  The best way to predict the future is to invent it.
 41. 41 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  Или според теб ще стоят в Сирия до изчерпването на запасите???До коментар [#31] от "Julian Mall":В историята има само един случай , когато САЩ са влезли някъде, но после са си излезли. Виетнам.
  —цитат от коментар 33 на half truth


  Те днес пак са там!

  Погледнете картата - САЩ са навсякъде около Залива - Ирак, Северна Сирия, СА, Емирствата, Катар, Афганистан, Пакистан.

  Единствено в Иран не са.

  Почти всички петролни полета .
  Тук става въпрос за най- малкото от тях- в Северна Сирия.


 42. 42 Профил на kdesen
  kdesen
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Тука се чудим дали Русия се е месила в изборите за да помага на Тръмп. Че то дори самия Путин да беше станал президент на САЩ, нямаше да се справи толкова "блестящо".

 43. 43 Профил на oeg vokar
  oeg vokar
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Е да де, но в същото изказване Тръмп казва че Америка е похарчила 7 трилиона, бюджета на Бг за 120 години, в Близкия Изток. Някой умник може ли да изчисли кога САЩ ще си "изплатят инвестицията" и почнат да печелят ако наистина са там заради петрола??????

 44. 44 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  До коментар [#43] от "tug16553936":

  САЩ не очакваха войните в а близкия изток да продължат толкова дълго и да им струват толкова много.

  Очакваха да влязат в Багдат примерно, подрещат ги като освободители, елиминират Садам Хюсейн и се прибират, макс година-две.

  Поставят марионетен режим и техни компании печелят концесии за добиване на петрол и т.н.

  Но вече са там 2 десетилетия и харчовете експлоадираха.

 45. 45 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 463 Неутрално

  " Вестникът цитира и представителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, чието определение за идеята бе предадено и от медии в Москва: "Държавен бандитизъм". Външният министър Сергей Лавров пък каза, че това е само предлог САЩ да останат в Сирия."Разбира се, на руснаците им остава основно да подсмърчат, че напразно ручиха жабетата, докато реалната награда от присъствието в Сирия ще се получи от ...американските военни части там. " Държавен бандитизъм" ли или руските мераци те да бдат в американската изгодна позиция в Сирия ?
  —цитат от коментар 7 на samoedin


  Невероятна глупост си надращил, но като за трол е нормално на черното да се казва бяло.

 46. 46 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 463 Неутрално

  [quote#29:"Hawaii"][/quote]

  Ти знаеш ли колко са приходите от този петрол? Aбе защо дращите, без да се осведомявате предварително?

 47. 47 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Сбърканите мисли главата на един застарял еснаф, който се смята за цар, а всъщност не е.

 48. 48 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Ще е голям майтап ако Китай сключи сделка с Асад да вземе на концесия петрола на Сирия.САЩ винаги са си правили сметката без"кръчмаря".т.е.сами.(като изключват Китай,имайки го за тяхна колония)(визирам договора за ракетите от които САЩ се изтеглиха заради Китай,като обвиниха Русия ,че едностранно го е нарушила) А кюрдите ще видят пари от петрола в Сирия,кога пръдне рака.Най вероятно някои конгресмени в Сената мечтаят да си пълнят личните сметки заедно с Президента ,но така,че да изглежда като помощ за кюрдите.Не че не е било и друг път и на други места по Света
  (продажбите на оръжие и на едната и на другата страна едновремено) но тук става дума не за еднократна печалба а за "поточе" и най-важното за дълго време.Бизнеса си е бизнес и не е тайна,че не рядко армията им се използва не заради някаква си демокрация а заради лични интереси.Иначе за какво бяха тия "пръдни"в бурканчета,ужким химическите оръжия на Садам.Ако нямаше петрол в Ирак нямаше да си мръднат задниците във Вашингтон ни на йота.

 49. 49 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Страшен цинизъм.
  И да, ще бъде иронично, накрая, ако се окаже, че ЮС чинно са пазили и давали дежурства около петрола на Сирия, за да го дадат накрая на Русия и Сирия.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 50. 50 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Па ние, по-глупавите, си мислихме, че са там заради демокрацията, свободата и "животното" Асад. Тук из форумите се лееха лозунги, хора изписваха триади за добрия старец чичо Сам. Гадно е когато виждаш, че собственото ти пожелателно мислене те е подвело, тогава разбираш, че всичкия натрупан опит не ти е помогнал да видиш по-далеч от носа си!

 51. 51 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7892 Неутрално

  В тази част на света, за каквото и да се говори, става дума за петрол.

 52. 52 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Правите независима кюрдска държава и после като съюник на тази кюрдска държава си ползвате петрола. Всичко е просто и законно........... Дано се спрат на този вариант напук на ердо,.

 53. 53 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Стига с този петрол. Месечните приход от сирийския петрол са 30 милиона, т.е. едно нищо. Просто Тръмп все за нещо трябваше да се хване, за да не е напълно капо.

 54. 54 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 649 Любопитно

  Преди 12 часа, главнокомандващия на кюрдските бойно части SDF е дал заповед да се сливат и постъпват в редиците на армията на Асад за да се защитят от продължаващите атаки на турските проксита ССА. Интересно как след това сливане, америакнците ще разграничат на кого да дават част от приходите, както обещаха :)

 55. 55 Профил на Илиана
  Илиана
  Рейтинг: 291 Гневно

  Янките показаха, че освен световни жандарми са и МАРОДЕРИ, а Тръмп - че е шмекер и пробва дали ще му минат номерата!

 56. 56 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1770 Неутрално

  Тръмп изпарзаля всички и показа,че е умен и човек управляваш най-силната държава в света..Китайофили,туркофили,русофили и прочие нека плачат на воля...Хихи...

  shlshlshlshl
 57. 57 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 507 Весело

  Да успокоя хората които "чакат" инпийчмъта а той все не идвал. Днес ще се гласува официално! Да се подготвят за амбразурата! :)

 58. 58 Профил на Th Henry
  Th Henry
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Абе не е толкова трудно. Аз се сещам за един много прост вариант и всичко ще е законно!
  Просто американците се разгръщат, Биби обявява, че Израел анексира тези територии подобно на голоанските възвишения в името на своята сигурност. САЩ ги признават за техни земи, блокират всякакви опити на ООН за друго решение, резолюция и тн и готово.
  Израел печели земя и жизнен буфер от откачените чалмари, находищата пък остават примерно за ЕМ . Чисти сметки! : ))))

 59. 59 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5300 Неутрално

  Тръмп с всяко свое изказване забърква нова каша...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 60. 60 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#23] от "Стабилно крадене":

  руската пропаганда сега е на опорната точка за злите кюрди ??? Туй заради братството с православния ердоган сигурно ?

 61. 61 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Как ще "стане" тая кюрдска държава,хич не ми е яно.Та те нито говорят един език,нито имат писменост и са в няколко държави.(като ромите)Плюс това наброяват близо 40 милиона(общо).Каква обществена система ще възприемат,монархия или народна република,(социализъм или капитализъм),след като половината от тях са марксисти-комунисти,пък другата половина "демократи"(разбирай сухоземни пирати).И най важното с каква "икономика" ще се издържа държавата им , след като ще са им необходими поне 2 века за да достигнат средното равнище на европейска държава?Тази кюрдска държава е просто мираж в пустиня.И за тях самите ще е по-добре да се интегрират в страните към които са им анклавите,но да им се даде относителна самостоятелност и естествено права на граждани на тези страни .(Няма да се намери страна която да пожелае да ги издържа без някаква облага)

 62. 62 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 696 Неутрално

  посланието на Тръмп "е объркващо за бивши правителствени служители и близкоизточни анализатори" - те отбелязват, че подобна стъпка "може да потвърди най-лошите подозрения на света за американските мотиви в региона,"

  От статията.

  Моля ви се - светът въобще няма илюзии и съмнения за американските мотиви в Близкия Изток.
  Айде, не сме в детската градина все пак.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 63. 63 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Па ние, по-глупавите, си мислихме, че са там заради демокрацията, свободата и "животното" Асад. Тук из форумите се лееха лозунги, хора изписваха триади за добрия старец чичо Сам. Гадно е когато виждаш, че собственото ти пожелателно мислене те е подвело, тогава разбираш, че всичкия натрупан опит не ти е помогнал да видиш по-далеч от носа си!
  —цитат от коментар 50 на otrqdnik


  Това не е нищо.
  Потърси в архива демократичните коментари в "Дневник" при началото на събитията в Либия.
  Ще се забавляваш до сълзи.

 64. 64 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 696 Неутрално


  Разбира се, на руснаците им остава основно да подсмърчат, че напразно ручиха жабетата, докато реалната награда от присъствието в Сирия е

  До коментар [#7] от "samoedin":

  Е
  1. Огромна руска военноморска база на Средиземно море.
  2. Още две военновъздушни бази.
  3. Демонстрация на руско оръжие, и последващи продажби за милиарди.
  4. Обучение в практическа бойна обстановка на....ЗАБЕЛЕЖИ - 95% от военните летци.

  Да не говорим за имиджа, който Русия си спечели в света и влиянието в Близкия Изток.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 65. 65 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  Вече лъсна истината за американското присъствие в Сирия, но към сирийския петрол протяга ръце и Ердоган. Истината е, че той принадлежи на сирийската държава и Башар Асад ще направи всичко възможно да си върне контрола върху петролните кладенци.

 66. 66 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Не мисля,че дори и заради съюза на Сирия с Иран,Израел ще се намеси в Сирия,(даже и с помощта на САЩ )с постоянно присъствие.Израел си има достатъчно врагове и още един не му и трябва,особено и сега, след като се "разбичкаха"
  и по между си.(колко време вече не могат да съставят Правителство )и са в политическо"перпетомобиле"(от избори в избори) в момента.Как се окупират територии на три държави едновремено.(дори за САЩ се оказа невъзможно)Пък и Израел е само 6 милиона а кюрдите ,общо 40 милиона.Та израелците ще се изгубят между тях и кюрдите ще ги "претопят"И този вариант не става.

 67. 67 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3979 Любопитно

  До коментар [#40] от "EU defender":

  Тази статия няма нищо общо с Брекзит. А, той самия все още седи под въпрос. Ако стане така, че Брекзита окончателно бъде отменен разбира се, че ще поздрави. Ако обаче се осъществи ти ще признаеш на всички, че си сбъркал.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 68. 68 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3979 Любопитно

  До коментар [#41] от "faeton.":

  САЩ нямат военно присъствие във Виетнам, недей да си измисляш.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 69. 69 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3979 Весело

  До коментар [#58] от "Th Henry":

  Хахаха.... само дето твоя мечтан сценарий няма да се случи никога. Но ти продължавай да мечтаеш, друго не ти остава. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 70. 70 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Има и още нещо, което пропускаме.
  Тръмп бодро твърди, че американски компании ще разработват сирийските находища.
  Май не ги е питал.
  Щото количествата са малки, а за една световна петролна компания не е хубаво да има етикет "крадец".
  Да не говорим, че санкции може да налага и Русия, а всички американски петролни компании имат активи и концесии в Русия.

  А кой ще им работи?
  Все трябва да има и чужди специалисти.
  Сирийците ще почнат да ги обстрелват.
  Да саботират съоръженията.
  Руските самолети по погрешка ще думнат някой и друг камион, петролопровод.....

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 71. 71 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2665 Неутрално

  Приказките на Тръмп са едно нещо, а действията са съвсем друго нещо!
  Когато САЩ започнат да продават сирийска нефт за СВОЯ СМЕТКА ще е незаконно.
  Но досега няма индикации, че продават нефт. Най/вероятно е да го дадат на кюрдите за ползване, което ще е законно и справедливо. Всъщност този нефт е единственият малък приход на @насирийската@ @икономика@. Изглежда целта е да не попадне отново в ръцете на ИД или Асад. Малкото американски войници там са просто преден пост да следят предвижването на ИД, руснаците и сирийците. Истинската ударна сила са дроновете и шурмовите изстребители с ракети, който не са в този район, но пристигат при нужда незабавно.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2665 Неутрално

  Погледнете и провокативния избор на така наречените ИЗБРАНИ КОМЕННТАРИ, за да сме наясно за какво става въпрос в Дневник

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 74. 74 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Това на снимките ако са петролни рафинерии, то аз съм трамвай.

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 75. 75 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3622 Весело

  Според държавни служители, Тръмп е като бебе, което трябва да бъде прилъгано да пие лекарство с някакъв подсладител. Затова са използвали петрола да го убедят да остане в Сирия след необмисленото му изтегляне. Пълен инфантил.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 76. 76 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3955 Весело

  Никакъв петрол за Москва и Дамаск това е хубаво!

  klimentm
 77. 77 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3622 Весело

  Тръмп изпарзаля всички и показа,че е умен и човек управляваш най-силната държава в света..Китайофили,туркофили,русофили и прочие нека плачат на воля...Хихи...
  —цитат от коментар 56 на Against China


  ИзпАрзаля? На пАрзалката ли?
  Учи българския.
  Тръмп клекна пред Ердоган, добре че са военните да отсрамват САЩ от неадекватните му ходове.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 78. 78 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3955 Весело

  САЩ не са взели и една кофа петрол от Ирак но световната прогресивна общественост орева ортълъка че отнемат богатствата на страната! Така че поне да има защо да плачат!

  klimentm
 79. 79 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3728 Любопитно

  До коментар [#54] от "Фат Ким":

  Преди 12 часа, главнокомандващия на кюрдските бойно части SDF е дал заповед да се сливат и постъпват в редиците на армията на Асад за да се защитят от продължаващите атаки на турските проксита ССА. Интересно как след това сливане,
  ========
  Кое му е интересното......кръга се затваря.......
  Асад е бил марионетка и на Пентагона......
  Сякаш ети сефте ви го казва.....

  Bukalemun
 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  [quote#29:"Hawaii"][/quote]

  Съгласен съм с теб. Не че Тръмп е умен или го е измислил но се получи хубаво. САЩ нито се нуждае от този петрол, нито може да вземе и капка от него. Но просто няма да го даде на Асад и Русия, затова сега всички се чешат по главата и се чудят защо са в Сирия.
  Путин искаше Сирия - има я сега. Със здраве да си я ползва. Да видим колко ще му струва издръжката и, без петрола който искаше да вземе. Напразно изгоряха Их-там-ньетовците.
  Разбира се утра оранжевия умник може да се събуди накриво и да реши да подари петрола на Турция или на Ливан или на Гренландия. От него всичко очаквам.

  California Über Alles
 82. 82 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  До коментар [#41] от "faeton.":САЩ нямат военно присъствие във Виетнам, недей да си измисляш.
  —цитат от коментар 68 на Иво


  Казвам, че САЩ пак са във Виетнам, а не че имат военно присъствие!

  Макар че и това ще стане!

 83. 83 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1335 Весело

  До коментар [#81] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Често те чувам да казваш, че Тръмп не бил умен, ама нещо си добре се получило...

  В Клуба на новите тръмписти има място ни за теб!

 84. 84 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 500 Любопитно

  Дебил великолепен. Днес започва стъпка №1 за неговото отстраняване

 85. 85 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 356 Неутрално

  До коментар [#33] от "half truth": "В историята има само един случай , когато САЩ са влезли някъде, но после са си излезли. Виетнам."
  - Поради доказаната умствена недостатъчност на болезнено пристрасната аудитория, превеждам. САЩ си тръгват от някъде само ако някой, насила ги накара, да си тръгнат.

 86. 86 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 356 Неутрално

  Статията е въдичка, с която се цели да се отклони вниманието на балъците от главния въпрос. Средиземно море става и руско море. Нито Русия, нито САЩ имат нужда от сирийския нефт. Цялата дандания беше, да не се позволи на Русия да има равностайно представителство в Средиземноморието. На САЩ остава да омекоти несполуката, като с ненужното присъствие в района, демонстрира сила. Най вероятно ще останат там за неопределено време, като през този период ще принудят един или няколко "съюзника", да участват в изхранването на ам-войници и поддържането на инфаструктнурата. Кой ще участва с най голям дял е реторичен въпрос. Много ви здраве от Банкя.

 87. 87 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3979 Любопитно

  До коментар [#82] от "faeton.":

  Икономическо и бизнес присъствие имат, това е безспорно. Но такова там имат много страни... като почнем от нашият ЕС и минем през Китай и стигнем до Южна Корея и Япония. Аз имах в предвид военно присъствие.

  Според мен американците няма да имат военно присъствие във Виетнам по подбие на страните, които ти спомена в коментара си (с военни бази в Ирак, Катар, КСА, Кувейт и т.н.) Бъдещето ще покаже кой от нас е бил прав.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 88. 88 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 356 Неутрално

  До коментар [#58] от "Th Henry": "Биби обявява, че Израел анексира тези територии подобно на голоанските възвишения в името на своята сигурност. САЩ ги признават за техни земи, блокират всякакви опити на ООН за друго решение, резолюция и тн и готово."
  - Умно, но ми се струва, че при сегашното състояние на нещата, Тел Авив трябва да направи магистрала до Москва и да моли лошия П утин, да разреши анексията. СС е Пунта Мара, където Пунта и Мара си разменят местата и се получават чисти "шменти капели". Възможно е, желано е, но трудно осъществимо. Фантазия.

 89. 89 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Ако петролът не го държат САЩ, Русия веднага ще го грабне.

 90. 90 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Без петрол се объркват плановете на Путин и аятоласите. Завзеха големи територии от Сирия, но трябват мъни за издръжката на войските и всичко останало. Пари трябва да идват от някъде. Ако не от петрола, трябва да идват от държавните бюджети на Русия и Иран.

 91. 91 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3979 Весело

  До коментар [#88] от "goro6":

  Между другото Горош, твоя коментар ми припомни един най-забавните коментари писани от US defender-а, та в него той обясняваше, че ако Биби-то реши за една седмица израелските танкове са щели да стигнат до Москва и да смажат военно лошите руснаци. :-)

  Много се смях когато го прочетох.... хахаха.... чак още ми е смешно като си спомня за това. :-D

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 643 Неутрално

  [quote#29:"Hawaii"][/quote]

  Говоря за изказването , че "ще вземе малко от петрола".
  Даже не му и хрумва, че е назаконно.
  Като иска да пази петрола от Сирия и Русия, лошо нема.
  Да взима обаче е съвсем друго нещо.

 94. 94 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#15] от "al_cenov":

  Абе то това може и да е било като идея, ама никой от съседите там, и особено Турция, не са съгласни с "признаването на Кюрдистан", и изглежда отпадна като опция. Сега остава варианта "възстановяване на инфраструктурата на страната", където американски компании да са "възстановителите". Обаче, трябва да стане със Сирийско / руско съгласие / - та сега е период на дипломатическо извиване на ръце. Междувременно, петролът от там сигурно си се помпи и изнася, и даже постъпленията да остават в сирийски държавни сметки, най-вероятно са "апроприирани" :) в американски банки, и Сирия ще има да взема едни пари един ден...

 95. 95 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Споко не се вълнувайте! Председателят Мао обяви:
  ТИГЪРЪТ Е КНИЖЕН!
  А Хрушчов заяви на тигъра:
  Мы Вас похороним!
  ТЧК
  Just sit and watch as years go by.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 96. 96 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 2243 Любопитно

  Ами скъпичко им излиза сирийският петрол на американците. Някакво си число 8 с дванадесет нули отзад. Трябва да си вземат "малко", щото руснаците едва ли са дали и четвърт от това, за да вземат "всичко".

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98 Профил на oeg vokar
  oeg vokar
  Рейтинг: 403 Неутрално

  До коментар [#44] от "everlast666":

  Ти ако си наивен и си гадаеш докато гледаш тавана при Американците всичко е планувано и излизането от война не е толковав лесно, виж историята...и реакцията срещу Тръмп при изтеглянето на войските от Сирия сега.

 99. 99 Профил на Николай С
  Николай С
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Тав гай Тръмп се уплаши - не посмя да се отегли от Северна Сирия.
  Какво ще го прави този петрол?Даже и да го даде на кюрдите - за чий ...

  Верно - марак и да може би е невоно, го пази за Сирия, Иран и Руснаците.
  Да взривява и да се махаме.

 100. 100 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3696 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Иде ли книга... отстъпи.
  Заобиколи.

  Недей така.
  Поставяш Дон в недрага светлина ;)

  До коментар [#35] от "султана глаушева":

  “Трябва да можем да си вземем малко."
  —————
  Това съм го срещала в книгите за мафията на Матио Пузо и Леонардо Шаша.
  “Трябва и ние да можем да си топнем човката”.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK