14 хил. крясъка "Ред!" и други факти за сладкогласния Джон Бъркоу

14 хил. крясъка "Ред!" и други факти за сладкогласния Джон Бъркоу

© Jessica Taylor, REUTERS14 000 – толкова пъти председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу е креснал "Ред!", за да спре надвикването по време на парламентарно заседание. Той подаде оставката си официално тази седмица след десет години на този пост.


Знаменитото му провикване по време на особено ожесточени дебати го превърна в звезда в социалните мрежи, а остроумните фрази, с които хокаше разпалените депутати, му създадоха вярна армия почитатели.


Той е бил и един от най-приказливите председатели на парламента. Би Би Си се позова на статистиката за последните 100 години, за да покаже, че Бъркоу е изговорил 2.5% от всички употребени думи в пленарната зала в последните години. За сравнение – предшествениците му са произнасяли около 0.5% от тях.
Речникът му също е забележителен. Депутат, цитиран от "Ню Йорк таймс", казва: "Той сякаш си ляга с речник всяка вечер, изяжда го и на другия ден го изплюва". Бъркоу е използвал думи, които никой друг не е. Сред тях са "брътвеж" (chuntering, 173 пъти), "поличба" (auspices, 93 пъти), "пъргавина" (alacrity, 88 пъти), "сбитост" (succinctness, 79 пъти), "сладкогласен" (mellifluous, 78 пъти), "приятелче" (fella, 67 пъти).


Основната тема в речите, произнесени в Уестминстър по време на неговия мандат, е била ЕС/Брекзит. Тези две думи са изговорени над 20 хил. пъти от депутатите в последните години. Рязко е намаляло обсъждането на данъците, а сред другите коментирани теми са здравната каса, образованието, икономиката, престъпността, климатичните промени и пенсиите.


Като изключим тези комични моменти обаче, Бъркоу бе действително важна фигура – той използваше смело правомощията си, за да подбира кога и кои поправки в законите да бъдат гласуване, за да даде възможност на народните представители да коригират и да се противопоставят на правителството.


Не пестеше и критиките към собствената си партия, което стана причина за ненавистта на крайнодясното ѝ крило и за слухове, че правителството на Тереза Мей няма да му даде почетната титла "лорд", която се полага по традиция на председателите на парламента.


"Вие наистина сте лесно възбудима личност"


Веднъж той нареди на министъра на финансите Филип Хамънд "да си гледа сметалото". "Вие наистина сте лесно възбудима личност. Трябва да напишете 1000 пъти: "Ще се държа прилично по време на изказванията на премиера", нахока друг път агитатора за Брекзит Майкъл Гоув. Направи забележка на друг депутат с думите: "Жестикулациите и крясъците не ви отиват на заплатата, човече!"


Редовно съветва разгорещени депутати да си поемат дъх, да се успокоят и да си пият лекарствата. Понякога със съвета: "Успокойте се, идете на йога!", а в друг момент призова за: "Зен. Сдържаност. Спокойствие".


Бъркоу не позволява говорещите в момента да бъдат надвиквани и заглушавани и неведнъж е напомнял на депутатите, че следва да се държат прилично и да спорят възпитано – или че крясъците "никак не им подхождат на заплатата". (Тези и други моменти можете да видите във видеото).


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK