"Сърбите прощаваме твърде бързо! Това е наш природен недостатък"

"Сърбите прощаваме твърде бързо! Това е наш природен недостатък"


Нищо не съм измислил. Всичко, описано в този роман, е истина. Професиите на журналиста и на разузнавача много си приличат. И едните, и другите практически трупат информация, издирват я. Разликата е там, че журналистите събират информация за обществото, а разузнаването - за ръководителите на страната."


Това разказва пред БНР Сергей Гризунов, който гостува през октомври в България за премиерата на книгата си "Мостът на тайните". Авторът я определя като "дипломатически роман", което означава, че събитията, за които разказва, са действителни, но имената на някои герои са леко променени (в следващия откъс лесно ще се сетите за кого става дума), а в интерес на сюжета диалогът често е художествен, а не документален.


Но Гризунов е човек с достатъчно опит и контакти в бивша Югославия, където е бил ръководител на бюрото на РИА "Новости" за Балканите в Белград. Той не крие, че е като специален кореспондент е изпълнявал и "деликатни задачи" и че в белградския му офис зад вратата с табела "Сауна" е имало мощна радиостанция. Гризунов е бил и председател на Комитета по печата на Руската федерация в бурния период 1994-1996 г. след разпадането на бившия СССР.
Предлагаме ви откъс от книгата му, публикувана у нас от Издателство "Слънце".


В леговището на генерала


Всички обичат да четат книги за шпиони. Както и да гледат вълнуващи филми за подвизите на разузнавачи. Тези персонажи стават любими герои на цели поколения. За моите родители това беше генерал Екерт, Андрей Федотов, и Павел Кадочников от филма "Подвигът на разузнавача". За връстниците ми от СССР това бе щандартенфюрер Щирлиц. Още преди да се появи на телевизионните екрани, главният герой се озова в центъра на политическите интриги – излъчването на филма бе предвидено за Деня на победата през май 1973 година, но беше отложено заради посещението на Леонид Брежнев във Федерална република Германия по същото време. И зрителите видяха първата серия от продукцията едва през лятото. А пък връстниците ми на Запад бяха покорени от Джеймс Бонд, който доблестно защитаваше интересите на Нейно Величество.


Между другото, бях готов да призная, че имах някои черти от характера му – страстта към жените, към хазарта и към алкохола. Но това не беше достатъчно, за да се отдадеш на активна шпионска дейност, липсваше ми авантюризъм, решителност, склонност към силово решаване на конфликтите. И затова се задоволявах с ролята на информиран журналист, който от време на време помага на съседни ведомства да вземат решения по важни въпроси.


Ала сега ми предстоеше мисия, с която би могъл да не се справи дори и самият Агент 007. Във филмите с неговото участие всичко беше ясно от самото начало. Това е черно, а това – бяло. Това са лошите, а това са добрите. Тези трябва да бъдат защитени, а другите – унищожени по различни, най-добре бомбастични и ефектни начини. А пък в моята любима Югославия, която се разпадаше пред очите ми, и дяволът не би могъл да се ориентира кои са добрите и кои са лошите. Трябваше да се усучеш като змия първо физически, за да стигнеш до нужното място поне без загуби. А после и в морално отношение, за да убедиш бойния командир, че неговите игрички с разстрелите могат да излязат през носа на всички.


На "границата" граничарите ни посрещнаха съвсем доброжелателно – явно бяха предупредени за какво става дума. Качиха един войник в колата, за да ни съпроводи до Власеница, мястото, на което отивахме. Момчето беше на 23 години и бе родено в едно малко градче, в къщата на прадядо си. Задавах въпроси, за да разбера какво настроение цари в момента в обкръжението на генерала. И градчето, и изгорената родна къща на момчето сега бяха във властта на мюсюлманите или, както той се изрази, на турците. Майка му и по- малкият му брат се бяха настанили в част от едно малко апартаментче във Власеница. Там поне сигурността им била гарантирана. Военните действия го бяха заварили да изпълнява воинския си дълг в Югославската народна армия и всичко тръгнало оттам. Без колебания отишъл при Гладич, макар да го чакали на предишната му работа и собственикът да му обещавал добри условия. "Наричайте това както искате, но аз не мога да зарежа приятелите си в такава беда и да се наслаждавам на мирния живот. Не бих могъл нито да спя, нито да ям, нито дори да живея там, където съм живял преди. Докато тук не освободим всичко."


– А генерал Гладич как ти се струва? – зададох най- важния въпрос. Той веднага се изопна, макар в купето на колата това да беше трудно. "Той ни е и генерал, и баща, и приятел. Той е нашата сила, наш другар! Всички чакаме да ни поведе срещу тия проклети наемници, купени в различни ислямски държави, за да ни унищожат на собствената ни земя. Това ще ви го каже всеки войник. Той е и храбър, и умен, и честен."


Направо ми замириса на страници от книгата "Малката земя", издадена навремето от името на нашия генерален секретар. Да, пропагандаторите във всички страни работеха горе-долу еднакво. Но с различна степен на успех. Подчинените на генерал Гладич го правеха много ефективно.


Генералът ни чакаше край масата сред прекрасната природа. Пред него бяха сложени разчертани със стрелки карти, които той бързешком нави, щом видя, че пристигаме. Масата много скоро се превърна в трапеза – войниците донесоха риба и палачинки. Без да се притеснявам, извадих подаръка си – бутилка "Арарат".


Арменският коняк имаше изключително представителен вид. В полеви условия нямаше място за излишни церемонии и аз веднага приготвих диктофона, тефтера и един добре подострен молив, понеже с химикалките вечно ставаше някаква тъпотия и се налагаше да ги тръскаш като истерик. Пийнахме си без церемонии. Трябваше да изградя мост.


– Как се чувствате тук, генерале? Всичко ли си имате?


Все пак винаги е добре да подхванеш разговора с нещо простичко, битово. Ако започнех да говоря за британския журналист или за политическата ситуация, от това нямаше да излезе нищо!


– По-добре попитай момчетата – посочи с глава той към няколко снажни въоръжени младежи с военни униформи, които ни бяха наобиколили. Те явно не бяха охрана, понеже Гладич не се страхуваше от нас. На тях наистина им беше интересно какво щеше да каже любимият им "шеф".


– Какво ви липсва? Момчетата се спогледаха, а сетне всички погледи се насочиха към едно от тях. То се стегна и докладва отривисто, по войнишки.


– В щаба няма нужната техника, генерале – нито фотоапарат, нито магнетофон, да не говорим за телевизор и видео. Нямаше да е зле, ако има.


– Ето на, нали виждаш – кимна генералът. – И не казва дума за това, че в момента армията живее по-лошо от народа. Хранят се с каквото им падне. Насъбраха това-онова заради гостите – посочи с глава той към сервираната маса. – Нямат не просто униформи, а и дрехи от първа необходимост, самият аз имам само един полеви комплект и един официален за важни гости. Извинявай, но теб те приемам като свой човек.


– Дълбоко оценявам това – не си изкривих душата. И отворих тефтера си на съответната страница, за да намеря част от предишния ни разговор, защото събеседникът ми трябваше да е наясно, че се отнасям сериозно към думите му.


– Ето какво ми казахте предишния път за войните: "Сръбският принцип е известен – нищо не бива да се завоюва с меч. Сърбите не държат нищо чуждо". Но ето че в ръцете ви има меч и той покосява.


Дори самият аз не очаквах от себе си толкова изразителна фраза, но тя не навреди на ситуацията. Всички военачалници бяха донякъде Наполеоновци.


– Ние, сърбите, вече поумняхме – отзова се оживено генералът. – Повече няма да позволим да ни разделят нито символи, нито отличителни знаци, нито карти с натрапени от някого граници. Трябва да направим така, че никога повече в историята сърбин да не вдигне оръжие срещу сърбин, както и да се отнасят един към друг. А пък онези, които не ни желаят доброто... – Генералът направи пауза, а момчетата му някак се стегнаха и придобиха строг вид. – Ние прощаваме твърде бързо! Това е наш природен недостатък. Според изследванията на ЦРУ по време на Втората световна война германците са убили 78 хиляди сърби, 28 хиляди италианци и 750 хиляди хървати и мюсюлмани! А усташите са надминали дори нацистите!


Гладич погледна към момчетата си – очите им блеснаха. Човек оставаше с усещането, че веднага щяха да се нахвърлят на всеки, когото генералът им посочеше. Като опитен оратор той моментално реши да смекчи риториката, тъй като неговото интервю все пак трябваше да се озове в международните медии.


– Ние не искаме мюсюлманите и хърватите да престанат да съществуват. Нека да си живеят в мир там, където са техните земи. И самите ние ще им дадем тази възможност. Просто искаме да изясним някои моменти от историята, за да им кажем: вие ни дължите тези неща, но ние ви прощаваме заради това и това. И си живейте където си живеете. Не ни пречете и ние няма да ви пречим...


Имах какво да кажа по тази тема. И ако единствената ми цел беше да направя разгърнато интервю, двамата с генерала щяхме да навлезем дълбоко в историята. Много добре знаех, че генералът беше роден през 1943 година, когато Югославия е пламтяла в огъня на войната. Сетне бе живял в Югославската федерация, където се пазел относителен мир за всички. Етническите групи мирно съжителствали. След Втората световна война Югославия била една от 50-те страни, основателки на Лигата на нациите, която предшестваше Организацията на обединените нации. Но с течение на времето гласът на кръвта станал по-силен от гласа на разума.


Още на младини бях прочел стихотворението на Александър Городницки, към което после се връщах много пъти и за съжаление, винаги имаше актуален повод за това.


Полека истина изстрадана във времена безбрежни търси брод – роднинството по кръв се сбира в стадо, роднинството по слово – във народ. Нали затуй, без смъртните да жали, с велика мъдрост на небесен цар
Бог Моисей дарил е със скрижали,
отделяйки човеците от всеки звяр?
А стадото не ще закони божи – то въпреки заветите живее просто.
Тук ценни за ума несложен са силен нюх и зъби остри.
С произхода си – няма тук да крия – гордея се и аз, обичам си рода, но ако словото с кръвта не се покрие, аз словото за мен ще избера.
Друг изход не търси отново и отново и колкото със себе си да спориш, роднинството по слово ражда слово, роднинството по кръв пък кръв ще стори.


Всъщност стиховете на руския поет едва ли щяха да са интересни на сръбския генерал. Трябваше да поема в нужната посока и аз отново ограничих темата. Макар с Гладич това да не беше лесно.


– Някога задавали ли сте си въпроса как да не допуснете грешки в тази война? Защото това всъщност са военни действия. Но война не е обявена, не действат международни конвенции и правила, не ви ли се налага да се нагърбвате с твърде голяма отговорност?


Уф, като че ли налучках пътя към темата. Името на англичанина трябваше да изплува от само себе си.
Генералът се замисли и няколко пъти кимна с глава. Момчетата му като че ли посърнаха – сигурно всеки носеше в душата доста тежък товар. На малко хора им харесва да проливат кръв, нали, когато няма война, малко хора ставаха палачи. А пък те бяха обикновени младежи, довчерашни селяни, строители, автомобилни механици. Само че с винтовки на рамо.


– У нас казват, че няма дърво без листа, няма човек без недостатъци – подхвана генералът. – Старая се да не греша, старая се моите решения и възможности да бъдат ориентирани към защитата на народа. Времето, в което живеем, ще осветли всяка забележима личност в тази война, както е ставало и в другите войни, а после вече историците и вие, журналистите, ще кажете кой кой е. Утешава ме това, че защитавам народа си и водя война на своята земя, за да защитя онова, което от веки веков принадлежи на нас. И ми се струва, че не греша. Аз съм на страната на истината. Ако бях отишъл да убивам хора във Виетнам или в Ирак, или ако заповядвах на моите самолети да бомбардират чиято и да било чужда земя или държава, щеше да ме е срам. Не бих могъл да взема такова решение.


Е, почвата за личен разговор беше подготвена. Затворих тефтера и изключих диктофона. Сега трябваше да остана насаме с Гладич. Наведох се към събеседника си и попитах:


– Можем ли да си разменим няколко думи на четири очи? Имам една лична молба.


Не зная за какво си помисли Гладич, но с красноречив жест даде знак на бойците си да се отдръпнат на разстояние. И дори се пошегува:


– Журналистите обикновено молят да им позволят да пострелят, но при мен на тези неща се гледа строго.


– Не, аз искам точно обратното – хванах уж случайно празната чаша. Още петдесет грама щяха да ми дойдат много добре.


Генералът напълни чашите и ме погледна право в очите.


– За нашия истински приятел Русия! За теб, Максим! Пихме. Сега вече почвата беше подготвена. – Вчера в нашата журналистическа кръчма настана тревога – започнах аз. – Изчезна един англичанин. Всички го познават много добре, той е акредитиран от "Телеграф", пише и за "Гардиън".


Това начало не се хареса на генерала. Той беше прям човек и не обичаше да шикалкави. Но и не бързаше да се разкрие пред мен.


– А вие каква кръчма имате в Белград? Къде се намира? – опита се да се измъкне от темата той.


– Събираме се в "Дъга", там има нещо като клуб. Мо- гат да се чуят интересни неща. Или точно обратното.


– Какво значи "точно обратното"? Да не се чуят, така ли?– Не, има информация, която ти се ще да споделиш. За да стигне където трябва, но без явен източник.


– Да, учили са ни на това в академията – кимна генералът. – "Сива" пропаганда.


– Нещо такова – кимнах и аз, но не се отклоних от темата. – Генерале, Дейвид се канел да дойде тук, по вашите места. Така ми казаха в "Дъга".


– В кръчмата ли? – уточни недоверчиво Гладич. – Да не би там да имате диспечерски пункт?


– Не, там ходят, ще го кажа така, не само журналисти. – Ясно – кимна генералът. – Къде ли не ходят тия хора.– Генерале, Дейвид е мой приятел. Професионален журналист. Не бих искал да има неприятности. И никой не би искал, повярвайте ми.


Гладич се изопна и погледна лошо. Но не се опита да хитрува.


– Той вече има големи неприятности. Озовал се е в зоната на бойните действия без документи и не може да даде ясни обяснения. Какви ги върши на километър от моя команден пункт един гражданин на Великобритания? Един представител на враждебния към нас блок НАТО? По време на задържането е оказал съпротива и моите момчета малко са го понатупали. Да не би това тук, при мен, да е Аврамов дом? Ако е журналист, защо не дойде като теб, с водач, като предупреди предварително? – Генерале, ръководството на английските журналисти им забранява да се приближават до зоната на бойните действия – започнах да дрънкам професионални глупости. – Това е записано в договора им, всеки си има свои правила. На моето началство например изобщо не му пука за мен, ако ме улучи случаен куршум, майната ми, нямам дори застраховка...


По този въпрос доста послъгах, но трябваше да спасявам Дейвид.


– А пък при западните колеги всичко е точно определено – къде може и къде не може. А какво ще напишеш, като седиш в нашата задимена пивница? Значи да слушаш какво разказват другите, така ли? И той решил да види войната със собствените си очи. В края на краищата той е професионалист.


– А аз какво трябва да направя с такива професионалисти? – възрази ми генералът. – Тази вечер се канех да му видя сметката.


Признанието на генерала ми развърза ръцете. Или по-точно, езика. Общата нагласа на разговора ни вече не предполагаше кръвожаден финал.


– Генерале, нали ние сме православни. При нас смъртните наказания се изпълняват сутрин. А утрото е по-мъдро от вечерта.


– Я се махни от главата ми с твоите руски поговорки – промърмори вече миролюбиво Гладич. – Да не мислиш, че тук, при мен, всичко е спокойно? И аз съм готов всеки ден да пия с журналистите, които идват? Ще ти дам вестника на мюсюлманската армия "Лилян", ще вземеш едно копие и сам ще прочетеш. В него всичко за техните нападения и за техните цели е казано ясно. Те са тръгнали към тази наша територия. Всеки ден има провокации, макар засега да са незначителни, но те изпращат едрокалибрени оръдия. Откъде имат такова въоръжение? Хърватите са готови да нападнат от Ораш, а хърватите и мюсюлманите заедно – от южната страна. А пък на една крачка от мен се размотават непознати журналисти...


Генералът направи пауза, а аз благоразумно замълчах. Нека отрицателната му енергия се стовари върху моята глава.


– Ако искаш, вземи го на майната му, но на своя отговорност. Ще преспите в щаба, а утре ще ви дам кола и шофьор. Само че той няма търговски вид, предупреждавам те, понеже ние тук не се церемоним с неканените гости.


На мен Дейвид ми вършеше работа във всякакъв вид, освен като труп. Но аз не обичах да оставам длъж- ник. Все пак илюзията, че имам последната дума, трябваше да бъде моя.


– Генерале, ще приемете ли подарък от руските приятели? Ще изпратя в щаба ви телевизор, магнетофон... Какво още споменаха момчетата?


Фотоапарат – изстреля машинално генералът. И веднага се усети. – Това какво е, откуп като при туземците ли?


– Не, това е лично от мен. А пък моето ведомство няма да обеднее.


– Добре, върви при твоя Дейвид. – Генералът стана, давайки ми да разбера, че вече страшно съм му омръзнал. – Момчетата ще те заведат. И ми изпрати публикацията, ако всичко е наред.


Какво пък, моят компаньон по чашка от "Дъга" беше избавен от най-лошия вариант. А за останалото тепърва трябваше да помисля.

Ключови думи към статията:

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3350 Любопитно

  Ха-хаааа
  Другарят Гризунов да вземе да се гръмне със зачисленото му оръжие.
  Зер, той и колегите му от КГБ проспаха РАЗПАДЪТ НА СЪРБОСЛАВИЯ

  Очевидно талантът на другаря шпиЬонин е да реди сладки приказки,
  а не да крепи исторически обречени режими като СЪРБОСЛАВСКИЯ
  на Милошевич и гейнералите Му

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1826 Любопитно

  "...Той не крие, че е като специален кореспондент е изпълнявал и "деликатни задачи" и че в белградския му офис зад вратата с табела "Сауна" е имало мощна радиостанция...."

  Колко такива "журналисти" има в момента в руското посолство в София и колко от тях са организирали неуспешния опит за преврат в Черна гора?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 6. 6 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1826 Любопитно

  "...Той не крие, че е като специален кореспондент е изпълнявал и "деликатни задачи" и че в белградския му офис зад вратата с табела "Сауна" е имало мощна радиостанция...."

  Колко такива "журналисти" има в момента в руското посолство в София и колко от тях са организирали неуспешния опит за преврат в Черна гора?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3986 Неутрално

  "– А генерал Гладич как ти се струва? – зададох най- важния въпрос. Той веднага се изопна, макар в купето на колата това да беше трудно. "Той ни е и генерал, и баща, и приятел. Той е нашата сила, наш другар! Всички чакаме да ни поведе срещу тия проклети наемници, купени в различни ислямски държави, за да ни унищожат на собствената ни земя. Това ще ви го каже всеки войник. Той е и храбър, и умен, и честен.""

  Нищо по - различно няма да чуем от сателита на Кремъл на балканите ! Това, че сърбите извършваха масови клането на мюсюлмани - е, какво толкова, за сръбската чест и земя си заслужава....Югославия се разпадна, Сърбия си стои в блатото - не, важно било някой " да ни поведе срещу тия проклети наемници, купени в различни ислямски държави, за да ни унищожат на собствената ни земя ", която вече самите сърби съвсем съсипаха......
  Продължавайте другари, все в същияпът я карайте....за досъсипването на Сърбия !

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4020 Неутрално

  Пропаганден материал, на който, интересно защо, му се дава огромна публичност в България. Преди дни карайки, пуснах "Хоризонт", да чуя Волгин какви ги бистри, и автора на книгата беше при него, дори разказваше за същия откъс, който е публикуван в статията.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 11. 11 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#9] от "bez_ime2":

  Не какви сме, а кой ни оправя.

  mihala
 12. 12 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Генералът напълни чашите и ме погледна право в очите.

  – За нашия истински приятел Русия!

  Сърбия - мастията на россссия на Балканите!

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Страшен журналист, дори не знае кога е създадено ООН, и кой е предшественика на ООН. Отде го измисли това "лига на нациите". Предшественика на ООН е общество на народите (ОН), създадено след първата световна война по предложение на Уилямс Удроу. ООН е създадена в една след втората световна война. Буквално месец след края й.
  Ехххх, такива разведчики необразовани, могат да направят много пакости

 16. 16 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1826 Весело

  До коментар [#15] от "stanislavdi":

  През 1940 г. СССР е изключен от ОН поради агресията си в Финландия/Зимната война/. Това шпионинът-журналист го знае, но не иска да го приказва...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 17. 17 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Страшен журналист, дори не знае кога е създадено ООН, и кой е предшественика на ООН. Отде го измисли това "лига на нациите". Предшественика на ООН е общество на народите (ОН), създадено след първата световна война по предложение на Уилямс Удроу. ООН е създадена в една след втората световна война. Буквално месец след края й.Ехххх, такива разведчики необразовани, могат да направят много пакости
  —цитат от коментар 15 на stanislavdi


  Друг е въпроса в моя коментар кой, по дяволите е Уилямс Удроу? Може би съм имал предвид Уилсън....... редактора на андроида ме изложи. Поднасям срама си и извиненията на четящия коментара ми

 18. 18 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Дано "журналистът" си е направил изводите за измислена Югославия, по същият начин ще се разпадне Империята на ЗЛИТЕ , само че по-кърваво и жестоко!!!!

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  Само на тяхна земя воювали. А защо са нападнали нас, защо избиваха македонци, определили се, като българи. В Македония казват, че те са били по-страшни и от турците.

 20. 20 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6095 Неутрално

  Югославия се разпадна заради великосръбския шовинизъм. Сърбите искаха да контролират територии, в които живееха и други народности, а манията им за излаз на море, беше болна амбиция без покритие.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 21. 21 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6095 Неутрално

  Югославия се разпадна заради великосръбския шовинизъм. Сърбите искаха да контролират територии, в които живееха и други народности, а манията им за излаз на море, беше болна амбиция без покритие.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 23. 23 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Коментарите под тая съветска помия ме изпълниха с оптимизъм. Вижда се колко огромна е разликата на свободните българи и вечно извратената "руска правда". Тия и два Мойсея няма да ги извадят от Кочината на Злото и Лъжата. Жалко за Сърбия.

  По повод темата за дупедавците, прочетох:
  Хем дупедавец, хем фашист. Що е то..?
  КОМУНИСТ.

  Паметниците на съветската окупация трябва да бъдат унищожени. Русоробията е престъпление.

  ...

  Navigare Necesse Est
 24. 24 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Коментарите под тая съветска помия ме изпълниха с оптимизъм. Вижда се колко огромна е разликата на свободните българи и вечно извратената "руска правда". Тия и два Мойсея няма да ги извадят от Кочината на Злото и Лъжата. Жалко за Сърбия.

  По повод темата за дупедавците, прочетох:
  Хем дупедавец, хем фашист. Що е то..?
  КОМУНИСТ.

  Паметниците на съветската окупация трябва да бъдат унищожени. Русоробията е престъпление.

  ...

  Navigare Necesse Est
 25. 25 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Коментарите под тая съветска помия ме изпълниха с оптимизъм. Вижда се колко огромна е разликата на свободните българи и вечно извратената "руска правда". Тия и два Мойсея няма да ги извадят от Кочината на Злото и Лъжата. Жалко за Сърбия.

  По повод темата за дупедавците, прочетох:
  Хем дупедавец, хем фашист. Що е то..?
  КОМУНИСТ.

  Паметниците на съветската окупация трябва да бъдат унищожени. Русоробията е престъпление.

  ...

  Navigare Necesse Est
 26. 26 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Коментарите под тая съветска помия ме изпълниха с оптимизъм. Вижда се колко огромна е разликата на свободните българи и вечно извратената "руска правда". Тия и два Мойсея няма да ги извадят от Кочината на Злото и Лъжата. Жалко за Сърбия.

  По повод темата за дупедавците, прочетох:
  Хем дупедавец, хем фашист. Що е то..?
  КОМУНИСТ.

  Паметниците на съветската окупация трябва да бъдат унищожени. Русоробията е престъпление.

  ...

  Navigare Necesse Est
 27. 27 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#15] от "stanislavdi":

  Едно от названията е "лига на нациите" изпозва се в англииско говорящите страни "League of Nations"

  гошо
 28. 28 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#15] от "stanislavdi":

  Едно от названията е "лига на нациите" изпозва се в англииско говорящите страни "League of Nations"

  гошо
 29. 29 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#3] от "Пипера е много лют":

  Е, што заедничко има атентатот во Марсеj со вас Бугариве, ова си е Македонско дело.
  Малце сум збунет от вакви невистини.

 30. 30 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2534 Весело

  Насладете се на това болшевишко славословие на най-подлите копелета на Балканите - сърбите!
  Шоуто е гарантирана отврат за ценители!

  Мараба, С-ДС доносници!
 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5981 Весело

  "Всичко е истина" :)
  Верно?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 32. 32 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2488 Любопитно

  До коментар [#10] от "hamiltonf":

  Прав си ! Защо се допуска толко лесно този пропаганден матерял ?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 33. 33 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  Насладете се на това болшевишко славословие на най-подлите копелета на Балканите - сърбите!Шоуто е гарантирана отврат за ценители!
  —цитат от коментар 30 на Манчо


  Аз се питам защо се превеждат такива болшевишки славославия и защо Дневник ги разпространява.

 34. 34 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  До коментар [#26] от "Schopenberg":
  "Коментарите под тая съветска помия ме изпълниха с оптимизъм. Вижда се колко огромна е разликата на свободните българи и вечно извратената "руска правда".

  Мен ме изпълва с песимизъм факта , че такива съветски помии се превеждат и разпространяват в България. Това означава , че начело на държавата стоят русофили и сърбомани. Тяхната политика не може да бъде друга, освен защитаваща интересите на Русия и Сърбия и против интересите на България.

 35. 35 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  Заглавието на Дневник е обидно за българите. То е подигравка с паметта на десетките хиляди избити българи от Македония при насилственото им помакедончване и налагане на сръбската терористична власт по тези земи.

 36. 36 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  Заглавието на Дневник е обидно за българите. То е подигравка с паметта на десетките хиляди избити българи от Македония при насилственото им помакедончване и налагане на сръбската терористична власт по тези земи.

 37. 37 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  Само на тяхна земя воювали. А защо са нападнали нас, защо избиваха македонци, определили се, като българи. В Македония казват, че те са били по-страшни и от турците.
  —цитат от коментар 19 на Роси


  Много по-страшни , защото при 5 века османско владичесто българите са запазили своята народност , а при наложеното сръбско робство само за две три поколения българите насилствено и с жестоки репресии станаха сърби и македонци.

 38. 38 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  Литературния герой генерал Гладич е прототип на осъдения за военни престъпления сърбин Младич. Руският автор може да си позволява да пише за него хвалебствени слова , но защо в България му превеждат и разпространяват писанията?!

 39. 39 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  Литературния герой генерал Гладич е прототип на осъдения за военни престъпления сърбин Младич. Руският автор може да си позволява да пише за него хвалебствени слова , но защо в България му превеждат и разпространяват писанията?!

 40. 40 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  В СССР се избиваха за романите на Погодил Номерайнов за агент Боев. Къф Джеймс Бонд у сатрапията.

 41. 41 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  Аз се питам защо се превеждат такива болшевишки славославия и защо Дневник ги разпространява.
  —цитат от коментар 33 на tacheaux


  Човече, помисли малко с главата си, а не с емоциите. Нали си за свободата на словото, като демократична ценност? Е, подобни изяви са част от тази свобода! И са много, ама много полезни!
  В конкретното писание има нещо много ценно - то документира уникалната наглост и на интервюирания, и на интервюиращия, които спокойно лъжат за "тези добродушни наивници - сърбите". Адски е полезно да сенсибилизираме съзнанието си за това, че сърбите , тези подли копелета, са подли и в опитите си да се самоописват като "джентълмените" на Балканите. Това трябва да го знае всеки български патриот, защото истината е, че точно ние сме уникалните наивници по тези земи. Факт е, че не ние плашим децата си със сърбите, а в сръбския фолклор има приказка за "црнио бугарин", уникално зъл човек, на когото ще бъдат хвърлени децата, ако не са послушни. Преведено - Торбаланецът в Сърбия е българин!
  Това наше знание за сърбите трябва да се крепи, включително и чрез подобни преводи.
  А руснаците се държат очаквано - на Балканите не ние сме любимците им, а сърбите. И в това отношение трябва да сме наясно. Защото няма нищо по-лошо от наивността в тези неща!

  Мараба, С-ДС доносници!
 42. 42 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1171 Весело

  До коментар [#29] от "Росен съм аз и голем капут":

  защото Владо Черноземски е българин, както и Иван Михайлов, Тодор Александров, Гьорче Петров, Гоце Делчев, Даме Груев и всички други знайни и незнайни воеводи на ВМРО, която е българска организация. За антички югославяни като тебе, Владо и Ванчо са имали само едно лекарство - олово.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 43. 43 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#41] от "Манчо":

  Не вярвам руснаците да обичат сърбите от нас. Нашият национален празник е посветен на Русия, не на някакво си въстание както е при сърбите. И сме вдигнали най големия паметник на руските освободители. Знаем и Ала Пугачова и Кобзона и седемнайсет мига от пролетта, пием водка с шопска салата и им дадохме Лукойл да си го ползват. Не може да не сме им най-любимите братя.

 44. 44 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 497 Неутрално

  АМАН ОТ ПРОПАГАНДНИ ДРИСНИ НА КГБ БОКЛУЦИ!!!
  РАДИОСТАНЦИЯ В САУНА!!!! АУУУ,КОЛКУ УМНО.....

 45. 45 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 497 Неутрално

  АМАН ОТ ПРОПАГАНДНИ ДРИСНИ НА КГБ БОКЛУЦИ!!!
  РАДИОСТАНЦИЯ В САУНА!!!! АУУУ,КОЛКУ УМНО.....

 46. 46 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#30] от "Манчо":
  До коментар [#41] от "Манчо":
  ++++++++++++++++

 47. 47 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  До коментар [#41] от "Манчо":Не вярвам руснаците да обичат сърбите от нас.
  —цитат от коментар 43 на blondofil  Не вярваш, защото просто не познаваш добре нито руснаците, нито сърбите. Не си знаел никога, че след войната с Турция Нишката и Пиротските каази са подарени от толкова обичащия ни цар "освободител" на "недолюбваните" от него сърби. Ей-така, малко подаръче. Нищо, че екзархийският плебисцит от 1873 доказва почти 100% български етнически състав на тези два стратегически района. След подаръка сърбите незабавно се заемат с жестоко етническо прочистване. Москва не ги обича, обича нас, но отклонява всички жалби на българската страна по този дребен хуманитарен проблем. За сметка на това след Съединението Русия изтегля военните си инструктори от българската армия / ах, колко благороден изглежда Санстефанският договор след този мил жест, колко трябва да сме убедени, че Русия мечтае за България в етническите й граници!/ а когато младата ни армия насмита сърбите зад Ниш, след вероломното им нападение в гръб, Русия сваля маската на неутралитета и става част от меморандума на Австро-Унгария за изтеглянето на българската армия зад "законните" граници отпреди войната...
  И те така с руската обич към нас, българите. Примери, като този, има дузини.
  Сега можеш да продължиш с невярването, очевидно имаш нужда от него!

  Мараба, С-ДС доносници!
 48. 48 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Сръбският принцип е известен – нищо не бива да се завоюва с меч. Сърбите не държат нищо чуждо"
  ----
  Това кърти всякакви мивки, че и вани. Абе, чодЖум, а Ниш, Пирот, Вардарска Македония?! Дееееееба рушняшки мекерета, дееееееба! И има нашенци които им вярват и дори им се радват на такива...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 49. 49 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  Едно не може да се отрече на сърбите, умеят да си поддържат лобита в Русия и Франция, плащат на подходящи хора, както и в България( Дамян Велчев, Кимон Георгиев, Стамболииски. Георги Димитров).

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 50. 50 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Москалите и шумадийците имат обща нерадостна съдба.
  Разпаднаха им се империите...

 51. 51 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Србе на върбе< рашките на сапун. И всичко ще е на 6!

 52. 52 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Вчера бях втрещен да видя един нов реално паметник (съветски) в Морската градина, построен от българските майцепродавци - "патрЕоти". Случайно на брега се бил появил труп на някакъв си съветски матрос, и ето ти съветски паметник в град в ЕС. Докато някои само викат против МОЧА в София, други боклуци продължават да строят нови. А Рапон и Портних пак не знаели?

  http://patrioti.net/паметникът-на-мичман-гаврил-порфиров/

 53. 53 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#49] от "Корки":

  Как да подържаме подобни пробългарски лобита с всичките русофили и сърбомани у нас - все майцепродавци.
  Все не мога да забравя оня идиотски концерт на Горан Брегович в София в новогодишната нощ на 31.12.2009г. за който сърбомана Борисов му платил 150 000 евро.

 54. 54 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#42] от "Пипера е много лют":

  Остави друго, ама Владо Черноземски е от Велинград.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK