Иран и САЩ все още са в плен на заложническата криза от 1979 г.

На тази архивна снимка се вижда как похитителите извеждат заложник с превръзка на очите за среща с медиите.

© null, Associated Press

На тази архивна снимка се вижда как похитителите извеждат заложник с превръзка на очите за среща с медиите.Превземането на американското посолство в Техеран през 1979 г. може и да приключи след 444 дни, но САЩ и Иран все още са в плен на една криза, започнала преди 40 години.


Въпреки че заложниците в посолството в крайна сметка бяха освободени, Иран и до днес държи хора с двойно гражданство и връзки със Запада като разменна монета при договарянето на сделки. Виковете "Смърт за Америка" все още ехтят на проявите на хардлайнерите, а иранският върховен лидер говори за невъзможността да се довериш на "Великия Сатана" заради едностранното изтегляне на САЩ от ядреното споразумение от 2015 г. по решение на президента Доналд Тръмп.


Взаимното недоверие достигна нива, невиждани от заложническата криза насам,
и може би в някои отношения дори по-високи от тогавашните. Макар президентът Джими Картър в крайна сметка да изгони всички ирански дипломати от САЩ по време на кризата, Америка продължи да издава визи на иранци. Днес наложената от правителството на Тръмп продължителна забрана за пътуване по отношение на Иран и други държави като цяло пречи на иранците въобще да получават визи въпреки големия брой хора от ирански произход, живеещи в американски градове като Лос Анджелис например.


Забраната доведе до спад в броя на издаваните неимигрантски визи за иранци от над 35 хил. през 2015 г. до около 6 хил. миналата година, сочи статистика на Държавния департамент. Това откъсна едни семейства от други, а също така доведе до прекъсването на изключително важен източник на информация за Иран, каквато американските дипломати събират по време на интервютата за виза.


В същото време се засили вероятността за въоръжен конфликт, нещо, което бе избегнато дори по време на заложническата криза. САЩ обвиняват Иран за серия от нападения в Близкия изток през последните шест месеца, достигнали кулминацията си с атаката срещу Саудитска Арабия през септември, която намали наполовина саудитското производство на петрол и доведе до покачване на цената на петрола.


Иран отрича да носи отговорност за атаката и за нападенията срещу петролни танкери близо до бреговете на Обединените арабски емирства. Въпреки това Техеран с гордост съобщи, че е свалил американски разузнавателен дрон през юни и задържа други танкери.


Как САЩ и Иран стигнаха дотук?


Може да бъде прокарана директна линия до погрешните американски представи преди, по време на и след ислямската революция.


"Иран не е в революционна, нито дори в предхождаща революционната ситуация. Съществува недоволство от строгия контрол на шаха върху политическия процес, но сега това по никакъв начин не застрашава правителството", гласи анализ на Централното разузнавателно управление (ЦРУ), разпространен в Белия дом през август 1978 г.


През януари 1979 г. шах Мохамед Реза Пахлави напуска Иран, страдайки от фатално заболяване, за което САЩ не знаят нищо. През следващия месец започва ислямската революция, а студенти с марксистки убеждения превземат посолството и закратко го окупират.


САЩ частично осъзнават опасността, в която се намират техните дипломати, служители, военни съветници и шпиони. Американското присъствие в Иран намалява от над 1400 души цивилни и военни служители до около 70 души по време на превземането на посолството на 4 ноември 1979 г.


Въпреки това правителството на Картър се опитва да установи отношения с революционното правителство на Иран. САЩ бяха доставили оръжия за милиарди долари на шаха, включително усъвършенствани изтребители Ф-14 Tomcat, изискващи американска поддръжка.


Те също така искат да съхранят достъпа си до своите тайни подслушвателни пунктове в Иран, за да следят сигналите и ракетните изпитания в Съветския съюз. Америка дълго време възприемаше шаха като защитна стена срещу съветската експанзия в Персийския залив. Съветските сили влизат в Афганистан, докато трае кризата със заложниците, което води до доктрината Картър, гласяща, че САЩ ще използват военна сила, за да защитават интересите си в богатия на енергийни ресурси регион.


Всичко това заслепява Вашингтон за предупрежденията от Техеран. Когато на 23 октомври Картър разрешава на шаха да пристигне в Ню Йорк за лечение, той дава повод за превземането на посолството от студенти ислямисти. След протест на 1 ноември посолството е защитено.


На 4 ноември (когато се отбелязват 15 години от изгонването на аятолах Рухола Хомейни от шаха, а също така и годишнина от кървавото нападение на силите за сигурност срещу студенти предишната година) обаче нещата се развиват другояче. Полицията стои безучастно, докато стотици студенти прескачат оградата на посолството и го превземат за три часа и половина.


Недоволството на студентите може да бъде проследено и по-назад във времето - до държавния преврат през 1953 г., когато е свален законно избраният премиер и е затвърдена властта на шаха (един преврат, организиран от ЦРУ и британските шпиони).


Заложническата криза в крайна сметка приключва


в деня, когато президентът Роналд Рейгън встъпва в длъжност през 1981 г. Тогава двете страни постигат съгласие за Алжирските споразумения, които обещават да сложат край на споровете за неизплатени оръжейни доставки за шаха, на нерешените съдебни спорове и на политическата и военна интервенция на САЩ "във вътрешните дела на Иран".


Въпреки това днес част от задълженията от ерата на шаха все още не са изплатени, а Иран продължава да задържа хора с двойно гражданство. На заседание на ООН бе констатирано, че в Иран "произволното лишаване от свобода на хора с двойно гражданство се превръща в тенденция". При задържането на иранската и британска гражданка Назанин Загари-Ратклиф някои свързаха случая с 400-те милиона британски лири, задържани от Великобритания заради неизпълнение на сделка за покупко-продажба на танк на шаха.


В същото време Иран редовно обвинява САЩ, че се месят в иранските вътрешни дела. Сега Техеран се фокусира върху политиката на правителството на Тръмп за "максимален натиск" и я представя като опит за сваляне на шиитската теокрация.


Иран се опита да обжалва пред Международния съд в Хага подновените от Тръмп американски санкции след изтеглянето на САЩ от ядреното споразумение. Като всичко в тази криза, тезата на Иран се основаваше на елемент от дългата история между двете страни - договор за приятелство между САЩ и шаха от 1955 г., срещу който се противопоставяха студентите ислямисти, превзели посолството. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Заложническата криза в крайна сметка приключва

  в деня, когато президентът Роналд Рейгън встъпва в длъжност през 1981 г. Тогава двете страни постигат съгласие за Алжирските споразумения, които обещават да сложат край на споровете за неизплатени оръжейни доставки за шаха, на нерешените съдебни спорове и на политическата и военна интервенция на САЩ "във вътрешните дела на Иран".

  Какво съвпадение само! Голямата грешка на Рейгън е че не ги смазва
  по-късно тези мангали. Надявам се Тръмп да я поправи.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 2. 2 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 666 Неутрално

  От най-верния съюзник до най-непримиримия враг на САЩ, Иран се трансформира само за няколко месеца през 1979-та, при това без никаква намеса на останалите врагове на Щатите.

  Eddie lives... somewhere in time!
 3. 3 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4194 Любопитно

  "Въпреки че заложниците в посолството в крайна сметка бяха освободени, Иран и до днес държи хора с двойно гражданство и връзки със Запада като разменна монета при договарянето на сделки."

  Само дето Иран не признава двойното гражданство на своите граждани.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3936 Неутрално

  Иран в настоящия си вид представлява едно общество, пленено от аятоласите посредством военните, където хората очаквано живеят зле, без достойнство, права и възможности. Иранците имат проблеми със собствената си олигархична клика, която търси войни и конфликти където е възможно да ги предизвика !

 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4194 Любопитно

  "Всичко това заслепява Вашингтон за предупрежденията от Техеран. Когато на 23 октомври Картър разрешава на шаха да пристигне в Ню Йорк за лечение, той дава повод за превземането на посолството от студенти ислямисти. След протест на 1 ноември посолството е защитено."

  Всъщност точно това става повода на иранските студенти да превземат американското посолство - диктатора Пахлави е приет в САЩ, въпреки, че новите ирански власти предупреждават янките, че срещу него има заведени дела във връзка с престъпленията на неговия режим. САЩ отказват да върнат своята марионетка Пахлави на Иран, това води до възмущение сред целия ирански народ и затова посолството на САЩ в нападнато.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4194 Любопитно

  "Като всичко в тази криза, тезата на Иран се основаваше на елемент от дългата история между двете страни - договор за приятелство между САЩ и шаха от 1955 г., срещу който се противопоставяха студентите ислямисти, превзели посолството."

  Тази част от статията просто не е вярна, всъщност срещу шаха диктатор беше застанало цялото иранско общество, ето повече подробности:

  "При това основната цел на тази революция в началото бе до голяма степен неясна – прекалено хетерогенни бяха движещите сили на революционното движение, което разтърси Иран през 1978/79: комунистите, националистите, либералите и религиозните сили имаха само една обща цел – свалянето на шаха."

  https://www.dw.com/bg/как-иран-стана-ислямска-република/a-17421740

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5736 Неутрално

  Студентите, като сила за промяна в Азия, не винаги към добро. Хунвейбини, талибани, студентите на аятолаха...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#1] от "dream_er":

  Ако обиждайки една от най-старите цивилизации в света ти доставя удоволствие, значи си извратеняк.

 9. 9 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Недоволството на студентите може да бъде проследено и по-назад във времето - до държавния преврат през 1953 г., когато е свален законно избраният премиер и е затвърдена властта на шаха (един преврат, организиран от ЦРУ и британските шпиони).

  Това казва всичко!

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 10. 10 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  До коментар [#8] от "ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов":
  "Ако обиждайки една от най-старите цивилизации в света ти доставя удоволствие, значи си извратеняк."

  Много стара цивилизация, която днес взема заложници. Дали тогава е била цивилизация на заложниците или не е била способна да се модернизира, все едно си остава общество на насилието.

  подпис
 11. 11 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1129 Гневно

  Иран в настоящия си вид представлява едно общество, пленено от аятоласите посредством военните, където хората очаквано живеят зле, без достойнство, права и възможности. Иранците имат проблеми със собствената си олигархична клика, която търси войни и конфликти където е възможно да ги предизвика !
  —цитат от коментар 4 на samoedin


  А по времето на шаха си гледаха кефа,жените ходиха с къси поли,мъжете четяха Плейбой а на Техеран му викаха Париж на близкият изток.
  А вземи сега тия чалми и ако някоя жена си покаже глезена я убиват с камъни...

 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4493 Неутрално

  До коментар [#5] от "Иво":

  Хареса ми употребения от Вас израз "целия ирански народ"! Така преди години и "цялата социалистическа общност" осъждаше действията на "омразните империалисти"!

 13. 13 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#11] от "Димитър Димитров":

  Бъркаш Иран с американския стратегически съюзник СА

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4194 Любопитно

  До коментар [#12] от "vassilun":

  Окей, да не е целият. Нека е по-голямата част от иранския народ. Или в огромната част на иранския народ.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1129 Любопитно

  До коментар [#11] от "Димитър Димитров":Бъркаш Иран с американския стратегически съюзник СА
  —цитат от коментар 13 на bulgarin.


  Нищо не бъркам,доскоро и там беше така.То вече и в СА го няма това.Просто ислямски фундаменталисти,за това става въпрос...

 16. 16 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 666 Неутрално

  ....Много стара цивилизация, която днес взема заложници...
  —цитат от коментар 10 на Иван К


  И по-младите не се гнусят от такива методи...

  Eddie lives... somewhere in time!
 17. 17 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иво":
  Ако да речем откажа да ви призная за човек, това превръща ли ви в извънземен?
  Доколкото притежават поданство и паспорт на съответната държава, според международното право, те се явяват нейни граждани, освен ако не бъдат лишени от въпросното поданство, но това не зависи от чалмите!

 18. 18 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#8] от "ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов":
  М/у персийската империя и днешните чалми, има толкова общо, колкото м/у обикновения и електрическия стол!

 19. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4194 Любопитно

  До коментар [#17] от "fio41315648":

  Какво се опита да кажеш!? Държавата Иран не признава двойното гражданство, толкова е просто. Същото е и с Япония, Китай, Виетнам, Малайзия и много други държави в Азия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 20. 20 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 516 Любопитно

  До коментар [#1] от "dream_er":

  Да и аз се чудя защо не ги смаза Като се има предвид каква блестяща операция" Eagle Claw" проведоха спец частите на САЩ
  Гледал съм филм за тази операция, Силвестър Стълоун беше в гл роля
  Страхотна работа ,почти сам успя да приключи операцията по освобождаването на заложниците
  Ама Реигън после, вярно защо не ги смаза На филма ясно се видя какви льохми са ония с чалмите

  гошо
 21. 21 Профил на profesionalist
  profesionalist
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Zasluzavat si tozi diktatorski regim.ima6e i edim bugarin zaloznik s teh v posolstvoto.

 22. 22 Профил на ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#18] от "fio41315648":

  Разбирам логиката Ви и разбирам защо сме народ от утайки днес.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK