"Джонсън енд Джонсън" поискаха ЕС да одобри и втора ваксина срещу ебола

"Джонсън енд Джонсън" поискаха ЕС да одобри и втора ваксина срещу ебола

© Goran Tomasevic, REUTERSФармацевтичната компания "Джонсън енд Джонсън" (Johnson & Johnson) е подала молба към европейските регулатори за одобрение на ваксина срещу ебола. Преди по-малко от месец Европейската агенция по лекарствата одобри друга ваксина срещу болестта, създадена от "Мерк" (Merck & Co).


Ваксината на "Джонсън енд Джонсън" се прилага с две инжекции в рамките на осем седмици. Първата инжекция е разработена от компанията, а втората – от базираната в Дания биотехнологична фирма Bavarian Nordic.


Направени са 10 проучвания за действието на ваксината при възрастни и деца. "Джонсън и Джонсън" обсъжда с американските регулатори какви проучвания ще са необходими за одобрението ѝ в САЩ.
Вирусът ебола се разпространява предимно в Африка – след епидемията през 2013 – 2016 г., която стресна света и уби над 11 300 души, сега заразата отново се разпространява на континента. Над четвърт милион души обаче вече са ваксинирани с ваксината на "Мерк", която според Световната здравна организация се оказва много ефективна. Този път жертвите на болестта са над 2000, като разпространението започна от Демократична република Конго и през юни достигна Уганда.


Демократична република Конго обяви наскоро, че ще започне да използва ваксината на "Джонсън енд Джонсън" в източните провинции.


Нежеланието или колебанието на някои хора да ваксинират себе си или децата си вече е една от десетте най-големи заплахи за здравето на света. Това показва списъкът на Световната здравна организация за най-големите опасности през 2019 г. То заплашва да унищожи прогреса в борбата с предотвратимите болести. Ваксинацията е един от най-евтините и ефективни начини за това. Ваксините предотвратяват 2-3 млн. смъртни случаи годишно, а ако нивото на употреба са повиши, могат да спасят още 1.5 млн. всяка година.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK