Турция ще си тръгне от Сирия, след като го сторят и другите страни

Турция ще си тръгне от Сирия, след като го сторят и другите страни

© ReutersТурция няма да изтегли армията си от Сирия, докато същото не сторят и другите държави със свои части в страната. Военната офанзива на Анкара ще продължи на сирийска територия докато и последният кюрдски боец не напусне граничната зона.


Това заяви пред журналисти президентът Реджеп Тейип Ердоган на борда на самолета, с който се прибираше от посещение в Унгария.


Той сключи споразумение със САЩ, а след това и с Русия, за създаване на дълга 120 км и широка 32 км "зона за сигурност" в Северна Сирия по границата с Турция. Бойците от кюрдската групировка YPG, която Анкара смята за част от терористичната организация Кюрдска работническа партия (ПКК), трябва да се оттеглят. Ердоган има план да засели в района до 2 млн. сирийски бежанци, но това драстично би променило етническия състав и се посрещна враждебно от местното население.
Вашингтон и Москва обявиха, че хората на YPG - основното ядро на Сирийските демократични сили - са напуснали, но Турция настоява, че САЩ и Русия не са изпълнили още поетите ангажименти. Ердоган също така иска Европа да одобри офанзивата, защото тя помагала за завръщането на повечето от 3.5 сирийски имигранти, намиращи се в страната. Следващата седмица той ще има среща с делегации на Германия, Франция и Великобритания като част от подготовката на разговорите му с лидерите на трите страни в Лондон на 3-4 декември в кулоарите на срещата на върха на НАТО.


Тези разговори ще бъдат предшествани от гостуването му на 13 ноември в Белия дом. Там той ще обсъжда с президента Доналд Тръмп ситуацията в Сирия, последиците от купуването на руски зенитни комплекси С-400, отпадането на Турция от програмата за бойния самолет F-35 и съдебния процес срещу ръководството на държавната Halkbank за пране на милиарди долари в полза на Иран по време на санкциите.


Днес Ердоган каза, че в събота ще разговаря по телефона с руския президент Владимир Путин, "за да оформя основата" на разговорите си във Вашингтон.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на СашкоСашев
  СашкоСашев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Русия никога няма да си тръгне тя има военни бази Това означава че и Турция няма да си тръгна лошо за Сирия

 2. 2 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 775 Весело

  Тайпи си организира фронт едновременно срещу САЩ, Европа,Русия, кюрдите и сирийците...

 3. 3 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Само че за САЩ са лакома хапка петролните кладенци на Сирия и ще направят всичко възможно да не се изтеглят скоро, а Русия има военна база в Сирия още от съветско време и нейните войски също ще останат там, защото са съюзници на Сирия. С изявлението си Ердоган изразява намерението си турски войски да останат в Сирия за неопределено време ( може би завинаги ).

 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3629 Весело

  А така ! Що да не се правим на САЩ или Русия например, въпреки че има...някои скромни разлики в мащабите на каквото се сетим......

 5. 5 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Тюркието все повече затъва в сирийските пущинаци без нито един реален съюзник.
  И това е добре за България...

 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3629 Весело

  До коментар [#5] от "palav_nik":

  " Тюркието все повече затъва в сирийските пущинаци без нито един реален съюзник.
  И това е добре за България..."

  Съгласен съм, но от друга страна изпадне ли в икономически колапс, нали се досещаш тълпите от Тюркието на къде ще потърсят икономическия изход от безумието на султана ...Хич няма да емигрират в Русия или Сирия например.....

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7220 Неутрално

  Да се оправя. Не Европа го е пратила в Сирия. Защо сега тя трябва да плаща.

 8. 8 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#6] от "samoedin":

  Предполагам, че ще се изнасят при роднините си в Хамбург, Брюксел, Берлин или Копенхаген...

 9. 9 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Циганите ще бъдат изритани от Сирия...Ердоганчо е твърде малък за да поставя условия на великите сили...

  shlshlshlshl
 10. 10 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 435 Неутрално

  "Днес Ердоган каза, че в събота ще разговаря по телефона с руския президент Владимир Путин, "за да оформя основата" на разговорите си във Вашингтон."

  Хахахаха. Щял да си сверява часовника с Путин преди да си говори със "съюзниците" в Нато. Това Нато вярно е в мозъчна смърт.

  over the under
 11. 11 Профил на sxn49533317
  sxn49533317
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Турция ми е ясна като бял лист: тя не иска прокюрдска провинция в Сирия, която имаше преди години в Ирак, и заради това беше нахлула и там с военни части. Турците, както и испанците с Каталония, не смятат кюрдите, въпреки различия в говоримият език[кюрдскикаталонски], за друго малцинство.

  На работата ми, на която само аз не съм по рождение немец, за натиска, който отправя Турция към ЕС, че ако не разрешат безвизовият режим между Република Турция и ЕС, ще отворят границите за масовият приток на сирийски и иракски бежанци в ЕС, понеже имали метод за притискване на ЕС с броят на пуснатите зад граница нелегални бежанци. Колегите ми бяха озадачени, че Турция използва бежанците като метод за прилагане на натиск за достигане на целите и. Аз пък бих изключил Турция от НАТО, както има приемане, така и излизане. Преди 70 години е било наложително приемането и, сега е точно обратното ...

 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2930 Весело

  ...защото тя помагала за завръщането на повечето от 3.5 сирийски имигранти, намиращи се в страната"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2264 Неутрално

  До коментар [#3] от "Voiko":

  Тя Турция няма икономика за тези неща. Такива операции изтощават.

 14. 14 Профил на cvz19584875
  cvz19584875
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#11] от "sxn49533317":

  Чакайте сега, значи притиска казвате? Значи американски, английски, френски и руски войници ще разрушат Сирия, ще се докопат до нефта и газта, а Турция трябва само да вземе бежанци. Като каже ще ви пратя хората към Европа, не може, ми да ги пратя към Сирия, пак не може. И какво може тогава? Европа или америка ли ще им казва как живеят, или какво да правят със толкова хора?

 15. 15 Профил на cvz19584875
  cvz19584875
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#11] от "sxn49533317":

  И друго! Казвате бихте изключили от НАТО? Ми ако не беше тя, днес нямаше да сме в члена, много бързо и повърхностно се изразявате . И като изключи какво? Ще плащат по малко пари за нестойностни неща. А ние плащаме за фабриките на американците, и така им лижим топките.

 16. 16 Профил на sxn49533317
  sxn49533317
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#11] от "sxn49533317":Чакайте сега, значи притиска казвате? Значи американски, английски, френски и руски войници ще разрушат Сирия, ще се докопат до нефта и газта, а Турция трябва само да вземе бежанци. Като каже ще ви пратя хората към Европа, не може, ми да ги пратя към Сирия, пак не може. И какво може тогава? Европа или америка ли ще им казва как живеят, или какво да правят със толкова хора?
  —цитат от коментар 14 на cvz19584875


  Република Турция е ратифицирала Женевската конвенция за бежанците от 1951 г. Едно мнение:

  2. Пристигащите от Сирия през Турция не са бежанци.

  Това, че един човек пристига в България през територията на друга държава изобщо не означава, че този човек не е бежанец. Хората, бягащи от войната в Сирия и влизащи на територията на България от Турция, са бежанци, независимо че не пристигат направо от територията на държавата, където са били застрашени животът или свободата им. Това е така, защото Женевската конвенция за статута на бежанците поставя подобно условие относно правото на бежанеца да не бъде наказан за незаконно влизане.
  3. Турция не застрашава живота на хора, бягащи от конфликта в Сирия.

  Турция е ратифицирала Женевската конвенция с т.нар. „географска клауза“, според която приема и дава убежище и закрила единствено на хора, чиято държава на произход се намира на територията на Европа. В юридически смисъл, бежанците, които са минали през Турция (и през границата с нея влизат на територията на Бългаиря), се считат за бежанци, пристигащи направо от държавата, където са били застрашени животът или свободата им.

  Освен това, в Турция вече има над 1 милион мъже, жени и деца, бягащи от конфликта в Сирия. Поради огромният брой бежанци в тази държава повече от половината все още не са регистрирани към Върховния комисариат за бежанци на ООН (ВКБООН). ВКБООН е международната организация, която разглежда молбите за закрила в държавите, в които няма установена агенция, която да извършва тези процедури, каквато е и Турция. Лагерите в Турция са пренаселени и бежанците са принудени да живеят където намерят, като същевременно нямат никакъв достъп до пазара на труда или до системата за социално подпомагане.

  Но най-вече, турската държава не предоставя никаква закрила или сигурност, че бежанците няма да бъдат върнати обратно в Сирия, където животът им е сериозно застрашен.

 17. 17 Профил на FES
  FES
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Винаги говори точно, кратко и ясно. Не е като другите лидери / двуличници/

 18. 18 Профил на cvz19584875
  cvz19584875
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#16] от "sxn49533317":

  За живота им на тези хора единствено се грижи Турция, като иска да измете терористични организации подкрепи именно от горе посочените държави в Сирия. А горепосочените държави именно те не искат да изчистят терора, защото имат изгода, и това е факт. Още преди години Турция искаше зона където да няма право да летят самолети, но всички отказаха. А какво направиха? Бомбардираха почти цяла Сирия, изгониха арабите от покъщнината им, и сега като почна Турция да изчиства терористите, почнаха пропаганда че избива кюрдите, това е то двуличието. Коалицията като избиваше хиляди хора, нямаше и едно изречение по медиите, така че моля. За да разберете истината, не трябва само нашите или европейските медии да гледате, а да отидете на място в лагерите.

 19. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3419 Любопитно

  Това заяви пред журналисти президентът Реджеп Тейип Ердоган на борда на самолета, с който се прибираше от посещение в Унгария.
  =========
  Не каза единствено това........но явно ..... Дневник е предвидил толкова за достатъчно.....

  А иначе Ердо е играч.......
  Анджак като пътува ,му остава време за интервюта .....
  Джефри е дошъл май......и сега с него ще се занимава....

  Bukalemun
 20. 20 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  Феса си признава че няма никога да се махне от Сирия! След като на практика не получи никакви санкции сега ще има нахалството и да иска пари уж за клетите мигранти всъщност да финансира нови агресии и окупации в Сирия!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3419 Любопитно

  "Muhammed Mursi’nin ölümü devlet destekli keyfi bir cinayettir" https://www.ahaber.com.tr/dunya/2019/11/08/muhammed-mursinin-olumu-devlet-destekli-keyfi-bir-cinayettir

  ========
  А ето я и бомбастичната новина на деня........
  Това от което Ердоан се опасяваше от близо година......сега го казва и ООН.......
  Още един факт ...... колко далновиден и опитен политик е Ердо....

  Bukalemun
 22. 22 Профил на cvz19584875
  cvz19584875
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#20] от "Julian Mall":
  Дааа феса та феса, като не Ви отърва пак ревеш бре.

 23. 23 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4429 Неутрално

  До коментар [#11] от "sxn49533317":

  Бих се съгласил Турция да бъде изключена от НАТО, но само при много, много критична ситуация! Ердоган не е вечен! Ще бъде свален от власт!

 24. 24 Профил на sxn49533317
  sxn49533317
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#11] от "sxn49533317":Бих се съгласил Турция да бъде изключена от НАТО, но само при много, много критична ситуация! Ердоган не е вечен! Ще бъде свален от власт!
  —цитат от коментар 23 на vassilun


  Аз пък не съм съгласен, само и само заради това, че Ердоган е президент, Турция да не бъде повече член на НАТО.

  И преди него имаше причина Турция да бъде изключена ит НАТО. Като включване, така и изключване. Във Виена нощно време е пълно със негри, не ги виждам заради времето. Те са навсякъде, все едно се намирам в Африка...

 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3419 Любопитно

  До коментар [#23] от "vassilun":

  Не е вечен ,но е един от играчите на времето......

  https://youtu.be/iXmgOKHTI0E

  Bukalemun
 26. 26 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 451 Неутрално

  "Ердоган също така иска Европа да одобри офанзивата, защото тя помагала за завръщането на повечето от 3.5 сирийски имигранти"
  Тоя съвсем изтрещя - още ли има малоумници да му се връзват на приказките!?
  Да заселиш няколко милиона сирийски араби в земи в които живеят кюрди си е рецепта за военен конфликт, който ще тлее с години... Та ние за 100 бежанци вдигаме врява до небесата, ама иска да го подкрепим за милиони...
  Искам някой политик в Европа да зададе 2 въпроса на Ердогането:
  1. що не вземе да направи един реферндум в източна Турция да попита Кюрдите дали искат такъв ... като Ердоганчо да ги управлява или искат да се отцепят от поднебесната му империя?
  2. Ще се съгласи ли с резултата от референдум в северна Сирия - искат ли кюрдите там да приемат милионите сирийски бежанци?
  2.

 27. 27 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  Васко ти си бил много умен! Май и с Хитлер не е трябвало да се воюва, а да се изчака правилният избор на немците! Само колко жертви щяха да бъдат спасени!

  До коментар [#11] от "sxn49533317":Бих се съгласил Турция да бъде изключена от НАТО, но само при много, много критична ситуация! Ердоган не е вечен! Ще бъде свален от власт!
  —цитат от коментар 23 на vassilun


  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 28. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3419 Неутрално

  До коментар [#27] от "Julian Mall":

  Васко ти си бил много умен!
  ========
  Той умен ....а "Аз" от него по умен ......
  Явно е бил кьорав .... когато на времето кюрдите прогонваха арабите от родните им места......

  Bukalemun
 29. 29 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1940 Неутрално

  Карат го на принципа пьрво вие тогава аз.

 30. 30 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Турция последна щяла да напусне Сирия,
  дали това включва и любимата му Русия?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK