Месо от въздух или от вулкан? Да, след няколко години

Месо от въздух или от вулкан? Да, след няколко години

© Aly Song, REUTERS



Може да звучи като научна фантастика, но след няколко години на масата може да се сервира месо, идващо от принтера, и други протеини, произведени от въздух, метан или вулканични микроби, пише електронното издание Channel News Asia, цитиран от фондация "Томсън Ройтерс".


След невероятния успех на "веганското говеждо" и заместители на месото, разработени от компаниите "Бийонд мийт" (Beyond Meat) и "Импосибъл фуудс" (Impossible Foods), секторът на алтернативните протеини продължава да расте.


Според инвестиционна банка "Барклис" (Barclays) продажбите на алтернативно месо до десетилетие могат да достигнат 140 млрд. долара, което се равнява на 10 процента от световната месна промишленост. Това ще бъде десетократно увеличение спрямо сегашните равнища.




В момента се разработва ново поколение продукти, чието производство съчетава свръхмодерни технологии с древни процеси на ферментация, за да бъдат превърнати иначе вредни или обикновени елементи в хранителни съставки.


Финландската компания "Солар фуудс" (Solar Foods) например разработва ядивен протеинов прах, наречен "Солейн" (Solein), чрез използване на вода, въздух и възобновяема енергия.


"Солейн" се прави като микроби се поставят в течност и се "хранят" с малки балончета водород и въглероден диоксид. Процесът е подобен на правенето на бира или вино, но без грозде или зърно, обяснява главният изпълнителен директор на компанията Паси Вайника. След сгъстяване на течността, тя се изсушава и се получава много фин прах. Той е съставен от около 65 процента протеин и има вкус, много подобен на бяло пшенично брашно. Компанията планира да пусне в продажба "Солейн" за около 5 евро за килограм до 2021 година.


Друга компания, която се надява да намали вредните емисии от земеделието чрез ферментация, е "Стринг байо" (String Bio) от индийския град Бангалор. Тя се опитва да превърна метана, отделян от отпадъци и естествени източници, в протеинов прах, който първоначално е предназначен за животинска храна.


Испанската "Нова мийтс" (Nova Meats) пък използва специален 3D-принтер за производство на пържоли от протеини на растителна основа, които наподобяват вкуса и текстурата на истинското месо.


Някои критикуват алтернативното месо на растителна основа като подлагано на твърде голяма обработка и с високо съдържание на натрий, чиято роля в здравословната диета неотдавна бе оспорена от учени от Харвард.
Други, ползващи се с подкрепата на хранителната промишленост, започнаха кампания срещу "фалшивото месо" с аргумента, че то тъпкано с химикали.


Защитници на новите продукти обаче твърдят, че кюфтетата за хамбургери така или иначе винаги са били пълни с мазнини и натрий и никога не са се възприемали за здравословна храна.


Новото поколение протеини освен това са подлагани на по-малко обработка, подчертава Томас Джонас, главен изпълнителен директор на компанията Състейнъбъл байопродъктс (Sustainable Bioproducts). Протеинът, разработен от нея, е на основата на микроби, срещащи се във вулканични горещи извори в националния парк Йелоустоун.


След като през февруари компанията набра 33 млн. долара, тя планира догодина да произведе "еквивалент на хамбургер" чрез "новаторска ферментация" на микробите.


Сега има възможност за радикална промяна в земеделието, което въпреки подобренията до голяма степен остава същото като преди столетия, отбелязва Джонас.


По същество оцеляваме на тази планета чрез земеделска система, която почти не се е променила през изминалите 11 000 години. . . откакто сме култивирали шепа растения и животни, допълва той. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (73)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Иван  К
    Иван К
    Рейтинг: 2946 Неутрално

    Време е за нова революция в производството на храни. Вроятно ще е много трудно, но повечето сектори вече го направиха.

    подпис
  2. 2 Профил на kesh
    kesh
    Рейтинг: 2870 Гневно

    .........поколението на Чичо ми /...късен СОЦ.../...се пресели в одвъдното на 90 -ет ГОДИНИ и +++++.........моето поколение около 60-етТЕ вече се """БРОИМЕ"""" на ПРЪСТИ.......аааа....СЛЕДВАЩИТЕ ПОКОЛЕНИЯ искат да ги """"ХРАНЯТ """" с пластмаса и ХИМИКАЛИ.........!!!!!????!!!!!........колко ли ше е ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА на ЖИВОТА ТОГАВА......?????!!!!!!?????.......Матрицата в която сме ВСИЧКИ е Б Е Д С Т В И Е........!!!!!!!........

    България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
  3. 3 Профил на ban
    ban
    Рейтинг: 1007 Неутрално

    До коментар [#1] от "Иван К":

    Идеята да се култивират микроорганизми на база въглеводороди въобще не е нова! На около 50 60 години, натрупаните от микроорганизмите протеини, са се използвали за храна на животните, сега ще ги консумират хората. Да ти е сладко!

  4. 4 Профил на Georgi Beorgi
    Georgi Beorgi
    Рейтинг: 338 Гневно
  5. 5 Профил на faeton.
    faeton.
    Рейтинг: 3878 Весело

    Протеинов прах от микроби....това не е нито растителен, нито животински продукт...т.е. няма да има нужда от земеделие и хранителна промишленост в днешните им форми... само микробни ферми и ферментационни цехове... няма да се обработва земята, няма да се гледат домашни животни, няма торове, пестициди......за около век Мадър Нейча ще си отвоюва нивите и полята и ще станат пак гори и поляни... птички, пчелички, зайчета , сърнички... кеф.... девойки , разхождащи се по полянките с червени шапчици... с кошници за диви ягоди и къпини.... аз съм ЗА !

  6. 6 Профил на Един вампир броди из Европа
    Един вампир броди из Европа
    Рейтинг: 3393 Неутрално

    Яжте от синята кофа, умници, и си спомняйте как демонстрирахте против американските пилета, щото били дезинфекцирани с 0.001% хлоров разтвор.

    Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
  7. 7 Профил на ban
    ban
    Рейтинг: 1007 Весело

    До коментар [#5] от "faeton.":

    И много, много суровина, газ от путин, а вместо горички фотоволтаици, щот трябва и енергия!

  8. 8 Профил на Сд
    Сд
    Рейтинг: 831 Неутрално

    Снощи за първи път ядох манджа със свински опашки.Препоръчвам.

  9. 9 Профил на Virgin
    Virgin
    Рейтинг: 1852 Неутрално

    Спомням си филма "Крилце или кълка" с Луи дьо Фюнес и Колюш.
    Там подобни храни се изготвяха във фабриката на злодея Трикател.

  10. 10 Профил на faeton.
    faeton.
    Рейтинг: 3878 Весело

    До коментар [#7] от "ban":

    И по някоя електрическа рикша да се придвижваме от точка А до точка Б...щот нема да ни трябват големи багажници ... то кат нема да мъкнем компоти, буркани с лютеница и туршии и мръвки от село, за кво ни са големи коли... еко работа, майна...

  11. 11 Профил на faeton.
    faeton.
    Рейтинг: 3878 Весело

    Спомням си филма "Крилце или кълка" с Луи дьо Фюнес и Колюш.Там подобни храни се изготвяха във фабриката на злодея Трикател.
    —цитат от коментар 9 на Virgin


    Злодей, ама е бил визионер човекът, макар че не го познавам лично !

  12. 12 Профил на balkantourist
    balkantourist
    Рейтинг: 963 Неутрално

    Не искам да ям подобни л...а!

  13. 13 Профил на dgd
    dgd
    Рейтинг: 2264 Весело

    Накрая ще стане точно както в пост-аокалиптичната фантастика - плебса ще нагъва изкуствени месо и зеленчуци, а 0,1% - които вече ще са абсолютните господари и свръхбогаташи, ще си хапват био месце и ще живеят в зелени оазиси.
    Либералните тъпанари така и още не са разбрали, че противопоставянето днес не е Русия-САЩ или ляво-дясно, а свръхбогати-останали. И тези свръхбогати стават все по-властни и контролират все повече живота на останалите.

    muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
  14. 14 Профил на gonz0104
    gonz0104
    Рейтинг: 1213 Неутрално

    Снощи за първи път ядох манджа със свински опашки.Препоръчвам.
    —цитат от коментар 8 на Сд


    Аз пък шкембе чорба с люто,чесън и също горещо препоръчвам

  15. 15 Профил на balkantourist
    balkantourist
    Рейтинг: 963 Неутрално

    Това ще бъде храната на ЛГБТ общността!

  16. 16 Профил на Котаракът на Шрьодингер
    Котаракът на Шрьодингер
    Рейтинг: 1071 Неутрално

    До коментар [#1] от "Иван К":
    Скрий се, Иване! Прословутото ”веганско кюфте” се прави от грахови фибри с нишесте, по рецепта от преди 25 - 30 години. Външния вид на суровината прилича на лепило за тапети, да не кажа сополи... Себестойност около 0.1 стотинки за грам ”кюфте”, което прави около 8-9 СТОТИНКИ за кюфте от 80 грама. В МЕТРО кутия с 10 такива кюфтета е 60 лв.
    Тоест, при себестойност 10 стотинки, продават кюфтета по 6 лева брийката. Не казвам, че няма балъци да ги ядат... онинклузивците в Златните що ”кюфтета” са изяли, но поне родните производители ги шиткаха на хотелиерите по 30 стотинки, не по 6 лв парчето. 😂😂
    А сега се хвалят, че и въздуха ще ни продават?!😂
    А, не, мерси!

  17. 17 Профил на БМЗ
    БМЗ
    Рейтинг: 1333 Весело

    – Ненормалнци, сър.

    Апокалипсисът апокалиптичен
  18. 18 Профил на faeton.
    faeton.
    Рейтинг: 3878 Весело

    [quote#14:"gonz0104"][/quote]

    Ко са качиш днес в градския транспорт, на всички ша им мине вирусната инфекция!

  19. 19 Профил на gonz0104
    gonz0104
    Рейтинг: 1213 Неутрално

    [quote#14:"gonz0104"]
    —цитат от коментар 18 на faeton.
    Ко са качиш днес в градския транспорт, на всички ша им мине вирусната инфекция![/quote]

    Ако пича от Банкя плати,може да мина да дезинфекцирам всички градски автобуси

  20. 20 Профил на faeton.
    faeton.
    Рейтинг: 3878 Любопитно

    [quote#19:"gonz0104"][/quote]

    " Ако пича от Банкя плати,може да мина да дезинфекцирам всички градски автобуси "

    Малейй, ква е била тас чорба, тос чесън ве... днеска си кат Райд ?!?

  21. 21 Профил на gonz0104
    gonz0104
    Рейтинг: 1213 Неутрално

    Малейй, ква е била тас чорба, тос чесън ве... днеска си кат Райд ?!?
    —цитат от коментар 20 на faeton.

    Имам още в хладилника,тъй че ще си сипя някой буркан и поемам на мисия.

  22. 22 Профил на Roko
    Roko
    Рейтинг: 203 Неутрално

    До коментар [#13] от "dgd":

    ОК, бумър.

  23. 23 Профил на valtoro
    valtoro
    Рейтинг: 913 Неутрално

    Бай Шиле би казал ,, Това е разработка на веганите,, !!!

  24. 24 Профил на Алф
    Алф
    Рейтинг: 2229 Неутрално

    До коментар [#9] от "Virgin":

    Много на място. Скоро няма да има нужда да се придава специална форма на изделията. Всичко ще ядем като космонавти - от тубичка.

    Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
  25. 25 Профил на zlo38528262
    zlo38528262
    Рейтинг: 1233 Неутрално

    Ша питаме за кренвиршите, както е тръгнало. Ша викаме - ех, какви хубави кренвирши имаше от истински замразени изрезки, соя и костен мозък, пък сега - втасали микроби! Да.

  26. 26 Профил на faeton.
    faeton.
    Рейтинг: 3878 Весело

    [quote#21:"gonz0104"][/quote]

    В тос протеинов прах от бактерии ко му слагат и чесън вътре... пак ша си добре... разтваряш в малко вода и ет ти чорбата!

  27. 27 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 3435 Неутрално

    По-добре месо от генноизродени същества от колкото принтирано с утайка от септичните ями!


    Libertarianism is just anarchy for rich people
  28. 28 Профил на Незнайко в Слънчевия град
    Незнайко в Слънчевия град
    Рейтинг: 4767 Неутрално

    До коментар [#12] от "balkantourist":

    Ние и сега си папкаме л@йна, но не ни прави впечатление.

    "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  29. 29 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 3435 Неутрално

    След невероятния успех на "веганското говеждо" и заместители на месото, разработени от компаниите "Бийонд мийт" (Beyond Meat) и "Импосибъл фуудс" (Impossible Foods), секторът на алтернативните протеини продължава да расте.
    _____________
    Расте само броя на промитите мозъци на либертофоничните корпоративни потребители и техните мейнстрийм кукувици!


    Libertarianism is just anarchy for rich people
  30. 30 Профил на сидер
    сидер
    Рейтинг: 4293 Неутрално

    До коментар [#14] от "gonz0104":

    Селянтии сър. Няма да ядеш хамбургер с кюфте от говеждо от говеда гледани в краварници и тъпкани с хормони на растеж и трупане на месо, ми тръгнал да яде яденето на дяда си от село, от прасенце гледано на село

  31. 31 Профил на Алф
    Алф
    Рейтинг: 2229 Неутрално

    До коментар [#25] от "zlo38528262":

    +++

    Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
  32. 32 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 3435 Неутрално

    До коментар [#12] от "balkantourist":Ние и сега си папкаме л@йна, но не ни прави впечатление.
    —цитат от коментар 28 на Незнайко в Слънчевия град


    Естествено, в обсадните евробакалии ако нещо още що-годе става за ядене, гледат да го подменят в същата опакова с имитиращ продукт изобретен специално за Източна Европа!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  33. 33 Профил на сидер
    сидер
    Рейтинг: 4293 Неутрално

    До коментар [#14] от "gonz0104":

    В Пловдив срещу гарата ква шкембеджийница ,,ТЪРНАК ЧОРБА,, имаше на времето, малеййй. Тука некои майнички моат да я повнат

  34. 34 Профил на Котаракът на Шрьодингер
    Котаракът на Шрьодингер
    Рейтинг: 1071 Неутрално

    До коментар [#30] от "сидер":

    Много светло бъдеще се очертава. Изходната суровина за 3D принтерите за кюфтета и пържоли ще е основно от протеини от отходните ями и канализацията, щото по еФтино от това няма. 😂
    Кой ще тръгне да събира протеини от вулканите....
    😂 Гретето ще плющи отходни ”кюфтета” и щастливо ще мляска доволно. 😂😂
    Дано не доживея това светло бъдеще...

  35. 35 Профил на pamela
    pamela
    Рейтинг: 2322 Неутрално

    И от какъв зор ще се произвеждат продукти, имитиращи месо и натъпкани с химикали след като вегетарианците ядат растителна храна?
    Значи целта на занятието са месоядните, които вместо естествено месо да ядат сурогати.
    А на никой ли не му минава през ума, че вместо ограниченията в храненето може да се поограничи раждаемостта? Ако населението по естествен път се намали, може да се изхранва както досега.

  36. 36 Профил на Roko
    Roko
    Рейтинг: 203 Неутрално

    До коментар [#34] от "Котаракът на Шрьодингер":

    Ок, бумър. И ние се радваме.

  37. 37 Профил на xfh59608894
    xfh59608894
    Рейтинг: 549 Неутрално

    Подготвят населението за много нисък стандарт на живот с все повече заместители и компромиси, като се опитват да го изкарат за модерна вълна. Истината е, че Земята не може да изхрани толкова много хора първо, и второ, капитализмът по естествен път води до спад на качеството по всички направления, като в крайна сметка се стига винаги до заместващ продукт. Скоро и от слънце ще ви лишат и ще ви пускат ЛЕД-лампи посред бел ден на улицата.

  38. 38 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8541 Неутрално
  39. 39 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10410 Неутрално

    Информация за инвеститори :)
    Впрочем доба инвестиция. Мнението ми не трябва да се приема за съвет за инвестиции
    Като клиент пробвах един сандвич с алтернативни месо в Макдоналдс - не ми хареса.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  40. 40 Профил на zlo38528262
    zlo38528262
    Рейтинг: 1233 Неутрално

    До коментар [#35] от "pamela":

    Амчи събери се най-сетне крачката и се спри! Заради теб сега ще ядем микроби.

  41. 41 Профил на Лудколю Деликолев
    Лудколю Деликолев
    Рейтинг: 842 Весело

    ""Солейн" се прави като микроби се поставят в течност и се "хранят" с малки балончета водород и въглероден диоксид. Процесът е подобен на правенето на бира или вино, но без грозде или зърно, обяснява главният изпълнителен директор на компанията Паси Вайника. "
    Всъщност процесът си е обикновена фото или хемосинтеза (зависи дали има светлина или не и какви са микробите - водорасли или бактерии). Щом правят протеинов концентрат, геномът на микроорганизмите няма начин да не е бръкнат в посока натрупване на повече аминокиселини и липиди вместо глюкоза. Което е важната характеристика на новата технология.
    Успеят ли да закрепят това изменение в щамовете, както и да не губят активност и да им удължат лог-фазата, ще се почне една: на практика няма да има органичен субстрат който да не могат да преработват микроорганизмите при което ще се получава съедобен протеиново-липиден концентрат. Говорим за хранителна революция от мащаба на земеделието.
    Brave new word is coming. Кой разбрал - разбрал. Кой не разбрал - на субстрат.

  42. 42
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  43. 43 Профил на moreee
    moreee
    Рейтинг: 1948 Неутрално

    Че то алтернативното месо и сега го има, продава се във всеки Макдоналдс.

  44. 44
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  45. 45 Профил на Котаракът на Шрьодингер
    Котаракът на Шрьодингер
    Рейтинг: 1071 Неутрално

    До коментар [#23] от "valtoro":

    Революционното в това ”кюфте” е само печалбата.
    Скоро ще ни убеждават колко е полезно да си ядем лай..та, по 6 лева парчето, щото е толкова екологично и най-чудесните протеини се получават от продукти от кенефа, принтирани като кюфтет и кебапчета...😂😂 Няма да ви казвам ”да ви е сладко”, щото едва ли... 😂

  46. 46 Профил на slonsco
    slonsco
    Рейтинг: 1084 Неутрално

    Добре,Какво е месото.Мускулни и мастни клетки,Инвитро отглеждането на такива клетки засега среща трудности,защото при пробив тази технология тива ще си е пълноценно месо от най високо кчество и безопасност.Плюс че не виждам проблем ,ако се направи пробив и се отглежда само тази част от растението,която се консумира,плод,семена,корнеплод и т.н.Ако някаква храна ми харесва на вкус и покрива нуждите на организма ,не виждам проблем как е произведена.

  47. 47
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  48. 48 Профил на Един вампир броди из Европа
    Един вампир броди из Европа
    Рейтинг: 3393 Неутрално

    " ... могат да достигнат 140 млрд. долара ..."

    Колко ли гретета могат да се финансират с 0.1% от това?

    Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
  49. 49 Профил на Един вампир броди из Европа
    Един вампир броди из Европа
    Рейтинг: 3393 Неутрално

    До коментар [#23] от "valtoro":Революционното в това ”кюфте” е само печалбата.Скоро ще ни убеждават колко е полезно да си ядем лай..та, по 6 лева парчето, щото е толкова екологично и най-чудесните протеини се получават от продукти от кенефа, принтирани като кюфтет и кебапчета...😂😂 Няма да ви казвам ”да ви е сладко”, щото едва ли... 😂
    —цитат от коментар 45 на Котаракът на Шрьодингер


    Ще стане еколког от тебе.

    Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
  50. 50
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  51. 51 Профил на Един вампир броди из Европа
    Един вампир броди из Европа
    Рейтинг: 3393 Неутрално

    Яжте от синята кофа, умници, и си спомняйте как демонстрирахте против американските пилета, щото били дезинфекцирани с 0.001% хлоров разтвор.
    —цитат от коментар 6 на Един вампир броди из Европа


    По-точно, кожата им беше дезинфекцирана, защото на 1 квадратен сантиметър има по не знам колко милиона бактерии. Но сега нито пиле, нито пилешка кожа -- ще ядете бактериите.

    Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
  52. 52
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  53. 53 Профил на kaiser
    kaiser
    Рейтинг: 1264 Неутрално

    Набавям си протеини и без да ям такива продукти. Нахут, соя, боб, леща, овесени ядки са пълни с протеин, имат почти толкова, колкото в прасе и крава.

  54. 54 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3809 Неутрално

    Яжте от синята кофа, умници, и си спомняйте как демонстрирахте против американските пилета, щото били дезинфекцирани с 0.001% хлоров разтвор.
    —цитат от коментар 6 на Един вампир броди из Европа


    ——
    Тези пилета се оказа, че не са успели да проходят, преди да ги заколят. Как се образуват мускулите им, не искам и да знам.
    Забелязал ли си, че кокалите им може да ги срежеш с нож?
    Не са виждали и слънце!
    После, защо инсулти и рак ни покосяват все по-млади :)

    12 години стигат! София има нужда от промяна.
  55. 55 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3809 Неутрално

    Набавям си протеини и без да ям такива продукти. Нахут, соя, боб, леща, овесени ядки са пълни с протеин, имат почти толкова, колкото в прасе и крава.
    —цитат от коментар 53 на kaiser



    —-
    за съжаление не е баш така. протеина в новите сортове пшеница, масово предизвиква алергии и тестото не развива необходимите качества, като за 15% глутен. Все едно е нещо друго.

    12 години стигат! София има нужда от промяна.
  56. 56 Профил на Der Ruhmwolf
    Der Ruhmwolf
    Рейтинг: 630 Неутрално

    Ихаааааа, и по изборите яко кИбапчИтЪ и кИфтета от нищото за бай МангаУ, който в Бг се размножава почти толкова успешно, колкото и вулканичните микроби...

    Алоууу, модераторчето, що ми триеш коментарите без никакво основание? Като събера пак пет изтрити вече ще подам жалба, че ми писна от измислени банове...
  57. 57 Профил на fio41315648
    fio41315648
    Рейтинг: 1720 Неутрално

    До коментар [#7] от "ban":
    Даже постоянно да нагъва боб и чесън, пак няма да успее да произведе достатъчно газ. Няма как ще трябва диверсификация!

  58. 58 Профил на Deaddark
    Deaddark
    Рейтинг: 2613 Неутрално

    До коментар [#13] от "dgd":

    Като в "Полярен експрес" или "Бягащият човек" (книгата).

  59. 59 Профил на Logicbg
    Logicbg
    Рейтинг: 456 Неутрално
  60. 60 Профил на gozambo
    gozambo
    Рейтинг: 3042 Неутрално

    Правят и питейна вода, пречиствайки обратните води с фекалии. Прекрасно бъдеще се очертава! Тези нови индустрии като напъпят ще се скъсат да лобират за ликвидиране на животновъдството, за да могат да си продават лайната.

  61. 61 Профил на fio41315648
    fio41315648
    Рейтинг: 1720 Неутрално

    До коментар [#53] от "kaiser":
    Соята е бъкана с естрогени!

  62. 62 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4679 Весело

    Все "по-вкусно" ще става...

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  63. 63 Профил на Molossian
    Molossian
    Рейтинг: 1964 Весело

    До коментар [#61] от "fio41315648":

    Ура! Значи ще ми порасне коса на темето :)

    Panta rhei....
  64. 64 Профил на SS
    SS
    Рейтинг: 2703 Весело

    - Мечо какво ядеш ?

    - Портокал .

    - А защо е кафяв ?

    - Щото го ям за втори път ...

  65. 65 Профил на gost22
    gost22
    Рейтинг: 1982 Любопитно

    Ша питаме за кренвиршите, както е тръгнало. Ша викаме - ех, какви хубави кренвирши имаше от истински замразени изрезки, соя и костен мозък, пък сега - втасали микроби! Да.
    —цитат от коментар 25 на zlo38528262


    Като пиеш бира, вино и ракия (или друг подобен алкохол), като хапваш пухкава погача от баба хич не се сещаш за микробите... За киселото мляко и киселото зеле да ти подсказвам ли що е кисело или вече сам се досещаш на къде върви разговора...
    Да ви имам глупостите дето мислите.

    А че няма да има масова миграция от Африка към Европа щото папото няма да зависи от плодородна земя и ще се произвежда там на място, сещате ли се? Или че нивата на баба ви или дворчето на село ще стане "златна мина" щото ще е достатъчно доматите да са "истински" "от растение", а не "био", за това помислихте ли?

    "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
  66. 66 Профил на Минувач
    Минувач
    Рейтинг: 733 Любопитно

    Пропуснати са червеите, които да послужат като храна на животни.
    За хората изпробват насекоми.
    В Индия съм ял ястие, в което присъстваха какавидите на копринените буби. Без характерен вкус, но въздейства психологически...

  67. 67 Профил на Минувач
    Минувач
    Рейтинг: 733 Любопитно

    Пропуснати са червеите, които да послужат като храна на животни.
    За хората изпробват насекоми.
    В Индия съм ял ястие, в което присъстваха какавидите на копринените буби. Без характерен вкус, но въздейства психологически...

  68. 68 Профил на Бойчо Огнянов
    Бойчо Огнянов
    Рейтинг: 2620 Любопитно

    "В момента се разработва ново поколение продукти, чието производство съчетава свръхмодерни технологии с древни процеси на ферментация, за да бъдат превърнати иначе вредни или обикновени елементи в хранителни съставки.

    Финландската компания "Солар фуудс" (Solar Foods) например разработва ядивен протеинов прах, наречен "Солейн" (Solein), чрез използване на вода, въздух и възобновяема енергия."

    Проблемът на капитализма е, че не може да се спре да потребява все повече и повече енергия, и материали...

    Каквото и ново да измислят, потребяването (трябва да) РАСТЕ. Просто се сменя трендът(модата), а трябва да намалява, за да има някакъв ефект от борбата която (уж) искат да водят.

    Минимализация муй мамата..., ама намалее ли потреблението и капитализмът умира...

    (не се чете)
  69. 69
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  70. 70 Профил на half truth
    half truth
    Рейтинг: 1942 Неутрално

    Да благодарим на веганите, за дето участват в програмата като тестъри.

  71. 71 Профил на Vassil Stoychev
    Vassil Stoychev
    Рейтинг: 510 Неутрално

    До коментар [#46] от "slonsco":

    То и хидропонното отглеждане на зеленчуци в стерилни оранжерии , дава висококачествена според производителите продукция. Интересно защо ли хората предпочитат да ядат зеленчуци отгледани в почва и пръскани с инсектициди?! И хидропонната технология е масово използваната понастоящем
    Преди години бях намерил в нета предсказание, че един ден хората ще напуснат градовете поради химията в храната, и ще започнат да си я отглеждат сами. Започва да изглежда все по-реално.

  72. 72 Профил на pilgrim.epsylon
    pilgrim.epsylon
    Рейтинг: 248 Неутрално

    "Може да звучи като научна фантастика, но след няколко години на масата може да се сервира месо, идващо от принтера, и други протеини, произведени от въздух, метан или вулканични микроби, пише електронното издание Channel News Asia, цитиран от фондация "Томсън Ройтерс"."

    Не звучи като научна фантастика. Звучи като липса на сиво вещество. Защо ли? Защото месото е "плът от животно, използвана в качеството на храна". След няколко години може да се сервира гореспоменатият буламач, но не и месо от вулкани...

  73. 73 Профил на ozn11624821
    ozn11624821
    Рейтинг: 17 Неутрално

    Айде нема нужда! Тези съвсем издухаха гсрнитурите! Това храна за космоса ли ми говорят... Краставичките ще си ги осоляваме като ги търкаме под мишниците... със сигурност ще се окаже и много полезно... Пфу! То пък няма да има краставички, ще се три-де принтират от капки на пролетен дъжд!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK