Каталуня, Франко и насилието над жените - защо крайнодесните успяха в Испания

Сантяго Абаскал, лидер на крайнодясната партия "Вокс"

© Albert Gea, Reuters

Сантяго Абаскал, лидер на крайнодясната партия "Вокс"Неотдавна Испания спря да бъде последната западна демокрация, устояла на изкушението на крайнодесния популизъм. Снощи пък "Вокс", партията, довела до промяната, се превърна в трета политическа сила в испанския парламент.


"Вокс" - силно консервативната, искаща централизация на Испания организация, успя да увеличи подкрепата си с около милион гласа - от 2.6 на 3.6 млн. - и с почти 5 пункта, от 10.2 на 15.1% от гласовете, по-малко от година след като за пръв път се озова във властта. На първите два от четирите парламентарни вота от 2015 г. насам (2015 и 2016 г.) тя взе едва над 0.2 на сто.


Тя измести "новите традиционни" играчи на терена. Някога двупартийният модел на Испанската социалистическа работническа партия (PSOE) и консервативната Народна партия бе разбит от крайнолевите "Подемос" и центристите "Граждани". Сега втората от тези партии се срина (загуби 2.5 млн. гласа и 47 места) и голяма част от гласовете ѝ отидоха именно у "Вокс", а лидерът ѝ, начело от основаването преди 13 години, се оттегли от политиката.
Какво се случи и защо крайнодесните триумфираха със закъснение, в момент, когато най-силните години големите партии с подобна ориентация в Европа изглеждат отминали?


Каталуня


Безредиците, организирани от партиите на независимостта в Каталуня след присъдите срещу сепаратистки лидери - две години след събитията, временно ограничили автономията на областта - помогнаха на "Вокс". Партията иска централизация на испанската власт, при която множество автономни области се самоуправляват по редица въпроси.


В Каталуня партията обеща и най-тежките възможни мерки срещу сепаратистите, каквито нито управляващите социалисти, нито Народната партия подкрепиха: въвеждане на извънредно положение и задържането на премиера Ким Тора.


Испания, която опустя


"Вокс" е големият победител от разгрома на "Граждани". Партията изсмука гласовете от най-обезлюдените общини в сърцето на Испания.


Общо 66 депутатски места зависеха от гласовете в 19-те най-опустели провинции в сърцето на страната. Част от тях (13) бяха в ръцете на "Граждани", които опитваха да привлекат изгубилите населението си райони, някои заприличали на "демографски пустини". В област Кастия и Леон например пет от седем изгубени от "Граждани" места отиват при "Вокс". Заедно с Народната партия тя взе общо 11 от всички 13 изгубени депутати на центристката формация.


Каталуня, Франко и насилието над жените - защо крайнодесните успяха в Испания

© Susana Vera, Reuters


Франко и насилието над жените


Историческата памет и насилието над жените бяха другите основни теми в кампанията на "Вокс". Те сплотиха електората, а покрай спора за препогребването на диктатора Франсиско Франко партията взе страната на семейството му и спечели симпатиите на все още франкистки настроената част от електората.


Законите за наказания, свързани с убийства при насилие над жени, които бях друг ключов момент от програмата на Педро Санчес, също попаднаха на острите критики на "Вокс". Крайнодесните ги заклеймиха като дискриминация срещу мъжете и прекалено остри срещу извършителите. Например, смята "Вокс", трябва да се прави разлика дали извършителят е пил алкохол, или има психиатричен проблем, когато не може да се говори за "омраза срещу жените". Насилието, основано на полов признак, е "политическа измислица", а статистиките с подобни случаи се фалшифицират, защото "фалшиви неправителствени организации" живеят от тях, без да казват нищо например за насилието в мюсюлманските държави, продължаваха от "Вокс".


Какво означава


"Вокс" вече има над 50 депутати и може да поиска да бъдат обявени за противоконституционни законопроекти, които смята за проблемни. Вече няма да има възможност да го направи за двата закона - за историческата памет (и премахването на франкистките символи) и за затягане на мерките срещу насилието на жените.


Така партията ще има по-голяма законодателна тежест в парламента. Лидерът Сантяго Абаскал заяви, че смята да използва това, за да се отърве от "прогресистката диктатура".


Освен това партията дава заявка, че ще опитва да гледа и наляво, и надясно. Още преди изборите Абаскал се представяше като "социалнопатриотична алтернатива", която някой ден трябва да може да приобщи и левите избиратели. Абаскал заяви, че триумфът му е символ на "усъвършенстването на испанската демокрация", тъй като в парламента сега са "по-истински и достоверно" представени нагласите на избирателите.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на LiberalToTheBones
  LiberalToTheBones
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Всъщност успяха сред простолюдието, крайно необразованите и тези без никакво образование, които са лесно манипулируеми. Едва ли някога ще стигнат да управляват, по-скоро ще отиват надолу, както всички популистични псевдополитици. Но едва ли ще са някакъв фактор, тъй-като сериозните политици ги отбягват и игнорират !

  Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3530 Неутрално

  Абсолютно правилно десните /не крайносесните, както ги наричате/, увеличават своето влияние. В трудни времена хората се отказват от провалилата се слободия, превърнала се в закон и се доверяват на изпитани модели.

  Еретик
 3. 3 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  Насилието, основано на полов признак, е "политическа измислица", а статистиките с подобни случаи се фалшифицират, защото "фалшиви неправителствени организации" живеят от тях, без да казват нищо например за насилието в мюсюлманските държави, продължаваха от "Вокс".
  ===========================================================================

  Нищо, следващия път от Социалистическата партия вече няма да говорят за насилие над жените и няма да прокарват подобни законопроекти. Шото инае от първа ще станат втора или трета политическа сила....

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9050 Неутрално

  На 350 депутати 50 не са кой знае колко и нищо не могат да искат. Ако останалите не им позволят.

 5. 5 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3530 Неутрално

  До коментар [#3] от "Росен съм аз и голем капут":
  "Нищо, следващия път от Социалистическата партия вече няма да говорят за насилие над жените "
  ============
  Ако я карат така до безкрай, ще откажат мъжете да се женят и да имат деца, защото всяка жена може да ги изнудва да безкрай.
  Някъде дотам я докараха, че взеха да си внасят имунизирани срещу внушения разплодници.

  Еретик
 6. 6 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  Всъщност успяха сред простолюдието, крайно необразованите и тези без никакво образование, които са лесно манипулируеми. Едва ли някога ще стигнат да управляват, по-скоро ще отиват надолу, както всички популистични псевдополитици. Но едва ли ще са някакъв фактор, тъй-като сериозните политици ги отбягват и игнорират !
  —цитат от коментар 1 на LiberalToTheBones


  Успяха сред онези,които не са ходили в колежи да им промият мозъците с неомарксистка идеология и не са ги научили,че съществуват повече от два пола.

 7. 7 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  До коментар [#6] от "gozambo":

  Както изглежда и ти не си учил много, след като се отнасяш с презрение към училите повече от тебе.

 8. 8 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  До коментар [#7] от "stedim":

  Всъщност привържениците на истинско дясното и консервативното сме по-образованата част в този форум.

 9. 9 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  До коментар [#1] от "LiberalToTheBones":

  Според мен така наречените "образовани "се манипулират най лесно Достатъчно е да им се каже че "образованите "трябва да гласуват за ,тези, защото за ,онези ,гласут тия дето нямат образование Точно обаче "образованите" са всъщност едни стахливци и кофурмисти и не са ама никак не са образовани

  гошо
 10. 10 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Вокс е бъдещето на Испания . Левичарството на Запад е по-опасно от комунистите едно време на Изток . Лидери като Меркел , Санчес , Макрон са убийци на своите нации . Испания има добра и дълга традиция в изгонването на мюсюлмани и евреи от своите предели . Време е за нова Реконкиста . Другите им идеи също допадат на нормалните хора . Господ Бог и майката Природа са отредили жените да бъдат в подчинено положение спрямо мъжете . Въпреки напъните на безумните феминистки повечето жени осъзнават ролята си в обществото и не се напъват за някакво измислено равенство с мъжете . Не случайно 53% от белите жени гласуваха за Тръмп през 2016 г . Консерватизъм , християнство , капитализъм това са трите основи , за да оцелее бялата раса и да спрем невиждания в човешката история геноцид над нормалните хора . Успех на Вокс ! Успех на единна , неделима и свободна Испания !

 11. 11 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  И ще продължат да увеличават влиянието си, навсякъде.

  Защото "крайнодесните" както ги нарича либерастията всъщност са нормалните. И хората като видят какво реално се крие зад красивите приказки на неокомунистите маскирали се като неолиберали, като се сблъскат с извратената действителност която им предлага либерастията съвсем нормално е да потърсят коректив, връщане към нормалността. А това е дясното, консервативното, традицонното, т.е. нормалното.

  Дясното било преминало апогея си, ни убеждават грантоедите от Дневник. Няма да се сбъдне мечтата им, поради една проста причина. Защото нашествениците които те докараха маскирани като "бежанци" са ТУК, в Европа. И с всяко убийство което те направят, с всяко изнасилване, със социалните помощи които лапат хората все повече ще проглеждат.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2993 Неутрално

  До коментар [#10] от "benefikato1":

  Хайде да не бъркаме "равенство" с "еднаквост". Коварната манипулация на псевдо-либералите се състои в това да омешат тези два термина. Биологично мъжът и жената не са еднакви,но ПОЛИТИЧЕСКИ може до голяма степен да се уравнят. Поне засега идеалът за равенство все още е жив сред политическият елит в Свободният свят...

 13. 13 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#12] от "deaf": Формалното равенство никой не го е отрекъл . Не за това ми е думата . Не става въпрос за права , а за привилегии , там е проблема .

 14. 14 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3530 Неутрално

  До коментар [#9] от "гошо":

  "Точно обаче "образованите" са всъщност едни стахливци и кофурмисти и не са ама никак не са образовани"
  ===============
  КонфУрмисти?
  Евалла! Наистина не си един от нас.
  И този номер с гласуването минава само с "умните и красивите", леко прекарани с Манолова от ДБ. С нас не мина.

  Еретик
 15. 15 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3548 Неутрално

  Заглавието на публикацията внушава , че успеха на "крайно десните" в Испания е някакво полетяло страната зло, на което търсят причината защо се е случило. Типичен либерастки поглед на нещата. Ако "Вокс" в Испания не зависят от руски пари , както е с "крайно десни" партии в Австрия , Франция, Италия и в някои други страни, то те са напълно нормална партия и техните възгледи относно Каталуня, Франко и насилието над жените са правилни. От такива партии има нужда в Западна Европа , които да се противопоставят на разрастващата се либерастия , обслужваща новата идеология на политкорекността , която има за цел да погуби западната цивилизация.

 16. 16 Профил на LiberalToTheBones
  LiberalToTheBones
  Рейтинг: 833 Неутрално

  До коментар [#15] от "tacheaux":

  Зависи от иранско финансиране, което може и да е руско. Като гледам основната форумна маса, не е особено интелигентна и е с не сменен комунистически чип, затова кълве лесно на нацикомунисти популисти.

  Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
 17. 17 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  До коментар [#9] от "гошо":
  "Конформисти", преди да пишете, проверете!!!!

 18. 18 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  До коментар [#1] от "LiberalToTheBones":

  Всъщност успяха сред простолюдието, крайно необразованите и тези без никакво образование, които са лесно манипулируеми. Едва ли някога ще стигнат да управляват, по-скоро ще отиват надолу, както всички популистични псевдополитици. Но едва ли ще са някакъв фактор, тъй-като сериозните политици ги отбягват и игнорират !
  —цитат от коментар 1 на LiberalToTheBones


  Вие от необразованото простолюдие сте гласували за тях?!? Съмнявам се!

 19. 19 Профил на haq30626233
  haq30626233
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Свиквайте! Това е бъдещето.
  Един нормално мислещ човек от тия държави не може да приеме еднополовите бракове, толерирането на мързеливците със социални помощи, заселването на огромни маси хора с чужда нехристиянска ценностна система и прочие либерастки екстри.

 20. 20 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1519 Весело
 21. 21 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  Господ Бог и майката Природа са отредили жените да бъдат в подчинено положение спрямо мъжете . Въпреки напъните на безумните феминистки повечето жени осъзнават ролята си в обществото и не се напъват за някакво измислено равенство с мъжете . !
  —цитат от коментар 10 на benefikato1

  Тук мисля че доста си се издънил. въобще не трябва да се мисли в такива категории - Подчинен-Господар. Ние просто сме Различни.

  Природата е отредила на жената великата роля на Майка, на продължител на Живота. без нея нас просто нямаше да ни има, Всичките. А мъжете сме просто помощник в тази нейна роля, факт е че и 10% да останем ще може и без нас. Затова не са прави и феминистките, те искат да направят жените Еднакви с мъжете. А това означава да ги лишат от великата им роля.

  Никой истински мъж не би мислил за Майката на децата му, за продължителката на Рода и Живота в такива категории, подчинен и господар. Това е характерно за дивите нецивилизовани общества, араби и подобни. А тук мисля, че всички се отвращаваме от тях.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 22. 22 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#21] от "Fred": Друго съм имал предвид , ама който разбрал , разбрал .

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на inoki
  inoki
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#5] от "Костадин Иванов":

  Ами точно това е целта. Има целенасочена и съвсем официална политика да се замени коренното население на Европа. https://www.un.org/en/development/desa/population/publications/ageing/replacement-migration.asp Как ще стане, ако европейците продължат да се размножават.
  Но ако тази политика е успешна, ще сме си виновни само ние. Защото подценяваме нещата, които са невероятно сериозни и защото вярваме на лъжи. Макар че вече никой, който иска да види Европа пълна САМО с африканци, не се прикрива.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK