Остава ли Лукашенко "последният диктатор в Европа"

Президентът на Беларус Александър Лукашенко.

© Associated Press

Президентът на Беларус Александър Лукашенко.Беларуският президент, дълго време критикуван от Запада като "последния диктатор в Европа", ще посети Австрия на 11 и 12 ноември по покана на федералния президент Александър ван дер Белен.


Поканата бе отправена преди година и половина. Защо Лукашенко се възползва от нея чак сега и дали се е променило отношението към него в Европа? "Австрия, Латвия и други страни - те са прозорец след всичката тая ограда, която бе построена около нас. И нещо повече, някои наложиха санкции. Затова се налага не от самото начало, а вече на ново равнище, в едни нови времена да пробиваме тия прозорци и да строим пътища", заяви Лукашенко пред журналисти в края на октомври.


Споменатите европейски санкции за потъпкване на човешките права и на демократичните принципи бяха свалени от Лукашенко и ред негови служители през 2016 г. След това беларуският президент посети Италия, Ватикана и неведнъж отказа участие в прояви, организирани от структури на ЕС. Минск обясняваше, че не вижда смисъл от визити заради самите визити.


За какво му е сега на Лукашенко Европа?
Минск е принуден да търси по-активно икономически и политически партньори заради напрегнатите отношения с традиционния си съюзник - Русия. Дискусии по проектобюджета в беларуския парламент разкриха миналата седмица, че догодина Минск няма да получи 423.6 млн. долара, тъй като Москва не продължава договора за специфично обмитяване на руския петрол. Както предвижда това споразумение, влязло в сила от 2017 г., Русия обезщетяваше своя съюзник за твърде високите (според Беларус) цени на газа с възможността да прехвърля в беларуския бюджет митата върху 6 млн. тона руски петрол.


През 2020 г. Минск ще изгуби още около 240 млн. долара заради руската данъчна маневра в петролната сфера - и тези загуби също са отчетени в проектобюджета. Цената на газа още не е договорена, но според експерти от Минск беларусите едва ли могат да разчитат на благосклонност от страна на техния съюзник, който настоява за задълбочаване на интеграцията. "Москва ни стисна за гърлото с тъй наречената напреднала интеграция. Беларуското ръководство прецени как би му подействал кримският сценарий и усети с хлад между плешките, че в един момент Кремъл може да използва абсолютно нецивилизовани методи и по беларуското направление. Затова усилията на беларуската дипломация за деблокиране и нормализиране на отношенията с Европа и Запада напоследък са много активни и последователни", отбелязва беларуският аналитик Александър Класковски.


Визитата в Австрия според него е адресирана и до Кремъл. "Говореше се, че Лукашенко го е страх да пътува до Европа, за да не раздразни Путин. В Минск бе решено, че трябва да замине - за да не злослови никой, че е зависим от Кремъл", казва експертът. "Визитата изглежда тъкмо "колкото за пред хората" - кратка, с протоколни срещи, и пробиви май няма да има", посочва той.


Защо точно Австрия?


Освен срещите на високо равнище се планира беларуският лидер да участва в икономически форум в австрийската Федерална стопанска камара. Минск разчита да бъдат разширени финансово-икономическите връзки; има и основания да се надява на това.


Беларуското външно министерство посочва на сайта си, че Австрия има стабилни позиции сред най-големите инвеститори в икономиката на Беларус. За шестте месеца на текущата година преките инвестиции на австрийски компании са нараснали с 19 на сто в сравнение с предходния период. В Беларус са регистрирани 82 предприятия с австрийски капитал и 20 представителства на компании от Австрия. В единствената беларуска банка със западен капитал - Приорбанк, като основен акционер е вписана австрийската Райфайзенбанк, която бе и съорганизатор в продажбите на беларуски еврооблигации по европейските финансови пазари.


Има предпоставки за политически диалог - федералният канцлер Себастиан Курц активно развиваше отношенията с официален Минск. Има и хуманитарно, човешко послание: през 2018 г. край Минск бе открит мемориален комплекс, посветен на трагедията в с. Малий Тростенец, където през Втората световна война нацистите са убили и близо 10 000 австрийски евреи.


През 2002 г. президентът Лукашенко бе на почивка в австрийски ски курорт, при все че официално беше санкциониран от ЕС и нямаше право да влиза в Европа.


Има ли нужда Европа от Лукашенко?


"Формулата на отношенията (от страна на Запада) днес е следната: по-добре независима Беларус с Лукашенко, колкото и да е недемократичен режимът, отколкото танковете на Путин край р. Буг досами границите на НАТО", убеден е минският аналитик Класковски.


Според наблюдатели конфликтът на Кремъл с Киев и публичната подкрепа на Минск за целостта на Украйна са предизвикани от днешните действия на Европа. "Задачата бе да се рестартират отношенията на Запада с Беларус и по възможност да се предотврати солидаризиране на Минск с Москва по украинския въпрос - разказва Аркадий Мошес, политолог от Финландския институт за международни отношения. - Това бе причината (Западът, бел. Би Би Си) до голяма степен да замрази или свали санкциите от беларуските държавни дейци, фактически да спре подкрепата за беларуската опозиция, а лека-полека спряха и приказките, че беларуският лидер е последният диктатор в Европа."


"Западът не се опитва да го превъзпита. Западът си поставя яни прагматични цели: в Беларус да няма нови руски военни бази, от беларуска територия да няма очевидна военнополитическа заплаха, насочена към Украйна", отбелязва Мошес. "Всичко останало в крайна сметка няма принципно значение за Запада днес", казва финландският политолог. По думите му сближаването между Минск и Запада в момента е в стагнация - заради мъглявата позиция на Беларус, опитите й да балансира между Запада и реверансите към Кремъл.


Нерешени проблеми


Ако съдим по новините, по пътя към сближаване Европа няма намерение да прави големи отстъпки на официален Минск. Заради изграждането на беларуска АЕЦ на 50 км от литовската столица Вилнюс е отложено подписването на очакваните от Минск "Приоритети на партньорството" с ЕС.


Литва твърди, че беларуската централа е опасна. С помощта на Русия тя е вече построена и първият енергоблок трябва да бъде пуснат през 2020 г. Проблемът с литовско-беларуските претенции обаче отлага за неопределено време "старта" на разширеното партньорство Беларус-ЕС. Политиката на беларуските власти получи тези дни незавидна оценка в междинен доклад на Бюрото за демократични институции и права на човека (БДИПЧ), чиито наблюдатели вече работят в страната в навечерието на парламентарните избори, насрочени за 17 ноември.


Анонсирайки посещението на Лукашенко, офисът на федералния президент на Австрия съобщи, че "се предвижда критичен диалог по проблемния въпрос за човешките права" и премахването на смъртното наказание, което прилага единствено Беларус от всички европейски страни. В прессъобщението се посочва, че евроструктурите и Минск "водят политика на предпазливо сближаване" в програмата "Източно партньорство", лансирана от ЕС. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4163 Неутрално

  " "Западът не се опитва да го превъзпита. Западът си поставя яни прагматични цели: в Беларус да няма нови руски военни бази, от беларуска територия да няма очевидна военнополитическа заплаха, насочена към Украйна", отбелязва Мошес. "Всичко останало в крайна сметка няма принципно значение за Запада днес", казва финландският политолог. "

  То кое е останалото, като махним руските военни бази ? Беларус няма функционираща икономика, като комунистически сателит на Кремъл е в плен на пълна корупция, организрана престъпност в смисъл на мафия точно няма, защото в такива държави диктаторът е иззел тази функция съвсем " законно" в свои ръце и просто си притежава каквото си пожелае ( което не е кой знае колко разнообразно де....) и никой не смее да му я оспори...А, да, забравихме - има един народ с никаква переспектива за развитие, мнозинството от който само очаква възможност да напусне страната по някакъв начин и никога повече да не се завърне обратно......

 2. 2 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  Остава ли Лукашенко "последният диктатор в Европа"?

  Зависи кои държави приемаме, че са в Европа... Защото ако включим периферните бивши империи с визраждащи се имперски амбиции определено не...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 3. 3 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  Още преди година се очакваше напрегнта развръзка ... Путин НЕ покани Лукашенко да играят хокей - сигнал за неотстъпчивост.
  А митата на петрола удрят и икономиката на Беларус и лично Лукашенко, понеже той си направи няколко рафинерии и купуваше евтино петрол, а продаваше бензин.
  Сега ... имам усещането за протяяяяжно развитие

  Никола Йорданов
 4. 4 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1086 Весело

  Очаква се скоро Хуйло да погълне Беларус, между другото и за да си осигури нови 2 мандата като цар на "съюзната нова държава". Лука или ше се задоволи с някакъв представителен пост, или ще глътне нещо, дето няма да му се отрази добре. Колективният Запад ще си затрае отново- само газа и нефта да идват редовно...

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1948 Неутрално

  На въпросният му предстои да се събуди една сутрин в Барвиха, но не като президент, а като пациент, след като плешивото, злобно, степно джудже е погълнало и храносмелило държавата му....негов ред е!!!

 6. 6 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5061 Неутрално

  На въпросният му предстои да се събуди една сутрин в Барвиха, но не като президент, а като пациент, след като плешивото, злобно, степно джудже е погълнало и храносмелило държавата му....негов ред е!!!
  —цитат от коментар 5 на selqnin


  Там е работата, че Русия не може да "храносмели" Беларус.
  Твърде различна са Беларус и беларусите от Русия и руснаците.
  По-скоро подобни напъни и мераци ще радикализират антируските,
  антисъветските и антиевразийските настроения вътре в Беларус
  и ще доведат до ЕМАНЦИПИРАНЕТО Й ОТ РУСИЯ по подобие на Украйна

 7. 7 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#1] от "samoedin":

  Калитко, ако си направиш труда да погледнеш малко статистика, ще откриеш, че разликата в икономическите показатели между супер-дупер България, член на ЕС и НАТО и диктатурата Беларус е около 5%. Което означава, че България "няма функционираща икономика, като комунистически сателит на Кремъл е в плен на пълна корупция, организрана престъпност в смисъл на мафия точно няма, защото в такива държави диктаторът е иззел тази функция съвсем " законно" в свои ръце и просто си притежава каквото си пожелае ( което не е кой знае колко разнообразно де....) и никой не смее да му я оспори… Така излиза, нали?
  Е, Беларус има едно предимство - броят на населението там се запазва стабилно от 1990 год и нямат манго, което да гони 30% от общия брой. Т.е. при тях демографската бомба не цъка, засега.

 8. 8 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#6] от "Hawaii":

  Освен във вашите листчета, другаде такива мераци няма. Русия е инвеститор в Беларус.

 9. 9 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5061 Неутрално

  До коментар [#1] от "samoedin": да погледнеш малко статистика, ще откриеш, че разликата в икономическите показатели между супер-дупер България, член на ЕС и НАТО и диктатурата Беларус е около 5%. Което означава, че България "няма функционираща икономика, Е, Беларус има едно предимство - броят на населението там се запазва стабилно от 1990 год и нямат манго, което да гони 30% от общия брой. Т.е. при тях демографската бомба не цъка, засега.
  —цитат от коментар 7 на tos_buratino


  Ха-хаааа

  Първо.
  В СЪВЕТСКИ гасударства като Беларус има СТЪКМИСТИКА а не статистика,
  която подава бодряшки лъжливи данни за състоянието на "икономиката" там

  Второ,
  Беларуското даже НЕ Е ИКОНОМИКА.
  Това е по-скоро някакво ДОТИРАНО ОТ русия стопанство
  без излаз към реалния пазар.

  Трето.
  Популацията в СТРОГО ОХРАНЯВАН ЗАТВОР винаги се запазва.
  Утре като ОТВОРЯТ ВРАТАТА НА ЗАТВОРА ще видиш за какво иде реч

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1948 Неутрално

  До коментар [#8] от "tos_buratino":

  Алкашките бяха "инвеститор" и в Крим....после дойдоха "любезните зелени човечета....
  Филмът за алкашката наглост и вероломство е безкраен....

 11. 11 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5061 Неутрално

  До коментар [#6] от "Hawaii": Русия е инвеститор в Беларус.
  —цитат от коментар 8 на tos_buratino


  ДА ИЗСМУКВАШ РЕСУРСИТЕ и НАЦИОНАЛНОТО БОГАТСТВО на васалните държави

  НЕ Е ИНВЕСТИТОРСТВО

 12. 12 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  До коментар [#2] от "Nil satis nisi optimum":

  А кой решава ,кой е диктатор и кой не

  гошо
 13. 13 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 2536 Весело

  До коментар [#6] от "Hawaii":

  "Там е работата, че Русия не може да "храносмели" Беларус.
  Твърде различна са Беларус и беларусите от Русия и руснаците.
  По-скоро подобни напъни и мераци ще радикализират антируските,
  антисъветските и антиевразийските настроения вътре в Беларус
  и ще доведат до ЕМАНЦИПИРАНЕТО Й ОТ РУСИЯ по подобие на Украйна"

  Знаеш ли, ЗАЩО са различни? Беларус в голяма степен си запази съветската система, за разлика от РФ...

  (не се чете)
 14. 14 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1358 Весело

  До коментар [#12] от "гошо":

  До коментар [#2] от "Nil satis nisi optimum":А кой решава ,кой е диктатор и кой не
  —цитат от коментар 12 на гошо


  Същият, който решава кой метал е живак и кой не.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1948 Неутрално

  До коментар [#6] от "Hawaii":

  Дано вие сте прав, а аз да греша!
  Плешивото степно джудже без Душа изсмука ефекта "Крим" и има нужда от нова жертва, защото жизненото равнище на алкашките /което традиционно е в ляво от нулата/ продължава да се топи като пролетен сняг.
  А новите поколения не кълват на "хипер, мега, гига междугалактически оръжия....

 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1948 Неутрално

  До коментар [#13] от "Бойчо Огнянов":

  Както обикновено НИЩО НЕ СТЕ РАЗБРАЛ!!!!
  Ако махнете рублите, които са тапицирали очите и хипотетичният ви нано- сив багаж имате известен шанс да се ориентирате в реалният свят и да видите какво и защо се случва!!!

 17. 17 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Как ще да е последния?!?
  Ами ЛилиПутин?
  А нашиОт, правещ се на КАПО ДИ КАПИ, е на една крачка и той да се класира.
  Като поредния диктатор на нация от промити (от 45 години комунистическо) мозъци.

 18. 18 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  А бат Ердо, де го забравяте?

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 19. 19 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 2536 Весело

  До коментар [#13] от "Бойчо Огнянов":Както обикновено НИЩО НЕ СТЕ РАЗБРАЛ!!!!Ако махнете рублите, които са тапицирали очите и хипотетичният ви нано- сив багаж имате известен шанс да се ориентирате в реалният свят и да видите какво и защо се случва!!!
  —цитат от коментар 16 на selqnin

  За жалост си прав за себе си, и мислата на Ъптон Синклер се потвърждава: "Трудно е човек да разбере нещо, когато заплатата му зависи от това да не го разбере!" 🤷‍♂️

  (не се чете)
 20. 20 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 1099 Весело

  До коментар [#2]А кой решава ,кой е диктатор и кой не
  —цитат от коментар 12 на гошо


  Попълваш въпросник, бе Гога :)
  Примерно:
  1. Може ли гошко да се кандидатира доживот за президент? - Да/Не
  2. Има ли други партии, които НЕ са контролирани от Гошко? - Да/Не
  3. Има ли избори в които да можеш да гласуваш без мюлюцюнерите да ти гледат бюлетината. - Да/Не
  и т.н. :)
  -----
  За да ти е по-ясно: НИЩО общо с Рассия, С. Корея, Гамбия, Свазиленд, Куба, Венецуела, Сирия и т.н.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3506 Неутрално

  "Има ли нужда Европа от Лукашенко?


  "Формулата на отношенията (от страна на Запада) днес е следната: по-добре независима Беларус с Лукашенко, колкото и да е недемократичен режимът, отколкото танковете на Путин край р. Буг досами границите на НАТО", убеден е минският аналитик Класковски."

  Тъпите западняци едва сега като , че ли имат наченки на геополитическо мислене. Вместо да подпомагат Лукашенко в неговите усилия да запази Беларус независима държава , а не да бъде погълната от руската агресивна мечка , те правеха точно обратното. Оставиха Лукашенко сам да се бори срещу руските попълзновения срещу неговата страна.

 23. 23 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3506 Неутрално

  След разпада на СССР , западът вместо да подпомогне новите държави , които се откъснаха от руската опека, да затвърдят своята независимост и самостоятелност от Москва , направиха точно обратното. Оставиха ги без внимание на произвола на съдбата и насочиха усилията си да помагат на Русия да се възстанови. Получи се очакваното. След възстановяването си Русия отново насочи агресивни погледи към своите бивши колонии и започна да води реваншистка политика спрямо тях. Беларус е една от страните към която Русия се стреми да води такава политика , но благодарение на Лукашенко Беларус отстоява своята независимост , което е в интерес не само на тази страна , но и на Европа. Но тъпите европейски политици и държавници едва сега осъзнават ползата от това между западните демокрации и Русия да има буферна независима държава , каквато представлява днес Беларус, а не да граничат директно с агресивна и реваншистка Русия.

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8872 Неутрално

  Има и други, но прикрити.

 25. 25 Профил на lzk53314446
  lzk53314446
  Рейтинг: 76 Неутрално

  След разпада на СССР , западът вместо да подпомогне новите държави , които се откъснаха от руската опека, да затвърдят своята независимост и самостоятелност от Москва , направиха точно обратното. Оставиха ги без внимание на произвола на съдбата и насочиха усилията си да помагат на Русия да се възстанови. Получи се очакваното. След възстановяването си Русия отново насочи агресивни погледи към своите бивши колонии и започна да води реваншистка политика спрямо тях. Беларус е една от страните към която Русия се стреми да води такава политика , но благодарение на Лукашенко Беларус отстоява своята независимост , което е в интерес не само на тази страна , но и на Европа. Но тъпите европейски политици и държавници едва сега осъзнават ползата от това между западните демокрации и Русия да има буферна независима държава , каквато представлява днес Беларус, а не да граничат директно с агресивна и реваншистка Русия.
  —цитат от коментар 23 на tacheaux


  Много точно казано и то се отнася не само за Беларус, ами за цяла Източна Европа. Рядко тъпи парчета се оказаха много от т.нар. европейски лидери, за съжаление. Нулево стратегическо виждане за нещата. По същия начин постъпват с Македония в момента и не бива да учудваме, ако там на власт в скоро време се завърнат хора като Груевски.

 26. 26 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 525 Неутрално

  разликата в икономическите показатели между супер-дупер България, член на ЕС и НАТО и диктатурата Беларус е около 5%.
  —цитат от коментар 7 на tos_buratino

  Рубладжийски фекалоядецо,при 2пъти по-голяма територия и толкова набъкана с природни ресурси Белорус има 10млрд. БВП по-малко от нас.И привсе усилията които полагате всичките десарски креатури(включително и управляващата сега партия)България да си остане най-бедното и мизерно място в ЕС.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 27. 27 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Оставиха ги без внимание на произвола на съдбата и насочиха усилията си да помагат на Русия да се възстанови.
  —цитат от коментар 23 на tacheaux

  Направиха най-разумното,все пак Русия има ядрено оръжие и не се знаеше ако 94-95 падне от власт Елцин кой идиот хардлайнАр ще дойде на власт и какви ще ги върши.Политиката е изкуство на постижимото.Путин ще се закопае и сам,после на Байдън като президент няма да му е трудно с един Майдан да бутне окончателно кочината.И дано я разпарчатосат на поне 20-30републики и да я оставят без ядрено оръжие.Тогава вече ще настъпи времето за уреждане на сметките и изкореняване издъно на азиатските орди в едни изконни европейски земи.И тогава ще броим точно и няма да пропуснем никой от българските им лакеи и навсекиму ще въздадем според заслуженото.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 28. 28 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3906 Разстроено

  UNITED EU UNION

  Не.
  В Европа има още един-два, поне.

  "Остава ли Лукашенко "последният диктатор в Европа""

 29. 29 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3906 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Героичният белоруски народ знае как да си защитава страната.

  пп
  Тя не е лукашенкова собственост.

  До коментар [#22] от "tacheaux":

  Оставиха Лукашенко сам да се бори срещу руските попълзновения
  срещу неговата страна.

 30. 30 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Щото от време оно австрийците са продажници и дължат голяма част от просперитета си на мръсните пари препрани и инвестирани от всякакви комунисти, терористи и наркокартели.

  Последния в редичката е оня боклук Щрахе, дето вместо да висне на върбата, за готовността да предаде страната си на рашистите се жалва безспир, че бил жертва...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK