Направи ли Ердоган "икономическо чудо"

Направи ли Ердоган "икономическо чудо"

© Associated PressЧислата, които цитира Ердоган, са впечатляващи: по време на управлението му били създадени 9 млн. нови работни места. Турският президент говори за неспирна "история на успеха". "Дойче веле" обобщава какво всъщност показват данните.


Икономическата и валутната криза в Турция още не е съвсем отминала, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново изтъква постиженията на своята партия в сферата на икономиката. В реч пред парламентаристи на ислямско-консервативната Партия на справедливостта и развитието (ПСР), той представи своята "Равносметка на успеха" за последните 17 години, откакто тази партия е на власт. В речта той подчерта и достиженията в сферата на заетостта и намаляването на безработицата.


Турският президент спомена, че през последните 17 години е успял "да открие девет милиона работни места" и така повишил общата заетост до 29 млн. Ердоган говореше за "история на успеха", с което обърка опозицията - защото това твърдение изобщо не се покрива с усещанията на турското население.


Девет милиона нови работни места?
"Дойче веле" анализира данни на Турската статистическа служба (TPIK), за да провери истинността на това твърдение. И установи, че от началото на управлението на ПСР през 2002 г. броят на заетите е нараснал от 21.4 на 28.5 млн. през юни 2019 - т.е. увеличението е от около 7.2 млн. Според експертите обаче този ръст се дължи на това, че за същия период турското население като цяло се е увеличило с 13.5 млн. души: броят на хората в трудоспособна възраст е нараснал от 48 на 61.5 млн. души.


Икономистът професор Сердар Сайен не е убеден, че Ердоган има право да говори за някакъв успех: "Не е решаващо дали е нараснал броят на заетите - той е показателен само при положение, че увеличението е пропорционално на ръста на населението", казва той. Т. е. броят на заетите би трябвало да се е увеличил с 12 или 13 млн., а не с девет, за да може да се говори за успех, посочва Сайен. Освен това той казва, че увеличението на заетите не е непременно свързано с провеждането на добра икономическа политика. "Благодарение на ръста на населението като цяло, трудоспособното население се увеличава автоматично със 750 хил. до 800 хил. души." Експертът твърди още, че през въпросния период най-големите проблеми на турския пазар на труда са се влошили допълнително.


На същото мнение е и говорителят на "Платформата за младежка безработица" Мурат Кубилай. Безработицата е едно от най-големите предизвикателства пред страна, чието население бързо нараства. "Дори заетостта да се увеличава, трябва да се има предвид, че ръстът на населението допълнително влошава условията за живот на хората" - затова е още по-важно да се улесни достъпът до трудовия пазар. Освен това Кубилай отправя критики към това, че потреблението се насърчава чрез отпускането на нови кредити: "Потреблението укрепи сектора на услугите, но този сектор не гарантира устойчивостта на пазара на труда", казва той.


Младежката безработица си остава нерешен проблем


Експертите смятат, че на жените и на младите хора им е особено трудно да си намерят работа. Безработицата при турците на възраст между 15 и 24 години е 20.7%, а във възрастовата група между 15 и 34 години е 19.5%. Според Хакан Ерджан от Техническия университет в Анкара, най-същественият проблем е именно достъпът на младите хора и на жените до пазара на труда. "Ако погледнем какъв е процентът на младежката безработица, както и делът на заетите жени, не виждаме никакво значимо подобрение в дългосрочен план."


Ерджан подчертава, че в сравнение с Европа условията на турския пазар на труда за тези две групи са направо катастрофални. "В никоя друга европейска страна броят на младите хора, които са завършили училище и са безработни, не е по-висок."


Безработицата не е единственият сериозен проблем на турската икономика. И задлъжнялостта, и стремителната инфлация допринасят за това, че икономиката отдавна е в тежка криза и се съвзема твърде бавно. Фактът, че турският президент говори за своите "успехи" точно в тези времена, е учудващ за много от икономическите експерти. "Ако погледнем младежката безработица, то ще е по-уместно да говорим за "неуспех". Обичайно след тежка криза младежката безработица намалява, докато тук в Турция нищо не спада", обяснява Сардар Сайен.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2898 Неутрално

  То и у нас е така. Успехите са благодарение на фондовете. В секторите без еврофинансиране е пустош. Здравеопазване, правосъдие, образование...

  *ПКП-Проста кърджалийска путка-неформално любезно обръщение на мин. председателя към председателя на Нар. събрание
 2. 2 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Опитва се максимално да разнообразяват икономиката си Турците. На военно ниво започнаха няколко общи проекта с Украйна. Сложно начинание предвид че Турция се води поне на хартия съюзник на Русия.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Само неграмотните анадолци се хващат на "икономическото чудо"на пишман ислямиста Ердоганчо..И вмирисан лук няма да имат...Хихи...

  shlshlshlshl
 5. 5 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3463 Неутрално

  Тръмп им обяви финансова война, пак добре се справиха.
  Всъщност нещата тръгнаха от опита за преврат и убийство на Ердоган. Съмнението, че САЩ имат участие го накара да закупи и други оръжия, освен натовски.

  Любовта ще спаси света!!!
 6. 6 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 667 Неутрално
 7. 7 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2977 Любопитно

  Типично по балкански-хвалби почиващи на мерак......А всъщност Турция задлъжнява все-повече!пикът на турската икономика е вече минало......Но на малкият султан му остават хвалбите и шербетя....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  Псевдо султана направи "чудо" за да съсипе икономиката и държавата на комшиите за да обслужи хипер- егото и клиентелата си!!!

 9. 9 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 677 Любопитно

  НЕ. Но скоро ще го направи. Такова чудо като венецелаското.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 10. 10 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  Само че турската икономика се развиваше и имаше ежегоден ръст благодарение не на партията на Ердоган и неговата политика, а благодарение на чуждите инвестиции, особено от Германия, които и сега не секват.

 11. 11 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  "Ерджан подчертава, че в сравнение с Европа условията на турския пазар на труда за тези две групи са направо катастрофални. "В никоя друга европейска страна броят на младите хора, които са завършили училище и са безработни, не е по-висок."

  В Европа учениците и студентите учат в модерни училища иуниверситети, където се изучават всички предмети без никакво ограничение или цензура. Докато в момента в Турция най-модерното е да се завърши религиозно учлище като онова, завършено от Ердоган. Училище, в което се учи основно религия и Коран, а останалите предмети - технологии, история, литература, математика, беологоия са изоставенон а заден план. Тази "завършили" млади хора излизат на пазара на труда функционално необразовани и единствената работа, която могат да работят, е да бъдат Ходжи в някоя джамия.

  Ердоган съсипа и продължава да съсипва светското образование в училищата и университетите. Той слага ограничения на някои доказани научно факти като проицхода на човека и т.н. В Турци вече децата не учат, че човекът е еволюирал, а само, че Аллаха го е съзвал... както беше през средновековието в ЕВропа. В Турция не учат редица важни за съвременното общество факти. Младите турци излизат от училищата социалто-обществени инвалиди, цитиращи Корана наизуст. И Ердоган иска тези младежи един ден да водят Турция напред икономически.

  Иначе "икономическото чудо" на Ердо е истина. Той успя да превърне една страна от водеща икономика в затъващо блато. Той обезцени лирата 2-3 пъти за своето управление. Преди 15 години 1 лира беше равна на 1 лв. А днес 1 лира е 30 стотинки. И това, ако не е "икономическо чудо", здраве му кажи!

  Друго чудо - успя да фалира почти целия МСП сектор. Вече трудно можеш да намериш малко магазинче в Турция, което да работи на печалба. С обезценяването на лирата хората обедняха, намали се покупателната им способност. Западната вносна техника поскъпна сериозно. Но пък самият Ердо се гордее - с евтината лира износът се увеличил. Кел файда, щом турският народ нищо не усеща в джоба си от този увеличен износ? Но пък се се случи и немислимото - лукът изчезна от пазарите. Спекулантите били виновни. А гюленистите да виновни, че предизвикаха земетресение.

  И като заговорихме за Гюленисти, какво стана? Защо вече все по-рядко чуваме за Ердо да говори за бившия си другар и съратник? Преди 2 години щеше да ни проглуши ушите да повтаря ден и нощ колко лош бил Гюлен, а сега нещо... спря. Дали не е, защото турците се усетиха, че проблемът всъщност не се казва Гюлен, а Ердоган? Особено след местните избори тази година Ердо съвсем се сви като стафида. Сал един Ети му остана, че да вика на площада.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 12. 12 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  "Ерджан подчертава, че в сравнение с Европа условията на турския пазар на труда за тези две групи са направо катастрофални. "В никоя друга европейска страна броят на младите хора, които са завършили училище и са безработни, не е по-висок." В Европа учениците и студентите учат в модерни училища иуниверситети, където се изучават всички предмети без никакво ограничение или цензура. Докато в момента в Турция най-модерното е да се завърши религиозно учлище като онова, завършено от Ердоган. Училище, в което се учи основно религия и Коран, а останалите предмети - технологии, история, литература, математика, беологоия са изоставенон а заден план. Тази "завършили" млади хора излизат на пазара на труда функционално необразовани и единствената работа, която могат да работят, е да бъдат Ходжи в някоя джамия. Ердоган съсипа и продължава да съсипва светското образование в училищата и университетите. Той слага ограничения на някои доказани научно факти като проицхода на човека и т.н. В Турци вече децата не учат, че човекът е еволюирал, а само, че Аллаха го е съзвал... както беше през средновековието в ЕВропа. В Турция не учат редица важни за съвременното общество факти. Младите турци излизат от училищата социалто-обществени инвалиди, цитиращи Корана наизуст. И Ердоган иска тези младежи един ден да водят Турция напред икономически. Иначе "икономическото чудо" на Ердо е истина. Той успя да превърне една страна от водеща икономика в затъващо блато. Той обезцени лирата 2-3 пъти за своето управление. Преди 15 години 1 лира беше равна на 1 лв. А днес 1 лира е 30 стотинки. И това, ако не е "икономическо чудо", здраве му кажи! Друго чудо - успя да фалира почти целия МСП сектор. Вече трудно можеш да намериш малко магазинче в Турция, което да работи на печалба. С обезценяването на лирата хората обедняха, намали се покупателната им способност. Западната вносна техника поскъпна сериозно. Но пък самият Ердо се гордее - с евтината лира износът се увеличил. Кел файда, щом турският народ нищо не усеща в джоба си от този увеличен износ? Но пък се се случи и немислимото - лукът изчезна от пазарите. Спекулантите били виновни. А гюленистите да виновни, че предизвикаха земетресение. И като заговорихме за Гюленисти, какво стана? Защо вече все по-рядко чуваме за Ердо да говори за бившия си другар и съратник? Преди 2 години щеше да ни проглуши ушите да повтаря ден и нощ колко лош бил Гюлен, а сега нещо... спря. Дали не е, защото турците се усетиха, че проблемът всъщност не се казва Гюлен, а Ердоган? Особено след местните избори тази година Ердо съвсем се сви като стафида. Сал един Ети му остана, че да вика на площада.
  —цитат от коментар 11 на Lou


  Много точно и изчерпателно сте го написали.Наш форумен Ети Миленчо ще получи удар...

  shlshlshlshl
 13. 13 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Икономическото ,,чудо” на евтиния лук...

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5261 Неутрално

  И в двата случая има преувеличение. Ердоган не е "открил" 9 милиона работни места, но не може да се очаква и от пеленачета да работят.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  И в двата случая има преувеличение. Ердоган не е "открил" 9 милиона работни места, но не може да се очаква и от пеленачета да работят.
  —цитат от коментар 14 на penetrating


  И неродените също влизат в "икономическото чудо" на геврекаджията...

  shlshlshlshl
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4475 Неутрално

  Диктаторите винаги правят "чудеса"! Ако не, то си ги измислят! И мат'риала им се връзва!

 18. 18 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2955 Неутрално

  "... Турският президент говори за неспирна "история на успеха"..."!

  То и у нас така...! Стотици километри магистрали и всеки ден режат лентите на нови заводи. Като се събудим, 300 евро заплати и умиращи села и малки градчета...!

  Бивш tww09306483.
 19. 19 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Обаче се е увеличило населението. Факт, който не може да се отрече или омаловажи.

 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3181 Неутрално

  Сирия не можаха да фалират тръгнали Ердоган

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 512 Неутрално

  с няколко думи: Турция се развива въпреки Ердоган и по-скоро благодарение на Европа

 22. 22 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  Какво чудо бе Аслъ Ъшък от Дойче веле?
  Комшулука само опъват каиша за Ердоган и са в постоянна инфлация и икономически колапс, пет гроша не могат да си спестят хората!
  Това ,че работят като пчелички за чуждестранни корпорации на значи ,че са цъфнали и вързали! Това ,че дават милиарди държавата помощ на корпорации като WV е политическа сделка за да се крепи диктатурата!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 23. 23 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4475 Неутрално

  До коментар [#19] от "tos_buratino":

  В 95% от страните от третия свят населението се увеличава! Това не винаги е положително!

 24. 24 Профил на Boris Romanov
  Boris Romanov
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#6] от "Mia san Bayern":

  То пък една гара ...

 25. 25 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  Ердоган не направи нищо икономическо,
  всичко което направи, бе политическо.

  Путин почва вече да го разбира,
  че с Ердоган другарче не намира.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1124 Весело

  И установи, че от началото на управлението на ПСР през 2002 г. броят на заетите е нараснал от 21.4 на 28.5 млн. през юни 2019 - т.е. увеличението е от около 7.2 млн.
  -------------------------
  Ама, и ДВ не разбира от статистика. +/-3% статистическа грешка има. Намаляме 21.4 с 3% и става 20.8. Увеличаваме 28.5 с 3% и става 29.3. Разликата 8.5 закръгляме 9 както се учи в 5-ти клас и готово. Ердо си знае работата.

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7899 Неутрално

  И той, като Борисов, обича да се изхвърля. Ако не вярвате, може да проверите.

 29. 29 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Е кво искате да каже? "Положението не е мръднало нагоре заради мене, и нямаше никакво значение дали съм наоколо или не." Средно зле, като всеки модерен политик. Два критерия има само - да е нормално некомпетентен и да не започва тъпи войни. По тези два критерия например, Ердоган е нормално некомпетентен, ама започва тъпи войни, а боце е извънредно некомпетентен, ама па избягва конфликти.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 30. 30 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 142 Неутрално

  Ердоган определено си живее в някакъв негов си свят, където вместо икономическа криза, има икономическо чудо. Прилича ми на някои други хора тук в България, които не пропускат във всяко интервю да отбележат намалялата безработица и ниските нива на контрабандата.

  Marinov
 31. 31 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5382 Весело

  Сирия не можаха да фалират тръгнали Ердоган
  —цитат от коментар 20 на дерибеев


  Ха-хааааааааааааа !!!!!

  Сирия не била фалирала

  Ти осъзнаваш ли какво си изтропал

 32. 32 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Бе не знам дали е чудо или не,но за 30 години Република Турция отиде много напред пред БГ-тото и сега половината българи си купуват дрехи,обуща и стоки за бита от там не защото са евтини а защото са качествени.Другата половина бедни си купуват дрехи от магазините за втора употреба,внос от Европа.Пък за автомобилите да не отварям дума.Там почти няма внос на стари коли,докато БГ-тото се превърна в морга за такива коли В Турция такива магазини за дрехи втора употреба и коли втора,трета или пета ръка няма.лирата била 30 стотинки.Ами на 100-стотинки(1 лев) е вече да му се премести десетината запетая напред,т.е. да му се махне една нула.Така ще се види че левът по покупателна способност е по евтин и от турската лира.Даже 1 лев,вече не е и 0.10ст. а е 0.08 ст,защото като се махне20% ДДС е точно толкова-0.08 ст за гражданите.Акл се обвърже лева от Еврото ,което рано или късно ще стане,всички бедни хора в
  БГ- тото ще се хванем за палците.Та не я мислете Турция ,тарикати все оправяла и без Запада.Но запада без Ингилизия и Турция няма да се оправи а пък БГ-тото изобщо.Даже може и да изчезне.Кофти е но е истина.

 33. 33 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  "Бе не знам дали е чудо или не,но за 30 години Република Турция отиде много напред пред БГ-тото и сега половината българи си купуват дрехи,обуща и стоки за бита от там не защото са евтини а защото са качествени."

  Изобщо не е верно.
  Турските стоки в сравнение с българските са абсолютен боклук.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK