"Филип Морис" иска пушачите да минат на нагреваеми цигари

"Филип Морис" иска пушачите да минат на нагреваеми цигари

© Анелия НиколоваНагреваемите цигари на "Филип Морис" са предназначени за пушачи, които да минат изцяло на тях. Те доставят същите количества никотин, но с много по-малко токсични вещества.


Това обясни пред български медии д-р Жизел Бейкър, глобален директор по научните въпроси за "Филип Морис Интернешънъл". "Този продукт помага на пушачите да се откажат от обикновените цигари. IQOS не са за непушачи, нито за нови пушачи или за хора, които биха се отказали от пушенето иначе", каза тя.


Според изследванията парата, образувана от системата за нагряване на тютюн IQOS, съдържа по-малко токсични вещества от цигарения дим. Резултатите от проведените досега 18 неклинични и 10 клинични изпитвания на "Филип Морис" показват, че при употребата на IQOS се отделят 95% по-малко вредни вещества, отколкото в дима на цигара, и няма твърди въглеродни наночастици.
В същото време IQOS доставя никотин в концентрация, съпоставима с тази в конвенционалните цигари, което означава, че пушачите могат изцяло да преминат на тях, без риск да се върнат назад, обясни д-р Бейкър.


"Естествено за всеки пушач най-добрият избор е да се откаже изобщо да пуши. (...) Но това, което се случва при IQOS, е много по-добра опция, отколкото да се продължи конвенционалното пушене", каза тя.


Ако всички пушачи спрат да пушат...


Според математически модел, разработен от "Филип Морис", ако всички пушачи в САЩ преминат на IQOS, смъртността от заболявания, свързани с пушенето, би намаляла с между 517 хил. и 780 хил. души. Моделът се базира на епидемиологичните данни за САЩ за 20-годишен период от 1990 г. до 2009 г. и се разглеждат различни сценарии за това как спирането на пушенето или преминаването на "продукти с намален риск" би се отразило на здравето на хората.


Моделът стъпва на изчисления, че ако всички пушачи в Америка спрат да пушат, в рамките на 20 години смъртността би намаляла с 26% (935 хиляди души). А ако продуктите с намален риск заменят напълно цигарите, смъртността ще намалее с между 517 хиляди и 780 хиляди души.


Какво казва Американската агенция по храните


През април тя разреши продажбата на IQOS в Америка, но изрично уточни, че все още не е взела решение дали да позволи те да бъдат рекламирани с формулировки, че опасността от тях е по-малка, отколкото от конвенционалните цигари.


Изследванията на Агенцията са потвърдили, че аерозолът на IQOS съдържа по-малко токсични химикали от цигарения дим и че много от присъстващите са на по-ниски нива. Например излагането на въглероден окис от IQOS е сравнимо с това на околната среда, а нивата на акролеин (пропенал) и формалдехид са съответно от 89% до 95% и 66% до 91% по-ниски, отколкото при обикновени цигари. Данните от проучванията на агенцията и "Филип Морис" се различават, но според държавния орган разликите са незначителни и се дължат на методологиите на различните изследвания.


Агенцията обаче подчертава, че възможността за пристрастяване към нагреваемите цигари е същата, каквато и към обикновените. Заради еднаквите нива на никотин обаче преходът е лесен.


Според нея наличните данни показват "потенциал за сравнителни ползи" при пълно преминаване към нагреваеми цигари.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK