"Апокалипсис на насекомите" е риск за живота на Земята

"Апокалипсис на насекомите" е риск за живота на Земята

© Associated PressБлизо 400 хил. вида насекоми са застрашени от изчезване заради силната употреба на пестициди. Ако не спре, "незабелязаният апокалипсис на насекомите" ще има дълбоки последици за хората и целия живот на Земята.


Това се казва в доклад, изготвен за екологичната организация "Уайлдлайф тръстс". Базираната във Великобритания организация има 800 хил. членове и 35 хил. доброволци и обединява 46 фонда за опазване на дивата природа из Великобритания.


От 1970 г. насам половината от всички насекоми може да са изчезнали заради унищожението на природата и употребата на пестициди, пише "Гардиън", като цитира автора на доклада. При това известните видове насекоми са около милион (и действителният брой видове може да е в пъти по-голям), а от тях 40% са застрашени от изчезване.
Докладът, изготвен от Дейв Гулсън, един от водещите еколози във Великобритания, се съсредоточава върху Обединеното кралство. Изводите обаче засягат един от основните компоненти, изграждащи живота на Земята. "Ако не спрем намаляването на насекомите, ще има дълбоки последици за целия живот на Земята (и) за благото на човека", казва за "Гардиън" Гулсън, изследовател от Съсекския университет.


Според него популациите на насекоми все още не са изследвани достатъчно добре, но четвърт век или повече би бил твърде много време. "Притеснява ме, когато чувам, че ни трябват повече дългосрочни изследвания, за да сме сигурни. Би било чудесно, но не можем да чакаме още 25 години, преди да направим нещо, защото ще е твърде късно."


В страни като Германия и Пуерто Рико вече е съобщавано за срив в популациите на насекомите, за него предупреди и първото по рода си глобално изследване в началото на тази година. Проблемът е, че с изчезването им намаляват и видовете, които се изхранват с тях, и това размества цели екосистеми и променя биоразнообразието на земята, създавайки проблеми и с опрашването на растенията.


Според екоактивисти ограничаването на употребата на пестициди и създаване на по-добри условия за насекоми в градските паркове и градини може да помогне да се реши проблемът.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK