"Апокалипсис на насекомите" е риск за живота на Земята

"Апокалипсис на насекомите" е риск за живота на Земята

© Associated PressБлизо 400 хил. вида насекоми са застрашени от изчезване заради силната употреба на пестициди. Ако не спре, "незабелязаният апокалипсис на насекомите" ще има дълбоки последици за хората и целия живот на Земята.


Това се казва в доклад, изготвен за екологичната организация "Уайлдлайф тръстс". Базираната във Великобритания организация има 800 хил. членове и 35 хил. доброволци и обединява 46 фонда за опазване на дивата природа из Великобритания.


От 1970 г. насам половината от всички насекоми може да са изчезнали заради унищожението на природата и употребата на пестициди, пише "Гардиън", като цитира автора на доклада. При това известните видове насекоми са около милион (и действителният брой видове може да е в пъти по-голям), а от тях 40% са застрашени от изчезване.
Докладът, изготвен от Дейв Гулсън, един от водещите еколози във Великобритания, се съсредоточава върху Обединеното кралство. Изводите обаче засягат един от основните компоненти, изграждащи живота на Земята. "Ако не спрем намаляването на насекомите, ще има дълбоки последици за целия живот на Земята (и) за благото на човека", казва за "Гардиън" Гулсън, изследовател от Съсекския университет.


Според него популациите на насекоми все още не са изследвани достатъчно добре, но четвърт век или повече би бил твърде много време. "Притеснява ме, когато чувам, че ни трябват повече дългосрочни изследвания, за да сме сигурни. Би било чудесно, но не можем да чакаме още 25 години, преди да направим нещо, защото ще е твърде късно."


В страни като Германия и Пуерто Рико вече е съобщавано за срив в популациите на насекомите, за него предупреди и първото по рода си глобално изследване в началото на тази година. Проблемът е, че с изчезването им намаляват и видовете, които се изхранват с тях, и това размества цели екосистеми и променя биоразнообразието на земята, създавайки проблеми и с опрашването на растенията.


Според екоактивисти ограничаването на употребата на пестициди и създаване на по-добри условия за насекоми в градските паркове и градини може да помогне да се реши проблемът.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  Сега пък емнаха насекомите! Матряла все трябва да се плаши с нещо, за да си дава безропотно парите!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Сега ще развъждат комари ли? Истината е, че колкото и да се ограничава всичко с някакви еко истории, ефектът ще е минимален, когато останалите 80% от планетата си карат по старо му. Поне до момента, в който планетата ще се регулира сама и затрие едни 98% от населението. Няма да е първият път, едва ли ще е и последният.

 3. 3 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 53 Любопитно

  Спокойно малки буболечки!
  Грета Тунбергерицата ше ви спади!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 984 Неутрално

  оранжадата не вярва в това и ще отвори отново въглищните мини и ще се откаже от Парижкият договор и ще ни доближи още до екологичният Апокалипсис!!!

 5. 5 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 374 Разстроено

  Един от начините за намаляване използването на пестициди е отглеждането на ГМО кул.растения. Европа продължава да се запъва и не финансира, спъва развитието на този сектор. И това си има просто обяснение... маса хора (уж образовани европейци), имат изключително голям сантимент към живота в пещери...влече ги бащиното огнище... и подкрепят неадекватната ЕС политика.

 6. 6 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  "Според Дейв Гулсън популациите на насекоми все още не са изследвани достатъчно добре, но четвърт век или повече би бил твърде много време. "Притеснява ме, когато чувам, че ни трябват повече дългосрочни изследвания, за да сме сигурни. Би било чудесно, но не можем да чакаме още 25 години, преди да направим нещо, защото ще е твърде късно."

  Какво точно казва този активист - проблема не е изяснен, обаче ние трябва да почваме веднага с мерките. Чудя се той като отиде на доктор дали ще се съгласи да му отрежат единия бъбрек преди да са му поставили диагнозата.

 7. 7 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 965 Неутрално

  .. маса хора (уж образовани европейци), имат изключително голям сантимент към живота в пещери...влече ги бащиното огнище... и подкрепят неадекватната ЕС политика.
  —цитат от коментар 5 на cavenn


  И понеже маса европейци ги влече към пещерите, живеят в хай-тек жилища, карат електрически хай-тек автомобили в градска среда, контролирана от ИИ и ползват най-новите постижения в медицината, нали така?

 8. 8 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1269 Любопитно

  оранжадата не вярва в това и ще отвори отново въглищните мини и ще се откаже от Парижкият договор и ще ни доближи още до екологичният Апокалипсис!!!
  —цитат от коментар 4 на selqnin


  Що вместо да говориш наизуст не вземеш да прочетеш Парижкия договор и после да кажеш на всички колко пъти в него се срещат думите "насекоми" и "пестициди"?

 9. 9 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Всеки ден ни плашат с апокалипсис. Също като Църквата през средните векове.

  Ако не е финансов колапс, който ще убие 80% от глад, ще е война. Ако не е война, ще е глобално затопляне. Ако не е затопляне, ще е озонова дупка. Ако не е озонова дупка, ще са насекоми. Ако не са насекоми, ще е пръцкането на кравите. Аман!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 10. 10 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#6] от "Jazzdevil":

  Такъв тренд забелязват, а ако той се задържи вероятно ще има пагубни последици за цели екосистеми...не се знаят мащабите на катастрофата, но тя е в кърпа вързана. Не мисля, че е добра идея да се чака. Нещо като безопасен секс е това, знаеш, че може да се заразиш- я с някоя буба, я със семейство...жена/тъща/отговорности и си слагаш кондом. Примерът със здравето е още по-показател...там не чакаш да ти се скапят бъбреците, а пиеш превантивно по 2/3 литра вода...бира...))))

  И ако теб може да те прежалим, да си страдаш със спин, сифилис или трипер, и да живееш с един бъбрек...някакси е трудно да прежалим загубата на животворната биосфера в цялото и разнообразие.

 11. 11 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Всеки ден ни плашат с апокалипсис. Също като Църквата през средните векове.Ако не е финансов колапс, който ще убие 80% от глад, ще е война. Ако не е война, ще е глобално затопляне. Ако не е затопляне, ще е озонова дупка. Ако не е озонова дупка, ще са насекоми. Ако не са насекоми, ще е пръцкането на кравите. Аман!
  —цитат от коментар 9 на majorman


  Както каза Гретето -"Искам да сте паникьосани" - това е много полезно за взимането на ирационални решения.

 12. 12 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#7:"redguy"][/quote]

  Аргументацията ти е хилава, поради простата причина, че да караш високотехнологична кола и да си завършил добър университет, просто не означава, че можеш да мислиш рационално и да анализираш, и асимилираш научна информация, а тя е категорична в този случай. Но в този тон на разсъждения, същите тези започнаха да не си ваксинират децата и да вярват, че Земята е плоска. С други думи, ще внасяме пшеница от Китай за да ядеш хляб с праз, докато си караш Теслата)))

 13. 13 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Спасението е само едно- почваме да въдим бактерии, произвеждащи протеинов концентрат във ферментационни цехове.

  Земеделието и животновъдството стават излишни.

  За един век Мадъ Нейча си връща нивите и полята и те стават гори и поляни.

  Пърхат птички и пеперудки, подскачат сърни и зайчета!

  Девойки с кошнички берат горски плодове !

  Светът се управлява от Световно Зелено правителство!
  Няма войни, няма граници, няма етноси , религии, семейства и прочие дребнобуржоазни предразсъдъци!

  Кат ти се прииска , просто се усамотявате с някоя девойка в храстите!
  Децата после и тях ги отглеждаме във ферми!

  Кат огладнееш- просто вадиш тубата с протеиновия концентрат и изтискваш върху езика!

 14. 14 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1269 Любопитно

  До коментар [#10] от "cavenn":

  Ключовата дума във всичките ти приказки е онова първото "вероятно" - кой и как я определил тая вероятност? Щото в статията не пишат какво се случва ако от утре забраним пестицидите - половин Азия и 3/4 от Африка почват пак да гладуват, добивите в земеделието отиват където са били в 19 век, цените на храните скачат 3, 5, 10 пъти и т.н. Малко солено ще ни излезе спасителната операция на колорадския бръмбар.

 15. 15 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#10] от "cavenn":Ключовата дума във всичките ти приказки е онова първото "вероятно" - кой и как я определил тая вероятност? Щото в статията не пишат какво се случва ако от утре забраним пестицидите - половин Азия и 3/4 от Африка почват пак да гладуват, добивите в земеделието отиват където са били в 19 век, цените на храните скачат 3, 5, 10 пъти и т.н. Малко солено ще ни излезе спасителната операция на колорадския бръмбар.
  —цитат от коментар 14 на Jazzdevil


  Нали и за това има решение - ГМО и нови технологии. Но едно си баба знае и едно си бае. Вероятността катастрофата да е много мащабна или по-малко мащабна. Ти коя избираш?

 16. 16 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Може да са изчезнали, ама може и да не са. След като се съмнявам, искам да направя едно НПО и да ме финасират затоплистите, за да проброя бълхите в кврталната градинка и да следя 10 години каква ще е полулацията им. :-) Като бонус ще броя и мравките, че популацията на горките балхи може да е намаляла и да няма много работа. хахах :-)

 17. 17 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Сега пък емнаха насекомите! Матряла все трябва да се плаши с нещо, за да си дава безропотно парите!
  —цитат от коментар 1 на lz2


  Ми, проблемът е комплексен и една част от този невроятно сложен и красив пъзел, наречен живот...са насекомите))) Те са индикатор, лакмус...за това, което се случва.

  И тъй като е комплексен, не е работа на комплексирани и необразовани дънинг- крюгеровци да решават тия работи.

 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4053 Разстроено

  И най-гадно е, че апокалипсис има за полезни насекоми за човека и фауната като пчелите например, а за гадните и вредни насекоми като комарите и мухите, които пренасят болести има бум на тяхното разпространение по света. Лоша работа.... :-(

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1269 Весело

  До коментар [#16] от "wnl03619584":

  Малко ти скърца научния проект - точно като посочиш, че изглежда, че бълхите са намалели почваш с мощна кампания програми за защитата им и възстановяване на популацията им и детайлен мониторинг в следващите 30 години.

 20. 20 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1269 Весело

  Вероятността катастрофата да е много мащабна или по-малко мащабна. Ти коя избираш?
  —цитат от коментар 15 на cavenn


  Аз лично избирам да не те слушам понеже по много високомерен начин блъфираш, че знаеш неща, които никой няма как да знае със сигурност. Аз съм старо куче и помня поне десетина подобни "сигурни катастрофи" дето щяха да ни връхлетят последните 30 години и нито една не се случи, за сметка на това глашатаите им станаха милионери.

 21. 21 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 374 Разстроено

  Джази,

  НЕвежеството е избор. Не може в 21 век, да не може да прочетете и асимилирате статия в нейчър, сайънс, сел. Дори да я отворите, по-скоро ще разберете нещо на китайски или клингонски... защото ви липсват базисни знания по химия, физика, биология…
  Много тъжно, а иначе умни хора(((

 22. 22 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Ако точно Нейчър и Сайнс са ти представата за Наука изобщо няма какво да коментираме - може и Нешънъл джиографик и списание 8 да ми цитираш като извори на чистото познание без грам пропаганда и журналистически сензазионализъм...

 23. 23 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#22] от "Jazzdevil":

  Още по-тъжно стана. Някаква брутална реформа трябва в образованието, да не се репродуцират тия грешки.

 24. 24 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Насекомите са най- опасния враг на човечеството. Тях не можеш ги изтреби. Тъкмо се отървеш от един вид молец и на негово място се появяват десет нови вида. Напоследък сме свидетели на нашествие от дървеници, бълхи и хлебарки, но най- опасни се оказват КАЛИНКИТЕ. Някакъв супер агресивен модифициран вид калинки нападат по- страшно от комарите и папатаците. Рояците им наброяват стотици хиляди, нападат, навират се под бельото ти и хапят безжалостно; нахлуват в домовете ти, ТЕ СА НАВСЯКЪДЕ! Ако попаднеш в рояка им Господ да ти е на помощ! Ще те разкостят! Със сигурност ще се появят съобщения за смърт причинена от калинките!

 25. 25 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 261 Неутрално

  До коментар [#23] от "cavenn":


  До коментар [#22] от "Jazzdevil":Още по-тъжно стана. Някаква брутална реформа трябва в образованието, да не се репродуцират тия грешки.
  —цитат от коментар 23 на cavenn


  Бруталната реформа, трябва да е в размножаването ни, а не в образованието. :-) Основният проблем е един и той се казва свръхпопулация на човешкото население. Всички останали проблеми са следствие от него. Не е нужно да правимреформа в образованието, за да го осъзнаем това и ООН, вместо с джендър идиотии, да се заеме сериозно с ограничаване на раждаемостта и намаляване на популацията в развиващите се страни. Само че вместо това виждаме програми за хуманитарни и медицински помощи, които само задълбочават проблема.

 26. 26 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1269 Любопитно

  До коментар [#23] от "cavenn":

  Ще ни пращате ли в концлагери тия дето не мислим по "правилния" начин?

 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4053 Любопитно

  До коментар [#24] от "bobhunter":

  Не знам дали са най-опасния за човечеството, но са най-дразнещия със сигурност. И аз като теб от всички животински видове най-неприятни са ми те. Апропо, нещо интересно за тези, които не знаят. Насекомите са един от най-старите животински видове, те са първите сухопътни животни на Земята, много по-стари са като вид от земноводните и влечугите, и още по-стар от нас бозайниците.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#26] от "Jazzdevil":

  Най-гадният и опасен концлагер е невежеството. Няма нужда да те вкарвам там...

 29. 29 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До коментар [#28] от "cavenn":

  Имах една учителка в началното училище - казваше, че простия човек никога не се съмнява и всичко му е ясно, съответно обича да обявява несъгласните с него за невежи...

 30. 30 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 261 Неутрално

  До коментар [#28] от "cavenn":

  До коментар [#26] от "Jazzdevil":Най-гадният и опасен концлагер е невежеството. Няма нужда да те вкарвам там...
  —цитат от коментар 28 на cavenn


  Понеже говорите за невежество и виждам, че не осъзнавате че това да научиш нещо от някъде /дори да си мислиш, че е особено достоверен източник/, без сам лично да си го проверил, изследвал или изучил, не те прави по-малко невеж. Да, трябва да се вярва на учените, на учителите и т. н. но винаги с едно на ум, че информацията е "втора ръка" и може да не е вярна или да е умишлено подвеждаща. Учените винаги са били на достации, което значи, че който поръчва и плаща музиката, той определя резултатите. ;-) Наука без спомосъществувател е почти невъзможна. Наличието на фразата "може да са изчезнали" е достъчно основание за съмнения относно фактите и внушенията, направени в тази статия! Да, може да са изчезнали, но може и да не са. Със същия успех могат да напишат "извънземните може да са сред нас". :-)

 31. 31 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#28] от "cavenn":Имах една учителка в началното училище - казваше, че простия човек никога не се съмнява и всичко му е ясно, съответно обича да обявява несъгласните с него за невежи...
  —цитат от коментар 29 на Jazzdevil


  Тъпо е, че нищо не си научил от нея.

 32. 32 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#28] от "cavenn":
  —цитат от коментар 30 на wnl03619584


  Продължавайте да си задавате въпроси и да поставяте всичко под съмнение, това е правилният път. Само без емоции, а с неучен метод и подход. Отворете научните статии (публикувани в peer reviewed journals) и смело четете, много често накрая на някоя статия ще видите и абзац, в който се отчитат слабите страни и нещата за подобрение на самото изследване и препоръки за допълнителни такива. И тъй като аз съм учен и се занимавам активно с наука...знам това и онова... смело твърдя, че рационалното мислене на масата е под всякаква критика. Източниците ви са умопомрачаващи и заключенията - опасни.

 33. 33 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  Англичаните имат една приказка -- спри да говориш като статия от Гардиън. Често се чува по сериалите.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 34. 34 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До коментар [#32] от "cavenn":

  Вие ли сте учен?!? Като ходите на конференции и изнасяне доклад това ли казвате накрая:
  -Колеги, няма да ви отговарям на въпросите, нито нещо ще обяснявам допълнително понеже вие сте невежи! Разрешено е само да ми ръкопляскате.

 35. 35 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#32] от "cavenn":Вие ли сте учен?!? Като ходите на конференции и изнасяне доклад това ли казвате накрая:-Колеги, няма да ви отговарям на въпросите, нито нещо ще обяснявам допълнително понеже вие сте невежи! Разрешено е само да ми ръкопляскате.
  —цитат от коментар 34 на Jazzdevil


  Напротив, с радост отговарям и най-хубавото е, че те не се чувстват потиснати от това , а с радост научават нещо ново. Не го намират за високомерно и не ми казват-- нема те слушаме. Ако имат нещо против, казват го с подходящи аргументи и използват факти, а не слухове и лични наблюдения, базирани на някакъв житейски опит. Препоръчвам ви да четете повече научна литература, за да не се потискате в такива разговори, също така... спешно трябва да се абонирате за найчър или сайънс, а ако нямате кинти...ползвайте сай хъб...

 36. 36 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  Ами на пролет ще ги пускаме, на есен ще си умират Така ще е :-))

 37. 37 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До коментар [#35] от "cavenn":

  Чел съм немалко научна литература, самия аз съм се занимавал в миналото си с такава и нещото, което ми се е запечатало в съзнанието е колко предпазливи са тези хора, когато правят някакво изявление. Нито един истински учен не би излязал с изказване като:
  "Сигурна катастрофа очаква Земята в близко бъдеще" (каквото твърдяхте вие в коментар 15)
  Истинският учен ще каже:
  -Анализирах този проблем по такава методика, направих такива експерименти и получих тези резултати, които могат да се тълкуват в такава светлина. Пък особено когато се касае за прогнози за бъдещето ще бъдат и трижди по-внимателни какво предсказват.

 38. 38 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#37] от "Jazzdevil":

  Едно добро начало за човек, който не знае нищо по темата, като теб:
  https://www.nature.com/articles/35098000
  Приятно четене и успех!

 39. 39 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До коментар [#38] от "cavenn":

  За 15-ти път ви повтарям, че това дето сте постнали НЕ Е наука а активизъм маскиран като такава - жалко за вас, че не можете да схванете разликата.

 40. 40 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Само пчелите да изчезнат и нас ни няма....до 4 години.
  Айнщайн.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 41. 41 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5614 Неутрално

  В Германия много рядко се случва човек да си чисти предното стъкло от размазани насекоми...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 42. 42 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#41] от "penetrating":


  В Германия много рядко се случва човек да си чисти предното стъкло от размазани насекоми...
  —цитат от коментар 41 на penetrating


  И задното също.....от кал.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 43. 43 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5614 Неутрално

  До коментар [#42] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Всъщност, цялата кола...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 44. 44 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2146 Любопитно

  До коментар [#10] от "cavenn":Ключовата дума във всичките ти приказки е онова първото "вероятно" - кой и как я определил тая вероятност? Щото в статията не пишат какво се случва ако от утре забраним пестицидите - половин Азия и 3/4 от Африка почват пак да гладуват, добивите в земеделието отиват където са били в 19 век, цените на храните скачат 3, 5, 10 пъти и т.н. Малко солено ще ни излезе спасителната операция на колорадския бръмбар.
  —цитат от коментар 14 на Jazzdevil

  Който не си знае историята, ще я преживее отново. За справка, ДДТ-то е било панацеята и дар божи съвсем скоро (има възрастни хора дето го помнят това време), ама накрая го забраниха. Хубавото при него беше, че много бързо и лесно се установи как се предава по веригата и как накрая стига до човека. Този път проблема е че влиянието върху човека не е толкова директно, трудно се отчита в началните етапи, а когато вече ще може да се отчете със сигурност, то проблема ще е отишъл твърде далече и ще е станал твърде голям за да се заобиколи лесно и бързо. Иначе човека с право се е уплашил, щото без насекоми нЕма опрашване, а без опрашване оставаме без изобилните и евтини храни... Та с право се обажда, пък нека и други умни глави по другите държави да проверят как стоят нещата и ако наистина са тръгнали в кофти посока, овреме да се търсят други технологии за защита в земеделието.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK