Младите саудитци се чудят къде изчезнаха уахабитите

Женска борба - първият в историята подобен мач в Саудитска Арабия, в Рияд, 31 октомври 2019 г.

© Associated Press

Женска борба - първият в историята подобен мач в Саудитска Арабия, в Рияд, 31 октомври 2019 г.За мнозина в Саудитска Арабия животът се промени - въпросът вече е какво можеш да правиш, а не какво не можеш. Иновации, презентации на идеи, които да бъдат финансирани, студенти мъже и жени с мисъл за бъдещето - това е част от трансформацията на кралството от последните години, при която крайно консервативните гласове отстъпиха назад, разказва "Блумбърг".


"За две години разликата е огромна," разказва Шуг Аламри, 22-годишна студентка, по време на "Дахран експо". Градът в богатия на петрол изток на Саудитска Арабия събира за събитието млади мъже и жени, които търсят начини да привлекат туристи или например чрез плаващи столове да улеснят плуването за хората с увреждания.


Именно "освобождаването от оковите на пуританския вид ислям, който щеше да направи стремежите от "Дахран експо" невъобразими", е същността на икономическата промяна, пишат авторите на текста.
След десетилетно придържане към уахабизма - по името на духовника от 18 в. Мохамед ибн Абд ал Уаххаб - престополаследникът принц Мохамед бин Салман обяви план за модернизация на страната, включващ и "унищожаване" на останките от екстремизма. Без задействаните промени, "истинска революция", събития като "Дахран експо" щяха да са разделени по пол, със служители на религиозната полиция (мутауа), следящи дали жените спазват строгите правила за облекло. През 2016 г. на кувейтски писател на панаир на книгата в Рияд бе казано да не се усмихва - трапчинките му били съблазнителни.


Днес представителите на мутауа не се виждат. "Изчезнаха," казва събеседничка на "Блумбърг", която говори за саудитската национална идентичност, но без уахабизъм. "Откакго ги няма, показваме кои сме наистина."


Младите саудитци се чудят къде изчезнаха уахабитите

© Associated Press


Нищо от това не прави Саудитска Арабия демократична - остават авторитарното управление, войната в Йемен или убийството на Джамал Хашокжи. Контрастът обаче остава драматичен и някои саудитци дори говорят за възможността забраната за алкохол да отпадне преди срещата на Г-20 в страната догодина. "Какво ще се случи после, зависи от това дали икономиката може да направи достатъчен скок, за да отвърне на очакванията на страна, където три четвърти от населението, сред тях самият престолонаследник, са на възраст под 35 години," продължава материалът.


"Макар да са развълнувани от либерализацията, за повечето млади саудитци има едно притеснение: Къде изчезнаха уахабитите и какъв е шансът да се върнат?"


Според 37-годишния принц Абдуллах бин Халед Ал Сауд, директор на изследователския център "Крал Файсал", това е "революция", в която обаче има риск духовниците, някога доминирали в министерства, институции, джамии и училища, да отговорят реакционно. Ако на хардлайнерите се позволи да действат по стария начин, това може да създаде "някакво противоборство или нестабилност, а никой не иска да види това". Според него това е аргумент властите внимателно да наблюдават обществото, докато този период не отмине.


Саудитска Арабия и преди бе отворена след милиардите, потекли към хазната при петролния бум, дори облеклата на жените бяха по-свободни. Обсадата на Мека през 1979 г. промени това, тъй като поведе правителството към съюз с уахабизма. Според американски и саудитски представители, заемали държавни длъжности по онова време, именно уахабизмът е помогнал да бъдат оформени възгледите на Осама бин Ладен и 15-те саудитци, участвали в атаките от 11 септември.


Младите саудитци се чудят къде изчезнаха уахабитите

© Associated Press


Въпросът днес е: как консерваторите може да потърсят отмъщение? Саудитски учен, който заради деликатността на въпроса не иска името му да се споменава, пита: "Къде е реакцията? Защо е толкова приглушена? Някой спира ли я?... Винаги когато нещата се променят драстично, другите сили опитват да се съпротивляват колкото могат въз основа на възможностите, кито имат. Точно сега нямат многто възможности за публична съпротива."


С "Визия 2030", целяща огромни реформи в икономиката и образованието, Мохамед бин Салман не им дава много голям шанс. Други събеседници на "Блумбърг" смятат, че ако икономиката се представя добре, реакцията няма особен шанс.


Не че старада идентичност е изоставена. Традиционните дрехи за жени и мъже, абая и тауб, още са широко разпродстранени, мнозина носят никаб, въпреки че не е задължително. Някои са притеснени, че отварянето може да е прекалено и Саудитска Арабия да загуби културата си. Но вече се чуват и други гласове - има развлекателни събития, чуват се и рок, джаз и турска поп музика, в контраст с благочестивата тишина, налагана от религиозната полиция. Страната се отваря към туристи, а има и гледки, които не можеха да се видят преди: жени на колела, чиито облечени в дънки крака се виждат, двойки в барове, които пият коктейли без алкохол, изпълнители като Марая Кери и певци от арабския свят и Южна Корея.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 679 Неутрално

  "Къде е реакцията? Защо е толкова приглушена? Някой спира ли я?..."

  В една абсолютна монархия всичко зависи от монарха (или от този който изпълнява неговата функция). Вахабитите-терористи бяха част от официалната политика на кралството и никъде не са изчезнали. Едно махване с ръка на монарха и ще изпълзят веднага.

  Eddie lives... somewhere in time!
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Където "изчезнаха" националсоциалистите и комунистите...
  Те са си сиамски близнаци!!!

 3. 3 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Уахабитите се адаптираха, вие не.

 4. 4 Профил на nikolay_mihaylov
  nikolay_mihaylov
  Рейтинг: 472 Весело

  Приятна платена публикация на принц Салман в Блумбърг. Дневник трябва да поиска малко пари от МБС за препечатване.

 5. 5 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 873 Неутрално

  След 500-600 години може и да изчезнат. Засега само са ги накарали да си сменят дрехите.

 6. 6 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 290 Разстроено

  Тия няма да се променят скоро и последната снимка е много показателна! Кара си колелото момичето по дънки и си гледа пътя, а отстрани мъжът в колата я зяпа, все едно е видял жив динозавър...

  “When small men begin to cast big shadows, it means that the sun is about to set”, Lin Yutang
 7. 7 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Да използваш религията за да извършваш тероризъм, води до вторичен тероризъм в обществото след това. Защото , когато някакъв подобен масов акт се асоциира с конкретна идея, била тя религиозна, последствията ги понасят всички съпричастни на нея, които живеят в тези общества. а мюсюлманите в Европа и САЩ не са никак малко.

  И това е вторичният ефект: масов страх от ежедневието, което изглежда сякаш непредвидимо. И която теза експлоатират т. нар. "ферми:'' за дезинформация в социалните мрежи.

  Оттам започвам да се чудя доколко и на кого е изгодна тази ситуация?

 8. 8 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1369 Гневно

  И Хашоги сигурно си е задавал същия въпрос...

 9. 9 Профил на 88
  88
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Отговорът е един - повече взривявания в името на Аллах в света, който се опитва да им "налага" каквото и да било.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Да използваш религията за да извършваш тероризъм, води до вторичен тероризъм в обществото след това. Защото , когато някакъв подобен масов акт се асоциира с конкретна идея, била тя религиозна, последствията ги понасят всички съпричастни на нея, които живеят в тези общества. а мюсюлманите в Европа и САЩ не са никак малко. И това е вторичният ефект: масов страх от ежедневието, което изглежда сякаш непредвидимо. И която теза експлоатират т. нар. "ферми:'' за дезинформация в социалните мрежи.Оттам започвам да се чудя доколко и на кого е изгодна тази ситуация?
  —цитат от коментар 7 на Radosveta Koleva


  В този смисъл тероризмът е по-лош и от комунизмът. Анонимността на тероризма преоблечана в религиозна доктрина.

  Не само климата "деградира", а и отделни елементи в обществото.

  За климата поне има научно обяснение, а за тези "хора"?

 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4324 Гневно

  "Нищо от това не прави Саудитска Арабия демократична - остават авторитарното управление, войната в Йемен или убийството на Джамал Хашокжи."

  Остава още репресивно дискриминационния закон на име male guardianship според който саудитските жени нямат правото сами да пътуват в чужбина, да избират с кой мъж да сключват брак и много още неща. Остава още репресиите, насилието и ареста на десетки саудитки правозащитнички само защото се осмелиха да критикуват този абсурден закон!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 56 Любопитно

  Вероятно огромни групи уахабити са станали травестити!?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4324 Любопитно

  "Обсадата на Мека през 1979 г. промени това, тъй като поведе правителството към съюз с уахабизма. Според американски и саудитски представители, заемали държавни длъжности по онова време, именно уахабизмът е помогнал да бъдат оформени възгледите на Осама бин Ладен и 15-те саудитци, участвали в атаките от 11 септември."

  Обсада организирана от радикални уахабити, които обвиняват кралското семейство Сауд, че са се сдушили с западняците и най-вече със САЩ. Уахабизма и КСА са неразривно свързани още от самото създаване на тази държава на злото.

  Цялата история за този съюз може да прочетете тук:

  https://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/shows/saud/cron/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1631 Любопитно

  То хубаво момичето кара колело и му се виждат глезените, ама пак е маскирано като нинджа. А ако пък поиска да иде на екскурзия в чужбина, ще трябва да иска разрешение от мъжкия си настойник, който да ѝ извади паспорт и да я придружава. Също и ако иска да се запише в университет, пак трябва да иска позволение от настойника.
  Така че, хайде, моля ви се, не ни ги пробутвайте тия платени пиар статии колко е хубаво в Саудитска Арабия! Тия камилари са още в XIV век.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 15. 15 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2311 Неутрално

  Едно време в Рилския манастир имаше яки лелки с лента отрядник, който правеха забележки за по-свободно облекло.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 16. 16 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  Направо да се разплачеш от умиление. Тоя дето нареди варварското убийство на Хашфоги ли е носителя на промяната. Срещу къде къде по свободна държава като Иран ежедневно се води медийна пропаганда а тия щото са партньори ги величаят едва ли не са еталон за демокрация.

 17. 17 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#10] от "Radosveta Koleva":

  Комунизмът е най-отвратителната форма на тероризъм срещу собствения народ. Много повече жертви е взел от мюсюлманския тероризъм. Говоря не за комунизма като идеология, макар, че тя е основната причина, а за съветския комунизъм-болшевизма, налаган от душевни идиоти-садисти и масови убийци, като Ленин и Сталин и цялата им кохорта.

 18. 18 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6163 Весело

  Този писател с трапчинките, трябва да е бил голям сладур...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 19. 19 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#10] от "Radosveta Koleva":

  В този смисъл тероризмът е по-лош и от комунизмът

  Не само климата "деградира"

  Радосвето, не се излагай!

 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5787 Неутрално

  Как къде? Те са властта, която се крие :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 679 Неутрално

  ...В този смисъл тероризмът е по-лош и от комунизмът...
  —цитат от коментар 10 на Radosveta Koleva


  В някои отношения, да. Съвременния тероризъм е практически анонимен. Разните маргинали, обявени за ръководители, периодически се отстрелват, но с техните спонсори не се води никаква борба. Често една терористична група се спонсорира и съответно върши мръсната работа на различни, често враждебни един на друг спонсори.

  Eddie lives... somewhere in time!
 22. 22 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Където изчезнаха,фашистите,нацоналсоциалистите ,комунистите и подобни,след като им е бил оттрязан достъпа до властта и привилигеите са заменени с рестрикции.Някои разбира се са били изгонени ликвидирани или изгонени.
  Саудитска арабия никога не е била теокрация,а абсолютна монархия и де юре и де факто.А религията,вкл уахабизма е била и е в положение на цезаропапизъм.

 23. 23 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Където изчезнаха,фашистите,нацоналсоциалистите ,комунистите и подобни,след като им е бил оттрязан достъпа до властта и привилигеите са заменени с рестрикции.Някои разбира се са били изгонени ликвидирани или изгонени.
  Саудитска арабия никога не е била теокрация,а абсолютна монархия и де юре и де факто.А религията,вкл уахабизма е била и е в положение на цезаропапизъм.

 24. 24 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#10] от "Radosveta Koleva":В този смисъл тероризмът е по-лош и от комунизмътНе само климата "деградира"Радосвето, не се излагай!
  —цитат от коментар 19 на faeton.


  Опитваш се да ме обидиш или...?

 25. 25 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#10] от "Radosveta Koleva":

  [quote#21:"tigervi"]
  —цитат от коментар 17 на Oggie Petkov  Въобще не отричам последиците от масовия терор на СССР и комунистическите режими навсякъде по света. Въпросът е същите лица и техни поопечни и наследници, поради невъзможност да "изповядат" мащабно терористичната си идеологията, финансират терористив днешно време - на принципа с един куршум, два заека. За съжаление, понякога успяват.

 26. 26 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 284 Весело

  Как къде, в Европа са!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK