Как властта измисли хибридната цензура

Как властта измисли хибридната цензура

© ReutersНа 7 ноември Алексей Пивоваров (главен редактор и главенпродуцент на базираната в САЩ рускоезична медийна RTVI) публикува в профила си в YouTube филмя "Гибелта на империята", който за пръв път е излъчен по телевизия НТВ още през 2013 г. В този документален филм Анатолий Чубайс, един от реформаторите от 90-те години, а сега управител на борда на държавната компания "Роснано", казва за времената на брежневския застой: "Към този момент цялата страна с изключение на няколкостотин хиляди идиоти, е разбирала, че е изградена върху лъжа".


Последваха стотици новинарски съобщения, че "Чубайс нарече идиоти вярващите в искреността на режима граждани на СССР" (заглавието е истинско, не съм го измислил) и в резултат на това темата се нареди сред водещите в "Яндекс.Новостей".


Наложи се самият Чубайс да коментира тези думи от преди 6 години, а Пивоваров написа във "Фейсбук", че "не преставам да се удивлявам от припорада на информационния шум", тъй като "преди 6 години този филм мина по федерален канал и всичко беше тихо".
Какво се промени за тези 6 години?


Вече писах, че през това време бе изградена полуавтономната токсична система, състояща се от най-големите кремълски средства за масова информация, лоялни блогъри и общественици, мрежи от "анонимни" канали в Telegram, ферми от платени коментатори плюс спецслужби, наредили се на хранилката, които трупат лайкове и критики, както и брой гледания и прочитания.


Всички те се занимават с хибридна промяна на общественото мнение чрез подмяна на фактите и на дневни яред - от това, което се обсъжда в социалните мрежи до същия този Топ "Яндекс.Новостей", превръщащ се в нещо като огледало на подлежащата на деформиране реалност. В един момент можеше да ти се стори, че всезнаещите ръководители на тази екосистема всеки ден спускат "на земята" списъци с имена и теми, но сега става все по-ясно, че имаме работа с полуавтономност на тази токсична среда, в която всички действащи лица са свързани хоризонтално.


Безспорно, с известна ритмичност продължава "спускането" и понякога може да се дойде заповед против конкретен човек или нареждане да бъде заглушена набираща популярност информация, пусната от несистемната опозиция.


Но трябва да се признае, че в момента в повечето случаи системата работи самостоятелно. На някого му е скучно, някой разчиства лични сметки, някой трябва да изпълни план за брой посещения (историята с Чубайс, впрочем, прилича най-много на последното), някой изпълнява незаконна заповед - причините може да бъдат много, но резултатът винаги е един.


Започва масирано налагане на темата, която веднага бива подхваната от други елементи на екосистемата, а след тях, уви, и останалите по-прилични издания. За много медии присъствието на една новина сред водещите на "Яндекс" е напълно основателен повод да се включат и фактически да усилят присъствието ѝ още повече.


Преди две седмици бях убеден, че не е имало инструкции да бъде смачкан филологът Гасан Гусейнов*, а сега също съм убеден в случая с Чубайс, че никой не е нареждал да бъде атакуван един напълно лоялен ръководител на държавна корпорация. Медийната глутница прекрасно знае кой може да бъде захапан и кой не бива да бъде пипан.


Разбира се, в особени случаи тази глутница яростно се нахвърля - срещу системните и несистемните либерали, общественици, които "излизат извън границите на позволеното". По този начин биват налагани - като с кучето на Павлов - условни рефлекси: така може, а така не бива. Както Гусейнов не можеше да пише за съвременния руски език, а Чубайс - да се изказва за времето на застоя при Брежнев.


Това е не просто хибридна форма на мека цензура (можеш да казваш, каквото искаш, но бъди готов 3 дни да те бомбардират с цялата артилерия), но и също така е самодоволно опиянение на силния по отношения на слабия.


Формално погледнато, ако говорехме за обществото по учебник, всеки има право да коментира всяко изказване. В това се състои и реализирането на свободата на словото. Но медийно-политическите реалности в съвременна Русия са такива, че това работи само в едната посока - опонентите на властта просто нямат достатъчно медийни ресурси, за да разгърнат поне една ответна атака.


И в крайна сметка това прави нашето дисфункционално гражданско общество още по дисфункционално и удължава пътя ни към реална конкурентна демокрация.


Авторът е един от основателите на KF Consulting, бивш журналист, медиен консултант и бивш директор на цифровите проекти на RTVI. Коментарът му е публикуван в московския в."Ведомости" под заглавие "Хибридна цензура за всички. Ресурси ма медийни атаки в днешна Русия имат само привържениците на властта".


*Атаката срещу доктора по филология от Висшата школа за икономика Гасан Гусейнов бе заради негова публикация във "Фейсбук", в която той нарече руския език "немощен и от клоаката". Това определение бе раздухано от социалните мрежи и подето от медиите, а той обясни, че не е имал предвид "руския език изобщо, а как го използват днес руснаците, средствата за масова информация, политиците, юристите, органите на реда, които буквално издевателстват над него". Конкретният му въпрос бе "защо някои в Русия си мислят, че руснаците в Украйна не могат да добавят към своя език и украински", а отговорът бе: "Защото, като пристигнат в Берлин, например, тези умници не се изненадват да видят по павилионите вестници не само на немски, но и на руски, турски, сръбски, френски, гръцки, полски, английски, италиански. А в Москва, с нейните стотици хиляди украинци, татари, киргизи, узбеки, китайци и немци е невъзможно да намериш нещо на друг език, освен на този немощен руски от клоаката, на който днес говори и пише тази страна."

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Империята на злото си отива ,там където и е мястото ....в необятнте ловни полета на Сибирските шамани....

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10286 Неутрално

  Кой знае защо описаната схема силно напомнт кафявите медии на Пеевски. Целите и тук са същите, не само средствата.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2684 Неутрално

  Кой знае защо описаната схема силно напомнт кафявите медии на Пеевски. Целите и тук са същите, не само средствата.
  —цитат от коментар 2 на penetrating


  Ай стига с тоя Пеевски веее! Има интернет, има други медии! Дневник да не е на Пеевски? БНР да не е на Пеевски? Май по-много са медиите "против" Пеевски! Пеевски не е никакво цвете, ама и Прокопиев не е! И Костов не е! А пък Христо, Атанас и ко са безспирни клеветници на България в чужбина! Всеки пише каквото си иска и после нямало свобода на словото! Има! Даже не е само свобода а слободия!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3281 Неутрално

  Чета, чета, чета и се чудя за Русия ли е написано това или за България:

  "Бе изградена полуавтономната токсична система, състояща се от най-големите средства за масова информация, лоялни блогъри и общественици, ферми от платени коментатори плюс спецслужби, наредили се на хранилката, които трупат лайкове и критики, както и брой гледания и прочитания. Всички те се занимават с хибридна промяна на общественото мнение чрез подмяна на фактите и на дневния ред. Медийната глутница прекрасно знае кой може да бъде захапан и кой не бива да бъде пипан. Тази глутница яростно се нахвърля - срещу системните и несистемните либерали, общественици, които "излизат извън границите на позволеното". По този начин биват налагани - като с кучето на Павлов - условни рефлекси: така може, а така не бива. Както Гусейнов не можеше да пише за съвременния руски език, така и Чубайс - да се изказва за времето на застоя при Брежнев. Това е не просто хибридна форма на мека цензура (можеш да казваш, каквото искаш, но бъди готов 3 дни да те бомбардират с цялата артилерия), но и също така е самодоволно опиянение на силния по отношения на слабия. "

  После разправяйте, че библиотекаро-сарайците у нас нямат никакви връзки с режима на Путин и КГБ

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 5. 5 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 2392 Неутрално

  "от това, което се обсъжда в социалните мрежи до същия този Топ "Яндекс.Новостей", превръщащ се в нещо като огледало на подлежащата на деформиране реалност."


  Изглежда малко като да гониш вятъра. Първо, предполагам, идеята им е била да нагласят събитията и темите, но впоследствие през последните глобализиращи години /в известна степен/, Кремълската пропаганда тича след последствията, борейки се да ги предотврати.


  Сякаш, създавайки тази изкривена реалност, са заживели в нея и от тази гл. т. се опитват да влияят на обществените процеси.


  Проблемът е само, че тези "хора" не са клинично луди, но все пак са.

  Може би един вид социална шизофрения с обострен "финансов епизод"

 6. 6 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Кой знае защо описаната схема силно напомнт кафявите медии на Пеевски. Целите и тук са същите, не само средствата.
  —цитат от коментар 2 на penetrating


  Откъде мислиш, че господарите на Пеевски са привнесли този модел? Самият Пеевски е толкова тъп, съмнявам се да може да измисли нещо.

 7. 7 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 2392 Неутрално

  Държавната машина, колкото и тромава и смазана да е се нуждае от поддръжка. Дори монотонността трябва да се подържа.

  "Защото, като пристигнат в Берлин, например, тези умници не се изненадват да видят по павилионите вестници не само на немски, но и на руски, турски, сръбски, френски, гръцки, полски, английски, италиански. А в Москва, с нейните стотици хиляди украинци, татари, киргизи, узбеки, китайци и немци е невъзможно да намериш нещо на друг език, освен на този немощен руски от клоаката, на който днес говори и пише тази страна."

  Токсичността на системата е насочена срещу самата нея, а в природата обикновено отровите служат за самозащита.

 8. 8 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2899 Неутрално

  Малко е тъжно когато всичко това пролича като две капки вода и на нашата действителност.

  SHADOWS of SOFIA
 9. 9 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 993 Разстроено

  Струва ми се, че проблемът е много по-сериозен, отколкото манипулациите на злото джудже и неговите придворни.
  И в други страни пишат как онлайн глутници дружно се нахвърлят върху хора, задействали някакъв неясен сигнал за атака у тях. Както пирани, които плуват спокойно и после изведнъж всички заедно...

  https://www.wsj.com/articles/when-the-twitter-mob-came-for-me-1524234850
  https://www.nytimes.com/interactive/2019/09/30/magazine/bill-maher-interview.html

  Обвиняват интернет общуването - като нямаш жив човек нареща си, много по-лесно се настървяваш и истеризираш. Но пък аз помня митинги и военна служба - как големи тълпи хора, със или без помощта на институция, бяха готови поне на думи да избиват непознати хора.

  И в този форум - сигурен съм, че наживо бихме си приказвали съвсем спокойно с немалка част от троловете.
  Но тези онлайн глутници са доста опасни, защото за милион години еволюция хората са се понаучили как да общуват наживо без да се избиват, докато онлайн тепърва има да учим.

 10. 10 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 525 Неутрално

  :Безспорно, с известна ритмичност продължава "спускането" и понякога може да се дойде заповед против конкретен човек или нареждане да бъде заглушена набираща популярност информация, пусната от несистемната опозиция.:

  И тук свинята майка и нейния най-дебел син , чрез свинските си тении - наречени медии- и цяла армия от свински орки- правят същото! )))

  Слочаоенос?

  Не мисла!

 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4043 Неутрално

  " Медийната глутница прекрасно знае кой може да бъде захапан и кой не бива да бъде пипан."

  И тука е така - медийната глутница действа като шпиц команда, по заповед на падишаха, но и тука се знае кой "се закача" и кой - не !
  Лично премиерът действа по този начин и всички го знаят !

 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4043 Неутрално

  До коментар [#4] от "cinik":

  " Чета, чета, чета и се чудя за Русия ли е написано това или за България:"

  Що, ти каква разлика виждаш между двете държави като манталитет на управляващата шайка ? Посочи ми една разлика !

 13. 13 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  ...описаната схема силно напомнт кафявите медии на Пеевски...
  —цитат от коментар 2 на penetrating


  Напомнят, не, просто това е универсална схема, която е доказала своята ефективност. Но като всяка схема основана на лъжа и тя не е всесилна и в действие се вкарват и класически бандитски похвати - заплахи, изнудване, измислени обвинения, убийства.

  Eddie lives... somewhere in time!
 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4043 Неутрално

  До коментар [#13] от "tigervi":

  " Напомнят, не, просто това е универсална схема, която е доказала своята ефективност. Но като всяка схема основана на лъжа и тя не е всесилна и в действие се вкарват и класически бандитски похвати - заплахи, изнудване, измислени обвинения, убийства."

  Всъщност, ако трябва да сме откровенни, тази престъпна система се държи основно от описаните по - долу похвати - заплахи, изнудване, измислени обвинения, убийства ! Без тях, тя не работи изобщо !

 15. 15 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3230 Весело

  Хибридната цензура, новото име на съветската милиционерщина! Създадена да мачка неизтрезняващият, ленив и глупав мужик. И (без)родните форумни тролове да и се радват!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3230 Весело

  Авторът(Клишин) е от бандата на Нахални, Сополь... и вся осталная умнокрасива сволоч:
  —цитат от коментар 16 на Бойчо Огнянов


  И това, какво оазначава, ушанка? Че не е от бандата глупаво-грозните, кръга Озеро на бАщицата ти, и на Международната Агенцията по Де-зинформация на мАмашКата ти, пРашка Тудей и Тунайт, които гледаш 24/7/365 (до посиняване)?

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 18. 18 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 2392 Неутрално

  "Москва веднага отхвърли съобщението като "фалшива новина" по тема, която трябвало да се приема скептично, защото Русия нямало как да провери автентичността на записите."
  /цитат от друга статия за малайзийския самолет /


  "Хибридна цензура" по този начин придобива нов смисъл.

 19. 19 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 2392 Весело

  [quote#17:"Realist"][/quote]

  Истината е в пРашка Тудей...

  Да живее цензурата! :))))

 20. 20 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 2528 Весело

  За "случайно" попадналата особа у Дневникь: "C марта 2013 года — главный редактор сайта телеканала «Дождь». В январе 2014 года удалил с сайта телеканала вопрос о блокаде Ленинграда, который привёл к удалению Дождя из большинства крупнейших кабельных операторов России, и принес публичные извинения." https://t.ly/LLke0

  Дождь? Не мое да бъде!? 😜

  (не се чете)
 21. 21 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3230 Весело

  [quote#17:"Realist"]
  —цитат от коментар 19 на Radosveta Koleva
  Истината е в пРашка Тудей...Да живее цензурата! :))))[/quote]

  Това гледа Пуйчо Огнянович:

  https://www.youtube.com/watch?v=2h79v9uirLY

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 22. 22 Профил на Boris Romanov
  Boris Romanov
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Хибридна статия от хибртдни автори в хибридно общество . Жалка картинка на тотална хибридищация и контрол.

 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3648 Неутрално

  "Кой знае защо описаната схема силно напомнт кафявите медии на Пеевски. Целите и тук са същите, не само средствата."

  Гледайте какво е в Русия, и си придстаняйте какво ще е тук след година-две.

  Вчера България направи гигантска крачка към своята пълна и окончателна русификация.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  До коментар [#4] от "cinik":
  "Чета, чета, чета и се чудя за Русия ли е написано това или за България:"

  И в Руси и в България този процес идва от едно и също място - КГБ.
  Но разлика има.
  В България КГБ няма толкова голямо влияние. Дори не доминира

  подпис
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  Хоризонталните връзки при организирането на тази престъпна форма на публичен бебат в Русия не са открити от Путин.
  Осама Бин Ладен създаде терористичната си мрежа също на принципа на хоризонталните връзки. Липсата на строга йерархия на мрежата на Осама все пак му остави добри възможности да управлява.
  Следователно Путин не само не е изобритател на хоризонталната мрежи а дори не я е направил по-ефикасна от мрежата на Осама. Путин разполага с хиляди пъти повече ресурси за своята престъпна дейност, а ефектът не е много по-силен.

  подпис
 27. 27 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  Има признаци за неуспехи във функционирането на хоризонталните мрежи на Путин. Повечето водещи корупционери изнасят огромни суми от Русия и купуват имущество на запад. Журналистическите разследвания срещу корумпирани управници в Русия изваждат потресаващи примери на корупция. Този огромен поток откраднати руски пари компроментира Путин и въпреки това Путин не успява да дисциплинира крадците. Уж Путен е много силен, но не успява да управлява крадците. Тове е недостатък на мрежата с недостатъчна йерархия.

  подпис
 28. 28 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3761 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Признаваме:
  в момента в повечето случаи системата работи самостоятелно.

  Признайте:
  в повечето моменти надзорът не спи.

  Deal?

  "Всички те се занимават с хибридна промяна на общественото мнение чрез подмяна на фактите и на дневни яред - от това, което се обсъжда в социалните мрежи до същия този Топ "Яндекс.Новостей", превръщащ се в нещо като огледало на подлежащата на деформиране реалност.

  В един момент можеше да ти се стори, че всезнаещите ръководители на тази екосистема всеки ден спускат "на земята" списъци с имена и теми,

  но сега става все по-ясно, че имаме работа с полуавтономност на тази токсична среда, в която всички действащи лица са свързани хоризонтално.

  Безспорно, с известна ритмичност продължава "спускането" и понякога може да се дойде заповед против конкретен човек или нареждане да бъде заглушена набираща популярност информация, пусната от несистемната опозиция.

  Но трябва да се признае, че в момента в повечето случаи
  системата работи самостоятелно."

 29. 29 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  Путин наистина иновативно разви идеята ма Маркс от строго централно управление към тази хибридна форма на централно управление и хоризонтални връзки. Това е глобална промяна на максистката парадигма за управление и то много удпешна. Без хибридното управление на Путин СССР не би могъл да продължи съществуването си. За това Путин направи най-доброто за да продължи живота на империята. Много марксисти могат да го критикуват, но те бяха достигнали края си.
  Вероято империята под управление на Путин няма да продължи дълго но за КГБ 20 или 30 години в повече от е огромен успех.

  подпис
 30. 30 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  ...Гледайте какво е в Русия, и си придстаняйте какво ще е тук след година-две ...
  —цитат от коментар 23 на Norman Granz


  Тъжно, но истина.

  Eddie lives... somewhere in time!
 31. 31 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  "...Гледайте какво е в Русия, и си придстаняйте какво ще е тук след година-две ...
  —цитат от коментар 23 на Norman Granz"

  Изключено.
  Национализмът няма толкова дълбоки корени в България, а само национализмът може така брутално да подлуди хората. Национализмът не прощава на никого - уби много работливи народи като германци и японци.
  В България имаме някаква успешна корупция и никакъв национализъм. Нашите националисти са пародия на националисти. Нашите националисти се борят за налагането на Руската империя. Нашите националисти твърдят, че българите не са създали своята държава а това е дело на руската империя.

  подпис
 32. 32 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3142 Неутрално

  Моите наблюдения са, че в Русия има по-голяма медийна свобода, отколкото на Запад, където всички корпоративни медии, всички до една собственост на богати евреи, говорят сякаш са си плюли в устата. Това, което четем всеки ден в Дневник, го повтарят всички медии. Темата, аргументите, внушенията, лъжите, абсолютно едни и същи. Когато налагат информационно затъмнение всички са абсолютно дисциплинирани.

 33. 33 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 1887 Весело

  До коментар [#31] от "Иван К":
  Толкова са националисти! Най- обичат западни валути, дарени от раша!

 34. 34 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 594 Неутрално

  от 1917 г. насам е така.

  Да, българите сме велик народ !!!
 35. 35 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 978 Неутрално

  До коментар [#31] от "Иван К":

  Грешиш. Няма нужда патриотите или националистите да са еталон за нещо. Достатъчно е да отключат долни страсти, да предложат удобен враг - цигани, интелигенция- умни и красиви, НПО, Сорос.
  Следващата крачка е да отнемат виртуално по някакъв начин човешкото на враговете, да ги обобщят с някакъв символ - животни, унтерменшени, орди, подопашници, лилави, болшевики и т.н.
  Останалото се саморепродуцира. И е много лесно някой нов дразнител срещу системата да бъде приобщен към горните категории.
  Ето вчера съдийката, която критикува Гешев и беше заплашена от него получи за 20 минути целия арсенал - ДаБГ, апартамент и т.н. цитати и изказвания, с които заливаха темите.
  И всички коментари, които не поляризират, които анализират или дискутират нормално биват изтласкани надолу. Отгоре остава пяната на поляризиращите, със силни сравнения, обиди и повтарящи се тези.
  И тази динамика е страшна. С малко ресурси се постига голямо покритие.

 36. 36 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  До коментар [#25] от "Бойчо Огнянов":

  лайнарчо,предупредихте да си смениш ника!

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Срам ме е от ГЕРБ
  Срам ме е от ГЕРБ
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  вместо ЕлЗет2 се прекръсти на жалкар, поне ще отговаря на същността ти робска!

 39. 39 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Тук е същото. Както и във форумите. Писна ми да наричат инакомислещите един файтон хора. Но пък... може и това да стане модерно. Да се числиш към различните.

 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8526 Неутрално

  Това положение няма да е задълго.

 41. 41 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1266 Любопитно

  Гьобелс се върти като вентилатор в гроба си, вероятно...

 42. 42 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#32] от "gozambo":

  Минусите, които си отразил са, предполагам, от хора, които или не знаят руски, или "не отварят" сайт с домейн *.ru или *.рф
  Но не се изненадвай. Според такива хора рускоезичните версии на Ройтерс, Блумбърг, ВВС или Дойче Веле са путинска хибридна пропаганда. Ако не бяха нямаше да са на руски език

  Бог да благослови Америка за България!
 43. 43 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2304 Весело

  "Но медийно-политическите реалности в съвременна Русия са такива, че това работи само в едната посока - опонентите на властта просто нямат достатъчно медийни ресурси, за да разгърнат поне една ответна атака."

  Сиреч, на опонентите какво не им достига - правоверни тролове или достатъчно грантове/бонуси за да заприличат на властта?
  Най-обичам оплаквачи, де искат да изместят някого и да седнат в неговия стол!

 44. 44 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2304 Весело

  До коментар [#39] от "falkoneti":

  "Писна ми да наричат инакомислещите един файтон хора."

  Нали има репортажи на живо - вижда се, че на прайдовете са стотици файтона, разпънати в цветовете на дъгата и опияни от щастие, че публично излагат собствената си простотия.
  И да, съгласно математическата логика, ако инакомислещите са повече от останалите мислещи, то те ще са "мейнстреам".

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK