САЩ критикуват световна конференция заради сексуалното образование

Сексуалното образование спасява човешки живот, напомнят организаторите

© unfpa

Сексуалното образование спасява човешки живот, напомнят организаторитеДесет държави, сред които САЩ, Бразилия и Египет, критикуваха световна конференция за сексуално и репродуктивно здраве, защото смятат, че тя пропагандирала абортите и сексуалното образование, съобщи фондация "Томпсън Ройтерс".


Форумът събра тази седмица в Найроби 9500 делегати, сред които и държавни глави, представители на финансови институции и дарители. В Нигерия тя обсъждат теми като смъртността сред родилките, насилието срещу жени и доброволното семейно планиране.


Десет от 192-те държави в ООН заявиха, че не подкрепят използването от Международната конференция за населението и развитието (ICPD) на термина "сексуални и свързани с репродуктивното здраве права", защото те можело да се употребят за агитация в полза на абортите.
Валери Хюбър, старши съветник в американското министерство на здравеопазването, заявява, че не всички държави са били консултирани преди началото на събитието, организирано от ООН, Дания и Кения. "Няма такова нещо като международно право на аборт. В действителност международното право ясно определя, че всеки има право на живот", заяви тя.


"Не можем да подкрепим сексуално образование, което не ангажира адекватно и родителите и което пропагандира абортите като метод за семейно планиране", пише в съвместното изявление на десетте държави.


С историческо решение от 22 януари 1973 г. Върховният съд на САЩ постанови в делото "Роу срещу Уейд", че всички опити на отделните щати да отнемат правото на аборт противоречат на конституцията. Към този момент той е забранен без изключение в 30 щата и с известни специфични обстоятелства в още 16. През последните години темата отново води до дълбоко разделение в американското общество, включително дали е морално, макар и да е законно, извършването на аборти.


През 2017 г. президентът Доналд Тръмп възстанови прекратена преди десетилетия политика на федералната администрация да ограничи международната помощ от бюджета за благотворителни организации, подкрепящи под каквато и да е форма аборта, включително такива, които просто провеждат разяснителни кампании за тази процедура. Решението предизвика затваряне на клиники, спиране на информационни кампании и помощ за бежанци, както и увеличаване на рисковете за здравето на милиони жени, казват специалисти по репродуктивно здраве.


Конференцията на ICPD съвпада с 25-ата годишнина от среща на върха в Кайро, на която страните участнички се споразумяха да работят за подобряване здравето на бременни и родилки и да се борят за равни възможности на жените с тези на мъжете и против насилието над жени. В момента крайнодесни, консервативни и религиозни среди по света усилено атакуват постиженията от последните години, включително с кампании за законодателни промени и забрана на абортите.


По данни на Фонда за населението към ООН (UNFPA) всеки ден 800 жени умират от усложнения при бременност и раждания, които биха могли да се избегнат. Над 230 милиона жени искат да предотвратят забременяване, но нямат достъп до модерни противозачатъчни. Всяка трета жена по света е била някога в живота си обект на физическо или сексуално насилие, допълват от UNFPA.


Организаторите на форума в Найроби отхвърлят твърденията, че единственият фокус е върху абортите и сексуалното образование. Почти 10 млрд. долара инвестиции бяха обещани от редица държави (вкл. Великобритания, Норвегия, Германия и Дания) и частни организации. Според UNFPA, за да бъдат прекратени до 2030 г. подлежащите на предотвратяване смъртни случаи при раждания, насилието на полова основа, браковете с деца и достъп на всички жени до семейно планиране, ще са нужни около 264 млрд. долара.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK