САЩ критикуват световна конференция заради сексуалното образование

Сексуалното образование спасява човешки живот, напомнят организаторите

© unfpa

Сексуалното образование спасява човешки живот, напомнят организаторитеДесет държави, сред които САЩ, Бразилия и Египет, критикуваха световна конференция за сексуално и репродуктивно здраве, защото смятат, че тя пропагандирала абортите и сексуалното образование, съобщи фондация "Томпсън Ройтерс".


Форумът събра тази седмица в Найроби 9500 делегати, сред които и държавни глави, представители на финансови институции и дарители. В Нигерия тя обсъждат теми като смъртността сред родилките, насилието срещу жени и доброволното семейно планиране.


Десет от 192-те държави в ООН заявиха, че не подкрепят използването от Международната конференция за населението и развитието (ICPD) на термина "сексуални и свързани с репродуктивното здраве права", защото те можело да се употребят за агитация в полза на абортите.
Валери Хюбър, старши съветник в американското министерство на здравеопазването, заявява, че не всички държави са били консултирани преди началото на събитието, организирано от ООН, Дания и Кения. "Няма такова нещо като международно право на аборт. В действителност международното право ясно определя, че всеки има право на живот", заяви тя.


"Не можем да подкрепим сексуално образование, което не ангажира адекватно и родителите и което пропагандира абортите като метод за семейно планиране", пише в съвместното изявление на десетте държави.


С историческо решение от 22 януари 1973 г. Върховният съд на САЩ постанови в делото "Роу срещу Уейд", че всички опити на отделните щати да отнемат правото на аборт противоречат на конституцията. Към този момент той е забранен без изключение в 30 щата и с известни специфични обстоятелства в още 16. През последните години темата отново води до дълбоко разделение в американското общество, включително дали е морално, макар и да е законно, извършването на аборти.


През 2017 г. президентът Доналд Тръмп възстанови прекратена преди десетилетия политика на федералната администрация да ограничи международната помощ от бюджета за благотворителни организации, подкрепящи под каквато и да е форма аборта, включително такива, които просто провеждат разяснителни кампании за тази процедура. Решението предизвика затваряне на клиники, спиране на информационни кампании и помощ за бежанци, както и увеличаване на рисковете за здравето на милиони жени, казват специалисти по репродуктивно здраве.


Конференцията на ICPD съвпада с 25-ата годишнина от среща на върха в Кайро, на която страните участнички се споразумяха да работят за подобряване здравето на бременни и родилки и да се борят за равни възможности на жените с тези на мъжете и против насилието над жени. В момента крайнодесни, консервативни и религиозни среди по света усилено атакуват постиженията от последните години, включително с кампании за законодателни промени и забрана на абортите.


По данни на Фонда за населението към ООН (UNFPA) всеки ден 800 жени умират от усложнения при бременност и раждания, които биха могли да се избегнат. Над 230 милиона жени искат да предотвратят забременяване, но нямат достъп до модерни противозачатъчни. Всяка трета жена по света е била някога в живота си обект на физическо или сексуално насилие, допълват от UNFPA.


Организаторите на форума в Найроби отхвърлят твърденията, че единственият фокус е върху абортите и сексуалното образование. Почти 10 млрд. долара инвестиции бяха обещани от редица държави (вкл. Великобритания, Норвегия, Германия и Дания) и частни организации. Според UNFPA, за да бъдат прекратени до 2030 г. подлежащите на предотвратяване смъртни случаи при раждания, насилието на полова основа, браковете с деца и достъп на всички жени до семейно планиране, ще са нужни около 264 млрд. долара.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Всяка трета жена по света е била някога в живота си обект на физическо или сексуално насилие, допълват от UNFPA."

  В периодите , когато човечеството е откривало земеделието и оръдията на труда, сигурно това не се е наричало така. Проблемът е, че днес има законова рамка. А какво се случва с тези, които не се вместват в нея, защото те са първоизточниците на проблема?

  И, разбира се, образоваността по отношение на планираната репродукция на втори план.

 2. 2 Профил на phuncky
  phuncky
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Under his eye.

  Късата памет е най-големият враг на българите.
 3. 3 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  "Форумът събра тази седмица в Найроби 9500 делегати, сред които и държавни глави, представители на финансови институции и дарители. В Нигерия тя обсъждат теми ..."

  НАЙРОБИ НЕ Е В НИГЕРИЯ!

 4. 4 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 941 Весело

  Само 264 милиарда?
  Ама играйте по на едро бе, другари, , при това 2030 г. е прекалено близо, току виж тогава някой си спомнил какво сте обещавали: "да бъдат ПРЕКРАТЕНИ до 2030 г. подлежащите на предотвратяване смъртни случаи при раждания, насилието на полова основа, браковете с деца и достъп на ВСИЧКИ жени до семейно планиране".
  Напишете поне 2050-2060 г., искайте минимум 1 трилион и формулирайте НАМАЛЕНИ и МНОЗИНСТВОТО и готово - уредени сте с дебели заплати до пенсия!

  Знанието е сила, информацията - власт
 5. 5 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 941 Весело

  "Форумът събра тази седмица в Найроби 9500 делегати, сред които и държавни глави, представители на финансови институции и дарители. В Нигерия тя обсъждат теми ..."НАЙРОБИ НЕ Е В НИГЕРИЯ!
  —цитат от коментар 3 на daam


  Щом са улучили континента - берекет версин!

  Знанието е сила, информацията - власт
 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  [quote#5:"pag"][/quote]

  А можеше и планетата да объркат!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. Кофти е, че хора като Тръмп, който съм сигурен че поне на някаква фаза от живота си е бил про-чойс, задължително трябва да обслужват всички опорки на консервите, за да не би да разсърдят някого.

  При консервите индоктринацията е по целия спектър. Не може, примерно, да си консерва и да си про движението за климата. Не може да си консерва и да си про-чойс. Изобщо, пропагандата повелява, че ха си кривнал леко от "правата вяра", ха си стана "ляв". Което пък е големият самоцелен страх на консервата. Сакън.

 8. 8 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  НАЙРОБИ НЕ Е В НИГЕРИЯ!
  —цитат от коментар 3 на daam


  Нали е в Африка, все пак....

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4816 Весело

  "Форумът събра тази седмица в Найроби 9500 делегати, сред които и държавни глави, представители на финансови институции и дарители. В Нигерия тя обсъждат теми като смъртността сред родилките, насилието срещу жени и доброволното семейно планиране."

  Кения, Дневник! 🤣😂

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3325 Весело

  Не скачайте на автора на статията, бе хора!
  Душата му е стон!

  Такива предвкусвани с обилно слюнкоотделяне кинти се стопяват като мираж ...
  Особено кинтите за пропаганда!

  Кой не вЕрва - те':
  ... През 2017 г. президентът Доналд Тръмп възстанови прекратена преди десетилетия политика на федералната администрация да ограничи международната помощ от бюджета за благотворителни организации, подкрепящи под каквато и да е форма аборта, включително такива, които просто провеждат разяснителни кампании за тази процедура ...

  Той Тръмп бастисал ВСИЧКИ ФОРМИ, но афтуръ не може да приеме, не, не и пак не!, че и тези за "просто провеждането на разяснителни кампании" били в графата "ВСИЧКИ"!

  Ма те агитпропаджиите всякога са се мислили за нещо различно ...

 11. 11 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  САЩ, Бразилия, Беларус, Египет, Хаити, Унгария, Либия, Полша, Сенегал, Св. Луция и Уганда.
  Това са страните, които имат силно изразена позиция срещу абортите.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 12. Жалко е, че Америка се превръща в заложник на шепа религиозни имбецили с разбирания от 17-18 век. А хора като Тръмп, които нямат нищо общо с християнските ценности, им играят по свирката, че иначе ще види президентство през крив макарон. Но най-нелепи са наистина фанатиците, които гласуват за определено неморалния Тръмп, женен емнайсет пъти, изневерявал на жените си и насилващ жени сексуално. В същото време, поддържниците на този откровен дебил говорят за морал, християнство и ценности. Имат някакви принципи, явно, но те далеч не са свързани с християнството. По-скоро ги работят лекинко с расизъм и ксенофобия, ама нали няма как да си го признаят.

 13. 13 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Консервативен не означава закостенял. както и демократ - либерал.

  Ако вземе за пример възпитанието на деца, консервативните са тези, които ще заложат на традицията в контекста на времето и социалния си статус, докато демократичните - биха рискували не с нови концепции, а повече с индивидуалните си принципи и вкус през призмата на времето и социалния си статус. Което само по себе си изисква повече да преценяваш, отколкото да следваш традиционен модел.


  Консервативните мислят правилата през традициите, докато демократичните - мислят правилата през традициите по нов или по-нестандартен начин. Различни модели , но с една и съща основа.


  Но за абортите - самоволното им осъществяване - не виждам тази здравословна основа. И това общо нещо, което биха могли да намерят помежду си противниците и привържениците на абортите е работата по тяхната превенция. Предотвратяването на бременността. В различните страни, даже и континенти тя има различни по-изявени причини. За Африка е ясно какъв е проблемът.

  Не може жена, жертва на изнасилване свободно да прави аборт, при положение, че тези престъпления са масова практика. Това е геноцид. И криминалните структури, които ги осъществяват трябва да понасят сериозни и навременни последствия.

 14. 14 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  Винаги е така -- крайнодесни срещу постиженията.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 15. 15 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Трябва да се насърчи образованието, а не само сексуалното такова! Особено в мюсюлманските и субсахарските държави. Когато спрат да се въдят като зайци, тогава ще заживеят по- добре!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 16. 16 Профил на Boris Romanov
  Boris Romanov
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Окончателно се дезориентирах (

 17. 17 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 979 Весело

  "Форумът събра тази седмица в Найроби 9500 делегати, сред които и държавни глави, представители на финансови институции и дарители. В Нигерия тя обсъждат теми ..."НАЙРОБИ НЕ Е В НИГЕРИЯ!
  —цитат от коментар 3 на daam


  Хе-хе. Голяма работа. Кения, Нигерия, все тая. Да не издребняваме. Както и за Китай, Виетнам и пр. На нивото на шеф на народното събрание е материалчето. Това си е за похвала, не за порицание. :)

 18. 18 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Проблемите в тази статия са показани едностранчиво. Т.нар. сексуално образование е направено така, че да проповядва хомосексуализма, перверзиите и всички либерастки идеи като, например, изключване ролята на семейството и на родителите във възпитанието на децата. Всички теми са разработвани от хомосексуални хора. На практика сексуалното образование означава изключване ролята на родителите във възпитанието на децата си и придаване тази роля на хомосексуални организации. Проповядва също смяната на пола и свободата на децата без съгласието на родителите си да си сменят пола.
  За абортите проблемите са няколко. Единият е, че всички досега създадени организации за извършване на безплатни аборти се финансират от парите на данъкоплатците, но те не се занимават толкова с аборти, колкото използват тези пари за пропаганда на либерастията. Те са се превърнали в централи за пропаганда на либерастките идеи. Вторият проблем е, че пропагандират, насърчават и съдействат за феминистките идеи, за смачкване на мъжете. Единствено на жената се дава право да решава дали да прави аборт или не, без да се пита бащата на бебето. Жената можела да прави каквото си иска със своето тяло. Зародишът не е част от тялото на жената, особено вече оформеното бебе. То е и на бащата. И третият проблем е, че либерастите вече искат да правят аборти до момента на самото раждане, дори и след раждането, т.е. да убиват родени бебета, което да се счита за аборт.
  Либерастката пропаганда винаги ще намери няколко стотин случая, при които жените са пострадали, защото не са направили аборт, но по какъв начин това оправдава десетките милиони аборти?
  И последният момент е, че правото на аборти е морален проблем. Дали да се извършват и до кой месец могат да се извършват или при какви случаи, това е морален проблем като имаме ли право да убиваме, право на евтаназия, и пр.

 19. 19 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Преди време в Лондон въведоха сексуалното образование, но там нали е Лондонистан вече, децата бяха спряни от училище, родителите се бяха събрали и отишли при директорите на училищата и до вечерта сексуалното образование беше свалено от учебните програми.

 20. 20 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Липсата на сексуално образование в Африка ще ни разгони на всички фамилията само до 10-20 години. И на принципните противници и на адептите на абортите.

 21. 21 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1637 Весело

  До коментар [#3] от "daam":

  Малко е на няколко хиляди километра по на изток, ама карай, пак е Африка.

  Panta rhei....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK