"Всички трябва да се страхуват": в Шри Ланка се връща страховитият клан Раджапакса

Готабхая (вляво) и Махинда Раджапакса.

© Dinuka Liyanawatte, Reuters

Готабхая (вляво) и Махинда Раджапакса.Жителите на Шри Ланка избират днес своя президент - това може да означава връщане на власт на страховития клан Раджапакса, около който витаят редица мрачни въпроси - подозрителни изчезвания, убийства и проблемни китайски заеми.


В една страна, която е все още в шок от атентатите на католическия Великден, в дългата 65 сантиметра бюлетина фигурират имената на 35 кандидати, сред които двама монаси и една-единствена жена. Изборите се очертават оспорван дуел между представителя на управляващата партия Саджитх Премадаса и Готабхая Раджапакса, брат на бившия "силен човек" в страната Махинда Раджапакса.


70-годишният Готабхая е малкият брат на бившия президент Махинда Раджапакса, който управлява с "желязна ръка" южноазиатския остров от 2005 г. до 2015 г. и е възпрепятстван от действащата конституция да се кандидатира на тези избори. Махинда беше победен на изборите преди пет години от коалиция от свои противници и се опита да стане премиер миналата година чрез преврат, който се провали.
"Черна овца" за правозащитниците, Махинда Раджапакса е възхваляван от синхалското етническо мнозинство в страната с 21 милиона жители за смазването на сепаратисткото бунтовническо движение на тамилското малцинство, сложило край на гражданската война, която отне живота на 100 000 души за 37 години.


Заключителната фаза на гражданската война през 2009 г. се превърна в кървава баня. Предполага се, че правителствените сили, ръководени тогава от брат му Готабхая, са убили 40 000 тамили от мирното население за няколко месеца.


Страх


Готабхая Раджапакса е обвиняван също, въпреки че отрича това, за ръководене на "отряди на смъртта", които отвличаха с бели камионетки тамили, политически противници, журналисти и други хора. Телата на някои от тях след това бяха изхвърлени направо на пътя, а други никога не бяха намерени.


Една от предполагаемите жертви е журналистът Ласантха Викрематунге, намушкан с нож в главата през 2009 г. Репортерът възнамеряваше да свидетелства пред съда по дело за преднамерена клевета, инициирано от Готабхая срещу неговия вестник, след статия, обвиняваща президентския брат в корупция.


Дъщеря му Ахимса Викрематунге казва, че е ужасена от перспективата при президентско управление на Готабхая Раджапакса "редица смели полицаи, прокурори, свидетели, съдии и журналисти, които са се изпречвали на неговия път, да попаднат на мушката му".


"Всички трябва да се страхуват от това, което може да се случи, ако Готабхая стане президент, всички", предупреждава анализаторът Паикиасотхи Сараванамуту. "За журналистите, за всякаква форма на дисидентство, ще бъде много, много тежко", казва той пред АФП.


Според правозащитната организация "Репортери без граници" през "черното десетилетие" на управлението на Махинда Раджапакса най-малко 14 журналисти са били "убити във връзка с тяхната работа".


Срещу Готабхая Раджапакса Обединената национална партия (ОНП), най-голямата парламентарна сила, издигна министъра на жилищното строителство Саджитх Премадаса, който е сравнително слабо познат. Той е син на президента Ранасингх Премадаса, убит през 1993 г. при самоубийствен атентат на тамилските бунтовници.


Естественият кандидат на ОНП, премиерът Ранил Викремесингхе, трябваше да се откаже от президентските си амбиции в резултат на вътрешна атака. Борбата за власт през последните години между него и досегашния президент Маитхрипала Сирисена разстрои държавната машина, която се оказа неспособна да предотврати джихадистките атентати на Великден, отнели живота на 269 души.


Китайски пари


В случай на победа Готабхая Раджапакса ще назначи брат си Махинда начело на правителството. Едно връщане на власт на клана Раджапакса безпокои също съседна Индия и Запада заради близостта му с Китай.


Пекин даде милиарди долари заеми на Шри Ланка по време на двата мандата на Махинда Раджапакса за големи инфраструктурни проекти - колосален дълг, който поставя намираща се на стратегическо място в Индийския океан страна в пряка зависимост от Китай. Договорите за заеми станаха обект на съмнения за корупция.


Като илюстрация на бремето на този дълг Шри Ланка трябваше да преотстъпи през 2017 г. за 99 години на Китай южното пристанище Хамбантота, след като не успя да изплати дълг от 1.4 млрд. долара за неговото строителство.
Китайските инвестиции "благоприятстваха лошото управление на Раджапакса", посочва експертът Паикиасотхи Сараванамуту. "Те харчиха и харчиха без да мислят, че парите трябва да се връщат", допълва той.


Близо 16 милиона гласоподаватели в Шри Ланка са призовани да се явят пред избирателните урни от 7.00 до 17.00 ч. (от 3.30 ч. до 13.30 ч. българско време). Резултатите от изборите се очаква да станат известни в неделя. /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK