След пищното си откриване преди 150 години Суецкият канал се превръща в един от най-важните в света водни пътища. Юбилеят му обаче ще бъде отбелязан скромно в Египет.<br /><br />Изкуственият канал е прокопан между 1859 и 1869 година - амбициозен проект за свързване на Средиземно и Червено море и за съкращаване на времето за доставки в разрастващата се международна търговия от Европа за Азия.<br /><br />Суецкият канал не е привилегия за един народ, заявява Фердинанд дьо Лесепс, френският дипломат, на когото се приписва замисъла на проекта, 4000 години след първите проекти за канал на фараоните. "Той дължи появата си и принадлежи на стремежите на човечеството", казва Дьо Лесепс в реч през 1864 година.<br /><br />На снимката: Пътуващи по канала през 1935 г.

© Associated Press

увеличи
, 7714

Ключови думи към статията:

Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии

Топ галерии

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  След пищното си откриване преди 150 години ....
  ======
  Никак не било пищно. .....
  Лошата съдба на канала , сякаш е писана още от самото му откриване.....
  Днес , положението не е по различно. ...

  Bukalemun
 2. 2 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  Един велик проект в икономическото развитие на човечеството .

 3. 3 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  Вместо да наблегнат на историята на канала преди 1956 година, египетските власти предпочитат да подчертаят сегашното представяне на канала и приноса му за изтощената икономика на страната.
  ========
  И с основание не наблягат.....
  Неудобната и печална предистория на канала ....един от поводите .....
  Едно незаслужено минало на един грандиозен проект.....

  https://www.fikriyat.com/fikriyat-ozel/2018/06/19/osmanlidan-new-yorka-uzanan-oyku-ozgurluk-heykeli

  Bukalemun
 4. 4 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1199 Любопитно

  До коментар [#3] от "eti mehter":

  Ти да не си в турскифорум ма, помакиньо?! Какво пускаш линкове на турски?.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 5. 5 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Суецкият канал слага началото на края на една славна епоха, тая на знаменитите чайни клипери. Тия бързи ветроходни кораби са използвани за транспорт на чай от Китай до Англия. Поради бързата доставка на чай до острова в знак на благодарност капитанът на един от клиперите получил награда 50 лири. Така почнали залаганията кой пръв ще пристигне в доковете на Темза. А машрутът бил дълъг и труден-Индийски океан, завой при нос Добра надежда към Атлантика, край бреговете на западна Африка до Ламанш. Месеци преход. Най-известните са били Къти сарк, Термопили, Ариел..."формула едно" по вода. Контрукцията на клиперите била непригодна за преминаване през Суец и макар трафикът да продължил още малко по традиция, краткият маршрут на парните кораби през Средиземно море полека лека победил в името на прогреса.

 6. 6 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  "Изключителна личност е бил този Лесепс! От добро семейство и състоятелен, той попада млад в дипломатическата кариера, в която обаче неговата делова и предприемчива природа се чувства като окована. На служба при френския консул в Египет, той спечелва бързо сърдечното приятелство на престолонаследника принц Саид. Младият Лесепс е много енергичен и любознателен. Той пътува, проучва, прави планове, но в повечето случаи не във връзка с преписките на консулството. Разузнаванията му го натъкват на опитите в миналото за разсичането на двата континента. Идеята го завладява, а той гори от устрем за дела, за големи, велики дела. Той спечелва за делото и своя приятел – престолонаследника Саид. Но Саид няма власт, а бащата, кедифът Мехмед Али, е консерватор и предпазлив. Когато опитите на Лесепс пред Махмед Али не успяват за добиване на концесия за Канала поради недоверчивостта на кадифа, противоречивите интереси и интригите на Великите сили, той не се отчайва, а продължава да работи и да чака по-добро време.
  В 1854 г. почива внезапно Мехмед Али и син му Саид – искреният и предан приятел на Лесепс – се възкачва на престола. Още същата година, на 30-ти ноември, Лесепс получава концесията за прокопаване на Канала. Минават 3 години в упорити усилия от страна на Лесепс за събиране на материалните средства и за отстраняване на пречки и интриги, докато през 1858 г. се основава акционерно с капитал 100 милиона франка и със задача да се построи Канала. От недоверие към идеята, по политически причини, повечето правителства отказват да участват в подписката. Англия, Русия, Австрия и Съединените щати отхвърлят предвидените за тях квоти и сумата 100 милиона франка е била подписана, благодарение на енергията на Лесепс, в по-голямата си част от френски дребни спестители. Председател на това дружество е Лесепс, а всяка негова клетка вече вибрира и гори за осъществяването на Канала.
  В същото време официалните места са хладни, даже враждебни към делото на Лесепс. Английският вестник "Глоуб" на 30-ти ноември 1858 г. пише:
  "Каналът, ако въобще бъде реализиран, не ще бъде от никаква полза... Подписчиците са хора от кафенетата, излъгани от вестниците, които им попадат, и бакалски чираци, които са свикнали да четат рекламите по опаковките на пакетите. Цялата работа е една ловка кражба... Каналът е невъзможна работа..."
  Каква колосална заблуда! Може би най-голямата в историята на деловия живот.

  Ето най-после и тържеството на човешкия дух над природата – фееричното откриване на Канала на 17-ти ноември 1869 г.
  Лесепс ликува.
  На откриването присъстват лично красивата и симпатизираща на Лесепс френска кралица Евгения, пруският престолонаследник Фридрих, бъдещият австрийски император Франц Йосиф и други най-знатни лица Лесепс е безкрайно благодарен на Саид, макар че от 1863 г. той е вече заместен от кедифа Исмаил. Лесепс кръщава входното пристанище на Канала на името на своя приятел Саид – това е днешният Порт Саид, където едва по-късно признателните поколения поставиха при входа на Суецкия канал и бюста на Лесепс. Така бе увековечено едно приятелство, което даде епохален тласък на културата на човечеството.
  Едва що построен, Каналът става фокус на още по-упорити борби и интриги около него – сега вече за това чий да бъде той. Каналът се оказа съдбоносен за египетската независимост. Страната, през която минава този така важен международен морски път, изведнъж добива извънредно голямо значение за всички велики сили..."

  Константин Кацаров, обиколил света през 1937 г. и описал видяното и почувствано от него в книгата "Светът отблизо", издадена за първи път през 1948 г. Това е един малък откъс от разказа му за Канала и за Лесепс, който след това се хвърля да работи по проекта на Панамския канал, оплетен във финансови и политически интриги, завършва тъжно кариерата и живота си в процеси, затвор и опозоряване.

 7. 7 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Хубава галерия.
  сн.6 – HMS Portland тип23

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 8. 8 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 667 Неутрално

  "Изкуственият канал е прокопан между 1859 и 1869 година - амбициозен проект за свързване на Средиземно и Червено море. "

  Какво съвпадение, два 150 годишни юбилея.
  Също през 1869 г. е открита първата трансконтинентална железопътна линия (строена между 1863 и 1869, не по-малко амбициозен проект, но не е международен), която свързва източното със западното крайбрежие на САЩ.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 9. 9 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  Страхотна идея на Лесепс да предложи на всички заинтересовани държави да участват финансово в изграждането на канала, но вековното недоверие пречи за участието им. Този канал е една от причините за периода на разцвета Бел епок.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5633 Неутрално

  Историята на създаването и експлоатирането му е много поучителна...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#10] от "penetrating":

  Историята на създаването и експлоатирането му е много поучителна...
  —цитат от коментар 10 на penetrating


  Още по-поучителна става когато се свърже и с историята на Панамския канал.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5633 Весело

  До коментар [#11] от "simval":

  Верно, което ми идва на ума да кажа една свежа мисъл "Историята не учи никого на нищо, но наказва жестоко" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  До коментар [#6] от "Fiji":

  Той спечелва за делото и своя приятел – престолонаследника Саид. Но Саид няма власт, а бащата, кедифът Мехмед Али, е консерватор и предпазлив. Когато опитите на Лесепс пред Махмед Али не успяват за добиване на концесия за Канала поради недоверчивостта на кадифа, противоречивите интереси и интригите на Великите сили
  =======
  Скъпа Fiji.....
  С риск за накърня неделния ти кеф .......искам да взема отношение.....
  Не е фатално да напишеш ода за Лесепс .....но той само фигурира ,а не е темата на статията. Всички си имаме любими исторически персонажи.....
  Поне да беше обяснила какво е кадиф или кедиф ....(като произношение ,за читателя поне едното е грешно).....а за мен и двете.....
  Не си споменала и за Абдул Азис .....тогавашния Султан който забавя цели 12 години проекта ....и защо.....
  .....за Сеид ,че е франкофон .....и за Исмаил,че е англофил.....
  Предварително се извинявам ....и приятен уикенд.....🗽🐇......

  Bukalemun
 14. 14 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#13] от "eti mehter":

  Явно не си забелязал, че това е цитат от книга – стара книга, възможно е да има остаряли думи. Нали не очакваш аз да редактирам текста?

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Любопитно

  До коментар [#14] от "Fiji":

  Книга ли ?
  Язък......
  Мина ми през акъла .....но се надявах да не е .....

  Съжалявам , Fiji ..... тогава още по лошо......

  Bukalemun
 17. 17 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Забележителен проект за времето си

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.