Германски вестник разследва новия си издател, оказал се информатор на "Щази"

Германски вестник разследва новия си издател, оказал се информатор на "Щази"

© Associated PressГерманският вестник "Берлинер цайтунг" обяви, че започва разследване на новия си собственик Холгер Фридрих, след като той се обяви за информатор на "Щази", тайната полиция на Германската демократична република.


Основаният през 1945 г. вестник, купен тази година от Фридрих, обясни, че издателят е обещал "пълна подкрепа и съдействие" в усилията на редакцията да установи колко точно е бил въвлечен той в работата на "Щази".


Кодовото му име е било Петер Бернщайн и той го е използвал като 174 хил. неформални сътрудници на организацията.
Редакторите на "Берлинер цайтунг" и "Берлинер куриер" (другото купено от него издание) Йохен Арнц и Елмар Йен сега смятат да се съветват с експерти и да говорят със свидетели, както и да разберат защо Фридрих не е разказвал за контактите си с "Щази" още преди да бъде завършена сделката.


В редакционна статия двамата обясняват, че искат да стимулират двойна дискусия - разговор с издателя за отговорността му, но и защо 30 години след падането на Берлинската стена германците все още не са осъзнали задължението да стоят зад действията си, макар човек да не бива да е в немилост заради тях за вечни времена.


Издателят казва, че подобно мнозина източногерманци е бил принуден да сътрудничи след опит да избяга от страната. Твърди, че не е бил активен и е използвал всеки възможен случай, за да не работи за службите. В. "Велт ам зонтаг" обаче публикува документи, според които той е предоставял информация, докато е бил на военна служба, и с част от данните са били уличаващи в тежки нарушения.


Натрупалото сериозни дългове издателство "М Дюмонт Шауберг" продаде вестника през септември и журналистите гледаха на Фридрих като спасител, пише "Гардиън". Самият той отбеляза в коментар, след като купи изданието, че иска да увеличи интереса към политиката в страната чрез страниците на "Берлинер цайтунг" - единственият източногермански всекидневник, успял да запази важна роля на германския пазар след падането на Берлинската стена.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK