Скучни избори - беларуският парламент отново остана без опозиция

Скучни избори - беларуският парламент отново остана без опозиция

© ReutersЗа президента няма значение дали там ще има трима-четирима самозабравили се опозиционери. Нали не те ще определят политиката на парламента, още по-малко на страната", заяви беларуският президент Лукашенко, след като вчера гласува на изборите за долната камара на беларуския парламент.


Според съобщение на беларуската централна избирателна комисия (ЦИК) още четири часа преди приключване на гласуването изборите бяха признати за състояли се във всички беларуски области и избирателни окръзи. Избирателната активност по предварителни данни надхвърля 77 процента, при това почти 36 процента от избирателите са се възползвали от петдневното предварително гласуване. За едно депутатско място се бориха близо петима души.


Сто трийсет и един кандидати са получили отказ за регистрация най-вече заради признати за недействителни подписи в тяхна подкрепа и неточности в декларациите за доходите и имуществото. Още 13 регистрирани кандидати бяха отстранени от участие в изборите от избирателните комисии, установили нарушения на изборното законодателство от тяхна страна. Трийсет и трима кандидати сами са се отказали от участие в изборите.
Горната камара на парламента - Сенатът, който не се избира пряко, на практика е вече сформирана: местните законодателни орган вече представиха по 8 сенатори от всяка област и 8 от Минск. Други 8 депутати ще бъдат назначени с указ на президента Лукашенко.


Тактиката на опозицията
Структурите на опозицията, които традиционно се изказват рязко за политиката на беларуските власти, сега издигнаха за депутати не лидерите на опозиционните партии и движения, а активисти, които нямат много арести и административни нарушения.


"Да покажем на избирателите нови, позитивни лица, да обсъдим проблемите, които стоят пред нас, и пътищата за излизане от кризата", така определи предизборната стратегия Евгений Афнагел, един от координаторите на действията на опозиционните структури. "Чудесно разбираме, че изборите се фалшифицират и властта няма да допусне опозицията до парламентарната трибуна", каза той и добави: "Показваме, че за страната има и други, демократични пътища за развитие, че промените са възможни и наближават. И има хора, готови да поемат отговорност за бъдещето на страната". "Готвим се за президентските избори, които ще се състоят догодина, и обединяваме противниците на Лукашенко, които днес в Беларус са абсолютно мнозинство", казва Евгений Афнагел.


Почти всички опозиционни кандидати бяха отсеяни от властта по време на регистрацията и агитационния период на предизборната кампания. Сред 13-те недопуснати до изборите кандидати например шестима са представители на движението "Европейска Беларус", чийто лидер е Андрей Саников, бивш кандидат-президент на изборите през 2010 г., емигрирал от Беларус след арест в деня на изборите, задържане в следствения изолатор на Комитета за държавна сигурност (КГБ) и присъда по обвинение за организиране на улични безредици.


Скучни избори


Опозиционните активисти и млади блогъри няколко пъти организираха предизборни пикети с двеста-триста избиратели, най-вече в столицата. Стотици други агитационни предизборни точки като цяло бяха тихи и безлюдни по време на цялата предизборна кампания. (На снимки на предизборни срещи се вижда, че на тях не е дошъл нито един човек - Бел.ред.)


Предизборната кампания в Беларус преминава сдържано, отбелязаха в междинен доклад наблюдателите от мисията на Бюрото за демократични институции и права на човека на ОССЕ. Европейските наблюдатели отбелязаха "ограничения брой организирани прояви", протичащи във връзка с изборите и ниската им посещаемост.


Местните анализатори са по-категорични: изборите не интересуват електората, защото властта не отчита протестните му претенции и резултатът е предопределен, той няма да промени нищо. Така обясняват независимите експерти пасивността на избирателите.


Цензура срещу критиката


Редица кандидат-депутати, възнамеряващи да критикуват властта на страниците на вестниците или в официално предоставеното им време в ефира, не успяха да представят доводите си пред избирателите. Вместо анонсираното изказване на кандидат-депутата Владимир Непомняшчих официалната телевизия "Беларус-3" излъчи пейзажи от Гомелска област, църкви и католически храмове. Кандидатът не крие, че ако бъде избран в парламента, ще се заеме с организация на импийчмънт срещу президента Лукашенко.


Мнозинството от критично настроените кандидати бяха изключени от изборния процес и не влязоха в бюлетините. Властта заплашва да се разправи с тях, използвайки закона за призоваване към екстремизъм.


Вредните наблюдатели


Европа в продължение на десетилетия не признава президентските и парламентарните избори в Беларус за отговарящи на международните стандарти. Президентът Лукашенко, общувайки с журналисти, след като гласува, заяви, че "не е свикнал да се тревожи" дали Западът признава изборите.


Президентът се закани да "откъсне главите" и да "извие ръцете" на местните беларуски наблюдатели заради излишната според него бдителност в регионите и отчетите за нарушения, "адресирани до западни структури". В отчетите са изброени случаи на принуждаване към предварително гласуване, добавяне на бюлетини в урните и други традиционни за беларуския изборен процес ситуации. Наблюдатели на обществената кампания "Право на избор" само за петте дни на предварителното гласуване отчетоха 490 нарушения на изборното законодателство и подадоха 281 жалби пред отговорните инстанции.


"Репетиция за главните избори"


Популярно в социалните мрежи и достигнало до Лукашенко стана видео, публикувано от независимия наблюдател Юрий Вашчинчук от една от избирателните секции в Брест, в Западна Беларус, заснето в дните на предварителното гласуване.


Наблюдателят спира на входа към урните момиче, което държи в ръцете си много сгънати листове. Момичето казва, че има само една бюлетина, и моментално напуска секцията, без да гласува. Разпространеното от наблюдателя в социалните мрежи видео позволи на потребителите бързо да разпознаят избирателката. Тя се оказа подчинена на директорка на детска градина, която в деня на изборите е била назначена за председател на секционна избирателна комисия.


Юрий Вашчинчук бе лишен от статут на наблюдател. Ръководителката на ЦИК Лидия Ермошина посочи на вече бившия наблюдател, че за заснемането на видеото е било необходимо разрешение от секционната избирателна комисия, а в ръцете си избирателката може би е носела "молби от граждани, каквито често са пускани в урните".


Президентът Лукашенко, позовавайки се на този и подобни случаи, обеща да реши въпроса с нахалните наблюдатели. "Вече сме установили кои са и ще постъпим с тях според закона. Дадох разпореждания на милицията и спецслужбите да пресичат твърдо подобни прояви", каза в деня на гласуването Лукашенко.
"Това е репетиция за главните избори", смята лидерът на Беларус, като нарича главни предстоящите догодина президентски избори, на които, както е заявил, възнамерява да издигне кандидатурата си, "ако народът го помоли". По молба на народа Лукашенко е готов да се кандидатира за президент и седми път през 2025 г. /БТА, с малки съкращения

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1791 Любопитно

  "Скучни избори" ,браво бе Това изборите според вас представление ли е

  гошо
 2. 2 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3711 Неутрално

  В западна Европа , изборите са много по скучни .....
  Още преди да се проведат ... медиите прогнозират кой ще спечели ....и винаги познават.
  Пълна скука....
  А след изборите ..... формирането на ново правителство трае месецин, понякога и години.....
  Активността рядко надвишава 50 %>>>>>>
  Шаблонни скучни западни избори.....

  Bukalemun
 3. 3 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3923 Весело

  За какво му е опозиция на режима в Беларус - там и без това всичко е по руски образец, а Беларус прилича до голяма степен на Северна Корея - важното е да има комунизъм и оръжия, другото няма значение....

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  Това определено не са "избори"!
  Скоро мустакатият ще се събуди в Барвиха като пенсионер от липсваща държава, след като степното джгудже без Душа погълне И Беуларус!!!
  Аншлусът предстои!!!

 5. 5 Профил на kld49552134
  kld49552134
  Рейтинг: 51 Неутрално

  При нас са по-хитри: хем има опозиция, хем всъщност няма. Ето ви Гешев!

 6. 6 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1404 Гневно

  Общо взето, за такова нещо си мечтае учиндолският чалгар…

  Нямало такава държава? Има, и се нарича Беларус.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 7. 7 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3352 Неутрално

  "Избирателната активност по предварителни данни надхвърля 77 процента...............
  Европа в продължение на десетилетия не признава президентските и парламентарните избори в Беларус за отговарящи на международните стандарти."

  В България активността е два пъти по-ниска, но изборите са демократични. Защото отговарят на евроатлантическите демократични ценности.

 8. 8 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1277 Весело

  Така обясняват независимите експерти пасивността на избирателите.
  ...
  Каква пасивност бе? При над 70 процента гласували???

  В Русия съм! В Русия съм!
 9. 9 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  Скучна статия - няма ли поне да съобщят колко процента е получила опозицията - дори те да са по-малко от гласовете против Гешев!

 10. 10 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  "Европа в продължение на десетилетия не признава президентските и парламентарните избори в Беларус за отговарящи на международните стандарти. "

  И кой е определил тези "международни стандарти? С колко гласа???
  Къде са изчерпателно описани? Кога им е последната ревизия?

  Не знам що ЕС и САЩ си мислят, че са върха на сладоледа и могат да раздават акъл кой как да си живее живота!

  В Русия съм! В Русия съм!
 11. 11 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  "Наблюдателят спира на входа към урните момиче, което държи в ръцете си много сгънати листове. Момичето казва, че има само една бюлетина, и моментално напуска секцията, без да гласува. "

  Ам то и аз мога да стана председател на комисия в Каспичан и да взема в ръце наръч бюлетини, а жена ми да ме снима. Даже мога да ги изтърва и да се заснеме как са попълнени с отметки за дадена партия(според поръчката и кой как е платил)

  В Русия съм! В Русия съм!
 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  До коментар [#7] от "Judjuk":

  Ако имате реален житейски опит преди 1989 години прекрасно разбирате за какво става въпрос.
  Или обслужвате алкашката пропаганда в Отечеството ....

 13. 13 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1076 Весело

  мечтата на кликата която управлява наше село...милицията и 'спец' службите да бият наред..и завинаг на власт като палячото лукашенко...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 14. 14 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1503 Весело

  Адски дразнещ е Лукашенко ... но белорусите си го харесват и ще продължават да си го преизбират... защото някой име разказал какво се е случило след реституцията и приватизацията в България.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 15. 15 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3352 Неутрално

  До коментар [#7] от "Judjuk":Ако имате реален житейски опит преди 1989 години прекрасно разбирате за какво става въпрос.Или обслужвате алкашката пропаганда в Отечеството ....
  —цитат от коментар 12 на selqnin


  Даже нещо повече. 10 години работих на високи обороти за демокрация и свободно слово. Но не го правех, за да е пак същото и по-лошо даже. Затуй съм недоволен, но твое право е да си на друга позиция. Що се отнася до Русия, как не разбрахте, че поне 50% от несполуките и незавидното състояние на държавицата ни се дължи именно на конфронтационната ни политика. В същото положени са и балтийските джуджета, че и цяла източна Европа. Иначе с Русия нямам нищо общо.

 16. 16 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3352 Неутрално

  Скучна статия - няма ли поне да съобщят колко процента е получила опозицията - дори те да са по-малко от гласовете против Гешев!
  —цитат от коментар 9 на Patsis


  Ми как няма да е скучна!? Друго си е да имаше още един Майдан. Ма майданите вече не са на мода.

 17. 17 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1404 Любопитно

  До коментар [#10] от "Веселин Дечев":

  А кой е върхът на сладоледа?

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 18. 18 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1404 Любопитно

  До коментар [#15] от "Judjuk":

  В какво би се изразявала неконфронтационната ни политика, при положение че ние дори заради случая със Скрипал не изгонихме нито един руски дипломат? Или че пускаме военните им самолети да прелитат над нас на път за Сърбия?

  Да признаем Крим и Абхазия?

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 19. 19 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1404 Любопитно

  До коментар [#14] от "ь":

  Наистина ли мислиш, че в Беларус се живее по-добре, отколкото у нас? Те не могат да пътуват без визи и до Калининградска област с влак. А ако започнат да купуват суровини от Русия по пазарни цени, икономиката им ще рухне за 3 дни.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9913 Неутрално

  Лукашенко 1-ви, завинаги

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8170 Неутрално

  Още живеят в комунизма и скоро няма да приключат.

 22. 22 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3352 Неутрално

  "Да признаем Крим и Абхазия?"
  До коментар [#18] от "nv":

  И защо не? Крем е руски, Абхазия на абхазците, Осетия на осетинците. Не ти ли се вярва?

 23. 23 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3352 Неутрално

  Адски дразнещ е Лукашенко ... но белорусите си го харесват и ще продължават да си го преизбират... защото някой име разказал какво се е случило след реституцията и приватизацията в България.
  —цитат от коментар 14 на ь


  Аз много пъти съм го писал " В Беларус заради промените една тухла не беше съборена, в България тухла върху тухла не остана". Нека който иска и може да отиди и види какво е там. Иначе трябва да вярваме само на цензурата.

 24. 24 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#23] от "Judjuk":

  Пуснах си поста с настроение "весело", но и го мисля точно по същия начин. Запознах се преди време с колега белорусин и имахме възможност да си споделяме какво що е у нас и у тях. Та Лукашенко може и да се държи като сатрап, но явно си дава сметка какво ще се случи ако започне с някакви демократични промени, които според западняците започват само и единствено с приватизации всякакви ... а в Белорус има каво да се приватизира. Стандарта им е нисък... но не и драстиччно различен от нашия. Та има логика да не бързат с "демокрацията", която в крайна сметка в някои бивши соц страни обогати основно ченгеджийските съсловия ... :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 25. 25 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#14] от "ь":Наистина ли мислиш, че в Беларус се живее по-добре, отколкото у нас? Те не могат да пътуват без визи и до Калининградска област с влак. А ако започнат да купуват суровини от Русия по пазарни цени, икономиката им ще рухне за 3 дни.
  —цитат от коментар 19 на nv


  Точно добре осъзнават, че искат не искат зависят от Русия. Според мен Лукашенко и без манипулации на изборите ще бъде преизбран... болшинството си го искат и аз лично съм склонен да уважавам техния избор ... нищо че не ми харесва :) Та моя приятел белорусин(писах в предния ми пост) не скриваше разочарованието си от това, че сме влезли в НАТО ... за него това си бе анатема, въпреки че е живял достатъчно на запад. Разгеле накрая го убедих, че хубав лош, избора си е наш и е редно той да го уважава, нищо че не е съгласен. У нас много не харесват Баце ама нито излизат на улицата масово, нито гласуват даже ... все им е тая кой ще ги управлява ... разбирай клати :) Та разликата с Белорусия е комай само в това, че който у нас може да си го позволи пътува свободно ... но си приличаме във влиянието на Русия и в двете държави :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK