Гроздето е кисело - търговската война сложи тапа на американското вино в Китай

Американски вина в Пекин

© Associated Press

Американски вина в ПекинПопаднали под кръстосания огън на търговската война на президента Доналд Тръмп с Китай, американските лозари се борят да продават сира в Шанхай и шардоне в Шънчжън. Те рискуват да загубят репутацията си на един от най-бързо растящите пазари на вино в света.


Шестнайсетмесечният спор между двете водещи икономики няма нищо общо с виното. Администрацията на Тръмп обвинява Китай в кражба на технологии от САЩ и принуждаване на американски компании да издават търговски тайни и затова наложи мита върху китайски внос за над 360 млрд. долара. Китай оспорва обвиненията. Когато китайците наложиха ответни мита върху стоки от САЩ, те се прицелиха в американското вино.


От юни Китай налага 93% мита и такси на виното от САЩ спрямо 48% преди началото на враждата, сочат данни на Института за виното, браншова организацията на 1000 калифорнийски изби и свързани с тях компании. Ако двете страни не постигнат примирие, по което в момента работят, налозите върху американското вино в Китай ще скочат до 106% на 15 декември.
За вината от Европейския съюз китайските мита са 41%, а за вината от Австралия, Чили и Нова Зеландия те са 23%. "Вече не можем да се конкурираме, особено с държави със споразумения за свободна търговия като Чили и Австралия, двата ни най-големи конкурента", казва Майкъл Пар, вицепрезидент по международните продажби в Wente Vineyards, един от първите американски винопроизводители, започнали да изнасят за Китай преди 25 години, с централа в Ливърмор, Калифорния.


Гроздето е кисело - търговската война сложи тапа на американското вино в Китай

© Associated Press


Пар посочва, че Wente "не е доставила нито една бутилка вино в Китай", откакто през юни влязоха в сила най-новите китайски мита. Общият износ на американски вина за Китай през 2018 година е намалял с 25%, измерено в обем, според оценка на Института за виното. В долари картината е също толкова неприятна: данни на министерството на земеделието на САЩ сочат, че миналата година износът на американско вино за Китай се е свил с 25% до 59.2 млн., а до момента тази година се е понижил с 48% спрямо януари - септември 2018 година.


"Китай продължава да бъде важен пазар за калифорнийските вина, но извънредно високите мита поставят продукцията ни в неизгодна ценова позиция", оплаква се Робърт Кох, президент на Института за виното.


През последните 25 години бързият икономически растеж на Китай създаде средна класа с вкус към лукса и от нищото страната се издигна до експортен пазар номер пет за американското вино. През 1994 година износът на американско вино за Китай едва отчете 123 хил. долара. Оттогава нарастваше предимно ритмично, достигайки през 2016 година връх от 81.5 млн. долара, след което през 2017 година спадна до 78.7 млн. долара, преди да потъне миналата година след избухването на митническата война.


Калифорния, където се намират долината Напа и други известни винопроизводителни региони, произвежда около 95% от винения износ на САЩ. Wente изнася вино за над 70 страни, като Китай е в топ 10 на експортните пазари на винарската изба, посочва Пар, така че митата ощетяват общите продажби. "В краткосрочен план това се равнява на загуба на приходи, пояснява Пар. В дългосрочен план обаче са загубени възможности. А през цялото време - парите, които се похарчени за изграждане на пазара", допълва той.


Китайските любители на виното също усещат последиците. Вън Син, който управлява магазин за вино в Пекин, казва, че американските вина са се продавали много добре, но продажбите рязко са спаднали заради митата. "Калифорния е страхотен винен край", отбелязва Вън. "Само че заради търговските проблеми в последно време вдигнаха митата. И сега американските вина са много скъпи. Те струват с една или две трети повече от преди. Затова продажбите намаляха много", обяснява той. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  Опааа, ква я мИслИ Тръмп, ква стАнА !!!

 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3771 Весело

  Е, китайците ще пият повече европейски, австралийски и новозеландски вина. Американците, ще пият повече техни си вина и готово. Какъв е проблема?

 3. 3 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Абе вина... на кого му пука?

  Важното е с високите технологи и суровините какво се случва, стига с тия глупости - сирена, вина... Който иска, ще им плати по-високото мито и пак ще блажи. Който не, ще цоца местни и това е.

 4. 4 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  Накрая китайците ще вземат да правят и вино.

  Еретик
 5. 5 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  АП и Д-к от 9 кладенеца ще домъкнат вода да покажат колко неправ бил Тръмп и колко са силни и добри китайците. Ето написали отделна статия за пазар, който можел да пострада от търговската война чието парично изражение се равнява на $80 милиона годишно. Нищо не пишат за 300-те милиарда в софтуер и технологии дето китайците "внасят" от Америка за да си задвижат производство и без които ще клекнат за 2-3 години.

 6. 6 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Тръмпоня го подкараха на почивки отвсякъде като трудовашка количка.

 7. 7 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  Накрая китайците ще вземат да правят и вино.
  —цитат от коментар 4 на Костадин Иванов


  Че те си произвеждат - 2016 са 5-ти производител в света - преди Австралия, Аржентина, Чили и Южна Африка. Последните 3 години имат кофти реколти явно - и са 8-9ти.

 8. 8 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  До коментар [#5] от "Jazzdevil":

  И кои са тези 300 милиарда, я ти напиши.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 9. 9 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#8] от "motochristo":

  Какви 3 милиарда?? Направо 7 квинтилиона ги пиши и да си стискаме ръцете. Тръмпанарите живеят в някаква друга реалност.

 10. 10 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Важното е, че големите компании започнаха да се отказват от инвестиции и зяводи в Китай и избират други дестинации. Не е голяма работа, че Китай наложил мито на виното от САЩ. Важни са сигналите и последвалите стратегическите последици, а не моментните мита и такси!!

 11. 11 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#6] от "Черен хумор на кило":

  Тръмпоня го подкараха на почивки отвсякъде като трудовашка количка.
  —цитат от коментар 6 на Черен хумор на кило


  Кой освен либералната преса го е подкарал Тръмп?!? Те тези предричаха и рецесия, но нещо млъкнаха напоследък, защото изглеждат смешни и жалки в пропагандата си /нищо ново/. Икономиката на САЩ бумти въпреки "ужасно опасната" за световниата търговия търговска война с Китай. Разберете, Американците най-накрая спират кранчето на китайците и Европа е крайно време да направи същото!!

 12. 12 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#10] от "wnl03619584":

  Това ли беше целта? Компании да не инвестират в Китай, ами във Виетнам? Не беше ли изравняване на търговския дефицит, който расте с още по-големи темпове след възкачването на трона на лудото крал Джофри?

 13. 13 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  я ВИЖ ТИ, 40+ % мита за европейски и американски стоки, а в същото време китайските влизат контрабандно с фалшиво занижени цени и реално почти без никакво мито, а ЕС не прави нищо.

  -voxy
 14. 14 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#11] от "wnl03619584":

  Е, що намесваш Европа? Тръмп не наложи ли мита и на Европа? И на Канада, и на Мексико, и на не знам кой още? А кой го е подкарал - ами вчера даже и Нийл Кавуто по Фокс го направи за 2 стинки.

 15. 15 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#12] от "Черен хумор на кило":

  До коментар [#10] от "wnl03619584":Това ли беше целта? Компании да не инвестират в Китай, ами във Виетнам? Не беше ли изравняване на търговския дефицит, който расте с още по-големи темпове след възкачването на трона на лудото крал Джофри?
  —цитат от коментар 12 на Черен хумор на кило


  Точно това беше една от целите. Липсата на инвестиции ще спре и технологичните трансфери и още ред други дългосрочни "благинки" за китайската комунистическа икономика! Или Вие мислите, че за 2 години дефицитите могат да се изравнят. След като 30 години са се увеличавали?

 16. 16 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#14] от "Черен хумор на кило":


  До коментар [#11] от "wnl03619584":Е, що намесваш Европа? Тръмп не наложи ли мита и на Европа? И на Канада, и на Мексико, и на не знам кой още? А кой го е подкарал - ами вчера даже и Нийл Кавуто по Фокс го направи за 2 стинки.
  —цитат от коментар 14 на Черен хумор на кило


  Намесвам Европа, защото Европа също трябва да последва применра му. ЕС е достъчно голяма икономика, за да има много, ама много по-силна протекционистична политика. Или мислите, че дефиците на Европа с Китай са по-различни от тези на САЩ с Китай?

 17. 17 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1485 Любопитно

  До коментар [#8] от "motochristo":

  Андроида в Хуауея китайчета ли мислиш, че го пишат? Всичката им продукция с висока добавена стойност е зависима от американски, европейски и чат-пат японски технологии.

 18. 18 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 247 Неутрално

  До коментар [#10] от "wnl03619584":

  Големите компании се отказват от Китай поне година преди Тръмпича да го играе голям пич. И причината е че цената на труда в Китай е все по-висока. Затова се избират алтернативи като Виетнам. Самсунг например изнесоха цялото си производство от Китай без каквато и да е връзка с тупирания клоун

 19. 19 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#8] от "motochristo":Андроида в Хуауея китайчета ли мислиш, че го пишат? Всичката им продукция с висока добавена стойност е зависима от американски, европейски и чат-пат японски технологии.
  —цитат от коментар 17 на Jazzdevil


  Третият по мощност суперкомпютър в света е в Китай:
  https://www.top500.org/news/china-extends-lead-in-number-of-top500-supercomputers-us-holds-on-to-performance-advantage/
  и, което е по-важно, е с 41 000 процесора местно производство: https://en.wikipedia.org/wiki/Sunway_SW26010

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 20. 20 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2461 Весело

  "през 2016 година връх от 81.5 млн"

  Страхотен връх. Повече му отива думата пъпка

  подпис
 21. 21 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2461 Весело

  До коментар [#19] от "Petko Boukov":
  "Третият по мощност суперкомпютър в света е в Китай:"
  "и, което е по-важно, е с 41 000 процесора местно производство:"

  Китайската металургия по времето на Мао имаше едни милион доменни пещи построени по селата.

  подпис
 22. 22 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#4] от "Костадин Иванов":

  Като гледам снимката в магазина :вино от УСА - 58 юана, китайското- 99 юана.......

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  Нали Тръмп искаше да налага реципрочни мита. Ето и на него ги наложиха.

 24. 24 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 529 Неутрално

  На времето Председателят Мао обяви „Големият Скок Напред“ и че „"Съединените щати са книжен тигър"!“
  Нужна беше Културната Революция, за да се дисциплинират и подготвят масите и Дън Сяопин след това осъществи всичките си цели и предсказания (според Хенри Кисинджър).
  Два месеца преди рухването на Берлинската стена Дън Сяопин заяви: „Китай определено ще следва докрай избрания от самия него социалистически път. Никой не може да ни победи.
  През 1992 г., след края на Съветския съюз, той обосновава тезата, че планът и пазарът са два метода на развитие на икономиката и че разликата между социализма и капитализма не е в това .
  За 40 години Китай стана най-мощната икономически страна.
  Нищо не може да спре Китай, та някакви си микимаус санкции, мита и други тинтири минтири. Тигърът на времето биеше корейците, а сега подви опашка за смях на децата.
  Don’t forget: ТИГЪРЪТ Е КНИЖЕН!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 25. 25 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  А на Тръмпи дали му пука за винарите от крепостта на демократите Калифорния.

 26. 26 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Опааа, ква я мИслИ Тръмп, ква стАнА !!!
  —цитат от коментар 1 на 442


  И каква стана? Калифорнийските вина в САЩ,вместо в Китай,а европейските вина в Европа, вместо в САЩ.

 27. 27 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Европейските либерасти се радват, когато китайците наложат мита на американските вина и плачат,когато Тръмп наложи мита на европейските вина.
  На Китай политиката е ясна,налагат мита на земеделски продукти,от които имат нужда,но предпочитат да стоят няколко години гладни, но да попречат на преизбирането на Тръмп. Удрят неговата база. В момента в Китай е глад за месо,защото прасетата им измряха от африканската чума,но търпят,бутат Тръмп.

 28. 28 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  Съединените щати са книжен тигър"!“
  До коментар [#24] от "amerikanbastard":

  А не може ли да се каже, че Китай е книжен тигър? Предвид, че ако Америка и ЕС спрат вноса от Китай, Китай ще се срине в същия миг. А има защо да го правят. Китайската икономика вече е твърде голяма, за да бъде оставена да не спазва правилата на пазарна икономика. Световната икономика си има правила и се отнасят за всички играчи.

 29. 29 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2823 Неутрално

  До коментар [#27] от "gozambo":

  Лоши китайци. Те ли го вкараха в болницата, горкият се е поболял от мъка по ферметите пострадали от търговската война.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 30. 30 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#29] от "vesolr":

  "Лоши китайци. Те ли го вкараха в болницата, горкият се е поболял от мъка по ферметите пострадали от търговската война."

  Според мен е севернокорейското му гадже. Отказало да се срещат с Тръмп и той се поболял от мъка. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 31. 31 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#28] от "half truth":
  "А не може ли да се каже, че Китай е книжен тигър? Предвид, че ако Америка и ЕС спрат вноса от Китай, Китай ще се срине в същия миг. А има защо да го правят. Китайската икономика вече е твърде голяма, за да бъде оставена да не спазва правилата на пазарна икономика. Световната икономика си има правила и се отнасят за всички играчи."

  Не! Очевадно НЕ МОЖЕ! Нали Тръмп щеше да връща обратно производството? Нищо не можа да постигне освен да се простреля в крака със митнически и други санкции, които в същност бъркат в джоба на обикновения данъкоплатец, на който ако му спрат вноса от Китай ще ходи гол и бос е без електронни джаджи.
  Вносът от Китай е голям, защото се ръководи от „невидимата ръка на пазара“, нъл тъй?

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 32. 32 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 529 Неутрално

  П. П.
  И не забравяй огромния вътрешен пазар на Китай, за който САЩ се напинят, ама гроздето КИСИЛО викат Терънс Чий и Пол Уайзман, Асошиейтед прес!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 33. 33 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  Не разбрах, от цялата статия, как се е променил нашият износ за Китай?

 34. 34 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3167 Весело

  До коментар [#7] от "Jazzdevil":

  " Последните 3 години имат кофти реколти явно - и са 8-9ти."
  ==========
  И аз така. Все едно съм китаец.
  Ама тази е много добра!!!

  Еретик
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK