Колко е важно едно питие: "нощната икономика" е следващата голяма стъпка за Лондон

Колко е важно едно питие: "нощната икономика" е следващата голяма стъпка за Лондон

© Associated PressНощният бизнес заема все по-голям дял от британската икономика. Той обаче си има своите проблеми.


Намираме се в централния лондонски район Сохо, известен със своите клубове. 4 ч. сутринта е. Хората започват бавно да излизат от заведенията. Някои са се струпали на изходите, чакайки за такси, други танцуват на тротоара, весели и много шумни.


Нощната икономика заема все по-голям дял от британската икономика. Тя е петият най-голям икономически отрасъл в национален мащаб. На нея се падат най-малко 8% от заетостта във Великобритания, а годишните й приходи възлизат на 66 милиарда лири според Асоциацията на нощните индустрии.
В действителност растежът на бизнес активността през нощта накара кмета на Лондон да потърси помощта на талантливата телевизионна водеща и певица Ейми Ламе. От 2016 г. тя е първият "нощен цар" на британската столица и отговаря за града между 18 ч. вечерта и 6 ч. сутринта.


"Моята роля включва грижата за благоденствието и благосъстоянието на 1.6-те милиона души, които обикновено работят в Лондон (през нощта). Най-голямото ми безпокойство са 190 000-те души, които работят за Националната здравна служба тук, в Лондон, всяка нощ", казва тя. "Следват 150-те хиляди души, които работят в сектора на професионалните услуги - това включва всичко - от чистенето до работата за банки и финансовия сектор по целия свят."


"Трети в списъка по численост са хората, които традиционно работят нощно време. В баровете, пъбовете и клубовете, в развлекателния бизнес. Нашата икономика през деня расте с 2%, а тази през нощта - с 2.2%", казва Ламе.


Нейният екип е провел, както твърди, най-всеобхватното изследване на нощната икономика в столица в целия свят. Групата смята, че е открила следващото голямо нещо, в което да бъдат инвестирани пари.


"Ние правим така, че заведенията с музика на живо не просто да оцеляват, а да процъфтяват. Колко носят Адел или Ед Шийран на икономиката ни? Огромна сума. Къде започнаха те? В заведения с музика на живо - и инвестициите са там", обяснява Ламе.


Не всички обаче са съгласни, че работата 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, е нещо хубаво. Тони Кийт Джоунс е собственик на две будки за вестници в центъра на Ковънтри в постиндустриалната историко-географска английска област Мидландс. Той се оплаква, че местните власти погрешно не обръщат внимание на най-голямото нощно безпокойство на малък бизнес като неговия - по-високите равнища на престъпността.


"Ние имаме много сериозни проблеми с кражбите през нощта, казва Джоунс. Престъпниците крадат от търговците на дребно в центъра на града и не получават никакво наказание, като изключим някой и друг укор. Освен ако не ги хванат милиони пъти, полицията не прави нищо по въпроса."


Статистически някои видове престъпления се извършват по-често през нощта.


Доклад на властите в британската столица от 2016 г. установи "употреба на алкохол при по-голям дял от престъпленията в Лондон през нощта, отколкото през деня", както и че "има тенденция районите с най-много насилие с пострадали хора през нощта да бъдат тези със силна нощна икономика".


В САЩ, Ню Йорк - градът, който никога не спи - си назначи кмет за през нощта. От 2018 г. г-жа Ариел Палиц официално е старши изпълнителен директор на Службата за нощния живот към кметството.


Палиц идва от нощния развлекателен бизнес и е съгласна за предизвикателствата, пред които са изправени онези, които правят бизнес през нощта. "Самата аз бях собственик нощен клуб в Ню Йорк 10 години. Така че мога да ви кажа от личен опит. Aко беше лесно, всеки щеше да се справя", твърди тя.


"Нощната икономика в Ню Йорк генерира 35.1 милиарда долара от икономическа дейност и близо 700 милиона долара приходи от местни данъци. Нюйоркската полиция разви нова философия - тя прилага посреднически подход, вместо да задържа хора и да налага закона със сила."


Колко е важно едно питие: "нощната икономика" е следващата голяма стъпка за Лондон

© Associated Press


Но както и с икономиката, има няколко въпроса за това как е изграждана тази нова икономика и - нещо важно - кой получава заплащане и кой не. "Нощните заведения правят много пари от неплатен труд като моя", казва Дженан Юнис, която е колоректален хирург през деня и неплатен комик през нощта. Тя изнася представления на някои от най-известните комедийни сцени в Лондон.


"Трябва да има нещо тъмно в душата ми, но аз винаги съм работила през нощта. Цяла индустрия като моята процъфтява от неплатен труд - и ние съществуваме в сенките", доверява Юнис. "Собствениците на заведения може да получават все повече пари от програми на местните власти, но ще осигури ли някоя от тях реален растеж в дългосрочен план? Колко от тези пари отиват при онези, които генерират тази стойност", пита тя.


Някои части от сектора обаче са в упадък и това сочи, че има промяна при нощната икономика.


Много културни центрове бързо изчезват. Във Великобритания 44% от нощните клубове са затворили през периода 2005 - 2015 г., а 25% от пъбовете са били сполетени от същата участ от 2001 до 2016 г. по данни на Кралския институт за градско планиране.


Алекс Грийн от групата за пазарни проучвания IBS World събира статистика от целия свят. Той казва, че нощните клубове във Великобритания намаляват от пет години. "Това се дължи на променящите се потребителски предпочитания, модели на пиене, полицейския отговор, както и на обществения натиск, оплакванията от шума и антисоциалното поведение", обяснява Грийн.


Има логика. Отново в Сохо, рано сутринта, от клубовете не излизаме толкова много хора, колкото преди едно десетилетие - може би аз съм част от изчезващото твърдо ядро на посетителите на нощни клубове. /БТА

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 279 Любопитно

  Любопитна е икономиката на ОК...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 2. 2 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 615 Неутрално

  "... Във Великобритания 44% от нощните клубове са затворили през периода 2005 - 2015 г., а 25% от пъбовете са били сполетени от същата участ от 2001 до 2016 г. по данни на Кралския институт за градско планиране..."

  Сигурен съм, че ще има корелация с нарастването на популацията на пакистанци и всякъква подобна ислямска паплач.

 3. 3 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Мисля, че в УК и Холандия и проституцията се начислява в БВП. Какви пъбове, кВи ресторанти.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 4. 4 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  Модели на пиене?? Да додат у Слънчако и да си видят сънародниците....
  хихихи ХАХАХАХА

 5. 5 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 488 Неутрално
  Ето ви ново наименование на проституцията - нощна икономика ...  Да, българите сме велик народ !!!
 6. 6 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#3] от "Пешката":

  виж сега, навсякъде се начислява БВП се изчислява на базата на три неща - вност, износ, вътрешно потребление. Така че важни са данните от събирането на ДДС и данните от митницата. Е, някои сегменти трудно могат да се уловят, това е т-нар- "сива икономика", която обикновено не е престъпна. Когато един българин наеме 2 души да му окопаят градината, или когато една американска майка наеме 16-годишно момиче да му гледа детето за 4 часа, обикновено не вади касови апарати и не издава фактури.

 7. 7 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Никак не е зле Нощната икономика. 66 млрд / 1.6 млн работници повече от 40 к на човек

 8. 8 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  Велик Лондон, Велика Британия 👍👍

  ДБ ВЪРНАХА БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4893 Неутрално

  Да си стягат задниците англичаните, дневно и нощно време

 10. 10 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  Няма нужда да се ходи до Сохо.Достатъчно е човек да тръгне да се разхожда из района на Трафалгар скуеър около полунощ (което никак не е препоръчително), за да да види кандилкащи се пияни от всякакъв пол, раса и националност, а някои от тях и натръшкани по земята. И човек се пита дали не се намира случайно в някой руски град.

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5388 Неутрално

  Тъкмо се върнах от сауна. В 9 часа - музика на живо в сауната (вокал, китара и барабани):)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  И това се числи към БВП. А откога кръчмите станаха културни центрове 😁

 14. 14 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  "Отново в Сохо, рано сутринта, от клубовете не излизаме толкова много хора, колкото преди едно десетилетие - може би аз съм част от изчезващото твърдо ядро на посетителите на нощни клубове."

  Колкото повече жители на Лондон са с пакистански, бангладешки и арабски произход, толкова повече ще намаляват посетителите в нощните клубове.

  Panta rhei....
 15. 15 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  До коментар [#13] от "volarok":

  Винаги са си били културни центрове.
  Говоря за истинските кръчми.

  Panta rhei....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK