Бездимните въглища са убили вече седем души в Монголия

Бездимните въглища са убили вече седем души в Монголия

© Associated PressТова е най-студената столица на света - както и една от най-замърсените. За прочистването на въздуха Улан Батор насърчава семействата да ползват бездимни въглища, обаче тази суровина за отопление вече е взела осем жертви в монголската столица.


Една октомврийска вечер Герел Ганбаатар решава да прекара нощта с родителите си в традиционна юрта в околностите на Улан Батор. Този избор се оказва фатален за бременната в четвъртия месец млада жена. Няколко часа по-късно Герел и родителите й получават гадене и дихателни нарушения. Повикват помощ, но твърде късно. Когато лекарите пристигат, 29-годишна бъдеща майка вече е мъртва.


За пръв път тази вечер семейството е използвало брикети от бездимни въглища - безплатно раздавано топливо от властите, които са забранили обикновените въглища. Откакто населението започна да използва тези брикети миналия месец, още седем души починаха от задушаване, в повечето случаи деца, хора от третата възраст и бременни. Десетки други пострадали са приети в болница.
"Цял живот съм ползвала въглища и никога не сме се задушавали", жалва се майката на Герел.


До миналата зима обикновените въглища бяха широко използвани в юртите около Улан Батор, в квартали, където се струпват хиляди чергари от степите. Димът, който се отделя от тези непреработени въглища в град, където температурата с лекота слиза под минус 40 градуса зимно време, е обвиняван за рекордно високите равнища на замърсяване на монголската столица.


Два пъти повече кислород


Оттам и се появява идеята да се разпространят бездимните брикети, които са по-дълготрайни и отопляват по-добре от обикновените въглища, както уверяват властите.


Стига обаче да се използват правилно. Тези по-плътни брикети консумират двойно повече кислород от обикновените въглища, подчерта физикът Бямбажаргал Лосол от Монголската академия на науките. Което повишава риска от задушаване с въглероден окис.


Държавният завод, където се произвеждат брикетите, подчерта, че семействата трябва да почистват печката си, преди да ги използват. Той започна да осигурява безплатна услуга по почистване след първите съобщения за задушавания в местната преса.


В град, където само половината жители имат централно отопление, правителството изпрати екипи в бедните квартали за информационни срещи как да се ползват брикетите и обеща да раздаде безплатно детектори на въглероден окис.


Според експертите борбата на властите срещу замърсяването на въздуха започва да дава плодове. Г-жа Сономдагва от Монголския национален университет увери, че равнището на фини прахови частици ПМ 2.5, които проникват в белите дробове и артериите, вече е спаднало с 40 процента миналия месец спрямо октомври 2018 г.


Това подобрение обаче може би се обяснява отчасти с необичайно мекото време тази есен, както и със страха от задушаване, който накара някои домакинства да ползват дърва вместо въглища. . . или да се отопляват по-малко.


Енхджаргал Чулуун, медицинска сестра в зъболекарски кабинет, признава, че брикетите отопляват по-добре и са по-лесни за ползване. "Обаче все ни е страх да не се задушим, затова почнахме да спим на отворен прозорец", каза тя. /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK