Испания забрани на "Райънер" да таксува пътниците за ръчния им багаж

Испания забрани на "Райънер" да таксува пътниците за ръчния им багаж

© Heino Kalis, REUTERSИспански съд днес постанови, че политиката на нискотарифна авиокомпания "Райънер" (Ryanair) да таксува допълнителния ръчен багаж е неправомерна и не може да се прилага в Испания, предаде агенция "Ройтерс".


Авиокомпанията миналата година реши, че повечето хора плащат допълнителна такса за внасянето на повече от един багаж в салона на самолета. Според новите правила пътниците имат право да носят безплатно само "малка чанта за лични нужди", която да се поставя под предната седалка.


Пътничка, пътувала от Мадрид за Барселона, се обърнала към съда, след като персоналът на авиокомпанията я принудил да плати 20 евро за 10-килограмов багаж, който тя взела в салона. Съдът разпореди на "Райънер" да й върне 20 евро плюс лихвите, но отхвърли искането й за компенсация от 10 евро заради причинените й неудобства.
Съдията реши, че ръчният багаж би могъл да се носи лесно в салона, като се позова на испанска разпоредба, която разрешава на пътниците да взимат ръчния си багаж в самолета без допълнителни такси. Освен това определи таксата като неправомерна и я обяви за невалидна в Испания.


Искането за компенсация е отхвърлено, тъй като безспорно пътничката е засегната от гняв и безсилие, затова че е трябвало да плати допълнителни непредвидени разходи, но дискомфортът й не е достигнал равнище, което да оправдае компенсацията, се посочва в мотивите за решението на съда.


Решението му не може да бъде обжалвано.


"Това решение няма да засегне багажната политика на "Райънер", коментираха от компанията пред агенция "Ройтерс". Според авиокомпанията решението е "изолиран случай, в който погрешно се тълкува търговската ѝ свобода да определя размера на кабинния багаж".


Миналата година Италия също забрани на "Райънер" и "Уизеър" таксуването на ръчния багаж. Според италианския регулатор тази допълнителна такса трябва да бъде включена в стандартната тарифа, защото налагането й след това е фалшиво представяне на действителната цена на билета и не позволява да се направи реално сравнение с тарифите на останалите компании, поради което клиентите биват лъгани.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK