Държави в Топ 10 на замърсителите ще изкопаят много повече горива до 2030 г.

Държави в Топ 10 на замърсителите ще изкопаят много повече горива до 2030 г.

© ReutersВодещите, производители на изкопаеми горива - петрол, въглища и природен газ, планират в следващите 10 години значително да надхвърлят количествата, посочени според Парижкото споразумение за климата за праг, над който следва бързо затопляне на планетата.


Десет държави, сред които големи замърсители като Китай и САЩ, ще изкопаят от земните недра горива, чието изгаряне би надхвърлило между 50% и 120% емисиите в договореното в споразумението от 2015 г. Останалите страни са Германия, Великобритания, Норвегия, Русия, Канада, Индия, Австралия и Индонезия.


Това е заключението на водещи световни институти, разпространено в сряда. То идва малко преди важна световна среща за климата в Испания и публикуването следващата седмица на десетото издание на ООН за разминаването между обещанията на правителствата и реалните парникови емисии, които човечеството създава.


Но авторите още в друг доклад - разпространен от Агенцията на ООН за околната среда (UNEP), обявяват, че това разминаване е голямо както никога досега и ако държавите не обновят незабавно ангажиментите си и дългосрочните си стратегии, надхвърляне на загряването на планетата с 1.5 градуса над средногодишната температура става неизбежно, а оставането "доста под" 2 градуса по Целзий е все по-съмнително. При това техните анализи не включват емисиите от обработката на земи, тъй като за този източник няма надеждни данни.
Как се променят парниковите газове (в гигатона въглеродендиоксид) на водещите замърсители до 2017 г. (данните са на UNEP от 2018 г.)

Как се променят парниковите газове (в гигатона въглеродендиоксид) на водещите замърсители до 2017 г. (данните са на UNEP от 2018 г.)


През 2009 г. в Копенхаген 140 държави подписаха климатично споразумение и 85 от тях обещаха до 2020 г. да намалят или да удържат растежа на вредните си емисии. При Парижкото споразумение от 2015 г. фокусът се премести върху 2030 г., а прогнозите за надхвърлянето на емисиите се движеха от най-оптимичстичните 5 гигатона въглероден диоксид годишно до 13-15 гигатона, смятани за по-реалистични.


В новия доклад е обявена шокиращата прогноза за 39 гигатона въглероден диоксид - това за 13 гигатона, или 53% над прага за сдържане затоплянето на планетата до 2 градуса - само от производството на петрол, въглища и газ в следващите 10 години от анализираните 10 държави. Спрямо все още валидната, но смятана вече от мнозина за непостижима, цел за затопляне от 1.5 градуса, надхвърлянето е 21 гигатона, или 120% над необходимото.Тази разлика става още по-голяма, ако така се продължава до 2040 г. - съответно 110% и 210% над целите от 2 и 1.5 градуса по Целзий, казват анализаторите. Те са работили по поръчка на UNEP, Стокхолмския институт за околната среда (Stockholm Environment Institute), Международния институт за устойчиво развитие (International Institute for Sustainable Development), Институтът за международно развитие (Overseas Development Institute) и Центъра за международни изследвания на климата и околната среда и климатични анализи (Centre for International Climate and Environmental Research and Climate Analytics, CICERO)


В момента разминаването при въглеродните емисии към 2020 г. е такова, че все едно през последните 10 години нищо не е правено за овладяването и намаляването им, казват авторите. Още докладът на ООН от 2016 г. предупреди, че продължаването на сега прилаганите политики ще доведе до повишаване на глобалната средна температура в края на века до 3.4-3.7 градуса спрямо нивата от доиндустриалната епоха.


"Световните енергийни доставки се доминират от въглища, петрол и газ, което води до нива на емисии, несъвместими с климатичните цели", казва за "Ройтерс" изпълнителният директор на UNEP Ингер Андерсен. В доклада на изследователските институти е използвана измерителна система, наречена "разминаване при производството на изкопаеми горива" (fossil fuel production gap). Тя отразява разликите между растящият добив и намаляващото търсене, което трябва да се създаде, за да се ограничи глобалното затопляне.


Това разминаване е най-голямо при въглищата - десетте анализирани държави ще изкопаят в следващото десетилетие 150% повече, отколкото съответства на сценарий за затопляне с 2 градуса и 280% при този за затопляне до градус и половина.


"Продължаващата експанзия в производството на изкопаеми горива и разширяващото се разминаване са демонстрирани от комбинацията от амбициозни национални планове, правителствени субсидии за производителите и други форми на обществено финансиране", допълва докладът.Правителствената помощ е в най-различни форми и в цялата производствена и търговска верига - разрешителни за проучване и добив, преки инвестиции, финансиране на изследвания и разработки, данъчни преференции, поемане на отговорност за евентуални рискове, траспортиране, преработка, маркетинг, почистване и възстановяване на замърсени места.


Много от анализираните държави разчитат да изнасят добитото (предимно САЩ, Русия и Канада), а други планират за ограничат вноса и да засилят местния добив (Китай и Индия). Нетният резултат от това може да се окаже свръхинвестиране в сектора, засилен риск за стандартните активи, работници и общности, както и невъзможност да се излезе от траекторията за високи вредни емисии.


Докладът, разпространен от UNEP, също посочва, че само 10-11 големи държави имат много значителни емисии от въглища. За тях спирането на този добив и изгаряне представлява голямо политическо и икономическо предизвикателство, за справянето с което се изисква време. Но и тук авторите настояват да се премахнат националните субсидии и да се включи в определянето на цената, която трябва да се плати, на външни за сектора фактори. Така ще се формират и приходи за отговор на бъдещи обществени предизвикателства пред прехода от изкопаеми към възобновяеми горива.


Под това се разбират засегнатите работнически общности, собственици на въглищни мини и въгледобивната и преработващата индустрии, балансирането на цените на енергията за различни социални групи и енергийно интензивни производства и др.


В кои сектори и какъв е потенциалът за намаляване на вредните емисии до 2030 г., ако продължи прилагането на сегашните политики.

В кои сектори и какъв е потенциалът за намаляване на вредните емисии до 2030 г., ако продължи прилагането на сегашните политики.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Добре, Европа ще изхарчи милиарди за ограничаване на вредните емисии през следващите 10 години и наистина ще намали потреблението на въглища и нефт, но какъв ще бъде ефекта върху планетата ако за същият период Китай продължава да отваря нова електроцентрала на въглища на всеки 2 дни?

 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  До коментар [#1] от "Аз":

  Ефекта ще е все повече европейски компании със заводи в Китай.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 3. 3 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Тези прогнози ги правят в последните 50-60 години и никога не се сбъдват. Първо трябва да обяснят защо не са се сбъднали предишните прогнози и тогава да продължим с новите.
  Трябва да разберете едно нещо, че цялата тази наука се основава на глобалното затопляне. Говорим за десетки хиляди учени, които се препитават от доказване на глобалното затопляне. В момента, в който се приеме, че няма опасност за планетата от парниковите емисии, на следващия ден тези десетки хиляди учени отиват да си търсят работа някъде другаде. Затова позоваването на мнението на учените не звучи достоверно, защото учените са заинтересовани да доказват глобално затопляне и опасност за планетата и така измислят фалшиви теории, правят фалшиви модели, чийто прогнози никога не се сбъдват, фалшифицират данни.
  На по-неграмотните плашенето с края на света може да им звучи ново, но това е сериозен бизнес в последните хиляда години и непрекъснато някой е плашел с края на света, за да се докопа до власт и богатства.

 4. 4 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#1] от "Аз":Ефекта ще е все повече европейски компании със заводи в Китай.
  —цитат от коментар 2 на дерибеев


  И в Америка, където не се прилага самоубийствената зелена политика.
  По всичко личи, че Парижкото споразумение никой няма намерение да го спазва, освен европейските индоктринирани наивници. Само Европа ще си разруши икономиката.

 5. 5 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Важното е ние да не ядем месо и да нямаме деца според такива като Гретхен.

  И да изпадаме в екстаз всеки пък като някой малоумник се върже към някое дърво.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 6. 6 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2146 Неутрално

  Статията е пълна и очевидна лъжа. САЩ може да са излезли от Парижкото споразумение, но там не Президентът, а бизнесът инвестира в енергоизточници. Всяка седмица там се закрива по една въглищна централа минимум и се монтират ВЕИ-та. 109 Гигавата мощности ще въведат в САЩ ВЕИ-та до 2024 година без споразумения, без Гретхен, даже без план направен от Тома Белев и жена му.
  В България даже без привилегии вече ЕЕУ-тата от 970 Мегавата станаха 1600 Мегавата инсталирани мощности.

 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4406 Весело

  Норвежците нали уж големи еколози бяха!?

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 8. 8 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4379 Любопитно

  Лоша работа, но след като в Парижкото споразумение няма механизми за наказание на страните, които не спазват приетите от тях самите норми и количества не е изненадващо, че те ще надвишат своите количества емисии.

  Трябва да има контрол и механизъм за налагане на глоби и санкции на провинилите се страни.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 9. 9 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  Лоша работа, но след като в Парижкото споразумение няма механизми за наказание на страните, които не спазват приетите от тях самите норми и количества не е изненадващо, че те ще надвишат своите количества емисии. Трябва да има контрол и механизъм за налагане на глоби и санкции на провинилите се страни.
  —цитат от коментар 8 на Иво


  Пожелавам ти успех в налагането на глоби и санкции на Китай и Индия, където корпорациите преместиха 50% от световното производство.
  Любопитен съм да видя как правителствата глобяват тия, които ги контролират.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 10. 10 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Далновидно Тръмп спести на Америка трилиони долари, с които трябваше да възнагради всички онези, които безконтролно замърсяват унищожават природата. Говоря за природата, не за климата.

  Лоша работа, но след като в Парижкото споразумение няма механизми за наказание на страните, които не спазват приетите от тях самите норми и количества не е изненадващо, че те ще надвишат своите количества емисии. Трябва да има контрол и механизъм за налагане на глоби и санкции на провинилите се страни.
  —цитат от коментар 8 на Иво


  Започваш да разбираш, че Парижкото споразумение е дефектно и пожелателно. Вярно е, няма механизми за контрол и наказания, но то също така няма нито планове, нито показатели, нито квоти, нито ангажименти, всичко е пожелателно. И за това никакво и никого необвързващо споразумение Америка трябваше да се изтърси трилиони долари да финансира останалия свят, да даде парите в ръцете на глобалистите и те да ги раздават. Добре, че избрахме Тръмп за президент!

 11. 11 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 408 Неутрално

  До коментар [#3] от "gozambo":

  Защо в сметките се вкарва и прородния газ, за който пък се твърди, че е екологично чисто гориво? Защо тук не се посочат и количествата СО2, които се изхвърлят от природата- океаните, животните, вулканите, за да се направи сравнение. А терминът "глобално затопляне" вече остаря, защото се установи, че такова, предизвикано от човека няма. Вече са на мода "климатичните промени", каквото и са означава това. Повишение на нивото на океаните също няма. Както се вижда и от графиките, единствените самоубийци на земята са европейците. За тази годиа ЕС предвижда 500 млрд за борба с "глобалното..." Кой ли ще ги лапне.

 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4379 Любопитно

  До коментар [#1] от "Аз":

  А, правили го това Китай!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#3] от "gozambo":

  Гъслямбо, ти не си виновен.
  Спи спокойно.

  Humans Often Overestimate Their Political Expertise
  Some who support Donald Trump are under-informed or misinformed about the issues at hand. When Trump tells them that crime is skyrocketing in the United States, or that the economy is the worst it’s ever been, they simply take his word for it.
  The Dunning-Kruger effect explains that the problem isn’t just that they are misinformed; it’s that they are completely unaware that they are misinformed, which creates a double burden.
  Studies have shown that people who lack expertise in some area of knowledge often have a cognitive bias that prevents them from realizing that they lack expertise. As psychologist David Dunning puts it in an op-ed for Politico, “The knowledge and intelligence that are required to be good at a task are often the same qualities needed to recognize that one is not good at that task — and if one lacks such knowledge and intelligence, one remains ignorant that one is not good at the task. This includes political judgment.” These people cannot be reached because they mistakenly believe they are the ones who should be reaching others.

 14. 14 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1108 Любопитно

  До коментар [#1] от "Аз":

  Елементарно, Уотсън - спри да купуваш китайски боклуци и всякакви еднодневки.
  Ако няма търсене, предлагането също ще изчезне.

  В крайна сметка човек няма нужда от много вещи.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 15. 15 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1108 Любопитно

  До коментар [#11] от "Oggie Petkov":

  За сведение, СО2 е около 0,04% от атмосферата на планетата.
  Който не вярва, да провери.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4600 Неутрално

  Лоша работа, но след като в Парижкото споразумение няма механизми за наказание на страните, които не спазват приетите от тях самите норми и количества не е изненадващо, че те ще надвишат своите количества емисии. Трябва да има контрол и механизъм за налагане на глоби и санкции на провинилите се страни.
  —цитат от коментар 8 на Иво


  Точно! Всички тези "споразумения" са само пожелателни! Спомням си какви фоерверки бяха след подписването в Париж, а сега - нищо! Хората мислят краткосрочно, а не дългосрочно. Няма политик, който да успее да убеди китаец, седящ върху планина с въглища, че е добре за него да седи на тъмно и студено, зашото иначе планетата ще се затопли!

 17. 17 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Разерешете на знаещите, можещите и умните да работят и ще видите резултатите. Един човек като Мъск може да намали въглеродните емисии повече от всичките политици взети заедно. Но в Европа като чуем за частен бизнес глобално затопляне ни хваща...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 18. 18 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Добре, Европа ще изхарчи милиарди за ограничаване на вредните емисии през следващите 10 години и наистина ще намали потреблението на въглища и нефт, но какъв ще бъде ефекта върху планетата ако за същият период Китай продължава да отваря нова електроцентрала на въглища на всеки 2 дни?
  —цитат от коментар 1 на Аз


  Ефект по отношение климата няма да има никакъв.
  Емисиите от човешката дейност в цялата си съвкупност са нищожна част от дори само вулканичното отделяне на въглеокиси.
  Ефект ще има по отношение печалбите на "зелената мафия".

 19. 19 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Лицемерна история на глобално ниво.

 20. 20 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#8] от "Иво":

  Трябва да има контрол и механизъм за налагане на глоби и санкции на провинилите се страни.
  —цитат от коментар 8 на Иво


  Колега, ако ставаше със сабнции и контрол СССР щеше да е най-проспериращата държава в конкуренция с националцоциалистическа Германия.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 21. 21 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2268 Весело

  До коментар [#8] от "Иво":

  И как точно ще ги наказват? Ще обявят война на Китай и ти ще идеш да се биеш ли? Или викаш Науро, Свазиленд и Бутан ще гласуват в ООН-то да се глобят Китай и Индия и теще се подчинят, щото според Ивчо-комуниста ООН е мноо яка организация? Понеже Гретето гледало лошо, също така. Осъзнаваш ли колко жалки са всичките ти разбирания за живота, Вселената и всичко останало?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 22. 22 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#7] от "hamiltonf":

  Те са, само където са и от големите производители на фосилни изкопаеми...

  Модератора е неадекватен!
 23. 23 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 919 Любопитно

  Норвежците нали уж големи еколози бяха!?
  —цитат от коментар 7 на hamiltonf


  -Като забогатяха от петрол/газ вече станаха. Нд продължават да черпят.

 24. 24 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1029 Любопитно

  Щуротиите продължават, икономическото самоубийство на ЕС - също. Аз си инсталирам соларни панели, защото ми е кеф, защото така съм преценил или защото съм любопитен, а не защото ще стана енергонезависим (все още). Икономически съм прецинил какъв е риска на тази инвестиция, струва ли си, не си ли и т.н. Със закони, декларации и забрани нищо положително няма да се случи в световен план. Много държави по света просто нямат избор на друг вид горива, освен изкопаемите, затова и ще продължат да ги ползват. И тъй като атмосферата е обща, за всички и няма държавни граници, не виждам смисъл да ограничавм аз нещо, което съседа ще ми натресе просто заради закона на ентропията. Ако и когато възобновяемата енергия стане масово достъпна за цели икономики защото е икономически обоснована, тогава ще започне намаляването на изкопаемите горива и без забрани и закони. А, че СО2-то е виновно за затоплянето - дрън, дрън, та пляс, повсеместна мантра за нещо абсолютно недоказуемо, разбираемо обаче - ако и на мен ми плащат добре, за да твърдя това, ще го направя най-вероятно, все пак който плаща, той поръчва музиката...

 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4379 Любопитно

  А, че СО2-то е виновно за затоплянето - дрън, дрън, та пляс, повсеместна мантра за нещо абсолютно недоказуемо, разбираемо обаче - ако и на мен ми плащат добре, за да твърдя това, ще го направя най-вероятно, все пак който плаща, той поръчва музиката...
  —цитат от коментар 24 на Дългия


  Преди време писах за това, но пак ще го повторя. Значи, за парниковия ефект в училищата се учи още в основното училище. Там пак се учи за парниковите газове, един от които е CO2. Ако вие отричате съществуването на тези явления, значи вие отричате науката като цяло.

  Ето нещо повече инфо по темата от страна на американската (NASA) и европейска космически агенции (ESA):

  https://climate.nasa.gov/evidence/
  http://esamultimedia.esa.int/docs/edu/G03_the_greenhouse_effect.pdf

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#8] от "Иво":

  https://www.ucsusa.org/resources/each-countrys-share-co2-emissions Парижкото споразумение беше блъф на Обама и левичарите покрай него , те са били наясно , че няма да сработи , но го подписват , а после го използваха да нападат Тръмп..... Китай , Индия и Африка не са имали намерение да го споазват , но го подпсват... ЕС има околко 10 процента от емисиите на света реално и по малко , дори и да ги занулим как това ще помогне на климата ...Да не говорим , че това са малко фалшиви данни за Азия и Африка , защото едва ли са включени емиисите дето си палят стърнищата в Африка и Азия или дето си готвят на дърва както масово правят В Африка.

 27. 27 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#8] от "Иво":

  https://www.ucsusa.org/resources/each-countrys-share-co2-emissions Парижкото споразумение беше блъф на Обама и левичарите покрай него , те са били наясно , че няма да сработи , но го подписват , а после го използваха да нападат Тръмп..... Китай , Индия и Африка не са имали намерение да го споазват , но го подпсват... ЕС има околко 10 процента от емисиите на света реално и по малко , дори и да ги занулим как това ще помогне на климата ...Да не говорим , че това са малко фалшиви данни за Азия и Африка , защото едва ли са включени емиисите дето си палят стърнищата в Африка и Азия или дето си готвят на дърва както масово правят В Африка.

 28. 28 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#18] от "припознах Литекс":

  Да не отричаме ВЕИ технологиите , защото левите и зелените крадци са им привърженици .... ВЕИ имат място и са печеливши за хората и за обществата , но трябва да се прецени къде и как за да е целесъобразно и не по начина , който ни го представят зелените , примерно в скандинавието има много вода , там един язовир е по ефективен и да дава по евтина енергия от въглищна централа ... Където има много слънце , много ефективни икономически са соларните бойлери , примерно в Кипър и Израел имам познати , там всички са на соларни бойлери на покривите и топлата им вода е без пари целогодишно ...

 29. 29 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  До коментар [#26] от "Иван К.":

  Значи ако трябва да сме точни такова животно като "Парижко споразумение" няма - има 190 различни едностранни ангажименти на всяка една държава в отговор на въпроса "А вие какво ще направите за климатичните промени" - ей така примерно Турция се е ангажирала да задържи увеличението на СО2 емисиите си спрямо 1990 до под 2 ПЪТИ. България се е ангажирала да си намали емисиите спрямо същия период с 40 %. Китай е подписал, че ще увеличава емисиите си до 2030 (то споразумението всъщност изтича тогава) а Пакистан са най-печени - те се ангажират да увеличават емисиите си до един момент, след което да почетат да ги намаляват!!! Това всичкото беше направено на грандиозна церемония в Париж преди 3г и представено като епохална стъпка в спасяването на планетата.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK