"Туризмът на войната" омръзна на Вуковар

"Туризмът на войната" омръзна на Вуковар

© Associated PressКогато първите туристи след войната се появяват в хърватския Вуковар, ги ескортира полиция. Градът още е в руини. За "Болкан инсайт" Анамария Сиврич, екскурзовод в града, разказва: "Вуковар беше Хирошима".


Туризмът, свързан с войната, процъфтява в града - и то особено есента и най-вече през ноември - но местните настояват, че възможностите за туристите там не се изчерпват само с травматични спомени, разказа "Болкан инсайт" в навечерието на годишнината.


Сръбската окупация и нареждането на лидера на Сръбската народна партия (а тогава - и на паравоенната организация "Белите орли") Воислав Шешел нито един хърватин да не напусне града жив правят Вуковар печално известен години наред. И днес туристите все още искат да видят мемориалното гробище, където са заровени жертвите на войната и водната кула, която се появява и на пътните знаци, сочещи към града, повредена от сръбски снаряди.
Болницата и мястото, където откараните от нея хървати са избивани, са обекти, които "няма смисъл" човек да не посети, ако идва във Вуковар, казва Сиврич. Вероятно затова градът се изпълва с туристи, освен с журналисти и политици, в седмиците около 18 ноември - годишнината, откакто Вуковар се предава. Равносметката от обсадата включва 3000 жертви, войници и цивилни, 86 от тях - деца. От 2016 г. учениците в осми клас задължително посещават Вуковар за два дни - миналата година са го направили 42 хил. души.


Градът, преминал под контрола на ООН след войната и върнат на Хърватия през 1998 г., обаче може да предложи и друго освен да бъде символ на страданието на хърватите, смятат Сиврич и много местни жители. Сиврич отбелязва, че във времето около 18 ноември Вуковар няма достатъчно екскурзоводи; сама тя има поне по две групи на ден. Местните обаче не разбират защо всички - а това включва и политици и медии - се сещат за тях само около годишнината, а елитът използва миналото за политически цели.


Вместо това пролетта и лятото разходка предлагат приветлив градски пейзаж в града на мястото, където се сливат реките Вука и Дунав, макар да се налага историческите обекти, превърнати в отломки от войната, да се възстановят.


Например имението "Елц", барокова сграда, е съградено изцяло наново след почти пълното си унищожение във войната. За пръв път се появява в средата на 18 в. и става основна резиденция на благородническа фамилия - род на германски католици, който може да проследи историята си до 7 в. Изгонени от комунистите в Югославия през 1945 г., Елц все пак се завръщат в Хърватия след разпадането ѝ - това поне прави Якоб Елц, който според местни легенди лично е участвал в защитата на града. Някои наричат починалия през 2008 г. мъж, чиято пълна титла на немски е Jakob Graf und Edler Herr von und zu Eltz-Kempenich genannt Faust von Stromberg, "графа на Вуковар".


Туризмът, свързан с войната, процъфтява в града - и то особено есента и най-вече през ноември - но местните настояват, че възможностите за туристите там не се изчерпват само с травматични спомени, разказа "Болкан инсайт" в навечерието на годишнината.


Ресторантите покрай река Дунав, пясъчният остров Ада или градският парк в центъра също са достойни за посетителите, смята Ранка Койчинович, която преподава хърватска литература. Към списъка ѝ могат да се добавят красивите църкви и центърът на града, който, унищожен от сърбите, все още се възстановява. Впрочем Вуковар има опит с това - унищожен от османски войски през 18 в., малко преди Елц да построят имението си, той се възражда, за да стане един от важните културни символи на хърватите в следващите две столетия и половина.


"Излиза, че от (трагедията на Вуковар) се създаде туризмът на войната, което звучи малко като противоречие," а туризмът трябва да пресъздава местата в по-добра светлина, продължава Койчинович.


Засега този интерес изглежда като нещо от бъдещето. Мемориалното гробище например е било посетено миналата година от 154 050 души според хърватската агенция за туризма, болницата - от 98 198 души. В музея на културата - сграда със съвременен облик, добре излагаща историята на тези земи - са влезли едва 42 268.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK