10 хил. души чакат да се върнат в последната африканска колония на Великобритания

10 хил. души чакат да се върнат в последната африканска колония на Великобритания

© Associated PressТе са последната африканска колония на Великобритания - островите Чагос в Индийския океан. Тази седмица изтича срокът за връщането на архипелага на Мавриций. Но нищо не подсказва, че Лондон се готви да направи това, пише Мартина Швиковски за "Дойче веле".


Оливие Банку бил малко дете, когато семейството му било принудено да напусне родното си място. Сега, вече като адвокат, той се бори за каузата на всички изселени островитяни. Днес Оливие живее на Мавриций – острова, към който някога принадлежала неговата родина. "Живеехме в мир и хармония, преди Великобритания да ни вземе най-големия остров за военна база. Голямо страдание е да не можеш да живееш в родината си. Затова днес настояваме да бъде прекратена нелегалната окупация," казва в интервю за ДВ Оливие Банку.


През 1968 година британските колониални господари дадоха независимост на Мавриций, но преди това отделиха от архипелага и запазиха контрола си над островите Чагос. Докъм 1973 година британците принудително изселиха близо 2 000 островитяни на Мавриций, Сейшелите и Великобритания, за да изградят военна база на най-големия остров от архипелага – Диего Гарсия. Лондон отстъпи тази база под аренда на САЩ до 2036 година. Тъкмо оттам излитат американските изтребители за операциите в Афганистан и Ирак.


Отделянето на Чагос е незаконно
През февруари Международният съд в Хага реши, че според международното право архипелагът принадлежи към Мавриций. Съдът смята, че навремето Великобритания незаконно е отделила архипелага от Мавриций и сега е длъжна да го върне. Британското правителство отхвърли тази оценка на съда, но все пак посочи, че един ден ще върне архипелага под държавното върховенство на Мавриций, когато вече няма нужда от него във връзка с отбранителните си нужди.


Общото събрание на ООН също призова Великобритания да върне островите Чагос на Мавриций и постави на Лондон срок, който изтича в петък, 22 ноември. Резолюцията на ООН обаче няма обвързваща сила и по нищо не личи, че Великобритания възнамерява да я изпълни. Фактът, че архипелагът се използва като военна база, много усложнява намирането на решение. Разговори между САЩ, Великобритания и Мавриций със сигурност ще има, смята британският юрист Филип Сандс, който се занимава с въпроса от името на правителството на Мавриций. Пред ДВ Сандс съобщава и нещо ново: Мавриций вече е сигнализирал, че военната база може да остане.


Въпросът е не "дали", а "кога"


Колебливото поведение на правителството в Лондон е резултат и от мястото на Великобритания в новия баланс на силите по света, казва Сандс: "Великобритания разполага с много ограничени възможности като политическа сила. Тя вече на няколко пъти търпи поражения в споровете около резолюции на ООН и сякаш ѝ трябва още време, за да го осъзнае. В крайна сметка обаче те ще се подчинят на решението на ООН. Въпросът е не "дали", а "кога"," убеден е Сандс.


Тъкмо в момента британското правителство плаща висока цена за различните си политически поражения, посочва Сандс: "Те напускат ЕС, трябва да сключват нови търговски споразумения и нови политически договорености с други държави. Правителството сериозно го е закъсало. Включително и поради това навярно толкова държи да запази последната си африканска колония. Имаме си работа с държава, която трябва да преглътне изчезването на цялата ѝ колониална империя. А за това е нужно време," казва Сандс. Юристът смята, че Лондон ще извърши престъпление срещу човечността, ако и след 22 ноември не позволи на хората да завръщат в родината си.


Хиляди прокудени искат обратно в родината си


Според Филип Сандс, в ООН вече се изработват нови карти, на които архипелагът Чагос е част от Мавриций. Когато това стане факт, Мавриций вече ще притежава суверенитет над риболова и самолетните полети над островите, а това ще бъде драматична загуба за Великобритания, казва Сандс. Радетелите на каузата за присъединяване на архипелага към Мавриций разчитат, че предсрочните парламентарни избори във Великобритания могат да наклонят везните в тяхна полза.


Оливие Банку се надява това да стане колкото е възможно по-бързо, защото само 596 души от първото поколение прокудени са още живи. Заедно със следващите поколения близо 10 000 души чакат да се върнат в истинската си родина. Тъжно е да живееш далеч от родината си, обобщава Банку. Повечето хора от неговото поколение искали да умрат там, където са родени, казва адвокатът.

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Наглите англичани, никога няма да си признаят.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 2. 2 Профил на Viva la tsar Asen i tsar Kiro
  Viva la tsar Asen i tsar Kiro
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  През 50-те Тунис, Мароко и Алжир извоюват независимостта си от Франция. На другия ден тълпи освободени араби хукват да се изнасят в посока предишния окупатор (същата Франция)..

 3. 3 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Не е трябвало да ги гонят сега щяха да казват, че са горди поданици на кралицата , а не маврицийци

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 4. 4 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До коментар [#2] от "dma12587967":

  Виж какво пише , голяма част от изселените са в посока Великобритания. Сега те и техните наследници искат да се върнат......Ама пусто все чуждата кокошка на патка се привижда...

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 5. 5 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 279 Неутрално

  И после що британците искали Брекзит , след тази помия от Дойче Веле...

 6. 6 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  2000 разселили, те сега се размножили и станали 10 000.

  Добре се размножават.

 7. 7 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1337 Весело

  #Чагоснаш

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 8. 8 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 516 Весело

  Външно да не се спотайва, а да осъди незаконно окупираната територия и да наложи санкции на Лондон хахахахахаха

 9. 9 Профил на tarikatis
  tarikatis
  Рейтинг: 0 Неутрално

  През 50-те Тунис, Мароко и Алжир извоюват независимостта си от Франция. На другия ден тълпи освободени араби хукват да се изнасят в посока предишния окупатор (същата Франция)..

  Колко точно казано .

 10. 10 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  Не че нещо, но Мавриций е бил необитаем остров, преди да го заселят англичаните.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 11. 11 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  През 1968 година британските колониални господари дадоха независимост на Мавриций, но преди това отделиха от архипелага и запазиха контрола си над островите Чагос. Докъм 1973 година британците принудително изселиха близо 2 000 островитяни на Мавриций, Сейшелите и Великобритания, за да изградят военна база на най-големия остров от архипелага – Диего Гарсия. Лондон отстъпи тази база под аренда на САЩ до 2036 година. Тъкмо оттам излитат американските изтребители за операциите в Афганистан и Ирак.
  —цитат от коментар 0 на статията  Едно е да говориш високопарни слова и да произвеждаш филми, как разнасяш "мир и демокрация" по света и съвсем друго е да се види, какво вършиш в действителност!?!?! Иначе "холивуд" редовно ни залива с глупости от рода на супергерой избиващи нацисти, хитлеристи, германци и съюзниците им от Втората световна и не пропуска да ни показва, как северно корейци и иракчани атакуват "Белия дом" и се чудят, как да пленят демократичния президент на САЩ!

 12. 12 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  "Общото събрание на ООН също призова Великобритания да върне островите Чагос на Мавриций и постави на Лондон срок, който изтича в петък, 22 ноември. Резолюцията на ООН обаче няма обвързваща сила и по нищо не личи, че Великобритания възнамерява да я изпълни."

  Поредното доказателство, че ООН е една безполезна организация, дето не е свършила нищо полезно от 50г насам а само цоца пари за изготвянето на подобни резолюции дето не струват и хартията, върху която са изписани.

 13. 13 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 785 Неутрално

  ингилизите трябва да са луди, за да изпълнят заповедта на тази паризитна организация оон.

 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3463 Неутрално

  Докъм 1973 година британците принудително изселиха близо 2 000 островитяни на Мавриций, Сейшелите и Великобритания, за да изградят военна база на най-големия остров от архипелага
  =======
  Пак има някаква логика. ....
  Можеше да е и възродителен процес. ....

  Bukalemun
 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4739 Неутрално

  По-добре ДВ да поискат властите в Мавриций съвместно с британските власти да направят един референдум сред изселените (но само сред изселените) от Чагос дали искат да са граждани на Мавриций или на Великобритания. Резултатът би бил същият като на проведения преди години референдум във Фолклендите!

 16. 16 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Не че нещо, но Мавриций е бил необитаем остров, преди да го заселят англичаните.
  —цитат от коментар 10 на Viva la Evolution


  Това е тезата на всички колонизатори. Както и че са донесли култура.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 17. 17 Профил на sxn49533317
  sxn49533317
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Великобритания са пълни вече с негри, та да искат да дойдат повече. Те смятат, че им дължим времето като са били роби, трябвало да им плащам от заплата ми.Lieber abschieben, откъдето и да идват

 18. 18 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  Да връщат и Акротири и Декелия на Кипър, както и Гибралтар на Испания.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5981 Неутрално

  Интересно, Мавриций е много далеч от Островите Чагос и Диего Гарсия. Как може да са в една островна група?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5981 Неутрално

  Иначе не виждам причини да им отказват да се върнат. По-интересното е какво става със собствеността им

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2953 Весело

  До коментар [#8] от "Фат Ким":
  "да осъди незаконно окупираната територия и да наложи санкции на Лондон хахахахахаха"

  И да изгони няколко английски дипломата в знак на солидарност с чагосите.

 22. 22 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2953 Весело

  До коментар [#15] от "vassilun":

  "да направят един референдум сред изселените (но само сред изселените) от Чагос дали искат да са граждани на Мавриций или на Великобритания"

  Референдумите не са евро-атлантическа ценност, а ДВ ги няма за нищо. Виж тия в Кримската република, Сирия.
  По-добра неоколониална стратегия би била "да помогнем на Чагос да се възстанови след опустошителните за екологията военни бази" и така да се оберат финансите на Мавриций от туризма.

 23. 24 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2953 Любопитно

  До коментар [#9] от "tarikatis":

  "На другия ден тълпи освободени араби хукват да се изнасят в посока предишния окупатор (същата Франция).."

  И защо - страхували са се от линч от "своите" заради предателствата или Франция ги очаквала с "широко отворени обятия" да заемат ръководни функции в управлението на държавата и бизнеса?
  То и след преврата срещу Янукович, "тълпи от освободени украинци" хукват в посока на "предишния окупатор". Мани това, ами половината украински флот премина под руски флаг (тия заради ръководните функции и съпътстващото уважение под формата на солидно възнаграждение)

 24. 25 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1772 Весело

  СанкциЙ няма ли да има?
  Ало, възпитаниците на ЦЕУ и работниците на Сорос?

  В Русия съм! В Русия съм!
 25. 26 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 521 Неутрално

  2000 разселили, те сега се размножили и станали 10 000.Добре се размножават.
  —цитат от коментар 6 на realguru


  И 2000 не са. Общия блой на изселените е 924 (максималния брой на хората живели на островите е бил 1142). Ако българите се резможаваха със същия устрем днес щяха да са 100 вместо под 7 милиона...

  В интерес на истината не е ясно колко от тези 10 000 са истински "чагоси". Когато се очакват парични обезщететния мераклиите винаги са много (това дето искали да се връщат на осттворите, на които няма никакъв поминък и които и без друго сигурно ще потънат след 20-30 години, едва ли някой го вярва).

 26. 27 Профил на samurai11
  samurai11
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Последната Африканска колония?Диего Гарсия се намира в средата на Индийския Океан.От Диего Гарсия до Кабул е около 4500 км в едната посока.Излиза че използването на авиация за цели в Афганистан трябва да почака часове...и на всичко отгоре самолетите трябва да бъдат заредени с гориво във въздуха за обратният полет до базата.Американците имат пари,но не са глупаци за да ги харчат за безмислени начинания
  ДНЕВНИК!!!Разбирам че днес е събота,но няма ли някой да провери и редактира тези лъжи?Хората очевидно протестират,но някой съзнателно "пришива" Американската база за самолети....Да база има...и летище има(което се използва за снабдяване на базата),но от там не се водят преки военни действия.И самото предназначение на базата е съвсем друго!

 27. 28 Профил на Полковник Чепига
  Полковник Чепига
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А пък 10 милиона напират при гадните колониалисти!

  L'espoir fait la vie
 28. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  После да не тръгнат да искат убежище във Великобритания.

 29. 30 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 457 Неутрално

  "Тъкмо оттам излитат американските изтребители за операциите в Афганистан и Ирак."

  Глупости. От Диего Гарсия до Ирак и Афганистан са 4500-5000 км. Все едно за операциите в Сирия изтребителите да излитат от Исландия.
  От Диего Гарсия излитаха бомбардировачи. И то допреди 15 години. А изтребителите си излитат от самолетоносачите.

  Не че нещо, но Мавриций е бил необитаем остров, преди да го заселят англичаните.
  —цитат от коментар 10 на Viva la Evolution


  Холандците. После им го вземат французите. Британците се нанасят последни чак няколкостотин години по-късно.

 30. 31 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Истината е следната - Мавриций, както и островите около него са били НАПЪЛНО НЕОБИТАВАНИ от хора, когато биват открити. Само че, откривателите, както и първите заселници са ФРАНЦУЗИ и островите принадлежат на франция. По времето на Бонапарт, Британия окупира островите. Като знак на известно несъгласие, хората упорито си говорят на Френски до ден-днешен. Френски и Креолски - това са официални езци в Мавриций. Расите са - Бели, Индицйци, Китайци, както и Черни, плюс всички нюанси на техните смесвания. Хората там нямат НИКАКВИ анти-колониални чувства. Тия активисти са платени клакьори, понеже на някои кръгове им се зловиди Американската база Диего Гарсия баш в средата на Индийския Океан с пълен контрол към Арабския полуостров, Индия, Бирма, Афганистан и пр. (от там излитаха Б-52 да бомбят талибаните в Афганистан). А могат и по-далеч да допращат. Този анти-колониален патос вече никъде не хваща дикиш. В Африка (Черна Африка) хората биха били щастливи да бъдат отново колонии - поне ще живеят като хората и това го знаят масово всички след 60 години пост-колониална разруха и корупция. Казвам тези неща като очевидец от първа ръка пътувал много из Африка и живял в разни Африкански страни в миналото (сега живея в ЮАР, което не е точно Африканска страна, това си е ЮАР). Така че, тия анти-колониални глупости минават само пред неосведомените , които Африка и Колониалния Свят са го виждали само на картинка. Нещо като подръжниците на Грета Тунберг и прочее кресльовци.

 31. 32 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Това е тезата на всички колонизатори. Както и че са донесли култура.
  —цитат от коментар 16 на PisnaMi


  В конкретния случай колонизатори са _всички_ хора, които днес живеят там. Преди белия човек да стъпи там островът е бил безлюден, нещо което важи и за Диего Гарсия.

 32. 33 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1659 Весело

  Дори да стане да го върнът на Маврицйи първата им работа ще е да сключат договор за ползване на базата от Великобритания за поне сто години.
  То така си и пише склонни са.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 33. 34 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 839 Неутрално

  С базата на Диего Гарсия да забравят. Не случайно великите сили гледат да имат бази къде ли не.

 34. 35 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Късметлии. Случи ли са на 'колонизатор'.
  Изселените от Крим местни татари, българи, гърци и т.н. не са между живите.

 35. 36 Профил на samurai11
  samurai11
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#32] от "Ехото на Гласът":

  ако си българин и ти ли си колонизатор на Балканският п-в?

 36. 37 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  До коментар [#2] от "dma12587967":

  През 50-те Тунис, Мароко и Алжир извоюват независимостта си от Франция....
  —цитат от коментар 9 на tarikatis


  Грешите, приятелю. Мароко и Тунис никога не са били френски колонии, а френски протекторати - не е имало нужда да "извоюват независимостта си", там всичко става по мирен път. В Алжир наистина се води кървава война за независимост, но и Алжир не е бил френска колония. Алжир е бил три френски департамента - Алжир, Оран и Константин. Пълноправна част от Франция. Енрико Масиас има една хубава песен, естествено забранена в Алжир - "Франция на моето детство". Живял съм четири години в Алжир - най-добре обобщи положението един възрастен алжирец: "Вместо да бъдем част от Франция и от Европейския съюз сега висим на опашки за визи пред европейските консулства. С кой акъл...? На български: "оти ручааме жабетата?".

 37. 38 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#18] от "Пипера е много лют":

  Ми Кипър и Испания да си ги вземат бе! Колко му е, даже пише в статията, Великобритания е отслабена, и всеки момент ще се гътне. Или на испанците още им държи влага от Адмирал Нелсън?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 38. 39 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 228 Неутрално

  През февруари Международният съд в Хага реши, че според международното право архипелагът принадлежи към Мавриций.

  Когато става въпрос за необитаем остров. мождународният съд веднага се активира, А за същия казус в сърцето на ЕС, където испанската империя е окупирала Каталуния мълчи. Къде е обективното правосъдие?

 39. 40 Профил на Max91
  Max91
  Рейтинг: 380 Неутрално

  До коментар [#31] от "transvaal":

  Съгласен съм с казаното от теб,но .............сега живея в ЮАР, което не е точно Африканска страна, това си е ЮАР................. ми дойде малко повече.ЮАР си е африканска държава и за съжаление ще става още по-африканска.Корупцията и манталитета на негрите ще я направят такава.Мина времето когато беше наистина нещо много по-различно от останалите държави.И преди да ми отговориш искам да ти кажа че живях там 14г.

 40. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 42 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Истината е следната - Мавриций, както и островите около него са били НАПЪЛНО НЕОБИТАВАНИ от хора, когато биват открити. Само че, откривателите, както и първите заселници са ФРАНЦУЗИ и островите принадлежат на франция.
  —цитат от коментар 31 на transvaal


  Холандците ги заселват първи и ги държат 100 години преди французите.

 42. 43 Профил на philipo
  philipo
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Дали не сме го гледали вече този филм - борба срещу "колонизаторите", ок - ето ви независимост и после опаааа - "освободените" те искат да живеят в независимата родина, а напират да дойдат при "лошите "колонизатори".

 43. 44 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#42] от "tamada":

  Да, вярно е. Просто имах пред вид, че Французите са преди Британците там, но не знаех, че Холандците са още преди Френците. Във всеки случай, Британците почти винаги са идвали наготово, когато вече има направени градове, фортове, и някаква инфраструктура от Португалци, Холандци, Французи и пр. А именно първороходците са давали винаги много жертви, докато тия неща се изградят (малария, змии, нападения на разни диви племена, зверове всякакви и най-вече непознати болести - говоря за колониалния свят като цяло). И след като вече има условия за живот, търговия, производство на храни, пристанища и пр. и хоп-Англичаните идват и слагат ръка - особено когато са важни точки на Океаните.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK