Бивш посланик на САЩ: Борисов задушава свободните медии и Тръмп изглежда харесва това

Джеймс Пардю в края на мандата си в София през 2005 г.

© Юлия Лазарова

Джеймс Пардю в края на мандата си в София през 2005 г.Доналд Тръмп, който ще бъде в понеделник домакин на Бойко Борисов, често се нахвърля яростно върху американските медии. По този начин той следва модела, използван от няколко настоящи и бивши лидери в чужбина - включително от Борисов - да задушава истината и отговорността на управлението пред народа.


Това казва бившият американски посланик в София Джеймс Пардю в коментар в изданието The Hill под заглавие "Тръмп и България: Атаките срещу свободните медии нанасят щети на демокрацията". То е основано преди 25 години във Вашингтон от симпатизанти на демократите като седмичник. Днес в него се публикуват и статии на републиканци и се разпространява в политическите среди и по офисите на конгресмените, включително като всекидневен електронен бюлетин.


Коментарът на Пардю започва с остра критика: "Бойко Борисов, министър-председателят на България - една страна, затънала в масово ширеща се корупция, ще посети президента Доналд Тръмп в Белия дом в понеделник. Липсата на свобода на медиите в България едва ли ще бъде сред темите в разговора им.
Българската политическа система е доминирана от Борисов и неговата партия. Борисов е на власт почти непрекъснато през последните 10 години и няма сериозна политическа опозиция. (...) Отсъствието на свободни и независими медии в България днес е още едно обстоятелство, което отслабва демокрацията в тази страна, член на НАТО и Европейския съюз."


Мерки от инструментариума на Путин


Авторът припомня, че най-агресивният подход към медиите - включително предполагаеми убийства, тормоз и съдебно преследване на политическата опозиция и пресата с цел да бъдат задушени - е този на Владимир Путин в Русия. "Но някои европейски лидери - сещам се за България и Унгария - използват или позволяват по-смекчена комбинация от мерки за манипулиране и изнудване на медиите. Най-добре съм запознат със ситуацията в България, където бях посланик. Днес България представлява пример за това как правителството и специалните интереси на определен кръг хора използват набор от действия, за да подчинят медиите."


След това той описва как един от тези методи е консолидирането на собствеността върху медиите "в ръцете на практически монопол, контролиран от тясна група български олигарси". През 2002 г., - когато започва мандатът на Пардю в София - националните печатни издания бяха притежавани от международни медийни компании и бяха относително независими и в известна степен агресивни в отразяването незаконните действия и грешките на управляващите, казва сега посланикът. "Днес, независимите медийни групи ги няма и са заместени в почти всички сегменти на новините от местни олигарси и "бизнесмени", използващи медиите за влияние върху правителството и правораздавателната система."


Пеевски и Ко. контролират практически всички важни медии


Пардю дава и конкретен пример кои са тези хора. "Един човек - Делян Пеевски, депутат в българския парламент - е централната фигура, контролираща днес частните медии в България. За него се съобщава, че притежава до 80% от пазара, включително голям дял в разпространението на печатни издания в страната. Финансирането на този местен контрол на медиите в България е в най-добрия случай мъгляво, но Пеевски и няколко други олигарси може би притежават или контролират практически всеки от големите "частни" всекидневници и телевизии в България.


Пеевски и съратниците му използват своите издания, за да подкрепят същестствуващата структура на политическата власт, която ги защитава. Техните медии дискредитират независими журналисти, политически опоненти, бизнес конкуренти и атакуват неправителствени организации и активисти, настояващи за върховенство на закона, свобода на медиите и защита на човешките права."


Пардю посочва и ролята на правителството във всичко това. "Тъй като новинарските медии в България често изпитват сериозни финансови трудности, българските правителства, включително това на премиера Бойко Борисов, използват фондове от ЕС и други източници като средство да направят зависими обществените медии от това, което им отпуска властта."


Не става дума само за пари, продължава Пардю. "Тормозът срещу български журналисти е масово явление. Често има случаи сред тях да си налагат автоцензура, защото знаят, че разследващата журналистика, разкриваща престъпления и корупция, може да предизвика уволняването им от работа, отправяне на обвинения в един пристрастен съд или физическо насилие. Някои забележително смели български журналисти са поемали риска да разказват истината за правителствената корупция и едрата престъпност, но няколко от тези честни репортери в национални и местни медии са били заплашвани и нападани."


Бившият посланик обяснява на читателите си, че резултатът от това потискане на независимата преса в страната е довело до създаването на един "деформиран медиен сектор, ерозирало доверие на обществото към медиите и политическа среда с минимално търсене на отговорност от правителството или престъпниците при отсъствие на сериозна опозиция срещу сегашните управляващи".


Той посочва и отсъствието на ефект от междунаронароден или вътрешен политически натиск върху правителството да подобри свободата на медиите в България, като цитира документираният от организации като "Репортери без граници" или Европейския център за медийна свобода упадък на свободата на медиите в страната.


Посланик Пардю (вдясно) след срещата на 19 ноември във Вашингтон с председателя на Антикорупционния фонд Филип Гунев и бившият зам.-посланик на САЩ в София Родерик Мур (вляво).

© Америка за България

Посланик Пардю (вдясно) след срещата на 19 ноември във Вашингтон с председателя на Антикорупционния фонд Филип Гунев и бившият зам.-посланик на САЩ в София Родерик Мур (вляво).


Паралелите с Тръмп


След което Пардю преминава и към паралели със случващото се в САЩ. "Коато Доналд Тръмп използва властта на президентската си позиция да атакува и унижава професионални и независими медии за това, че задават въпроси за решенията на управляващите и разкриват истината за корупцията и провалите на неговото хаотично управление, той на практика използва тактики за тормоз над медиите, сходни с прилаганите в България и Русия.


По същия начин, когато главният прокурор на САЩ общо взето се превръща в политическо лице за защита на президента от проблемите му със закона, започва сериозно да страда и върховенството на закона в САЩ. Когато конгресмени и национални телевизии се превръщат в слепи защитници на президента и разпространяват неговите конспиративни теории вместо да търсят факти, това не служи на обществения интерес към истината."


В заключение бившият посланик казва: "България и няколко други държави, стремящи се към развита и установена демокрация, са пример за това какво може да се случи, когато успяват програми за компрометиране на независими и дразнещи властта медии. Свободата на медиите в САЩ са далеч от нивото на този упадък, но не благодарение на Доналд Тръмп, който изглежда би предпочел един модел, по-близък до българския."


Джеймс Пардю бе посланик в София в периода 2002-2005 г. - точно когато Бойюко Борисов бе главен секретар на МВР и имаше продължителна серия от поръчкови убийства, предимно на босове от престъпния свят. Той е също така бивш служител на военното разузнаване на САЩ и е бил в ръководството на НАТО.


Прочутият документ на Пардю за организираната престъпност


През март 2011 г. групата "Уикилийкс" публикува десетки хиляди документи на американската дипломация и един от тях - на Пардю за организираната престъпност и връзките ѝ с политическата власт - предизвика множество коментари. В съобщението му до Държавния департамент от 7 юли 2005г. между другото се казва следното:


"Силата и безнаказаността на организираните криминални групи е вероятно най-сериозният проблем в България днес. Организираната престъпност е в основата на корупцията и неефективността на българската правна система, тя възпрепятства икономическото развитие на страната. (...)


Организираната престъпност има корумпиращо влияние върху всички български институции, включително правителството, парламента и съдебната власт. В опит да запази влиянието си, независимо от това кой е на власт, представители на организираната престъпност правят дарения на всички основни политически партии. Тъй като тези личности са разширили дейността си в законния бизнес, те се опитват - с известен успех - да си купят място в коридорите на властта. По време на парламентарните избори през 2001 г., редица влиятелни "бизнесмени", като Васил Божков и Емил Кюлев, финансираха и по всякакъв начин подкрепиха кампанията на НДСВ. (...)


(Бел.ред. - Борисов бе избран в края на юни 2005 г. за народен представител от НДСВ, но се отказа и остана в МВР, напусна министерството през септември, кандидатира се за кмет на София през октомври и спечели изборите през ноември. Това се смята за началото на политическата му кариера, зад която през март 2006 г. е застана организацията Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ), превърнала се партия през декември същата година.)


Ахмед Доган, лидер на младшия коалиционен партньор в правителството, присъства на погребението на Илия Павлов през 2003 г., без дори да прави опит да прикрие близките си отношения с убития председател на Мултигруп. (...)


Организираната престъпност "притежава" много общини и отделни членове на парламента. Това пряко участие в политиката - за разлика от подкупа - е сравнително ново развитие на българската организирана престъпност. (...)


Въпреки непрекъснатия натиск от страна на САЩ и ЕС, предишните правителства на България не направиха почти нищо за редуциране на организираната престъпност в страната. В резултат на това организираната престъпност увеличава влиянието си и фактически е безнаказана. Българската общественост осъзнава корумпиращото въздействие на организираната престъпност и хората определено са фрустрирани от неспособността или нежеланието на правителството да се справи с този проблем. Ние продължаваме да предоставяме техническа помощ на настроените за реформи елементи в българското правителство и правосъдието, за да се осъзнае ясно необходимостта от борбата с организираната престъпност. Но реална възможност за оказване на политическо влияние по този проблем има ЕС. Забавянето на работата в тази сфера може да се превърне в политическа катастрофа за следващите правителства."

Коментари (216)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на иванчолаков
  иванчолаков
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Щели да идват американски енергийни експерти в АЕЦ Белене и Козлодуй!Някой да ги е канил

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  Пардю Не харесва Б.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3087 Весело

  Анджък ! Те за туй Баце ке подарява пушка !!!

  Бай Тръмпи да пуца по журналята ...

 4. 4 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Така е, България никога не е била свободна от милиционерщината.
  Войска може да няма, но без милиционери не сме оставали.
  Когато сгафят се извиняват че са прости, когато Много сгафят Баце ви се извинява-а дали го искат или не го искат това хората-едни нахилени чичковци от Брюксел
  веднага идват.

 5. 5 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Либерасти, сър. Какво друго да кажат, освен да плюят бай Тръмп.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 6. 6 Профил на dame
  dame
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Демокрацията отслабва поради липса на достойна, разпозната от избирателите дясна алтернатива!

  dame
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  Абсолютно никаква свобода нямаме. А сме и расисти. Освен това може би сме и човекоядци.
  Засега никой не ми е забранил да говоря в никоя медия с хора със всякакви възгледи. На живо също
  Знам възгледите на Йоло Денев дори.
  Всички медии са пълни основно с политици от опозицията и така трябва да бъде. В Демокрацията опозицията е интересната.

 10. 10 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Ахъм... Един риторичен въпрос, Ваше експревъзходителство Пардю. Само да Ви попитам, ако някой участник в директен телевизионен ефир например по CNBC се обърне към президента на САЩ /който и да е той!/ с "Ти бе, бай хуй!", какво ще се случи на този участник, на водещия предаването и на телевизията като цяло?

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 11. 11 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Това, че левите медии в САЩ воюват с Тръмп отпреди избирането му, всички знаем. У нас почти никоя медия не воюва сериозно с боко, т.е. сравнението не е точно. По-скоро Тръмп харесва това, че боко купува американски бойни самолети и в перспектива ще строи американска атомна електроцентрала.

  без подпис!
 12. 12 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  А за корупцията вече става смешно.
  Как хем сме най-коримпираната държава, хем сме на бюджетен излишък, хем се строи навред и най-дреббата строителна фурмичуа е вкарана в боя щото ако не е вкарана няма кой, хем валутният ни резерв 50 милиарда, хем Държавният ни дълг намалява хем заплатите растат с по 10-12%
  Вече чакам две години някой да ми го обясни.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Весело

  До коментар [#10] от "ТНТ":

  Малко се увлече в сравненията !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#1] от "иванчолаков":

  Да. Аз ги поканих. Нещо против.

 16. 16 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 632 Любопитно

  До коментар [#10] от "ТНТ":

  Какво ще му се случи? Полицията ще го застреля на излизане от студиото?

 17. 17 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Предозиране!

  Достатъчно е òвек да поразгледа опозиционните медии в България, да види квалификациите, отправяни към Борисов в тях и да разбере, че Пардю нещо се е объркал.

  Борисов е най- коментираната и най- дъвканата личност в медиите.
  Някои форуми направо плачат за модерация в добрия смисъл на тази дума, понеже словосъчетания като Банкянски орангутан, Мутра, Борисов е гей и т.н., като изброените от мен са по- меките форми, надхвърлят обикновената опозиционност и по- скоро издават злобно безсилие.

  Що се отнася до липсата на сериозна опозиция, каквато Пардю правилно е забелязал, за ужас на родните опозционери, напъващи се за " алтернатива ", вината за това да не би да е на Борисов?

  Определението " страна, затънала в ширеща се масова корупция ", което Пардю използва, е толкова разтегливо, че ако го отнесем към корупцията в една Италия, Франция или дори САЩ, ще се окаже , че България е невръстно дете, сравнена с тях!
  Как се нарича срещата на Ердоган с шефа на Фолксваген на " четири очи " по време на официални търговски преговори, например?

  Някои коментари на Пардю, ако се отнасят за България - за " най-агресивният подход към медиите - включително предполагаеми убийства, тормоз и съдебно преследване на политическата опозиция и пресата с цел да бъдат задушени ", са направо изсмукани от пръстите. Пълна измислица!

  В заключение можем да обобщим, че очевидно Пардю не е останал приятел на България, макар че живя тук няколко години и имаше възможност да опознае страната.

 18. 18 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2322 Неутрално

  Бивш посланик на САЩ: Борисов задушава свободните медии и Тръмп изглежда харесва това
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Според мен оценката на американеца е много точна!
  Спомняме си за атаката на червените мутри от герб срещу БНР!
  Знаем, че имаше 4 мутрета изпратени от банкянския еднокнижник, но още не знаем имената им... Прокуратурата разбира се не се интересува от това! Тя се интересува от политиците в десницата, които са пряка заплаха за работодателите на цацаров и гешев , а именно АЕЦ-мутрите от герб!

  "Тръмп изглежда харесва това", също е точна оценка! Знаем че Тръмп харесва и подкрепя разпадането на ЕС и хвали британците за това че напускат! Тръмп не би имал нищо против и НАТО да се разпадне...
  Въобще най-неграмотния и посредствен български премиер, отива на посещение при най-неграмотния и слаб американски президент!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 19. 19 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Демокрацията отслабва поради липса на достойна, разпозната от избирателите дясна алтернатива!
  —цитат от коментар 6 на dame


  А Б С О Л Ю Т Н О !

 20. 20 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Баце ви пак в Америка-ставаме прости на квадрат.

 21. 21 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#12] от "Да вярваме на истината":

  Хем, хем... и накрая сме най-бедната държава в Европа, с най-ниска покупателна способност на населението и нямаме един завод за производство на нещо и всичко ни е внос, и населението бяга като лудо в чужбина...

  ДБ=БКП
 22. 22 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3267 Неутрално

  Какво му стана на Магнитски та изровихте Пардю отново да плаши ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 23. 23 Профил на Nozo No
  Nozo No
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Ясно, за това имаме ежедневно по цял ден плюене по правителството, защото няма свобода, този сайт е един от тях. Пък на Пардю инфото от къде е не е много ясно

 24. 24 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2322 Неутрално

  Демокрацията отслабва поради липса на достойна, разпозната от избирателите дясна алтернатива!
  —цитат от коментар 6 на dame


  Дясна алтернатива има! Нейното име е Демократична България!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 609 Весело

  Четете Дневник, Капитал, Медиапуул и Фрог Нюз, г-н Пърдю!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  КОИ са тези свободни медии? Я назовете една-единствена!

  Мърфи е оптимист!
 30. 30 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Източник от Белият Дом е казал, че Тръмп ще настоява за сделка с България за втечнен газ и увеличаване на разходите за оръжия. Няма лошо да купуваме американски газ стига да икономически обосновано. Няма лошо да вдигнем разходите за отбраната само да не сме принуждавани от кой какво да да купуваме!

 31. 31 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2801 Неутрално

  До коментар [#10] от "ТНТ":

  Нищо няма да му се случи. Само дето никой няма да е*ава казалия репликата "бай Туй" за нищо - в цивилизацията простаците не ги уважават.

  Като онзи виц: Американец и руснак си говорят, американеца казва:
  - Аз мога да отида в кабинета на американския президент и да кажа: "Господин президент, хич не ми харесва Вашата политика"
  Руснакът отвръща:
  - Аз също мога да кажа това на Вашия президент.

  Сега да припомня за свободата на форумите, като част от медиите - в кои форуми трият за едни и същи обиди, но отправени към различни персони - ето за това сме на сто и нанайсто място по свобода на медиите - защото медиите са поръчкови, продали са си свободата за парчето салам.

 32. 32 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#24:"Рим"][/quote]

  Ай ся, вицове!

  Ся да не подвиете коляно и на Пардю!

 33. 33 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Знаят ни кои сме и какви сме и отвъд океана и колко струваше!
  Важното е , че в ЕС ни търпят и траят по въпросите на милиционерската демокрация у нас, под чие управление всички знаят обаче !

 34. 34 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#24] от "Рим":

  Вие сте леви към ултралеви бе човек. Тома Белев бил десен. Не се излагайте поне.

 35. 35 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#25] от "faeton.":

  Е много насериозно приемаш всичко. Но иначе Мутрата си е точно от бандитските среди.

  ДБ=БКП
 36. 36 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#21] от "anonim440":

  Айде бе. Вече не сме най&бедната държава май. И не в Европа, а в ЕС. А в момента бягат основно цуганите. И произвеждаме всичко. От магданоз до сателити. Включително зърно колкото САЩ на човек.
  Явно още живееш в 1997 година. Живей си.

 37. 37 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2322 Неутрално

  Ясно, за това имаме ежедневно по цял ден плюене по правителството, защото няма свобода, този сайт е един от тях. Пък на Пардю инфото от къде е не е много ясно
  —цитат от коментар 23 на Nozo No


  Пишете в частна медия! Пардю има предвид централните електронни медии, които се следят най-масово от обществото!
  И най вече БНТ! Тези медии с малки изключения са завладени от строителите на АЕЦ Белене и Турски поток - новите стари комунисти основали мафиотската клика Герб!
  А за това, че тези медии са обладани от послушковци на руснаците говори фактът, че от месеци не сме чули НИТО ЕДНО МНЕНИЕ по въпроса за "Белене", което да е различно от позицията на мутрите от герб! НИТО ЕДНО!
  Б БНТ очевидно противниците на тези проруски корупционни проекти нямат място!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1680 Любопитно

  Този е смел човек , ама и Тръмп май не ги обича много, много...

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  А да се говори че в България където има буквално слободия и всеки плещи квото си иска където си иска ... няма свобода на медиите' е клинична лудост
  —цитат от коментар 8 на Saint of Me


  Мне, не е лудост. Аз съм наблюдил, че много често нарушават свободата на словото на стюпида, най - вероятно по заповед на тирана.

 42. 42 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#36] от "Да вярваме на истината":

  А дано, ама надали...
  Толкова сме добре, че всеки се оплаква от повишаването на цените на всичко.
  За Гърция се знае, че е страна с висок стандарт на живот, на 20-то място в Света е. България на кое място е? И не е само стандарта. Българските медии са ужас. Като отида в Гърция и ми е спокойно, а като се върна в България и ужас... Тук е стресова самата държава. Не ми е добре от това и не се радвам, защото тук съм се родил и тук живея. Човек все пак сравнява една що годе нормална страна като Гърция с България и остава ужасен.

  ДБ=БКП
 43. 43 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2801 Весело

  До коментар [#28] от "Хит®ата Св®ака ;)":

  Е де, по-леко - оля се с рекламата.

 44. 44 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4171 Весело

  "Коментарът на Пардю започва с остра критика: "Бойко Борисов, министър-председателят на България - една страна, затънала в масово ширеща се корупция, ще посети президента Доналд Тръмп в Белия дом в понеделник. Липсата на свобода на медиите в България едва ли ще бъде сред темите в разговора им."

  Какво е заключението тогава Пардю ? Стане ли въпрос за голямата политика дали САЩ наистина отстояват демокрация, медийни свободи, ценности ? Или ще кажем като един ваш политик: може да е кучи син, ама е нашия кучи син, а ? Дали обаче се знае чий е българския премиер всъщност, защото по същия начин май мислят за него и от Кремъл.......

 45. 45 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#14] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Верно. bTV не е CNBC... Извинявам се...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 46. 46 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  Нашето антикорумпе Гунев с разхлабената вратовръзка се е срещнало с годподин никой и по-младият никойчо. Единият е пенсионер, а другият изметен от държавния департмент преди 10 години. И двамата имат нула влияние в D.C. Но за "Дневник" и това е много, а за разградското дясно таван на възможностите.

 47. 47 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  [quote#24:"Рим"][/quote]

  Айде по-сериозно.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 48. 48 Профил на Паро
  Паро
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Абсолютно никаква свобода нямаме. А сме и расисти. Освен това може би сме и човекоядци.Засега никой не ми е забранил да говоря в никоя медия с хора със всякакви възгледи. На живо също Знам възгледите на Йоло Денев дори.Всички медии са пълни основно с политици от опозицията и така трябва да бъде. В Демокрацията опозицията е интересната.
  —цитат от коментар 9 на Да вярваме на истината


  Верно, брат! Аз съм ти свидетел. Ти, дето си най-виден и последователен демократ, си имаш свобода да дрънкаш секви глупости. Кво остава за другите, дето са по-прости от теб...?!

 49. 49 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#42] от "anonim440":

  Може. Това е въпрос на възприятие.
  Аз лично от четири пет години не съм чул някой да се оплакваме в моето общество. А и няма от какво. Освен от болести. А стандартът е нещо относително.
  Но няма как с показателите от 1997 година изведнъж икономически да минем дори Румъния дето тогава е имала 20 пъти по-висока заплата, защото е нямала Вуденов-Гечев.

 50. 50 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2322 Неутрално

  Пардю дава и конкретен пример кои са тези хора. "Един човек - Делян Пеевски, депутат в българския парламент - е централната фигура, контролираща днес частните медии в България. За него се соъбщава, че притежава до 80% от пзара, включително голям дял в разпространението на печатни издания в страната. Финансирането на този местен контрол на медиите в България е в най-добрия случай с мъгляво, но Пеевски и няколко други олигарси може би притежават или контролират практически всеки от големите "частни" всекидневници и телевизии в България.
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Още едно точно попадение на американеца!
  Но може би той не знае, че преди няколко години върхушката на герб гледаше на Пеевски като на враг!
  Днес обаче, остатъците от гласоподавателите на герб изумени откриват, че мутрата от Банкя е станала първа дружка на Доган и неговия дебел икономически захранващ обръч "Пеевски"! Този "обръч" е станал толкова широк, че в него вече свободно се е побрал (въпреки порасналото Му шкембе) и самия Борисов! За това, съвсем логично на последните избори върхушката на мутренската "партия" загуби над 100 000 избиратели! А в следващия парламент, едва ли ще има повече от 50-60 депутати на проруските мутри!
  И така трябва да бъде...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 51. 51 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#49] от "Да вярваме на истината":

  Е чакайте де, нали през 2007 г. нашите показатели бяха по-добри от тези на Румъния?
  И после Румъния ни мина като малка гара.

  ДБ=БКП
 52. 52 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Пардю много добре ни е разбрал какво представляваме.
  Колкото и да се правим на спретнати, мръсното бельо издайнически се забелязва.
  Кого споменава Пардю? Тръмп, Борисов, Путин, олигарси, медии и Орбанова Унгария. Подходи, методи и цели на управление при наличие на фасадна демокрация.
  Заради всичко това можем да определим Пардю като клинтушка, либераст, неомарксист и най-вече левичар по координатната система на новородените консерватори.
  За фасадна демокрация в Съединените щати, Тръмб само може да си мечтае и завижда на постигналите я.

 53. 53 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#48] от "Паро":

  Видя ли. Дори аз мога да дрънкам всякакви глупости. Но същевременно пък имам достъп до твоите умности и така ще ставам по-умен и красив.

 54. 54 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 450 Любопитно

  До коментар [#50] от "Рим":

  Може ли да те попитам, ако парламентарното мнозинство не е на ГЕРБ, на коя партия очакваш да е и защо това, толкова те радва?

 55. 55 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#51] от "anonim440":

  Това кой ти го каза? 2007 година Румъния има 2000 долара по-голям БВП от този на България на човек. Сега почти се изравняване за пръв път. До година две ще я минем.

 56. 56 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3153 Неутрално

  До коментар [#21] от "anonim440":

  Остави,ами колко богати бяхме преди 10 години!Тук идваха пт целия свят да рърсят еабота!

 57. 57 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4171 Любопитно

  " "Но някои европейски лидери - сещам се за България и Унгария - използват или позволяват по-смекчена комбинация от мерки за манипулиране и изнудване на медиите. Най-добре съм запознат със ситуацията в България, където бях посланик. Днес България представлява пример за това как правителството и специалните интереси на определен кръг хора използват набор от действия, за да подчинят медиите.""

  Любопитно ми е запознат ли е посланика със сделката относно т.нар. американски централи - ТЕЦ "Ей и ЕС ЗС Марица Изток 1" и "Контур Глобал Марица изток 3" ?

  " Договорът с "Контур Глобал Марица Изток 3" АД е от времето на правителството на Иван Костов - сключен е на 13.06.2001 г. А още 2013 г. тогавашният енергиен министър Делян Добрев разкри, че договорите и с "Контур Глобал", и с AES са гарантирани с бъдещите вземания от сметките за ток на българските потребители."

  https://www.expert.bg/vlastta-pak-se-mychi-da-prekrati-dogovorite-s-amerikanskite-tec-ove-1374603.html

  Та нещо по въпроса от страна на този бивш американски посланик у нас или може би някой действащ ? Тук няма ли корупция ? Нека да припомним икономическия ефект от тази сделка върху икономиката ни:

  " "Достатъчно е да видим финансовите отчети на тези централи, да видите едни много сериозни парични потоци, които неправомерно се изземват от домакинствата, икономиката и индустрията и по силата на тези договори, сключени в миналото се дават на 2 предприятия. За двете централи годишно надплащаме 700 милиона лева. Това го плащат домакинствата, икономиката, индустрията. Това са едни пари, които неправомерно се вземат от хората и се дават на тези 2 предприятия. Само за „Контурглобал” са 301 милиона”, заяви Велев. "

  https://www.banker.bg/upravlenie-i-biznes/read/biznesut-ochakva-polojitelen-efekt-ot-prekratiavaneto-na-dogovorite-s-amerikanskite-tec-ove

  Не виждам американците да са тръгнали да развалят изгодните за тях и дългосрочно рентабилни договори за продажба на ток, а и нито един посланик досега това не му прави особено впечатление !

 58. 58 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3153 Неутрално

  До коментар [#23] от "Nozo No":

  От Гунев.Сега е на хранилка на Цв.Василев.Василев явно има някоя дръга връзка с демократите в САЩ.

 59. 59 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3153 Неутрално

  До коментар [#24] от "Рим":

  Дясната,гласувала за Радев и Манолова и Копейкин?!

 60. 60 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  "Когато конгресмени и национални телевизии се превръщат в слепи защитници на президента и разпространяват неговите конспиративни теории вместо да търсят факти, това не служи на обществения интерес..... Доналд Тръмп, който изглежда би предпочел един модел, по-близък до българския."

  Това е така по един от законите на Нютон за действието и противодействието. Пардю напада Президента не от собствена, а от позицията на демократите. Републиканците вкупом се защитават.

 61. 61 Профил на Jazzprom
  Jazzprom
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Щели да идват американски енергийни експерти в АЕЦ Белене и Козлодуй!Някой да ги е канил
  —цитат от коментар 1 на иванчолаков


  А кой покани руснаците през 1944 г. Припомни ми, моля те!

  Това е положението...
 62. 62 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4171 Любопитно

  " Бившият посланик обяснява на читателите си, че резултатът от това потискане на независимата преса в страната е довело до оформянето на един "деформиран медиен сектор, ерозирало доверие на обществото към медиите и политическа среда с минимално търсенена отговорност от правителството или престъпниците при отсъствие на сериозна опозиция срещу сегашните управляващи"."

  Това е пределно ясно ! Неясното е с какво ще се промени описаната ситуация у нас от това, че ще видим двама усмихнати лидери пред камерите, които се потупват и прегръщат приятелски с широки усмивки, а темата за властта на олигархията и корупцията у нас ги оставяме за следващ разговор....евентуално де, защото след време може да поръчаме още 8 Ф- ове например.....

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2322 Неутрално

  Това, че левите медии в САЩ воюват с Тръмп .
  —цитат от коментар 11 на Лопе де Вега


  Няма леви медии в САЩ!
  Комунистическата партия там е почти точно с размерите на партийката на Сидеров.
  Приказките че Демократите били леви са проруски измишльотини, припявани от наши и чужди комунисти с политически цели! И двете големи партии в САЩ са десни!
  Там, частната собственост е поставена на високо ниво, недостижимо за повечето страни в света. Това прави съществуването на "леви" медии невъзможно от икономическа гледна точка, защото просто няма кой да ги чете.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 66. 66 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4513 Неутрално

  А за корупцията вече става смешно.Как хем сме най-коримпираната държава, хем сме на бюджетен излишък, хем се строи навред и най-дреббата строителна фурмичуа е вкарана в боя щото ако не е вкарана няма кой, хем валутният ни резерв 50 милиарда, хем Държавният ни дълг намалява хем заплатите растат с по 10-12%Вече чакам две години някой да ми го обясни.
  —цитат от коментар 12 на Да вярваме на истината


  Абе направо не се диша под диктатурата на Борисов.

 67. 67 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4513 Неутрално

  До коментар [#18] от "Рим":

  И на мен ми е жал за Волгин. Много е измъèн, горкият.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Др. Пардю, др. Мустафа не мисли така!

 70. 70 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4513 Любопитно

  До коментар [#24] от "Рим":

  Колко спечèли тази алтернатива на последните избори? И кое и е точно дясното? Подкрепата за Костя Копейкин и сестра Глева или нещо друго?

 71. 71 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2801 Неутрално

  До коментар [#61] от "Jazzprom":

  Чърчил, за да вземе Кипър. Само де Гол е бил против, Рузвелт е бил купен от Сталин и също го е подкрепил. Но решаващ е избора на Чърчил. И английската свиня си е осребрила гласа подобаващо.

 72. 72 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Круг "Озеро".
  Бизнесемена Тръмп (почетен член на клуба) проучва места
  подходящи за многоетажно игрище за голф.
  Небостъргач, но модерен.
  Чул за факта, че населението на Балканите е страстен поитател на голф.
  И на запазената марка "Тръмп".

  Но атракцията май ще е не само туристическа, но и енергийна.
  Небостъргачът цел да привлича с фотоволтаици слънчеви лъчи.
  Или, да отразява с огледала, като Архимед едно време (антично).

  Понастоящем огледлната техника промоцират като революционно безплатен
  вечен двигател.
  Слагаш (разполагаш) 1000 огледала в ненужно равно поле и чакаш Слънце да изгрей.
  Преди това, свързваш огледалата с изкуствен интелект, който да ги фокусира в една енергийна точка: електродаваща за потребление и акумулираща излишъка.
  Има такава компания, финансирана от Bill Gross, Bill Gates и асоциати.

  До коментар [#1] от "иванчолаков":
  Щели да идват американски енергийни експерти в АЕЦ Белене и Козлодуй!

  Някой да ги е канил

 73. 73 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2322 Неутрално

  До коментар [#50] от "Рим":Може ли да те попитам, ако парламентарното мнозинство не е на ГЕРБ, на коя партия очакваш да е и защо това, толкова те радва?
  —цитат от коментар 54 на zle_platen_trol


  Очаквам да бъде на Демократична България!
  Избирателите на мутрите няма къде да отидат! След разпадането на герб, те ще се върнат там от където са тръгнали преди мутрите да ги измамят!
  И докато това не се случи, борбата за сваляне на червените АЕЦ-върхушката на герб трябва да се води и ще се води безкомпромисно!
  Иначе ще си останем най-бедни и най-корумпирани и най-тъпите в ЕС - още дълги години...
  Герб не може да управлява държавата. Това е пределно ясно. До сега няма нито една завършена реформа!
  Единственото което прави върхушката и което съответства на нейния образователен ценз е, да харчи европейски пари за инфраструктура заедно с фирми на Доган и Пеевски!
  За нищо друго не стават калинките-политици от герб!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 74. 74 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3153 Неутрално

  До коментар [#64] от "Рим":

  На практика всички медии в САЩ са леви,като почнем от СНН.Тоьи тук е така.И е нормално.Хората с десни възгледи не гледа т телевизия много-много.А,избиеателите на левите медии са главния контингент зрители.Вие сте комични,като в лява медия(дневник) ,спонсорирана от лява партия на САЩ, се кефите на мнението на ляв политик от САЩ.И само преди две седмици глсувахте за левите кандидати на местните избори на балотажа,те ви върнаха жеста.И твърдите,че сте десни?!?!?!

 75. 75 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4513 Любопитно

  До коментар [#37] от "Рим":

  Централните електронни медии също са преобладаващо частни. Изключение са БНТ и БНР.

 76. 76 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3153 Неутрално

  До коментар [#73] от "Рим":

  Охххх,пак дебилиния възглед(ама какво друго да очаквам.от Вас) че избирателите са някакво стадо,което овчари местят от една кошара в друга..Избирателите на СДС не са гласували за ДСБ,не гласуват за ДеБъ и утре ГЕРБ да изчезне,пак няма да гласуват за Вас.Щото нямат леви възгледи просто.Вие си гледайте лявото,защото Бонев ще ви изземе електората.Младитр левичари,които гласуват за Вас,няма дълго да търпят тази шизофрения и ще се обърнат кум открито леви партии.

 77. 77 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#73] от "Рим":

  Хубаво нещо са мечтите. Всеки трябва да ги има. Обаче от време на време е нужно човек да се връща и в реалността, поне за мъничко. А реалността е различна. В реалния живот ДБ не е дясна партия и няма шансове да спечели избори. Останалото са празни приказки, които вършат работа за да уплътним малко време в този мрачен предиобед, но не и нещо повече. За едно обаче си прав. Дясна партия, със силни, десни личности начело ще спечели изборите. Само че нито партията се вижда, откъде ще се появи, нито лидерите. А сега можем пак да се потопим в мечти.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 79. 79 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4513 Неутрално

  До коментар [#73] от "Рим":

  Очаквам да бъде на Демократична България!
  ***
  А аз очаквам да е вечно лято.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Др. Пардю вашето мислене е застинало от времето на първото десетилетие на 21 век. Светът оттогава се промени много!

 82. 82 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Е как няма да се задушават след като тези медии бълват без прекъсване новини само за Борисов!? Хахахаха

 83. 83 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  Пардю стъпва върху опорки популярни в опозиционните медии. Определено информацията не е подадена от БСП, защото трябваше да четем за асфалт не се яде и други умотворения на крадливите комунисти. Това че не е засегнал апартаментгейт, говори че не е паднал толкова ниско да рови в бельото.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#80] от "Модераторът седи до тъмни доби в петък вечер да ме трие":

  Браво Стюпид. Успял ди да изпълзиш от клоаката за да залееш форума с отвратителнста си воня. Дерзай влечуго.

 87. 87 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#10] от "ТНТ":

  Хуй по американска телевизия не може да кажеш, но никой нищо няма да ти каже , ако критикуваш политици там...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 88. 88 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  Това да критикуваш някои медии за това,че пускат фейк новини и манипулират общественото мнение,не означава че ги задушаваш.Антитръмп фейк кампанията продължава от страна на леволиберастите,но тандемът Тръмп-Пенс ще ги отвее като Торнадо индианска колиба и през 2020 г.

  shlshlshlshl
 89. 89 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  Направо се разплачем :)

  И като погледнем статистиките, ми то в България има 3 пъти по-малко убийства отколкото в САЩ. А за щатовете/градовете управлявани от демократите и над 10 пъти по-малко престъпност. :)

  А иначе и медиите в САЩ са крайно леви с изключение на една Фокс Нюз. Всичко друго си има яка автоцензура. :)

 90. 90 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4513 Неутрално

  До коментар [#80] от "Модераторът седи до тъмни доби в петък вечер да ме трие":

  До преди да се появиш ти, дискусията беше настървена, но в рамките на добрия тон. Появи се ти, трольо, и започна с каруцарските обиди. А после ще пищиш, че те трият.
  Ами ще те трият. Това е форум, а не градска тоалетна.

 91. 91 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  Пардю беше един от най-слабите американски посланици в България и беше изгонен за несправяне с работата..Дори българските политици го осмяха и не искаха да работят с него.Той беше провал на леволиберастката върхушка в ДП...

  shlshlshlshl
 92. 92 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  "Организираната престъпност "притежава" много общини и отделни членове на парламента. Това пряко участие в политиката - за разлика от подкупа - е сравнително ново развитие на българската организирана престъпност."
  Какво невярно има в това. Какво невярно има в казаното от Пардю. Някой трябва най-сетне да ни каже ,че царят е гол, защото ние тука не го виждаме. И да, ЕС има възможности и механизми да оказва влияние на случващото се в България. Но се занимава само с Унгария, Полша и Румъния. Сигурно им е писнало от нас и ни смятат за неспасяеми.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https ://gospodari.com/mobile/%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD-%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%B8-%D0%B3%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD-%D0%BF%D1%80%D1%8A%D0%B4%D0%BB%D1%8C%D0%BE-videom39681.html&ved=2ahUKEwi3i726-__lAhWRzoUKHddVCcQQFjABegQIAhAB&usg=AOvVaw0mYl3171nWqpSSbmPfU-wB

  shlshlshlshl
 95. 95 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3267 Неутрално

  До коментар [#61] от "Jazzprom":

  Никой не ги е канил, Чърчил ги е пратил

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 96. 96 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Др. Пардю сигурно гледа само СНН и чете Ню Йорк Таймс!

 97. 97 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3153 Неутрално

  До коментар [#93] от "Модераторът седи до тъмни доби в петък вечер да ме трие":

  Така е,Стюпи!

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https ://gospodari.com/mobile/%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD-%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%B8-%D0%B3%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD-%D0%BF%D1%80%D1%8A%D0%B4%D0%BB%D1%8C%D0%BE-videom39681.html&ved=2ahUKEwjYlbTw_f_lAhX4DWMBHehRAC0QFjABegQIBxAB&usg=AOvVaw0mYl3171nWqpSSbmPfU-wB

  shlshlshlshl
 100. 100 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Анджък ! Те за туй Баце ке подарява пушка !!!

  Бай Тръмпи да пуца по журналята ...
  ______________
  Ма те , журналята не го ли застреляха вече? Бай Тръмп живее !
  Тоя е рода на Маклауд ще знайте...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK