Само през "Фейсбук" не става - ГРУ измисля институти и хора, за да зарази медиите

Разследването започва от база данни, предоставени от "Фейсбук" с информация за закрити страници, свързани от компанията с ГРУ.

© Associated Press

Разследването започва от база данни, предоставени от "Фейсбук" с информация за закрити страници, свързани от компанията с ГРУ.Военното разузнаване на Русия измисля мрежа от автори в интернет, свързани помежду си сайтове и дори анализаторски центрове, за да накара водещи медии да подемат разпространявани от ГРУ идеи и теми. "Макар да е извършвало операции в социалната мрежа "Фейсбук", Главното управление на руския Генщаб или не е смятало за приоритет максимално ангажиране на потребителите, или не е разполагало със средства за това. Напротив, изглежда, че операциите му са създадени да постигат влияние по друг начин."


Това се казва в доклад за дейността на ГРУ през 2014-2019 г. на Интернет обсерваторията към Станфордския университет - едно от авторитентите места в света за анализ на процеси в глобалната мрежа. Той бе разпространен преди дни под заглавието Бяла книга "Потемкински страници и личности".


В него се разказва и за България - как в началото на 2017 г. от сайт, пълен с конспиративни теории и антиглобалистки истории, се разпространява заглавието "САЩ доставят оръжие на Ал Кайда в Сирия през България?". Споменава се и фейсбук страницата на сайта "Инфобалкани" с администратори от България (4), Русия (1) и САЩ (1), създадена през 2012 г. и бездействаща (макар да остава активна) от февруари 2017 г. насам.
Авторите Рене Дайреста и Шелби Гросман обясняват, че ГРУ използва различен подход от този на Агенцията за изследване на интернет (по-известна като Фабриката за тролове) на Евгений Пригожин, санкциониран от САЩ заедно с ръководители на тази компания за намеса в американските избори през 2016 г. Тази "агенция" се занимава с пригодена към епохата на социалните мрежи позната отдавна технология на активните мероприятия, наречена пране на наратива. Под това се разбира "пробутването на определени теми и гледни точки за събитията от държавната пропаганда към голямата медийна екосистема чрез свързани помежду си публикации, "полезни идиоти" и вероятно доброволци".


Съдържание, създавано от ГРУ, често от името на изфабрикувани автори, има друга "биография" - пуска се първо в "анализаторски центрове" и "медии". След това мрежа от профили започва да го разпространява по платформи като Twitter и Reddit, за да излезе от орбитата на военното разузнаване, да премине през идеологически близки реални независими новинарски сайтове и да влезе в оборот в големи социални мрежи като "Фейсбук". Целта на тази операция е да се ограничи съмнението, което иначе би предизвикала публикация в непознат профил или място със съмнителна репутация.


Този двоен подход, идващ от един и същ държавен фактор, е характерното за ГРУ, което описват авторите.


Те обясняват, че изследването им е по поръчка на Сенатската комисия по разузнаването и е започнало с данни за публикации в социални мрежи, предоставени от "Фейсбук". Компанията определя в този масив данни публикации и страници като свързани с тайни операции на ГРУ. Съдържанието, постигнало значителен или почти никакъв успех, е премахнато през или преди 2018 г.


За някои случаи са писали разследващи журналисти, но повечето от тях не са били свързани досега с ГРУ. Започвайки от фейсбук страниците, от Станфордския университет са продължили към интернет местата, към които отправят те, и са събрали и архивирали много повече от достъпната до аудиторията информация.


Само през "Фейсбук" не става - ГРУ измисля институти и хора, за да зарази медиите


Един от примерите, по-близки до България, е Crna Gora News Agency (CGNA) - измислен от ГРУ сайт за новини с фокус върху създаване на измислени и конспиративни истории, сеещи съмнение за честността на парламентарните избори в Черна гора през 2016 г. Те са смесени със статии в защита на Башар ал Асад, критични към Хилъри Клинтън и към Запада изобщо. На фейсбук страницата на CGNA има над 1500 публикации (90% от тях преведени и на босненски) и, изглежда, целта на този проект е да намали шансовете Черна гора да се присъедини към НАТО (което се случи през юни 2017 г.) и Европейския съюз, казват авторите на анализа.


Друг от анализираните случаи е на Inside Syria Media Center (ISMC) - медиен портал, създаден като част от многостранна операция на руското правителство за влияние в подкрепа на Башар ал Асад. На страницата се твърди, че събраната информация е от очевидци на място, но в действителност се агитира за властите в Дамаск и се дискредитират западни източници и организации като Белите каски.


Самата страница на ISMC е с много ниска активност - средно 0.1 "харесване" на публикация, но историите там плъзват бързо, след като бъдат споделени от шестима "автори" и препубликувани от 142 уникални домейна. След броени дни тя "пробива" във водещи медии и почти никога с това не се занимава Фабриката за тролове, т.е. трудно се проследява назад връзката с Русия.


Софи Мангал се представя като един от водещите редактори на ISMC и е сред дистрибуторите на подобно съдържание, включени в схема на изследването на Станфордския университет.

Софи Мангал се представя като един от водещите редактори на ISMC и е сред дистрибуторите на подобно съдържание, включени в схема на изследването на Станфордския университет.


Една от тези персони е Софи Мангал, пуснала историята за "Ал Кайда", американското оръжие и България през март 2017 г. (впрочем в края на 2016 г. този сюжет - но без американците - се появява в репортаж и публикации на Диляна Гайтанджиева от Канал 3 и "Труд" - бел.ред.) Статията е на Globalresearch.ca - антиглобалистки портал, смятан за източник на конспиративни теории, поради което "Уикипедия" сериозно е обмисляла да го постави в черен списък на разпространители на спам.


Обсерваторията в Станфорд посочва, че остава открит въпрос доколко медии, приели текстове от подобни "фалшиви автори", са наясно с фабрикациите. Две издания са приели заключенията и това, че са били подведени и не са се поровили да потвърдат наистина ли има такива хора. Но и на тях не им се вярва, че това може да е част от активно мероприятие на руснаците, още повече на ГРУ.

Коментари (156)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2757 Неутрално

  Ако руснаците използваха цялата тази умствена енергия за нещо градивно, щяха да са развита и благоденстваща нация, а не голяма кална локва северно от Монголия.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Самото ГРУ явно се е превърнало във тролска фабрика с подразделение за убийства.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Когато не можеш да предложиш нищо друго, предлагаш тролове.

 4. 4 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2002 Неутрално


  Така ще си разиграват коня престъпните пияндурници, защото няма САНКЦИИ, а има « санкции « !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 5. 5 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  "В него се разказва и за България - как в началото на 2017 г. от сайт, пълен с конспиративни теории и антиглобалистки истории, се разпространява заглавието "САЩ доставят оръжие на Ал Кайда в Сирия през България"

  Конспиративна теория значи, а някой ще ми обясни ли какво пренасяха огромните товарни самолети с надпис SaudiA, които кацаха през ден в Бургас в продължение на няколко години???

 6. 6 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  "В него се разказва и за България - как в началото на 2017 г. от сайт, пълен с конспиративни теории и антиглобалистки истории, се разпространява заглавието "САЩ доставят оръжие на Ал Кайда в Сирия през България"Конспиративна теория значи, а някой ще ми обясни ли какво пренасяха огромните товарни самолети с надпис SaudiA, които кацаха през ден в Бургас в продължение на няколко години???
  —цитат от коментар 5 на moreee  Превозвали са матрьошки и рускини за еднократна употреба .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 7. 7 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Да извиняват либерал-болшевиките, но има свобода на словото. ГРУ или който и да е не би трябвало да измисля тайни схеми за подаване на информация към света. Те измислят тези схеми, защото ги цензурират. По същия начин комунистите навремето налагаха цензура на всякаква информация, идваща от Запада и заглушаваха радиостанциите. Логиката на либерал-болшевиките е, че ГРУ пускало конспиративни теории и лъжи!!! Че то никой не пуска повече конспиративни теории и лъжи, отколкото западните медии. Тръмп направи кариера, обвинявайки западните медии в лъжи. Има свобода на словото, конспиративни теории, лъжи, каквото и да е, всеки има право да си изказва свободно мнението или да подава свободно информация. Ако с тази информация е засегнал някой, има съд, има закони. Но никой в свободните държави няма право да цензурира. Борбата с лъжите и конспиративните теории не може да става с цензура, а с насрещна информация и оборването им.
  Проблемът обаче е друг. Либерал-болшевиките и глобалистите не се страхуват от лъжите и конспиративните теории, а от истините. Един пример, всички западни медии налагаха информационно затъмнение за случващото се по улиците на Франция при протестите на жълтите жилетки, само Руска Телевизия ги предаваше пряко. Ако не бяха руските медии, Западният свят нямаше да разбере, че във Франция има протести на жълтите жилетки. Истината е, че повечето от т.нар. конспиративни теории излязоха вярни. Истината е, от Русия водят идеологическа борба срещу глобализма и либерастията, каквато борба водим и ние, консерватори, националисти, популисти и западните либерасти се опитват с цензура да спрат достъпа на тази информация, защото им бърка в задниците. В това отношение Русия помага на Запада да се отърве от розовата и зелената чума и от глобалисткия престъпен картел на богатите банкери и финансисти. Вярно е, че руснаците пробутват и собствените си интереси, но също така е вярно, че помагат на на нас да се отървем от тези боклуци.

 8. 8 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 576 Неутрално

  За българинът е малко трудно да разбере, че в свободните общества цензура няма. Само при тоталитарните и диктаторски режими съществува идеята, че хората не могат да различават истината от лъжата и затова там някой трябва да определя каква информация трябва да достига до народа. Свободата на свовото изключва такъв вариант, някой да слага бариери или да филтрира информацията. В свободните общества и най-голялата глупост може да бъде казана. Лъжите се оборват с изречени истини, а не с цензура. Но пак повтарям, либерал-болшевиките се страхуват от истините, не от лъжите. Лъжите са лесни за оборване, истините са опасни за тях.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#9] от "moreee":

  Наистина е тъпо, да докараш населението до такъв дефицит и мизерия, че жените да "правят всичко", за чифт чорапогащи (в миналото). Сега малко са си вдигнали цената, но манталитета им е същия...

 13. 13 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#8] от "gozambo":Как само при тоталитарните общества, хората не могат да различат истината от лъжата?! Та ти си пример за обратното... Типичен "полезен идиот".
  —цитат от коментар 11 на vhv


  И в чия полза работя?

 14. 14 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#1] от "Norman Granz":

  Благоденствието изобщо не им е сред приоритетите - хора, които не могат да си вдигнат главата от ежедневните проблеми, се управляват много по-лесно.

  По същия начин е и справянето с неорганизираната престъпност. Тя действа в полза на управляващата клика в Русия, понеже тя е насадила мита, че трябва силна ръка, за да се справи с престъпността, затова и народът търпи властта на силата.

  Без бедност и престъпност никой не би търпял управлението на Путин и олигарсите.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 15. 15 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Както казах по-горе, концепцията за свободата е непозната за българина.

 16. 16 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#1] от "Norman Granz":

  Абсолютно!
  Тези не могат да си определят цели. Свикнали са да им ги"спускат отгоре". В зависимост от това, кой е задаващият целта и посоката, е и резултатът. В последните 20 години, целите се задават от банда крадливи комплексари.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Диверсия, пропаганда... да си бяха направили кола и ракети, “Велика” Русия

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2757 Неутрално

  До коментар [#14] от "Petko Boukov":

  "Благоденствието изобщо не им е сред приоритетите - хора, които не могат да си вдигнат главата от ежедневните проблеми, се управляват много по-лесно."

  Това е така, но има и нещо друго: руснаците са приучени от векове робство и крепостничество, че обикновеният мужик е никой, неговият жизнен хоризонт се простира в рамките на денонощния цикъл напиване/изтрезняване, съдбата му се предопределя от сили, върху които няма никакво влияние; някой друг трябва да му решава проблемите (затова са тези абсурдни ситуации, когато бабички звънят на Путин по "прямая линия", за да се оплакват от чисто битови проблеми със съседи и пр.), и в крайна сметка всемогъщият и велемъдър господар е винаги прав и неговата воля е свещена.

  Не знам що за човек би се съгласил да работи като трол (тук нямам предвид форумни тролове като Дерибеев, които го правят за развлечение), т.е. да се прехранва, разпространявайки официалните лъжи на един престъпен режим.

  Явно това е чисто руска професия? Във всеки случай, не съ чувал за норвежки, канадски или японски тролове. :))))

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  Много ми хареса как са кръстили бялата книга - Патьомкински страници. Това сигурно идва от Патьомкинските села - фасади, изграждани по пътя на Екатерина, за да се заблуди, че поданиците й живеят добре. Макар че тук става дума за обратното. Материалът трябва да бъде подлъган, за да се отдръпне от правия път и да завия по руския. Само, че се заблуждават. Тези лъжи не могат да продължават до успешния за тях край. Разобличени са и все повече хора ще разберат това.
  Беше споменат Канал 3 като подел и пренесъл нататък една от лъжите. Не се учудвам. Вчера попаднах на едно тяхно предаване за прехода със свидетелства на всякакви ченгета от онова СДС. Дадоха думата даже на Румен воденичаров, който лъсна още на кръглата маса. Оляха се тотално. Чак изкараха Иван Костов виновен за това че хората започнали масово да се изселват след 1997 г. Уникално елементарни лъжи.

 22. 22 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  ...Един пример, всички западни медии налагаха информационно затъмнение за случващото се по улиците на Франция при протестите на жълтите жилетки, само Руска Телевизия ги предаваше пряко. Ако не бяха руските медии, Западният свят нямаше да разбере, че във Франция има протести на жълтите жилетки.
  —цитат от коментар 7 на gozambo


  Дрогарьо Гозамбо, протестите на жълтите жилетки се предаваха и предават пряко по най-големия френски информационен канал БФМ. Опожаряванията на коли, разбиването и кражбите на магазини се правят от антиглобалистите: анархистите с подписа АА, пишман антифашистите от Антифа и други крайно леви групировки. Накрая ще се окаже, че 90% от българо-езичните тръмписти сте най-обикновени милицьонери и комундета, чакащи вечно капитализма да падне. 23. 23 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  То и в този сайт поддържат от години няколко трола, дето денонощно славят имени Путина и всякакви диктатори и мръсници. Интересно е, че бяха и най-големите фенове на Гешев, което ясно показва, че от едно място им дърпат кончетата.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 24. 24 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4275 Любопитно

  Като наследници нае златната орда алкашките са най-"добри" в деструктивните си усилия!!!
  —цитат от коментар 19 на selqnin


  Думата за "пари" на руски - ДЕНГИ

  е думата за "пари" в Златната Орда - ТЕНГЬО

 25. 25 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4275 Любопитно

  Респект за Авторите на изследването.

  Така се прави с руските тролове.

  Ефективни са само на тъмно.

  ОСВЕТЯТ ли ги - тях и мурафетите им, руските трольове ЗАГИВАТ

  Стават НЕЕФЕКТИВНИ и се скриват като вещерите по първи петли....

 26. 26 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#13] от "gozambo":

  Ти си от категорията, описана в статията катоб*полезен идиот". На хора като Волгин им се плаща от ГРУ, защото са интелигентни и могат да пишат убедителни неща, а полезните идиоти са за да вършат това, което ти правиш - да дрънкат глупости по форуми, да задават важни въпроси от рода "а доказателства?" и подобни, да увличат други идиоти, като същевременно ги превръщат в полезни за ГРУ. Надявам се поне да си даваш малко сметка, че освен че си полезен идиот за Русия, си вреден идиот за България и понеже освен идиоти, повечето сте и патриоти, вземете да преосмислите основите на идиотизма си, така че поне да станете полезни идиоти за България.

  No Pain No Gain
 27. 27 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Ватенките са царе в тия машинации. За друго го не бива!

 28. 28 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2545 Неутрално

  До коментар [#9] от "moreee":

  Сега разбираме защо драскаш тук. Много си напрегнат...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 29. 29 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Действията руснаците наистина се допълват създаване на разни сайтове на Запад. Така например уж независимият американски сайт National Interest който залива света с някакви митични превъзходства на руските оръжия и цитиран непрекъснато от руските издания като мнението на Америка е с генерален директор и издател руснакът Дмитрий Саймс. Същият, емигрирал в САЩ 1973 година, днес води предаване по Первом канале.

 30. 30 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Кочина.

  The best way to predict the future is to invent it.
 31. 31 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 32 Разстроено

  Кочина.
  —цитат от коментар 30 на EU defender


  ++++
  Врагът не спи,Дефи!
  България е налазена от савецки шпиони!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 32. 32 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Опита за монополизиране на "истината" се провали


  До коментар [#1] от "Norman Granz":

  гошо
 33. 33 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ок но също ме интересува кои са медийните им агенти в България.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 34. 34 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1372 Весело
 35. 35 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1424 Любопитно

  До коментар [#12] от "vhv":

  "Наистина е тъпо, да докараш населението до такъв дефицит и мизерия, че жените да "правят всичко", за чифт чорапогащи"

  Приятел беше в УСА-то и разказваше, че на всеки ъгъл е пълно с к.урви за по 50 долара. В най-богатата държава в света!!! Тях кой ги е докарал до там?

 36. 36 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Бавно и много очаквано обръчът се свива около руските активни мероприятия и скоро ще лъснат с цялата си "прелест" пред очите на позадремалия и наивно вярващ западняк. За пореден път: "хотели как лучше, а получилось как всега".

 37. 37 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3559 Неутрално

  Ако ставаше през ФБ в Силистра щяха протестират поне 30 , а не трима, ако ставаше през "институти" на доносници от комунизма процентите на избори нямаше да са три, и през лаборатории резултата е плачевен. На хората не им трябва ново Работническо дело. Никъде по света.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 38. 38 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  До коментар [#28] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  "Сега разбираме защо драскаш тук"

  Аз "драскам" тук от 2012-та обаче ти се появи 2018-та и веднага ме разкри. Браво, молодец!!!

 39. 39 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 227 Весело

  Ако руснаците използваха цялата тази умствена енергия за нещо градивно, щяха да са развита и благоденстваща нация, а не голяма кална локва северно от Монголия.
  —цитат от коментар 1 на Norman Granz

  Ако това беше така, от (такива като) ТЕБ нямаше да има (не нужда а даже) следа... 🤥🤷‍♂️

  +това: Ако ЦАПА и МИРИШЕ! 😉

  (не се чете)
 40. 40 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2757 Неутрално

  До коментар [#35] от "moreee":

  "Приятел беше в УСА-то и разказваше, че на всеки ъгъл е пълно с к.урви за по 50 долара. "

  Аз съм живял 5 години в УСА-то и нито веднъж не съм видял описаната от теб сцена. Явно с твоя приятел сме се движили в различни квартали и социални среди.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 41. 41 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5950 Неутрално

  До коментар [#7] от "gozambo":

  Свободата на словото означава да си свободен да кажеш, какво мислиш, а не да си измисляш фалшиви новини и да разпространяваш откровени неистини и дебелашки лъжи.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1948 Неутрално

  Логично е западния свят да анализира архитекрурата на мрежите на организираната лъжа, защото тя стана почти толкова силна колкото ядреното оръжие.
  Лъжата засяга всички аспекти на живота ни. Докато лъжата, че НАСА не е стъпвала на луната е невинна лъжа, то антиваксърските настроения заплашват живота на милиони.
  Има и много лесни индикатори, дали един автор е част от огранизираната лъжа. Такъв автор винаги се изкушава да обяви някакви личностни качества на опонента си - бил гей, баща му бил комунист, бил учил с някаква стипендия и т.н.

  подпис
 44. 44 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#40] от "Norman Granz":

  Бе ти на себе си ли ще вярваш?! Казва ти човекът: "приятел беше"!

 45. 45 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  Ако руснаците използваха цялата тази умствена енергия за нещо градивно, щяха да са развита и благоденстваща нация, а не голяма кална локва северно от Монголия.
  —цитат от коментар 1 на Norman Granz


  За да се направи зло, много акъл не е необходим!
  По тази причина няма и какво да се впрегне за нещо по градивно, като първия руски принтер "Катюша" например...
  След 100 години комунистически диктат, руския народ като цяло е придобил трайни увреждания!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1948 Неутрално

  Убеден съм, че скоро ще разполагаме с ефективни глобални система за посочване на източниците на всяка новина.
  Сега светът работи много активно върху така наречените системи за "Големи (масиви) от данни". Новините са точно такъв вид данни.

  подпис
 48. 48 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Каква е тази истерия, пардон? Макартизма ли се връща, що ли? Що за шпиономания? Какво ще последва? Турския поток ли ще се спира, още хвърчила на хартия ли ще се купуват, че сте включили на такива високи обороти шпиономанията? Толкова е елементарно всичко това, чак обидно! Става само за агитката ви!

  Мърфи е оптимист!
 49. 49 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Каква е тази истерия, пардон? Макартизма ли се връща, що ли? Що за шпиономания? Какво ще последва? Турския поток ли ще се спира, още хвърчила на хартия ли ще се купуват, че сте включили на такива високи обороти шпиономанията? Толкова е елементарно всичко това, чак обидно! Става само за агитката ви!

  Мърфи е оптимист!
 50. 50 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2545 Неутрално

  До коментар [#38] от "moreee":

  хахаха аз имам профил в дневник много преди Кутев да ви вдъхнови :)
  само че е деактивиран... седнал да ми се хвали с профила си :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 51. 51 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Кой ли пък ги чете тези измислени сайтове?

  Никой. Те и затова имат момент на успех, докато от реалните медии не се усетят да проверяват по-детайлно. И дотам. А сега - в Станфорд са им направили "графиката".

  За пореден път - дори тъпотията има научно обяснение. ха-ха-ха

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 227 Весело

  Самото ГРУ явно се е превърнало във тролска фабрика с подразделение за убийства.
  —цитат от коментар 2 на Пипера е много лют

  Самото ГРУ се превърнало в идея ФИКС и (лют) ПИПЕР, за офисния ПЛАНКТОН по целия Запад, включая нашиот... 😬

  ...макар и да не съществува (като такова) от известно време. Не изключвам възможността да се (въз)върне...

  Например: ТАСС се върна. Очаквам Ленин/Сталин град... 😎

  (не се чете)
 54. 54 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Когато не можеш да предложиш нищо друго, предлагаш тролове.
  —цитат от коментар 3 на 4ort


  +++ Това важи не само за Русия !!!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 55. 55 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1948 Неутрално

  До коментар [#45] от "Рим":
  "След 100 години комунистически диктат, руския народ като цяло е придобил трайни увреждания!"

  Уви само комунизмът не е виновен на руснаците. Никъде в Европа не е имало крепостни селяни освен в Русия. Феодализмът в Европа се е управлявал чрез притежаването на земя. Благородниците притежавали земята, а селяните вземали земя на изполица, но пък можели да си потърсят земя от друг благородник. Няма как това принудително закрепване на селянинът към земята да на са вкорени в мисленето на хората.

  подпис
 56. 56 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 756 Неутрално

  [quote#31:"Платон Фъшкиев"][/quote]

  Да, истина звучи абсурдно и това най-много ви забавлява вас, полезните идиоти. Гербев не тровен от ГРУ, а от торовете в салатата му, вие вярвате във това и точно това ваше "качество" ви превръща в полезни идиоти. Щото истината е пред очите ви, но ако повярвате в нея, целия ви свят ще се срути (образно казано), защото зялото ви разбиране на света и живота се крепи на съвеЦка пропаганда, а в днешно време - на ГРУ пропаганда.

  No Pain No Gain
 57. 57 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Ако руснаците използваха цялата тази умствена енергия за нещо градивно, щяха да са развита и благоденстваща нация, а не голяма кална локва северно от Монголия.
  —цитат от коментар 1 на Norman Granz


  Най-смешното е, че същата схема би работила, ако не пускаха изцяло фалшиви новини, а вместо тях поне малко анализ и обективно мнение дори с леки нотки на пристрастност. Ама то това е работа....

 58. 58 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3383 Весело

  До коментар [#7] от "gozambo":

  За твоето възхищение от Русия и Путин знаем отдавна. Громи "боклуците" и си вярвай.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 59. 59 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1948 Неутрално

  До коментар [#45] от "Рим":
  "След 100 години комунистически диктат, руския народ като цяло е придобил трайни увреждания!"

  Забележете къде преминава сега границата между хората против и за Путин. Украйна и Полша са попадали за кратко в Руската империя на там не е имало крепостничество.

  подпис
 60. 60 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 227 Весело

  До коментар [#38] от "moreee":хахаха аз имам профил в дневник много преди Кутев да ви вдъхнови :)само че е деактивиран... седнал да ми се хвали с профила си :)
  —цитат от коментар 50 на GMO VACCINES CHEMICALS

  И аз имах...доста. Един от тях беше "СМЕРШ"! 😁

  (не се чете)
 61. 61 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3383 Любопитно

  До коментар [#40] от "Norman Granz":

  Аз 20на и също не съм виждал, предполагам се бърка с някое градче от руската провинция?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 62. 62 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3828 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  "Само през "Фейсбук" не става -
  ГРУ измисля институти и хора, за да зарази медиите".

  Така си е.
  Гуру до гуру, маса, народ...

  Не става Слънце в джип да емитва емиисии в Фейсбук само ;)
  против организирана "до зъби" асоциална мрежа.

  Каквато хвалят и ласкаво галят в обсерватория (наблюдателница)
  Станфорд по поръчка на Сенат:
  с Бяла книга за Бели страници и личности.
  Потемкински.

  Ефективна била мрежата!
  Бол шаран с успех подвеждала...

  пп
  Парадокс, другари.
  Капитализма създаде антикапиталистическо чудовище.
  Техниките за меркантилен маркетипg "word of mouth",
  "viral advertising" и др. задръстиха нета.
  Викайте ВиК!

 63. 63 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1948 Неутрално

  До коментар [#7] от "gozambo":
  "По същия начин комунистите навремето налагаха цензура на всякаква информация.."

  Хаде де!!!
  Някой сме живяли при комунизма. При комунизма беше страшно да говориш в компания нецензурни неща. Беше страшно да не отидеш да гласуваш. Беше страшно да не отидеш на манифестация.......

  подпис
 64. 64 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2757 Неутрално

  До коментар [#61] от "vesolr":

  "Аз 20на и също не съм виждал, предполагам се бърка с някое градче от руската провинция?"

  Моето обяснение е, че този бивш старшина и сегашен "хотелиер" едва ли е ходил по-далеч от Бургас, а представите му за света са от стари броеве на Работническо дело, руската телевизия и раздумка с "бойни другари" по пейките в градинката.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 65. 65 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5506 Неутрално

  До коментар [#13] от "gozambo":

  На руснаците, конечно.

 66. 66 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 227 Весело

  До коментар [#62] от "dnevnikar":

  "Ефективна била мрежата!
  Бол шаран с успех подвеждала..."

  Такива https://t.ly/2rVRG си бяхте, и такива си и оставате... 🐟

  (не се чете)
 67. 67 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 267 Неутрално

  "Обсерваторията" в Станфорд се разобличава "института" в Черна гора. Ти да видиш!! Страшна работа ти казвам!! Нашата пропаганда ще разобличи вашата пропаганда. Лошият вълк бил писал срещу Хилъри и за Башар Асад. Каква футболна драма драги зрители!! Тези глупости вече не са смешни а по-скоро жалки!!

 68. 68 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  [quote#54:"dark'star"][/quote]


  « Това Важи не само за Русия . «


  Да, де и за България, тоест тролове има там, където има мизерия и некачествен мат’реял . Ти как виждаш Мюлер, Жан или Джон да си зарежат работата и просперитета в кариерата и да тролят за жълти центове ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 69. 69 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  До коментар [#63] от "Иван К":


  « Някой сме живели при комунизма . «


  НИКОЙ, НИКОГА НЕ ЖИВЯЛ И ДОРИ ПОМИРИСВАЛ КОМУНИЗЪМ !
  Това беше някаква тъпа идеология, която идваше на помощ на бандюгите болшевишки пълчища да оправдават насилственото си присъствие във властта .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 70. 70 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Обърнах внимание на "доброволци" разпространяващи добри или лоши новини :-) активен съм в Интернет и може би се вписвам в това понятие , но за мен нещата са прости - още съм бесен за разрушаването на АТЗ - Стара Загора от костовистите .... каквато и позиция да заемат = аз съм срещу тях. Ако костоваците застанат до Путин - денонощно ще громя КГБ и ГРУ със същия жар по всякакви форуми и то безплатно ... понякога и в стихотворна форма , ако ми дойде муза, а Русия, САЩ, Сирия и Ал кайда не ме вълнуват - просто са променящ се пейзаж на личната ми вендета срещу костоваците и тролското им войнство. Това е положението - ако ще и цял институт да ме анализира.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 71. 71 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Сайта"Труп" на честният частник Блъсков, ежедневно бълва такава пропаганда.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 72. 72 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  [quote#54:"dark'star"]
  —цитат от коментар 68 на niksan1
  « Това Важи не само за Русия . «Да, де и за България, тоест тролове има там, където има мизерия и некачествен мат’реял . Ти как виждаш Мюлер, Жан или Джон да си зарежат работата и просперитета в кариерата и да тролят за жълти центове ? [/quote]

  Всеки може да бъде мотивиран да троли :-) светът не се движи само от пари

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 73. 73 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  До коментар [#63] от "Иван К":« Някой сме живели при комунизма . «НИКОЙ, НИКОГА НЕ ЖИВЯЛ И ДОРИ ПОМИРИСВАЛ КОМУНИЗЪМ ! Това беше някаква тъпа идеология, която идваше на помощ на бандюгите болшевишки пълчища да оправдават насилственото си присъствие във властта .
  —цитат от коментар 69 на niksan1


  Разсмя 2 милиарда души живеещи СЕГА в комунистически страни от Ханой до Хавана

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 74. 74 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2456 Неутрално

  Сайта"Труп" на честният частник Блъсков, ежедневно бълва такава пропаганда.
  —цитат от коментар 71 на PETZL


  И официоза ПИК не му отстъпва.

  SHADOWS of SOFIA
 75. 75 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  [quote#73:"dark'star"][/quote]


  Този лаф за двата милиарда души живеещи в комунистическите държави, си се опитвал да ми го пробутваш и друг път .
  Китай ли е комунистическа държава с 167 милиардера в зелено, с множество чужди инвестиции, частни фирми и икономика с елементи на пазарна ? В същото време дребният китаец се радва на един кастрон ориз дневно и живее с още 10-на други като него в една стая . Това си е ДИВ КАПИТАЛИЗЪМ !
  Абсолютно същото е и във Виетнам, ама ти си бълнувай за комунистическа държава !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 76. 76 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#55] от "Иван К": ,, Никъде в Европа не е имало крепостни селяни освен в Русия. ''

  =Не е вярно това. Всички в този форум са чували за крепосниеството в в Русия. Но крепостничеството съществува навсякъде в Европа-Англия, Франция, Австро-Унгария и пр. В Русия крепостничеството е въведено по подобие на онова в Западна Европа от Алексей и това предизвиква бунтове и размирици. Май само в Османската империя от онова време не е имало крепосничество- раята не са крепостни селяни. В Европа против крепостничеството и т.н. ,,Право на първата брачна нощ'' се борят интелектуалци и революционери като Лайош Кошут и др., едва Наполеон отменя крепостничеството в някои френски колонии и т.н. Наполеоновите войни в Европа се превръщат в кръстоносен поход срещу привилегиите на феодализма.Но след като Наполеон е победен, „нововъведенията“ му се премахват и живота продължава по старому.
  Официално крепостничеството в Европа е отменено с революциите през 19 в. Едва с революциите в Централна Европа, когато са
  приети конституции, отменящи крепостничеството в Австрийските и Германските земи.Има и по-ранни случаи:
  Дания – 1778 г. екове и поколения наред крепостните раждат крепостни, феодалите – феодали. Ако ще ти да си най-кадърния, а феодала ти да е болен идиот. Трудно можеш да преминеш в по-горна каста освен в някакви изключителни случаи.
  Какъвто си се родил – такъв оставаш цял живот, такъв е и синът ти.
  Calendrier de Pietro Crescenzi, XV e siècle, musée de Condé, Chantilly

 77. 77 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 0 Весело

  Хаха, незнам защо си спомних книгата Фашизмът на Желю. БКП я беше забранила защото нормалномислещ човек я чете и си вика - я, то същото като социализма в който живеем.

  Та и това изследване подобно, четем за ГРУ и си задаваме въпроса - я, мрежите на Сорос не действат ли по същата схема. Даже специално в БГ сякаш имат повече "институти".

  Правителството трябва да падне заради Наредба 18. Горанов в затвора за саботаж на БВП и чуждите инвестиции.
 78. 78 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  Не един и двама форумни герои пасват на описанието. Като знаем какво още правят в България, едва ли са подминали да отровят и този форум, което би било жълти стотинки за техния бюджет.

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 79. 79 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#35] от "moreee":

  Да си призная, не съм ходил в Щатите, но мога да ти разкажа как е в Куба.
  Преди няколко години, беше много по-зле, отколкото България в края на'80-те и началото на '90-те години на миналия век.

 80. 80 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  [quote#73:"dark'star"]
  —цитат от коментар 75 на niksan1
  Този лаф за двата милиарда души живеещи в комунистическите държави, си се опитвал да ми го пробутваш и друг път .Китай ли е комунистическа държава с 167 милиардера в зелено, с множество чужди инвестиции, частни фирми и икономика с елементи на пазарна ? В същото време дребният китаец се радва на един кастрон ориз дневно и живее с още 10-на други като него в една стая . Това си е ДИВ КАПИТАЛИЗЪМ ! Абсолютно същото е и във Виетнам, ама ти си бълнувай за комунистическа държава ! [/quote]

  Виж другата статия в "Дневник" = Китайски лагери промиват мозъците на стотици хиляди уйгури, сочат документи

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 81. 81 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 801 Неутрално

  -Всеки български гражданин е чувал/знае/ за твърдениятя, че атентатът срещу Папат е БГ работа, че БГ медици са зараили деца в Либия и пр. лъжи. Теми по които са изписани стотици страници на Запад в епохата на Студената война, но никой русофоб в този т.н. форум не обвинява западните разузнавания в тролене.

 82. 82 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#8] от "gozambo":Как само при тоталитарните общества, хората не могат да различат истината от лъжата?! Та ти си пример за обратното... Типичен "полезен идиот".
  —цитат от коментар 11 на vhv

  И в чия полза работя?
  —цитат от коментар 13 на gozambo


  Ако ти кажем, ще се обидиш... Пък и защо питаш само за предиката, а не за субекта? То във връзка с него спорове няма, наистина, но си мислех, че поне ще полюбопитстваш...

 83. 83 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Интересно как бихте определили сайт, изобщо медия открито финансирана от САЩ?

  Бих ги определил като откровено български, също като Паси, Поптодорова, Цветанов ... и сие видни съвременни български родолюбци, работещи изключително безсребърно на ползу рода.
  А Вие?

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 84. 84 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  [quote#73:"dark'star"]
  —цитат от коментар 75 на niksan1
  Този лаф за двата милиарда души живеещи в комунистическите държави, си се опитвал да ми го пробутваш и друг път .Китай ли е комунистическа държава с 167 милиардера в зелено, с множество чужди инвестиции, частни фирми и икономика с елементи на пазарна ? В същото време дребният китаец се радва на един кастрон ориз дневно и живее с още 10-на други като него в една стая . Това си е ДИВ КАПИТАЛИЗЪМ ! Абсолютно същото е и във Виетнам, ама ти си бълнувай за комунистическа държава ! [/quote]

  Комунистически Китай развива ленински НЕП :-) Сталин също толерираше частните артели и частните търговци .... Чак после Хрусчов одържави всичко = ЧЕТЕТЕ ... .обикновено помага !!!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 85. 85 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#81] от "Бенк-Бенк":

  Ти пък... онова е нормално...

 86. 86 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 279 Неутрално

  ... В него се разказва и за България - как в началото на 2017 г. от сайт, пълен с конспиративни теории и антиглобалистки истории, се разпространява заглавието "САЩ доставят оръжие на Ал Кайда в Сирия през България?".....

  😁😁Т.е казват, че не е вярно ли? Че някой бг фирми направиха много пари от доставки на оръжие в тая война.😁😁 Кое нее вярно, че баба Клинтън нямаше мераци да се сбие с руснаците ако беше станала президент ли?

  Русия е мокрият сън, черешката на тортата, голямата мечта на военната, нефтената и оръжеена американска политическа мафия от десетилетия. Ще напрвят всичко възможно да я докопат, разпарчатосат и измучат безплатно ресурсите и както направиха с близкият изток и т.н.

 87. 87 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Както казах по-горе, концепцията за свободата е непозната за българина.
  —цитат от коментар 15 на gozambo


  Представа си нямаш какво представлява българина... То не че софийските кестени имат, ама хайде поне под тази тема да не се заяждам за относително дребни неща...
  ………………
  П. П. Тавтологията е съзнателно допусната. Не бързайте да ме изкарвате неграмотен.

 88. 88 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4835 Весело

  Хубаво е все пак да видиш , че някой се е загрижил за нещастните източно - европейци.....то си истинска мъка с тези " новини" и различни манипулации....!

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 794 Неутрално

  БТВ са от полезните идиоти които обичат всичко жълтичко

 91. 91 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Тази схема на руснаците е нещо невиждано до сега. От къде либерално настроените консуматори на наистина независими медии като "Дойче Веле" и "Дневник" и студенти
  от уважавани институти като "Свободен университет" биха могли да знаят, че на този свят съществуват други медии и институции, които не предоставят съвсем обективно и вярно информация?

 92. 92 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 298 Неутрално

  За българинът е малко трудно да разбере, че в свободните общества цензура няма. Само при тоталитарните и диктаторски режими съществува идеята, че хората не могат да различават истината от лъжата и затова там някой трябва да определя каква информация трябва да достига до народа. Свободата на свовото изключва такъв вариант, някой да слага бариери или да филтрира информацията. В свободните общества и най-голялата глупост може да бъде казана. Лъжите се оборват с изречени истини, а не с цензура. Но пак повтарям, либерал-болшевиките се страхуват от истините, не от лъжите. Лъжите са лесни за оборване, истините са опасни за тях.
  —цитат от коментар 8 на gozambo


  Значи такава каша ти е в главата, просто положението е непоправимо.
  Вземи попрочети нещо за свободата на словото, пък тогава се изказвай.
  Ако фокснюз съобщят като новина, че Обама е умрял примерно, без това да е истина, ще ги съдят до дупка. Това не е свобода на словото, а фалшива новина.
  Свобода на словото имаш когато изказваш мнение, което може да има или да няма нищо общо с истината. Затова по фокснюз гледаш мнения, а не новини.
  Ти май това още не си го проумял, пък и май вече ти е късно.
  А с бисери като
  " при тоталитарните и диктаторски режими съществува идеята, че хората не могат да различават истината от лъжата и затова там някой трябва да определя каква информация трябва да достига до народа"
  направо утепа рибата.
  И ако говориме за идиотите описани в статията, ти мязаш
  не само на полезен, но и на доброволен.

 93. 93 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 267 Неутрално

  През уикенда е имало парти с ятагани в Бирмингам. Разбира се, нито думичка за това многообразно мултикулти събитие не продумват в Дневник. Но ни занимават с глупостите за руски агенти, тролове, "фабрики" и "институти". Пропгандата им е по-важна, от поднасянето на новини. :-)

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 95. 95 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  От къде либерално настроените консуматори на наистина независими медии като "Дойче Веле" и "Дневник" и студенти от уважавани институти като "Свободен университет" биха могли да знаят, че на този свят съществуват други медии и институции, които не предоставят съвсем обективно и вярно информация?
  —цитат от коментар 91 на nodamncat


  Аз точно по тая причина черпя информация за заобикалящата ни действителност единствено от сайтовете на др. др. Сорос и Цветан василев

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "Капката катран в кацата с мед" - това са фалшивите новини в интернет, ако трябва образно да се изразим...и това всеки го знае!!! Защо тогава съответните институции не вземат съответните подобаващи мерки това да не се случва занапред??? Въпросът започва да става медийно риторичен при това, когато всичко започне да "опира" до така нареченото "медийно клакьорство", до "ураджийството и до поредния лов на вещици", защото от него са и основните парични потоци за "незнаещите и вечно учудените медийни автори на поредния медиен фалшифишкат" и т.н. ...

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK