Български престъпници инвестират в пътните превози заради трафика на кокаин

Български престъпници инвестират в пътните превози заради трафика на кокаин

© Георги КожухаровБългарски и румънски престъпни групи все по-често инвестират в бизнеса на пътните превози, за да улеснят преноса на кокаин и други наркотици в ЕС. Това пише в представения днес нов доклад за европейския пазар на забранени вещества, изготвен от Европейския център за наблюдение на наркотиците и полицейската служба Европол.


В текста (където за България е изтъкната ролята в трафика на хероин) се обяснява, че организираните престъпни групи, замесени в трафика на вече достигналия ЕС кокаин, използват различни методи за управление на риска да бъдат разкрити. Те варират от фалшиви документи, прикриващи произхода на товара, до "предлагане на услуги, свързани с определени етапи на веригата за снабдяване с кокаин", а това е "продължително (наблюдавана) тенденция, отбелязана и в предишния доклад".


Кокаинът е вторият най-употребяван наркотик в ЕС (с продажби за 9 млрд. евро през 2017 г.). Първа е марихуаната. Европейците са похарчили поне 11.6 млрд. евро за нелегални покупки на канабис и пазарът на марихуаната е най-големият пазар на наркотици в ЕС.
В документа се посочва, че пазарът на наркотици в ЕС има годишен оборот от поне 30 млрд. евро (при 24 млрд. през 2013 г.). Установени са поне 5000 организирани престъпни групи, пряко замесени в разпространението на наркотични вещества. Оценката за пазара на ЕС обаче е консервативна, смятат авторите на доклада и цитират данните за глобалния пазар - между 426 и 652 млрд. долара.


В доклада се отбелязва, че въпреки мерките за борба с наркотиците търсенето не се променя, а предлагането се подобрява. Допълва се, че производството на кокаин в Южна Америка и на хероин в Афганистан бележи исторически върхове, както и че част от постъпленията от продажби отиват при групировки като "Боко Харам" в Нигерия, "Аш Шабаб" в Сомалия и "Ислямска държава". Авторите на доклада препоръчват усилията да се насочат срещу ръководителите на съответните престъпни групи, както и да се подобри охраната на външните граници на ЕС. Това е третият подобен доклад и в него се отчита, че досегашните препоръки от 2013 и 2016 г. остават в сила.


България е важна за трафика на хероин


"Балканският маршрут" е посочен като един от четирите за превозване на хероин (с общи продажби 7 млрд. евро за 2017), макар въпроси като състоянието на инфраструктурата и "геополитическата стабилност" да влияят на избора им. Балканският е "основният към Европа от Иран до Турция и след това - през България и Гърция или Средиземно море". България (която е част от "централното" разклонение на маршрута), Гърция, Белгия и Холандия са маркирани като "възли" в трафика. България същевременно е възможна точка в "южнокавказкия маршрут" - от Грузия през Черно море до България, Румъния и Украйна.


Хероинът "влиза в ЕС основно през сухопътните гранични пропускателни пунктове в България и Гърция". Понякога временно се държи в складове на Балканите. Двете държави са "все по-важни" междинни звена за доставката на този наркотик, продължава докладът. Макар и в по-малка степен от Холандия България е посочена заедно с Белгия, Франция, Гърция и Испания като важна за пренасянето на наркотици в рамките на самия съюз. Причината е, че "за тези държави най-често се съобщава като за точки на произход или транзит за доставки на хероин, заловен в други страни - членки на ЕС"."Въпреки че балканският маршрут се смята за най-активния маршрут за хероин, случаите на предотвратена дейност са сравнително малко по частта от балканския маршрут, засечен в Европа, в сравнение с големите количества хероин, заловени в Иран и Турция. Това означава, че трафикът на хероин през Балканите е добре организира, но може и да получава полза от слабо прилагане на закона и дори корупция сред правоприлагащите органи", смята още агенцията.


Турски организирани групи продължават да са основните вносители и подпомагащи разпространението на хероина в основни региони на Европа. Установили са законен бизнес "на ключови места по маршрутите в България, Германия, Унгария, Холандия, Румъния, Великобритания и Западните Балкани", за да улесняват дейността си.


Метамфетамин и каптагон


България е втора след Чехия по брой разкрити нелегални лаборатории за производство на метамфетамин по данни на Европол от 2006-2018 г. При Чехия данните са за 1252 такива лаборатории, за България - 64, в Германия, Словакия и Полша - съответно 38, 36 и 21.


Чехия несъмнено е страната с повечето производствени лаборатории в Европа, макар да се смята, че голяма част от продукцията (в страна с годишна консумация 6.5 тона) не е свързана с организирани престъпни групи. Има обаче разузнавателни данни, според които виетнамски групи увеличават производството в тази страна (където живеят десетки хиляди виетнамци) и Полша.


Страната вече не е голям производител на каптагон, какъвто се изнасяше от България и Турция за пазари на Арабския полуостров. "От средата на (миналото десетилетие) производството на каптагон се премести по-близо до пазарите на потребление" Ливан, Йордания и други, отбелязват от Европейския център за наблюдение на наркотиците и Европол.


Същевременно европейски организирани групи според някои доказателства участват в производството на синтетични наркотици в Близкия изток, особено специалисти по амфетамин. За пример са посочени и задържането на българин и белгиец през 2014 и 2015 г. в Ливан.

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3641 Весело

  "Същевременно европейски организирани групи според някои доказателства участват в производството на синтетични наркотици в Близкия изток, особено специалисти по амфетамин. За пример са посочени и задържането на българин и белгиец през 2014 и 2015 г. в Ливан."
  ==============
  "Хвани ме, дееее!" - пееше един наш скандален певец.

  Еретик
 2. 2 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Известният синтетичен наркотик каптагон, използван от сирийски бунтовници, "Ислямска държава" и хиляди зависими в Близкия изток, е доста по-опасен, отколкото смятаха изследователите досега. Това съобщава екип от учени, успели детайлно да анализират структурата и ефектите му, цитирани от "Ройтерс"

  Фенетилинът, известен с името каптагон, е амфетамин с многократно усилено действие, чиято химическа структура му позволява да произвежда много по-мощни психоактивни ефекти,
  отколкото нормалните амфетамини."
  https://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/18/3026293_kak_deistva_ljubimiiat_narkotik_na_isliamska_durjava/


  "В края на 70-те години управлението на БКП е спасено от втори фалит (1978) с отпуснат от СССР кредит. С него който е компенсирана неплатежоспособността на НРБ, затънала в дългове към западни банки за 6 млрд. долара. Под натиска на съветския лидер Леонид Брежнев, който е недоволен от лошото финансово и икономическо състояние на своя най-верен сателит, Тодор Живков е принуден да оглави през 1979 г. специално създадената Валутна комисия към Политбюро. Нейната задача е да се ограничат до минимум валутните разходи на страната и да се потърсят пътища за увеличаване на приходите.

  В тази връзка по предложение на тогавашния министър на външната търговия Христо Христов е приета т.нар. резервна валутна програма. С нея се реализират допълнителни валутни приходи главно от реекспорт и други специфични операции, сред които и контролираната от ДС контрабанда. Производството и износът на каптагон стават едно от новите допълнения в списъка на традиционните стоки за „скрит транзит“ като цигари, алкохол и ценни метали, което носи значителни приходи."
  https://desebg.com/vgu/1309--1-

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 3. 3 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Абе 2020та е почти, има ли кой още да се закача за хероина, да не е разбрал за какво мъчително самоубийство говорим без в замяна да получиш никакво удовлетворение?!? Айде за кокаина разбирам, да не говорим че е крайно време тревата да се узакони за развлечение, метаамфетамина е на мода макар и да е много гадно нещо с неизлечими последици... ама кафевото, кой още се закача на това не разбирам.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9137 Неутрално

  За разлика от властта, престъпниците има акъл.

 5. 5 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3641 Весело

  До коментар [#3] от "Суджук Герберите":

  Говориш като запознат. Лекар или ценител?
  Аз не съм ползвал нищо забранено освен превишена скорост.

  Еретик
 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3464 Неутрално

  До коментар [#2] от "Vivian Apostolov":

  Как НРБ е била "спасена" от "фалит",когато дългът през онези 45 години комунистически режим никога не е надвишавал 45% от БВП?! Това е статистика. И тя поставя под съмнение че кредита взет от СССР е бил за погасяване на дългът. По-вероятно е бил за нещо друго...
  Парите не миришат. В началото на 20-ти век и през 19-ти,всякакви наркотици като кокаин и хероин е можело да се купуват свободно от...аптеките. Без рецепта! Тогава България е била от другата страна на барикадата и не е била длъжна да се съобразява с политиката на забрана на наркотиците водена от западните държави.

 7. 7 Профил на Ivanov
  Ivanov
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#5] от "Костадин Иванов":

  Поправете ме, ако бъркам, но вследствие на превишена скорост си мисля, че годишно умират повече хора, отколкото от марихуана и други наркотични вещества.

  Иначе от статията се разбра нещо, което не е тайна отдавна : харчат се все по огромни пари за да се бори наркоразпространението и в същото време расте броя на употребяващите, както и общото потребеното количество, а от там се увеличават печалбите, съответно престъпността. Тази увеличена престъпност иска още средства от данъкоплатеца и така..........

  Поздрави!
 8. 8 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1961 Весело
 9. 9 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3641 Весело

  До коментар [#7] от "Ivanov":

  "Поправете ме, ако бъркам, но вследствие на превишена скорост си мисля, че годишно умират повече хора, отколкото от марихуана и други наркотични вещества."
  +++++++++
  Да, консумацията на превишена скорост е по-честа и работи по-бързо.
  Едва ли можеш да се надрусаш повече от веднъж дневно /не му разбирам/, но скоростта можеш да превишиш десетки пъти. Само Хамилтън не може, той като тръгне и докато спре, все е с едно непрекъсното превишение. Поне така хортува.
  Скоростта превишаваме 4 000 000 шофьори. Дрогерите са сигурно хиляда пъти по-малко.

  Еретик
 10. 10 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  До коментар [#9] от "Костадин Иванов":

  Зависи с какъв наркотик . Зависи също и от колко време го вземаш.
  Амфетите могат да се вземат и на 3-4 часа зависи от качеството им .Кокато също като те пусне пак вземаш .за Хероина и там е същото ако си се качил на влакчето му ако имаш кинти можеш доста повече от 1 път да го вземаш за ден .
  Но пакк казвам. Зависи от много фактори . Като 2та най-важни са . колко качествен е наркотика и човека дали се е пристрастил към него .

 11. 11 Профил на irc84
  irc84
  Рейтинг: 301 Весело

  А колко по лесно би било, всеки да се дрогира вечер с ракия или водка или уиски. И всички нарко организации да фалират до 1година, а държавите да си събират акцизите от законният твърд алкохол

  "Live fast, die young, and have a good-looking corpse"
 12. 12 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2063 Гневно

  До коментар [#6] от "deaf":

  Тогава имахме и лиценз за пройзводство на опияти ,който беше първото нещо което 90та ни отнеха ,наред с ракетите и самолетите ни

  гошо
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK