Срещата Тръмп-Борисов отвъд комплиментите и прегръдките

Срещата Тръмп-Борисов отвъд комплиментите и прегръдките

© Reuters"Възнамеряват", "планират", "ще"... Това се повтаря често в двата основни документа след срещата на президента Доналд Тръмп с премиера Бойко Борисов в Белия дом в понеделник. И има обяснение, защото двете съвместни изявления - на президента и премиера и по рамката за стратегическо партньорство - констатират състоянието на двустранните отношения и изброяват намерения и планове за бъдещите до 10 години.


Този път прави впечатление акцентът върху конкретен отбранителен обект - координациония център на НАТО във Варна, и енергиен проект - интерконектора с Гърция. Повече внимание заслужават още и интересът към ядрената енрегетика на България и отбелязването на проблема с медийната свобода.


Още в първите изречения и на двете места се изтъква, че САЩ и България са "приятели, стратегически партньори и съюзници, които споделят трансатлантическите си ангажименти". Както и че "в основата на нашите отношения продължава да стои общата ни принадлежност към демократичните принципи и ценности, включително върховенството на закона и спазването на правата на човека", а трансатлантическата общност е от нации "обединени от споделени саможертви и ангажимент към обща отбрана, демократични ценности, справедлива търговия и взаимни стратегически интереси".


Фокус върху постижими проекти
В същото време (с малки изключения) не се вижда нещо принципно ново, а по-скоро се забелязва повече прагматизъм. За това говори и посланик Херо Мустафа преди дни в София, когато каза, че трябва "заедно да работим към цели, които са постижими".


Изявленията от Вашингтон показват настойчивост по проекти, част от които идват от времето на предишни администрации във Вашингтон и очевидно ще са във вниманието и на следващите. Някои от тях са свързани и с политиките (т.е. са извън едноличния контрол на българското правителство) и финансирането на Европейския съюз. Такава е междусистемната газова връзка Гърция-България - тя добива конкретна форма още през януари 2011 г. и е съфинансирана по Европейската енергийна програма за възстановяване на ЕС. Такъв е и Военноморският координационен център във Варна, чието създаване се основава на решение от срещата на върха на НАТО през 2014 г. и изявеното от България по-късно желание да бъде домакин на такъв център за т.нар. адаптирано предно присъствие (такъв вече има в София).


В двата текста има много принципни положения, както и някои конкретни проекти и инициативи, особено в отбраната (споменатият център във Варна) и енергетиката - газовият интерконектор Гърция-България и плаващата платформа за съхранение и регазификация край Александруполис като средство за превръщането на България в "истински разпределителен газов център и ключов източник на регионална енергийна сигурност".


Срещата Тръмп-Борисов отвъд комплиментите и прегръдките

© flickr.com/photos/whitehouse


Невидимото между редовете и думите


Има и позиции, опаковани в по-общи фрази, което не ги прави по-маловажни.


Най-типичният пример за последното е, че не се споменава Русия (обратното би било изключително необичайно за дипломатически документ за двустранни отношения, освен ако не говорим за Украйна или Грузия, например), но името ѝ прозира зад следния параграф: "Съединените щати подкрепят неотдавнашните усилия на България да защити независимостта и суверенитета на страната от зловредни влияния. Подкрепяме дългосрочните усилия на институциите и агенциите, участващи в разследването и разкриването на нарушения на българското законодателство от страна на злонамерени чуждестранни фактори и потвърждаваме правото на България да определя своето собствено бъдеще."


Не се споменава никъде и продължаването на "Турски поток" през България, но има изречение, което като че ли хвърля сянка над този проект на Русия в Турция, смятан във Вашингтон за политически: "Споделяме виждането за разработване само на енергийни проекти, които имат ясна икономическа основа или търговска необходимост." У нас продължаването от турската до сръбската граница продължава. Но тези дни статистиката показа, че Турция купува тази година толкова малко руски газ (най-вроятно защото втечненият е много по-достъпен от преди, а не само заради проблемите на икономиката ѝ), че обемът се задоволява от стария "Син поток". Унгария, на която се разчита да продължи тръбата до Австрия, все още не дава окончателен отговор и продължава да говори за 3 алтернативи (запазване на преноса през Украйна, внос на скандинавски газ от запад и продължението на "Турски поток").


В частта за укрепване на демокрацията и върховенството на закона фразите отново са подбрани така, че да се посочи проблем, но да не изглежда като намеса във вътрешните работи на друга страна. Това е и един от водещите принципи на президента Тръмп още от предизборната му кампания, който негови критици определят като вид национализъм и отстъпление от защитата на фундаментални принципи на отворените общества, а симпатизанти в чужбина - като уважение към суверенитета на другите.


И в документа Тръмп-Борисов, и този за стратегическото партньорство се казва, че САЩ "насърчават България да продължи борбата с корупцията, която възпрепятства доверието в публичните институции и икономическия растеж". Предложението на Вашингтон е за помощ чрез "активно съдебно и полицейско сътрудничество, техническа помощ и обучение", но също така и по-конкретно е посочено къде са проблемите: в предотвратяването и съдебното преследване на корупцията по високите етажи, в транснационалната организирана престъпност и във финансовите престъпления в България (за последните две е достатъчно да се напомни вървящото в момента в САЩ дело за парне на милиарди долари срещу базираната в България OneCoin).


Предупреждение по повод "Марица изток 3"?


Реакцията от българска страна, е че се планира създаването на "условия за силно икономическо развитие, като зачита първостепенната роля на закона и неприкосновеността на договорите."


Последното сочи и в конкретна, макар и не назована, посока - деклариране от правителството на защита от опити за национализация на "Контурглобал Марица изток 3". Идеята за подобно одържавяване изскочи през 2015 г. в пакет предложения за реформи от името на четирите национално представени работодателски организации – КРИБ, БСК, АИКБ и БТПП. Като "техническа грешка" бе попаднало и името на "AES Марица изток 1", а още тогава енергийният министър Теменужка Петкова категорично отхвърли реализирането или обмислянето на подобна идея. Но апетитите в България към тези базови мощности не са изчезнали напълно, още повече, че договорите с двете американски компании изтичат през 2024 г. и 2026 г.


Внимание заслужава и попадането на темата за медийната свобода. Двете страни "възнамеряват да си партнират в защитата на медийните свободи", се казва в текста за стратегическото партньорство. В изявлението на президента премиера това е описано така: "Съединените щати твърдо подкрепят медийната свобода в глобален мащаб, тъй като свободната преса е от съществено значение за демократичните нации, и насърчават България да продължи да защитава свободата на медиите." От тези формулировки с глобални мащаби не е ясно коя е страната със сериозен проблем с медиите, но в случая името ѝ е известно на всички.


Срещата Тръмп-Борисов отвъд комплиментите и прегръдките

© Reuters


Център не по-малко важен от база


Съвсем малко след като Борисов повтори пред български журналисти позицията си, че няма да допусне никакви бази на НАТО на черноморския бряг и иска Черно море да е за яхти и круизни, а не бойни, кораби, изявлението му с Тръмп от Вашингтон казва нещо по-различно. "Нашите въоръжени сили са обединени в защита на свободата и очакват да засилят своите отбранителни и възпиращи позиции по източния фланг на НАТО, включително и Черно море, което е от особена важност за евроатлантическата сигурност."


Следва и звучащото като още по-обвързваща позиция: "Двете страни имат желание да си сътрудничат допълнително както двустранно, така и в рамките на НАТО, за да подкрепят способностите на България за провеждане на военноморски операции, посредством което ще се укрепи нашата колективна сигурност по югоизточния фланг на НАТО. Съединените американски щати и България очакват да бъде проведен стратегически диалог на високо равнище за по-нататъшно обсъждане на изпълнението на тези цели."


Всъщност, в Белия дом българския премиер, известен с предпазливостта си да не дразни Русия по военни въпроси и да си спести вътрешнополитически дебат и русофилски страсти, очевидно е бил "подбутнат" да приключи важен проект, за който е поет ангажимент още преди 4 години. Независимо от думите на Бойко Борисов, ето какво каза на 1 октомври миналата година на заседание на парламентарната комисия по отбрана командващият на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев:


"Един от проектите, по който Военноморските сили работят е изграждане на Военноморски координационен елемент. Към момента Регионалната координационна функция на НАТО в Черноморския регион се извършва от Морското командване в Норууд във Великобритания. България желае обаче да има един координационен елемент, който е в Пункт за базиране – Варна за който работим, за да имаме пряк принос към колективната отбрана. Ще донесе изключително много позитив, защото ще можем да разполагаме с цялата информация, с която НАТО разполага за Черноморския регион. Освен това ще има възможност да се координират действията на постоянните групи и по този начин ще има нормално разпределение на инфраструктурата на Алианса."


Дори само така описан, този обект за националната и съюзна сигурност няма как да не дразни Москва. С него не само ще се подобри наблюдението какво се случва в западната част на Черно море и гарантиране, че НАТО ще действа свободно там (за това също ще трябват модерни 3D радари, комуникационно оборудване и кораби за охрана на брега и прочистване от мини), но и вероятно ще се подготвят упражнения, логистични планове и комуникация с местните военни структури, за да може, ако се наложи бързо реагиране, всички да са подготвени. Контролът на България над въпросното бързо реагиране на сили съществува под формата на това, че решенията в НАТО се взимат с консенсус в Северноатлантическия съвет на 28-те държавни лидери.


Срещата Тръмп-Борисов отвъд комплиментите и прегръдките

© flickr.com/photos/whitehouse


Газ и ядрено гориво


Вече е достатъчно широко известен засиленият американски интерес към откъсването на България от енергийната зависимост от Русия и в частност разнообразяването на газовите доставки. Интерконекторът с Гърция и инсталацията за втечнен газ в Александруполис са ключови моменти, отбелязани в документите от Вашингтон. Но те не са единствените и в двата текста са посочени два форума, зад които стоят още газови инфраструктурни проекти и мрежи - Инициативата "Три морета" и Партньорството за трансатлантическо енергийно сътрудничество.


Няма как да остане незабелязано и изречението "Нашата обща цел е България да се превърне в истински разпределителен газов център и ключов източник на регионална енергийна сигурност, без монополисти, независимо дали чуждестранни или национални, функциониращ въз основа на пазарните принципи". То доста ясно показва, че под енергийна (и национална) сигурност се има предвид независимост не само от външни доставчици ("Газпром"), но и от вътрешни монополисти. В същото време не може да не се направи връзка и с изявлението Тръмп-Борисов заради употребеният там израз "справедлива търговия". В разбиранията на сегашната администрация на САЩ това е нещо по-различно от "свободна търговия" и съдържа елемент на протекционизъм.


Принципният спор за свободна или справедлива търговия не бива да отвлича вниманието от реалността, че става дума за цени на втечнения газ, които България да може да си позволи. При толкова малък пазар (дори, ако смята в комбинация с Гърция и Северна Македония) и гъвкавостта е по-малка и доставчиците предпочитат дългосрочни договори. Интересът на България е да има разнообразен достъп до втечнен газ, но да купува, само ако цената е конкурентна. Зад това стои идеята за български дял в теринала в Александруполис, където могат да спират кораби от САЩ, Катар, може би и от Израел.


Вълнения в България предизвика интересът на САЩ към ядрената енергетика. В позицията на двете правителства се говори за "диверсифициране на ядрено-енергийния сектор" на България, а в тази на президента и премиера - за подкрепа за "експедитивното лицензиране и използване на американско ядрено гориво за атомната електроцентрала "Козлодуй".


Американският опит в този сектор в Източна Европа като че ли сочи ясно какво може да означава това в обозримо бъдеще. Първото е интересът на "Дженерал илектрик" към доставка на турбини за съществуващи и изграждащи се ядрени мощности с руска технология. Компанията спечели през последните 3 години такива договори за финландската "Ханхикиви 1" ("Росатом" ще я завърши вероятно към 2028 г.), турската "Аккую" (по нея се работи и целта е да е готова през 2023 г. за 100-годишнината на Турската република) и разширението на унгарската "Пакш" (то тепърва започва). Но след 2014 г. изглежда практически невероятно американци да бъдат допуснати от Русия до неин евентуален проект в Белене.


Срещата Тръмп-Борисов отвъд комплиментите и прегръдките

© flickr.com/photos/whitehouse


Интересът на "Уестингхаус" (от малко повече от година е собственост на инвестиционно поделение на канадска компания) е за нещо доста по-непосредствено - снабдяването с гориво на "Козлодуй".


Поделението ѝ в Швеция произвежда и зарежда с гориво руски ВВЕР реактори от казахски, френски и руски обогатени ядрени елементи. Единствено руската ТВЕЛ е другият производител и доставчик. "Уестингхаус" зарежда реактори в Украйна от 2005 г. и в момента обслужва 6 от 15-те местни "руски" реактора ВВЕР-1000 (от 2021 г. трябва да станат 7) по договор от 2018 г.


През август 2018 г. държавната ČEZ обяви, че ще използва гориво на "Уестингхаус" за първи блок на АЕЦ "Темелин" с цел да разнообрази доставчика. През 2019 г. всъщност е в ход процедура за лицензиране на това гориво. За Чехия това има стратегическо значение, защото сега ядрената енергия е около една трета от произведената в страната, но прогнозите показват, че към 2040 г. делът ѝ може да се повиши до 46-58 процента.

Коментари (99)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Тръмп - американският Баце!

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 2. 2 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  Много се преувеличава в Булгария. Показателно е как беше отразена в американските медии, сравнено с посещения на други дтржави, Чехия примерно, Румъния, Латвия и т.н. Едно просто търсене на сайта на CNN приметно. Покаъателно е! Няма снимка нито статия от посе+ението. И не е само CNN.

 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 575 Неутрално

  "В същото време (с малки изключения) не се вижда нещо принципно ново"

  Няма изненади

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Баце нагази в дълбоките води на световната енергетика без да си има представа за какво иде реч...

 5. 5 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Не е за вярване, но като че ли започваме да се освобождаваме от вековно руско иго.

 6. 6 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  "Срещата Тръмп-Борисов отвъд комплиментите и прегръдките"

  Нищо, но от сърце!

 7. 7 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 150 Неутрално

  Дано скоро има база на НАТО в България !

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 970 Любопитно

  До коментар [#8] от "гошо":

  И какви са тези примери? България си е съществувала без Русия.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5647 Неутрално

  Пробутват ни теми които са дискутирали, но обхващат не повече от 25% от реалните такива.

 11. 11 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#5] от "evpetra":България е кратура на Русия ,без Русия просто не съществуваме Примери в историята ни колкото щеш Иска ме не искаме но фактите са си факти
  —цитат от коментар 8 на гошо


  Точно така, вие, рубладжиите, не съществувате .Както всички знаем, вие просто сте разходно перо в бюджета на Кремъл...

 12. 12 Профил на Thucydides
  Thucydides
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Среща между Президент и Министър-Председател. Подтекст: добронамереност от страна на Президента към Министър-Председателя. Обяснение -- срещата можеше да бъде уредена между Секретаря на Стейт Департмент и Министър-Председателя, какъвто е казионният протокол. Самият факт на срещата вече е успех на Министър-Председателя. Останалото е бонус. Ако ББ успее да се разбере със САЩ визите наистина да бъдат премахнати, тогава ББ ще остане в историята като един от най-успешните български държавници изобщо. Не виждам как всеки един българин би пропуснал да се зарадва от срещата и да изрази гордостта си от международното признание.

  The secret to happiness is freedom... And the secret to freedom is courage.
 13. 13 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  На родните политици редовно трябва да им се набиват канчетата, особено на тези от ГЕРБ...

 14. 14 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Добри неща се цитират. Все хубави работи. Нека и България се намеси в голямата енергетика! И за охраната и отбраната на Черно море също е чудесно. Нека не си мислят руснаците, че България е разграден двор.

 15. 15 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Ясно се очертават две американски направления.
  Първо - енергийна свързаност на Гърция, България и Румъния в противовес на руско-турско-сръбските проекти. Балкански газов хъб се очертава да бъде Александруполис, а не Варна.
  Второ - Варна се очертава да стане американски военноморски център като противовес на руската заплаха в Черно море, още повече че Турция вече се разглежда от Вашингтон като ненадежден съюзник...

 16. 16 Профил на Thucydides
  Thucydides
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В неформалните разговори предполагам е станало дума за разсъхването на Европейския Съюз. Вероятно ББ е подхвърлил, че, след като Германия е вдигнала белия флаг (не за първи, и не за втори път, между другото), може би ще имаме нужда от американското ноу-хау да изградим подобна стена покрай южната си граница. Тръмп, разбира се, с удоволствие се е съгласил да помогне.

  The secret to happiness is freedom... And the secret to freedom is courage.
 17. 17 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5082 Неутрално

  До коментар [#7] от "sbaleev":

  Ако Базце бе мъж, би предложил въздушната база в Безмер! Перфектно местоположение и със сравнително малки инвестиции би могло да се превърне в миниатюрен Инджирлик.

 18. 18 Профил на Thucydides
  Thucydides
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да не пропусна:

  Market Summary > Dow Jones Industrial Average
  INDEXDJX: .DJI
  28,121.68 +55.21 (0.20%)

  The secret to happiness is freedom... And the secret to freedom is courage.
 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5082 Неутрално

  До коментар [#8] от "гошо":

  По-скоро съществуваме ВЪПРЕКИ Русия! Би ли споделил с форума каква е била позицията на Русия (и граф Игнатиев) за Съединението?

 20. 20 Профил на Thucydides
  Thucydides
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От години разправям, че ББ е идеален политик за българските условия. Със сериозна подкрепа сред народа, рефлексивен, наблюдателен, изключително гъвкав и склонен на компромиси, учещ се в движение, и най-вече, разрушител на комунистическата партия със всичките й производни и метастази.

  The secret to happiness is freedom... And the secret to freedom is courage.
 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5082 Неутрално

  До коментар [#12] от "Thucydides":

  Секретари оф стейт е външен министър! Форматът на срещата е точен! В САЩ властта е у президента (контролиран от Конгреса), а в България - в премиера!

 22. 22 Профил на Thucydides
  Thucydides
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мисленето "или с Русия, или против Русия" е остаряло и непродуктивно. Това мислене подхождаше за периода, в който Русия се наричаше СССР.

  The secret to happiness is freedom... And the secret to freedom is courage.
 23. 23 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5082 Любопитно

  До коментар [#16] от "Thucydides":

  Стена, а? Мексико "плати" 😂 стената по южната граница на САЩ. Ердо дали също така ще "плати" за нашата стена?!

 24. 24 Профил на Thucydides
  Thucydides
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Глупости, vassilun, Президентът се серща с президенти, не с министър-председатели. Президентът не е контролиран единствено от гласоподавателите. Това, че трите власти в САЩ се чекират и балансират взаимно е съвсем друга тема. Дотук, двойка: от две становища--две грешни. Успех в науките!!!

  The secret to happiness is freedom... And the secret to freedom is courage.
 25. 25 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Ясно се очертават две американски направления.Първо - енергийна свързаност на Гърция, България и Румъния в противовес на руско-турско-сръбските проекти. Балкански газов хъб се очертава да бъде Александруполис, а не Варна.Второ - Варна се очертава да стане американски военноморски център като противовес на руската заплаха в Черно море, още повече че Турция вече се разглежда от Вашингтон като ненадежден съюзник...
  —цитат от коментар 15 на palav_nik


  Правилно! В тази светлина изглежда ли ти Тръмп руски агент?
  Между другото,това е само част от европейския проект на Тръмп за енергийна независимост на Европа от Русия.

 26. 26 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3564 Неутрално

  "....прави впечатление акцентът върху конкретен отбранителен обект - координационият център на НАТО във Варна, и енергиен проект - интерконекторът с Гърция."

  Малеееей, морската красавица става таргет!!!!?
  както го е казал поетът: "Опомнихме се късно, бяхме вързани жестоко". Същественото тук е, не просто да сме вързани, а да стане безплатно. Един вид да се самооковем. Изгоди някакви не се задават, само вреди и щети. Защо Боко го прави толкоз прямо, откровено и вдъхновено? Най-вероятно иска да покаже среден пръст на Брюксел, за да станат по-малко взискателни и най-вече по-щедри. Резултатът от всичко ще е драматичен и най-вече трагичен. Янкето с неговите 22 трлн дългове едва ли му пука за държава дето 98% от населението не я знаят каква е и къде е. Брюксел ще ни неглижира, а Кремъл ще ни заклейми.

 27. 27 Профил на Thucydides
  Thucydides
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пак глупости, vassilun, естествено, че Мексико плаща: и за стената, и за пребиваващите тук мексиканци. Плаща, та пушек се вдига, ма ти не ги разбираш тия работи, няма как да ги разбереш, понеже нямаш информация.

  The secret to happiness is freedom... And the secret to freedom is courage.
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7900 Неутрално

  Ясно е, че Тръмп не приема Борисов насериозно, пък и мандата му изтича.

 29. 29 Профил на Thucydides
  Thucydides
  Рейтинг: 8 Неутрално

  vassilun, видно е, че не участвате в разговора воден от коректни подбуди, затова спирам комуникацията с вас.

  The secret to happiness is freedom... And the secret to freedom is courage.
 30. 30 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#24] от "Thucydides":

  В Щатите президентът е и глава на правителството, то ест има също и функция на премиер. Така че форматът е правилен.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 31. 31 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3218 Неутрално

  Интересно, и интерконектора, и командният център на НАТО във Варна, и разнообразяването на ядрените доставки с доставки от Уестингхаус и Дженерал Илектрик са все неща, които са добри за България. Пожелавам да се случат!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#14] от "gozambo":

  Малка е България да се меси в голямата енергетика.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 34. 34 Профил на Thucydides
  Thucydides
  Рейтинг: 8 Неутрално

  tsyrvulan, Президентът може да се среща с министър-председатели, но може и да не го прави и да делегира тези срещи на подчинените си, и това няма да бъде в нарушение на американския протокол.

  The secret to happiness is freedom... And the secret to freedom is courage.
 35. 35 Профил на Thucydides
  Thucydides
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Срещата на Тръмп с Министър-Председател е благоволение и предпочитание, не дълг.

  The secret to happiness is freedom... And the secret to freedom is courage.
 36. 36 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3564 Неутрално

  Интересно, и интерконектора, и командният център на НАТО във Варна, и разнообразяването на ядрените доставки с доставки от Уестингхаус и Дженерал Илектрик са все неща, които са добри за България. Пожелавам да се случат!
  —цитат от коментар 31 на Realist


  Нито са добри, нито ще се случат!

 37. 37 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3218 Весело

  Нито са добри, нито ще се случат!
  —цитат от коментар 36 на Judjuk


  Това на кой конгрес на столетницата ви го казаха?

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 38. 38 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5082 Любопитно

  До коментар [#24] от "Thucydides":

  Таваришч, кога Президентът на САЩ се е срещал с президента на Великобритания, Канада, Австралия, Испания, Холандия, Швеция, Норвегия (хайде стига толкова)?

 39. 39 Профил на Thucydides
  Thucydides
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да напомня:

  Dow scores 100th record close under Trump

  The secret to happiness is freedom... And the secret to freedom is courage.
 40. 40 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5082 Любопитно

  До коментар [#27] от "Thucydides":

  А Ердоган ще плати ли за нашата стена? 😂🤣

 41. 41 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5082 Весело

  До коментар [#29] от "Thucydides":

  Ако "коректни подбуди" са да се съгласявам с постнатите от Вас тъпни, да - прав сте! 🤣😂

 42. 42 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  Бият самара, да се сеща магарето. Бат Бойко, чувал ли си я тази поговорка! Сещаш ли се?

 43. 43 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5082 Неутрално

  До коментар [#36] от "Judjuk":

  Напротив! Добри са за България (не са добри за мАгушката ти) и ЩЕ се случат!

 44. 44 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 416 Весело

  Според доклада на Европейската комисия България има най-висок процент на откази за издаване на американски визи - 14,97% при изискване на американската безвизова програма той да не надхвърля 3 процента годишно.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 45. 45 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5082 Любопитно

  До коментар [#39] от "Thucydides":

  Кой е under Trump? Dow или Мелани? 😂🤣

 46. 46 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Общи приказки с претенции за глибок васер от привържениците на Манолова.
  По добре да четем Илиян Василев

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 47. 47 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5082 Неутрално

  До коментар [#44] от "Vrijheid":

  Това ми е странно! Нямам нито един познат (познат, а не приятел), на когото да му е отказана виза!

 48. 48 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 898 Неутрално

  "Малка е България да се меси в голямата енергетика."

  Още повече, че за енергиен министър имаме една счетоводителка, която разбира от спецификата на бранша, колкото аз от неврохирургия...

 49. 49 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  До коментар [#17] от "vassilun":

  Че тя Безмер не е миниатюрен Инджирлик, а нормален Инджирлик. Американците инвестираха 67 милиона евро. 6 километра пуста, модерни системи, подземни хангари. Да не си мислиш, че е за 40-те ни Су-25. Те могат да излитат и от нивите. Но не се и шуми за тази база. Откриха я и пълна тишина.

 50. 50 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Вече даже не си правят труда да идват до тук, за да дават командите, а привикват на място! Яхти и платноходки в Черно море ли? Йок, координационен център за крайцерите! Белене ли? Ще видим, ще дойдат техните енергетици, за да “огледат терена” и те ще наредят какво по-нататък! Балкански хъб ли? Може, ама за сгъстеняк и то дългосрочно, и по много! Стратегическо партньорство ли? Може, ама стратегиите от нас, а вие си партнирайте помежду си при изпълнението им!

  Мърфи е оптимист!
 51. 51 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3218 Весело

  Путин е ид*от, нашите формни ганювци с звезда на челото и съветски печат на г*за има от кого да се учат, Цап-Царап:

  https://twitter.com/Kasparov63/status/1199451361479409664

  Putin on the lack of innovation & tech in Russia: "We'll just wait for the Americans to spend money on tech and then swipe it, or buy it cheaply." Putinism in a nutshell.

  Думите на Путин:

  Мы подождем, пока американцы истратят деньги на технологии, а потом - цап-царап. Или задешево купим. Это я пошутил! Цап-царап делать совсем необязательно!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 52. 52 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5082 Весело

  До коментар [#49] от "Да вярваме на истината":

  Бъркаш Безмер с Ново село, но не е за учудване! 🤣😂

 53. 53 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#31] от "Realist":

  Да ве, страшно добро нещо... Особено с тия "специалисти":

  On March 24, 2017, parent company Toshiba announced that Westinghouse Electric Company would file for Chapter 11 bankruptcy because of US$9 billion of losses from nuclear reactor construction projects. ...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 54. 54 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Последната снимка е просто покъртителна.

  Бай Ганьо, та чак вони!

  https://external-content.duckduckgo.com/iu/?u=http ://images04.snimka.bg/000212652-big.jpg?r=0&f=1&nofb=1

 55. 55 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "Нашата обща цел е България да се превърне в истински разпределителен газов център и ключов източник на регионална енергийна сигурност, без монополисти, независимо дали чуждестранни или национални, функциониращ въз основа на пазарните принципи".

  Справедлива търговия, да. България е малка държава и бидейки ангажирана или със САЩ, или с Русия не бива да се чувства зависима от когото и да е от тези държави в такава ситуация, с която би могло да се спекулира в даден момент. Диверсификация...

  Нещо като "Двама мъже и половина" в политически план. Интерконекторът.

 56. 56 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5521 Весело

  Написаното остава :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 57. 57 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  До коментар [#52] от "vassilun":

  Напротив. Прекрасно познавам Безмер. Ама простено ти е. Отдалече личи, че имаш ментални проблеми.

 58. 58 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  До коментар [#5] от "evpetra":България е кратура на Русия ,без Русия просто не съществуваме Примери в историята ни колкото щеш Иска ме не искаме но фактите са си факти
  —цитат от коментар 8 на гошо


  Когато името България е записано в международен договор, Русия още не е съществувала, а откакто съществува, непрекъснато се опитва да заличи България от картата. Като се започне от руския княз Светослав, който превзема Преслав и помага на Византия да покори България за близо два века, мине се през Първата световна война, когато а само намесата на американския президент Удроу Уилсън запазва България от унищожение, и се свърши с комунистическото робство след Втората световна война.

 59. 59 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3218 Весело

  До коментар [#53] от "Noise":

  Какъв ти е проблема, дрОгарЬо? НямаГазПром и Ростом не могат да потърсят защита от инвеститори, защото шапката им е руската държава? Когато тя фалира, 2 пъти в последните 30 години, фалира и НямаГазПром, и Росатом, и ...... Поклонниците на всичко руско, що не сте в мАмашката?

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 60. 60 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#59] от "Realist":

  Нема проблеми.Ти си фен на фалиралите компании..Явно са били големи "специалисти"...Лика прилика сте си...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 61. 61 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3218 Весело

  Нема проблеми.Ти си фен на фалиралите компании..Явно са били големи "специалисти"...Лика прилика сте си...
  —цитат от коментар 60 на Noise


  Фалирали, пък разширяват бизнеса си в Улрайна и Чехия, ти кой милиционерски ПУЦ си завършил?

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 62. 62 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#61] от "Realist":

  Напрао у водещи държави разширяват бизнеса!Колко централи ще строят?100?!200?!Дейбем и смешник!Ко става с ракетите и стъклата на Мъск?!Май пак ша кихате милиарди на руснаците...Нация техническа...Фалит до фалита, мила моя майно льо....

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 63. 63 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3218 Весело

  До коментар [#62] от "Noise":

  От мАмашката ти, каскет казаха, НЙЕТ, и за добро, ще ползваме американски батут! Кой от двата батута (или и двата), на Мъск или на Боинг ще стане ясно този декември. И двата ни батута са на финалната права! Батута на Мъск има аборт тест по време на полет, батута на Боинг има полет без астронавти. И двата са насрочени за този декември. Следващата стъпка и за двата ни американски батута е полет с астронавти, защото последният тест, аборт по време на Max-Q не е задължителен и само Спейс Екс ще го прави (защото Спейс Екс тества всичко).

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 64. 64 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3218 Весело

  Напрао у водещи държави разширяват бизнеса!
  —цитат от коментар 62 на Noise


  Няма водещи държави с руски ядрени москвичи и самовари, произвеждащи цоциалистически ток!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 65. 65 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#63] от "Realist":

  Да, да...Тя финалната права е вече на неколко години..Що така олекнахте с милиарди и захранвате жужето, ам?!Ко се надяваш на оня наркоман, се едно да се надяваш стъклото на грозното тенеке да е непробиваемо...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 66. 66 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#64] от "Realist":

  Се ми са струва, дека Финландия е леко по-напред от ОкраЙна..Па като погледна Г-20 , и Китай, и Турция са там.Чехия и ОкраЙна не ги виждам..Ша прокопсат фалиралите у ОкраЙна, ша знаиш! Там пари като вестници...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 67. 67 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3218 Весело

  До коментар [#65] от "Noise":

  На финалната права, Гуньо са от тази година. По- точно, от март, тази година. И двете компании имаха няколко проблема, които решиха за месеците от март до сега.

  Най- вече с парашутите, които са 10 пъти по- сигурни от парашутите ползвани в капсулата за Аполо. Но, такива са изискванията на НАСА!

  По- малкият проблем беше с аборт системите им. И двете компании имаха аномалии в дизайна, нещо което показаха, че е решено на последните тестове, Боинг имаше успешен пад аборт тест, а Спейс Екс имаше успешен симулиран тест на полигона със стартиране за 2 секунди на маневриращите двигатели и след това на Супер Драко Тръстерите.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 68. 68 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#63] от "Realist":

  Честно казано, вместо батути, може да изстрелвате астронавтите с прашка.По-безопасно е , а и ще стигнат по-голяма височина.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 69. 69 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3218 Весело

  До коментар [#66] от "Noise":

  Ми чети бре, нали назнайваш езици:

  http://www.world-nuclear-news.org/UF-Westinghouse-ready-to-supply-VVER-440-fuel-1303185.html

  http://www.westinghousenuclear.com/about/news/view/westinghouse-sweden-continues-to-fuel-finnish-nuclear-plant

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3218 Весело

  До коментар [#68] от "Noise":

  Тагаришча ти Рогозин каза батут, иначе, ние си имаме ракети за това!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 72. 72 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3218 Весело

  Имаха неколко проблема, които се точат години , Сульо...Погледни оригиналните планове..Тамън с 5+ години назад са..А краят още се не види... Да не пукне стъкло само?!😂😂😂
  —цитат от коментар 70 на Noise


  Или пиян мужик да пробие дупка в корпуса на капсулата и след това да я запълни с дъвка? Кво казват от Просткосмос по въпроса, ти нали си вътрешен?

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 73. 73 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#69] от "Realist":

  От производители на реактори, до пълзящи на колене да доставят гориво...Мноу кадърни са тия, спор да няма..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 74. 74 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Любопитно

  До коментар [#71] от "Realist":

  Колко астронавти използваха ракетите, дето ги имате?

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 75. 75 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3218 Весело

  До коментар [#74] от "Noise":

  Американците имат няколко поколения хардуер за пилотируем полет до космоса, каскет. Този хардуер се сменя на 20-30 години. За полети в рожденната година на Съюз дори е ползвана фамилията Атлас., След това, следва, Сатурн. В кръжока по интереси в милиционерското сигурно са ви говорили за Сатурн 5 (най- голямата ракета създадена от човек), за полети до Луната. Но полетите в ниска орбита тогава се извършват на Сатурн 1 B. Следва Совалката, и сега следва новото поколение американски хардуер.

  За всичкото това време, СССР (Русия) ползва капсули деривати на Съюз проектиран от Корольов. В Америка всичко това се сменя на около 20 години с нова технология.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 76. 76 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#75] от "Realist":

  Питам, колко астронавти използваха наличните ви ракети?!Между нула и нула... Толкоз по въпроса.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 77. 77 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2076 Любопитно

  До коментар [#52] от "vassilun":

  Чш-шш алоу, той човекът ти го каза, ама поне едно бързо търсене, нещо така...

  https://www.standartnews.com/balgariya-politika/bezmer_e_s_naymodernata_pista_u_nas-327374.html

  ... или вие красивите гении по рождение имате твърдо мнение по рождение?.

 78. 78 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2076 Весело

  Въпреки опитите за омаловажаване на съвместните документи, те са много съдържателни и са един вид задание за домашно. Е, с помощта на Херо де, наш Боко ще има над какво да се труди до края на мандата. А кой знае, може и после... Няколко модерни фрегати на порт Варна, номинално българска собственост и малко батареи Тhaad ще решат проблемите на НАТО от прословутия договор от Монтрьо.

 79. 79 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  До коментар [#61] от "Realist":Напрао у водещи държави разширяват бизнеса!Колко централи ще строят?100?!200?!Дейбем и смешник!Ко става с ракетите и стъклата на Мъск?!Май пак ша кихате милиарди на руснаците...Нация техническа...Фалит до фалита, мила моя майно льо....
  —цитат от коментар 62 на Noise


  хахахаха! Един единствен Мъск ви такова таковата на космическата ви програма! Един! И имате наглостта да критикувате там нещичко си!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 80. 80 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  След надеждите как Тръмп щял да мете пода с Борисов горния "анализ" си е направо ласкав

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 81. 81 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  [quote#79:"lz2"][/quote]

  Те срещу Мъск да тичат, пак не могат да го настигнат...

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на bylgarofil
  bylgarofil
  Рейтинг: 256 Весело

  До коментар [#20] от "Thucydides":

  Ти наистина ме разсмя! Цитирам: ,,най-вече, разрушител на комунистическата партия със всичките й производни и метастази." Става дума за Боко Тиквата. Самият той и неговата партия са производни на БКП и в момента изпълняват ,,Големия шлем" на Гоце!

 84. 84 Профил на bylgarofil
  bylgarofil
  Рейтинг: 256 Весело

  До коментар [#36] от "Judjuk":

  Ще се случат, ще се случат! А рубладжиите газ ще пикаете от злоба!

 85. 85 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#83] от "bylgarofil":

  Представяш ли си този дето му викаш тиква, колко е напред, за да го хвалят американците, а той в същото време да изпълнява руския шлем на Гоце.

  Може би трябваше да купи с400 и су-та като Ердоган, ама направи грешка и след 30 години празни приказки замени руските кошници с нови американски изтребители.
  Скоро ще се дадат и стотици милиони за нови бойни машини за пехотата и един от вариантите е американска, а между тях няма руски и бъди почти сигурен, че след американските изтребители ще си купим и американски машини за пехотата, освен, ако случайно немците не кажат , че ще строят автомобилния завод в България и ние да трябва да купим немските

 86. 86 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#83] от "bylgarofil":Представяш ли си този дето му викаш тиква, колко е напред, за да го хвалят американците, а той в същото време да изпълнява руския шлем на Гоце.Може би трябваше да купи с400 и су-та като Ердоган, ама направи грешка и след 30 години празни приказки замени руските кошници с нови американски изтребители.Скоро ще се дадат и стотици милиони за нови бойни машини за пехотата и един от вариантите е американска, а между тях няма руски и бъди почти сигурен, че след американските изтребители ще си купим и американски машини за пехотата, освен, ако случайно немците не кажат , че ще строят автомобилния завод в България и ние да трябва да купим немските
  —цитат от коментар 85 на 001


  Аз се съмнявам, че го хвалят, по-скоро проявяват дипломатическа куртоазия... Друг въпрос е дали той го разбира.

 87. 87 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6134 Неутрално

  До коментар [#4] от "palav_nik":

  Водите са дълбоки, но Боце е напомпан с газ от хъбчето и не се плаши от потъване.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 88. 88 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#36] от "Judjuk":Ще се случат, ще се случат! А рубладжиите газ ще пикаете от злоба!
  —цитат от коментар 84 на bylgarofil


  Не го дразни, ще вземе да получи някой инфаркт... :)

 89. 89 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#86] от "bez_ime2":

  Точно от Доньо.
  Който в прав текст обижда и Юнкер и Меркел.
  Заплашва ги със санкции и дори си позволи да засегне Германия през малка страна като България.
  Това не е куртоазия.
  Доньо е бизнесмен, него го интересува да има изгода.
  При него няма дипломация и куртоазия, той за 20 минути е в състояние да наложи санкции на Китай за стотици милиарди, а при най малкия опит на китайците да наложат и те такива им вдигна двойно санкциите и те се .....

  Да, България е икономическо джудже.
  Все едно кметът на Ню Йорк да се срещне с кмета на Полски тръмбеш.
  БВП на щатите за една година е колкото на България за 300.
  Такава е разликата.
  70 милиарда долара БВП на България
  20 трилиона долара БВП на щатите.

 90. 90 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  Повече са приказките там , тук ще има значително по-малко и различни.... Ефект в някаква прагматичност е възможен , но между САЩ и България стоят трудно преодолими фактори , така , че след 10-на години изобщо не се знае , кой ,къде ще е.....друг е въпросът , който не е обсъждан ( ?!) - за чии интереси става дума , общите са малко , миналото си стои непокътнато , поколенията не щат нещо да мрат , а и около нас се роят все по-могъщи интереси ! Спокойствие …..абсурд !

 91. 91 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3564 Неутрално

  До коментар [#36] от "Judjuk":Ще се случат, ще се случат! А рубладжиите газ ще пикаете от злоба!
  —цитат от коментар 84 на bylgarofil


  Говежди надежди! Не можете да променяте природните закони.

 92. 92 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3564 Неутрално

  "Не го дразни, ще вземе да получи някой инфаркт... :)"
  [quote#88:"bez_ime2"][/quote]

  Божа работа е кой, как е кога. Ти си дребничък, даже име си нямаш, не се меси в работата на Господ.

 93. 93 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3564 Неутрално

  До коментар [#36] от "Judjuk":Напротив! Добри са за България (не са добри за мАгушката ти) и ЩЕ се случат!
  —цитат от коментар 43 на vassilun


  Мечтай си!

 94. 94 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 664 Неутрално

  "Малка е България да се меси в голямата енергетика."Още повече, че за енергиен министър имаме една счетоводителка, която разбира от спецификата на бранша, колкото аз от неврохирургия...
  —цитат от коментар 48 на palav_nik


  Бойко Борисов е голям политик и дипломат с право мога да го нардя сред най големите на 21 век Тръмп и Путин. За да си добър политик е нужно да имаш добри специалисти и да се бориш за доброто на народа си а не да робуваш на някакви идеи. Щом Бойко е добър значи и специалистите му са добри

 95. 95 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  До коментар [#2] от "Наблюдател":

  Основна опорка на руските тролове. Да се омаловажава винаги България. Да се плюе. Да се смачква самочувствито. Да се мрази собствената държава защото това е единствения начин за покълването на предателската секта на русофилството.

 96. 96 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  До коментар [#49] от "Да вярваме на истината":

  Никога не сме имали 40 (четиридесет) броя Су-25. Ама никога... Даже и по време на социализма. В момента има една куца ескадрила. От нея, колко летят не знам.
  Пак се изказваш неподготвен...! ;)

  Бивш tww09306483.
 97. 97 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  До коментар [#94] от "madridchanin":

  Хм-м-м-м-м...! Колко да е голям политик и дипломат Борисов? Вероятно, колкото са и доходите на българите....! ;)

  Бивш tww09306483.
 98. 98 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  До коментар [#35] от "Thucydides":

  Глупости. Министър-председателят в страни като България, Израел, Великобритания, Германия кара влака, затова и се среща с президента на държави като САЩ, Русия, Франция - президентски републики. Никакъв жест не е, жест би било да се срещне с Радев от когото нищо не зависи.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 99. 99 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#31] от "Realist":

  Пак не си разбрал.Уестингхаус банкрутираха и става въпрос за GE Power,дето е джойнт-венчър с Атоменергомаш хахахаха

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK