Чехия разследва висши комунисти за убиването на бягащи през границата

Милош Якеш през 2002 г., когато пражки районен съд го оправда по обвинения в държавна измяна заради ролята му в събитията в Чехословакия през 1968 г. Някога той бе най-влиятелният човек в страната.

© Associated Press

Милош Якеш през 2002 г., когато пражки районен съд го оправда по обвинения в държавна измяна заради ролята му в събитията в Чехословакия през 1968 г. Някога той бе най-влиятелният човек в страната.Чешките правоохранителни органи са започнали наказателни производства срещу трима високопоставени държавни и партийни лидери от времето на комунизма. Те са заподозрени, че заради бездействието им граничари са стреляли по бягащи на Запад и в периода 1976-1989 г. са били убити поне 9 и ранени 7 души.


Това са бившият генерален секретар на компартията на Чехословакия Милош Якеш, бившият премиер на социалистическата република Лубомир Щроугал и бившият министър на вътрешните работи Вратислав Вайнер, съобщи националното радио, цитирайки говорител на прокуратурата.


"Те са били в течение на това, че на държавната граница на Чехословашката социалистическа република се използва огнестрелно оръжие от граничари и военни срещу лица, опитващи се незаконно да я прекосят, за да избягат от страната. Независимо от това, лидерите на на републиката не са предприели никакви мерки, които да предотвратят употребата на огнестрелно оръжие", обясни говорителят Ян Лелек.
Якеш и Щтроугал са били членове на Президиума на ЦК на компартията и от тази позиция са можели да подготвят промяна на закона. Те са имали и силно влияние върху действията на правителството и са можели да го принудят да промени инструкциите за употреба на оръжие срещу цивилни по границата.


Наказателното преследване е било подпомогнато от открити неотдавна архивни материали, показващи, че тримата са били информирани навремето какво се случва. То е предизвикано от жалба преди 2 години на Платформата за европейска памет и съзнание - неправителствена организация за образоване на населението за престъпленията на тоталитарните режими.


Разследването е свързано и с подобни действия на прокуратурата в Германия и дела там от 90-те години и началото на ХХI век. Властите в Бавария още не са приключили разследване срещу бивши членове на Чехословашката компартия и членове на гранични войски за предполагаемо убийство на четирима граждани на бившата ГДР, бягали в периода 1967-1986 г. към Австрия и тогавашната Западна Германия.


И тримата обвиняеми, които са доста възрастни (Щроугал например е на 95 години), са на свобода. Ако вината им бъде доказана в съда, присъдите са лишаване от затвор между 2 и 10 години.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK