"За бъдещето на Европа" - Франция и Германия предлагат основен ремонт в ЕС

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон в Париж, октомври 2019 г.

© Associated Press

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон в Париж, октомври 2019 г.Франция и Германия загърбиха двустранното напрежение, за да призоват за основен ремонт на Европейския съюз, който през последното десетилетие бе сполетян от дългова криза в еврозоната, приток на мигранти и бежанци, надигане на евроскептичния популизъм и Брекзит.


Някои лидери от ЕС се опасяват, че регионалните и политическите спорове може да разрушат проекта, на който те отдават заслугата за запазването на мира и благоденствието на континента, включително в Източна Европа, след колапса на съветския блок.


Париж и Берлин, които отдавна са смятани за оста на процеса за следвоенното обединение на континента, заявиха, че "Конференция за бъдещето на Европа" е необходима, за да направи ЕС "по-единен и суверенен" срещу разнообразните предизвикателства. Сред тях са ролята на Европа в света и нейната сигурност, казват те в документ, който се появява на фона на нарастваща загриженост, че Европа е зле екипирана да се справи с новите предизвикателства пред своята сигурност и икономика, особено от въздигащия се Китай.
По-рано този месец френският президент Еманюел Макрон сравни състоянието на трансатлантическия военен съюз НАТО с "мозъчна смърт" и призова Европа да засили потенциала си за действие, защото не може вечно да разчита на непредвидими Съединени щати. Във френско-германския документ от две страници се казва, че другите сфери, в които Европа трябва да бъде по-единна, са близките ѝ съседи, дигитализацията, климатичните промени, миграцията, борбата срещу неравенството, "социалната пазарна икономика" и върховенството на закона. Размисъл, продължаващ повече от две години, трябва да определи реформи, които освен всички други цели, ще подкрепи демокрацията и функционирането на блока, който ще обединява 27 държави след очакваното напускане на Великобритания на 31 януари.


Много граждани на ЕС имат усещането, че техните гласове не се чуват в Брюксел, и нямат особено доверие към институциите на ЕС -


настроения, които задвижиха референдума във Великобритания


през 2015 г. за напускане на блока. Според двете най-влиятелни членки на ЕС гражданите ще трябва да бъдат по-активно въвлечени в размисъла за бъдещето на Европа чрез процес на консултации "от долу на горе".


Според документа препоръките, одобрени на заключително заседание на конференцията през първата половина на 2022 г., ще бъдат предоставени за обсъждане и прилагане на Европейския съвет от лидерите на страните членки. Дипломати казаха, че документът изпраща послание преди срещата на върха на ЕС на 12-13 декември, така че страните членки да се включат по-отблизо в разсъжденията за бъдещето на Европа на фона на институционалните пазарлъци за водеща роля.Новата Европейска комисия, която започва петгодишния си мандат на 1 декември, вече предложи конференция през 2020-2022 г. Манфред Вебер, лидер на групата на десноцентристката Европейска народна партия в Европейския парламент, вчера заяви в своя публикация в "Политико", че на законодателното събрание, директно избрано от европейските граждани, принадлежи ролята да се бори за по-демократична Европа. "В Брюксел и в други европейски столици има мнозина, които предпочитат да взимат решения чрез бързи задкулисни сделки, в които прекият избор на гласоподавателите става жертва на персонални игри за власт", написа германският евродепутат.


Мнозина в Европейския парламент се разгневиха, когато лидерите на ЕС в преговорите за висшите постове по време на срещата на върха през юли пренебрегнаха т.нар. шпиценкандидати - кандидатите на главните парламентарни групи за поста председател на Европейската комисия.


Франция и Германия бяха скарани през последната година, когато амбициозните планове на Макрон за реформи често срещаха съпротива от по-предпазливата Ангела Меркел. Берлин се подразни миналия месец, когато Макрон блокира започването на преговори за членство със Северна Македония и Албания, а Меркел нарече "драстични" думите на Макрон за "мозъчната смърт" на НАТО. Идеята зад съвместното предложение за бъдещето на Европа бе да покаже, че поне френско-германското сътрудничество не е "в мозъчна смърт", каза френски дипломатически източник. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 539 Неутрално

  за Европа и за България е изгодно обратното на предложеното от соц-гигантите Германия и Франция, каквото и да е то

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  ЕС очевидно има нужда от ремонт!
  Същественият въпрос е дали има нужда от ТОЗИ ремонт?!
  ЕС трябва да е по-ефективен и по-оперативен при противопоставянето си на глобалните заплахи - Русия, Китай, Иран, както и на по-малките деспоти наоколо, като Турция!!!

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  ЕС има нужда от промяна. Но дали тази, която иска Макрон е същата като тази, която ще подкрепи Меркел?

 4. 4 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Ще трябва време да се напаснат Париж и Берлин и това е нормално. Принудени са да съгласуват въпроси които преди въобще не се поставяха на масата заради солидната подкрепа от американците. Сега това вече е минало , а и британците си тръгват и диалога е неизбежен.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 5. 5 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  Истинска промяна ще има когато Меркелица се разкара. Наистина е нужна нова Европа с мощна армия , смела външна политика и политици с топки, а не някакви либерасти.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 6. 6 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  Основният ремонт ще е да няма Европа на две скорости,затваряне на всички граници за незаконни емигранти и разбиване монопола на Русия в енергетиката, която пряко се меси във вътрешните работи на държавите членки на ЕС.

  shlshlshlshl
 7. 7 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Да се включат с разсъждения!!!

  А! Тука ние няма да участваме.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 8. 8 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Глобални заплахи са САЩ и Китай, но за Европа и Русия и стига. Иран не е заплаха, твърде ограничени са му възможностите и не се възприема като такава от ЕС.

  Eddie lives... somewhere in time!
 9. 9 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Всъщност нищо ново освен прозрението, че от САЩ нищо добро не може да се очаква.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 10. 10 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 846 Неутрално

  много ми напомнят за сациалисдтически съюз – уж всичко за човека, а всъщност за доброто на бюлократичен брюксел. колко пъти се говори, че местенето от брюксел в страсбург е само трошене на пари, но не – трябва на франция кеф да се прави. нищо няма да излезе от т. нар. обновяване. умрялото си е умряло.

 11. 11 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  Истинска промяна ще има когато Меркелица се разкара. Наистина е нужна нова Европа с мощна армия , смела външна политика и политици с топки, а не някакви либерасти.
  —цитат от коментар 5 на haq30626233


  На путинославните като теб им беше показано къде им е мястото в Евро парламента. В миманса . Или забрави какво ви отреди избирателя?

  SHADOWS of SOFIA
 12. 12 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 811 Любопитно

  До коментар [#11] от "К2":

  "На путинославните като теб"

  От Меркел по-путинославна има ли?

 13. 13 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Няма Франция и Германия. Има Макрон и Меркел. И двамата са бити карти в собствените си страни. Трябват други лица за обновителни предложения!

  Мърфи е оптимист!
 14. 14 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  До коментар [#12] от "moreee":

  Засега предшественикът ѝ Герхард Шрьодер. Ще трябва да изчакаме дали и нея няма да я наградят за вярна служба с позиция в Газпром и пак ще обсъдим кой е по-путинославен от двамата.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 15. 15 Профил на caterpillar
  caterpillar
  Рейтинг: 85 Неутрално

  Тези двамата на снимката нямат деца. Юнкер и Мей също, въпреки че те са минало вече. Сума ти премиери са открито хомосексуални.
  Е могат ли тези хора да са лидери?! За кого мислят като правят нещо ?!

  caterpillar
 16. 16 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Основен ремонт по меркелистки означава още по- либерастка Европа!

 17. 17 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Никой не е дал право на Макрон и Меркел да определят бъдещето на Европа. А напоследък, както се вижда, не им дават право да определят и бъдещето в собствените си страни. Излишно е да се хабим да им обсъждаме празните фантазии. От тях нито ще излезе нещо добро, нито пък ще намерят подкрепа в ЕС. Това са общи приказки- дай да направим нещо добро! Но като се стигне до детайлите, тогава се вижда, че двамата не предлагат нищо друго, ослен стария глобализъм, педерастии, приемане на мигранти и по-нататъшна болшевизация на ЕС.

 18. 18 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  До коментар [#11] от "К2":

  Напротив приятелю! Точно на Путин му е удобен политик като Меркел. - Северен поток да ти напомня нещо. Слабата немска армия да ти говори на кого е изгодна. Така, че путинофил си ти, а не аз.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 19. 19 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  До коментар [#17] от "gozambo":

  По - добре Меркел и Макрон, отколкото някой безименен бюрократ в Брюксел. И двамата имат трески за дялане, но решенията на бюрократичната машина са по - опасни и почти безконтролни.

 20. 20 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1750 Неутрално

  "има мнозина, които предпочитат да взимат решения чрез бързи задкулисни сделки, в които прекият избор на гласоподавателите става жертва на персонални игри за власт", написа германският евродепутат."

  Това, според мен е първопричината за всички беди които евробюрократите създават.
  Далече от народа, правят каквото си искат и то напълно безотговорно.

  Panta rhei....
 21. 21 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 566 Неутрално

  ЗАКРИВАЙ!!!

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 22. 22 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  Освен да задълбочат проблемите нищо друго няма да стане. :)

  Централизацията е главния проблем. Но това няма как да бъде обяснено на евро-бюрократа.

  За сметка на това те ще питат хората в процес от долу на горе и ще филтрират тези идеи, само които на тях им се виждат разумни и ще кажат "видяхте ли - слушаме ви". :)

 23. 23 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4326 Любопитно

  Подкрепям тази френско-германска инициатива. Определено ЕС има нужда от по-голямо единство.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 24. 24 Профил на white rabbit
  white rabbit
  Рейтинг: 283 Неутрално

  за Европа и за България е изгодно обратното на предложеното от соц-гигантите Германия и Франция, каквото и да е то
  —цитат от коментар 1 на hhhuuunnnn


  Например?

 25. 25 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  Цитат:"Манфред Вебер, лидер на групата на десноцентристката Европейска народна партия в Европейския парламент, вчера заяви в своя публикация в "Политико", че на законодателното събрание, директно избрано от европейските граждани, принадлежи ролята да се бори за по-демократична Европа. "В Брюксел и в други европейски столици има мнозина, които предпочитат да взимат решения чрез бързи задкулисни сделки, в които прекият избор на гласоподавателите става жертва на персонални игри за власт", написа германският евродепутат."

  Според мен, точно това е основният проблем, че бюрократи-администратори, а не пряко избраните депутати, имат решаващата дума при реформите за бъдещето на ЕС!
  И, е необходим механизъм за отзоваване на същите, при "бързи задкулисни сделки"!
  Тоза са част от необходимите промени!

 26. 26 Профил на Полковник Чепига
  Полковник Чепига
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Моментът е изпуснат,но ако Франция и Германия бяха загърбили егоизма си и не поскачаха по американска музика най-логично би било ЕС да се разшири с Русия и Украйна. Имаше един тесен времеви прозорец в близкото минало,когато това би било възможно.Това би било европейската перспектива за бъдещето!

  L'espoir fait la vie
 27. 27 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  До коментар [#25] от "batzdravo":

  Това нищо няма да промени, даже ще задълбочи проблемите. Няма как 30 страни да имат общи интереси, общи закони и общи каквото се сетиш. Трябва да се намали ролята на Брюксел и това е. Колкото по-малка роля имат, толкоз по-добре.

  Дори в България разликата между София и Северозападна България е огромна, но всичко се решава с едни закони. А сега представи си за Люксембург и за Северозапада да важат едни закони. Ъпсурт както се казва. :)

 28. 28 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 318 Разстроено

  Е, без Малобритания ще им е по-лесно да "реформират". Както винаги - всичката пара - в свирката :)

  Спечелихме битка, но не и войната!
 29. 29 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  До коментар [#26] от "Полковник Чепига":

  Русия и Украйна са колкото половината ЕС по население. Та смятай как ще се измени Еропарламента, ако ги бяха приели. Украйна да, но Русия не го виждам.

  При един реформиран ЕС, където връзките са по-скоро само икономически - може. Но в момента както се оплитат във всякакви връзки това с Русия няма как да работи.

 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3566 Весело

  Тръмп ремонтира сащ ....а тия Европа. ....
  Да видим кой ремонт ще приключи по рано....

  Bukalemun
 31. 31 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 439 Весело

  за Европа и за България е изгодно обратното на предложеното от соц-гигантите Германия и Франция, каквото и да е то
  —цитат от коментар 1 на hhhuuunnnn


  Знаех си, че си прикрит путинист.

 32. 32 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3595 Неутрално

  Начи ...

  1. Това слага окончателно точката по въпроса за Разширяването в близко бъдеще.
  Сорри, повардарски брат'чеди!
  2. Инициативата може да се окаже истинска бомба, ако решават "сегашните", които се спихват в собствените си държави, но наложат апаратно и "от горе" варианта си.
  3. По-вероятно е да се окаже просто говорилня и Празна Мара тъпан била.
  Защото Макрон го чакат баш в края тежки избори, Меркел и колеги социалдемократи у Германия потъват със страшна сила, Италия е със "служебно правителство", Испания си нЕма никакво, а Орбан и Качински тропат свое си хоро.

 33. 33 Профил на Sar
  Sar
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#5] от "haq30626233":

  Либерастите са тези, които искат силен ЕС. Защото ЕС може да е силен само за сметка на националните държави. Силноцентрализиран съюз значи, че на всякъде ще се провежда еднаква политика. Това за мен ужас. Раят за едни е ад за други. Трябва да има разнообразие.

 34. 34 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  До коментар [#11] от "К2":

  Тук трябва да ти напомня,че СП -2 е Германски проект.Така,че е доста лицемерна Германия в политиката си!

 35. 35 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#17] от "gozambo":По - добре Меркел и Макрон, отколкото някой безименен бюрократ в Брюксел. И двамата имат трески за дялане, но решенията на бюрократичната машина са по - опасни и почти безконтролни.
  —цитат от коментар 19 на Vlado Nikolov


  Което си написал е илюстрация на сбъркания европейски модел. Това говоря и аз, че в ЕС не се знае кой управлява, затова този ЕС не може да съществува и неминуемо ще се разпадне. нито се знае кой управлява, нито кой носи отговорност за управлението. В общи линии управлението на ЕС е коспиративно. Може и Сорос да го управлява и най-вероятно е така, но ние не можем да разберем кой.

 36. 36 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 108 Неутрално
 37. 37 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Пряко избиран президент. Задължителна обща валута, обща армия, финансов министър, външен министър и всяка година вноските на държавите да се увеличават с 0,1% за да се създадат постепенно тези работи.
  Няма нужда да измисляме топлата вода.

 38. 38 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Като стана дума за ЕС, защо няма повече новини за Брекзит, за Великобритания? Новините не са благоприятни за либерастията ли, що ли?

 39. 39 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  Пряко избиран президент. Задължителна обща валута, обща армия, финансов министър, външен министър и всяка година вноските на държавите да се увеличават с 0,1% за да се създадат постепенно тези работи.Няма нужда да измисляме топлата вода.
  —цитат от коментар 37 на Да вярваме на истината


  Туй да ти прилича на Москва как командваше Източна Европа? Не мерси. Ама ти си малък и не ги знаеш тези работи. :)

 40. 40 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3595 Весело

  Като стана дума за ЕС, защо няма повече новини за Брекзит, за Великобритания? Новините не са благоприятни за либерастията ли, що ли?
  —цитат от коментар 38 на gozambo


  Ти пък!

  Въпросът е - защо ни заливаха така прекалено изобилно и напоително преди с всякаквито дребни жълтини и простотии по темата!

  Я глей ся к'во е готино, без малкобританските буфо-драми ...
  Само една-две новини по същество и всичко си е наред:
  хем мат'тялът информиран - хем англетата където им е мястото в подредбата по актуалност ...

 41. 41 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Айдеее ще ги ручаме жабета, щом големите батковци Франция и Германия са се съюзили!

  Да не мислите, че много ги е еня за общото благо. Споразумяват се, за да могат да командорят както на тях им отърва.

 42. 42 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  Безспорно е, че има нужда от промяна в ЕС , но преди да се види какви точно ще бъдат мерките и в каква посока, няма как да се вземе отношение по този въпрос. ЕС със сигурност трябва да изградят собствена армия и да престанат да толерират режими, които паразитират само на евросубсидии и създават престъпни олигарси като при нас, докато се тупат в гърдите колко големи демократи били. А купуват масово вота на избирателя с публични ресурси.....

 43. 43 Профил на Обектив
  Обектив
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#26] от "Полковник Чепига":

  Никаква пРоссия в ЕС! Виж в НАТО по-може - поне армия имат.

  Run, rabbit run. Dig that hole, forget the sun. And when at last the work is done, don't sit down it's time to dig another one.
 44. 44 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 866 Весело

  Бе не знам през какви кризи минава ЕС. Ама желаещите за присъединяване са в пъти повече от желаещите да го напуснат...

 45. 45 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4038 Неутрално

  Дано тези цели за "ремонт" на ЕС да бъдат постигнати!

 46. 46 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4038 Неутрално

  Дано тези цели за "ремонт" на ЕС да бъдат постигнати!

 47. 47 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4038 Любопитно

  До коментар [#44] от "palav_nik":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Така ще е и занапред!

 48. 48 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  ЕС е в криза, защото западноевропейците се захласнаха по разни утопични нео-максистки идеи, които са в пълен разрез със здравия разум и християнството. За капак напълниха Европа с псевдо-бежанци и ни натрапвят разни ЛГБТ глупости, станна любов към исляма и какво ли още не.

 49. 49 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  Повече интеграция и трябва на ЕС.

 50. 50 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Време е за Европа на две скорости!
  Герамания и Франция ядро,а България периферия и предградие.
  Освен, ако нашите упраляващи не започнат да реформират страната, което включва както реформа на съдебната система, така и на администрацията и възможност за електронно гласуване.
  С ДВЕ ДУМИ - БЪЛГАРИЯ БЪРЗО ТРЯВВА ДА ПРЕВКЛЮЧИ ЛОСТА НА 5-ТА ПРЕДАВКА, трябва да сложим край на - невидимите резултати!

 51. 51 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4038 Неутрално

  До коментар [#4] от "Jalis Ironhammer":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 52. 52 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#6] от "Against China":

  Хе хе ама да знаеш че ще стане точно обратното ще интегрират Русия а нас ще ни сложат в периферния кръг

  гошо
 53. 53 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#44] от "palav_nik":

  Е то тия желаещите те по принцип навсякъде желаят ама и никои не ги иска

  гошо
 54. 54 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "За бъдещето на Европа" - Франция и Германия предлагат основен ремонт в ЕС

  Е, основен ремонт на каквото и да било се предлага , когато обекта вече не се вписва в представите на собственика като печеливш , . И за да не фалира , се налага да се прави основен ремонт . Но когато обекта е собственост на група собственици , важното е да си сред тези , които предлагат ремонта . Защото предложението , естествено , ще бъде съобразено с интересите на този , който пръв е видял нуждата от увеличаване на собствените приходи . Като "локомотива " е с предимство . Нататък е ясно .

 55. 55 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  Тръмп ремонтира сащ ....а тия Европа. ....Да видим кой ремонт ще приключи по рано....
  —цитат от коментар 30 на eti mehter


  А вашият Ердоганчо ви банкрутира, в следствие хората си слагат край на живота от "хубавия" живот в пишман ислямистка Турция.Имамоглу ще трябва много тумор да реже когато стане президент....Кметът на Инстанбул отново ще бие Ердоганчо на изборите,но този път ще бъде фатално за геврекаджията...Хихи...https://www.youtube.com/watch?v=R6aRWKr38b4

  shlshlshlshl
 56. 56 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Точно тези не представляват Европа, едната е вече вън, другият не е никъде, (само на бабугера в "душата")... До къде се докара най развитият, най културният, най хуманният "континент"??? Мани...

  roo
 57. 57 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 442 Разстроено

  Германия да си оправи най-напред къщичката, тогава да санира квартала!

  Да я сменят най-после Меркел с някого, който не витае в облаците и в разни паралелни реалности, а е стъпил на земята... и който има поне малко топки за национално и общоевропейско самочуствие пред другите актьори на глобалната сцена!
  Така както вървиЕвропа е аут от глобалната сцена!

 58. 58 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 225 Весело

  Перестройка 2.0, със евроценностен привкус? 🤔

  (не се чете)
 59. 59 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 593 Весело

  Как й се усмихва а? Тука май ще има туй, онуй.

 60. 60 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  "Няма Франция и Германия. Има Макрон и Меркел. И двамата са бити карти в собствените си страни. Трябват други лица за обновителни предложения!"

  Напр. Боко Тиквата.

 61. 61 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#5] от "haq30626233":

  Ти ли ше воюваш, бе хахо, и срещу кого?

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 62. 62 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  На първо време общ президент, общ министър на външните работи, обща външна търговия, обща отбрана, като местните органи (регионалните) ще са с по-висока самостоятелност, казано по друг начин Съюзът да прерастне в Конфедерация.

 63. 63 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1803 Весело

  До коментар [#11] от "К2":Напротив приятелю! Точно на Путин му е удобен политик като Меркел. - Северен поток да ти напомня нещо. Слабата немска армия да ти говори на кого е изгодна. Така, че путинофил си ти, а не аз.
  —цитат от коментар 18 на haq30626233


  често казано слаба немска армия е изгодна на Полша, ти да не си мислиш че заради Русия искат форт Тръмп

 64. 64 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  Основен ремонт се прави тогава, когато обектът е изпаднал в пълна разруха.

 65. 65 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1657 Любопитно

  С право ще ни кажат , да сме спокойни - над нас ще бди големият брат....

 66. 66 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1803 Весело

  До коментар [#44] от "palav_nik":

  така е гладна кокошка просо сънува е казал народа

 67. 67 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Не знам,не знам,как и какво ще се случва но Макрон не иска ЕС да се разширява с Балкански държави. По му се иска да се разширява с африкански.А Германия вече се "разшири"достатъчно с хора от мюсюлмански държави.Няма лошо да се направи"ремонт" и да се преструкторират отбраната и икономиката като едно цяло но без промяна на финансовата и политическата структура няма как да се случи,щото не е ясно кой ще плати сметката след като големите са затънали в дългове а пък малките нямат нощ да покрият даже собствените си разходи ,камо ли преструкториране.Колко време ще трае това.И да не стане като перестройката.А пък и много държави в ЕС по отделно не искат да скъсат със САЩ други пък с Русия.А има и такива които пък искат"дружба"и с Китай.Та най напред да видим "менюто" пък после да поръчваме "ястието" щото и музиката е включена в цената.

 68. 68 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  На първо време общ президент, общ министър на външните работи, обща външна търговия, обща отбрана, като местните органи (регионалните) ще са с по-висока самостоятелност, казано по друг начин Съюзът да прерастне в Конфедерация.
  —цитат от коментар 62 на historama


  По едно време бяха дали титлата на един президент на ЕС. :)

  Ама да не се обидят другите, па и да има за всички ги направиха трима. Та в момента ЕС има трима президенти. Не един а трима, можеш ли да си представиш. :)

  https://en.wikipedia.org/wiki/President_of_the_European_Union

  Има и комисар по външна политика. :)

 69. 69 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  [quote#63:"1001"][/quote]

  Много ясно че заради Русия, след като Германия имат слаба армия те и сами могат да се защитават от тях. :)

 70. 70 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 272 Неутрално

  На следващите избори, и макаронения, и провалената бабичка ще загубят брутално. Не виждам с каква наглост продължават да се опитват да правя социалистическите си дивотии!! Италия също ще смени левундерите. В Испания процесите също теъгнаха. Общо взето, визиите на тези провалените няма да сработят, защото НЯМАТ ПОДКРЕПА от народите си!! СПециално Меркелица трябва да бъде обвинена в национално предателство и предателство спрямо всички европейски граждани!! Кой допуска милиони нелегални да преминат границата на държавата му. Че и ги кани дори!! Абсолютна безотговорност!!

 71. 71 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Някои хора допускат че е възможно ЕС да се разшири с Русия.Това едва ли е възможно в настоящото столетие.Русия има свои приоритети и планове и във вътрешната и във външната си политика до средата на века,и те се "сблъскват"с тези на Запада и особено във воената област с плановете на Западна Европа и САЩ а се доближават с тези на Китай.За сега все още има два оформени икономически центъра-Запад и Исток.Да се "роди" още един ще е много трудно(ако и вече не е късно)при тази политическа полеризация.А и в ЕС,напоследък се пресичат и енергийните интереси на САЩ и Русия.

 72. 72 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Няма вариант ЕС да функционира като касичка, осигуряваща фондове, а иначе всяка коза да е за свой крак. Искаме общ пазар, свободно придвижване и възможност да работим, искаме стабилна валута и сигурност - за това трябват общи регулации и единна политика на макрониво. Това е естествена стъпка и времето за нея е дошло. Сегашният формат е изчерпан и дебатът за общото ни бъдеще е на дневен ред.
  Апропо, Меркел и Макрон може би ще го стартират, но няма да го завършат, така че успокойте се ;)

 73. 73 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До 67
  "....А пък и много държави в ЕС по отделно не искат да скъсат със САЩ други пък с Русия.А има и такива които пък искат"дружба"и с Китай.Та най напред да видим "менюто" пък после да поръчваме "ястието" щото и музиката е включена в цената....."

  А може би Макрон и Меркел си мислят, същото което и вие. И директно ще попитат кой продължава с тях, кой ще излиза? Защо си мислете, че Германия и Франция без нас не могат? Франция, Германия и страните от Бенелюкс вече са взели решение (даже не Питат Италия и Испания), и просто ще подпитат кой ще е с тях, и кой ще търси собствен път (с Китай или Русия)? Макрон вече ясно го заяви, че повече колебаещи се (Македония, Сърбия и компания) - НЕ ГИ ИСКА!
  Независимо това дали ни харесва, или не!
  (за ваше сведение прибалтийските държави, Румъния, Полша и Чехия, защо не и Унгария, изобщо няма да се поколебаят)

 74. 74 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#68] от "realguru":

  "....Има и комисар по външна политика. :)..."

  Което не пречи Захариева Баце Рапон да си правят каквото си искат.

 75. 75 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Двамата най-големи боклуци в ЕС ще определяли бъдещето му... Ясно е какво ще е то.

  И се сещам за едни други също толкова некадърни политици, Чембърлейн и Даладие, по времето на Хитлер. Знаем до какво доведе това.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 76. 76 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  ЕС очевидно има нужда от ремонт!Същественият въпрос е дали има нужда от ТОЗИ ремонт?!
  —цитат от коментар 2 на selqnin

  Не по-малко съществен въпрос е, точно некадърниците ли които докараха ЕС до това положение трябва да решават какъв да е ремонта и точно те да го осъществяват? Може ли някой да посочи някакъв съществен успех на тези двамата в собствените им държави в последните години? Провал след провал, собствените им народи са срещу тях.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 77. 77 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ялова соц-бабка и модерен джендър мъжеложец...
  Светло бъдеще за България а?

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 79 Профил на БС2003
  БС2003
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#41] от "areta":Така е. Струва ми се, че основният момент в договорката между Германия и Франция е милитаризацията на ЕС и превръщането му под германско-френско ръководство в сила, способна да води войни и военни операции в богатите на суровини райони на света. Такива като България ще бъдат, разбира се, ординарци на "големите". Другите приказки за "социална икономика" , например, са само прах в очите на баламите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK