Как хората на Ердоган саботират новия кмет на Истанбул

Как хората на Ердоган саботират новия кмет на Истанбул

© ReutersХората на Ердоган загубиха Истанбул, но са се вкопчили с всички сили в добре напълнената градска хазна. С всевъзможни трикове се опитват да запазят старата си власт и да саботират кмета Екрем Имамоглу, разказва "Дойче веле".


Социалдемократът Екрем Имамоглу от опозиционната Републиканска народна партия (РНП) не извоюва лесно победата си в кметските избори на Истанбул. Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) се постара да му попречи всячески по време на предизборната кампания. Но това не затъмни изгряващата политическа звезда.


Пет месеца след като извоюва триумфален успех на изборите, пътят на Екрем Имамоглу си остава доста трънлив. Ислямско-консервативната управляваща партия се опитва да задържи влиянието си над голямата метрополия и да създава колкото може повече проблеми на новия кмет. Имамоглу иска да разшири градската инфраструктура и най-вече мрежата на метрото. За целта се нуждае от финансови помощи, възлизащи на около 3,5 милиарда евро. Събирането им обаче се оказа трудно, тъй като държавните банки - сред които Вакъф Банк, Зираат Банк или Халкбанк - спъват работата на Имамоглу още откакто е дошъл на власт: "Виждаме, че държавните банки се държат много дистанцирано спрямо истанбулската градска управа", казва той.
Банките се крепят на държавен фонд, председателстван от турския президент Ердоган и от неговия зет - финансовия министър Берат Албайрак. "В момента вратите на държавните банки са плътно затворени, дори и най-делничните нужди не могат да се покрият с държавни кредити", оплаква се кметът.


Спасение от чужбина


Затова градските власти в Истанбул са принудени да търсят кредити от чужбина. В последните седмици Имамоглу посети Париж, Лондон и Берлин, търсейки инвестиции.


Обиколката му бе много успешна: най-вече френските финансови институти се съгласиха да финансират инфраструктурни проекти в Истанбул. Френската агенция за развитие, например, ще вложи 86 милиона евро. А Дойче Банк ще се включи със 110 милиона евро. Турското правителство реагира жлъчно: вътрешният министър Сюлейман Сойлу нарече Имамоглу "тъпак", който с пътуването си в чужбина злепоставял Турция.


Турското правителство създава затруднение на кмета и в друга сфера: ислямско-консервативната градска администрация, управлявала Истанбул в продължение на 25 години, поддържа система от връзки, която крепи правителството на Ердоган. Тази система облагодетелства бизнесмени от големите холдинги при получаването на обществени поръчки или пък създава за тях специални изключения в законите. В замяна на това бизнесмените оказват поддръжка на Партията на справедливостта и развитието по най-различни начини - медийните концерни, например, поместват угодни на правителството статии.


Екрем Имамоглу обяви, че ще сложи край на това: "Оттук нататък се прекратяват привилегиите за избрани фондации, довереници и общини - привилегиите ще са вече за цял Истанбул". По време на предизборната си кампания социалдемократът обеща на мястото на шуробаджанащината да се установи прозрачност.


Борбата за градската хазна


Но както изглежда, ПСР се опитва и след загубата на кметския пост да се възползва от добре напълнената истанбулска хазна. Турското министерство на околната среда и урбанизацията е предложило законопроект за създаването на т.нар. "Босфорска управа". Новата администрация щяла да се грижи за културното и природно наследство в четири от разположените около протока райони и да насърчава тяхното развитие.


За зоната ще отговаря секретариат, зависим от турския президент. По този начин управлението на тези четири района на практика ще бъдат отнети от Имамоглу. Зоната се смята за една от най-предпочитаните и скъпите в Истанбул. Критиците на проекта предполагат, че тази инициатива цели да привлече благосклонни към правителството инвеститори, за да може Ердоган да запази своята система на привилегии.


"Ще стигнем до съда"


Дните на клиентелизмът в истанбулската политика далеч не са преброени. Това си личи и от обществената поръчка за наемането на историческите жп-гари Хайдарпаша и Сиркеджи. Двете сгради разполагат с огромни складови помещения, които Имамоглу искаше да използва за културни прояви, предоставяйки ги на разположение на населението. Но предложението на истанбулските градски власти бе отхвърлено. Вместо това бе предпочетен един 33-годишен инвеститор, бивш член на градската управа и бивш председател на фондация, тясно свързана със семейството на Ердоган. "Нашите предложения за Хайдарпаша и Сиркеджи бяха отхвърлени неправомерно", възмущава се кметът и казва: "Ще подадем жалба и ще водим дело пред съда".


Екрем Имамоглу е перспективен кандидат и за президентския пост. Критици смятат, че турското правителство нарочно затруднява работата му като кмет, за да развали репутацията му преди изборите през 2023 година. Но Имамоглу изглежда подготвен за това: "Кметските избори бяха изключително трудни. С опита, който събрах, вече нищо не може да ме уплаши", заяви той пред американската телевизия "Блумбърг". "В Истанбул в продължение на 25 години управляваха едни и същи хора. Те явно не искат да се откажат от старите си навици - но ние ще им противопоставим демократичните принципи".

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2442 Неутрално


  Ние сме си много добре - Данчето вече четвърти мандат управлява столицата амбициозно и много, ама много успешно, налага данъци на софиянци, въпреки, че в предизборната си кампания обещаваше да не го прави, Боко, ама хич не и се меси, рийш’ли ...
  Кога ще ни стигнат турците ... ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 2. 2 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  В Турция рушвета е национален символ ....трябва да еи го истипосат на байряка.....

 3. 3 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4236 Неутрално

  " Екрем Имамоглу е перспективен кандидат и за президентския пост. Критици смятат, че турското правителство нарочно затруднява работата му като кмет, за да развали репутацията му преди изборите през 2023 година. Но Имамоглу изглежда подготвен за това: "Кметските избори бяха изключително трудни. С опита, който събрах, вече нищо не може да ме уплаши", заяви той пред американската телевизия "Блумбърг". "В Истанбул в продължение на 25 години управляваха едни и същи хора. Те явно не искат да се откажат от старите си навици - но ние ще им противопоставим демократичните принципи"."

  Радвам се, че все още има подобни хора в турция, решени да спрат безкрайната корупция на султана ! Не му е лесно, но пък хората го предпочетоха и няма да отстъпят назад !

 4. 4 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 1096 Весело

  Какино гюленско пиленце....До една година е аут.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 5. 5 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3295 Неутрално

  До коментар [#1] от "niksan1":

  Платете си парното бе врещящи още от соца привилигеровани чада.
  Само да посмее Държавата пак да ви погасява парното.
  Все нещо не ви оттърва на "софиянците". И все някой да ви плаща.
  петорно трябва да ви се вдигнат данъците за да си плащате сметките!
  И откъде накъде за един софиянец бюджетът отпуща 900 лева дотации а за един Ямболец например 400 лева. Има и по-малко!

 6. 6 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 2492 Неутрално

  Какино гюленско пиленце....До една година е аут.
  —цитат от коментар 4 на Vivian Apostolov


  Ти ердоганистче ли си?

  Герберче- ердоганистче?!

  Значи и путинистче, понеже те вървят заедно!

 7. 7 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Така и трябва. Да бяха мислили малко повече Истанбулии като гласуваха. В желанието си да накажат партията на Ердоган за икономическите проблеми, си прецакаха бъдещето на града за години напред.

 8. 8 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 495 Неутрално

  А иначе, в статията има и нещо вярно - Истанбул 25 години се управлява от Ердоган и партията му, и за тези 25 години Истанбул се промени радикално. Едва ли и най-големият противник на Ердоган ще оспори огромният възход на града за тези години във всяко едно отношение. За новият кмет, една десета от направеното от Ердоган да направи, би било огромен успех.

 9. 9 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#6] от "faeton.":

  Много еднолинейно мислиш. Ще те светна. Едно + едно не винаги е равно на две в политиката. Сегашният кмет на Истанбул е комунист. А комбинацията м/у комуноид и ислям е адски взривоопасна.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9484 Неутрално

  Отмъстителен, злопаметен султан :)
  Пък и алчен

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3980 Неутрално

  До коментар [#9] от "Vivian Apostolov":

  . Сегашният кмет на Истанбул е комунист.
  ==========
  Комунист ли ?....хе .... много го подценявате ......
  Сина на имама е нещо много повече от комунист .....
  Без да иска ... DW го е дешифрирал ....
  В статията е споменато ..... кои места в Европа е посетил огладнелия имамин син......
  Той дори не е трогнат , че банките му обръщат гръб......и инстинктивно се е насочил към по старите , традиционни финансьори ...... същите ония които на времето финансираха и протестите "парк Гези".....
  Приятно е ....макар и неволно ....да си ги припомним от калема на DW.....

  Bukalemun
 12. 12 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  До коментар [#9] от "Vivian Apostolov":. Сегашният кмет на Истанбул е комунист. ==========Комунист ли ?....хе .... много го подценявате ......Сина на имама е нещо много повече от комунист .....Без да иска ... DW го е дешифрирал ....В статията е споменато ..... кои места в Европа е посетил огладнелия имамин син......Той дори не е трогнат , че банките му обръщат гръб......и инстинктивно се е насочил към по старите , традиционни финансьори ...... същите ония които на времето финансираха и протестите "парк Гези".....Приятно е ....макар и неволно ....да си ги припомним от калема на DW.....
  —цитат от коментар 11 на eti mehter


  Ети, бягай да саботираш кмета, за друго не ставаш...

 13. 13 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 2492 Неутрално

  До коментар [#9] от "Vivian Apostolov":

  Дори не смятам да обръщам внимание на подобни глупости!

 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3980 Неутрално

  До коментар [#8] от "ygo11542256":

  Да си припомним ли какъв беше Истанбул ......?
  Нека видим още веднъж ..... какъв Истанбул оставиха на Ердо , светските превратаджии

  https://youtu.be/GcawPX9e_ms

  Bukalemun
 15. 15 Профил на planovik
  planovik
  Рейтинг: 566 Неутрално

  "Но както изглежда, ПСР се опитва и след загубата на кметския пост да се възползва от добре напълнената истанбулска хазна."

  Аха значи предишния кмет не е бил толкова лош щом е оставил пълна хазната на Истанбул!

 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3980 Любопитно

  Ето още малко.......
  Както и да е ....сме обвинени в мъст и злопаметност......
  Преди ......и след 1994 година.....тоест ....до и след Ердо......

  https://youtu.be/zZzkjNbAqEE

  Bukalemun
 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3980 Любопитно

  До коментар [#15] от "planovik":

  Аха значи предишния кмет не е бил толкова лош щом е оставил пълна хазната на Истанбул
  ========
  Усещаш ли с каква влажна апетитност са го написали ?
  Като в документалните филми на National Geografic Wild........кацналите около жертвата си лешояди ......чакащи реда си с навлажнени клюнове......
  Хазната им е в акъла на хората.....

  Утре ..... същите тия ще напишат и за ....."окаяното икономическо състояние" на Турция......

  Bukalemun
 18. 18 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 577 Неутрално

  "....Дните на клиентелизмът в истанбулската политика далеч не са преброени"
  колко си приличаме с южните съседи...

 19. 19 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Етка, успой топката. няма лошо докато политиката е без насилие. както са казали: "който го е страх от мечки, да не ходи в гората" и "на когото не понася жегата, да не ходи в кухята"
  политиката е мръсна игра

 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3980 Неутрално

  До коментар [#19] от "lpi31580057":

  Какви мечки ?
  Панда като Имамоглу въобще не заслужава да управлява мегаполис като Истанбул......

  Bukalemun
 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3980 Неутрално

  До коментар [#19] от "lpi31580057":

  Етка, успой топката. няма лошо докато политиката е без насилие.
  ========
  Ти чуваш ли се какво говориш.....?

  Bukalemun
 22. 22 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#19] от "lpi31580057":Етка, успой топката. няма лошо докато политиката е без насилие. ========Ти чуваш ли се какво говориш.....?
  —цитат от коментар 21 на eti mehter


  опс, сори.
  успокой

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK