Как се поръчва и извършва убийство на журналист в Европа

Дафне Каруана Галиция през 2011 г. в Малта.

© Reuters

Дафне Каруана Галиция през 2011 г. в Малта.В летен ден на 2017 г. Винс Мускат откарал приятеля си Алфред Деджорджо до Busy Bee - гледащо към пристанището кафене близо до столицата на Малта, прочута със сладкишите си с пълнеж от рикота. Деджорджо не се забавил.


Няколко минути по-късно той скочил обратно в колата, за да каже на Мускат, че имат сделка - да бъде убита известната журналистка Дафне Каруана Галиция.


На 16 октомври 2017 г. Дафне бе взривена в колата си.
Убийството шокира Европа и разкри изпълнения с насилие престъпен свят - слабото място на Малта. Години наред Дафне пишеше в популярен блог с остри политически коментари и обвинения за корупция по най-високите етажи на властта. Това ѝ създаде много врагове.


Останките от взривената на 16 октомври 2017 г. кола.

© Reuters

Останките от взривената на 16 октомври 2017 г. кола.


Тази ексклузивна история на "Ройтерс" е неразказвано досега описание на заговора да бъде убита Дафне. За едно поръчково убийство срещу само 150 000 евро.


Мускат разкрива тези сензационни подробности на полицията през април 2018 г. с надежда да бъде амнистиран. Детйали от свидетелските му показания бяха споделени с "Ройтерс" миналата година, но досега не са публикувани, за да не се навреди на следствието.


Премиерът Джоузеф Мускат (бел.ред. - само съвпадение на фамилното име) отказва да одобри искането на Винс Мускат да го амнистира, независимо че прокуратурата даде имунитет срещу преследване на друг участник в заговора - таксиметровият шофьор Мелвин Тюма.


Тюма призна пред полицията, че е бил посредник между убийците и човека или хората, наредили убийството на Дафне. Той е освободен под полицейска защита, твърди полицейски източник, и следващата седмица трябва да даде свидетелски показания в съда.


Следователи оглеждат пътя, на който бе взривена колата с журналистката през октомври 2017 г.

© Reuters

Следователи оглеждат пътя, на който бе взривена колата с журналистката през октомври 2017 г.


"Абсолютно несправедливо е Тюма да дава показания срещу Винс, след като именно Винс отведе полицията до него и им помогна да решат този случай. Той трябва да е амнистираният, не Мелвин." Това казва Полин Мускат, съпругата на Винс, говорейки за пръв път публично.


Официални лица в Малта казват, че Тюма е бил арестуван на 14 ноември като част от друго разследване за незаконен хазарт. След задържането му той предложил информация за убийството на Дафне и предоставил доказателства, довели до задържането 6 дни по-късно на Йорген Фенек, един от водещите бицнесмени на Малта, казват още официалните източници на "Ройтерс".


Фенек в момента е разпитван от полицията, адвокатите му отказват коментари, а защитникът на Тюма не отвръща на запитвания за коментар.


Винс Мускат, един от обвинените в убийството.

© Reuters

Винс Мускат, един от обвинените в убийството.


Първият арест в разследването става на 3 декември 2017 г. Тогава Мускат и двамата му заподозрени съучастници - братята Алфред и Джордж Деджорджо, са обвинени в убийството на Дафне. И тримата отхвърлят обвиненията. След продължителни предварителни изслушвания те бяха официално обвинени през юли. Очаква ги съд, но още не е определена датата за начало на процеса.


Мускат, известен на полицията за дребни прегрешения, включително внос на птици, се съгласява да проговори през април 2018 г.


Това става, след като полицията казва, че думите му ще бъдат използвани само като свидетелски показания, ако защитниците му успеят да извояват амнистия.


Йорген Фенек пред съдебната палата в Ла Валета в четвъртък.

© Reuters

Йорген Фенек пред съдебната палата в Ла Валета в четвъртък.


Запознат с подробностите от свидетелските показания на Мускат е споделил съдържанието им с "Ройтерс". Мускат казал на полицията, че на убийците са били платени 150 000 евро, като авансът е бил 30 000 евро. Използваната бомба е купена от средите на организираната престъпност на Малта и е доставена от италианската мафия.


Полицията казва, че смятат Мускат за наемен убиец на Джордж Деджорджо. Той е лидер на организирана престъпна група и е известен с прякора "Китаеца". Алфред Деджорджо, известен като "Бобеното зърно", е бил член на същата банда, смятат още полицаите.


Братята продължават да отричат да са участвали в убийството на Дафне и отказват да отговарят на въпросите на полицията. Марк Сант, адвокат на Винс Мускат, отказва коментар, както и адвокатите на братята.В разговор с полицаите Мускат посочва таксиметровия шофьор Тюма като посредникът, уредил убиването на Дафне, казва източникът, запознат с неговите думи. Мускат твърдял още, че е откарал Алфред Деджорджо на няколко срещи с Тюма. Според него не е чувал какво обсъждат двамата мъже да убиването на Дафне, но Алфред Деджорджо му разказвал накратко най-важното след всяка среща. Подробности за срещите били предавани от Алфред и на Джордж Деджорджо, казва още Мускат.


Той твърди, че след като сключили договор за убиването на журналистката, те решили първо да я застрелят и купили пушка с оптически мерник. Мускат твърди, че оръжието е било доставено от Италия, а изстрелите трябвало да произведе Алфред Деджорджо.


Престъпната група започнала работа с проследяване движението на Дафне, каране след колата ѝ и наблюдение на дома ѝ. Те избрали прозорец, пред който тя често сядала, докато работи на лаптопа си. В един момент са поставили и чувалчета с пясък на зид срещу прозореца, на които снайперската пушка да бъде подпряна за повече стабилност.


Мускат казал на разследващите и че проследяването продължило и когато Дафне отседнала със семейството си в хотел край Ла Валета и, както и до летището, когато със съпруга си Питър са пътували в чужбина.


Матю и Пол, синовете на Дафне, носят ковчега ѝ на погребението на 3 ноември 2017 г.

© Reuters

Матю и Пол, синовете на Дафне, носят ковчега ѝ на погребението на 3 ноември 2017 г.


Тюма помогнал, твърди Мускат, за наблюдаването на семейната кола, за да съобщи кога са се прибрали. Член на семейството на Дафне потвърди, че тя е отсядала в хотел "Финиша" (Phoenicia) на 17 и 26 август и е пътувала в чужбина с Питър от 16 до 21 септември 2017 г.


След разузнавателната фаза бандата решила поради неизвестни засега причини, че ще е твърде трудно да застрелят Дафне, се казвало още в показанията на Мускат. Снайперската пушка била върната на доставчика, след което получили бомба и им било показано как да я взривят, допълнил той. Полицията е идентифицирала заподозрените доставчици на оръжието и се надява скоро да има арести.


Сградата на правителството на Малта.

© Reuters

Сградата на правителството на Малта.


Дафне живееше в къща в обграден със зид имот край малтийско село. Обикновено е паркирала колата си вътре и това се оказало пречка за убийците, които се наждаели от достъп до автомобила, за да монтират бомбата. За целта се наложило да се прехвърлят през оградата в градината и да направят специална каишка за контрол над кучето, което тичало свободно из имението.


Вечерта на 15 октомври 2017 г. Мускат и братята Деджорджо установили, че колата е паркирана извън имението. В разговор с "Ройтерс" Матю, синът на Дафне, е описал как е оставил колата на пътя въпросната нощ - нещо, което правел много рядко.


В ранните часове на 16 октомври двамата Дежджорджо и Мускат отиват в селото да поставят бомбата, описва полицията пред съда.


Източникът, запознат с показанията на Мускат, казва, че според него Алфред проникнал в колата като отворил прозореца от страната на пътника. Джордж наблюдавал околността от високо място, а Мускат - алеята пред дома на Дафне. През това време Алфред пропълзял в колата и поставил бомбата под седалката на водача.


На протестите от 26 ноември малтийци замеряха с яйца и плодове автомобилите на преминаващите министри.

© Reuters

На протестите от 26 ноември малтийци замеряха с яйца и плодове автомобилите на преминаващите министри.


На съдебните заседания полицаи описват как данни от телефон са разкрили, че Джордж Деджорджо след това се е качил на яхта и е бил в Големия залив на Ла Валета, когато Дафне напуска дома си малко преди 15 часа на 16 октомври.


Прокуратурата твърди, че Джордж Деджорджо е изпратил кратко текстово съобщение от яхтата до устройството в колата на Дафне, което е взривило бомбата и е убило жената.


Мускат твърди, че остатъкът от договорената за убийството сума е била предадена на Алфред Деджорджо от Малвин Тюма 10 дни след атентата. Това станало на място, наречено Рамла Таз-Зейтун в южната част на Малта. Полицейски източници отказват да обсъжгдат подробности за финансови транзакции. Адвокатите на братята отказват коментар.


Разгневени от разкритията и бавното разследване малтийци се сбиха с полицията по време на протест в ранните часове на петък.

© Reuters

Разгневени от разкритията и бавното разследване малтийци се сбиха с полицията по време на протест в ранните часове на петък.


В петък бизнесменът Йорген Фенек поиска в съда президентът на страната да го амнистира в замяна на това да сподели информацията, която има за убийствто. Премиерът Джоузеф Мускат каза, че това няма да стане.


Фенек лично се яви в съда, за да поиска главният следовател Кийт Арно да бъде отстранен от делото, защото имал връзки с премиера и бившия началник на кабинета му и близък съветник Кийт Скембри. Той също бе подозиран, че е свързан с убийството на Дафне и че тайно е пускал на медиите информация за отклоняване на вниманието. В петък Скембри бе арестуван, а в четвъртък бе освободен от полицията и бе обявено, че вече не представлява интерес за следствието. Защитниците на Фенек изпратиха молба за амнистия директно на президента Джордж Вела, а не на правителството, защото смятат, че то е в конфилкт на интереси в цялата история.


Джоузеф Мускат, премиер на Малта.

© Reuters

Джоузеф Мускат, премиер на Малта.


Премиерът Мускат, който е на власт от 2013 г., е под растящ натиск най-после да подаде оставка след поредните разкрития. Специалният докладчик от 2018 г. на Съвета на Европа по случая Питер Амцигт също го призова вчера да се оттегли от поста. "Само трима заподозрени са обвинени и никой не е осъден. Затова е изключително важно следващото правителство да бъде освободено от подозрения в корупция и незаконни действия, които обвиват администрацията на Мускат", написа той.Премиерът казва, че няма да го направи преди да е приключил процесът и да е ясно кой стои зад убийството. Но в петък местно водещо издание съобщи, че все пак оставката му ще бъде обявена всеки момент, а неговата Лейбъристка паратия отмени събитие в неделя, на което той трябваше да говори.Цялата тази продължаваща поредица от обвинения и контраобвинения между влиятелни хора във властта и бизнеса само потвърждава, че Дафне е била права в голямата част от обвиненията в блога си, че държавата в Малта е прогнила, пише Би Би Си.


В петък Фенек спокойно излезе от съдебната палата в скъпия си костюм и слънчеви очила, спокойно си запали цигара и каза на журналистите, че ще посочи имената на хора около премиера, свързани с поръчковото убийство.


Разследването получи неочакван тласък заради острия нос на полицейско куче. На 13 ноември, сряда, то дава сигнал за нещо подозрително в багаж на летището. В куфар за полет до Истанбул митничарите откриват 210 000 евро в брой. Извикан е екип на отдела за борба с финансови престъпления и малко по-късно е задържан таксиметровият шофьор Мелвин Тюма.


Докато го разпитват в полицията, той прави сензационното твърдение, че е действал като посредник в поръчковото убийство, предизвикало най-големите политически сътресения в островната държава, откакто тя стана независима през 60-те години.


Емоциите около разследването избухнаха тази седмица и изкараха хората на протести на улицата. Всичко започна от даването в понеделник на имунитет на Мелвин Тюма заради предположенията, че в замяна ще даде ценна информация и може би има записи на разговори, свързани с делото.


Съдебната палата в Ла Валета.

© Reuters

Съдебната палата в Ла Валета.


Във вторник подадоха оставка министърът на туризма Конрад Мици, а министърът на икономиката Крис Кардона доброволно се оттегли временно от поста си, за да бъде разпитан от полицията в събота. И двамата отричат да имат нещо общо с убийството.


Миналата седмица Фенек бе арестуван в полицейска операция на яхтата му, беше настанен в болница и след това бе пуснат под гаранция. Миналата година той бе посочен като собственикът на регистрираната в Дубай компания 17 Black, описана в разследването "Панамските досиета" през 2016 г. като място, през което изглежда са изпрани милиони евро. Дафне писа за тази компания 8 месеца преди да я взривят и според нея 17 Black е свързана с високопоставени лица в правителството. Кийт Скембри бе посочен в "Панамските досиета", а Каруана Галиция твърдеше, че той и Мици (тогава министър на енергетиката) са се облагодетелствали от компании, които реално не извършват дейност, а превъртат незаконно спечелени пари.


Ситуацията изглежда още по-оплетена от това, че когато Тюма казва преди две седмици, че иска адвокат, той посочва Джейсън Ацопарди - семейният защитник на семейството на Дафне, и колегата му Саймън Бусути.


Протести заради мудния ход на разследването има от април тази година насам.

© Reuters

Протести заради мудния ход на разследването има от април тази година насам.


И двамата са депутати от опоцизионната националистическа партия, а Бусути беше лидер на организацията до 2017 г. И двамата са в челните редици на битката срещу правителството на Мускат да понесе отговорността си за случилото се. "Разбира се, че отказахме да се срещнем с него, но е факт, че той е поискал да бъдем извикани веднага след арестуването му", казва Бусути.


Това е моментът, в който се отключи новата вълна от обвинения и твърдения, включително за 150-те хиляди евро и че ги е платил Йорген Фенек - човек с бизнес в имоти и хазарт и получил от правителството апетитен договор за електростанция.


В четвъртък вечерта правителството заседава заради целия скандал извънредно 6 часа и половина до ранните часове на петък.


Как се поръчва и извършва убийство на журналист в Европа

© Reuters


Отново в четвъртък в Европейския парламент в Страсбург Манфред Вебер, лидерът на групата на ЕНП, каза: "Ситуацията в Малта има последствия за целия европейски проект. Мисля, че този парламент трябва да изтъкне, както никога досега, пред властите там, че убийството на журналист заради политическите му разследвания трябва да има ясни политически последици."


Репутацията на най-малката страна от ЕС е подложена на сериозни удари напоследък - заради това, че се превърна в център на онлайн хазарта, на борси за криптовалута, продажба на гражданство на ЕС срещу малко инвестиции и място с такъв контрол над прането на пари, който привлича онези, които искат да прикрият доходи и да не плащат данъци.


Малта има същия глас в ЕС като всяка друга държава.


Как се поръчва и извършва убийство на журналист в Европа

© Reuters

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 0 Неутрално

  По същия начин по който се поръчва убийство на прокурор или бизнесмен.

  Нищо особено. Случвало се е толкова пъти и в Италия и в Холандия и в България.

  Правителството трябва да падне заради Наредба 18. Горанов в затвора за саботаж на БВП и чуждите инвестиции.
 2. 2 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Как се поръчва убийство в Европа - с много пари!

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 101 Неутрално

  До коментар [#2] от "Voiko":

  Как се поръчва убийство в Европа - с много пари!
  ------------------
  150 к евро са жълти стинки .

 5. 5 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#3] от "NoBrainNoPain":

  Не съм съгласен. Убийството на журналисти има смисъл само в държави в които свободните журналисти са единици.

  В България няма никакъв смисъл, примерно, щото са десетки работещите за едната или другата групировка.

  Правителството трябва да падне заради Наредба 18. Горанов в затвора за саботаж на БВП и чуждите инвестиции.
 6. 6 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 713 Неутрално

  А кой е поръчал убийствата на Анна Политковская , Наталия Естемирова , Пьотр Хлебников , Борис Немцов , Александър Литвиенко , Сергей Магитски , Анна Бабурова ........???....

 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  С престъпни кръгове, зависими от обществени поръчки за много милиони ! Един човек да застава на пътя на кликата и да и пречи с репортажи и публикации ли ? Коя е тая бе ?
  Същото като при нас - кои са тия, двупроцентовите жълтопаветници, зад опашката на коня......

 8. 8 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  Нашите гангстерски босове звънят на прокуратурата да повдигне обвинение и на Пацо Терасата да запорира имуществото на издателя. Ако законът не дава инструменти, 240-те роби на един дебел, грозен го променят. Справка - 3-те дела за "кражбата на Каолин", в момента 4-то и 5-то.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 9. 9 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Разстроено

  Е как, плаща се, вероятно не особено голяма сума на неграмотен русенски ром и той убива журналистката.

  мурзилка
 10. 10 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 892 Любопитно

  Ти да видиш, в Малта било имало незначителна корупцийка, някаква дребна и много зле организирана престъпност и много рядко леко повзрвивявали журналисти.
  А, била и някакъв незначителен център на някакви офшорни фирмички, пране на парички, наркотичета, трафичета на нелегални и други детски забави.
  Това са дреболии, разбира се, не си заслужават даже споменаване, камо ли налагането на някакъв примерно "механизъм за сътрудничество и проверка" и годишни доклади с "препоръки", те са само за тъмни балкански субекти.....

  Знанието е сила, информацията - власт
 11. 11 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  До коментар [#3] от "NoBrainNoPain":

  И все пак пребиха един Бивол.

 12. 12 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  До коментар [#6] от "Николай_1":

  Няма как, иначе Западът ще им вземе Сибир. Необходимост.

 13. 13 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 892 Весело

  Нашите гангстерски босове звънят на прокуратурата да повдигне обвинение и на Пацо Терасата да запорира имуществото на издателя. Ако законът не дава инструменти, 240-те роби на един дебел, грозен го променят. Справка - 3-те дела за "кражбата на Каолин", в момента 4-то и 5-то.
  —цитат от коментар 8 на cinik


  Всички тук сме наясно, че ако някак се спрат делата и най-вече - вдигне запора на паринките на Съиздателя, газетата моментално ще стане най-проправителствена от всички, а вие лично ще възхвалявате Борисов, Гешев, Цацаров и въобще всички управляващи като ненадминати гении, бащи на народа и неподкупни рицари на правдата.

  Знанието е сила, информацията - власт
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4498 Любопитно

  До коментар [#13] от "pag":

  "Всички тук сме наясно..."

  Така ли разправят в библиотекарския?

 16. 16 Профил на Горд Разобличител на Недялкови Тролове
  Горд Разобличител на Недялкови Тролове
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#3] от "NoBrainNoPain":Не съм съгласен. Убийството на журналисти има смисъл само в държави в които свободните журналисти са единици. В България няма никакъв смисъл, примерно, щото са десетки работещите за едната или другата групировка.
  —цитат от коментар 5 на ktu09630174


  Ауу, "едната" или "другата" групировка? И къде ги видя тия две групировки? Защо само Биволите ги вкарват в арестите, а блицаджиите и пикаджиите - не? Защо само Прокопиев е с измислено обвинение от прокуратурата, а Пеевски - не.

  Митът за "две" групировки е изцяло изфабриуван от едната и единствена групировка.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Измъчен превод, трагичен.
  Редактора на Дневник с колко ще оцени статията?
  За Ройтерс - 6, за Дневник - 2.
  Средно - 4.

  Ще видя материала в оригинал.
  Потресаващо е. На Пик статиите за фолкпевиците имат по-добър словоред.

  Жената е покана за щастие
 19. 19 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 428 Весело

  До коментар [#12] от "blondofil":

  Дебилите, докато се страхуваха от запада, взеха им го китайците.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 376 Весело

  О-о-о, американският трол отново е на вахта!
  Здравей троле!
  Факт е, че въпреки напъните на определени среди в България да изкарат чисто криминално престъпление поръчково и то насочено срещу свободната журналистика, фактите се обърнаха против тях. На всичкото отгоре извършителят се оказа и ром: удар по политическата коректност и желанието да се изкарат определени етноси жертви на системата.
  Лошото е, че версията за поръчково убийство, разпространена от разни НПО-та, веднага се поде от всякакви международни организации, тотално незапознати със случая. То бяха инициативи всякакви, осъждания на терора над журналисти и т.н. Бързото разкриване на случая и задържане на извършителя беше разочарование за "защитниците" на свободното слово, но мина някак си незабелязано сред подкрепящите ги международни среди. "Гоненията" и "покушенията" срещу български журналисти си останаха в техните документи като доказателство за липса на свободно слово в България.
  Липсата на свободно слово не попречи на Р.Кънев да се появи по телевизията вчера и да обясни защо се е въздържал да гласува ЗА предложението за приемане на ИК от всички държави от ЕС. Човечецът се обясняваше като ученичка, че той бил ЗА, ама видите ли, ИК противоречал на Конституцията щото Конституционният съд го бил постановил?! Както преди се обясняваше, че подкрепял гейовете, но бил против еднополовите бракове?! И тако и вако!
  Страх го е да заяви открито позициите си заради избирателите, изобщо жалка работа!

 22. 22 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 892 Весело

  До коментар [#13] от "pag":"Всички тук сме наясно..."Така ли разправят в библиотекарския?
  —цитат от коментар 15 на vassilun


  Ако ти лично не си наясно, толкова по-зле за теб.....

  Знанието е сила, информацията - власт
 23. 23 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Малта е красиво място с история, безопасно за туристи. Но е важен коридор, и там винаги е имало интереси. За щастие това че са част от ЕС им помага доста. Но такива мрежи не се изкореняват лесно. Ето ние сме пример. Остриетата Гешев и Цацаров ще пазят кръга на Буда

 24. 24 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Тука е по-лесно - за 15 хилядарки те дават на специализирания съд да те сготви и да те държи в затвора, за да не пречиш.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 25. 25 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 892 Весело

  Малта е красиво място с история, безопасно за туристи. Но е важен коридор, и там винаги е имало интереси. За щастие това че са част от ЕС им помага доста. Но такива мрежи не се изкореняват лесно. Ето ние сме пример. Остриетата Гешев и Цацаров ще пазят кръга на Буда
  —цитат от коментар 23 на arcanum


  Абе защо ли пустият му ЕС не им помага малко по-активно, например с един хубав "механизъм за сътрудничество и проверка" с годишни доклади с "препоръки", а, и спиране на евросубсидиите ако не слушкат?
  Хем са член на ЕС от 2004 г. без никакви механизми и доклади, демек всичко е било точно, а ИЗНЕНАДВАЩО още си взривяват журналистките......

  Знанието е сила, информацията - власт
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5142 Неутрално

  Малта са половин милион души. Всичко е видимо и такива атентати се възприемат много болезнено, защото стават със съседа, с познатия, с приятеля, с роднината.
  Този премиер е пътник.
  Ударът върху престъпниците, включително и върху поръчителите обаче се случва заради работата на органите.
  Точно това липсва у нас.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7228 Неутрално

  В България затова нищо не разследват. Къде по=уютно е да се въртиш край властта и да си ходиш на екскурзии с правителствения самолет.

 29. 29 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 376 Весело

  А, да! Още един щрих от биографията на американския трол, който всяка седмица се подвизава под нов ник: същият пише анализи за "Труд" и "Гласове".
  Води се либерал, но не се гнуси да пише за вестник на Пеевски... За уклона на "Гласове" да не говорим.
  Стилът му е лесно разпознаваем поради някои дежурни фрази, които употребява. Но се мисли за много хитър... и лъже, че живее в България.
  Предполагам, че от "Дневник" знаят кой е, същият обича да пише имейли и да досажда на редакциите на вестниците, от чиито форуми е изгонен. Обича да се изкарва жертва на цензура, а не на нагло и арогантно поведение.
  Уж щеше да се изнася от форума, поне така се заканваше, а още виси в него...

 30. 30 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  У нас властта няма такъв проблем, защото е окупирала цели медии и медийни сектори, чрез съотвените олигархични структури. Ако си появи някоя бяла врата, казионната преса я отстрелва, без да се налага да отстраняват физически човека.

 31. 31 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1611 Весело

  Излагат се 150 000 евро само за един журналист. Дори накрая го хванаха.
  В Русия толкова много журналисти убиха и не хванаха нито един палач. Наистина руснаците нямат аналог.

  подпис
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK