Не само бежанци - сирийците в Турция правят бизнес и плащат данъци

Улица в квартал с много сирийци в Истанбул, 31 декември 2018 г.

© Associated Press

Улица в квартал с много сирийци в Истанбул, 31 декември 2018 г.Дотук те са основали над 10 хил. фирми в Турция - сирийските бежанци, които са също и предприемачи, създават работни места и дори увеличават турския износ. Жалко само, че не могат да разчитат на подкрепа от държавата, пише "Дойче веле".


За мнозина сирийци Мехмет Течан е най-важният човек в Турция - той е заместник-директор на професионалното училище "Остим" в Анкара и помага на сирийските бежанци да си намерят работа. Той подпомага тяхната интеграция, утешава ги, говори с потенциални работодатели, бори се срещу предразсъдъците.


Сирийците са предприемчиви


Отношението към намиращите се в Турция 3.7 млн. сирийски бежанци е напрегнато, припомня "Ди велт". По този повод Течан казва, че сирийците трябва да напуснат Турция само ако самите те искат това. "Турция печели от това, че сирийците работят в страната", добавя той. И колкото по-добре тези хора са интегрирани на трудовия пазар, толкова по-добре е това за турската икономика. "Те не са само бежанци, те са предприемачи, клиенти и данъкоплатци", казва Течан.
Това се потвърждава и от проучванията, които сочат, че за осем години сирийците са основали над 10 хил. фирми в Турция - средно с по 7 работници или служители. А тъй като сирийците са по-експортно ориентирани от турците, те не само създават нови работни места, но и осигуряват по този начин нови възможности за турската външна търговия. Данните сочат, че само 31 процента от турските фирми изнасят своя продукция в чужбина, докато при сирийците този дял надхвърля 55%. Едно от обясненията е, че сирийските фирми предпочитат да изнасят стоките си, понеже им е трудно да пробият на турския пазар.


Първоначално само малка част от предприятията бяха готови да назначават бежанци официално, спомня си Течан. В най-добрия случай ставаше въпрос основно за работа на черно - защото така на фирмите им излизаше по-евтино. Сирийците в Турция получават разрешително за работа само в провинцията, в която са регистрирани - предимно в градовете в близост до сирийската граница. Тъй като обаче в големите градове като Истанбул има повече работни места, сирийците се принуждават да работят без регистрация, т.е. незаконно, в сфери, за които не е необходима квалификация - като сезонни работници, в строителството, в производството и шивашката промишленост.


От това печелят всички


Това не само води до спад в заплатите на турските работници, но и поставя бежанците в тежка ситуация. Те работят без здравни осигуровки, без разрешително за работа, без възможността да пращат децата си на училище. Именно в тези случаи се намесва Течан, който издирва черноработниците и предупреждава работодателите им, че наемането по този начин се преследва от закона. Той се опитва да ги убеди да изпращат сирийците на обучение в неговото училище, тъй като това е изгодно и за двете страни: професионалното училище поема една четвърт от разходите за заплата, а предприятието получава накрая квалифициран служител. Сирийците на свой ред получават възможността да се регистрират на място, щом могат да докажат, че са назначени на работа.


Официалната позиция на правителството е, че сирийските бежанци могат да останат в Турция. Управляващата Партия на справедливостта и развитието твърди, че връщането в родината трябва да става на доброволен принцип. Но зад кулисите политическото ръководство в Анкара действа различно: Ердоган е решен да премести два милиона сирийски бежанци от Турция в Северна Сирия. Затова и той влага толкова усилия в офанзивата в Северна Сирия.


През октомври изтече срокът, в който пребиваващите нелегално в Истанбул сирийски бежанци трябваше да напуснат града, връщайки се обратно в провинциите, където са били регистрирани. По сведения на правозащитни организации е имало и депортации, посочва "Ди велт".


Държавата трябва да прави повече


Повечето хора, с които Мехмет Течан разговаря, искат да останат в Турция. "Те са се устроили тук с цената на положени огромни усилия и не искат нито да се връщат в Сирия, нито да заминават за Европа", уверява той. Но за успешната им интеграция, което включва професионалното обучение и устройването им на трудовия пазар, те се нуждаят от подкрепата на държавата. А тя не мисли дългосрочно и перспективно - в най-добрия случай правителството подкрепя такива проекти само за ограничен период от време - не си поставя дългосрочни цели, посочва зам.-директорът на професионалното училище "Остим" в Анкара.

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на inoki
  inoki
  Рейтинг: 619 Любопитно

  Какви прекрасни хора са сирийците. Трябва да вкараме повече от тях, защото населението на Европа хем намалява, хем застсрява и това е голям проблем.
  Същевременно според същите хора, които ни съветват са вкарваме мигранти защото нямало достатъчно хора, европейците не трябва да се размножават, щото имало прекалено много хора https://images.app.goo.gl/4nANwzWNcNpTvYmd6
  Сега не знам какво да правя, явно трябва да се самоубия защото съм бял?

 2. 2 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1501 Любопитно

  За това ли Ердоган иска да ги нарита я в Европа, я обратно в Сирия?

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 3. 3 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3642 Любопитно

  Здрави и прави мъже клечат на улицата и нищо не бачкат.
  Що така...

 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4120 Весело

  Не само бежанци - сирийците в Турция правят бизнес и плащат данъци
  ======
  Ха ха......
  Докато Турция го прави с лекота и професионализъм ....за Брюксел , същото е мисия (почти) невъзможна.....
  Откийте седемте разлики....

  Bukalemun
 5. 5 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3381 Неутрално

  До коментар [#1] от "inoki":

  Нали знаете, че Господ като раздавал акъла не му достигнал за турците, та им дал втория акъл на българите?

 6. 6 Профил на netolerast
  netolerast
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Чудесно! Нека си стоят там и да плащат данъци.

 7. 7 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2864 Неутрално

  От Сирия емигрираха и бедни и богати и предприемчиви и не толкова предприемчиви и образовани и необразовани. Естествено е, че който има възможност се захваща с бизнес, само че той конкурира местния. Наема се и по-евтина работна ръка. Всичко това настройва гражданите на Турция срещу сирийските бежанци, а това дава отражение и върху политиката на Ердоган. Ердоган усеща, че вече е време да се отърве от тези бежанци.

 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4303 Неутрално

  Е, да считаме, че въпросът със Сирийците е решен тогава ! Честито на печелившите !

 9. 9 Профил на Stan Todorov
  Stan Todorov
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Вече от 2 седмици сам в районите на Турция близо до сирийската граница- Антакия, Ишкендерун, Газиантеп, Санлиурфа и в момента в Мардин, и ежедневно се срещам с много сирийци. Трудят се, работят, от капанчета за фалафел и хумус, до обменни бюра и магазини.

 10. 10 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3623 Любопитно

  До коментар [#1] от "inoki":Нали знаете, че Господ като раздавал акъла не му достигнал за турците, та им дал втория акъл на българите?
  —цитат от коментар 5 на Един препатил


  Много тънък коментар. Любопитен съм какви ще са реакциите. 😉

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 11. 11 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Е, да считаме, че въпросът със Сирийците е решен тогава ! Честито на печелившите !
  —цитат от коментар 8 на samoedin


  Върнете дъгата на децата, педераси!
 12. 12 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3623 Любопитно

  Здрави и прави мъже клечат на улицата и нищо не бачкат.Що така...
  —цитат от коментар 3 на palav_nik


  Те хубаво клечът, мене по ме притеснява това, че тротоара ми изглежда абсолютно чист. Даже фасове не се виждат....Много подозрително.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 13. 13 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 1366 Весело

  Не само бежанци - сирийците в Турция правят бизнес и плащат данъци======Ха ха......Докато Турция го прави с лекота и професионализъм ....за Брюксел , същото е мисия (почти) невъзможна.....Откийте седемте разлики....
  —цитат от коментар 4 на eti mehter


  Голямо натискане пада от страна на сирийците да останат и да плащат данъци на султана. Даже от Германия се преселват по най-бързия начин, за да се заселят в тази процъфтяваща страна - Турция.

 14. 14 Профил на Barbarossa
  Barbarossa
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Причина 1: Помогна на ГЕРБ за изборите;

  Причина 2: Помогна на ГЕРБ да си изберат спокойно председател на СОС и комисиите.

  Причина 3: Крепи мнозинството в СОС.

  В деня, в който си кажем "И така може", всичко е загубено.
 15. 15 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2628 Любопитно

  След като повечето сирийци са се устроили в Турция за какво похарчи Ердоган милиардите на ЕС за бежанците??

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4120 Весело

  До коментар [#10] от "DDR":

  Любопитен съм какви ще са реакциите. 😉
  ========
  Веднага.....

  https://youtu.be/PrE5jEm5DjA

  Bukalemun
 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4120 Весело

  До коментар [#15] от "Julian Mall":

  За да се устроят , разбира се......

  Не осмисляш това дори което си написал.....
  Отговора на въпроса ти е в самия въпрос.....

  Bukalemun
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Вежди Вежди
  Вежди Вежди
  Рейтинг: 0 Неутрално

  След като повечето сирийци са се устроили в Турция за какво похарчи Ердоган милиардите на ЕС за бежанците??
  —цитат от коментар 15 на Julian Mall


  Ердоганчо ги е похарчил за обкръжението му,а не за просперитета на икономиката!!!Турция на практика е фалирала ислямистка кочина!!Безработицата расте всеки месец,особенно младежката,инфлацията е над 25 %,хората се тровят като плъхове от немотията!!!

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9143 Неутрално

  Ами чудесно, защо тогава турците искат да ни ги пратят в Европа.

 21. 21 Профил на Вежди Вежди
  Вежди Вежди
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ами чудесно, защо тогава турците искат да ни ги пратят в Европа.
  —цитат от коментар 20 на Роси


  Щото сирийците са по опрани от тях,а това е звучен шамар за некадърното управление с пишман султана и зетчето му пишман икономист!!!

 22. 22 Профил на Вежди Вежди
  Вежди Вежди
  Рейтинг: 0 Неутрално
 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4120 Весело

  До коментар [#19] от "AGAINST CHINA":
  До коментар [#21] от "AGAINST CHINA":
  До коментар [#22] от "AGAINST CHINA":
  ======
  Плачи дете ...... бащати е невинен....

  Bukalemun
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1553 Любопитно

  В Турция са се преселили 3. 7 милиона бежанци!

  Отношението към намиращите се в Турция 3.7 млн. сирийски бежанци е напрегнато, припомня "Ди велт".
  —цитат от коментар 0 на статията  Пак според същата статия;  за осем години сирийците са основали над 10 хил. фирми в Турция - средно с по 7 работници или служители.
  —цитат от коментар 0 на статията


  После пък научаваме;
  От това печелят всички

  Това не само води до спад в заплатите на турските работници, но и поставя бежанците в тежка ситуация. Те работят без здравни осигуровки, без разрешително за работа, без възможността да пращат децата си на училище.
  —цитат от коментар 0 на статията  Но пък нормалния човек, ако прочете заглавието;


  Не само бежанци - сирийците в Турция правят бизнес и плащат данъци
  —цитат от коментар 0 на заглавие


  Ще се замисли за това, колко е хубаво да дойдат "бежанци" и у нас,
  та и ние да видим голям келепир от тях!
  Пропагандата на либерастите удари в Земята всичко що е съществувало до сега!
  "Нацисти и комунисти" ряпа да ядът в сравнение с тия горните!!!

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Turk
  Turk
  Рейтинг: 615 Весело

  До коментар [#10] от "DDR":

  Ами то такова понятие като втори акъл няма.
  Значи Господ е взел акъла на българите и го дал на турците. И българите е трябвало да почакат 500 години докато им порасне малко акъл.
  Между другото, акъл е турска дума. :)

  Turk
 29. 29 Профил на Turk
  Turk
  Рейтинг: 615 Неутрално

  По темата : 3.700.000 сирийци основали 10.000 фирми. Средно 7 работника на фирма. Значи 70.000 бачкатори. И данъци плащали ....
  Ами ако искате да ги пратим в Каспичан ...

  Turk
 30. 30 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3381 Неутрално

  До коментар [#10] от "DDR":

  Реакциите са според очакванията - първоакълни.

 31. 31 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3623 Весело

  До коментар [#29] от "Turk":
  Имало една турска поговорка (колко е турска и дали я има е друга работа) —”Да имам другия акъл на българите”. Стават въпрос за класическото бг всйкане —Ех, защо не направих по другото яче...😉
  За това става дума.😊

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 32. 32 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  4 млна сирийски имигранта => 10 хиляди фирми . Не е много.

 33. 33 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3381 Неутрално

  До коментар [#25] от "vagabond66":

  Но пък нормалния човек, ако прочете заглавието;

  Не само бежанци - сирийците в Турция правят бизнес и плащат данъци
  —цитат от коментар 0 на заглавие

  Ще се замисли за това, колко е хубаво да дойдат "бежанци" и у нас,
  та и ние да видим голям келепир от тях!
  —цитат от коментар 25 на vagabond66


  Не е зле нормалният човек, ако наистина е нормален точно за това да се замисли. При намаляващо и застаряващо население, при хиляди декари пустеещи земи, при обезлюдени села, при липса на работна ръка. И да мисли малко по-бързичко - докато все още той може да интегрира......

 34. 34 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3381 Неутрално

  До коментар [#32] от "half truth":

  4 млна сирийски имигранта => 10 хиляди фирми . Не е много.
  —цитат от коментар 32 на half truth


  Зависи. Това все пак са бежанци. Сметката е, че на 370 души се пада една фирма. Към края на 2014 г. в Германия са живеели 183 хил. българи. Които не са бежанци, а пълноправни граждани на ЕС. При това съотношение в Германия би трябвало да има 490 фирми, създадени от българи. Да, ама те са били само 95. Към края на 2017 г. българите в Германия са вече 310 хил. Но българските фирми едва ли са достигнали "малката" бройка от 840. "Малко" и "много" са твърде относителни понятия....

 35. 35 Профил на Turk
  Turk
  Рейтинг: 615 Весело

  До коментар [#31] от "DDR":

  Не съм чувал в турска поговорка да се споменава за българи. Може да е нещо местно от вашия край.
  Иначе за пишманлъка и вайкането има много.
  Основното е, че като се обърне колата няма полза от вайкане....

  Turk
 36. 36 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  До коментар [#33] от "Един препатил":

  При намаляващо и застаряващо население, при хиляди декари пустеещи земи, при обезлюдени села, при липса на работна ръка
  ========
  Всичко е въпрос на нагласа и твърда визия по въпроса......а такава в Бг в момента няма ....

  Bukalemun
 37. 37 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3180 Неутрално

  Абе ДВ не ги ли искаше тези в Германия? ;)

  Да напише една статия как Германия трябва да ги приеме. :)

 38. 38 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1553 Любопитно

  До коментар [#33] от "Един препатил":  До коментар [#25] от "vagabond66":
  Не е зле нормалният човек, ако наистина е нормален точно за това да се замисли. При намаляващо и застаряващо население, при хиляди декари пустеещи земи, при обезлюдени села, при липса на работна ръка. И да мисли малко по-бързичко - докато все още той може да интегрира......
  —цитат от коментар 33 на Един препатил
  При постоянно нарастващата "производителност на труда",
  при постоянно задържащите се ниски доходи у нас на работещи и служещи,
  при постоянното повтаряне, че роботизацията ще закрива работни места,
  и при наличието на почти нулеви инвестиции в промишлеността,
  не разбирам за какво ни е нова работна ръка,
  освен да се свали цената на сегашната или поне да не се вдига от сегашното мизерно ниво?!?
  Освен това, които пишат тук, постоянно ни обясняват, какви са предимствата
  на ЕС пред останалия свят, като свободен пазар, липса на мита и свободна търговия в зоната.
  Някак се правят, че не искат да забележат, че освен износ на трудещи се,
  могат и да осъществя внос на такива пак от ЕС и то без абсолютно никакви проблеми.
  В него живеят повече от 480 милиона души и ако не могат да си намерят работна ръка от толкова народ, значи че проблема е в тях (покрай ниското заплащане)!
  Иначе в един от по-горните коментари човека ги е сметнал;
  10 000 фирми, по седем човека във всяка - 70 000 хиляди.
  До 3 700 000 можете сам да направите сметката , каква е разликата
  и дали статията не е тотална пропаганда!

 39. 39 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  Много добре са приети сирийците в Туркието, само дето никой не ги иска.

 40. 40 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2628 Любопитно

  До коментар [#15] от "Julian Mall":За да се устроят , разбира се......Не осмисляш това дори което си написал.....Отговора на въпроса ти е в самия въпрос.....
  —цитат от коментар 17 на eti mehter


  Зотова ли сириецът казва че не получават никаква подкрепа от държавата?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK