Сърбия и "братска Русия" - отношенията са по-сложни, отколкото изглежда

Сръбският президент Александър Вучич.

© Associated Press

Сръбският президент Александър Вучич.Споразумение за парнтньорство с НАТО, скандал с руски шпиони, износ на оръжие за Украйна в разрез с интересите на "братска" Русия и само дни по-късно - американски обвинения за засилено руско влияние от половин десетилетие... На сръбския президент Александър Вучич не му е лесно.


Вучич отива утре при руския си колега Владимир Путин за трети път тази година след два скандала, поставили под въпрос точния смисъл на клишето "традиционни връзки между Белград и Москва". Това става в деня, когато в Лондон се събират лидерите на НАТО на сложна среща за състоянието и бъдещето на съюза.


Сърбия все повече изглежда притисната между чука и наковалнята и докато и двете страни изпращат сигнали, че е по-добре да работи с едната от тях, един от експертите, които "Дневник" потърси, за да обясни този процес, смята, че залогът включва и съдбата на още едно клише: "Сърбия е неутрална държава".


Кой кого шпионира
След видеозапис, замесващ ГРУ в шпионаж в армейските среди, Вучич обяви: разкрита е руска шпионска операция, Путин не нае за случая, а политиката на Белград към "братска и приятелска" Русия няма да се променя. Попитан дали ще повдигне темата в Москва, Вучич допусна, че Путин сигурно ще има и свои теми.


Държавният департамент на САЩ изрази загриженост заради случилото се. Негов говорител призова Белград да разследва инцидента. Дни преди това Сърбия подписа важен документ за партньорство с НАТО. Стъпката стана повод анализатори да изтъкнат, че Москва може да изпраща ракетни комплекси С-400 за съвместно учение, но страната работи по-интензивно с членки на НАТО.


Такъв скандал не бе разтърсвал Белград от 2002 г. Тогава вицепремиерът Момчило Перишич (началник на щабана югославската армия към 1998 г., откогато е снимката) бе хванат при среща в покрайнините на столицата с Джон Нейбър, смятан за агент на САЩ. Военна полиция пазеше Нейбър в продължение на 15 часа, заедно с Перишич и още двама сърби, а на всички бяха повдигнати обвинения в шпионаж. Тогава американски медии отбелязаха, че арестът на Нейбър е сигнал към премиера (убит почти година по-късно в Белград) Зоран Джинджич да внимава в отношенията със САЩ - въпрос, по който Джинджич бе в конфликт с контролиращия армията президент Воислав Кощуница. <br />

© Associated Press

Такъв скандал не бе разтърсвал Белград от 2002 г. Тогава вицепремиерът Момчило Перишич (началник на щабана югославската армия към 1998 г., откогато е снимката) бе хванат при среща в покрайнините на столицата с Джон Нейбър, смятан за агент на САЩ. Военна полиция пазеше Нейбър в продължение на 15 часа, заедно с Перишич и още двама сърби, а на всички бяха повдигнати обвинения в шпионаж. Тогава американски медии отбелязаха, че арестът на Нейбър е сигнал към премиера (убит почти година по-късно в Белград) Зоран Джинджич да внимава в отношенията със САЩ - въпрос, по който Джинджич бе в конфликт с контролиращия армията президент Воислав Кощуница.


Почти по същото време сайтът ArmsWatch разпространи информация, която подхванаха и руските медии. Оръжия от завода "Крушик" във Валево се озовават както у "Ислямска държава", така и при сражаващи се срещу донбаските сепаратисти. Източна Украйна е само една от многото сенчести дестинации на сръбския експорт, но информацията не е благоприятна нито за Киев, нито за Белград, нито за Москва. Освен това неотдавна анализатори на интернет обсерваторията на Станфордския университет показаха, как руснаците "вграждат" в дневния ред на медиите именно подобни тези за наличието на източноевропейско оръжие у ислямистите.


Сътрудничество и надпревара


Името на България се появи и в двата случая. За аферата "Крушик" писа и български журналист, а в Белград депутатът Милован Дрецун свърза шпионското видео със София. Сред експерти преобладава схващането за връзка със западна (не българска) служба, целяща да припомни: топлите чувства между управляващите в Москва и Белград не са безусловни, а често, далеч от камерите, дори не са топли. Има и още една хипотеза: журналистът Христо Грозев от разследващата група "Белингкат", разпознал руския агент, допуска намеса на сръбската Агенция за разузнаване и сигурност (БИА) заради недоволство, че че известното с инициалите ГРУ руско военно разузнаване използва Белград за операции като опита за преврат в Черна гора.


"Мисля, че е очевидно, че Русия просто използва Сърбия като средство за разширяване на влиянието на Западните Балкани," каза Майкъл Карпентър, старши директор на центъра "Пен Байдън" за дипломация и глобален анажимент. Той е бивш заместник.-помощник-държавен секретар в Пентагона, отговарящ за Русия, Украйна, Балканите и контрола над конвенционалните оръжия. "Сърбите трябва да разберат, че Русия няма проблем да шпионира партньорите си и да корумпира правителствата или бизнес общностите им, защото така работи външната политика на Кремъл," обясни той в писмени отговори на въпроси на "Дневник". В резултат "Вучич е, често казано, в трудна позиця, защото Европейският съюз не е точно поддръжник на интеграцияга на Сърбия, а Кремъл упражнява натиск" върху Белград.


Душан Янич, директор на белградския Форум за междуетнически отношения, е на друго мнение. "Мисля, че [скандалът] беше създаден от руснаците," каза Янич за "Дневник". "Русия не е доволна как се развиха при Вучич последните моменти в сръбската външна политика."


"Вярвам, че сега на всички е ясно, че въпреки повърхностното впечатление, че отношенията между Москва и Белград са хармонични, документираната на записа офанзивна разузнавателна активност разваля картината," обясни Драган Шутановац, бивш министър на отбраната, до миналата година оглавявал Демократическата партия (лидери са били Зоран Джинджич и Борис Тадич).


Президентите на Русия и Сърбия, Александър Вучич и Владимир Путин, в Белград, 17 януари 2019 г.

© Associated Press

Президентите на Русия и Сърбия, Александър Вучич и Владимир Путин, в Белград, 17 януари 2019 г.


Според Шутановац скандалът "не е нищо ново", но е част от тенденция, която и двамата сръбски събеседници на "Дневник" свързват с желанието на Вучич за сделка с Косово: "От момента, в който руската страна се отказа да поддържа какъвто и да било договор между Белград и Прищина и зае твърда позиция, основана на (резолюция на Съвета за сигурност на ООН) 1244, се виждат акции с упражняване на "мека сила", съпътствани по правило и от дейност на разузнавачите. Въпросът обаче е дали става дума само за събиране на информация или в дъното има много повече и се има предвид дори кадруване в системата за сигурност на Сърбия, но и за сплашване. Времето ще покаже."


Белград е на кръстопът и то не от вчера. Русия, Западът, Централна Европа, Китай, Турция, Персийския залив не са скривали интереса си най-малкото да работят с него, но и внимателно да го наблюдават. Днес, смята Янич, за последното има много конкретна причина. "Шпионажът е наистина добре развит тук. Всяка сериозна страна, която иска да бъде главен играч на международната сцена, прави нещо в Сърбия. Въпросът не е че Сърбия е лидер тук, а че има много недовършени въпроси в и около нея – Косово, Босна и Херцеговина. Все още не си е променила иинституциите от 90-те години насам. Не сме истински демократична многопартийна страна."


И двамата експерти оценяват ролята на София нееднозначно. "Неотдавна България се оказа в сходна ситуация, когато изгони руски граждани, нерегламентирано действали отвъд юрисдикцията си. Регионът е в светлината на прожекторите и е трудно да се повярва, че която и да било страна е просто пасивен наблюдател," смята Шутановац, съветвайки да не се обръща прекалено внимание на Дрецун.


"Не съм сигурен, че България е в играта," каза Янич. "Но България е част от НАТО. Наблюдава какво се случва в Косово и в Северна Македония. В странна ситуация сме: сътрудничество и надпревара." Алиансът работи и по мерки срещу Русия на Балканите, а "България е част от НАТО. За да намалиш влиянието на Русия, трябва да можеш да го очертаеш."


Оръжия за Украйна - Русия няма да е доволна


Информацията за пътищата на сръбските оръжия не е нова, но раздвижи политиката в Белград. След историята за попадналите в Йемен Александър Обрадович - ИТ експерт във фабриката, подал информацията към "Армсуоч" и други издания - бе арестуван. За мини, използвани в Донбас от армията в Украйна, обаче не бе се говорило.


Вучич отхвърли възможността те да са се продавали на украинци като краен потребител; в продажби от "Крушик" може да са участвали украинци, но Сърбия ги предупредила да няма "реескпорт за Украйна". Вътрешният министър на отбраната Небойша Стефанович каза друго: Сърбия не е изнасяла оръжия за Украйна, а и да го е правила, не е незаконно. За Киев твърденията са "режисирана провокация", "безпрецедентен опит да се дискредитират властите в Сърбия и Украйна".


Сърбин протестира в Белград срещу американската политика в Сирия и Украйна. Износът на сръбски оръжия за Украйна повдигна и у ястреби въпроса доколко безусловни са симпатиите и подкрепата на Белград за Москва - Сърбия <a href="https://balkaninsight.com/2018/12/13/donbass-brothers-how-serbian-fighters-were-deployed-in-ukraine-12-12-2018/" target="_blank">бе по-известна</a> с доброволците, сражаващи се на страната на сепаратистите, а не с оръжия за силите на Киев.

© Associated Press

Сърбин протестира в Белград срещу американската политика в Сирия и Украйна. Износът на сръбски оръжия за Украйна повдигна и у ястреби въпроса доколко безусловни са симпатиите и подкрепата на Белград за Москва - Сърбия бе по-известна с доброволците, сражаващи се на страната на сепаратистите, а не с оръжия за силите на Киев.


Ако Украйна е станала крайният потребител, смята Душан Янич, не би било възможно "без знанието на Вучич. Ако сръбските власти не знаят, има нещо объркано на върха на държавата." Неизвестните обаче са много - в контролираната от армията компания може да има разногласия, а интереси в отбраната имат и опозиционни сили. Разпадането на Югославия е благодатно за износ на оръжия, а сериозната бизнес мрежа се използва оттогава; при Вучич инвестициите в бизнеса просто нараснаха. Според авторитетното списание "Неделник" сегашният удар срещу този износ идва от Москва. Янич е съгласен: "Крушик може да е случай, с който Москва иска да покаже на Белград, че не е лоялен приятел."


Информацията, добавяща Донбас в картинката, очертана с помощта на българската журналистка Диляна Гайтанджиева (същата, която писа, че българско оръжие е открито в складове на ислямисти в Сирия), може би просто съвпада с руско-американското противопоставяне в Сърбия, а и гневът на опозицията в Белград се фокусира повече върху близкоизточния износ (с предполагаемото посредничество на бащата на вътрешния министър Небойша Стефанович), отколкото върху украинския.


На този стоп кадър от <a href="https://www.youtube.com/watch?v=1Vh5_JszdtI" target="_blank">видеоклип от юни 2017 г.</a> се виждат, отдясно наляво, сръбският президент Александър Вучич, престолонаследникът на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед и, зад гърба на шейха, живеещият в ОАЕ палестинец със сръбски и черногорски паспорт Мохамед Дахлан. След началото на аферата "Крушик" съпредседателят на опозиционната Партия на свободата и справедливостта (ССП) Мариника Тепич <a href="https://twitter.com/MarinikaTepic/status/1186637651790749697?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1186637651790749697&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.dnevnik.bg%2Fsviat%2F2019%2F11%2F26%2F3997423_surbiia_i_rusiia_-_po-slojno_e_otkolkoto_izglejda%2F" target="_blank">повдигна въпроса за връзките</a> между Вучич и Дахлан, бивш лидер на палестинската "Фатах", и ролята му в износа на оръжия за Обединените арабски емирства.

© Скрийншот, YouTube

На този стоп кадър от видеоклип от юни 2017 г. се виждат, отдясно наляво, сръбският президент Александър Вучич, престолонаследникът на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед и, зад гърба на шейха, живеещият в ОАЕ палестинец със сръбски и черногорски паспорт Мохамед Дахлан. След началото на аферата "Крушик" съпредседателят на опозиционната Партия на свободата и справедливостта (ССП) Мариника Тепич повдигна въпроса за връзките между Вучич и Дахлан, бивш лидер на палестинската "Фатах", и ролята му в износа на оръжия за Обединените арабски емирства.


Информацията на Обрадович за оръжейния бизнес в страната обаче показа, че Сърбия сама служи на собствените си интереси в отбраната. Това е деликатно положение за Русия, чиито ходове в сектора могат да са силно козметични, ако се съди по думите на Драган Шутановац. "Русия схвана, че ѝ е по-лесно и евтино да упражнява влиянието си чрез маркетингово свързване със сръбската армия, отколкото да инвестира средства чрез дарения за подобряване на качеството на живота, образованието, здравето, комуналните услуги... Въпреки че маркетингът и пиарът са изобретени на Запад, в Сърбия се практикуват по-добре от Русия, отколкото от ЕС или САЩ. В този смисъл трябва да се гледа и на безпредметното разполагане на С-400 в Батайница."


Между НАТО и Русия (но не само)


"Сърбите не са малките руснаци," написа преди време бившият дипломат, днес изследовател Вук Вуксанович. Тази фраза издържа проверката на времето. Два месеца след като китайски полицаи пристигнаха в Белград, китайски войски участваха за пръв път в сръбско учение; а Китай междувременно получава много по-добри позиции в сръбската икономика. Белград подчертава близостта си и с Анкара, а тези дни възможност за по-дълбоко сътрудничество в сигурността притесни активисти.


И САЩ, и Русия обаче дават сигнали, че Сърбия се накланя към другата страна (подминавайки въпроса дали в Белград виждат само две страни). В доклад, цитиран наскоро от "Свободна Европа", се подчертава, че Сърбия се е сближила с Русия, откакто Вучич е на власт. Руски медии пък реагираха гневно на скорошното споразумение с НАТО и с твърдения (добре познати в България), че "народът не иска това".


Повод за този гняв бе, че Сърбия прие в началото на миналия месец Плана за действие за индивидуално партньорство (IPAP) за 2019-2021 г. с аргумента, че дава възможност за сътрудничество там, където има "общи интереси". Това е механизъм за страни без амбиции за членство, но работещи с Алианса. Дава възможност за тясно сътрудничество в отбраната и сигурността, в защита на данните, планирането на реакции при извънредни ситуации, науката, околната среда.


Протест за годишнината от началото на бомбардировките на НАТО, март 2019 г.

© Associated Press

Протест за годишнината от началото на бомбардировките на НАТО, март 2019 г.


Това не е "обвързване" с НАТО, но е от полза за Сърбия; в противен случай тя нямаше да участва в редица дейности на Алианса. Сръбските власти обаче все по-често изтъкват "военната си независимост". Вучич изненадващо поиска до 15 февруари (юбилей от възстановяването на сръбската държавност), да е одобрена декларация за "военен и политически неутралитет". Защо би била необходима такава стъпка, питаха експерти в Белград.


Преди година в разговор с "Дневник" Янич каза, че Сърбия е под натиск да задълбочи връзките с НАТО, отваряйки врата за членство. Днес, попитан дали смята, че този натиск над страната, спомняща си бомбардировките от 90-те години, се е увеличил, той отговаря утвърдително, добавяйки, че Русия действа в обратната посока: "Сърбия е на кръстопът, пред ултиматум да не сътрудничи с НАТО, да развие пълна военна неутралност и проруска ориентация". Ако Вучич каже "Не!", Москва "може да организира политическите сили и да поеме контрола над властта" без него и само тя може да го направи. Важна е "краткосрочната цел (на Русия) да постигне нещо преди изборите в Сърбия, да натисне Вучич и да получи гаранции, че Белград ще отложи разговорите за НАТО и интеграцията".


Майкъл Карпентър не е съгласен: "Мисля, че това е напълно невярно. Никой от познатите ми в НАТО не оказва натиск за членство на Сърбия, нито трябва да го правят. Сръбската неутралност е съвсем нормална и НАТО трябва да я подкрепи."


В разгара на напрежението между Белград и София заради коментарите на Дрецун министърът на отбраната Александър Вулин обясни, че за разлика от България Сърбия е свободна да избира и приятелите си, и враговете си. А дали Москва, Вашингтон и Брюксел мислят така?


Засега, съдейки по реакцията на външния министър Дачич след заплахата от американски санкции заради С-400, възможният отговор към всички е: "Не сме глупави и знаем кое е позволено." Колко дълго обаче този отговор ще се приема и на трите места?


Според Майкъл Карпентър, "ако ЕС (и САЩ) бяха малко по-ангажирани в това да окуражават процеса на реформи в Сърбия, натискът от Русия щеше да по-малко успешен."

Ключови думи към статията:

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  "..... На сръбския президент Александър Вучич не му е лесно."
  ............
  На всеки хванал се с Жужето не му е лесно.
  Справка: Венецуела, КНР Сирия и Монголия!

 2. 2 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  Проруските мутри от "герб" вчера са пуснали ЗА ВТОРИ ПЪТ руснаци с оръжие в небето над България! Цялата върхушка на герб е изградена от национални предатели!
  Срам!

  https://www.mediapool.bg/rusiya-dostavi-boini-helikopteri-na-sarbiya-s-polet-nad-bulgaria-news300913.html

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2453 Разстроено

  Има върху какво да се замислим....докато ние слабеем , другите дебелеят и си защитават интересите !

 5. 5 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 85 Неутрално

  Сърбия е между чука и наковалнята и скоро ще бъде начукана много яко и от Тръмп и от Путин!

  Така става, когато искаш да седиш на два стола едновременно..

 6. 6 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 590 Разстроено

  "Името на България се появи и в двата случая."

  Има ли заподозряно проруско мекере, няма начин България да не се появи!
  (И пак друг ще ни е виновен!)

 7. 7 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#4] от "Николай Бучков":

  И като как слабеем?!
  Експортът на българският ВПК тази година ще е за около 1,8 милиарда долара Очевидно започна модернизацията на армията. Защитавали си интересите фалиралата Сърбия.

 8. 8 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#6] от "Vova Josei-ki":

  В този случай се появяване като НАТИ, не като Русия.

 9. 9 Профил на nmn58592067
  nmn58592067
  Рейтинг: 282 Неутрално

  ... Цялата върхушка на герб е изградена от национални предатели!Срам! ...
  —цитат от коментар 2 на Рим


  На два пъти депутатите на ДСБ гласуваха за „върхушка на герб“ при избирането на правителство на България.
  ДПС и БСП никога не са гласували за Тиквоний.

  До коментар [#2] от "Рим":

 10. 10 Профил на nmn58592067
  nmn58592067
  Рейтинг: 282 Неутрално

  ... Цялата върхушка на герб е изградена от национални предатели!Срам! ...
  —цитат от коментар 2 на Рим


  На два пъти депутатите на ДСБ гласуваха за „върхушка на герб“ при избирането на правителство на България.
  ДПС и БСП никога не са гласували за Тиквоний.

  До коментар [#2] от "Рим":

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3155 Весело

  Техните отношения сложни пък ползват небето на И.Василев и шепа да си менкат ракети и хеликоптери

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Нещо напоследък не върви старата сръбска политика, да цоцат и от "едните и от другите"! Май и "едните и другите" искат да я сапикясват, та най-после ще и излезе късмета, за който работят дъъълги години!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 590 Любопитно

  До коментар [#8] от "Да вярваме на истината":


  До коментар [#6] от "Vova Josei-ki":В този случай се появяване като НАТИ, не като Русия.
  —цитат от коментар 8 на Да вярваме на истината


  И какво беше казал ПРЕДСТАВИТЕЛЯ на Русия в НАТО (Мисля че беше Рогозин)???

  "България е Троянския кон на Русия в НАТО!"

  И каква беше реакцията на ВЪРХУШКАТА в България?
  ЗАКОНОВО ПОЗВОЛИХА ПРОДАВАНЕ НА НЕДВИЖИМОСТ НА РУСНАЦИ В БЪЛГАРИЯ!
  Апропо...
  В Парк "Росенец" има пристанище принадлежащо към рафинерията край Бургас.
  С какъв статус е това пристанище, и с какви странични дейности се занимава? Как са регламентирани?

 14. 14 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Аз от кога разправям, че сърбите се заиграват с Русия докато има полза и колкото да плащат запада, дойде ли те да направят нещо, се дърпат. Не са толкова тъпи, добре помнят как живееха теми как останалите соц страни, които бяха с Русия

 15. 15 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#13] от "Vova Josei-ki":

  За Росенец си прав, другото са глупости

 16. 16 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":
  Е друго си е когато младото, не стига, че го таковат, ами и то плаща масрафа. За една съседна държава говоря, дето даде 3 млад за едни самолети, които може да дойдат през 2023 год. А злите езици говорят, че обучението на българските пилоти ще завърши през 2024 год.

 17. 17 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#16] от "tos_buratino":

  Ти ли си злите езици? Щото така изглежда....

 18. 18 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 734 Неутрално

  " ... топлите чувства между управляващите в Москва и Белград не са безусловни."

  Естествено, че не са безусловни.
  Чудя се, въобще, какви "топли чувства" са възможни при такива разлика във височините.
  Погледнете снимката - никакво чувство за малоценност да нямаш, само да застанеш до такъв дингил и ще го придобиеш.
  А както знаем, Хуйло си е бил бая обременен в младите му години.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 19. 19 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  За оръжие иде реч, демек едни пари...

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  Братя ама едните пращали шпиони а другите продавали оръжие не където трябва ! Екстра

  SHADOWS of SOFIA
 23. 23 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  Много "разкрачена" държавица е Сърбия, впрочем, винаги са били такава...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 24. 24 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Още от времето на Тито е ясно, че в Сърбия русофили подобни на българските няма. Никой няма да работи против интересите на страната си и в угода на Русия.

  Това не пречи да въртят далавери с Русия, но поне имат червена линия която не прекрачват. За разочарование на Путя. Въпрос на време е руските медии да обявят сърбите за предатели.

  Правителството трябва да падне заради Наредба 18. Горанов в затвора за саботаж на БВП и чуждите инвестиции.
 25. 25 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Мисля, че бъдещият провал на Сърбия вече се вижда с просто око.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 26. 26 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4140 Неутрално

  Сърбия винаги е била противник на България и Българщината през последните поне 200 години от нашата история. Било като близка с Русия - което винаги е било в нейната история, било като отворена за Запада, както при Тито, Сърбия е правела всичко възможно да унищожи Българщината във Вардарска Македония и своите територии, голяма част от които са просто български ! Тя и днес има своите скрити съюзници в лицето на Франция ! Така че какъвто и избор да направи, за нас тя си остава стратегически конкурент и ние трябва да мислим не за близост със сърбите, а за възстановяване на българското самосъзнание в сънародниците ни оттатък Вардар ! Другото е просто губеща стратегия !

 27. 27 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Изключвайки голямото самочувствие, неизвестно на какви основания и нахалство, от много време, преди, по време на Тито та до днес, сърбите се опитват и от време на време успяват да се налагат на балканите. но безспорно в последните 20-на години акциите им доста пропаднаха.
  Финансово икономически винаги са били зле и в годините на Югославия се крепеха благодарение на Словения и Хърватия и на парите от емигрантите, а сега освен оръжие, не се сещам за някакво свястно производство. До там го докараха, че нашия Ковачки да се прави на бизнесмен.
  Но ходенето по въже не е най-доброто за тях, а и за нас, останалите балкански държави ще е много по-добре и те да станат членове на съюза, та най-после нашия полуостров да стане едно по-ск=покойно място за живеене.

 28. 28 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 955 Неутрално

  сърбите учат по трудният начин. май това е по-скоро в наша полза, по-малко конкуренция, повече инвестиции.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 29. 29 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Вече второ поколение си заминава след разпада на Югославия и бомбардировките на НАТО. Болезнена тема, но времето лекува. Още малко и сърбите ще приемат и прегърнат НАТО. Тогава вратата им за Европейския съюз ще се отвори. Дотогава - ще чакат и изостават. За смаляване не знам, вече няма накъде. Или има, ама да не мечтаем.

 30. 30 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  шпионските скандали у нас и у тях са нещо без последствия... все едно от ГРУ са ги организирали

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 31. 31 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Българите може да сме всякакви, но никога не бихме позволили да бъдем пешката с която царят да започне световна война. Сърбите са точно такива в момента. Само, че на Русия й липсват съюзниците Великобритания и Франция. Поне засега. Без тях Русия е като мастия с подвита опашка която се крие под колата, но пък джафка силно

 32. 32 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Тука шаманите които разбират от всичко казаха тежката си дума-Сърбия е зле. България как е? Добре ли е? Вижте цената на жилищата в Белград и София и тогава пак при казвайте колко е зле Сърбия. А там преди 20 г имаше гражданска война, Нато ги бомбардира а ние вече над 10 г сме в ЕУ.

 33. 33 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  До коментар [#27] от "tsvetko_51":

  по същата причина по която български министър председател ще каже че България е малка и незначителна - такава рола са ни определили от Москва

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 34. 34 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  Колко СМИСЛЕН текст :)) Трябва да се каже увъртяно ,че България продава оръжие и други неща с " подкрепа и логистика на САЩ" ( либерално ще НАКИСНАТ за нещо Гайтанджиева) , руска шпионина , подхвърляла отрова НОВЧОК и прочие неща.
  Какво не е ясно ? България във висока степен е посредник на оръжието произвеждано в Сърбия , и продавано по всички забранени места. Така е в ЛИБЕРАЛНАТА демокрация и пазарна икономика. Продаваш на всички джиадисти, включително и Украйна да се трепят (казва се да заемеш пазарна нисша) Иначе двете страни не могат да преодолеят 80% и повече любов на народа към Русия. Тя стои в ДНК на хората. Такива са били прадядото, дядото , бащата....

 35. 35 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Тука шаманите които разбират от всичко казаха тежката си дума-Сърбия е зле. България как е? Добре ли е? Вижте цената на жилищата в Белград и София и тогава пак при казвайте колко е зле Сърбия. А там преди 20 г имаше гражданска война, Нато ги бомбардира а ние вече над 10 г сме в ЕУ.
  —цитат от коментар 32 на nkk81


  Иди с компания в някоя белградска кръчма и поговори с чорбаджията. Ще научиш колко са благодарни кръчмарите на българите за посещенията. Ако не са нашите хора половината кръчми ще затворят, защото сърбите имат пари само за по една бира в кръчмата......... но пък имат и много хайдлукък в главите си. Болни, по-скоро бедни душички

 36. 36 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2798 Неутрално

  Много "разкрачена" държавица е Сърбия, впрочем, винаги са били такава...
  —цитат от коментар 23 на hamiltonf


  Винаги се е опитвала да угоди на батковците Русия и Франция, но сега силните батковци са други и се раздирят от противоречия.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 37. 37 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  До коментар [#32] от "nkk81":

  И каква е цената? На кои жилища - Дедине или в Земун, Савски венац или Дорчол?
  Къде е Белград метрото? А на Сърбия морето?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 38. 38 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Глупава статия, явно трябва да скараме и със Сърбия та се пишат такива глупости.
  Сърбия с нас се не занимава, тя с Русия си има свои връзки.

 39. 39 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Има по-тежки случаи... незавидни ;)
  Снимката от 19.01.2019 зле неравнопоставя госта в сравнение с домакина великан Вучич.
  Можели са да му подложат висок номер обувки, но се изложили.
  Или подходили фотошопски.

  Вучич, от своя страна, представлява Сърбия.
  Която пък, от нейна, представляваше федерация от републики Югославия.

  Сега самата Сърбия е по-малка от предишната,
  а Косово е суверенна държавица.

  А Русия... под егидата на СССР, не беше суверенна.
  Не беше дебела и велика като СССР.

  Като СССР не бе втори и нема да бе.

  До коментар [#4] от "Николай Бучков":
  Разстроен о

  Има върху какво да се замислим....„
  докато ние слабеем , другите дебелеят
  и си защитават интересите !

 40. 40 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  До коментар [#32] от "nkk81":И каква е цената? На кои жилища - Дедине или в Земун, Савски венац или Дорчол?Къде е Белград метрото? А на Сърбия морето?
  —цитат от коментар 37 на Пипера е много лют


  Нямат изход на море и по тази причина беше направен опит за преврат в Черна гора.Като руско прокси морска база им е критично важна/ В противен случай трябва разрешение за прелитане над нас а няма гаранция , че у нас няма да дойде нов управник който може и да не им разреши.

  SHADOWS of SOFIA
 41. 41 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 942 Весело

  Линк за сърби и русофили:
  https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_countries_result.jsp?country1=Serbia&country2=Bulgaria
  Стандарт на живот в България 27% по-висок от сръбския!
  Средна заплата в България (нето) - 1017 лв.
  Средна заплата в Сърбия (нето) - 769 лв.

  Това е държавата която имаше няколко пъти по-висок стандарт от България 89 г.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 42. 42 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Колко СМИСЛЕН текст :)) Трябва да се каже увъртяно ,че България продава оръжие и други неща с " подкрепа и логистика на САЩ" ( либерално ще НАКИСНАТ за нещо Гайтанджиева) , руска шпионина , подхвърляла отрова НОВЧОК и прочие неща. Какво не е ясно ? България във висока степен е посредник на оръжието произвеждано в Сърбия , и продавано по всички забранени места. Така е в ЛИБЕРАЛНАТА демокрация и пазарна икономика. Продаваш на всички джиадисти, включително и Украйна да се трепят (казва се да заемеш пазарна нисша) Иначе двете страни не могат да преодолеят 80% и повече любов на народа към Русия. Тя стои в ДНК на хората. Такива са били прадядото, дядото , бащата....
  —цитат от коментар 34 на dejmos


  Аха, а вие руските тролове искате само Русия да продава оръжие на джихадистите в Сирия и на джихадистите в Донбас. Е свърши тая свиквайте. Дай боже да продаваме повече оръжие от Русия, ако препродаваме сръбско още по добре. Най-хубавое когато украинците се защитават от агресора със сръбско оръжие, а за нас остава печалбата.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 43. 43 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Тука шаманите които разбират от всичко казаха тежката си дума-Сърбия е зле. България как е? Добре ли е? Вижте цената на жилищата в Белград и София и тогава пак при казвайте колко е зле Сърбия. А там преди 20 г имаше гражданска война, Нато ги бомбардира а ние вече над 10 г сме в ЕУ.
  —цитат от коментар 32 на nkk81


  А си плесни един шамар и се събуди виж и календара за всеки случай. 2019г. България е там където Сърбия си мечтае да отиде ЕС и НАТО а българите са с 27 % по-богати от сърбите.
  https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_countries_result.jsp?country1=Serbia&country2=Bulgaria

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 44. 44 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  "...Сърбите трябва да разберат, че Русия няма проблем да шпионира партньорите си и да корумпира правителствата или бизнес общностите им, защото така работи външната политика на Кремъл..."
  Те го разбират по трудния начин. Предполагам, че са разбрали и още нещо от доктрината Брежнев - може да са "неутрални", но са жертви на политиката на ограничен суверинитет :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 45. 45 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Глупава статия, явно трябва да скараме и със Сърбия та се пишат такива глупости. Сърбия с нас се не занимава, тя с Русия си има свои връзки.
  —цитат от коментар 38 на .


  Точно обратното Русия се занимава с нас използвайки сръбските подлоги. Еми няма да им се получи...

  https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/11/21/3995585_shpionski_skandal_v_surbiia_-_vuchich_prie_ruskiia/

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 46. 46 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#43] от "iak":

  Вече 1,5 пъти по-богати.

 47. 47 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2492 Любопитно

  Надпис от 3-а. снимка:
  Президентите на Русия и Сърбия, Александър Вучич и Владимир Путин, в Белград, 17 януари 2019 г

  Нищо не разбрах🤔
  Кой от тези двама е Путин и кой Вучич?))

  "Чуждестранен агент"
 48. 48 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  [quote#43:"iak"][/quote]

  Що им обръщаш внимание? Не виждаш ли ограниченото им мислене. За тях всеки който е приятел на Русия живее по-добре само заради това, всякакви цифри не могат да ги убедят. Но избяга ли този приятел от орбитата на Русия веднага ще се превърне в мизерстващ. Тези хора имат тежка зависимост и ограничено мислене.

 49. 49 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  Мдааа, сръбско-руските отношения са сложни! Ма в замяна на това нашите са прости. Щото прости хора ги оправят. И затуй нас ни таковат по най-простия начин.

 50. 50 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5256 Неутрално

  До коментар [#38] от ".":

  То и ние със Сърбия не се занимаваме.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 51. 51 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  “....американски обвинения за засилено руско влияние от половин десетилетие”

  Моля? В качеството си на какви и кого обвиняват? Правомощията за “засилвно влияние” само за себе си ли са запазили? Какво е това? Пазене на територия ли? Как ей така, на един дъх, се съобщават неща, все едно, че са напълно в реда на нещата!

  Мърфи е оптимист!
 52. 52 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5256 Неутрално

  Колкото по-зле за Русия/Сърбия/Гърция, толкова по-добре за България.
  Историята го доказва.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 53. 53 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  Може и да живеят зле сърбите, но пък живеят по-дълго от нас. Въоръжени са по-добре, имат над 20 броя летящи машини, а завчера им стовариха още 4 бройки М35 добри хеликоптера. Впрочем, в страната се прави хеликоптер собствена конструкция за цивилни нужди. Армията се превъоръжава в известен синхрон с превъоръжаването на Русия. Чакат се още атрибути. На първо место в Европа са по чуждестранни инвестиции на база национален продукт. Освен това, пият по-добри ракии от нас и си знаят песните до края. Там са устойчиво и руснаци и китайци, та да му мислят еврокомисарите.

 54. 54 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  Руската пропаганда и троловете могат да промият мозъка на простолюдието. Могат да подхранват русофилски настроения. Но когато опре до интересите на държавата.... сърбите са принудени да видчт истината. Или поне политиците им

 55. 55 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2918 Любопитно

  Аха, а вие руските тролове искате само Русия да продава оръжие на джихадистите в Сирия и на джихадистите в Донбас. Е свърши тая свиквайте. Дай боже да продаваме повече оръжие от Русия, ако препродаваме сръбско още по добре. Най-хубавое когато украинците се защитават от агресора със сръбско оръжие, а за нас остава печалбата.
  —цитат от коментар 42 на iak


  Утре Ердоган ще ти пусне същите джихадисти да убиват с българско оръжие българи,, както ги пусна и в Сирия! Тогава какви ще ги плещеш че Русия ни ги е претила с подводници може би????

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 56. 56 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2918 Любопитно

  Колкото по-зле за Русия/Сърбия/Гърция, толкова по-добре за България.Историята го доказва.
  —цитат от коментар 52 на Alarmstufe: Rot


  Любопитно е че не споменаваш Турция?! За нея сигурно важи обратното? Ами няма нищо за чудене всички русофоби сте прикрити туркофили!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на Чушкопек
  Чушкопек
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Много е вероятно "скадалът"с руското ГРУ-хче да е инсцениран от масква и белград, за да бъдат отпуснати няколко съчки доверие на сърбите и по-близък достъп до НАТО; така да могат по-комфортно да си изпълняват обязаностите на путински катър на Балканите.

  Панта Рей: всичко се мени, всичко тече. Само Чушкопекът - не.
 59. 59 Профил на allmighty
  allmighty
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Сърбия от край време се опитва да бозае от две майки : Австроунгария - Русия, Великобритания - СССР, САЩ - СССР и сега ЕС - Русия. Но в наши дни интересът към нея не е достатъчно силен, за да може да извлече нещо съществено от подобна политика. Ще се наложи в крайна сметка да избира ЕС или Русия.

 60. 60 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#55:"Julian Mall"][/quote]

  Утре към колко часа? За един приятел питам.

 61. 61 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  До коментар [#42] от "iak":

  В десетката !:) Това е верният ЛИБЕРАЛЕН ОТГОВОР. Ако продаваме ОРЪЖИЕ на сепаратори в САЩ, е същото нали ?

 62. 62 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Според Майкъл Карпентър, "ако ЕС (и САЩ) бяха малко по-ангажирани в това да окуражават процеса на реформи в Сърбия, натискът от Русия щеше да по-малко успешен."

  Той, Вучич, с този план за сътрудничество с НАТО направо ги е нагласил путиноидите

 63. 63 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2918 Любопитно

  [quote#55:"Julian Mall"]
  —цитат от коментар 60 на katerina_slavova
  Утре към колко часа? За един приятел питам.[/quote]

  Колкото повече са заблудените като теб Яки и другите от дружинката толково по-скоро! Защо мисилиш Ердоган искаше да поема охраната на пленените джихадисти?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 64. 64 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  Да се обединят около слушането на турбофолк.

 65. 65 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  "Русия просто използва Сърбия като средство за разширяване на влиянието на Западните Балкани"
  Това е истината и не вярвам сърбите да са толкова глупави, че да не са го разбрали.

 66. 66 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 1014 Любопитно

  Колко ли требе да са се оакали северноазиатските варвари, та чак сърбете да вдигнат ръце от тях?! :)

 67. 67 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До шаманите
  _____________________
  Средната цена на ново строителство в Белград за 2018г е 2000 евра, старото е 1100-1200, а колко е в София лесно може да Разберете. Аман от широки специалисти които от всичко разбират

 68. 68 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5256 Неутрално

  До коментар [#56] от "Julian Mall":

  Най-големите туркофили сте рублофилите. Как само се кефите, че Путин и Ердоган гледат заедно да прецакат Запада, вкл. и България.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 69. 69 Профил на inatlivka
  inatlivka
  Рейтинг: 525 Любопитно

  Любов ли бе да го опишеш.
  П.П. Руснаците са опасна врагове, но дваж по- опасни съюзници. Сърбетата ще го научат по трудния начин . Пак късмет, че нямат общо граница.
  Най- мразената нация, сърбите бяха от малкото, които не питаят лоши чувства към тях, но явно не за дълго

 70. 70 Профил на dedolib4o
  dedolib4o
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Югославия беше важна зѝ СССР и Русия поради близостта на Словения до Италия и Централна Европа, поради дългото хърватско краѝбрежие изпълнено с пещери в които бодърстваха съветските подводници, заради Черна гора, която е на един хвърляѝ от Италия и редом с Албания и заради Македония, която е широка врата за влизане в НАТОвска Гърция. Днес Сърбия не предстсвлява никакъв стратегически интерес за Русия, освен стари традиционни и носталгични връзки с верния събрат!

 71. 71 Профил на dedolib4o
  dedolib4o
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Югославия беше важна зѝ СССР и Русия поради близостта на Словения до Италия и Централна Европа, поради дългото хърватско краѝбрежие изпълнено с пещери в които бодърстваха съветските подводници, заради Черна гора, която е на един хвърляѝ от Италия и редом с Албания и заради Македония, която е широка врата за влизане в НАТОвска Гърция. Днес Сърбия не предстсвлява никакъв стратегически интерес за Русия, освен стари традиционни и носталгични връзки с верния събрат!

 72. 72 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#63:"Julian Mall"][/quote]

  За да ги прати в Русия, разбира се.

 73. 73 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Рассия влезе гола и боса в Първата световна война, за да спасява сърбите, след което се разпадна. Но в Кремль още не са научили уроците на историята...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK