Милиони китайци ще трябва да сканират лицата си

Милиони китайци ще трябва да сканират лицата си

© Associated PressКитай въведе в неделя нови регулации, изискващи китайските телекомуникационни оператори да сканират лицата на потребителите, регистриращи нови услуги за мобилни телефони. Правителството твърди, че промяната има за цел да се бори срещу измамите.


Правилата, обявени за пръв път през септември, още милиони хора ще попаднат в обхвата на технологията за лицево разпознаване в Китай.


Министерството на индустрията и информационните технологии не каза кои компании ще предоставят тези услуги на телекомите, но в Китай са някои от световните лидери в софтуера за разпознаване на лица като Megvii и SenseTime.


Какви са новите правила за китайските потребители на мобилни телефони?
Китайските телекомуникационни оператори вече трябва да използват технологията за лицево разпознаване и други средства за проверка на самоличността на хората, които си създават нови профили като потребители на мобилни телефони.


Трите най-големи китайски оператора са държавните "Чайна телеком", "Чайна юником" и "Чайна мобайл". (След съобщението) не бе известно как законът се прилага за съществуващите профили.


Къде още в Китай се използва технологията?


Супермаркетите, метрото и летищата вече използват технология за лицево разпознаване. "Алибаба" дава възможност на клиентите да плащат, използвайки лицето си във веригата си супермаркети "Хема", и управлява хотел в централния си град Ханджоу, където гостите могат да сканират лицето си със смартфоните си за предварително настаняване.


Метросистемите на някои големи китайски градове обявиха, че ще използват технологията. Правителственият вестник "Чайна дейли" написа, че Пекин ще я използва за "класифициране на пътниците", за да позволи "различни мерки за проверка на сигурността".


През юли информационната агенция "Синхуа" заяви, че Пекин е инсталирал или е бил в процес на инсталиране на системи за лицево разпознаване на входовете на 59 района с общински жилища.


"Ройтерс" съобщи миналата година за широкото му използване в западния регион Синцзян, обхванат от сепаратистко насилие и насилие, извършвано силите за сигурност, в резултат на което мюсюлмани уйгури и членове на други етични групи са задържани в лагери. Китай казва, че лагерите са центрове за превъзпитание и обучение.


Китайската полиция също е известна с това, че има високотехнологични устройства за наблюдение като очила с вградено лицево разпознаване.


Как китайците възприемат въвеждането му?


Технологиите за наблюдение се сблъскаха с малка обществена съпротива, но имаше някои предимно анонимни дебати за платформите на социалните медии като Weibo.


Някои потребители твърдят, че е необходима борба с измамите, но други изразиха опасения за последиците от нея за личните данни, неприкосновеността и етиката.


Рядък случай на противопоставяне е свързан с университетски преподавател, който заведе дело срещу парк за диви животни в Ханджоу, заменил системата за влизане, базирана на пръстови отпечатъци, с използваща технология за лицево разпознаване.


Вестник "Южен Метрополис", който докладва за случая през ноември, заяви, че се притеснява, че системата може да доведе до кражба на самоличността и поиска възстановяване на (входната такса). Той заведе делото, след като паркът отказа искането му.


Изнасял ли е китай тази технология в чужбина?


Държавите от Мианма до Аржентина закупиха технология за наблюдение от подобно на китайските ZTE Corp и Huawei Technologies като част от плановете за създаване на "умни градове".


Имаше американска реакция заради работата на китайските фирми като "Мегвии" и "Сенстайм" са допринесли за (неблагоприятното) отношение на Пекин към мюсюлманските малцинства. Съединените щати разшириха своя черен списък за търговия през октомври, за да включат тези фирми и други, като не им позволяват да купуват компоненти от американски компании без одобрението на САЩ.


Какво следва?


В момента технологията се тества например за да се хванат неправилно пресичащи, а Китай обяви, че ще разшири използването ѝ до други като регистрации за студенти за националния си входен изпит за колеж.


Също така бяха отправени призиви за по-голям регулаторен надзор.


"Пийпълс дейли" призова в събота за разследване, заявявайки, че един от репортерите му е открил, че данни за лица могат да бъдат намерени за продажба в интернет, а пакет от 5000 лица струва едва 10 юана (1.42 долара).


Миналата седмица китайският интернет регулатор обяви нови правила, уреждащи използването на технологията на т. нар. дийпфейк, използваща изкуствен интелект за създаване на хиперреалистични видеоклипове, в които човек изглежда сякаш казва или прави нещо, което не е направил.

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Защо ли имам чувството, че просто следят разни хора и се оправдават с лицевото разпознаване, чиято информация къде ли и как ли я обработват.

  Да не говорим, че по този начин компрометират идеята за тези технологии. Които действително са бъдещето на умните градове.

  Естествено при комунизмът всичко е преекспонирано... Предозиране. Комунисти. И не знам докога смятат, че могат да съществуват така, надявайки се да печелят от всичко лошо , което правят? То всъщност от това печели ли се?

 2. 2 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 316 Весело

  "Милиони китайци ще трябва да сканират лицата си"

  Като знаем , че са милярди.....
  правилното заглавие е : Няколко китайци ще трябва да сканират лицата си"

 3. 3 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Ако това е политика... По принцип тя е насочена към развитие на собствената държава, не срещу това на друга. Нито на теория, нито на практика това работи. На принципа "Ние сме добри, защото вие сте лоши". ?!?!

 4. 4 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 348 Неутрално

  На принципа "Ние сме добри, защото вие сте лоши". ?!?!

  Чиито единствен отговор/въпрос е: А, бе , вие нормални ли сте?

  от север до изток

 5. 5 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 606 Весело

  Те не се различават. :)

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 6. 6 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  Не знам как са с престъпността в Китай.
  С тези разстрели едва ли е много висока.

  Любовта ще спаси света!!!
 7. 7 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 0 Весело

  Значи не само аз имам проблем с различаването на китайските мутри. Провителството им също се затруднява.

  Правителството трябва да падне заради Наредба 18. Горанов в затвора за саботаж на БВП и чуждите инвестиции.
 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4056 Неутрално

  Скоро и в други страни, а в близко бъдеще - в целия свят.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 9. 9 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1451 Неутрално
 10. 10 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Найс, а? Така е при властта на народа.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 11. 11 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Дийп фейк ще има докато има кой да плаща.

 12. 12 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 537 Неутрално
 13. 13 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#6] от "hope":

  Скоро бях чел че,бивш китайски кмет,бил хванат с 13 ТОНА ЗЛАТО.
  Въобще няма престъпност в Китай. :))))))))))))

  https://nova.bg/news/view/2019/09/27/263879/намериха-над-13-тона-злато-в-дома-на-бивш-китайски-кмет-видео

  sdg
 14. 14 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  Всъщност ...и в запада е същото но ни работят по-тънко фейсбук, Гугъл, банкови карти, мобилни телефони....

 15. 15 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  Какво следва
  Белегът на звяра

 16. 16 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  До коментар [#15] от "Славейко":

  Но ако не му е дошло времето какво следва?
  КНР ке падне

 17. 17 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  Интересна работа - Китай прави технологичен тоталитаризъм наред с класическия с концлагерите, Русия прави мек фашистки тоталитаризъм с ограничени репресии и отрова. Ще видим това състезание докъде ще доведе.

 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Тоест китайците имат избор , не ползваш телефон/китайски оператор - не те лицево разпознават, докато според Сноудън милиони хора са нямали този избор

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3901 Неутрално

  Китай е държавата, където контролът върху личността на човек е просто тотален. За съжаление, мнозинството китайци е трудно да се определят като личности, а са просто човешка маса в ръцете на китайските комунисти. Там следенето е повсеместно....

 20. 20 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  До коментар [#19] от "samoedin":

  Интересно е , че виждаш това у китайците а не го виждаш у останалите. Това е в сила за всички - принципът 80/20. 80% от хората са просто маса. За около 50 % свободата е непонятна изобщо, тя е само дума. Мисленето и философията , също. Останалите 30% осъзнават какво става, но не им пука.

 21. 21 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  До коментар [#18] от "дерибеев":

  В Китай на много места се влиза след сканиране на пръстов отпечатък. Няма как да не те следят, дори да не ползваш мобилен телефон. На мен са ми сканирали пръстите при влизане в парк, както и за да ползвам интернет на летището в Пекин.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 22. 22 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#21] от "Athanatos":

  Тоест отново имаш информиран избор да/не посетиш парк/ползваш интернет за разлика от Меркел примерно?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 23. 23 Профил на ubavia
  ubavia
  Рейтинг: 264 Неутрално
 24. 24 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  Как действа технологията, като ти сменят физиономията, на улицата? Или се намотаеш на прасе в кръчмата? А мацките, дето се разкрасяват и си инжектират силикон където им падне?
  Да не излезе, че след някоя подобна процедура или след като си бил месец отпуска навън, да не можеш да се прибереш вкъщи?
  Или пък някой опитен гримьор от кинопродукциите, да издокара протежето си да изкупи супермаркета, за чужда сметка?
  Лицевото разпознаване отдавна се ползва от службите в САЩ и Великобритания. Само че се ползва за проследяване, контрол и анализ. Но в никакъв случай, като идентификатор на личността.

 25. 25 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Червеният Дракон се гаври с Книжния Тигър, който вие на умряло!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 26. 26 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  Ако това не ни харесва ще се въведе чипирането...

 27. 27 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 943 Любопитно

  Технология! Всичко зависи от това КОй и как...
  При такава масовост ако се объркат нещата може и да стане доста оплетено.Колкото повече инфо толкова по-неразгадаемо за обикновенния човешки мозък.
  Но всичко най-вече 'удобствата' си имат цена.

 28. 28 Профил на sturmgewehr44
  sturmgewehr44
  Рейтинг: 323 Неутрално

  За това Фейсбоклука те поощрява постоянно да си актуализираш профилната снимка.

  Думата СВАСТИКА идва от санскритското स्वस्तिक (свастика), което означава предмет, носещ щастие или предвещаващ добро, и по-точно отличителен знак, който се поставя върху предмет или човек, за да носи късмет. Свастиката съпътства цялата история на човека. В националния археологически музей могат да се открият грънци с изрисувани свастики от времето на прототраките 6000 – 3000 пр.н.e. Свастика може да се види на една от църквите в Стария град в Несебър, като там е поставена като орнамент на апсидата от външната страна, а така също в археологическите находки под църквата Света София в град София, както и във вила „Армира“, като мозайка на пода.
 29. 29 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  До коментар [#14] от "uq":


  Всъщност ...и в запада е същото но ни работят по-тънко фейсбук, Гугъл, банкови карти, мобилни телефони....
  —цитат от коментар 14 на uq


  Има нещо вярно, но въпроса е, че ние сами се работим в тази посока.
  Не съм чул някой да ни задължава да си правим разни профили и да, всеки нормален човек ползва банкови карти и гугъл, има телефон, но от законова гледна точка, злоупотребата с нашите данни е наказуема.
  И още нещо, когато човек избягва тежки криминални изцепки, това че някой има данните, които впрочем ги имапе на десетки и стотици места много преди да навлязат тези технологии, няма кой знае какво значение.
  Дали някой ще се опитва да ги ползва за маркетинг или да ми въздейства, да речем политически, все пак зависи от мен дали ще успее.

 30. 30 Профил на kcq33617839
  kcq33617839
  Рейтинг: 183 Неутрално
 31. 31 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#6] от "hope":

  Да, престъпленията в Китай са национализирани от партията и нейните функционери начело на държавата.

 32. 32 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#9] от "uq":

  ++

  Положението в Китай вече е пълна дистопия....

 33. 33 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Милиард и нещо във Биг брадър, компютрите им ще запушат !!!

 34. 34 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Ужас! От една страна лошо им се пише на престъпниците, но от друга са заплашени демократични ценности. Тази технология може да се използва за установяване и издирване на политически противници, както и да бъдат преследвани такива.

 35. 35 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 580 Весело

  В Русия пък Вова ги задължи да ползват руски софтуер на телефони и компютри. Да живее комунизма, другари! Всяко сканирано лице - пирон в ковчега на капитализма!

 36. 36 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 622 Разстроено

  "Промяната има за цел да се бори срещу измамите"

  Колко удобен аргумент е това ... и колко плосък. Но който иска повече от "благата" на прекрасния нов свят, ще трябва и да позволи по-дълбоко навлизане в личния живот.

  http://rodenivbg.com
 37. 37 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  Това къде Китай прави ще дойде и тука ма след доста време.

 38. 38 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Професия на номер едно в бъдещата съпротива ще е гримьор. И като тия силиконовите маски от Мишън импосибъл сигурно всеки ще си има по десетина.

 39. 39 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1394 Весело

  До коментар [#21] от "Athanatos":Тоест отново имаш информиран избор да/не посетиш парк/ползваш интернет за разлика от Меркел примерно?
  —цитат от коментар 22 на дерибеев


  Имаш бе, имаш избор. Тези вече официално ти "свалят палеца и образа" дори за да влезеш в зоокъта, а смятай какво правят на улицата без да те питат... бил имал бил избор... били борели измамите... смешко.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 40. 40 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  До коментар [#29] от "tsvetko_51":

  Ето това е голямата заблуда. Значи викаш, нямам нищо против да ме тракват, аз не правя нищо лошо. Ми то и в Китай е така, какво като ти сканират лицето? А и избор имаш, не те задължават да ползваш мобилен телефон.
  Няма значение дали криеш нещо или не, не трябва да те следят. По тая логика, като е*еш жена си, няма проблем да гледат, не правиш нищо нередно, че и какво точно правиш е кажи речи известно на всички

 41. 41 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 398 Неутрално

  До коментар [#34] от "Voiko":

  Демократичните ценности н Китай ли имаш предвид? :)

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 42. 42 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2994 Неутрално

  Те обичат да изпълняват без да разсъждават.

 43. 43 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2260 Неутрално

  "т. нар. дийпфейк, използваща изкуствен интелект за създаване на хиперреалистични видеоклипове, в които човек изглежда сякаш казва или прави нещо, което не е направил."

  Всяко действие предизвиква противодествие.
  Каквото и да прави държавата, технологиите са отворили кутията на Пандора.

  подпис
 44. 44 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4882 Неутрално

  Тотален самоконтрол за всеки китаец за да не бъде изхвърлен или по-лошо, да не бъде вкаран в затвора само по наблюдение на поведението му...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7563 Неутрално

  Да сканират един и да го размножат.

 46. 46 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  Защо ли имам чувството, че просто следят разни хора и се оправдават с лицевото разпознаване, чиято информация къде ли и как ли я обработват.
  —цитат от коментар 1 на Radosveta Koleva


  Това е само върхът на айсберга.

  Там вече е въведено понятието "социален рейтинг". Дават ти начални 1000 точки и ако например активно участваш в одобрени от комунистическата партия дейности ти ги увеличават. Ако пресичаш неправилно или нещо друго нежелано от партията ти ги намаляват.

  Под 600 точки вече нямаш право дори да си купиш билет за влака! Нещо повече, вече има разработено специално приложение за смартфона, ако близо до теб има човек с нисък социален рейтинг те уведомява за него!

  Сега ясно ли е защо им е необходима задължителната лицева регистрация, за ТОТАЛЕН КОНТРОЛ във ВСИЧКО и НАВСЯКЪДЕ! Едно от последните им постижения беше 600 мегапиксела! камера която в комбинация със софтуер за изкуствен интелект за 3 секунди намери зададен човек в стадион с 50,000 зрители.

  https://www.24chasa.bg/novini/article/7261339
  Китай дава по 1000 точки на всеки гражданин, изкуствен интелект ги отнема или добавя, паднеш ли под 600, не може да купиш дори билет за влак

  https://clubz.bg/59898-rejimyt_v_kitaj_razviva_it_diktatura
  Режимът в Китай развива ИТ диктатура

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 47. 47 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  https://www.kaldata.com/it-новини/wechat-уведомява-за-неблагонадеждни-хора-н-302129.html
  WeChat уведомява за неблагонадеждни хора, намиращи се в радиус от 500 метра

  https://www.kaldata.com/it-новини/22-милиона-китайци-нямат-достъп-до-бърз-303209.html
  22 милиона китайци нямат достъп до бърз транспорт и нямат шанс да изчистят името си

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 48. 48 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  https://www.kaldata.com/tag/социален-рейтинг

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 49. 49 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  https://www.kaldata.com/it-новини/китайците-задължително-трябва-да-изп-307770.html
  Китайците задължително трябва да използват приложението Study the Great Nation

  Над 100 милиона китайци ежедневно използват приложението Study the Great Nation. От това те получават точки в нашумелия последно време социален рейтинг, но могат да получат и наказания.

  С помощта на това приложение китайците получават точки за изучаването на политиката и историята на Китайската комунистическа партия и задължително гледат новините за ръководителя на Партията Си Цзинпин.

  Точки се начисляват за всяко изпълнено задание. Така например, за прегледа на новината за пътуването на Си Цзинпин във Франция, се начислява една точка. Успешното решаване на теста за икономическата политика на страната дава 10 точки. Решаването на тестовете и прегледа на новините понякога отнема няколко часа на ден.

  Да използват това приложение са задължени някои категории граждани на страната, включително учениците, студентите, държавните служители и някои частни организации. Те периодично се отчитат пред куратори и ако не са набрали необходимия брой точки пишат писмени обяснения. При използването на приложението периодично трябва да се правят скрийншоти, които се изпращат до отговорните лица за изпращане на натрупаната статистика до висшестоящите ръководители.

  Приложението Study the Great Nation през последните месеци стана най-популярното приложение в китайския сегмент на App Store. Възможен е отказът от инсталирането на приложението, но това води до проблеми. Първоначално се провежда профилактична беседа, а ако това не подейства, обикновено следва изключване от института или уволнение от работа. Съдебно преследване няма, но Study the Great Nation оказва влияние върху точките в китайската компютърна система за социален рейтинг.
  —цитат от коментар 0 на Реален комунизъм


  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 50. 50 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1394 Любопитно

  Сещам се, че в първия филм "Зов за завръщане" имаше маска, имитираща човешко лице точно за да заблуди лицевото разпознаване на митницата... а напоследък ползваме доста неща, които ги имаше само във фантастичните и магическите филми...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 51. 51 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1394 Любопитно

  https://www.kaldata.com/it-новини/wechat-уведомява-за-неблагонадеждни-хора-н-302129.html WeChat уведомява за неблагонадеждни хора, намиращи се в радиус от 500 метраhttps://www.kaldata.com/it-новини/22-милиона-китайци-нямат-достъп-до-бърз-303209.html 22 милиона китайци нямат достъп до бърз транспорт и нямат шанс да изчистят името си
  —цитат от коментар 47 на Fred


  Началото на края. С тази скорост, скоро ще натрупат надкритична маса недоволни, което пък ще отвори апетит за истинска демокрация, което пък ще докара или срив като на СССР или вътрешно насилие, което пък ще докара външен отзвук и съответните санкции, или иначе казано, някой ще се опита да издърпа работни места от Китай по повод репресиите, човешките права...
  Абе и тези ще научат по трудния начин, че трудно се управлява човешко общество само с тояга, особено когато само искаш да го стрижеш и доиш.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 52. 52 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Наскоро четох как в обществените тоалетни взели да инсталират лицево разпознаване. Преди се хабяло много хартия, а сега преди диспенсъра да ти пусне хартийка си сканираш лицето, след това ти отпуска. Ако хабиш много - намаляват ти социалния рейтинг, за който колегата писа по-горе.
  Не се майтапя - който иска да потърси в Гугъл.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK