Помпео: Европа да не рискува с китайски фирми за жизненоважните си мрежи

Майк Помпео.

© Associated Press

Майк Помпео.Преводът на текста на държавния секретар на Съединените щати Майк Помпео, публикуван вчера в "Политико", е предоставен от посолството на САЩ. Заглавието и акцентите са на "Дневник".


Министрите, отговарящи за телекомуникациите в страните - членки на ЕС, се събират в Брюксел във вторник, за да обсъждат сигурността на новоизграждащите се безжични мрежи от пето поколение (5G). Техните решения могат да имат дългосрочен ефект върху способността на европейските страни да защитят личната неприкосновеност на своите граждани и в крайна сметка - да защитят своите свободи.


5G мрежите скоро ще засегнат всеки аспект от живота, включително и жизненоважна инфраструктура. Новите високотехнологични възможности ще захранват автономни превозни средства, изкуствен интелект, интелигентни мрежи и други иновативни технологии. Благодарение на начина, по който са изградени 5G мрежите, е невъзможно да се отдели някоя част от мрежата от друга.
С толкова много потенциални рискове от спешен порядък е изграждането на тези информационни артерии на XXI век да бъде извършено от надеждни компании. По-специално изключително важно е европейските страни да не дават котрола върху своята жизненоважна инфраструктура на китайски технологични гиганти като Huawei или ZTE.


Само вземете предвид историята на Huawei. Компанията със седалище в Шънджън поддържа връзки с Народната освободителна армия на Китай. Тя е замесена в шпионаж в Чехия, Полша и Нидерландия, твърди се, че е откраднала интелектуална собственост от чуждестранни конкуренти в Германия, Израел, Обединеното кралство и САЩ и е обвинена в подкуп и корупционни практики в страни като Алжир, Белгия и Сиера Леоне. Huawei получава огромна държавна подкрепа, която й позволява несправедливо да подбива цените, предлагани от конкуренти, работещи на пазарен принцип.


Осигуряването на защита на 5G мрежите не означава единствено да се предотврати възможността да ги изгражда определна компания. Китайският закон за национално разузнаване посочва ясно, че Китайската комунистическа партия


може да принуди всеки доставчик на 5G услуги


да предава информация и да извършва други секретни дейности. Това буди безпокойство, защото Китайската комунистическа партия сама по себе стои зад дълъг списък от злонамерени киберактивности. Миналата година Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения срещу членове на намиращата се в Тиендзин хакерска група APT 10, която е действала заедно с Министерството на държавната сигурност на Китай, атакувайки десетки европейски и американски компании с цел кражба на интелектуална собственост и чувствителна лична информация.


С възможностите на 5G Китайската комунистическа партия може да използва достъпа на Huawei или ZTE до частна или фирмена информация с цел кражба или да използва аварийни прекъсвачи, за да предизвика смущения в жизненоважни бъдещи приложения като електрически мрежи или телехирургически центрове. И е необходимо само да се видят безкрайните нарушения на човешките права от страна на Китайската комунистическа партия в Синцзян, които толкова красноречиво бяха посочени в изтекли неотдавна документи, за да се разбере как тази партия използва технологиите за масови репресии.


Техническите експерти на ЕС направиха голяма крачка напред през октомври, когато в координирана оценка на риска за 5G мрежите предупредиха, че "рисковият профил на отделните доставчици ще бъде от особена важност,


включително и вероятността доставчикът да бъде обект на намеса


от страна извън ЕС". Съединените щати настоятелно призовават държавите - членки на ЕС, да отидат още по-далеч и да установят национални стандарти за справяне с потенциалните заплахи за неприкосновеността на личния живот, сигурността, безопасността, правата на човека, суверенитета и интелектуалната собственост.


Някои от поддръжниците на Пекин, включително и европейски PR фирми, наети от Huawei за овладяване на негативните настроения, се изказват срещу този съвет. Те твърдят, че технологията на Huawei е по-добра и по-евтина от алтернативите, като ингорират обезпокоителната история на компанията.


ЕС не трябва да ги слуша или да поема такива рискове, които са описани тук. Европейски компании като Ericsson и Nokia, както и южнокорейската компания Samsung, произвеждат висококачествено 5G оборудване на конкурентни цени. Тези фирми са легитимни търговски субекти, които участват в честна конкуренция. Още по-важното е, че техните седалища се намират в демократични държави, които се придържат към върховенството на закона и са отговорни за своите действия.


Съединените щати уважават правото на всяка държава да определя технологичната си политика и да решава как ще защитава своя народ. Но нашите приятелства и съюзи с държавите - членки на ЕС -


тези, които в крайна сметка са изградени върху общата любов към свободата -


изискват да споделяме своите притеснения, когато видим заплаха за нашата обща сигурност. Уверен съм, че европейските държави ще продължат да вземат добри решения от името на своите граждани. САЩ очакват да работят с Брюксел за изграждането на силно, сигурно и проспериращо цифрово бъдеще за всички нас.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Късно е пич. Прогресът все пак ще дойде от някъде. Дали от Япония, Китай или Америка, няма значение.

 2. 2 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 1831 Любопитно

  Китайците или американците бяха послушвали Меркел?!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 3. 3 Профил на jeq19606355
  jeq19606355
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Просълзих се от умиление, как този човечец се е загрижил за благото на европейците.

 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4764 Весело

  Най-сигурните 5G технологии са от Русия!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3676 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Прогресът дебне отвсекъде.

  На комунистически прогрес ли ще се радваш
  или на антикомунистически?

  Има значение!

  До коментар [#1] от "442":

  Прогресът все пак ще дойде от някъде.
  Дали от Япония, Китай или Америка, няма значение.

 6. 6 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  Все някое чиновниче ще се продаде на китайците без изобщо да се замисли за национална сигурност. Кой ли ще гради 5Г мрежата в България? Кое ли чиновниче ще решава?

 7. 7 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1741 Любопитно

  В крайна сметка кой подслушваше телефона на Меркел, китайците ли?

 8. 8 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  До коментар [#6] от "Таралеж":

  Това ще го решат мобилните оператори. Все пак те купуват, инсталират и експлоатират оборудването.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10095 Весело

  Тук предлагали много евтини и технологично перфектни гилотини. Викат им Хуауей :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  До коментар [#9] от "penetrating":

  В момента се колебая дали следващия ми телефон фа е Хуауей или Нокия. Първите никога не съм ползвал. Вторите съм ползвал не един път.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 11. 11 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  До коментар [#2] от "Noise":

  Китайците или американците бяха послушвали Меркел?!
  —цитат от коментар 2 на Noise


  До коментар [#7] от "moreee":

  за американците се разбра, за китайците не е ясно дали са го правили и дали все още не го
  правят. :-)

 12. 12 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  До коментар [#10] от "tsyrvulan":

  До коментар [#9] от "penetrating":В момента се колебая дали следващия ми телефон фа е Хуауей или Нокия. Първите никога не съм ползвал. Вторите съм ползвал не един път.
  —цитат от коментар 10 на tsyrvulan


  Конкретно Хуауей са големи дървета. Жената имаше такъв и й скъса нервите. Сега е с Шаоми и е много по-доволна.

 13. 13 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  До коментар [#9] от "penetrating":

  Мизерията си е мизерия. Лошо нещо е, ако някой може да си позволи айфон веднъж, никога няма да де върне обратно към боклуцуте. Май и Пиксел-а на Гугъл не е лош.

 14. 14 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  До коментар [#13] от "Таралеж":

  До коментар [#9] от "penetrating":Мизерията си е мизерия. Лошо нещо е, ако някой може да си позволи айфон веднъж, никога няма да де върне обратно към боклуцуте. Май и Пиксел-а на Гугъл не е лош.
  —цитат от коментар 13 на Таралеж


  Шегувате ли сеза айтелефона или сте сериозен?!? Това е по-голямо дърво и от Хуауея.

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10095 Весело

  До коментар [#10] от "tsyrvulan":

  Аз не си сменям често телефоните. Имал съм Нокиа и съм бил много доволен от нея - 9110. Преди нея бяха Сименс, Еиксон и Моторола. Извън нея харесвам Сони-Ериксон и Самсунг - по един от тях . Не обичам смартфоните и съм преглътнал един Айфон 5 Ес като най-малък по размер. Това са ми телефоните досега.
  Убеден съм, че всеки от тях знае повече за мен от жена ми и от мен самия :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10095 Весело

  До коментар [#13] от "Таралеж":

  Пробвах го като решавах за последния преди 4 години. Избрах Айфона :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 885 Неутрално

  До коментар [#9] от "penetrating":В момента се колебая дали следващия ми телефон фа е Хуауей или Нокия. Първите никога не съм ползвал. Вторите съм ползвал не един път.
  —цитат от коментар 10 на tsyrvulan


  Не става въпрос за телефони, 5 G технологии (антени за приемане и предаване на спътникови сигнали) безпорно най добрите са Huawei за сега само Русия ги е разришила без ограничения. Естествено, че ако ги разрешат Huawei ще има голямо предимството което ще принуди другите марки да си плащат данъка на китайците. Това за кражбите и подслушването не ми се вярва.

 18. 18 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1998 Весело

  /offtopic

  "Майкъл Р. Помпео, Политико"

  Поздравления за Дневник, които след 2 години и половина мъки, най-накрая научиха, че името на тоя чиляк не се изписва "Помпейо"

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 19. 19 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1998 Весело

  /offtopic

  "Майкъл Р. Помпео, Политико"

  Поздравления за Дневник, които след 2 години и половина мъки, най-накрая научиха, че името на тоя чиляк не се изписва "Помпейо"

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 20. 20 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  До коментар [#14] от "wnl03619584":

  Не се шегувам. Китайски не съм имал, и сигурно няма и да имам. Впечатленията ми от китайските са от приятелите които ги ползват в България, може и да не са последните модели и заради това да са бавни и ненадеждни. Имал съм няколко айфона и сега съм с един. Преди като ползвах Нокиа, уиндоус и Самсунг и аз си мислех че к’во толкова , телефон е, Що трябва да е два-три пъти по скъп? Веднъж обаче като вземеш айфон и не искаш да отиваш обратно.

 21. 21 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 885 Неутрално

  До коментар [#14] от "wnl03619584":Не се шегувам. Китайски не съм имал, и сигурно няма и да имам. Впечатленията ми от китайските са от приятелите които ги ползват в България, може и да не са последните модели и заради това да са бавни и ненадеждни. Имал съм няколко айфона и сега съм с един. Преди като ползвах Нокиа, уиндоус и Самсунг и аз си мислех че к’во толкова , телефон е, Що трябва да е два-три пъти по скъп? Веднъж обаче като вземеш айфон и не искаш да отиваш обратно.
  —цитат от коментар 20 на Таралеж


  Това зависи колко процесора има телефона и калко GHZ скорост. Вземи по стар модел Айфон и го сравнявай днешен модел каквато искаш марка! Най ценното на Айфона е ейпъла Apple, но китайците го окупираха в Xiaomi с Dragon 8 във версия Андроид

 22. 22 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  Не е срамно да си беден! Не е срамно да нямаш скъп телефон, да караш скъпа кола, да пиеш скъпо вино. Не е също срамно да си богат и да имаш евтин телефон, кола, вино. Но е неразбираемо ако не можеш да си позволиш нещо да убеждаваш и тези които могат да си го позволят че не си заслужава.

 23. 23 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  Къде е онзи духач на вълшебната флейта Реалиста,за да прочете и да види колко съм бил прав вчера и да се убеди,че дори и от интернет не разбира.

 24. 24 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2775 Весело

  До коментар [#2] от "Noise":

  Остави подслушването...

  Ако се вземе и се види историята на американската АТ^Т, и с тези препоръки, Европа ще трябва да изключи всички американски телекомуникационни компании от списъкът си сдоставчици...

  Модератора е неадекватен!
 25. 25 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2775 Весело

  До коментар [#23] от "gozambo":

  Ти успял ли си до момента да откриеш тема, от която Реалист да разбира?

  Модератора е неадекватен!
 26. 26 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  До коментар [#23] от "gozambo":Ти успял ли си до момента да откриеш тема, от която Реалист да разбира?
  —цитат от коментар 25 на Ivan_


  Открил съм,но са все джендърски.

 27. 27 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Аз бих поставил въпроса така: Европейци, на кого ще дадете паричките и сигурността си - на Нокия или Ериксън от Европа или на Хуавей от Китай? Аз бих избрал Нокия.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK